Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Joulukuu 09


1.12.2009, Tiistai

Tollanen siitä tuli. Eihän se maailman hienoin oo ja saattaa olla myös vähä vinksallaan mut kyl se pelaa! Toki prikat ois voinu korvata jollain putken pätkillä ja paljon muutakin ois voinu tehdä hitaasti hieroen mutta tarkoitus oli saada valmista ja toimivaa nopsasti ja niistä tehtiin mitä oli helposti saatavilla. Erilaista laturia käyttäen ois tietysti päässyt vähemmällä kiinnityspatentoinnilla mutten kokenut tarpeelliseksi laittaa rahaa haisemaan pilkulleen sopivaan laturiin kun jo olemassa olevat tarvikkeet oli kuitenkin sovellettavissa..

Apaut tossa asennossa se on siellä autossa. Yläreunassa näkyy kiristyssysteemin 'vastakappale', se taisi olla alun perin koneen nostolenkki.

Ja noin se siellä sitten on. Asennus alakautta. Ensin työnetään laturi tonne ja laiteaan se jollain roikkumaan, sitten ruuvataan alkuperäinen laturin kannake koneeseen kiinni ja sen jälkeen koko komeus siihen kannakkeeseen.

Siellä se pilkistää! Hihnan kiristyssysteemikin tuntuisi pelaavan. Laturissa on siis toi em. koneen nostolenkki (johon on vielä hitsattu tollanen vahvike päälle ettei se kulma väsy ja anna periksi kirityksen voimasta) ja kiristyssysteemi on tollanen kierretanko. Tanko menee sinne laturin alkuperäsen kiristyssysteemin pultinreikään, mmutta tanko on sen verran ohut että se 'vaan on siellä' eikä ole siis jengoilla. Samaten laturin päässä tangossa on vain mutteri+prikka ja ne nojaavat siihen nostolenkistä tehtyyn toppariin, ja nyt kun tuosta kierretangon vesipumpun päässä olevasta mutterista pyörittelee niin hihna kiristyy ja löysääntyy. Mitä tuossa koekäytin niin tuntui ihan toimivan toi systeemi. Sieltä sun täältä olen lukenut että isoa laturia ei kannata Nivaan laittaa kun hihna pitää sitten vetää niin tiukalle että isosta laturista saa tehot irti, en sitten tieä, aika näyttää. Piuhat yhistävä pulttisysteemi on niitä ikuisia tilapäispatentteja, mutta kyllä siihen eriste sentään tulee päälle. Ehkä :-)

Herätettä/latausvaloa en vielä kytkenyt mutta sen verran tilapäiskytkennän kuitenkin tein että koekäytön sai suoritettua. 14.2 toi lataa ilman kuormaa, kun sitten laittaa sähköjä päälle niin jännite tippuu 13.8 volttiin mutta ei siitä alemmas. Jännite ei myöskään nouse vaikka antaa kierroksia joten ilmeisesti toi on vaan tarkotettu lataamaan 13.8 volttia. Varmaan riittää ihan hyvin, mut jos ei riitä niin noihin Boschin latureihinhan saa lisää volttia senkun vaan vaihtaa esim 14.4 volttisen jännitteensäätimen siihen perään. Eihän se oli kiinni kun kahdella ruuvilla.

Jos toi systeemi nyt vaan kestää kasassa (lähinnä hihnapolitiikka kun ei se linja nyt ihan 100% suorassa oo (joka on tosin tarvittaessa korjattavissa parilla oikein sijoitetulla prikalla)) ni täytyy kyllä sanoa että huomattavasti helpompi homma kuin ikinä luulin. Kytkentäohje alkuperäisestä poikkevalle laturille löytyy täältä.


3.12.2009, Torstai

Kävin tänää hakemas sen aikasemmin mainitun vikalistan jonka haun jälkeen oli tarkotus tehä liikennekäytöstä poisto ja korjailla sitten epäkohdat ja tehä muitakin parannuksia. Ei menny vaan ihan putkeen se vikalistan haku kun ei tullu mitää vikalistaa :-) Päästöjä en tällä kertaa ollu ottanu missään etukäteen kun aattelin että on tossa kuitenkin vikoja ja uusintanäyttö pitää käyä tekemässä, ja pielessähän ne päästöt sitten olikin. Tota kaasariahan ei oo säädetty ku korvakuulolta asentamisen jälkeen ja aika pahaltahan toi on haissukin joten oli vähän odotettavissaki ropleem. CO:t oli yli 9 kun ne ois saanu ollu max 4.5, mut miä sitte ehotin et 'jos miä vähä käännän ruuvista' joka kävikin Herralle ja hetken ruuvailtuani lukemat putosivat ihan hyväksyttäville lukemille. Ajovalojen suuntauskin sattu olemaan just kohdillaan vaikkei niitäkään oo eilisen umpioiden vaihdon jälkeen (nyt on kyllä pirun hyvät valot vaikka latausjännite on vajaan voltin pienempi kuin ennen laturin vaihtoa eikä silmämääräisesti kauhean suurta kuntoeroa ollu noissa vanhoissa ja uusissa umpioissa) säädetty edes arviolta. Tosin samanlaiset umpiothan nää uudetki on, et ei niis nyt periaatteessa pitäs ihan kauheeta heittoa päästä muodostumaankaan.

Rengaskoko selkeästi vähän kiinnosti, Herra jopa katteli rekisteriotteesta alkuperäistä kokoa mutta se kun on niitä tuumamittoja tossa Nivassa ni ei vissiin viittiny alkaa sen enempää perehtyä. Oltiin kyllä siinä vaiheessa keskusteltu noista maastoajoreissuista et kai se päätteli ettei mulla niin isoja renkaita oo etteikö ne mahtuisi pyörimään.

Eli se meni ihan hyvin. Mut tänään sain kuitenkin uuden/vanhan viankin esiintymään. Tulin kotiin ja tempasin käsijarrusta ja se tuntui hassulta ja nyt se ei enää pidä kovinkaan hyvin. En oo vielä tutkinut asiaa mutta noin 100% oon siitä että vaijeri on vaan lähteny irti sieltä yhdestä korissa olevasta kiinnikkeestä kun se oli vähän kyseenalainen kun viimeksi sitä tutkin.


4.12.2009, Perjantai

Kytkin hajosi. Tulin risteykseen, painoin kytkintä, odottelin vuoroani ja kun nostin kytkimen niin se ottikin kiinni jo ihan hiton alhaalla ja tosi äkäisesti. Kyllä se kuitenkin pelasi, eikä mitään erikoisääniäkään kuullut joten päättelin että vika lienee kytkimen nestepuolella eikä hajonneessa paineasetelmassa - jollasia vaivoja näissä latukoissa kuulemma joskus esiintyy. Kun aikani ajelin niin tuntui kuin kytkin ei ois enää irrottanukaan kunnolla, joten sekin tuki käsitystä nestepuolen viasta.


6.12.2009, Sunnuntai

Korjasin kytkimen. Se olikin tosi helppoa. Meni 10 sekuntia, ei likaantunu kädet, ei tarvinnu työkaluja eikä edes mennä auton tai pellin alle! Pumppasin kytkintä muutaman kerran käsipelillä silleen että vedin sen ihan ylös asti (kun sehän ei myöskään palautunut enää täysion ylös) ja nyt se sitten toimii. Mielenkiintoista.

Sama päivä, osa 2

Kävin vähä ilta-ajelulla. Laturin hihnaa täytynee kiristää, tuolla ku metässä laitoin kaikki valot päälle ni voltit putosi ku lehmän häntä ja kun sitten annoin vähän lisää rpm nii aika nopeesti alko kumi käryämään nokkaan mutta voltit ei nousseet.

Kytkin teki taas ton saman tempun ja korjaantui samalla reseptillä, jotain sillekin ilmeisesti täytyy tehhä.


7.12.2009, Maanantai

Vaihoin kytkimen pääsilinterin. En meinan millään onnistua siin ilmaamistouhussa mut sitte luin tuolta ladakerhon foorumilta yhen kaikesta kaiken tietävän aktiivikirjottelijan postauksen jonka ohjeilla homma sitten sujuikin hetkessä. Ajoin vähän koeajoa, ainakaan sinä aikana ei esiintyny ongelmia.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu