Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu

Huhtikuu 2010


10.4, Lauantai

Pitihän noille etukaarillekin jotain tehä, pyörän aukon korkeuden osalta pääasiassa ulkonäön takia, mut eihän noi pyöränaukkojen etu- ja takareunatkaan oikein antaneet tarpeeksi tilaa noille 'kesärenkaille'. Kukaan ei niitä oo tässä nyt kerenny työstämään mutta koska mulla on nettiautossa ilmoitus muutoskatsastetuista renkaista ja korotuksista niin tartuimpa sitten tuumasta toimeen ihan ite.

Sivuja tarkemmin lukeneet tietävätkin ettei noi peltityöt oo oikein mun heiniä, mut lopputuloksesta tulikin yllättävän hyvä ja poikkeuksellisesti mulle ei tullu hitsaushommissakaan kertaakaan kuuma.

Ensin siis sahattiin aukkoa auki ja sitten hitsattiin uusi reunus johon levikekumin saa sitten kivasti ruuvailtua. Ihan täydellisestihän toi ei tietysti menny, ensin tein toisen puolen valmiiksi asti ja sitten toisen. Ois tietysti pitänyt sahata ensin molemmat auki ja sitten hienosäätää niistä samanlaiset mut toinen puoli on nyt sitte vähä erilainen ku toinen, mut ehkä mä selviän kun en ainakaan ite pysty näkemään niitä samaan aikaan. Tossa renkaan takapuolella näkyy tollain potentiaalinen tilanahtausongelma mut eikhän tosta selvitä hienosäätölekalla. Toisella puolella sitä ongelmaa ei olekaan kun se puoli oli ennen niitä syksyisiä peltitöitä sen verran pehmeä että sen sai jo sillon tilavampaan kuntoon mutta tää puoli pisti enemmän hanttiin. Uuta peltiähän tällä puolellakin tietysti on tossa kyseisessä kohdassa joten helpompi sekin ois ollu sillon mättää matalaksi mut eihän sitä aina kaikkea. Ja kyllähän kun mä tota kattelin ni mietin siinä et oisko tota aukkoo pitän edesä suurentaa viel enemmän mut nyt mennää näillä, onhan noilla renkailla ja tolla etupäällä oltu metässäkin joten eikhän se pelaa.

Jos tässä illan mittaan tai aikasin huomen aamulla kerkeis käydä maalaamassa ni sitte huomis illaks sais jo lokarin levikkeetkin paikalleen.


11.4, Sunnuntai

Lokarit onnistu kyl ihan hienosti, en vaa tajun ottaa yhtää kuvaa mistää ku alko olla vähä kiire ku oli sovittu illaks ajeluita.

Toveri päätti vähä esitellä emännällee miten ajetaa. Sit miä esittelin miten vinssataa. Piti ottaa vähä tuolt kauempaa ku tossa missä miä nyt oon, lähtee sellain tie ja ku olin tossa ni kaavailin et saan kiskottuu ton ylös tielle viimeistää sitte ku se on saatu toho lähemmäs. Ens ei oikei Saharoissa riittäny pito vaa miä liikuin ja toi ei, mut sitte toveri meni ruovittamaan ja sitte se alko sujumaan. Eihän toi tietysti ylös tuolta tullu, ja sitte ku se alko olee tos suoraa mun eessä et vinssi veti jo selvästi sivuun/tielle päin tota ni sit multa loppu taas pito renkuloista. Laitettii sitte Nivan perästä narut takana olevaan puuhun ja jatkettiin harjotuksia. Sitte oli jo renkaisiinki keräänty jostain syystä lisää pitoa ja toi tuliki tuolt ylös ihan vaivattomast eikä peränaru edes kiristyny. Oishan ton ehkä saanu ylös tuolta nykimälläki mut ehkä ei ois, ni ruvettii sit heti vinssihommii. Laturin hihna se kyllä iloisesti kiljuu kun antaa vähän kierroksia koneeseen ja rupee vinssaamaan. Kai sitä pitäs vielä kiristää ja laturilta akulle pitäs kyllä tehä uus piuhakin, nythän siellä on ne alkuperäset 30+ vuotta vanhat ryssäjohdot mitkä ei vältsist siirrä ihan kaikkee mitä laturilta tulee.

Sit ton jälkee ajauduttii mun lyhyen ja onnettoman lällyoffiuran yhtee jännittävimmistä tilanteista. En osaa oikei laittaa niitä kolmea jäsnkintä tilannettä järjestykseen mut kyl tää ihan top 3ssa oli. Päätettiin ajaa yksi pääosin peltojen välissä menevä 3.5 kilometrin tie siinä lopuksi. Tosta ajettiin talvella lunta ruovittaen ja kesällä sen ajaa jotenkuten ihan normaalilla henkilöautollakin joten ei me aateltu että siinä nyt mitään ois kun kevät aurinko on lumia jo sulattanut. Mun repsikka tosin ties kertoa että siel on keväisin yleensä aika paljon vettä tiellä, mut en mä siitä huolestunu. Voihan tolla nyt veessäkin ajaa jos ei ihan älyttömyyksiin mene. Ekat sadat metrit meni tietty kivasti, olihan siinä ihan asutusta ja kaikkea. Mut sit miä pääsin toteamaan että en oo ehkä ajatellu ihan kaikkea.

Eihän se veden korkeuden vaikutus ajoneuvoon ollu ihan ainoo ongelma. Eihän tuolla nää missä tie menee. Toi tiehän on sellanen reilun auton levynen baana minkä molemmin puolin on tietysti ojat. Hetki tossa alussa ihmeteltiin mutta päätettiin sitten laittaa menoksi. Kaveri edellä ajoi ihan täysin arviosta, ja mun mittapuun mukaan vielä aika vauhdilla. Vaikka mä tulin ihan perässä samoja jälkiä ni kyllä mua jänskätti aika kovin mutta toi vaa ajeli muina miehinä. Ite en ois uskaltanu etummaisena ajaa ku konttausvauhtia että oisin kerenny jarruttaa heti jos joku pyörä alkais menee alemmas. Tota polskuttelua riitti sitten aika tasan kilometrin kunnes se sitte loppu. Repsikan mielest se oli nyt sitte siinä mut ite olin kyllä eri mieltä kun alavaa maata se loppuosuuskin oli. Ja oikeessahan mä sitten olinkin. Sama meininki alko uudestaan ja ohjelmassa oli 90 asteen mutka vähän ajan päästä, tänne astihan me oltiin päästy ~suoraa tietä. Ajettiin varmaan joku 20 metriä ja sitte alko kyllä tulla kakka housuun kun edessä ei näkyny missään mitään muuta kuin vettä. Vaikka tota tulvaosuutta ois ollu jälellä enää varmast joku 300 metriä ni kyllä me sitte kuitenki peruutettii, käännyttii ja ajettii samoja jälkiä pitkin takas. Jännittävää se oli kyllä toisellakin kerralla, myös takimmaisessa autossa.

Eihän toi nyt noin kummoselta qlosta, mut mitähän myä ois tehty jos toinen ois livenny jorpakkoo eikä ois päässy pois sieltä?

Mut eipä livenny, risuja vaa tuli risukeulaa!


12.4, Maanantai

Päätimpä sitten ottaa härkää sarvesta ja hoitaa tuolta etupäästä kuntoon kaikki asiat; oikean vetarin/perän öljyvuoto, vasemman/sisemmän vetarin kumin vaihto, pyörien laakereiden voiteluaineen vaihto (Nivan 10tkm huoltoonhan kuuluu mainittu operaatio juuri noilla sanoilla) ja korotuksen lisäys.

Homma alko sillä että kävin päivällä tilaamassa Deltasta tiivisteet etulaakereihin, uudethan ois tullu laakerisarjojen mukana mut nyt ei ollu aikaa odottaa venäjäntilausta ja koko laakerisarja maksaa kuitenki jonku verran enemmän kuin pelkät stefat. Yllätykseksekseni 1 löyty heti hyllystä ja loput 3 saa kuulemma huomenna. Tilasin myös luottosorvarilta sopivan kokoiset palikat alatukivarren ja jousilautasen väliin, toivottavasti valmistuvat ajoissa. Jos eivät, nii laitetaa sitte vaan lisää prikkoja niikuin siellä ennästäänkin oli.

Sitten menin tallille ja purkasin ensin kuskin puolen, sen jossa on se sisemmän vetarin kumi räjähtäny - joka räjähti sillon melkein heti kun olin laittanut kokonaiset uudet vetoakselit. Täytyy kyllä sanoa että ei oo hääviä toi alkuperäisosien laatukaan. Se räjähtäny vetarin kumi oli ihan hiton haperoa, melkeimpä sen tuntusta kun se ois jotain sellasta matskua mikä ei ois ees tarkotettu olemaan tekemisissä rasvan kanssa. Niveleen oli ilmestyny myös aika roimasti klappia mikä ei tietysti oo ihme kun kumi on ollu riekaleina jo jonkun aikaa. Otin sitten vertailun vuoksi nurkasta sen vanhan vetoakselin jossa oli myös sisempi kumi huonona ja vähän vertailin niitä. Se vanha tuntui aikalailla uudelta verrattuna tohon uuteen joka tuntui sata miljoonaa ajetulta. Myös ulommassa nivelessä oli klappia aika roimasti. Päädyin sitten tekemään niin että vaihdoin siihen vanhaan vetoakseliin sen sisemmän kumin (tällä kertaa ryssistä tuotu joku Saksalainen kumi, aika paksun tuntusta tavaraa) ja uudesta vetoakselista otin ulomman suojakumin ja sen 'oksasuojuksen' ja laitoin ne vanhaan vetoakseliin kun siinä oli noi vähän huonossa hapessa. Etuvetosia Voortejahan mä olen rassaillut paljonkin ja ajattelin että toi ulompi nivel irtoaa samalla tavalla kuin Voorteissakin, eli sitä sokkarengasta longottamalla ja sitten tälliä mutta eihän siitä mitään tullut. Päädyin sitten oikein tutkimaan sitä rakennetta ja totesin ettei se voi sillä tavalla pelatakaan. Intternetistä kävin sitten toteamassa että ei muuta kun tälliä vaan niin se se lähtee, ja se lähti. Takasin en kyllä enää onnistunut sitä saamaan, kai se on käytävä huomenna hovikorjaamolla hoitamassa vetoakseliremppa loppuun.

Laakerien rasvauskaan ei menny ihan niiku oli suunniteltu, tosin odotukset olivat sen mukaiset niinkuin siinä sitten kävikin. En ihan pienellä vaivalla onnistunut saamaan niitä metallikuorisia stefoja irti joten päädyin putsailemaan ne jarrupuhistusaineella ja rätillä ja paineilmalla. Huomenna sitten haen apteekista ruiskun ja neulan ja tursuttelen uudet salvat laakreihin, sen verran pelivaraahan siellä kiristämättömänä on että varmasti saa ihan hyvin menemään. Mut kaitpa mä joudun ne stefat kuitenkin sieltä Deltasta ostamaan, on vähän sellasta työsuhdekytköstäkin siihen suuntaan etten kehtaa jättää hakematta.

Kuskin puoli jäi sitten odottamaan huomista ja homma jatkui toisella puolella. Sen puolen vetarissahan ei ole vikaa mutta irroittahan se piti kun sieltä vetarin ja perän välistä tulee välillä vähän öljyä. Mikähän hitto siinä onkin ettei se öljyvuoto ja risa vetarin kumi voinut osua samalle puolelle vaan molemmat piti purkaa :-/ Vaikka sen puolen vetarissa ei kumivikoja ollutkaan, niin kyllähän sekin vaikuttaa tosi väljältä verrattuna vanhaan. Vanhassa oli ja vähän jotain kumivikaa ettei sitä voi sellasenaan heittää kiinni, ja nyt mä tässä vähän arvon että jaksaisinko restauroida sen vanhan akselin vai laitanko tämän uuden takasin. Uudethan mä vaihdoin sillon aikanaan noita tärinöitä eliminoidakseni mutta vaikutustahan ei juurikaan ollut, joten sen puoleen on ihan sama kummat akselit laitan. Homma meni oikealla puolella ihan hyvin eteenpäin ihan viimemetreille asti kun rupesin niitä laakerihommia tekemään. Toiselta puoleltahan levy+napa lähtivät irti ihan tosta vaan, mutta toi repsikan puoleinen ulompi laakeri onkin sitten napannut napaan kiinni sen verran tukevasti ettei se lähtenytkään ihan noin vaan. Kello alkoi olla kuitenkin jo sen verran että en jaksanut sen kanssa enempää taistella, laitoin sinne kaikkiin mahollisiin paikkoihin kuningasröppöä, jospa se huomenna irtoisi.


13.4, Tiistai

Joo, kyllä se tänään sitte irtos ihan yhellä kunnon tällillä. Kävi ilmi että oon ruvennu tähä remonttii melko lailla kreivin aikaan, eikä pelkkä rasvaus ihan joka laakerille riitäkään.

Äänet on olennaiset tässä videossa

Missä tahansa tavallisessa autossa toi ääni ois erottunu jo tuhansia kilometrejä sitte mutta Nivassa tota ääntä riittää joka suunnasta niin ettei huomaakaan. Vetoakseli on nyt kasattu valmiiksi ja iltasella meen jatkamaan.

Sama päivä, osa 2

Kuskin puoli tuli melkein valmiiksi, vain raidetangonpäätä jäi vajaaks. Ku sehän oli sillon tietyst tiukasti kiinni ni miä sitte 'varovasti' paukuttelin sitä lekalla ku en muistan et onhan mulla ulosvetäjäkin ni siitä sitte meni jenkat niin solmuu ettei sillä tehny mitää. No, huomenna uusi.

Repsikan puolelle en saanu tehyksi oikeestaan muuta kun vetoakselin takasin. Seuraavaks ois pitän laittaa jousen alalautanen mut en muistanu ostaa tänää lisää niitä prikkoja korokkeeksi sinne lautasen ja alatuen väliin nii jäi kesken. Olkavarttakaan en viittiny alkaa laittaa paikalleen kun laakerit tulee vasta huomenna. Mut käytin kuitenkin ajan hyödyllisesti ja kiristin laturin hihnan. Aika löysälle mä olin sen viimeks näköjään jättänytkin, et ei ihme että se välillä vähän luisteli.

Oon tässä nyt lomaa vietellessä tehny noita remontteja illalla ja alkuyöstä, mut huomenna jos jaksais mennä jo ajoissa ni vois sitte pesasta ton ja ottaa uuen myyntikuvankin tonne nettiautoon. Ja kerkeishän sitä sitten vähän ajellakin. TO aamuna ois takajarruremontti varattu, ite en viiti ruveta kun sieltä kuitenkin menee putki poikki ja solmuun ja muuten vaan turalleen. Hankittuna on uudet kengät, sylinterit, rummut, paineensäädin ja vaijeri.


14.4, Keskiviikko

No nyt ois palttiarallaa kaikki olemassa olevat epäkohdat korjattu. Laakerin sain sieltä mistä pitikin, raidetangon pään jouduin hakemaan 60 kilometrin päästä kun lähempää ei löytynyt ja pakko oli saada. Akselistot meni kasaan kivuttomasti, öljyä etuperään eikä näyttäny tulevan enää ulos. Lootaöljynkin tsekkasin varmuuden vuoksi vaikka kuiva se on päältäpäin ollu, eikähän sinne mitään mennykään. Lähin sitten koeajolle ja hetken jo mietin että oisko v/e laakerikin pitänyt vaihtaa. V/e kun on pitänyt sellasta omituista rutinaa joka on kuulunu kaikista selvimmin aina esim liikennevaloihin pysähtyessä, mut mä oletin että se tulee siitä vetoakselista jonka sistempi kumi on ollu rikki jo pitkään mutta ääni *rkelepä olikin edelleen tallessa. Laakerit tuntuivat kyllä näpeissä ihan kunnossa olevilta joten vähän mä ihmettelin. Sitten tajusinkin että se rutinahan tulee pallonivelistä. Täytynee laittaa neulalla öljyä niihin.Niissähän vaan on se kuula yläpuolella joten ei sinne välttämättä oikein hyvin saa menemään, mut pistetään niin paljon kun menee ja katellaan sitten korjaantuuko tilanne.

Laturin hihnakaan ei tuntuis luistavan, voltit toki tippuu kun laittaa vähänkin lisää kuormitusta mutta kuten taisin tossa jo joskus aikasemminkin aavistella niin johtunee alkuperäisistä johdotuksista ja korjaantunee toivottavasti piuhoituksen parantamisella.


16.4, Perjantai

No nyt on renkaat ja jouset katsastettu. Rengastuksen suhteen meinasi tulle vähän ropleemia noiden levikkeiden peittävyyden kanssa, kun kuten jo ittekin aijemmin kirjotin niin kyllähän ne aika hyväksyttävän hilkulla ovat. Ensin pyysin vain katsuria tsekkaamaan ne päällisin puolin ennenkun meen maksaa operaation ja käydään virallisesti asialle. Olin siinä sitten jo hyppäämässä autoon ja lähdössä Etolaan ostamaan kumia kunnes paikalle purjehti se katsastussetä jonka kanssa tästä on jo aijemmin neuvoteltu pariin otteeseen ja poistuivat siitä sitten miettimään noita ajoneuvoluokkia ja jotain niiden vaatimusten eroavaisuuksia ja sitten homma olikin selvä. Eteen merkittiin korotukseksi ilmoittamani 54mm (jousi+19mm) ja taakse 65mm (jousi+30mm), mitään etäisyyksiä mihinkään ei merkitty. Et periaattees joskus nyt jos haluu vielä enemmän nostaa ni eihän sitä mistään huomaa. Mut tunnetustihan noi etuvetarit ei perusta enemmänstä korotuksesta joten mun puolesta saa olla näin niiku merkitty on.

Tuolla jossain aijemmin (syksyllä '09?) oli sellanen kuva missä olin laittanu prikkoja alatuen ja jousilautasen väliin ja se kelpas ihan ok.

Sitte 'pesin' ja otin muutaman uuden kuvan myynti-ilmoitusta (http://www.nettiauto.com/lada/niva/3143415) varten.


17.4, Lauantai

Asentelin nyt sen laturin johdotuksen. Nyt ei laske voltit alle 14.1 ainakaan 38 amppeerin (=työvalot+lyhyet+pitkät) kuormalla. Oishan tän voinu tietyst alust asti tehä tälleen, hihna kireellä ja paremmalla piuhalla :-)


20.4, Tiistai

Tuli uus rekisteriotteen ilmotusosa. En sillon sitä teknistä sen kummemmin tutkinu mut nyt kävin ihmettelee et mitä eroo siin on ni on näköjää tos muutoskatsastukses muuttun ajoneuvoluokka M1:stä (henkilöauto) M1G:hen (maastoauto). Jippii.


26.4, Maanantai

Nivan suhteen ei luultavasti tuu tapahtuu enää paljoakaan, myyntitoimet on päällä ja hommasin toisen maasturin aktiivisempaan palvelukseen.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Niva etusivu