20.10.2007, viides Mk1 jolla tehdään muutakin kuin puretaan.

On tota nettiautoa tullu tutkailtua sillontällön siltä varalta että sattuisi joku siistikuntoinen Mk1 tulemaan vastaan. No, onhan niitä tullut mutta kunto on ollu vaihteleva ja sen kerran kun on oikein helmi nähty niin siellä jo lukee että varausmaksu maksettu. Yhtenä yönä sitten löytyi autoviitalan ilmotus missä oli ihan kelposen näkönen 1.1 GX '81. Hintalappu oli ihan tolkuton (hädintuskin kolmella numerolla ilmaistavissa) mutta näytti niin hienolta että siihen sitten kaverin kanssa yhteisrahoituksella ruvettiin.

Kuvat ei olleet kaksisia ja niistä oli pääteltävissä että ovipahvit on joskus vaihdettu uudemman mallin hienompiin, mutta en sitä ongelmana pitänyt kun onhan noita purkufiestoja maailma täynnä ja alkuperäsen kaltaset ovipahvit varmasti löytyisi. Myös helmat oli maalattu mustiksi mutta sehän nyt ei ole ongelma. Soitin sinne ja vähän neuvoteltiin, ja kun selvisi että 'ollaan melkein tuttuja' niin hinta tippui sen verran roimasti että kaupat sovittiin ja auto haettiin.

Tolta se näytti kun mentiin hakemaan, kilometrejä mittarissa (1?)67047. Tai oli siinä sellaset saatanan komeet peltiset tuuliohjaimet takaluukun sivuissa mutta ne poistin jo samantien, muutoin auto oli ihan siinä kunnossa että olin valmis papereiden tekoon välittömästi ilman sen kummempia tutkailuita tai koeajoja. Kun sitten huomasin että omg, ovipahvit onkin samaa sarjaa kuin penkit niin alkoi näyttää jo siltä että ovipahvit onkin auton alkuperäiset eikä suinkaan jälkeenpäin vaihdettu.

Ihmetystä herätti se ettei takapahveissa ole tuota kiiltävää listaa ja kuskin penkissä on lämmitin vaikkei autossa katkaisijaa ja johdotusta olekaan, mutta lievällä kookletuksella, vanhojen esitteiden selailulla ja CRSC:n foorumilta saaduilla tiedoilla ei voi muuta kuin todeta että alkuperäiset palikat noi on. Mä olen tätä ennen tavannut ainakin 3 81-82 GX:ää eikä missään niissä ole ollut tollasia pahveja. Kaikissa on ollu vaan ne kaikista matalimmat pahvit keinonahalla päällystettynä ja sillä kaikista huterimalla oven kahvalla varustettuna, mutta tässä onkin nyt tälläset.

Näiden keskikonsoleissa (missä nyt tollaset muovikonsolit yleensäkin on) on alunperin sellanen takaapäin kasattava vanhan mallinen radio, ja vuosien varrella on tullut vastaan ties minkälaisia rakenteita että on saatu tällänen tavallinen DIN kokonen mankka sen tilalle. Mutta tän vehkeen stereoasennus veti kyllä ihan selvästi pisimmän korren noissa patentoinneissa.

ROFLMAO, sanoisin :-D

Normaalistihan noihin kairataan vaan isompi reikä että saadaan din mankka mahtumaan mutta tässä oli laitettukin vähän komeampi asennus. Samaten kaijuttimet (6½" Sony) oli sahattu keskikonsolin molemmin puolin joten konsoli oli siinä jamassa että ei muuta kun kaatopaikalle vaan, omista arkistoista löytyy kyllä parempikuntoisiakin konsoleita. Kaijuttimien asentajalle kyllä hatun nosto siitä että on raiskannut keskikonsolin eikä noita komeita ovipahveja.

Noiden ovipahvien lisäksi autossa on muitakin erikoisvarusteita; ilman avainta avattava paksin luukku (Oon nähny vain Ghioissa), hiemomman mallin (Ghiassa ja S:ssä oon nähny) tupakansytytin ja jopa vetokoukku löytyy. Vois laittaa uuden kytkimen (nykyinen ottaa ihan vitun ylhäältä) ja lähtee ens kesänä taas Norjaan :-) Asiasta tietämättömille kerrottakoon että tossa muutama vuosi sittenhän me tehtiin Nordkappin matka '78 Fiestalla, siitä keikastakin löytyy juttua näiltä sivuilta.

Komea hattuhyllykin siinä on (Toi ei oo kyl mikää erikoisuus) mut se alkaa olee aika väsyny. Noillahan on tapana väsyy ja alkaa roikkuu tost keskeltä ja sen tämäkin on tehny. Oli siihen kasattu joku tukitankojärjestelmäki mut ei se pysty tota pelastaa, täytynee hommaa jostain ehjempi. Tai kaitpa ton sais viel jotenki remointoituakin, tarvii kattoo.

Noista peileistäkin näkee että auto on ollu ihan asiallisella hoidolla. Näissähän ruostuu noi peilit ajan mittaa silleen ettei se peili oo enää millään kiinni tossa jalustassa ja sillon ne tarvii vaihtaa. Lähes poikkeuksetta oviin kairataan uudet pultin reijät ja niihi heitetää varaosakaupan viien euron yleispeilit kiinni, mutta ei tässä autossa. Tähän on hommattu molemmin puolin alkuperästä vastaavat tarvikepeilit jotka näyttää siltä miltä pitääkin. Mk1 orientoitunu spesialisti huomaa eron mutta muut ei. Asiallisesta hoidosta puheenollen, toi on ollu uudesta asti samassa perheessä.

Pellin alla perinteinen tonnisatanen Valencia. Pellin allakin kaikki näyttää ihan orkkikselta, ainoa patentiksi luokiteltava asennus on radion virtajohto. Vähän toi maantievauhdissa nykii mutta se varmaan hoituu sytytyspuolen huollolla. Kuskin puoleinen umpio oli siinä kunnossa että se ois hätätilassa käyny akvaarioksi joten piti tehdä 15 euron sijoitus ja vaihtaa uusi. Sekä entinen että nykyinen on merkiltään Denji, selkeesti huonomman laatuista työtä ja suunnittelua kun repsikan puolella oleva orkkis/Hella mutta eiköhän toi nyt vältä. Tätä kirjottaessani tulee tosin mieleen että oishan noissa omissa varastoissakin varmasti ollu ihan orkkisumpioita. Polttimoina +50% ja valot on ihan käyttökelpoiset.

Sivulasissa on pitkä litania katsastustarroja jotka on retromielessä ihan kiva detaili, mutta noi on kyllä niin kauheen näköset tossa et jos tolle ajoneuvo-osakeyhtiökumppanille vaa sopii nii poistan noi. Toinen epämiellyttävä ulkonäköjuttu on toi tuulilasin tolpassa oleva antenni. Toi on kyl niin selvästi lähtövuorossa. Tarvii nyt aluksi purkaa toi pois ja kattoo et mitä sieltä alta löytyy, kiinnityksien reunat on ainaki vähä sen näköset että voi olla et on siistimmän näkönen tolla antennillakin :-)

Kojetaulussa on neljä ruuvin reikää jotka kokemuksesta päätellen (mullahan on ollu tällänen auto ennenkin, ja tein siihe ite ihan samanlaiset reijät samaan paikkaan) ovat olleet Nokialaisen puhelintelinettä varten, muuten kaikki on ihan kunnossa. Niin ja onhan kuskin penkissä se pieni repeämä niiku tosta yhestä aijemmasta kuvastkin jo näky.

Keskikonsoli löytyi ihan suunnitelmien mukaan tallista, alunperin auto-osakeyhtiön toisen osapuolen Ghiasta. Ghiassahan on alkujaan 'jalopuinen' kehys kellossa mutta vaihdoin siihen ton hopeisen mikä tähän kuuluu, käsittelin autoglymin bumper carella ja siitä tuli kuin uusi. Vaihdekepin pussista nyt on tietysti kiinnitysnastat rikki niinkuin näistä varmaan kaiksita on joten se on pitänyt askarrella ruuveilla kiinni. Ostetaan ehjempi jos tulee vastaan.

Sen lisäksi että mulla on ollu tällänen ennenkin, mulla on ollu myös tällänen saman värinenkin. ITSEASIASSA mun eka auto (vuonna '91) oli just tällänen. Saman värinen, 1.1 GX mutta vuotta uudempi. Tämän johdosta retrofiilis on melkonen ja sitä on koitettu saada hankinnoilla vielä voimakkaammaksi.

Vaikka toi auto haisikin ihan just Mk1:lle (eli ei tupakalle eikä elukoille) niin pitihän se samanlainen vunderikin laittaa kuin mikä oli numero ykkönen sillon muinoin. Ei vaan ollu ihan helppo löytää, vasta neljännestä mestasta löytyi Everfreshi :-)

Yks retrofiiliksen kohotusjuttu kiristää kyllä ihan mahottomasti pannua. Tossa mun ekassa autossa oli Blaupunkt Boston SQM23, ja työpaikan naapurissa on lojunu jo monta vuotta just sellanen radio. Mutta voi vittu saatana. Nyt kun mä vihdoinkin oisin tarvinnu sitä nii perkeleen perkele, sitä ei oo missää eikä kukaa tiedä missä se on :-/

Syä miestä ihan suunnattomast kun just nyt sitä ei sitte enää oo :-/ Sain onneksi samasta paikasta ihan asiaan kuuluvan radion, ja vaikka siinä nyt lukeekin Subaru niin kyllä se kuitenkin kelpaa tähän tarkoitukseen. Tossa aijemmin olleessa mankanasennuskuvassahan näkyy että autossa oli kiinni tosi hieno JVC (KS-810R?, servo-ohjattu kasettipuoli, RDS, kaukosäädin, vaihtajan ohjaus, vaihdettava nappien väri, linjalähdöt ym ym) mutta kyllä tää retromeininki vaatii vähän karumman rammarin.

Kun sisustus oli siivottu (no, ei siinä ihan hirveesti ollu kyllä siivottavaa) niin piti vielä saada kyljet kuntoon. Kuten sanottu, helmat oli mustat ja sen lisäksi myös takakaarien vaihdon jälkeinen pakkelointi ja maalaus oli jonkun verran retuperällä. Niimpä hain pari purkkia maalia ja hoidin homman kotiin.

Kaarien pakkeloinnille ei tällä hetkellä ollu ihan hirveästi tehtävissä, hiottiin vaan vähän siistimmiksi ja sillä selvä. Tarkoitus olisi teettää ihan asiantuntijalla kylkien maalaus tosta listasta alaspäin mutta siihen asti tää tän hetkinen taso riittää ihan hienosti. En oo muuten ikinä nähny yhtä hyvin sopivaa korjausväriä kuin tämä on. Vaikka katsoo läheltäkin niin värieroa ei oo kyllä ei rahtuakaan. Toki maalipinnassa on ero korjatussa kohdassa, mutta väri on kyllä niin just eikä melkein. Värihän on Dark terra cotta, XSC1595

Kun myynti-ilmoituksessa sanottiin auton käyvän esim kauppakassiksi niin piti sitäkin käyttötapaa kokeilla..

..mutta koska kuljetuskapasiteetti on vähän pieni siihen tarkoitukseen niin hommasin sitten vaan asiakirjakansion jolle toi hanskalokerokin riittää :-)

Ihmeempiä remontteja tai tuninkeja ei ole tarkoitus tehdä, lähinnä vaan pitää ajo- ja katsastuskunnossa. Talveksi täytyy hommata joku säilytysmesta, tallissa ei ole tilaa enää yhdellekään Fiestalle.

Sellasia pölykapseleita kuin sillon '91 ei ole vielä tullut vastaan joten mennään nyt tää syksy näillä tarvikekapseleilla. Tallilta löytyy myös useampi kappale 12" aluvanteita, ne olisi tarkoitus ehostaa ja kumittaa talven aikana jotta on sitten kesällä tämäkin puoli paraatikunnossa.

Ja noin on sitten vain jotain heijastuksia lokarissa, siinä ei ole mitään erikoisjälkiä :-)


31.10.2007

Uuet pölärit, ihan orkkikset! Akku on vaihettu varmuuden vuoksi, wanha oli siinä jamassa että ropleem ois tullu sooner or later. Nokian Hakkis ykköset on alla. Uus etuputki on hommattu, oli niin halpa ettei paljo nappaa alkaa paklailee vanhaa. Kun halvalla sai (15.40e) niin ostin myös varalle uudet etuiskarit ja takajouset. Syttyä on säädetty aika paljon entistä aikaisemmalle (oli 0 nurkilla, varmaan 95okt pensan takia) ja tankkiin kipattu aimo annos suutimienpuhdistusainetta ja näillä rempoilla saatiin toi nykimisropleem aika paljon pienemmäksi. Kärkien, pyörijän, jakajan kannen, tulppien ja tulpanjohtojen vaihtaminen ei auttanut oikeastaan mitään.

Kilometrejä takana nyt vajaa 1500. Aurauskulmatkin on säädetty (oli julmasti haritusta) mutta ajettavuus on vieläkin aika kamala. Mutta katellaan sitten keveemmällä että onko noissa puslahommissa jotain vialla ja vaihdetaan kunnolliset kumit.


5.4.2008

Orastava ajatus ois lähtä tällä esim Italiaa kesällä '09


23.4.2008

Kesä lähestyy, kesävanteet työn alla. Tallilta löytyy 2 settiä 12" alumiineja, toiset pelastettavuuden tavottamattomissa mutta toiset näköjää hoidettavissa. Paljon maalinpoistoainetta jolla lähti maali (valkoinen) puolien välistä ja kellastuneet lakat kiiltäviltä alueilta. Mietin pitkään että maalaanko puolien välit valkoseksi niiku ne oli vai mustiksi. PÄädyin mustaan. Allaolevassa kuvassa 2 ekaa maalattua vannetta, autosol ja vaha vielä niin sitte ne onkin lähtökunnossa. 155R12 kumit ois tulossa.


29.4.2008

Kytkinremppa työn alla, olihan se levy ihan niiteille menny (tosin onneks vaan asetelman puolelta niin ei oo vauhtipyörä menny huonoksi) joten eiköhän tästä puuhasta joku ilo oo.

Täytyy kyllä sanoa että tulihan noita ämkooykkösiä ennenkin ropattua sen verran että kokemusta kerty ja homma suju rivakasti, mut kyllä nyt kun on kunnon vehkeet ja tilat niin aikalailla nopsempaa joutuu vielä hommat.


29.4.2008

Renppa tehty, hyvin meni ja lopputulos oli toivotunlainen. Jotain häikkää ton lootan kakkosessa on ku ennen se aina rusahteli kytkeytyessään eikä se nyttekään pelaa ihan sillee niiku pitäs. Mut ei haitta kyl käyttöä mitenkää.


Käytii karavaanailemassa.

Ja pari kuvaa vielä todisteeksi:


8.11.2008

Leima loppui muistaakseni elokuussa ja poistin ton liikennekäytöstä kun en jaksanu korjata käsijarrua että saisin leiman. No, nyt sitte kuitenkin tuli mieleen että oishan tolla ehkä joskus kiva ajella ja hyvähän se ois olla muutenkin heti käyttövalmis jos tulee yllättävä tarve. Korjasin sitten käsijarrun (vaihdoin vaijerin ja rukkasin toiselta puolelta automaattisäätöä, eli ihan perussettiä) ja leimalle. Mut vähän huonostihan se meni. Vikalistassa oli ihan asiaakin mutta veikkaan että jos oisin ollu ite paikalla ja katsastaja ois ollu joku pitemmän linjan katsuri ni vikalista ois varmasti jääny lyhyemmäksi. Nyt tuli korjauskehoitus rekisterivaloista, jälkitarkastus parista ruostepaikasta, hikoilevista (!!) etuiskareista ja oo äm gee; jarruista. Jarrut - jopa kässäri - pelas niin hyvin kun ne nyt '81 Fiestassa pelaa, mutta tämän autoa tuoreemman katsurin mielestä poljintuntuma oli pehmeä lol. Ruosteet on hitsattu ja kaikki jouset+iskarit vaihtuu tässä viikonlopun aikana, mut noille toimiville jarruille en osa oikeen tehä mitään kun ne näin aika monen Mk1 kokemuksella tuntuis ihan normaaleilta.

Hovihitsari taas asialla:


19.1.2009

Tässä vaiheessa talvea ei voi kun taputella itteesä olalle että tuli motivoiduttua ton katsastusprojektin kanssa vielä syksyllä. Meinaan koitin vähän Fokuksella työntää yhtä kantoa ja nyt se (ei kanto, 'haha') on pajalla ja Mk1 on päässy käyttiskäyttöön. Ei siinä äksidentissä ollu vauhtia kun sen verran että paikaltaan lähdin ja kanto oli metrin päässä mut en vaan ollu huomannu sitä. Ensin näytti siltä etteihän siinä muuta kun vähän puskurin muovit meni alhaalta säpäleiksi mutta hukkasihan se illan mittan sitten jäähdytinnesteetkin.

No ei hätää, Mk1 alle ja menoksi. Noi talvirenkaathan siinä on ihan paskat ja niistäkin yhdessä oli kudosvaurio joten piti hommaa uus käytetty tilalle. 180 tuolta sais uudet renkaat alle mut se on aika siinä ja siinä että kannattaako. Mietitään sitä siellä ojan penkalla sitten jos huonosti käy.

Oon tossa sivusilmällä katsellut auto'hifihommia', ja aina kun on jotain sopivaa ja sopivan hintasta sattunut eteen niin oon ostanu. Kun ei oo vuosiin ollu mitään sellasta uffauffauffateiniboomautoa niin aattelin että jos tohon väsäisin paksiin jonkun pikkusen (?) helposti irrotettavan ja jälkiä jättämättömän pumppumusiikkiasennuksen, ihan for old times sake.

Tässä 'autohifisivu'


4.3.2009

Kun toi Saksan reissu lähestyy ja 'halvalla sai' niin tuli sitten asennettua vakionopeussäädinkin.

Täysin huomaamattomastihan tollasta ei voi asentaa, pissapojan säiliön kyljessä näkyy toi alipainepömpeli. Alunperin sovittelin sitä niinpäin tohon samaan paikkaan että vaijeri ois lähteny päinvastaseen suuntaan (lokasuojaa kohti siis) jolloin ton vaijerinkin sai menemään vielä huomaamattomammin, mutta eihän se sitten kuitenkaan onnistunut kun toi konepellin aukipitomekanismi meni just niille sijoille kun luukun laitto kiinni.

Nappulat laitoin stökikseen niin saa pois näkyvistä kun ei tarvita.

Lisää vakkarista


Takaisin