Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Heinäkuu 09


15.7.2009

No nii. Ompa vierähtäny vähä aikaa viimisestä, mut ei oo noijen safarireissun jälkeisten teknisten takaiskujen jälkeen oikein ollut motivaatiota. Sen verran tossa Toukokuussa tein vielä hankintoja että hain tuolta satojen kilometrien päästä sellasen Nissanin 2.0 Diiselin jonka mukana tuli sovituspalat Nivaan asentamista varten, mut en sitten jaksanu siihekää vielä ruveta perehtymään. Sen verran tutkin että pumppu tekee painetta ja pyttyissäkin tuntuu vielä puristuksia olevan (sitä konetta ei siis oo käytetty vuosikausiin) mutta muuta en vielä jaksanu tehä. Kun sitten tossa yhen autotalli-illanvieton yhteydessä yhet minkit viihty yli puoli tuntia Nivan takapenkillä ja itekin siinä kuskin pukilla istuskelin nii tulin kyllä siihen tulokseen etä pitäshän toi vissiin remonttoijja taas ajokuntoon. Tota diiseliasennusta en vieläkään jaksanu ruveta tekemään kun vaikka siinä tärkeimmät palikat onkin mukana niin en mä silti jaksa nyt alkaa väsäämään niitä kaikkia miljoonia pikkujuttuja että se ois ajokuntonen. Konehan siinä on kuitenkin ihan loppu (toi safarireissukertomus kertoo asiasta, ja kyllä se ton reissun jälkeen pöllyttää öljypöllyäkin vielä hiton paljon enemmän kuin ennen reissua) joten jotain piti tehhä.

Ajattelin sitten että minäpä laitan uudemmasta takavedosta 1700i koneen pensa- ja syttylaitteineen, ja sellanen '96 sitten ostettiinkin elintenluovuttajaksi. (KUVIA) Tuolla laadakerhon foorumilla mua sitten varoitettiin tosta ruiskusysteemistä että siinä ei alakierrosvääntöä oo minkään vertaa ja muutenkin 'se on vähä sellanen', nii en nyt sitten tiedäkään että millä tota ruokkisi.

Kiinnostavin vaihtoehto ois kyllä laittaa toi ruisku ja syttypuoli, se pelasi ihan hirveän hienosti sen verran mitä tota 'varaosa-autoa' testailin. Melkein niin hienosti kun ton ikäset ruiskuautot nyt pelaa. Minkäänlaista käsitystä alaväännöstä tai -väännöttömyydestä ei kyllä vielä syntynyt kun ei sillä autolla voinu oikein ajaa kun ihan hitusen. Nopeiten sen saa kyllä ajokuntoon laittamalla kaasarin ja virranjakajasytytyksen, ne kun käyvät tuohonkin koneeseen (Mistä muusta ruisku+hukkakipinäsysytyskoneesta saa kaasari+jakajakoneen noin helpolla :-)) ihan tosta vaan. Tällä menetelmällä aijon ton nyt aluksi toteuttaakin, just sen takia että sitten se on kaikista nopeiten ajokunnossa.

Jatkossa voisin laittaa tuohonkin megasquirtin, joko tolla alkuperäsellä ykspisteruiskulla tai sitten monipisteellä, katellaan sitä nyt sitten. Sytytyssysteemiksi kärjetön jakajasytytys, ei maksane vaivaa alkaa tuohon jotain edis nelosta tms väsäämään.

5v lootakin tosta takavedosta tietysti tuli, mut en nyt tiie siitä. Ku liikenteessä on aika paljo erilaisia varmoja tietoja niiden sopivuudesta / sopimattomuudesta ni tarvii vähä tutkailla. Joidenkin tietojen mukaan käy kun vaan ottaa Nivan oman laatikon takakannattimen, joku taas sanoo että pitäs ottaa ihan Nivan lootasta peräkoppa jotta takakannattimen kiinnitykset tulisivat sitten kohdalleen. Nykyinen loota kuitenkin otettaneen kuitenkin pois tämän rempan yhteydessä niin saan vaihdettua sen kumilimpun sinne lootan ja jakolaatikon väliin, niitä kun noista menee ja kuulemma pienikin kunnon heikkeneminen aiheuttaa sitä vapinaa ja tutinaa jota tossakin esiintyy. Ja kun se loota sitten on alhaalla niin siitä voi sitten helposti vertailla niiden lootien kiinnitysten eroavaisuuksia. Tolla pensakoneella se nyt ei oo ehkä kovin suuri tappio vaikkei viittä vaihdetta olisikaan, ei toi kuitenkaan jaksa 80-90 mennä vitosella noiden renkaiden kanssa ja sen kovempaa taas ei viiti ajaa vaikka menisikin. Ainoastaan jos ton Riiselin saa joskus tonne sovitettua niin sillon vitostakin varmasti voisi kaivata. Sachsin kytkinlevyn ja painelaakerin sain 10 eurolla, asetelma saa kelvata tosta 80 tonnia ajetusta varaosa-autosta kun uudet maksaa aika maukkaasti. No Viipuri on tietysti tossa muutaman 10 kilsan päässä muttei oo nyt kellään kai sinne asiaa joten menköön vanhalla jos se näyttää kaikinpuolin hyvältä. Painelaakerihan tossa rupes siellä safarilla pitämään elämää ja kyllähän se kahdessa osassa olikin, joskin vielä toimintakuntoinen.

Painelaakerista tuleekin mieleeni vielä että onhan tässä sitten vielä sellanenkin jännitysmomentti että kun ton saa joskus taas ajokuntoon niin sitten aletaan vasta tutkimaan että mitä kaikkea siellä safarireissulla hajosi, jostain kun kuuluu aika kova kolkotus välillä. Ihan vetoniveleltähän se kuulostaa. Samaten takaa kuuluu välillä jotain rasahduksia kun autoa työntelee eestaas mutta se tulee mun mielestä kyllä ihan vaan toisen rummun sisältä.

Takaevetomiehillehän tossa ei varmaan oo mitään, mutta ite kun oon ropannu vaan noita etuvetovoordeja (ja niihinhän oon konejumppaa tehny niin paljo ettei kahen käen sormilla riitä laskea) niin kyllähän tätä joutu vähän miettimään. Ensin oisin halunnu ottaa vaan pelkän koneen pois ja lootan sitten erikseen, mutten sitten oikein keksiny miten ois saanu koneen/lootan pultit irti sieltä väleistä niin takavetokaverin kanssa otettiin sitten koko hoito pois kerralla. Ja ihan hyvinhän se meni.

Ja täytyy kyllä taas sanoa että toi nosturi on kyllä ihan kuningaspeli! Vaikka toi takavetokin oli jonkun verran korotettuna maasta niin kyllä toi siitäkin sai nostettua koneen ihan keposasti niin ylös ettei tarttenu kun lootaa vähän auttaa etureunan yli. Pesee mun mielestä jopa koukku katossa+talja -yhistelmän, tällä kun voi sitten siirrellä sitä kuormaa helposti pois asennuspaikastakin. Ja hommankin voi tehä tietysti missä vaan eikä tarvii sovitella autoa johonkin tiettyyn kohtaan katosta roikkuvan koukun alle. Suosittelen kyllä tätä vehettä.

Nivasta otettiin sitten ensin vain kone pois kun se oli ihan helppo hommakin. Takasin meinataan kyllä sovittaa sitten lootan kanssa yhdessä.


22.7.2009

Kirjotin pitkät pätkät mut se teksi meni harakoille. En jaksa nyt just uudestaa joten pistetää vaa pari kuvaa.


23.7.2009, Torstai

Jospa sitä nyt enemmän..

Loota on nyt otettu pois, vaihetaan samalla se 'kardaanin' kuminivel siihe taakse ku se nyt vaikuttaa vähä väsyneeltä - joskaan ei ihan niin väsyneeltä että sitä viallisena pitäisin mutta kun niitä vapinaongelmia on ollu. Sen perässä oleva ristinivel vaikuttaa vielä kaikinpuolin timmiltä, sitä ei vaihdeta. Lootan takakannatinkumi on vähä niillä hilkuilla, mutta sellasen uusiminen (=uuden osan saaminen kun ei oo vielä viisumia tullu hommattua) hidastaisi rojektia taas jonkun verran nii menköö nyt vielä, sen saa vaihettua sitten myöhemminkin kohtalaisella panostuksella.

Pakoputki pistetään ja kokonaan uusiksi, vanha kun oli sellanen kootut teokset ja meni vielä katki siellä mettäreissulla kun viimeks ajettiin. Ihan normiputken tilasin, en viiti alkaa soveltamaan kun ei se sen halvemmaks ois tullu. Laturin sain remontoitua, sille kävi purkuvaiheessa pieni äksidentti. Ruiskun isompaa (42A / 55A?) laturia en viittin alkaa laittaa, ois tullu taas lisää sähkötöitä. Tässä vaiheessa koneeseen on vaihdettu Nivakoneesta imu- ja pakosarja, jakaja, korvakkeet ja öljypohja, eli paljo ei puutu enää. Kyllä vaikka noi onki 'kaikki samoi koneit, heittämäl menee' ni kyllähän tässä on saanu askarrella. Etenki toi öljypohjan vaihto oli kyl sen verran pitkäkestonen rojekti et en ois oikeestaan uskonu. Varmuuden vuokshan mä sen vaihoin kun en ollu varma et meneekö se ton etuperän kanssa, eikä se kyllä ois varmast menny. Kun oli öljypohja irti niin huomasin että imuputket on erilaiset takaveto/neliveto:

Kuten kuvasta näkyy, toinen (=Nivan) on pari senttiä pitempi eli ottaa öljyn syvemmältäkin. Pakkohan tota ei ois ollu vaihtaa mut halusin kuitenkin pelata sen verran varman päälle et vaihdoin sen kuitenkin. Sittenhän se vasta *tuttaisikin kun ois ekan kerran 10 astetta kallellaan (eli hyvin vähän) ja öljyvalo syttyis kun on lyhyempi imuputki :-D Vaihdoin tosiaan vaan ton imuputken mutta öljypumppu on kuitenkin tosta uudesta koneesta, sillä on ajettu kuitenkin ilmeisesti 'vain' 80 tonnia kun taas tol toisel kuka tietää kuinka paljon. Kun toi oli vaihettu niin oli aika laittaa öljypohja, mut onneks tuli tehtyä koeasennus kun eihän se niin vaan käynykään. Takavedon mittatikun putki ei sitte käynykää toho öljypohjaa. Se ois todennäkösesti hoitunu 'pienellä lekan antamisella' mut ajattelin kuitenkin vaihtaa senkin Nivan koneesta. Irrotin sen alakiinnikkeen ja rupesin nitkuttelemaan sitä irti mut eihän se mihinkään lähteny. Tulin sitten siihen tulokseen että se huohotinpömpeli pitää purkaa että ton saa vaihdettua joten näin tehtiin. Laitoin siitä sitten samalla sen Nivan koneen huohotinpömpelin kun siinä oli yks huohotinletkulähtö vähemmän kuin 1700i:n huohottimessa, nii eipä sitte jääny sitäkää joutilasta letkua tulpattavaksi. Että niin sitä vaan saatiin useampi tunti menemään tossa öljypohjan vaihdossakin vaik kaikis on samat ja se on ihan helppo ja nopea homma :-D

Kärjetön jakaja+boksi tuli eilen postista, mut laitan nyt aluksi kuitenkin tolla vanhalla jakajalla kasaan et jos se ei sitten pelaakaan niin tietää ainakin että syttypuolesta se ei oo kiinni. Kampparin hihnapyörää ja/tai jakoketjukoppaa en vaihtanu vanhasta joten syttyennakon säätöä vartein ei oo nyt oikein pykäliä eikä asteikkoja, mut tein kyllä omavalmisteisen '0 asteen merkin' joten siitä voi sitten lampulla katella. Voihan se olla et se nyt heittää asteen-pari, mut todennäkösesti ei ihan kauheen suurta väliä. Bensapumpuksi meinaan laittaa sähkösen pumpun kun noi baakolmoset kuulemma ei lähe aina kuumana käyntiin kun bensa höyrystyy ja sit se ei pumppaa ja sit pitää jäähdytellä bensapumppua ja ties mitä taikatemppuja, ja en mä haluu sellasta. Ja eipähän tarvii sitte pitemmän seisokin jälkeenkään sahata niin hulvattomasti kun tähän asti.

Nyt ei ois enää ku kytkimen vaihto, laatikon liittäminen ja venttiilikopan vaihto (Niva / 1700i erilaiset kaasuvivuston ja ilmanputsarin kiinnityssysteemit) nii sitte vois alkaa palauttelee tota paikalleen. Vaikken nyt oo mitää aikataulua suunnitellukaa, ni alkuperänen 'perjantain vois nostaa koneen takas' näyttäs pitävän ihan paikkaansa. Tai pitäisi paikkaansa jos koneenasennuskaveri ei sattus olemaan just sillon jossain trendikkäässä DNSF tapahtumassa. Yksin en ehkä ala tota sovittelemaan paikalleen, vähä turhan monta liikkuvaa osaa yhellä kertaa.


24.7.2009, Perjantai

Päivän suunnitelmahan oli vaihtaa lootan perään se kuminivel, asentaa kytkin ja yhistää moottori ja loota. Mut ei menny ihan putkeen. Kuminivelhän on kuudella pultilla/mutterilla kiinni mut en sitte ollenkaa huomannu että yhessä pultissa/mutterissa oli eri jenka kuin muissa. Vedin sitten pulttipyssyllä jenkat vituralleen kun en tajunnu tota kattoa. Pulttikaupassa piti siis asioida. No sitte asensin kytkimen, se meni kai ihan hyvin ,,, Tosin just nyt tätä kirjottaessa tulee mielee et katoinkohan miä olleenkaan et meniks se levy oikein päin.. No, on se kuitenkin laitettu. Sitte pähkäilin hetken painelaakerin kanssa mutta tuli sekin asennettua. Mut sitte tajusin että joku ei oo nyt ihan oikein, painelaakeri hölsky ja lonksu siinä kauheen suuren klapin kera. No, tsekkasin toisesta lootasta tilanteen ja jaaha. Tosta oli hävinny lähes kokonaan se holkki joka on kytkinakselin ympärillä ja jota pitkin painelaakeri liukuu. Sentin pätkä siitä oli jäljellä mut sillä ei paljon juhlita. Hetken asiaa tutkin mut eihän sitä holkkia tuntunu saavan siitä toisesta lootasta irti. Rupesin siinä sitten oikein tutkimaan tota 5v lootan asennusvaihtoehtoa mut ei se mua oikein kiinnostanut. Sitten tajusin että eipä mitään, vaihdetaan koko kytkinkoppa toisesta laatikosta.

Tiivistettähän ei tietyst saanu mistään, Teltassakin myytiin eijjoota. Toisesta lootasta se tiiviste jäi kuitenkin lähes täysin ehjäksi joten sillä sitten ja tiivisteliimaa, suapi nähhä. Venttiilikopan ja tulpat sain myös vaihettua sekä kasailtua vähän vanhaa moottoria kun sitä on kai joku tulossa hakemaan. Ja sitten se päivä olikin täys. Sen verran on ollu kaikkii pikku ylläreitä täs et ajokuntoon toi ei varmast tän viikonlopun aikana vielä tuu mut VIELÄ ON KESÄÄ JÄLJELLÄ!!


25.7.2009, Lauantai

Pensapumppu asennettu, letkutettu ja johdotettu.


26.7.2009, Sunnuntai

Tänään edistyttiin aika huomattavasti hommissa. Kuten sanottu, kone ja lootahan otettiin pois erikseen mutta takaisin ajateltiin laittaa yhdessä kun ne oli niin paljon kivempi naittaa toisiinsa ja onhan tossa Nivassa vähän takaveto enemmän kohdistettavaa siellä konehuoneessa sitten muutenkin.

Hyvin nopeasti kävi kuitenkin selväksi ettei me niitä yhdessä laitetakaan. Irrotettiin vielä toi etupyörien välissä oleva 'ohjaustanko' että saatiin vähän lisää tilaa (ei ollu muuten ihan helppo juttu, onneksi kuitenkn maltettiin käydä ostamassa lisää työkaluja eikä rikottu kuin mutterit) mutta ei toivoakaan. Se olisi ehkä onnistunut jos ois purettu etuperä pois, mut se ois ollu sitte sen luokan urakka ettei viititty alkaa opiskelemaan taas jotain uutta niin laitettiimpa sitten laatikko ensin. Kahden tunkin varassa askarreltiin loota sinne hollilleen, tiukkaahan se vähän teki mutta sinne se meni. Sitten vekslattiin moottori tossa ketjussa niin suoraan kun saatiin ja kone saatiinkin helposti ihan lupaavasti hollilleen. Eihän se kuitenkaan heti mennyt, jonkun verran jouduttiin niillä lootan alla olevilla tunkeilla säätämään, konettaa hiissaamaan 'vähä viel' ylös ja alas ja sovittelemaan, mut kyl se sitte huomattavan helposti lopulta onnistui. Nivassahan on - toisin kuin takavedossa - ihan hyvin tilaa ruuvata niitä koneen/lootan välissä olevia muttereitakin niin kyllä tää oli ihan hyvä systeemi. 'Jos' joskus tarvii vielä Nivalle moottorijumppaa tehdä niin kyllä se tehdään jatkossakin näin.

Valmiiksi saatiin tänään sytytys, pensapuoli, startti, laturi (oikean pitusta hihnaa ei kyl vielä oo) ja voimansiirto. Tekemättä on vielä yleinen pulttien kiristely, jäähdytys, öljyt ja pakoputki. Pakoputkea rivettiin kyllä työstämään mutta eihän toi mufleksin etuputki ollu ihan käypänen. Se on sen verran erilainen että kun putken/sarjan liitoksessa on noi mun suuresti rakastamat pinnapultit niin sitä putkea ei mahdu vääntämään sinne väliin, mutta jos siinä ois tavalliset pultit nii sitte mahtuisi. Hetken kävi mielessä että vaihdetaan tavalliset pultit, mutta koska kone sarjoineen on jo paikallaan niin en uskaltanu ruveta siihen hommaan enää. Orkkis etuputki on onneksi sen verran hyvässä hapessa että se on vielä käytettävissä, laitetaan loput sitten uutta.

Wanha ja väsyny 1.6 kone ja 1700i:n vaihelaatikko lähtivät tänään jatkokäyttöön, hakijoilla oli kulkuvälineet (3kpl) vähä harvinaisempaa kalustoa :-)


28.7.2009, Tiistai

Siellä se nyt on! Ja pelaa! Etuputkeksi laitettiin kuitenkin toi vanha, ei se uus sovi tonne tolla meiningillä. Väli- ja takaputki kyllä tuli uutta. Vetokoukku piti heittää mäelle kun ei se orkkis takapönttö (joka on poikittain siellä) mahtunu sen kanssa, mut ei ollu suuren suuri tappio koska koukun poisto on ollu ihan vaan motivaationpuutekysymys muutenkin. Pakarin kannakesysteemit siellä takana oli aika huonossa hapessa joten kiinnitykset jäi nyt suhtkoht puutteellisiksi ja patenttiasteelle, mut ne kyl hoituu. Nyt oli vaan tarvis saada se nopeest jotenkin kasaan nii ei jääty enää tota hieromaan.

Kun kaikki oli valmista niin ensin tietysti estettiin käynnistyminen ja sahattiin startilla öljynpaineet kuntoon. Tässä vaiheessa tuli eka jännitysmomentti kun toi tuntui sahaavan ihan tolkutonta tahtia niin tuli mieleen et onks siitä puristukset hävinny kokonaan - vaikka konehan pelasi ihan hyvin ennenkun purettiin se. Mut eipä mitään, laitettiin sitten jakajaan piuha kiinni ja tartattiin tullille. Huonostihan se pelasi kun oli virranjakaja missä sattuu asennossa, mut kun sitä vähän käänneltiin (ei löytyny syttylamppua) niin ei tullu enää tulta kaasarista ja pelasi kaikinpuolin hyvin. Annettiin siinä sitten puolisen tuntia raksutella ja kateltiin maisemia, hyvinhän se pelasi. Kävin sitten vähän koeajolla vaikka ei ollu edes konepeltiä ja ihan HYVIN PUHUTTELI! Menestyksestä innostuneena asennettiin sitten konepeltikin ja kävin vähän pitemmällä lenkillä. Näppituntumalla säädetty sytytys taisi olla huomattavasti liikaa aikaisella kun tossa reilun 2000 rpm jälkeen kulku heikkeni huomattavasti. Vikahan voi olla toki tossa samassa yhteydessä laitetussa sähkösessä pensapumpussa mutta koitetaan ton sytytyksen kanssa nyt eka, se on kuitenkin todennäköisin ongelman aiheuttaja.

Tosa lakkoilusta huolimatta suorituskykyparannus entiseen oli ihan tosi törkeä. Eihän toi vieläkään nelipyöräluisuun asvaltilla lähteny, mut nyt kun sillä kiihdyttää ni se ihan oikeasti kiihtyy. Oikeestaan toi suorituskykyparannus on sitä luokkaa että vaikka mä siitä vanhasta moottorista sillon niitä numeroitakin selvittelin että se varmasti on 1.6 (eikä mikään 1.2) niin pistää silti ihmetyttämään että voiko moottori (siis toi vanha 1.6) muka väsyä niin kovasti ja silti vielä toimia. Kuntoeron huomasi kyllä tosi hyvin jo heti käynnistämisen jälkeen, mulla kun ei oo vielä tota ilmanputsaria niin huohotus menee suoraan harakoille ja tää ei huohottanu oikeastaan ollenkaan. Vasta kun kone oli jonkun puoli tuntia käyny ja sillä oli vähän ajettu, oli huohotinletkusta havaittavissa edes aavistuksenomainen puhallus kun taas vanha konehan huohotti jo kylmänä ihan hitosti ja kuumanahan sitä tuli niin paljon ettei kone edes käynyt tyhjäkäyntiä jos huohotinletku oli ilmanputsarissa kiinni. Et kyllähän se väsyny oli, olkoo nyt sitte minkä kokonen hyvänsä.

Jonkun 10 kilsan lenkin tossa heitin eikä se viimeeksi ajossa koettu voimansiirron kolina ja paukekaan ilmotellu itestään mitään. Toisesta takarummusta kyllä eestaas työnnellessä kuuluu omituisia ääniä, täytyy ottaa auki ja toivoa että siellä on vaan jotain jarrusekasotkua ettei ois mitää laakeriskeidaa. Jostain syystä en nyt oikein jaksaisi :-D


31.7.2009, Perjantai

Avasin vasemman takarummun yllämainittujen äänien takia mut ei siellä mitään vikaa näkyny. Laakerissa oli selvä klappi mut en ruvennu nyt sitä purkamaan, rapsuttelin vaan vähän irtosaisseja sieltä sun täältä ja puhaltelin paineilmalla. Eli en tehny oikeestaan mitään mut ainakaan sen jälkee työnnellessä ei kuulunu erikoisääniä. Oishan se tietyst voinu olla jotain saissea jossain siellä välissä mut en mä oikein tiie siitäkään. Katellaan tota työntelyä uudestaan kun käyään vähän koeajolla.

Etupuskurin otin pois ja mietin mielessäni vähän palkkipuskuria hinauspisteineen.

Edellisessä päivityksessä mainittu yli 2500 rpm lakkoilukin korjaantu tossa yhtenä päivänä kun sytty säädettiin oikein lampulla, ja ekaa kertaa tolla pysty lähtemään liikkeelle suht normaalisti. Ennakkomerkki tosin vaelteli aika railakkaasti kun syttylampulla kattoi, ihan niinkun ne nyt kuluneilla jakajilla tekee. Mutta eipä mitään! Tänään vaihdoin kärjettömän sytytyksen ja ei vaella ennakot enää ja käy tosi kivasti. Pari liikkeellelähtötestiäkin tein ja ne ainakin suju tosi hienosti vrt ennenvanhaan, katotaan miltä se toiminta tuntuu kun käväsee oikein oikealla koeajolla.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu