Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Marraskuu 09


1.11.2009, Sunnuntai

Kasasin tänään etupään, ja ihan hyvin meni. Laitoin sinne alajousilautasen alle rikkoja 12mm ja nykyisillä - entistä vähän matalammilla - jousilla toi on nyt aikalailla samalla korkeudella kuin ennenkin. Yläpallon ja tukivarren väliin en vielä saanu niitä välikalikoita joten ne myöhemmin, mut nehän 'on helppo laittaa' koska vaan. Samalla pitää vähän patentoijja noita ulosjouston rajotuskumeja kun joku on joskus työstäny etenkin kuskinpuoleista niin paljon ettei se oikein pelaa niinkuin pitäs. Sit tein tossa myös havainnon että toi o/t kulma ei ookkaa enää niin länässä kuin ennen, ihan tarkimman päälle en kerenny asiaa tutkia mut se näytti kyl vähä siltä ku sitä ei vältsist enää tarttiskaa patentoijja ylemmäs. Mielenkiintoista. Perä tais tossa jousirempassa noustakin vähä ylemmäs ku ennen, vaikka keula on nyt vähintään yhtä ylhäällä kuin ennenkin niin valot näyttivät ihan selvästi liian lähelle. Säädettyä tietysti tuli neki.

Aurauskulmien säätökin piti sitte tietty tehhä kun eessähän on nyt kaikki vaihettu. Pääsin sit tonne AD Korjaamo Kimmo Hynnisee taas ruuvaa noita, sanomattakin selvää et eihän meillä omalla tallilla moisia vehkeitä oo. Oishan noi tietty keren varmast säätää noi jossai vaihees mut halusin tän heti ajokuntoon, ja mikä tärkeintä; Ite ku tekee ni saa sentää sellasen ku sattuu tulee!

Kerran aikasemmin oon säätäny tuolla kulmat ite ja kyllähän ne pyörät kai suoraan tuli, mut ratti jäi vinoon kun en saanu noihi 'takanäyttöihi' millää sellasia lukemia kun oisin halunnu - kun en oikein osannu. Kyllä mä tälläkin kertaa varmaan puoli tuntia veivasin raidetankoja joka suuntaan ja kyllähän siinä jo vähän kuumakin rupes tulemaan. Kun 'näyttöjä' on neljä, ja yhden raidetangon säätäminen vaikuttaa kolmeen 'näyttöön' niin kyllähän siinä hetki meni. Kun sitten aikani olin veivannu noita ni koin valaistuksen ja tajusin miten se homma hoituu ja sitte ei mennykään kuin hetki ni se oli siinä. Eihän mulla säätöspeksejä ollu mukana - ja vaik ois olluki ni eihän ne tollasilla alustamuutoksilla enää paikkaasa pitäiskään - nii pistin sitten nolliin niinkui kaikissa muissaki autoissa oon laittanu. Tuskin tossa vehkeessä kauheesti huomaa noiden kulmien tilaa muusta kuin renkaiden epämääräsestä kulumisesta :-)

Nyt kun on eestä kaikki nivelet vaihdettu ja kulmat säädetty, ni kylhän toi alkaa jo välttää ajoltaan. Renkaat ja alustamuutokset tietty tekee oman huojakkuutensa mitä ei oikein voi korjata, ja ratissakin on edelleen klappia mut kyl toi nyt on ihan ok. Ratin klappikin väheni ihan huomattavasti noi kaikki osat uusimalla. Tuosta kuulalaakeroidusta apusimpukasta vielä. Kun vaihoin noi isommat renkaat ja eri offsetillä ni ohjaushan jäykisty siitä ihan mielettömästi. Ja vaikka tota tuningapusimpukkaa ylistetäänkin että se keventää ohjausta huomattavasti, ja vaikka se onkin vanhaan verrattuna herkkyydeltään ihan toiselta planeetalta niin kyllä ainakin tässä mun setapissa sen keventävä vaikutus on aika vähäninen. En sitten tieä jos ois noi normivanteet/renkaat että oisko vaikutus ollu suurempi, mut kyl se nyt on ainakin aika olematon. Ratin ekat 90 astetta puolelleen on nyt ehkä aavistuksen keveämpi, mut kyl sen jälkeen saa taas ihan lihasvoimin kääntää.


3.11.2009, Tiistai

Ton verran vinos se nyt viel on. Sentin heittää ku mittanauhalla kattoo. Ja mä ku laitan kiloni kuskin pukille ni varmast sen verran tasottuu joten olkoo :-)


5.11.2009, Torstai

Sovittelin vähä puskuria.

Tollain siit sit tulee. Joku muu saa kyl hoitaa hitsaushommat, on kuitenki kolmemillistä tavaraa, meil on vaa mikki eikä osata hitsata, ni en viiti oikei siihen luottaa. Meinasin hepata noi putket kii ja viiä jollei hitsattavaks, mut en tie miten se heppauskaa sit mahtaa onnistuu. On kuitenki painoo aika paljo, huono hitsaaja ja erittäin ahas väli hepata mut eikhän se siitä. Tulee kiinni niillä orkkiksilla pulteilla ja niien lisäksi vielä toisilla, ei o kuulemma erityisen kestävät ne alkuperäisjutut ja siltä ne kyllä näyttääki.


7.11.2009, Lauantai

En tiie minkä mittaset sulat tollasessa Nivassa on, mut noi 35 senttiset mitkä tossa oli on ainaki niin lyhyet ettei vajaa pari metrinen kuski kyllä laskeutuvia lentokoneita näe. Noissa kun on toi pyyhkijän varsi tollanen kun on (=erilainen kuin 98% autoista) ni vähä mietin että mitenhän tohon saa mitään normaalista poikkeavia sulkia kiinni. Sain sitten tuolta maailmalta yhen Volvon pyyhkijän varret (joissa normaali koukkukiinnitys) ja niistä ajattelin patentoida. Sitten hommasin muutaman erilaisen setin pyyhkijöitä, yks niistä oli Championin 'yleismallinen' rungoton. Ja kylläpä oli ihmetys ja kummastus, kyseisessä paketissa tuli palikat mukaan jopa Lada-asennusta varten. Pituus 45 senttiä ja nyt pyyhkii niin komiasti ettei ruudun yläreunaan jää kuin vajaa pari senttiä pyyhkimätöntä aluetta.


10.11.2009, Tiistai

Käytii vähä koeajelemas tuol et nähtii miten takarenkaat nyt mahtuu. Reissu meni kivasti.

Nähtii sotilaitaki. Ei niille tullu vissii mieleekää et myä ois haluttu mennä ohi, ku ei siin tapahtumas mikää muuttunu eikä kukaa tullu meille sanoo mitää. Sit vähä aikaa ooteltuamme ajettii tost rakosest.

Sit päästii testaa jousii. Toinen puoli pelas hienosti (ainakin tohon suuntaan, toiseen ei tajuttu kokeilla).

Mut toinen puoli ei sit pelankaa niin kauheen hyvin.

Vast jälkeepäin tuli mielee et ois pitän vissii tajuta kattoo pohjaanlyöntikaluston tilanne tos vaihees, jos siel ei oo joustovaraa enää ku rahtunen niin ei siinä nyt paljoa menetä jos tekee viel vähä korkeemman pohjaanlyöntisysteemin. Mut jos siel viel on useampi sentti tilaa ni sit tekee ehkä miel miettii viel vaihtoehtosii ratkasui. Mut katellaa.


11.11.2009, Keskiviikko

Toveri kävi tänään vähän heppailemassa puskuria kasaan. Huomenna vien sen oikealle hitsarille. Puskurin. Ja joo, se meni vinoon.

Sit rupesin perehtymään tohon etupanssariin. Takapanssariahan oon jo aijemmin tutkinukin ja tullu siihen tulokseen että sitä pitää hieman modata, mut ei se nyt ongelma oo kun se on ihan rautaa joten lentävä, pala lattarautaa ja hitsikone kyllä hoitaa ton homman. Mut tää etupanssari taitaakin olla nyt jonkunlainen kipu perseessä. Ensin se oli vähän liian leveä tosta etupään kiinnityksestä (hinauslenkkeihin), no ainahan tavaraa pois saa joten hyvä. Sitten se otti alatukivarren etummaisiin aisoihin kiinni, taas tavaraa pois. Sitten se otti enää toiselta puolelta kiinni. No, sille puolelle sitten rikat hinauslenkkien runkoaisojen väliin jolloin se alkoi olemaan jo suht samanlainen molemmilta puolilta. Sitte auton alle tutkimaan.

Jaaha kiitos hyvää päivää. Olin tota jo katellutkin sillä silmällä että mitenhän ton takapään kiinnitys, ja nythän on suht selvästi havaittavissa että jotain puuttuu. Tohon täytyy nyt sitten rakentaa jotain. 10-15 senttiä jotain. Ja kuten kuvasta myös näkyy, maavara vähenee aika radikaalisti tolla konstruktiolla. Vähenee noin paljon vaikka tukivarsille on jo tehty tilaa ja etureunaa laskettu että panssarin takareunaa saatiin edes vähän ylemmäs. Mut ei se ton parempi oo vieläkään.

Keksin siinä sitten että eipä mitään, taivutetaampa tota sopivasta kohtasta ylöspäin joku 20-30 astetta mutta sitten tajusin että 5 millistä alumiinia ei luultavasti voi ihan kauheasti taivutella. Voisihan sen tietysti vetää lentävällä poikki ja hitsauttaa haluttuun asentoon mutta alkaa mennä jo sen luokan ja hintaseks operaatioks et halvemmalla ja helpommalla ois päässy ku ois Hakenu tosta rajan toiselta puolelta valmiit. Täytyy nyt kattoa. Toi haiskahtaa vähän siltä että niiden hinauslenkkilärpyttimien ja runkoaisojen välissä pitäisi olla joku pari senttiä välipalikkaa että panssarin etureuna laskisi tarpeeksi jotta takareunaa saisi ylemmäs. Mut vaikka tota etureunaa tosta edelleen laskis (en kyllä haluis laskea enempää) nii ei tota takapäätä silti saa mihinkään kiinni ilman että sinne valmistaa lisää palikoita.

Jotenkin kummasti tulee mieleen kirjoitus jollain foorumilla missä meuhkattiin että joku kävi irroittamassa ja hakemassa Nivan panssarit oikein jossain matkan päässä eikä ne sitten käyneetkään...


15.11.2009, Sunnuntai

Siin se nyt on. Vinossa xD Alkuperäisen kiinnityspultin lisäksi laitoin netistä lukemani neuvon mukaan vielä yhen pultin poikittainkin. Mainitussa ohjeessa suositeltiin laittamaan pultti mahdollisimman eteen (arvatenkin nostoa silmälläpitäen) mutta koska mulla on kone ja muut vehkeet konehuoneessa eikä pyörän aukossakaan liiemmin oo tilaa poraukoneelle, tuli se reikä aika taakse. Vetokestävyyden kannalta sen lisäpultin sijainnilla tuskin on niin kauheasti väliä eikä toi koenostokaan mitään peruuttamattomia muodonmuutoksia aiheuttanut. Tai no aiheutti se lommon konepeltiin mut se oli ihan omaa hölmöyttä. Valoillekin värkkäsin kiinnitykset vaikken niitä nyt heti meina tohon laittaa. Tän ikäseen autoonhan saa laittaa kahdennetut valot joten noi onkin ihan hooneloset ja voisi päätellä että laturipäivityksen (42a -> 90a) jälkeen ois baanakin valoisa. Aika edessähän noi valot on ja heti tulee tietyst mielee et ne on sit välittömäst p*skana, mut kuin usein sitä tulee ajettua johonkin päin? Tokihan tolla puskurilla katkoisi vaikka jonkunlaista metsää mut se lienee sen verran sopimatonta ettei valot sellasestakaan rikki tuu menemään.

Sit olikin aika ruveta kattelemaan tota takapäätä. Sitä kun kattelee niin eipä oo ihmekään että sitä sanotaan huonoksi.

Punanen on puskurin kiinnitysputki, keltanen on pultti. Yläpäästähä toi pultti on kiinni ihan tuolla palkkisysteemeissä ja se ei liene ongelma, mut niinq kuvasta näkyy ni pultin alapäähän on vaan tollasessa pikkusessa liparessa. Väsäsin sitten vähän palikoita lattaraudasta ja neliöputkesta ja hitsalin.

Näin paksua tavaraa Ristiaanikin osaa hitsaa!

Idea on nyt sitten siis toi. Alakiinnikettä tuetaan tollasella lattaraudan pätkällä joka on pultilla kiinni tuolla vähän edempänä. Toi mokkula tossa latikan päällä on neliöputkea, pultti menee siis siellä sisällä sitten. Nostokestoahan toi nyt ei varmaan lisää, mut luulis et kestäis vetämistä edes vähän alkuperäistä paremmin.


18.11.2009, Keskiviikko

No niin. Ihan mittatilaustapaan sopivaa materiaalia ei ollu käsillä joten vähän patentin näkönenhän tästä tuli.

Ja hitsauslaadusta ei olla, kiinnitys pelaa pulttiliitoksella ja noi hitsaukset on vaan siks et tavarat pysyis koossa asennusvaiheessa :-) Runkopalkin läpi menevä pulttihan menee tietysti paksin puolelle, ja paksin puolella on vielä lattarauta joka on pultattu vielä laajemmalle alueelle paksissa. Eihän toi nyt mikään showstopper ratkasu oo, mut todennäkösesti jonkun verran parempi kuin alkuperänen :-)

Ensin meinasin laittaa pelkät kettingit, mut sitten tajusin et siit tulee ehkä vähä asiallisempi (+noi reijän ympäryskumitkin pysyy paikallaan) ku laitan noi putket toho. Ketju on Piltemania, olikhan jotain vähä yli 1000kg joka on varmast enemmän ku mitä noi vetopaikat kestää :-D Sakkeleista vedin mustekalan puoleta toiselle jottei sitten kilkata helmaa vasten mennessään.


24.11.2009, Tiista

Kävin tuolla yllä mainitulla 'joustojentestailukivellä' uudestaan kun en muistanu kurkistaa sinne jousitukseen sillon. Ja niinhän siinä kävi että toi 7 cm (?) halkasijalla oleva muovitötterö (siis se jota vasten pohjaanlyöntikumi ottaa) on liian pieni. Samalla halkasijalla noi on tehty ku ne vanhatkin eikä tullu mieleenkään et se ois liian pien, mut muille askartelijoille tiedoksi että kannattaa tehä niin isolla halkasijalla ku sinne jousen sisään mahtuu. Mullahan oli se tötterö tietysti siinä alalautasen keskellä, mutta ääreisjoustossa se akseli siirtyy sen verran että pohjaanlyöntikumi siirtyy eteenpäin verrattuna alalautasen keskikohtaan joten kumi meni nyt sinne tötterön ja jousen väliin. Ei tähän hätään ollu saumoja teettä uusia, isommalla halkasijalla olevia tötteröitä joten irrotin tötteröt ja liimasin ne niin 'eteen' kun meni. Vajaan sentin jätin matkaa jouseen. Täytyy käydä uudestaan koeajolla.


27.11.2009, Perjantai

Kävin koeajamassa yllä mainitut muutokset. Repsikan puoli jo melkein pelasi, se otti enää ihan hitusesti kiinni mut kuskin puoli kyl nappas selvästi napakammin. Ja koska huomenna on tota maastoautoilua tiedossa nii en halunnu enää ottaa sitä riskiä että jotain käy niin vaihoin sitten suosiolla noi vanhat renkaat alle. Kyllä tää on korjattavissa ihan sopivalla muovitallalla mutta ei ollu nyt sellasta käsillä ni piti ruveta tähä epätuunauksee.


28.11.2009, Lauantai

Tänään sitten oltiin tuolla Reitkallin pusikoissa ajelemassa. Niitä seutuja kuuluu 1 sun 2. kehuneen ja kyllähän siellä oli reitit melkolailla justii eikä melkei meijän autokunnalle sopivat. Oikeastaan vain 1 sellanen erityiskinkkinen paikka jäi mieleen mistä en välttämättä haluisi ajaa toista kertaa, lipesin siinä viralliselta ajolinjaltakin sen verran että tuntui kuin kaatuisi koko *ska mut ei sitten kuitenkaan. Eikä se ihan heittämällä menny aijotulla linjallakaan mutta päästiin kuitenkin. Pari kohtaa jäi sitten mieleen oikein erityisinä onnistumisina, ensinnäkin yksi alamäki joka oli sitä luokkaa että en ois siitä kyllä ajanu jos ei kaikki muutki ois ajanu. Ja toisena sitten sellaset 'kallioportaat', mitkä kuulosti jo asiana aika huonolta vaikka joku kuuluikin sanovan että nää kaikki kyl pääsee siit. Ne meniki sit jostain käsittämättömästä syystä lähestulkoon heittämällä suoritetusti. Lällyoffiahan tääkin tietty, mut kyllä noi tällä 'kokemuksella' jaksaa vielä riemastuttaa :-D

Ja vaikka toi HNBA nyt kaponen onkin joten sillä pääsee pienemmistäkin väliköistä, ni kyllä mä sitte kerran erehyin ahnehtimaan vähän tarpeettomasti ja kontaktihan siitä tuli. Kivi hankasi oikeata helmaa ja ovea mut aattelin että antaa mennä vaan. Se olikin jännittävää. Kun ne osaset siinä hankasivat toisiaan niin se kuulosti ihan siltä kun olisi Latukassa helmat olleet aivan pehmeitä ja läpimätiä, niin pehmeä se ääni oli. Sen takia mä aattelinkin et antaa mennä vaan, peltitöitä tuli kuitenkin. Kun sitten myöhemmin noustiin tarkastamaan tilanne niin yllätys oli melkoinen kun siinä olikin vaan ihan vääntynyttä peltiä, eikä täysin poistunut helmakotelo niikun me äänestä pääteltiin.

Mitään ei vieläkään hajonnu joten kyllähän tässä alkaa jo jonkunlainen luotto olemaan toho puoleen. Kytkimen laukeemista kuitenkin odotellessa, sehän se on ainoo joka tossa saa vähä kyytiä välillä. Makkaran paiston jälkeen tuli kuitenkin pieni - mutta kuitenki 'keskeyttämiseen' johtanut - tekninen ropleem. Lyhkäset valot lopettivat toiminnan. Kun vikakohteita oli katkaisija, omat uudet johtodukset, sulkkeet, releet ja sitten polttimot (joiden käsiin saaminen edellyttää jonkun hetken näpertelyä) niin ei alettu niitä enää remontoimaan vaan ruvettiin suunnittelemaan kotiin paluuta. Kello oli siinä vaiheessa 3, ja jahka kotiin asti päästiin niin kyllä aika monta valojen vilkuttelijaa tuli vastaan kun ilman valoja painoi menemään. Kotona sitten otin ekaksi polttimot irti ja niistähän se vika löytyi. Ei se erityisesti yllättänyt kun tuohan on pienellä kuormalla ladannut aina ihan hitosti, ja panin tossa merkille valojen häipymisen jälkeen että jännite oli ihan piirun alle 16 volttia. Et liekö sitte uudet polttimotkaan ois pitkään kestäneet. Ei suuren suuri vika mutta sen verran että homma jäi kesken, ja tietysti justiin kun maasto muuttui taas ihan erilaiseksi. Voi kurjuuksien kurjuus :-/

Mutta toki myös onni onnettomuudessa, nyt ei tarvi enää odotella motivaatiota paremman laturin vaihtamiseksi. Nyt se vähän niinq pitää tehdä. Tossahan menee leima vanhaksi tässä nyt ihan parin päivän päästä, täytyy katella sitä. Taidan vaihtaa polttimot ja ajaa konttorille vikalistan hakuun. Sitten takasin kotiin ja liikennekäytöstä poisto. Vaikka saisi leimankin niin LKP aijon silti tehdä, tos on nyt sen verran 'vapaaehtosia remontteja' (=laturi, penkit, äänieristys, takarenkaiden mahdutus, vetarin tiiviste ja sen sellasta) tulossa että niissä kuitenkin kestää niin suotta maksaa noita maksuja siltä ajalta kun ei kuitenkaan voi ajaa. Niin, ja edellä mainittujen lisäksi pitää tietysti korjata ne vikalistan asiat :-) Jarrupaineen säädinhän tossa ei kai toimi ollenkaan, siitä ainakin odotan korjausvaatimusta. Samaten akselistojen muutokset (lähinnä etuvakaajan poistaminen ja etupään korotus prikoilla) saattaa teettää töitä. Muita epävarmuuksia en leimalle tieä.

Ja siinä se sitte taas tältä erää..


29.11.2009, Sunnuntai

Oli niin kivaa että lähdin vähän patentoimaan sitä laturiremonttia. Olin tota kiinnitystä pitkään funtsinut ja alkuperänen idea oli tehä lattarauasta hitsailemalla kokonaan uusi laturin jalka koneen kylkeen, mut kun sitten kattelin eilen illalla noita laturien piirroksia niin sain mielestäni kuningasajatuksen ja sillä nyt rupesin ensimmäistä versiota toteuttamaan.

Kuvassa on sitten ihan ensimmäinen, täysin rototyyppimallinen ratkaisu, mutta idea kuitenkin tulee tosta selväksi. Alkujaan kannoin huolta vähän siitä että kaikki pitää olla ihan helkkarin tiukalla ettei toi sitten muljahda tosta, mutta toinen noista lattaraudoista kanittaa just sopivasti tohon laturin kuoreen (ja toiselle latikalle ajattelin tehdä myös sopivan vastakappaleen) että ei se siitä mihinkään muljahda vaikka olisi mutterit löysälläkin. Sitten koesovitus.

Ja voi ryökäle! Se osoittautuikin niin hyväksi että ei muuta kuin toteutukseen. 'Offsettiä' pitää vähän viilata ja laturin/flektin välillä saattaa olla yhteys, mut molemmat on hyvin helposti korjattavissa. Jahka tästä kerkeän niin etin jostain vähän siistimpää materiaalia tätä hommaa varten. Ehkä. Todennäköisesti en, ei sitä kukaan kuitenkaan näe :-D


30.11.2009, Maanantai

Laturirojekti edistyy kyl ihan käsittämättömän hyvin. Miähän olin aika epäileväinen ton laturin mahtumisen suhteen ja viel enemmän sen suhteen et saanks miä tot tehtyy ylipäätään, mut kyl se nyt sujuu. Ylläolevan kuvan mukaan - vain vähän mitotusta korjaillen - tein lopullisen asennusraudan ja sit koeasennettii. Ja kyllä se tuntuis pelaavan tosi hyvin. Silmämääräsesti hihnalinjakin on välttävän suorassa, ja vaikka näppituntumalta säätövara tuntuu hieman vähäiseltä niin kyllä siinne menee parikin eri mittaista hihnaa ihan sujuvasti. Kiristyksen kanssa vähän pähkäilin, en nyt ainakaan äkkiseltään saanu tehtyä sellasta systeemiä kun oisin halunnu mutta yhenlainen ratkaisu on kuitekin työn alla. Toivottavasti vaan pelaa. Tai no kyllä se pelaa, mutta kestää.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu