Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Maaliskuu 2010


1.3.2010, Maanantai

Tänään korjasin vahingossa vian jota luulin ominaisuudeksi.

Katsastuksessahan noi päästöt olivat vähän tapissaan mutta sain siellä paikan päällä säätää kaasaria niin leima tuli silloin. Kaikki pelasi ihan kivasti joten en sen kummemmin asiaan enää perehtynyt kunnes nyt sitten rupesi ottamaan pannuun se että toi haisee tyhjäkäynnillä ihan hiton pahalle. Ja tuolla mettäreissuillahan tota tyhjäkäyntiä tulee ihan hitosti niin vallitseva käry ei oikein miellytä pitemmän päälle.

Laitoin koslan pakokaasumittariin kiinni ja rupesin hommiin. Ei tullut katottua lähtökohtia (katsastuksen rajat co 4.5 / hc 1000 eli niiden alle kuitenkin) mutta hetken ruuvailun jälkeen sain lapulle niinkin komeat lukemat kuin co 1.17 ja hc 100. Konehan on vähäpäästöisestä autosta (rajat co 0.5 / hc 100) joten se tietysti pelaa ihan hyvin noilla säädöillä. Auto siinä sitten raksutteli jonkun kakskytä minuuttia ennenkun lähdin menemään ja kun sitten lähdin niin vähän hämmästyin. Totahan on vaivannu sellanen aika voimakas toimimattomuus pintakaasun ja vedon välillä, joka on vaivannu etenkin liikkeellelähdössä ja pienillä vaihteilla ajettaessa. En oikein oo muistanu et onko toi ollu aina sellanen vai oisko vaan tulpat nokeentunu vääristä seoksista ja/tai paljosta tyhjäkäynnistä, mut nyt se ongelma oli hävinny. Liekö sitte laihalla seoksella sen verran kuuma palotapahtuma tyhjäkäynnilläkin että tulppa ois puhistunu - sikäli kun se nyt karstottumisesta johtui. Tulppahan on samalla lämpöarvolla sekä kaasarissa että ruiskussa joten mitään ongelmaa ei liene odotettavissa ainakaan tän homman takia.


5.3.2010, Perjantai

Vähä kattotelineen remontointia ja parantelua ku on ruvennu ottamaa kattoon kiinni töyssyissä.


18.3.2010, Torstai

Tapaaminen hitsarin kanssa. Kun en eilen illalla jaksanu ni menin sitte tänää kukonlaulun aikaa purkamaan sisustusta takaa ja takakaarien kumilevikkeet.

Tollaset noi takalokarin seudut on.

Ja tollasta siellä välissä on.

Tollaselta se sitte parin tunnin päästä näytti.

Jokunen tunti lisää nii se näytti tolta.

Vois kuvitella et paraatirenkaatkaan ei ota ehkä mihinkää kiinni vaikka pyydettäis vähän joustoakin. Yleisestihän tota takapään sisäänjoustoa rajotetaan että saadaan isot kumit mahtumaan, mut vaikka kaaria oli jo vähä avattukin nii etenki takareunasta renkaat otti kiinni tosi helposti ja se ei ois korjaantunu ku jollai älyttömillä 8-10 sentin stoppareilla. Ja 8-10 senttiä teennäistä jouston rajotusta ei oo ehkä kaikist fiksuinta. Nyt on pyörän aukon takareunoihinkin saatu joku 4-5 senttiä lisää et luulis mahtuvan.

Nyt sitte maalia pintaa ja uudet levikekumit paikallee ja sitte muutoskats.

Tos viimises kuvas esiintyy takapenkin etureunan pulttien paikat. En oo viel oikei keksiny et miten saan ne pultit kiinni ku toi kappale tuolla välissä (jossa ne jengat siis on) putoo aina toho alas joten pultti ei tietyst osu millää siihe jenkoille.


21.3.2010, Sunnuntai

Toi penkkiremontti meniki sit ihan hyvin ku otin sopivan paksusen puutikun ja tökkäsin sen toisee jenkaa ja käänsin sitä sitte sopivasti.

Takakaarien kumitki on nyt sitte valmiit.

Tollain siit tuli. On nyt sitte taas ihan päästä päähän niiku edellisetki yritti olla mut niitähän piti sitte sahailla pienemmiks et renkaat mahtuu. En vielä kakskolmevitosia viittin alle sovittaa ku ne on liukkaalla niin mahottomat, mut olettaisin et ne nyt mahtuu ilman kommosia joustojen rajottamisia.

Etureunoihi liimasin vielä kumin palat (toi eri värinen kumi) kun ei toi levike ois kovnkaa suosiolla taipunu noin tiukkaan mutkaan.

Ruuveja on nyt seittemän sentin välein ja mä tiedän että toi näyttää kauheelt/hassult/hurjalt/what ever mut niit on noin paljo ihan tarkotuksel. Edellisessä asennuksessahan niitä oli vähä harvemmassa (oisko ollu joku 10cm) ja sitte toi levikekumi vähä lerpahti sieltä sun täältä, etenkin jos se osu johonki/siihe osu joku.

Sit miä kävin laittamaa pultteja niihi viimisimpii etupuskurin kiinnityspaikkoihi mut ihan niinq aattelin reijät porattuani (olikohan viime kuussa) nii ne reijät meni nyt vähä liianki etee (tarkotushan oli saada ne reijät mahdollisimman eteen) joten mutteria niihin pultteihin ei enää saa. Poraasin sitten pultteihin 4 millin reijät ja laitampa sokat niihin. Mitään pultin suuntaista vetoahan niihen ei tuu joten sokka riittää ihan hyvin pitämään ne paikallaan.

China in your hands


25.3.2010, Torstai

Käytiin eilen vähn ajelemassa. Ja ei menny ihan putkeen. Käytiin tossa joku aika sitten yhellä laavulla paistelemassa karsinogeenimakkaroita ja kun kaveripiiriin on ilmestyny nyt toinenkin maasturi niin meitä oli sitten 2 autoa ja uskallettiin ajaa sellaseenkin paikkaan mihi ei muuten ois uskallettu. Tieltä poistumisen jälkeen alkoi heti mettätien ylämäki ja Tojotahan ei siitä selvinnyt, pistettiin rengastuksen piikkiin mut en minäkään siitä päässyt.

No sitten vinssattiin ekan kerran ja saatiin Latukka mäen päälle ja HELPPOHAN SE OLI TOJOTAN TULLA AURATTUU TIETÄ PITKIN!! Sitten reitti alkoikin viettää loivasti alaspäin ja siinä vaiheessa mua (joka olin siis etummaisena nyt) alko jo vähä askarruttaa, et päästääköhän tuolta enää takasinkaan mutta ajoin sinne sitte kuitenkin. Tojota onneksi tajusi jäädä vielä mäen päälle. Siellä sitä sitten oltiin. Alko näyttää jo voimakkaasti siltä että siitä ei ehkä päästä pois niin vaan niin mä aloin olee kiinnostunu lähinnä pois pääsystä kuin eteenpäin menemisestä etenkin kun oltiin vasta päästy joku 1/4 siitä mettätiestä ja oltiin jo vinssattu ja nyt selkeästi jumissa. Siinä sitten lapioit viuhuivat ja rengas pyöri tyhjää. Välillä päästiin taaksepäin ja välillä ei päästy mihinkään. Reilusti toista tuntia temuttiin siinä ihan muutaman metrin alueella (Joka ei oo tietyst mitään mut oli se meille alottelijoille vähä yllätystilanne ku tänhän piti olla Sunnuntai ajelu lingotulla metsätiellä..). Tojotassa ei ollu vinssiä joten siitä ei ollu apua kun ei sitä kehdannu ajaa niin alas että ois köydet ylettyny - selkeestikin 30 metrii köyttä/liinaa on vähän vähän, mut Tojotaa ei oo vielä keretty varustella mitenkää nii oltii mun kamojen varassa. Et se siitä kahella autolla on turvallisempaa lähteä -läpästä ainakin tällä erää :-D

Kun siinä sitten edelleen oltiin tukevasti hangessa, ajatteli ruveta virittelemään taljaa perään vaikka ihan takapuolestahan ne taljahommat on mutta jotainhan siinä piti koittaa. Taljaa ei ollu aikasemmin käytetty ja kyllähän mä 'vähän' hämmästyin kun huomattiin että siinä taljassa oli vaijeria noin metri :-D Sanomattakin selvää ettei sillä mitään tehny nii se sitten jäi. Sitten ei auttanut muu kun ottaa käyttöön jonkun jo vähän aikaisemmin ideoima ratkaisu, lapioida kääntöpaikka siihen kohtaan missä oltiin. Lapioita oli onneksi kolme mukana ja jokaiseen lapioon oli käyttäjäkin. Ite en kyllä pystyny lapiohommin osallistumaan ku selkä on vaihteeksi aivan *skana. Mut ei siinä sitten lopulta kauheen kauaa menny, varmast vartti ni alko olla valmista kun satuttiin onneksi sellaiseen kohtaan etei ollu kiviä eikä kantoja tiellä. Nurmikkokin sieltä taisi jo tulla paikotellen näkyviin.

Auto vaan oli edelleenkin sen verran nalkissa (vaikkei sitä tosta kuvasta kyllä uskois) ettei se oikein tosta liikkunut mihinkään joten taas vinssattiin. Vaijjeri etuviistoon oikealle puuhun ja siitä se sitten lähti. Kun auto vihdoinkin kulki omin voimin niin kääntö onnistuikin sitten ihan kivasti ja auto saatiin keula tulosuuntaan. No sitten mäen päällä olevaa Tojotaa ruvettiin peruuttamaan pois tieltä ettei mun hieno mäen kiipeäminen tyssää sitten siellä mäen loppumetreillä sen takia. Mun hieno mäen kiipeäminen tyssäsi kyllä jo hyvissä ajoin ennen mäen päälle pääsyä.

Sitten taas vinssattiin. Yhdellä vedolla päästiin sen verran ylös että siitä sitten päästiin jo ajamalla ja kylläpä se oli hieno hetki!

Tässä vaiheessa tein sitten hivenen hämmentävän huomion. Keskilukko (ainoa lukko joka Nivassa on) ei ollu ollu päällä koko taistelun ajan :-D Mä kyllä muistan laittaneeni sen päälle kun tieltä poistuttiin ja apukuski muistaa myös että valo kyllä syttyi. Apukuski kyllä jossain vaiheessa siellä taistelun tiimellyksessä totesi ettei kumpikaan etupyörä pyörinyt mut vaikka asiasta käytiin muutaman lauseen keskustelu, en mä silti tajunnut ettei lukko oo enää päällä :-D Eihän se keskilukko tietysti maailmaa pelasta mutta oishan se nyt jotai apua varmasti pystynyt tarjoamaan :-D

Täytyy kyllä sanoa et vaikka toi auto kaikkine varusteineen - vinssi, 4 työvaloa ja lapio katolla ym - näyttääkin ehkä lähinnä sellaselta katu-uskottavuuden tavottelulta ni kyllä kaikki vehkeet ja konstit tuli tarpeeseen tällä reissulla. Tosta vinssistä miä oon kyl entist onnellisempi, kuses ois oltu. Vaikka ois saatu auto käännettyäkin tuolla ilman vinssin apua ni toi mäki ei ois kyl tullu Tojotallakaan vetän, oli siinä sen verran lunta ettei Tojotan rengastuksella ois tota kyllä ylös kiskottu (tulipa hiton pitkä lause). Vinssatessa voltti laskivat reiluun kahteentoista eikä ne siitä nousseet vaikka antoi laturille kierroksiakin. Kun valot vaan kellastuivat ja vinssi jurisi ni kyllä mä siinä oottelin että joku tässä varmast koht laukee. Eniten mua jänskätti tietyst et miten toi Kiina 12000 kestää kasassa mut hyvinhän se kesti - ja onhan se mitotettukin aika varman päälle toho autoo. Vasta kun taistelu oli takana mä tajusin että enemmän ois ehkä pitäny jänskättää et miten toi mun itte (=huonosti) hitsaamani liian ohuesta (=6mm) materiaalista tehty vinssipeti kestää kasassa tos menos :-) Kaveri oli kyllä kerenny miettiä sitäkin :-) Laturilta (se 90A) täytys varmaan vetää paksumpi piuha akulle kun nythän se menee niitä 42 amppeeriselle orkkislaturille mitoitettuja johtoja pitkin. On tuo ollu suunnitelmissa jo ennenkin mut tuolla se tuli taas mieleen.

Kun Tojota oli saatu menestyksekkäästi peruutettua mäkeä alas takaisin tielle ja mä perässä, päätettiin mennä hoitamaan makkarahommat yhelle toiselle laavulle minne tod näk ois tie melkein ovelle asti joten vähän OziExplorerin räpläämistä ja uusi reitti oli valmis ja sitten eikun menoksi. Ihmeteltii siinä sitte äänee että hyvin toi kestää kasassa tollasessa menossakin vaik kylhän toi aika väsyneeltä ruoskalta tuntuu noin normiajossa JA SITTEN. Sitten se sammui. Oireet olivat ihan sellaset kun ois pensa loppu mut eihän edes Nivalla voi saada menemään tankillista reilusti alle 100 kilometrillä joten bensapumppua heti epäilin ja pimeenähän se oli. Sähköpumpunhan mä olen toho laittanu eikä siinä tapahtunu mitään vaikka sähköä tuli ja maapuolikin oli kunnossa. Tässä vaiheessa, tätä kirjottaessani tajuan et eihän siinä pumpussä varmaan mitään vikaa ollut. Ku toi pumppuhan on sellain naksuttava malli eikä se nyt naksunu ollenkaa ni päättelin tietyst et rikki se on, mut eihän se tosiaan mitään naksuta jos kaasari on täynnä ja kone ei käy ni eihän sitä pensaa mee mihinkään niin ei ton tarvi pumpatakaan lisää. Mut oireet oli kyl ihan totaalisesti bensansaantipuolella, harmi etten tajunnu siinä vaiheessa painaa kaasua kakkoskurkun aukeamiseen asti ni ois nähny et pelaako se kakkoskurkulla vai ei sittenkään.

Eihän siinä sitten auttanut kun viritellä köyttä Tojotan perään. Tarkotus oli hinata se yksien tuttujen pihaan, mut näin jälkeen päin kartalta katottuna samoilla kilometreillä ois päästy kyllä parempaankin paikkaan. Muutama kilsa siinä sitten mentii peräkanaa kuin köyhän talon porsaat mutta kun autossa alkoi olee jo aika viileä ja tunnelmakin latistumaan päin nii aattelin kokeilla että käviskö se edes tyhjäkäyntiä silleen että saatais lämpöä tupaan ja kyllähän se kävi. Se pelas oikeestaan niin hyvin sen jälkeen et voitiin ottaa naru pois autojen välistä ja ajella kotiin saakka. Sinne vaihtoehtoselle laavulle ei enää yritetty kun ei tietty et miten toi auto pelaa, mut eipä sen niin väliä kun toi sunnuntaiajelureissu oli jo tässä vaiheesa venynyt 6 tunnin mittaseksi ja toi laavukierros olisi täydellisesti onnistuessaankin lisännyt vielä ainakin 2 tuntia kaikkineen tohon.

Puuhaa oli mutta kotiin päästiin, mikään ei menny rikki ja tota tilapäistä käyntiongelmaa lukuunottamatta luotto vehkeisiin ei ainakaan heikentynyt. Pistää vaan miettimään et mitä jos se käyntinongelma ois iskeny siellä jumissa ollessa...


26-30.3.2010, Perjantai-Tiistai

Otetaampa takasin toi 'mikään ei menny rikki'. Kun sain kaikki reissussa rähjääntyneet varusteet paikoilleen ja meinasin lähteä vähän ajelulle, ilmeni uusi, jännittävä ääni. Sitä ääntä ei kuulunut sillon kun tultiin sieltä metästä, eikä sitä kuulunut kun siirtelin autoa tallin pihassa mutta muutaman 100 metriä ajettuani rupesi aina vedon/moottorijarrutuksen vaihtuessa kuulumaan tosi terävä napsahdus. Ensin tuli tietysti mieleen että perä paskana, sitten elättelin toiveita että jos kuitenkin vain kardaanin ristikkoja ois menny. Ajoin auton takasin talliin ja kun vaihde päällä työnteli autoa edestakaisin niin kuului toi sama ääni. Yksin kun olin niin en ruvennu asiaa tutkimaan, vähän huono siellä on alla makailla ja työnnellä eestakasin kun toi ei kule mitenkään erityisen kevyesti. Seuraavana päivänä palasin paikalle, ja kaverin oli tarkoitus tulla hoitelemaan tuonta työntelyä. No ennenkun se tuli, koitin vielä itse uudestaan ja ei mitään kuulunut. Auto ei siis ollut liikkunut mihinkään sen jälkeen kun viimeksi tuota samaa tein ja silloin se ääni kuului. No, aattelin että ehkä se sitten on korjaantunut niikuin oli tullutkin - itsestään. Rapsuttelin vielä kardaaneja ja missään ei tuntunut mitään erikoista. Kun lähdin sitten taas ajamaan niin taas se muutaman 100 metrin jälkeen alkoi ja ajoin taas pajalle. Sitten muistin. Tannoinhan mä huomasin että vasemman takaylätukivarren korin puoleinen kiinnitys (läpipultti runkopalkista) oli löysällä mutta se sillon jäi silleen. Sitä helistelemään ja juu, sieltähän se ääni tuli. Eli ei mitään suuren suurta. Hitsattiin vaan isot paksut prikat palkkiin ja pultti kiinni ja siinä se. Tai emmä tota tehnyt, sen verran pikkujuttu että teetin sen tutulla kun ei se kuitenkaan paljoa maksa ja ite en oikein tykkää noista hitsaushommista etenkään auton alla kriittisessä kohteessa.Samalla oli tarkoitus sahailla etukaaria isommaksi mutta niitä ei vielä keretty tekemään.

Yks kaveri tossa hommasi taannoin sellasen oikeen maasturin missä ei oo risuja, mihin saa korotusta helposti kun vaan rahaa riittää ja kauhean suuria renkaita. Nyt sitten tulee mieleen että pitäsköhän munkin tehä jotain siirtoja jos joku sattuis haluu ostaa tän?


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu