HUAMIO!

Täydellisyys ei ollut tavoite.

Olen tietoinen runsaista epäkohdista.

Lue myös tekstit!


Plug'n Play & unplug retrolaitehifi

Näin muutama kuukausi sitten yhellä foorumilla myynnissä Jensen JSW-124 12" 'käsibasso' supparin ja kun ei se maksanut juuri mitään niin ostin sen. Ihan vaan siksi että mulla oli kakaranakin tollanen (ja kaksikin jossain vaiheessa) ja ajattelin et jospa sitä joskus tekisi jotain siitä. Aikalailla samantien rupesi raksuttamaan ajatus että josko tohon Fiesta Mk1:een tekisi jonkun helposti poistettavan iceasennuksen niin pääsisi välillä paukuttamaan kuin kakarana konsanaan, mutta sitten sen saisi kuitenkin helposti poiskin jos pitää näyttää alkuperäiseltä.

Hakuseen laitettiin sitten Autostudion B502 vahvistimia 1 tai 2kpl, myös Champagne sarjan 230LX olisi kelvannut. Nämä myös samanlaisia vehkeitä kuin mitä mulla sillon ennenmuinoin oli. Kaikenlaisia löytyi mutta ei juuri noita, mutta onneksi työkaveri pystyi pelastamaan. Siltä löytyi 2kpl legendaarisia Autostudion DC-50.2 vahvareita ja kun hintakin oli vähemmän kuin niiden postikulut ois ollu jos ois joutunu jostain muualta ostaa, otin ne samantien vaikkei ne alkuperäsen suunnitelman kaltasia ollukaan. Tai no en ihan samantien, kyllä sillä joku pari kk meni siihen että sai siirrettyä ne tuolta 60km päästä tänne lähemmäs.

Autostudio DC-50.2 & Jensen JSW-124
Autostudio DC-50.2 & Jensen JSW-124

Nyt kun laitteistoa alkoi olemaan jo jonkun verran, muodostuivat suunnitelmatkin jo pikkuhiljaa. Ideahan oli siis olla puuttumatta auton nykyisiin vehkeisiin, joten ohjelmalähteeksi oli tuleman Mp3 soitin, siitä sitten piuha takapaksiin (johon oli tarkoitus rakentaa laatikko jossa on suppari, vahvistimet ja aktiivijakari) jakosuotimeen, siitä sitten matalat äänet toisen vahvarin kautta supparille, ja loput äänet hattuhyllyyn laitettaville 6½ 3 tie skobeille. Pääskobethan tietysti kuuluisi olla edessä eikä todellakaan takana, mutta tuo vaatimus helposta ja jälkiä jättämättömästä unplug mahdollisuudesta johti siihen että kajarit on takana.

Kakaranahan mulla oli Autostudion CXA-5e (No, mulla se oli Saksasta ostettu ja siinä luki Startech SN193 tai jotain sellasta) 3tieaktiivijakari+taajuuskorjain yhistelmä, mutta nyt ostin jostain CXA2:n, eli ihan perus 2tieaktiivijakari. Ennenkun se kerkesi edes tulla kotiin, heräsin ja tajusin katsastaa Huuto.netistä CXA5e valikoimat koska taajuuskorjainoptio kiinnosti, ja siellähän niitä oli. Tilasin sitten sellasenkin, CXA2 saa jäädä odottamaan vuoroaan. Toi vitonen on vähän roisissa kunnossa mutta toimii joten saa kelvata toistaiseksi.

Sitten vielä pääskobet, Blaukkarin 6½ 3tiet parilla kympillä ja se oli siinä. Laitteisiin oli tässä vaiheessa mennyt noin 130 euroa (postikulut ja ylijäävä CXA2 mukaanluettuna) eli ei paljon mitään. Kavereilta sain vielä vähän tarvikkeita ja aattelin että eihän tässä mitään, mutta niinhän mä luulin. Puutavarakaupasta yks levy 9mm vaneria ja 2 levyä 22mm lastulevyä. Joku pintamateriaalikin piti hommata joten kangaskaupasta keinonahkaa viidellä kympillä. Sitten vielä muutama purkki spreiliimaa, aimo annos liittimiä ja RCA piuhoja ja sen sellasta. Tarvikkeisiin upposikin sitten varmaan vieläjoku 1.5-2 kertaa noiden laitteiden verran joten ei tästä nyt ihan karkkirahoilla kuitenkaan selvitty.

Ensin ruvettiin tietysti väsäämään paksiin sitä lootaa, ensimmäinen suunnitelma oli tällainen:

Supparille valittiin vanhojen kokemuksen mukaan kotelokooksi 35 litraa ja pari litraa päälle elementin viemän tilan takia. Supparin lootassa tosin luki että elementin displacement 5.1 litraa mutta se on ehdottomasti virheellinen lukema tälläiselle supparille. Elementtihän on nyt siis ylöspäin suunattu, mieluusti oisin laittanut sen taakse tai sivullepäin, mutta pystysuoraan se ei mahdu ja kulmia en halunnut alkaa askartelemaan.

Siinä sivussa valmistettiin hattuhylly, skobeille omat pienet kotelot. Ei oo mitenkään mitotettu enkä tiie onko ne edes hyvät, mutta tulipahan tehtyä. Hattuhylly päällystettiin sillä keinonahalla, alapuolelle en sitä viitsinyt törsätä vaan suihkutin sinne mustaa kiveniskuspreitä. Pelaa kuin maali mutta peittää kaikenlaiset virheet ja jättää vähän kumisen pinnnan. Kajaripiuhat lähtevät molemmat repsikan puolelta. Koesoitantojen jälkeen on todettava että ehkä noi ois kuitenkin kuulostaneet paremmilta ihan freeairina..

Sitten koteloprojektin kimppuun.

Päällystys on tehty yhdestä palasta joten joutui vähän pohtimaan tuota liimausjärjestelyä. Tossa päädyssä näkyvät reijät oli alunperin tarkoitettu ilmanvaihtoa varten mutta tein sitten muutoksen suunnitelmaan joten nekin vaan liimattiin umpeen.

Ja tällänen siitä sitten tuli. Eihän tolla fascan finaaleihin mennä mutta oon mä ihan tyytyväinen lopputulokseen kun en oo edes ikinä ennen tehny. Ensi kerralla osaan upottaa ruuvit vielä syvellä ja varustautua vielä useammalla spreiliimapurkilla. Kansi tohon toki myös tulee jahka joutaa.

Pohjalla on kaikki pihoitukset, tässä kuvassa tosin vasta alkutekijöissään mutta ajatus selvinnee. Kuvasta ei ehkä näe tarkkaan, mutta virrat kulkee lootan läpi pultissa ja ulkopuolella on sitten tietysti mutterikiinnitys akulta/korista tuleville piuhoille jotta nekin saadaan tarvittaessa suht näppärästi irti.

Sitten on välipohja jonka päälle tulee vahvistimet (joista toinen näkyy tuosta luukusta). Noi pyöreet reijät tossa nahkassa on johdotuksia varten.

Ylimmässä kerroksessa sitten jakosuodin. Jakarin alla oleva vahvistinhan tuossa saattaa olla vähän lämpimissään, mutta empä usko että näillä ikävuosilla jaksaa paukuttaa enää niin pitkään ja hartaasti että keskiäänisten ja diskanttien vahvari ihan kauheasti hikoilemaan kerkeäisi :-)

Sitten olikin aika suorittaa pikaiset tilapäiskytkennät jotta päästiin kokeilemaan että pelaako vehkeet edes. Ja toi jakarin asennus ei todellakaan oo valmis tossa :-)

Ja kyllähän ne pelasi. Desibelit tosin olivat selvästi hukassa, mutta vehkeet pelasi kuitenkin. Tungin sitten noi tilapäiskytkennät tonnne autoon silleen että saatiin paksi kiinni, josko toi metelin taso sitten vähän nousisi mutta eihän se minnekään noussut. Tuli siinä sitten mieleen asia jota epäilin jo etukäteen; ohjelmalähteeksi valitun halpispaskamp3soittimen signaalitaso. Tökkäsin piuhan sitten kiinni Nokian än ysikuutoseen ja jo vain rupesi tyrät rytkymään melkein niinkun pitää. Uutta kunnollista mp3 soitinta en nyt tähän hätään raaskinut edes suunnitella, linjavahvistin kävi lyhyesti mielessä mutta koska ton mainitun mp3 soittimen käytettävyyskin on ihan sitä tasoa kuin noissa halpiksissa yleensä niin en sitten viitsinyt tohon enää panostaa. Koitin myös miniläppärillä musiikin soittoa, parempi se oli kuin tuo mp3soitin muttei lähimainkaan yhtä tehokas kuin N96. Ja olisihan toi miniläppärikin aika kankea käyttää autossa. Parhaalta vaikutti siis tässä vaiheessa puhelimen käyttö, mutta koska puhelimessa on audio out yläreunassa niin se on vähän hankala pystyasennossa käytettäväksi ja vaaka-asennossa taas yhdellä kädellä operoiminen on hankalaa.

Mutta eipä hätiä mitiä, Verkkokaupasta löytyi A-Linkin BlueEP3 Bluetooth Earphone set jonka päättelin olevan bluetooth vastaanotin. Idea oli siis soittaa puhelimella musiikki, siirtää se pluutuutilla tohon ja tosta piuhalla vahvarille. Muutamia kysymyksiä jäi toki ilmaan, päällimmäisenä tietysti signaalitaso tossakin vehkeessä. Toinen kysymys oli että saako tohon yhteyttä pelkästään puhelinta käyttäen vai pitääkö ton laitteenkin olla niin saatavilla että sitä pystyy parittaessa operoimaan. Tilasin vehkeen nyt kuitenkin ja tänään se tuli.

Ja täytyy kyllä sanoa että ihan kuningaslaitehan tuo on eikä mun laitteilla ämpeekolmosia soittaessa äänenlaatukaan oo sen huonompi kuin suoraan piuhalla. Kun puhelimen ja ton kerran parittaa niin jatkossa yhteyden saa pelkästään puhelinta räpläämällä eli aalinkkiin ei tarvii koskea. Linjatasohan tossakaan ei nyt oikein riitä vaan paksissa pitää olla kaikki nupit kaakossa, mutta tää on sen verran hyvän olonen systeemi että kyllä mä sen linjavahvistimen aijon vielä hommata. 12 voltilla toimivan USB laturin joudun hommaamaan ettei tota tarvii aina kuskaa kotiin ladattavaksi. Pieni suunnitteluvirhe tossa kyllä on, äänipiuha ja latausjohto eivät mahdu olemaan samaan aikaan kiinni mutta siitä nyt selviää pienellä liittimien veistämisillä. Jos toi vaan toimii myös latauksessa ollessaan..

Systeemi näyttää siis apaut tältä:

RCA piuhat tulee repsikan penkin alla matosta läpi, ne on sen verran syvällä ettei tonne kenenkään jalat ylety mutta niihin pääsee kuitenkin tarvittaessa käsiksi. Piuhoissa on myös sen verran varaa että ne riittää keskikonsoliin asti jos joskus sattuu sellasta tarvetta esiintymään. Toi bluetoothmokkula tulee varmaankin olemaan paksissa joten nää piuhat jäänee vähän toimettomaksi mutta olkoon nyt siellä kun tuli laitettua, ja voihan niitä joskus tarvitakin.


Koeajot on ajettu, aika kasata laitteet lopulliseen kuosiin. Etenkin toi laatikon johdotuspuoli tuli kyllä sen verran härskin näköseksi että meinasin jättää laittamatta mutta laitetaan nyt kuitenkin, ehkä siitä joku saa vinkkejä miten EI pitäs tehdä :-D

Toi Bluetooth-Mp3 palikkahan ois voinu olla vaikka siellä penkin alla minne RCA piuhat tuli ja sen ois voinu aina viedä kotiin ladattavaksi tai ladata tupakansytkärilaturilla mutta noi ratkasut ei tyydyttäneet niin teen sitten toisin.

Tossahan on normi USB piuha latausta varten ja 3.5mm plugi ääniä varten. Suunnittelu vaan on tehty niin hienosti ettei ne mahdu olemaan samaan aikaan kiinni, ja se oli kuitenkin ensimmäinen edellytys tässä että siitä ei tarvii välittää. Eli sekä äänipiuha että lataus piti saada samaan aikaan kiinni, eikä se mikään ongelma edes ollut. Ensin viilattiin ja höylättiin liittimistä muovia sen verran pois että ne mahtuivat samaan aikaan kiinni...

...ja sen jälkeen laitettiin vähän sinitarran tuntusta pakkelin lailla toimivaa mömmöä ja saatiin valmis liitin:

Kun tolle pluutuutpalikalle piti saada latauskin mahollisimman vähäisillä ulkoisilla johdotuksilla, purin sitten vielä ton koko hoidon ja siivoilin paikkoja (myönnän, ei uskois) ja tein sille laturin. Samalla tein vähän muitakin sähkökytkentöjä tonne, niistä lisää alempana.

Ja tää on nyt se kuva mikä on sen verran härski etten meinnanu edes laittaa :-)

Vaikka tossa nyt meneekin kaikki maholliset piuhoitukset ristiin rastiin toistensä yli, ali ja läpi niin ainakaan koeajoissa ei mitään häiriökäyttäytymistä huomattu.

Kun alakerrasta oli kaikki piuhat nyöritetty pois tieltä, oli aika sovittaa vahvistintaso paikalleen.

Ja kai tosta ihan hyväksyttävä tuli?

Ja sitten vielä ylin kerros:

Tarkotus olikin mitottaa toi suht tarkkaan mutta ihan niin tarkalle ei ollu tarkotus mennä kun nyt meni, jakarin ja lootan yläreunan korkeusero on muutamia millejä. Homma lienee kuitenkin hoidettavissa kannen rakentamisen yhteydessä kuntoon. Piuhoille tehdyt reijät tuli tehtyä selkeästi liian isoiksi mutta ehkä siitä selvitään. RCA reijästähän nyt ei paljoa näy mutta sähköpiuhoja joutuu varmasti asentelemaan aika pitkään ja hartaasti ettei sieltä nyt ihan mahoton aukko ammota.

A - Sähkön syöttö
B - USB laturin tulo (Sille bluetooth palikalle)
C - Ääni sisään
D - ISO liittimet erilaisia kaijuttimia ja mahdollisia laajennuksia varten
D ??? - Pääkaijuttimet v/o +/-
D sin - Herätteen syöttö (virtalukolta)
D ??? - Herätteen syöttö (ylimääräinen)
D pun - Jatkuva 12v ulos
D kel - Heräteohjattu 12v ulos (releytetty)
D mus - Maa

Noi ylimääräset piuhotukset on lähinnä siltä varalta jos tarvii/haluaa lisäillä jatkossa jotain laitteita paksiin niin noista saadaan niille helposti tarvittavat virrat ja muut pihoitukset.

Jäähytyksen ja avaamisen helpottamisesksi irtokannen eturunaan tehtiin reikä. Kokovaihtoehdot oli toi tai sitten niin pieni ettei sormi mahdu siitä läpi ja keinonahka on hankala saada siististi, valitsin sitten tämän vähän (?) liian ison. Loota ois kyllä hengittänyt myös tuolta kannen oikeasta reunasta että sen suhteen toi ei ois ollu välttämätöntä. En vaan siinä rakennellessa tajunnut että sinne reunaankin saisi ilmaraon, kyllähän ton nyt irti ois saanu ihan helposti tosta ilman tota reikääkin. Kansihan on paikallaan tarranauhalla. Niin, ja voihan ton reijän naamioida vaikka refleksiputkeksi jos vaan ton kokosta löytyy :-)

Linjavahvistin tuli tänään, jos oisin tajunnut että seon niin pieni kun se on niin oisin ottaanu sen tuloa ennen ton lootan lopullista kasaamista, se ois kyllä mahtunut ~ihan hyvin tonne sisäänkin alimpaan kerrokseen. Mutta ekäpä mä laitan sen jahka saan sen säädettyä mieluisaksi ja joudun jostain syystä avaamaan ton. Siihen asti se saa olla tarranauhakiinnityksellä lootan takaseinässä.

Nythän tää rojekti alkaa tosiaan olemaan loppusuoralla joten tänne ei ehkä tuu enää päivityksiä. Lopputulokseen olen suht koht tyytyväinen, joitain asioita ois voinu miettiä tarkemmin etukäteen (kuten esim toi reikä tossa kannessa ja alakerran johdotukset) mutta ensi kerralla sitten. Jos joskus taas nappaa niin sen verran voisi askarrella että tekis uuden hattuhyllyn ja siirtäisi ton vielä asentamatta oolevan linjavahvistimen tonne lootaan, just muuta helposti (?) toteutettavaa parannusta en tohon oikeastaan keksi. Ja tokihan sen voisi jotenkin pultata kiinnikin mutta ei se nytkään liiku kuin hikiseen sentin sivuttaissuunnassa ja pituussuunnassa ei ollenkaan. Alussa mainittu 'helposti irroitettava/asennettava' tuli täyteyksi sen verran että sekä kasaus ja purkuvaiheonnistuu reilusti alle 10 minuutissa.

Katellaan nyt sitten jatkossa..


Takaisin Mk1 sivulle
Takaisin etusivulle