Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Lokakuu 09


13.10.2009, Tiistai

Asentelin pakosarjan kylkeen sen lämpösen ilman ottosysteemin, putki vielä ni ei mee kaasari jäähän sitte! Vaihdoin myös sen alkuperäsen jännitteensäätimen takasin. Se elektroninenhan latas pienellä kuormalla ja kierroksillä 15 volttia ja musta se on liikaa. En sitte tiie et eikös se pelannu ollenkaa (tällänen käsitys on töiden puolesta tullu vuosien varrella näistä laadan korvikesäätimistä) ja latasko laturi kokoajan täysiä vaik halusko kyseinen säädin ladata niin paljo ihan tarkotuksella. Kyllähän siinä valot oli tietyst sikakirkkaat mutta niien kestoikä ei varmast oo kaksinen. Ja tuskin toi auton muukaan elektroniikka (lol :-)) kauheen innoissaan oli asiasta. Menköö toistaseks nyt sitte noin, vaihellaan sitä uudemman mallin laturia kiinni sitte ku motivaatiota riittää.

Mätin 1 päivä tonne paksiin vähä kaikkee olennaista kuten työkalulootan ja sen sellasta, ja nyt toi menee perä niin alhaalla että taustapeilistä ei näy kuin tietä :-) Huomioin samalla että eihän tota perää oo korotettukaan kuin 3 senttiä vaikka yleinen varma tietohan on ollu että 5 senttiä on sellanen sopiva. Ja ku ton perän roikottamisen lisäksi noi nykyiset renkaat ottaa aika helposti kiinni noihin takakaariinkin suht vähäisessäkin epätasaisuudessa niin täytyypä katsastaa vähän muutoksia asioihin.


14.10.2009, Keskiviikko

Nyt kun auton maalaamista varten ostettu maalipönttö on ollu tallilla himpun yli puoli vuotta, päätin sitten vihdoinkin ruveta siihen projektiin. Valkosta temalakkiahan mä sillon ostin, kun meinasin valkoseksi maalata ton. En nyt sitten kuitenkaan. Ehkä varmaan. Tai no en tiie. Menin sitte maalikauppaan et jos kuitenkin tehtäis siitä jonkun väristä ja onnistuuhan se. Paitsi et ei onnistunkaan kun se oli valkosta temalakkia ja ois pitän olla jotain muunlaista temalakkia pohjaksi. Kuittiahan mulla ei tietysti ollu, mut onneksi olin ostanu sen kortilla nii löysin ostopäivän ja he löysivät sitte koneiltaan kaupan ja saatiin maali vaihdettua ja sävytetettyäkin. Hatunnoston arvosta palvelua Kotkan Starkissa tän tiimoilta, oishan ne voineet sanoo et ei onnistu. Tosin kaupan alan ihmisenä itekin oisin kyllä tienny että se kauppa on löydettävissä sieltä koneelta jos vaan haluaa ettiä :-)

Offipalstalla joku kerto 120 laikalla hioneensa koko auton joten niitä sitten hommasin epäkeskoon koko paketillisen. Alotin kaikista kuppasista kohdista, niistä pensselillä korjailluista paikoista ja vanhohjen peiliasennuksien jättämistä jäljistä ym. Paklasimpa umpeen myös antennin reijän, en kyllä usko että se välttämättä kauheen hyvin kestää kun on kuitenkin iso reikä mut olkoo nyt toistaseksi. Kuskin ovessa oli pari kohtaa josta oli pakkelin paloja putoillut, meinasin että paklaan ne kondikseen kun vähän härskin näkösiä ne oli. Mut tulin sitten toisiin ajatuksiin ja tasottelin vaan ne pakkelireunat epäkeskolla ja eiköhän se nyt vältä tollasenaan. Monta muutakin epäkohtaa hoidin samalla tavalla, hioin vain ympäristön sileäksi ja sillä selvä. Telalla ja paksulla maalilla kun kuitenkin vedetään niinehkei se nyt oo ihan niin viimisen päälle nuukaa.

Alotin homman repsikan kyljestä, ja otin noi lokarilevikkeetkin nyt sitte pois ja mätin pakkelia niihi pahimpiin lommoihin mitä lokarin reunan taivuttaminen aiheutti. Ei ne nyt mua silleen erityisesti haitanneet mut olihan ne lommot aika härskin näkösiä :-) Oli ehkä eka kerta ikinä että mä pakkeloin (ja vielä 2 kertaa) silleen ettei korvien välissä noussu lämpö astettakaan. Voi tietysti johtua siitä että lopputuloksella ei oo ihan niin kauheesti väliä kuin jossain oikeassa autossa :-)


17.10.2009, Lauantai

Ou siisös raist!

Tulin eilen (PE) tänne tallille vähä viettää laatuaikaa itteni kans kesäloman (!) alkamisen kunniaksi, ja tuunasin siinä sitte BA3 samalla kohti maalauskuntoa. No kaikki meni kai ihan hyvin, mut tänää ku sitte tulin tallille aikomuksena viimeistellä hommat ja alotella tota maalausurakkaa noi wtfomglolxiitäksdeewtf!

Olikin maalattu koko p*ska 8-o

Tuli erehyttävästi meileen se ku hovihitrsari aikanaan hitsasi sitä 76s.net autoa ja kyseli seuraavan aamun et kuin paljo myä tehtii. No. Joo, on se vihreä. Muust ei voi paljo sanoo. Muutamasta metristä katottuna näyttää tietyst selväst paremmalta ku läheltä, mut läheltä en sitte tiedä muuta ku että onhan se saman värinen joka paikasta.

Jippii.


18.10.2009, Sunnuntai

Väännetäämpäs sitten vähän tarkempi selostus tapahtumien kulusta.

Alkuun siis huitelin pakkelia sinne sun tänne, pääasiassa lokarin reunoihin (v/e oli niin hyvä (?) että siihen en laittanut) kun ne olivat menneet kurtuille tossa taivuttelussa. Paklasin myös vanhojen peilien ruuvin reikiä (joita oli aika paljon) umpeen, samaten katosta vanhojen työvalojen johdotusreijät ja antennin reijän tuulilasin edestä. Sen enempiä hienosteluja en kuitenkaan ruvennut tekemään vaikka epäkohtia siellä sun täällä olikin. Hioin pakkelit ihan vaan koneella, jostain kohtaa tuli parempi ja jostain vähän vähemmän parempi mutta täysin tarkoituksenmukainen tuli kuitenkin.

Sitten ajelin koko kiesin hiekkapaperilla ja epäkeskolla. Hiekkapaperilla tietysti ne paikat mihin ei koneella päässyt. Hiekkapaperin karkeudesta en osaa sanoa, epäkeskon laikka oli kaheksankymppistä. Tuntu ettei tolla kaheksankymppiselläkään tapahu muuta kuin kiilto (?) häviää joten ois se ehkä voinu olla karkeampaakin mutta se nähdään sitte pysyykö maali kiinni :-)

Sitten vaan teippiä ja sanomalehteä ja menoksi. Ensin vetelin pensselillä ikkunankarmit ja muut mihin ei telalla pääse, ja isot pinnat sitten telalla. Sekä pensseli että tela olivat vaahtomuovimallisia kun se on kuulemma paras. Ainakin pensselivalinta oli hyödyksi, ei levinny karvat ja maalikin meni vain siihen mihin oli tarkoitus. Jälkeenpäin tuli mieleen että ois ehkä pitäny hommaa sellain ihan kapea, muutaman sentin leveä tela noita ikkunan pieliä ja muita varten, ois tullu suht samanlainen pinta kuin noissa telalla vedetyissä isommissa pinnoissa.

Maalia vetelin sellasenaan, en ohentanut. Pensselöintivaiheessa olisi ehkä kannattanut ohentaa, ei ois ehkä jääny noita vetelyjälkiä tolleen. Kun tein viimeisen maalilastin tossa telausvaiheessa, koitin vähän ohentaa sitä kun katto ainakin märkänä jäi hassun näköiseksi mutta ei se vaikuttanut lopputulokseen mitenkään. Mutta penslaamiseen tosiaan suosittelisin kokeilemaan ohentamista ainakin tätä samaa maalia käytettäessä.

Maali on Tikkurilan Temalac TCL FD50 (20=matta, 50=puolikiiltävä, 90=kiiltävä) ja sävy on M444. Kyseinen maali on 'Offipalstan hyväksymää' ja rautakaupan seteäkin arvas heti mistä on kyse kun tätä halusin, kuulemma ne myyvät tätä kaikista eniten just tähän käyttöön :-D Vähän turhan vaalea tosta tuli mutta itteesähän siitä saa kiittää. Niillä ois ollu siel valmiit setupit armeijan vaalean ja tumman vihreille mut en arvannu ottaa. Pelkäsin että vaalea on liian vaalea ja tumma liian tumma, mut kai se tumma ois kuitenki ollu aika sotilaallinen. Ksyleenillä tota voi sitten ohentaa jos jotain kiinnostaa.

Lopputulos vastaa odotuksia noin 110% (100% ois ollu jos toi maali ois keittän jostain kohtaa/joka paikasta tota vanhaa maalia) ja työn määrää toi vastaa ihan 100%, ei siitä tällä panostuksella parempaa voinu oottaakaan. Noin yleisesti ottaen oon noin 80% tyytyväinen, vähähän sieltä jostain paistaa vanha maali alta ja penslauksen jäljet on kaikkialla ihan selviä. Jonkun verran on myös maalipisaroita jotka on telatessa lentäneet mikä mihinkin, ois pitäny olla kaveri mukana hommassa sutimassa noita roiskeita samantien ennenkun kuivuvat.

Mutta! Kun tää maalausmenetelmä nyt oli pensseli+tela, ni korjauksethan on helppo tehä ihan just sil hetkel ku ne alkaa liiaksi kuumottamaan mieltä. Senkun sutasee koneella sileeks ja vetäsee telalla uuen maalin pintaan. Varmasti korjaantuu eikä jää sellasia maalipintaeroja kuin ruiskulla/spreillä :-)

Samaten jos väri alkaa joskus kyrsimään niin ei oo suuri efortti tehdä ihan yhtä hyvää taas uudella värillä :-) Kun tajusin ton värinvaihdon helppouden (=todennäkösyyden) nii taijan unohtaa kaikki oviaukkojen ja luukkujen maalauksen, sit ne on kuitenki taas väärää väriä jos/kun maalaa joskus uudestaan.

Vaikka toi maalipinta nyt onkin todennäkösesti huonompi kuin ensikertalaisella ruiskumaalarilla, ni en mä silti kadu valintaani. Jos ton ois maalannu ruiskulla nii penslausjälkiähän siinä ei ois mutta sitte kaikki holtittomat pohjatyöt paistaisvat sieltä ohuesta maalista läpi. Toi paksu pensselimaali kuitenki peittää aika kivasti kaikkia epäkohtia, ja niitä epäkohtia on kuitenkin niin paljon että mitään järkeä ei tollaseen vehkeeseen ois ollu alkaa tekemään kaikkia niitä tarvittavia pohjatöitä - ja vielä niin hyvin että ruiskumaalauksen jälkeen ei ois nähny niitä virheitä. Nyt kun toi on kaikinpuolin päin p*rsettä nii mikää failure ei silleen erityisesti pomppaa silmille :-D


24.10.2009, Lauantai

Auto vietti tossa viikolla pari päivää hitsarin hoteissa. Piti olla vajaan päivän reissu mutta selvisi se sitten hitsarillekin työn edetessä et sitä korroosiovauriota oli vähä enemmäkski tehtäväks. Mut tuli onneks valittua sen verran reipas tekijä että homma oli kuitenkin jo seuraavana päivänä valmis eikä tartennu ootella ties kuinka kauan.

Sit miä rupesin tos eilen (PE) illal vähä tekee tot takajousitusremonttia, ku niinq tuol aijjemmin kirjotin ni kyllähän noi rengakset otti ihan liian helposti kiinni lokareihin. Tilasin tutulta sorvarilta 6 senttii paksut pohjaanlyöntikumien vastakappaleet (entisten 3cm tilalle) ja koska ne tietysti vähentää jousituksen liikerataa huomattavasti niin ajatus oli sitten myös korottaa perää sen verran että joustovarat säilyy. En saanu mistään niitä takajousien yläpäihin tulevien välikalikoiden mittoja että oisin voinu tilata paksummat valmiiksi joten piti keksiä jotai muuta. Intternetissä joku kerto laittaneensa Mersun jouset myös taakse (edessähän niitä yleisesti käytetään), mut koska en ikinä ollu kuullu tollasesta nii vähä epäilin sitä. Varasin kuitenkin Mersun jouset remonttia varten, sekä parit erilaiset iskarit - alkuperäsiä pitemmät tietenkin että saadaan lisää ulosjoustoa ja lähin pajalle. Pajan virkaa toimitti vaihteeksi AD Korjaamo Kimmo Hynnisen tilat, kun noi jousitusremontit on kuitenkin aika paljon helpompi tehhä nosturilla kuin tallin lattialla.

Otin jouset alas sekä iskarit, ja totesin siinä heti kättelyssä että se mersunjousiläppä oli kyllä potaskaa - ihan niinkun arvelinkin. Ihan liian pieni halkaisija, eikä vapaakorkeus poikennu just mihinkää Nivan orkkisjousesta. Samalla totesin että niillä mitoilla joilla nykyinen korotuspalikka oli sorvattu (sisähalkasija 9cm, ulko 13cm) ei paljon kolmea senttiä pitempää saa edes tehtyä. Kolmella sentillä jousi vielä tukee itteään sisäreunastaan, mut pari senttiä lisää niin mikään ei enää estä jousen sivuttaista liikkumista. Laitan tästä vielä tonne Nivavinkkeihini piirustuksen jossain vaiheessa kun huonohan näitä on sanallisesti selvitellä.

Tässä vaiheessa oli nyt sitte vaihtoehtoina laittaa vanhat palikat kiinni, tilailla sorvarilta sopivat palikat ja purkaa kaikki taas joskus uudestaan tai sitten hommata tarkotuksen mukaset jouset jostain pikavauhdilla. Eipä siinä sitten muuta kuin iltakasilta keula kohti Riihimäkeä (180km/suunta) ja sieltä hakemaan Dobinsons +35mm jousisarja ja aamulla remontti jatkukoon.

Ja kyllähän se jatkuikin. Jouset heilahtivat paikalleen nou ropleem ja uudet pohjaanlyöntipalikat samoiten, ja sitten iskarien sovittelua. Mulla oli mukana sellanen pari joka oli 5cm pitempi kuin Nivan orkkis, ja sitte sellanen joka oli sentin pitempi kuin orkkis. Toi pidempi noista oli ihan liian pitkä, ei se akseli menny niin pitkälle edes ilman iskareita vaan jäi erinäisten muiden riipukkeiden varaan, eli ei näitä. Sitten otin ne toiset iskarit, ja kun vertasin niitä orkkiksiin (tai no, niihin jotka alla oli, mistä noista tietää enää mitä ne oli) niin ne olivat noin 5 senttiä pidemmät joten niitä mallaamaan ja nehän sinne sitten jäivätkin. Niissä on ulosjoustoa just sen verran kun voi olla, ei yhtään enempää joten ne kelvatkoon.

Laskin sitten auton alas ja tarkastin tilanteen. Sitähän ei nyt mistään tiedä että mitkä jouset tuolla alla oli (olettaisin kuitenkin että orkkikset, sen verran hyvin sopivat ja ikääntyneen oloset) mutta korotus oli noin kahden sentin luokkaa vrt edellisiin jousiin. Vaikka ihan luvattuun 3.5 senttiin ei päästykään niin vaikutus on ajettaessa ihan selvä, enää ei tunnu kun ajaisi kokoajan ylämäkeen ja taustapeilistä sai näkyviin muutakin kuin asvalttia.

Tollanen siitä nyt sitte tuli. Edessä siis Saapin jouset (mulla on kyllä eteenkin nyt noi Dobinsonit mut en taijja jaksaa alkaa säätää) ja takana +35mm ja 3cm korotuspalat. En muista oonko aijjemmin kirjottanu, mut toi o/t kulmahan on tossa vähä roikollaan eikä se nytkään oikein korjaantunu, edelleen se kulma on alempana kun muu auto. En sitte tiie onko kyseessä suuren maan suuret toleranssit vai oisko toho joskus sattunu joku mälli, mut se vaan on tollanen. Ajattelinkin sorvauttaa sinne jousen yläpäähän vähän paksumman korokepalan jotta tulee suoraan.

Tosta toispuolisuudesta rupesin sitten tuumimaan että toivottavasti toi takarengas ei nyt edelleen ota kiinni mihinkään, mut ainakaan tunkilla akselin alta nostaessa ei jousi antanut niin paljoa periksi että ois ottanu sen koommin kiinni lokari ja rengas kuin pohjaanlyöntikumikaan. Toki oikeassa tällissähän se pomppaa ylemmäs kuin hitaasti tunkilla nostettaessa, mutta näytti siltä ettei kontaktia oo sittenkään odotettavissa. Mut täytyy vähän kattoa tositoimissa et miten toi pelaa.

Ja tositoimista puheenollen, huomen ois taas sellain vakioautosafari. Siis sellain mis on tarkotus pärjätä ihan vakioautollakin, ja sellain minkä jälkee kävin viimeks tekemässä liikennekäytöstä poiston. Sen verran on ollu tässä tota jumppaa ton muun remontoinnin tiimoilta et varsinaiset safarivarusteet (veto- ja nostopaikat lähinnä) loistaa edelleen poissaolollaan mut kyl miä sit tänää vahingossa keksin tollaset vetoratkasut. Onhan tossa orkkis vetolenkitkin vielä tallella, mutta ne on kuulemma huonot ja vähä huonoilta ne vaikuttaakin. Sain sitten kuningasajatuksen (?) et laitampa ketjun pätkät noista puskurin reijistä, toki nekin on kiinni samoilla pulteilla kuin alkuperäset vetopaikatkin mutta nyt se veto kohdistuu runkoaisoihin ihan toisella tavalla kuin niitä orkkislenkkejä käytettäessä. Valitettavasti vaan en löytäny mahollisimman isoa ketjua noihin reikiin, löytyi vaan liian isoja tai sitten noita joita sitten ostin.

Toi ketju joka tossa roikkuu niin sehän on suurta ja mahtavaa mutta autoon menevät on sitten vähän pienempilenkkisiä. Mut eipä silti, vaikka ne nyt ehkä vähä hupaisaa kokoa onkin niin mä silti luulen et ennemmin ne pultit lähtee irti tosta pellistä kuin noi ketjut antaa periksi :-D Takana on myös samanlaiset systeemit, ja toi pitkä roikkuva ketjuhan ei tosiaan kuulu toho kiinteesti vaan on ihan kokeilutarkotuksessa :-)

Keski- ja etupanssaritkin tuli hommattua mutta ovat sen verran vinksin vonksin etteivät mee 'ihan' heittämällä joten ne ei nyt kerenny tälle reissulle.

Eikä nyt sitten muuta, huomenna katellaan taas et kuinka pitkä liikennekäytöstä poisto on seuraavaksi ohjelmassa.


25.10.2009, Sunnuntai

Reissu takana, latukasta ei hajonnu oikeestaan mitään. Moottorin toimivuus yllätti oikein positiivisesti. Oon väsyny enkä jaksa kirjottaa nyt enempää.


26.10.2009, Maanantai

Jos nyt sitte kirjailis uusimmat. Hyvinhän se siis meni, odotuksista poiketen. Tosin kun tien varresta lähdettiin siirtymään mettään varsinaisille mestoille, rupesi heti ekojen metrien jälkeen kakka pyrkimään housuun. Oikealta takaa kuulu aika erikoisia ääniä ja oli jo hetikohta pysähdyttävä tutkimaan että wtf. Mitään näkyvää ei näkynyt, ja kaveri jäi auton ulkopuolelle tutkimaan että ottaako rengas kuitenkin johonkin kiinni ihan pienimmässäkin joustossa mutta ei. Kohta tulikin sitten ensimmäinen meistä riippumaton stoppi kun jotain takaa tulevaa piti käydä opastamassa tai jotain, ja tutkittiin sitten tarkemmin asiaa. No eipä se suuren suurta tutkimista vaatinut, kurkistin auton alle ja totesin että joku ottaa jouseen kiinni joustoissa, oli yhdestä kohtaa jousta maali kulunut pois. Eipä sitä tarvinnut puolta sekuntia miettiä, panhardin pulttihan se oli. Olin laittanut panhardin oikeanpuoleisen pultin takaisin eripäin kuin se alunperin oli (koska se oli 2sek nopeempi laittaa niin päin) ja ylijäämä otti nyt sitten jouseen vähän kiinni. Annettiin sen olla silleen, ei se nyt niin paha ollut. Tiedä sitten miltä se näyttää ton rytyttämisen jäljiljtä kun sinne alle kurkistaa, aika kovasti se elämöi siellä noin kokoajan.

Kun siitä sitten päästiin asiassa eteenpäin niin omg sentään. Vaikka toi nyt onkin vaan tollanen pikkunen pensiinimoottori ja renkaatkin on 'sentään tollaset', niin kyllähän toi nyt meni useimmissa pakoissa jo lähestulkoon siedettävästi. Ei tarvinnut enää jokaista käpyä ylittää 3000 kierrosta koneessa ja kytkinta luistattaen niinkuin viimeksi, sillä vanhalla koneella. Sytytyssysteemihän on myös muutettu sitten viime kerran jälkeen kärjettömäksi joten kai toi on nyt niin hyvä kuin toi voi olla tollasella koneella. Ei sillä nyt tietysti edelleenkään pysty ihan yhtä rauhallisesti etenemään vaikeammissa paikoissa kuin isojen poikien vehkeillä, et kyl sellasta vauhtia ja revitystäkin välillä tarvittiin mutta ai jukra kuitenkin! Toki jos kaasarin säätöjä (=suutimia) ja sytytyksen ajoitusta vielä rupeis viilaamaan niin voisi vielä jotain parannusta saada aikaan mutta tuskin mitään niin ramaattista kuin noilla jo tehdyillä remonteilla.

Ja niiku tossa eilen jo kirjotinkin niin mitään ei edes varsinaisesti mennyt rikki. Jos oisin nähny itteni jöytupessa etukäteen niin oisin kyl aatellu et tollasee vehkeidein väkisin rikkomisee miä en kyl lähe, ku mulla nyt ei jostain syystä oo kovin kaksista luottoa ton vehkeen mekaaniseen kestävyyteen mut ei siitä kyl mitää hajonnu vaikka välil jäi oikee paikallee hyppii ja ruapii. Nii joo, ja kyl miä tiien et toi oli ihan lällyoffii mut oli se silti täst vinkkelist katottuna ja noil vehkeil jo aikamoista :-P

Takarenkaat ei kyllä edelleenkään mahtuneet niille varattuihin paikkoihin. Vaik olin noita jousitusremontteja tossa viikolla tehnyki tätä reissua silmälläpitäen ja silti arvelutti vähä toi et kumit ottaa kaariin kiinni ääritilanteissa, ni siitä ei kyl muodostunu ongelmaa. Ongelma oli ehkä vähän yllättäen ennemminkin noiden takarenkaiden takapuolella, sinne otti kumit aika kivasti kiinni ja ne sitte väänteliki noi kaarien takapäät aikalailla uuteen uskoon. Tarttee perehtyä asiaan.

Muiden esityksistä ei nyt tällä kertaa jääny oikein muuta mieleen kuin yks sellanen pikkuruinen Jeeppi. Toihan oli vakioautosafari ja tää tsiippi olikin sitten ihan vakiokunnossa joka renkaiden osalta oli kyllä jonkunlainen katastrooffi. Sehän nyt on tietysti tiedetty ettei vakiorenkailla pitkälle pääse, et ei se nyt kuitenkaan yllärinä tullut. Sitä hinattiin vähän monta kertaa millon missäkin, ja kyllä ihan yleinen mielipide oli että oikeat renkaat alla sitä ei ois tartten hinata mistään vaikka se ihan vakio olikin. Selviten ton rengaseron kyllä huomas siinä et se kun oli jumissa jossain niin mitään ei tapahtunu, mut miä ku olin tolla paskalla jossain erikoistilanteessa niin rapa vaan lensi taivallee :-D Hattua kyllä täytyy nostaa kyseiselle autoilijalle, ei ollu suinkaan ensimmäisten poistujien joukossa. Toivottavasti ei vaan into aiheeseen laantunu tästä vastoinkäymisestä. Eipä se oma eka reissukaan 'ihan' putkeen menny mutta nyt oli jo melko kliffaa.

Kun nyt mitään varsinaista vikaa ei ilmestyny pakollisten remonttien listalle nii alkavan viikon ohjelmassa ois sitte kaikkien etupään nivelien vaihto (risoja suojakumeja ja katsastus lähenee) ja taka-akselin viilaaminen. Etupään nivelien vaihdon yhteydessä ois kaavailuissa myös etupään ulosjoustovarojen parantaminen tähän tyyliin. Samalla kun tilaan sorvarilta noi palikat, ajattelin tilata myös o/t jousen yläpäähän pykälää paksumman välipalan että toi perä tulisi palttiarallaa samalle korkeudelle molemmilla puolilla.

Ai nii, olihan mul 1 tekninen vastoinkäyminen 2 kertaa. Kaasuvipu irtos kaasarista :-)

Ai nii, olihan mul 1 orastava tekninen vastoinkäyminenkin. Jossain vaiheessa, ihan alkupuolella tolle ei meinannu oikein tyhjäkäynti maistua, sammuikin pari kertaa. Sehän ei oo tehny sellasta oikeastaan enää kuukausiin, mikä lie mielenhäiriö tullu. Auto ei ollut ollut mitenkään erityisen kallellaankaan juuri ennen, et mistään sellasestakaan johtuneesta pensanpuutteesta ei ollut kyse. Mut toi kyllä sitte tokeni tosta eikä sen koommin enää pelotellut.


27.10.2009, Tiistai

Tänään jaksoin sitte räpeltää jo vähän muutakin kun dataa. Ensin hoitelin ton panhaardin pultin jousikonfliktin. Tollasessa normaaliasennossa toi pultti on kyllä niin kaukana jousesta et jos ei ois jousissa ja jousilautasessa noin selvää jälkeä ni en ois kyllä ikinä keksiny että se ääni kuuluu tosta ongelmasta.

Et ei se oo kyllä paljosta ollu kiinni. Nyt sitte laitoin toho uuden pultin josta mirklasin vielä kannasta puolet paksuudesta pois ja laitoin sen niin päin kuin kuuluu, luulis et se nyt.

Takarenkaat olikin sitten tehneet vähä enemmän tuhoa konflikteillaan. Tälläset tuli molemmista puolista:

En oikein tiie miten toi on mahollista.

Taivuttelin sitte asiat 'kuntoon', mätin lekalla niin paljon kun meni ja mirklasimpa vielä noista levikkeiden ruuveista kantoja matalammaksi. Tunkkasin kulmaa niin ylös että toisen puolen takarengaskin nousi ilmaan ja tolta siellä sitten näytti. Tosta kuvakulmasta sitä nyt ei niin hyvin nää mut renkaan ja levikeruuvien välissä oli kuitenkin monta senttiä enkä mitenkään tajunnu miten toi ropleem on voinu muodostua. En mä oikein muuta sitten keksinyt kun että ottaisko toi levikekumi sitte renkaasee kiinni. Ja kun renkaissa on kuitenkin niin karkea kuvio, levikekumi on jäykkää ja 30 vuotta vanha kaaripelti pehmeää, nii oisko siellä sit kumiosat napannu toisiisa kiinni ja vääntän paikat solmuun. Renkaissakaan ei näkyny minkäälaista jälkeä metallikosketuksesta, ei vaikka noi oli kääntyneet vinksin vonksin.

Työstin noita levikkeitäkin sitten ja tolta se nyt näyttää äärimmilleen tunkattuna, jos toi nyt vielä ottaa kiinni ni eikai se auta kun vedellä kumia asvalttiin niin paljon että kulutuspinta (jota on uusissa Saharoissa näköjään 16mm) madaltuu. Peltitöiden osaltahan toi näyttää vähän härskiltä, mutta ei oo tarkotus jättää ihan tollaseksi :-)

Samalla kun noissa nurkissa nyt työstin niin vetelin 'tiikerimassaa' tonne kaarien yläpuolelle niin paljon ettei jää ainakaan sisäpuolelle ravat mädännyttämään, levikkeitä lienee paikallaan sillontällön irrotella ja putsailla sieltäkin välistä.

Sit tänää tuli lasti osiakin. Neljä palloniveltä ja kaikki ohjauksen nivelet, mukaanlukien se välitanko joka menee puolelta toiselle. Tuli myös sellain paljon hehkutettu laakeroitu apusimpukka, se on kuulemma melkeen yhtä hyvä kuin tehostin! Ja lol äksdee, maksoi 6 euroa :-D Sitte tuli myös tiivisteet vetoakseleihi, mut empä taijja ruveta siihe hommaa ainakaa nyt heti just ku nyt toi taas ei vuoda vaikka tavaraa siellä kyllä on.


29.10.2009, Torstai

Tänään sitten käytin ajokin vähä tuolla remontissa, mut ei tullu vielä ihan valmiiksi kun olikin enemmän puuhaa kun olivat varanneet aikaa. Kuskin etujousi ja pallonivelet jäivät vielä vaihtamatta, samaten yläpallojen ja tukivarren väliin kaavioitu kappale jäi laittamatta toisellekin puolelle kun kalikka on tehty 'italialaisen tarvikeosan' mukaa nii eihän se sitte stemmannukkaa noihi venäjän palloihi.

Tollanen ero on tolla Dobinson +35mm jousella ja alta otetulla saapin jousella. Vaikka pöydällä pituuseroa on paljon näkösesti niin keula putosi vain sentin. Taidan teettää noijen jousien alalautasen ja tukivarren väliin sellaset prikat joilla keula saadaan samalle korkeudelle kuin ennenkin. Ei sitä tiedä millon jää sentistä kiinni :-)

Ja tosta nähhään millanen ero on asiaan tehdyllä vieterillä ja saapin jousella. Samalla huomaan että pohjaanlyöntikumia ei oo lyhennetty, täytyypä tutkailla minkä verran sitä vois lyhentää.


30.10.2009, Perjantai

Ja taas on BA3 tässä jamassa:

Rupesin tossa väsäämään kuskin puolelle niitä palloja ja jousen vaihtoa, kun korjaamollemolle ei oo tarjolla aikoja taas pariin viikkoon ja pitäähän toi saada kondikseen että sillä voi ajaa. Tai no voihan sillä toki ajaa ilmankin tätä remontointia mutta pyöränkulmat on viturallaan eikä niitä nyt maksanu vaivaa alkaa säätämään remontin puolivälissä. Tulimpa siinä sitte samalla siihen tulokseen että laitampa samalla ne prikat tonne alalautasen alle ja kun homma luisti niin hyvin (nää vanhat autot on hyvii ku näille saa tehä kaikkee ite) niin otin sitten auki repsikan puolenkin tota rikkojen laittoa varten. Miä kun oon tässä aikojen saatossa juhlinu varmast useammankin kerran et kaikki pultit on auennu tosi hyvin eikä oo mitää ongelmia ollu edes pakosarjan pulttien kanssa, nii nyt sitte tuli eka pulttiaiheinen erikoistilannekin vastaan. Repsikan jousilautasen pultit/mutterit aukesvat koneella, mut aika kovan työn takana se oli. Kuskin puolella ei sitte yksikää auennu koneella. Vähä niitä pysty paukuttaa auki/kiinni mutta ei toivoakaan aukeamisesta. Koitin vielä paremmalla pulttipyssylläkin mut ei. Piti ottaa sitten oikein käsityökalut käyttöön ja puolen metrin jatkovarsi että rupes Lyyti kirjottaan. Tosin kaks neljästä ei vielä löysyttämisen jälkeenkään antautuneet pyssyllä, mut kyllä noista kaikista sitten selvittiin. Sorvarilta tilasin prikat väliin mutta ne ei tälle viikonlopulle kerenneet joten käympä huomen ostamassa rikkoja ja laitan niitä tarpeellisen määrä.

Huomasimpa tossa yhen 'pikkujutunkin' ropatessani:

En tiijjä mistä johtuu mut ainakin kuskin puoleisesta vetarista oli sisempi kumi ihan säpäleinä, ja noihan on max 300km ajetut vetoakselit. Repsikan puolta en huomannu katsoa. On kyl siihe mallii ja monesta kohasta päreinä et en oikein jaksa uskoa siihenkään että johtuis noista korotuksista, liekö sinne sitten joku oksa kalahtanu :-( Ois nyt prkl ollu edes repsikan puoleinen ku siltä puoleltahan välillä vuotaa sitä öljyäkin ni ois sitte samalla remontilla voinu vaihtaa sinneki sen tiivisteen :-)


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu