Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Syyskuu 09


10.9.2009, Torstai

Kippaamaton repsikan penkki korjattu. Oli vissiin kiinnityspultit sen verran löysällä että oli penkki liikkunu vähä ja se 'kippilukko' oli kokoajan kiinni.

Kattotelinettä oon alkan vähä rakentelee.

Renkaidenmahdutusprojekti on myös päällä. Aukkoja suurennettu sellasen kolme-neljä senttiä ja levikekumia ruuvatttu. Kuvanottohetkellä v/t on vielä tekemättä, muut alkaa olee. Eihän tosta nyt mitään paraatiasennusta 'yllättäen' tullu, mut eikhän toi nyt tos. Kävi rojektin yhteydessä selväksi että etenkin v/e etupyörän takana on aika pehmeetä, mut noista hommista on jo neuvoteltu hovihitsarin kanssa.


11.9.2009, Lauantai

Viiminenkin lokari tuli tehtyä, eikä siitäkään mitään kaksista tullut. Jostain syystä repsikan puoli onnistui paljon paremmin sekä edessä että takana kuin tuo kuskin puoli. Koska itteeni vähän mietitytti toteutus nii koitampa tässä nyt havainnollistaa hienoilla paint -tuotoksilla tuota operaatiota.

Tämä tässä esittää etulokasuojan operaatiota. Ensimmäisessä kohdassa on vakiotilanne. Toisessa kohdassa on leikattu toi sisäänpäin käännetty osuus pois, ja kolmannessa on taivutettu uusi taite sisäänpäin johon levikenauha sitten on ruuvattu kiinni.

Takapää onkin sitten pykälää työläämpi, tämä koittaa esittää sitä:

Ekassa kuvassa alkutilanne. Ulkopelti punaisella ja sisempi pelti (~kaikissa autoissahan on takana 2 peltiä päällekkäin) vihreällä. Operaatio on muuten sama kuin edessä, mutta tossa keskimmäisessä kuvassa kun noi pellit on leikattu irti toisistaan ne piti sitten tietenkin

toisiinsa ennen taivuttamista.

Tollaselta se sitten näyttää, kuvassa o/e kulma joka noista parhaiten onnistuikin. Siinä vaiheessa kun taivutellaan sitä uutta lerpaketta sisäänpäin niin tuppasi kyllä tulemaan tosi kovasti vekkejä siihen pinnalle jäävään peltiinkin. Etenkin takana siihen oli pakko tehdä viiltoja että se taipui edes suht suosiolla, ja niiden viiltojen kohdalle sitten tuli aina kuoppa. Eipä silti, ei se tässä vehkeessä oo mikään ainoa kauneudellinen epäkohta :-D Kun ja jos toi joskus tulee maalattavaksi niin nehän saa kyllä korjattua koska minkä pelti heittää sen kitti peittää! Etummaiset tuli jostain käsittämättömästä järjenjuoksemattomuudesta tehtyä vähän lyhyiksi, mut mä tiien kyl mist tota kumia saa lisää.

Levikekumi on just tohon tarkotukseen tehtyä, sitä saa ainakin Etolasta tolla allaolevassa kuvassa olevalla tuotenumerolla. Jossain maasturiroinakaupassa myytiin ainakin kuvan ja speksien mukaan just tota samaa, hinta oli 125e/6m ja sama hintaluokka se on Etolassakin jos ei satu olee kumikauppiaan best friend.

Että näin.

Tein miä sitte taas vähä vapinanpoistoremonttejaki. Vaihoin sen vaihelaatikon takapään kumin vaikka ei se uus sen napakammalta tuntunu. Oli siinäki jotain tuotekehitystä tapahtunu kun vanha oli sellain täyskuminen mutta uusi oliki sellain niiku monissa vehkeissä nykyään on, et kumia ei oo ku vähä ja muuten tyhjää.

Ja oli se muutenkin vähän erilainen kuin toi vanha, kiinnityspinta oli vähä eri kohdassa toho puslaan nähen. Kuvasta sitä ei nyt niin täydellisesti huomaa, mut ehkä noi viivat tossa havainnollistavat asiaa. Ja ihan niiku tossa aijemmassa vetoakseliremontissa niin oli tässäkin taas vähän suuren maan toleranssit. Ne pultinreijät jolla toi palikka tulee kiinni vaihelaatikkoon, heitti sellasen 3 milliä joten eihän sekään onnistunu ilman pientä työstämistä.

Jakolaatikon kannatinkumien vaihtoa yritin kanssa, mut kokoonpanovaiheessa se repsikan puoleinen kumi on niin naftilla ettei saanu yhen miehen käsillä väännettyä siihen jakarin ja pakoputken väliin tarpeeks isoa rakoa niin se vielä jäi. Ois toki onnistunu pakoputken purkamisella mutta päädyin oottelemaan huomista josko joku kerkeis tulla auttelemaan sen verran. Nääkin oli muuten vähän erilaiset kuin vanhat, kiinnityspinnan ja puslan keskireijän väliä oli sen verran enemmän että ero vastaa yhtä sellasta säätölevyä.

Eikä ne kyllä nämäkään kumit ainakaan näppituntumalta oo yhtään sen tiukemmat kuin vanhatkaan, eli empä oikeastaan odota tämänkään remontin auttavan niihi vapinoihin mutta huomennahan sen sitten ehkä näkee.


15.9.2009, Tiistai

Kumienvaihtoprojekti tuli hoidettua sunnuntaina loppuun, mut sen verran on pessimismiä ollu tän rojektin tiimoilta kun mikään ei oo vaikuttan mihinkään et en mä edes viittiny koeajolle lähtä. Tänään sitten jaksoin nousta aamulla sen verran aikasin että hain ba3n tallilta ja menin sillä töihin ja..

..JA OI TÄTÄ ONNEN PÄIVÄÄ!

Aijai. Kerrankin remontti joka ihan selvästi vaikutti positiiviseen suuntaan! Ei tästä mitään Hondamiehen autoa tullu vieläkään, mut näppituntumalta arvioisin että sellain 95% vapinoista ja tutinoista on poissa. Loppu 5% varmast on niitä ominaisuuksia. 35-40 välillä tasaseen lipuessa tuntuu sellanen entisen kaltanen vapina (tosin huomattavasti vähäisempänä) mutta muuten ei tutise eikä vapise kiihdyttäessä, tasavauhdilla eikä hidastaessa. 85 jälkeen alkaa sellain aaltoileva tärinä mut se laitetaan noiden renkaiden piikkiin kun ovat kuitenkin suht koht karkealla kuviolla. 90-100 menee taas ihan tasasesti mutta meteli alkaa olemaan jo sitä luokkaa että toi 90 lienee sellain sopiva matkavauhti.

Voi hitsiläinen!


16.9.2009, Keskiviikko

Myönnän kyllä että toi näyttää tässä vaiheessa hämärältä :-D


17.9.2009, Torstai

En saanu tänää oikei ihan kaikkea aikaseks mitä olin suunnitellu, ku siirty toi työpäivä parilla tunnilla eteenpäin. Mutta jotain kuitenki. Valmiiksi tuli esimerkiksi 'päävirtakatkasija-akunkenkä':

Tosin ei tossa ny ihan kauheesti tekemistä ollukaa, piuha irti akusta, toi akkuun ja piuha kiinni tohon. Ei tossa nyt kovin kaksinen oo toi kontaktipinta mutta olettaisin että riittää kyllä tän auton sähkövehkeille. Ja jos ei niin yhtä pienellä vaivalla ton saa sitten poiskin. Sit miä väsäilin sähkötöitä muutamaa työvaloa varten, siihen liittyen tuli tehtyä näinkin komea 'koekäyttösähköjärjestelmä':

Eli releillä tehhään vaikka ilmankin oisi varmasti pärjänny. Tarkotus on että etummaisia ja takimmaisia voi ohjata erikseen, ja peruutusvaihteen kytkeminen sytyttää noi taaksepäin näyttävät valotkin. Peruutukseen tulee lisäksi diodi väliin ettei pakkivalot syty sillon kun takimmaisia käytetään manuaalisesti. Kattotelineeseen/työvaloihin tulee siis kiinteä 'johtosarja' joka liitetään sähköihin tollasella perävaunupistokkeella jotta sähkötkin saa sitten helposti pois kun teline syystä tai toisesta tarvii irrottaa. Nyt toi systeemi seilaa vielä paksin pohjalla, mutta jahka paksi saadaan muuten valmitusvaiheeseen niin toikin tulee sitten jonnein ihan olemaan.

Ja toi eilisellä kuvattu vanerikin alkaa näyttää jo vähän siltä kun oli tarkotus. Reijät on tietenkin sitä varten että saa kuormaliinoilla jotain kiinni. Pienempiä kiinnitystarpeita varten voijjaan sitte laittaa sellasia normaaleja lenkkejä. Ja toi vararengas ei tuu jäämää ihan just noin veltosti kiinni :-) Tota kasaillessa tuli mieleen että noi sivuilla olevat aukot ois voinu tehä himpun verran isommaksi että tangosta ois saanu hyvin kiinniki tarvittaessa, mut menköö nyt täs vaiheessa noin.


18.9.2009, Perjantai

No nyt on katu-uskottava (?) valaistu vararengasteline. Mittasin kokeeks jännitteen akulta ku kaikki valot palo, edes kierroksilla ei noussu kolmeentoista. No ei siinä mitään, onhan siinä kuormaakin ja laturi on pieni mutta kun voltit ei nousseet 13 asti edes ilman noita valoja ja aikasemmin kun oon mitannu ni pelas ihan hyvin. Tarvii tutkii.


19.9.2009, Lauantai

Ajeltii tossa 130 kilsan lenkki eikä tullu mitää uutta vikaa. O/T rengas ottaa joustoissa vähän kiinni toho lokarinlevikkeen takakulmaan mutta se hoituu ihan hetken rälläkkäkäsittelyllä. Ilmeisesti jonkunlaista kontaktia on ottanu myös yhteen lokarilevikkeen kiinnityspulttiin, mut tutkitaan sitä sitten kun toi kumintyöstö saadaan tehtyä. Volttimittarin asensin ennen tota reissua ja kylhän toi latauksen toiminta vähän hämmästyttää. Pienillä kierroksilla ja kuormituksella ei tietysti voi ihmeitä oottaa, mut se vähän hämmästytti kun maantieajossa oli menomatkalla ~14.5 volttia @ 3000rpm, mut takas tullessa samoilla kierroksilla ei sitten ollu taas kun reilu 13. Vaihdampa kokeeksi jännitteensäätimen ja katellaansitten. Mullahan on se 1700i:n laturi (joka on kai 55a vrt nyk 42a) jonka vois toho soveltaa, pitäs vaan tutkia ensin vähän noita intternetin kiemuroita kun sehän on sisäisellä säätimellä kun taas tää vanha Niva on erillisellä säätimellä.

Syyskuinen keskiyö @ GCG2B3 (kvg)


23.9.2009, Tiistai

Vaihdoin jännitteensäätimen, laitoin sellasen elektroonisen tarvikesäätimen. Eipä toi laturi nyt edelleekää kauheest kuormaa kestä (kaikki tuningvalot päällä tyhjäkäynnillä 12.5v) mut kyl se sit aina tokenee kuorman vähetessä ja rupee lataa lähemmäs viittätoist. Näyttäis noi uudelleenjohdotetut ajovalot aika kirkkailt noil volteil :-D

Sain vaihettua oviin lukot, kyllähän oli sellanen lukkopesän kiinnitys et en meinan tajuta. No, vanha väkivalloin pois ja uus paikallee vähä pohtien ni siel ne nyt on. Eikä ihme että vanhat ei toimin, kaikki haitat oli ruostuneet kiinni. Samalla parantelin vähä ovipahvien kiinnityksiä, nehän on tietenki jo aika huonot ton ikäses autos. Sit miä tuunasin vähä kattotelinettä, pari pulttii otti erikoistilanteis kiinni kattoo ja yleensä se jäi viel värisee sillee et se pärisi kattoo vasten niin kauan ku auto liikkuu.


26.9.2009, Lauantai

Taannoin kun penkasin tavaroitani tallilla, löysin sieltä muinaisessa valkoisessa Fiestassani (myyty 98?) olleen viallisen Cobra varashälyttimen. Hälytin sekoili aikanaan silleen että se huuteli omia aikojaan joten poistin siitä silloin sireenin ja vähensin kytkentöjä jolloin se toimi enää keskuslukituksen kaukosäätimenä. Yleensä heitän kaiken tollasen mäelle aika surutta, mutta onneksi tää on säilyny näihin päiviin asti koska nyt sille löytyi oiva asennuskohde :-D

Tossa on myös automaattinen sammutus puolessa minuutissa, jos vaikka sattuu vahingossa taskussa huomaamattomasti nappi painumaan. Kaukosäätimellä tuntuis olevan kantavuutta aika runsaasti, joten löytyypä nyt auto metästä :-)

Ja teinhän mä tossa pienimuotoista teknistä remonttiakin. Kävin vähä huviajelulla ja kuuntelin että joku kitisee välillä aika kiivaasti, etulaakerin suunnasta tuntui tulevan. Mietin siinä sitten että huolto-ohjelmassa (lol) lukee että 20 tai 30tkm välein pitää etupyörien laakereiden VOITELUAINE VAIHTAA, ja kun sitä ei varmaan oo tehty ikinä niin laakerinrasvaukseenhan mä jo meinasin ruveta. Ei sillä etteikö se ois ollu asiallinen toimenpide, mutta kun aikataulu ei oikein antanu myöten nii tyydyin sitten vaan kiristämään etulaakerit jotka olivat ihan selvästi löysällä. Noihan oli auki sillon vetoakseliremontin yhteydessä, niin kaitpa ne oli vaan jääneet sillon löysälle. Tai tiukalle ne tietysti laitettiin, mutta kun autolla on nyt ajettu niin osaset ovat paremmin asettuneet taas paikoilleen ja niihin oli sitten tullut klappia. Mut täytyy toi voiteluaineiden vaihtokin pistää kalenteriin.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu