Tässä muutama huomio ja havainto asioista jotka ovat tulleet tutuiksi, sattuneet kohdalle tai joista olen lukenut tossa ruuvaamisen lomassa. Mukana myös netistä jo ennästään löytyviä vinkkejä, en siis väitä että kaikki oisin ite keksiny ja oivaltanu. AmmattiMiehellehän näissä ei oo mitään uutta, mut ainakin itte oisin Nivaummikkona mielellään lukenut näistäkin asioista etukäteen. Mikäli asiasta on ollut puhetta tuolla remonttipäiväkirjassa, on tekstin lopussa linkki kyseiselle sivulle josta se sitten löytyy.


Vaihdelaatikon takakannattimen kumin vaihtaminen onnistuu ilman kardaanien tai minkään muunkaan purkamista (pk0909)

Jakolaatikko pysyy ylhäällä akselien varassa vaikka kiinnitykset purkaisi, putoaa toki vähän mutta pysyy kuitenkin ylhäällä (pk0909)

Ainakin '78 Nivan ovien sisäkahvat on samat kuin '97 takavedon takaovien kahvat

Takavedon termostaatti ei käy Nivaan vaikka melkein samanlainen onkin

Kardaanit ja täydelliset vetoakselit Viipurissa noin 80e/kpl

Jos ostaa uudet vetoakselit niin kandee muistaa ostaa myös tiivisteet etuperän ja vetarin laipan väliin. Sen verran pienet kontaktipinnat että tiivistemälleillä ei välttämättä onnistu 100% (pk0809)

Konetta+lootaa aika mahdoton saada yhdessä irti/takaisin ilman mittavaa etuakseliston purkamista (pk0709)

Vararenkaan paikalle (konehuoneessa) saa kätevästi akkutelineen toiselle samanlaiselle akulle kuin alkuperäinenkin.

Jos aikoo vaihtaa isommat peilit, kannattaa huomioida pikkuikkunoiden toiminta.

205/80/16 on vakiovanteilla pelaava vähän orkkista suurempi koko. Vaatii takapään sisäänjouston rajottamista (sorvataan esim muovista ~30mm kiekko joka vaikka liimataan sikafleksillä takajousen sisään jotta pohjaanlyöntikumi ottaa aikaisemmin kiinni) mutta muuten tuntuis pelaavan.

235/75/15 on kuulemma suurin koko joka Nivaan. voidaan muutoskatsastuksessa hyväksyä. Halkaisija ~sama kuin yllä mainitussa koossa. Tää koko vaatii tietysti myös ton ylläolevan takajousituksen rajottamisen, eikä nää renkaat taida mahtua lokarin sisäänkään joten peltitöitä on tiedossa (pk0909)

Isoilla renkailla + korotuksilla vetonivelet sanoo helposti poks jos käännetään renkaat ihan linkkuun. Ohjausta voi rajoittaa asentamalla prikat simpukan kiinnityspulttien alle (jolloin ohjauksen rajoitin ottaa nopeammin kiinni noihin pultteihin).

Nivan takapäätä perinteisest korotetaan tekemällä jousen yläpään ja korin väliin halutun paksuinen välikappale, Renkulan ulkohalkaisija 13 senttiä, sisä 9, paksuudeksi 30-50mm lienee passeli. Ulosjoustoja voi lisätä sopivilla iskareilla (ei oo nyt just tarkempaa tietoa antaa) mutta sitten täytyy huomioida jarruletkuosaston riittävyys ja takajarrujen paineensäädin. LISÄYS: Takamoottorisen takavetoisen Transportterin takaiskari on aika passeli tähän, ulosjoustoa tulee just sen verran mitä muut taka-akselin vermeet kestää venyttää. Ainoa tarvittava muutos on porata ylälenkin puslan helaan 16mm reikä.

Lisäyksenä edelliseen todettakoon että luin just intternetistä että noi halkasijat (lähinnä toi sisä-) voi vaihdella joten kandee ehkä mitata omasta ensin. Mulla (vuosimalli siis '78) tosiaan toi 90mm sisähalkasija on just sopiva, mut joillain on 102 millisiä.

Etupäähän laitetaan Mersun jousia (W123? Ei tietoa tarkemmasta) haluttuun mittaan pätkittynä tai Saabin (Ei tarkempaa tietoa) jousia. Mersun jousi kuulemma parempi sisäänjousto-ominaisuuksiltaan. Edestä voi kuulemma puolittaa pohjaanlyöntikumin (ei kokemusta) ja ulosjoustoa rajottavan kumin (myös omassa autossa).

Etupään joustavuutta voi lisätä poistamalla kallistuksenvakaajan, katsastusmies saattaa kyllä olla sitten eri mieltä asiasta.

Etupäähän saa lisää ulosjoustoa tekemällä yläpallon ja tukivarren väliin sopivan välipalan, 2-3 senttiä lienee vielä ongelmaton lisäys. Sitä en vielä tässä vaiheessa tiedä et minkä verran orkkis iskareissa on varaa venyttää tota ulosjoustoa. LISÄYS: Orkkis iskarin pituus kasassa 22cm, levällään 32.5cm. Alalenkuran leveys 33mm. Pituudet on mitattu varresta siitä kohdasta mihin alempi pusla stoppaa. 850 Volvon takaiskareita oon lukenu käytettävän (sopii paikalleen kun iskarin alapäätä vähän työstää lentävällä), niisä tulee ulosjoustovaraa jopa 5cm lisää alkuperäseen verrattuna mut ite en uskaltanut laittaa koska sisäänjoustovara vähenee myös sen 5cm enkä halunnut ottaa sitä riskiä että iskari pohjaa. Jossain maasturi-iskariluettelossa oli joku spessupumppu tähän ja sen yhteydessä mainittiin että iskarin alakiinnikettä pitää vahvistaa, ja siitä päättelen et toi kiinnitys ei sellasenaan ehkä kestä mitään erikoisen jäykkiä pumppuja.

Jos käsijarru ei pelaa vaikka vaijerit on kondiksessa, säätö tiukalla ja kengissä pintaa, löydät patenttiratkaisun päiväkirjasta (pk0809)

Jos kaasaria ruvetaan vaihtamaan, Weber on se ykkösvaihtoehto ja DGV on se malli johon tähdätään. Useimmissa muissa Webereissä on kaasuvaijerin/vivuston kiinnitys väärällä akselilla/puolella ja niiden patentoiminen Ladaan on sitten melkoinen projekti DGV:hen verrattuna joka menee lähestulkoon heittämällä (pk0409)

Jos takavedon moottoria aikoo sovittaa Nivaan, on siihen vaihdettava Nivan koneesta öljypohja ja mittatikun putki - tai ainakin takavedon putkea pitää taivuttaa jotta pelaa Nivan pohjan kanssa. Ehdottoman suositeltavaa on vaihtaa myös öljypumpun imuputki Nivan koneesta sillä se ottaa vähän syvemmältä kuin takavedon, pelaa sitten voitelu myös kallistuksissa (pk0709)

Nivan ja takavedon lootat ovat melkein samanlaisia joten vaihto ristiinrastiin on mahdollista, samaten 4/5v muutokset. Sillä erotuksella että Nivan lootassa on takapään kannattimen kiinnitys erilainen. Vaihtoehtoja on takapään kiinnityksen uudelleenvalmistaminen (noita on tehty) tai sitten ottaa Nivan lootasta sen peräkopan uuteen lootaan.

Jos vaihdat Nivan laatikon tilalle takavedon lootan, huomaa että menetät Nivaan kuuluvan voiman ulosoton. Ei sillä kukaan mitään tee mutta se oli aikanaan verohelpotuksen edellytys jota ei saa edelleenkään poistaa. Eli jos katsastusmies on tarkkana ja pahalla päällä, voi tulla jokunen tonni maksettavaa poistetusta voiman ulosotosta. Ulosoton tunnistaa helposti, se on sellainen lapsen pään kokoinen pahka vaihdelaatikon pohjassa.

1200 takavedon lootassa on kuulemma tiuhempi ykkönen joten se ois maastoon parempi kuin muut.

Jakolaatikkoon saa kuulemma ainakin venäjältä tiuhempia välityksiä mutta niiden asennus edellyttää vähän jakolaatikon kopan muokkaamista. Ja lukemani mukaan ei tosta mitään erityisen hidasta tule vieläkään.

Takavetoisten perien sisuskalut käyvät myös Nivaan joten jos jostain löytää tiuhoja takavetoperiä niin siitä vaan KUNHAN HUOMIOI että edessä ja takana pitää olla sama välitys, muuten tapahtuu katastroofi kun ajetaan keskilukko päällä.

Lukemani mukaan 1700i:n 1pisteruiskukone on sytytyslaitteistoineen ja yksinkertasine ruiskulaitteistoineen huomattavasti heikkövääntöisempi ja epäluotettavampi kuin kaasarilla ja jakajasytytyksellä ja tuon tähden en itsekään tehnyt ruiskumuutosta vaikka suunnitelmissa oli.

Omassa vehkeessäni taistelin ihan hitosti eri nopeuksillä aina/välillä/ei koskaan esiintyvän tutinan ja vapinan kanssa, homma korjaantui laatikon ja jakolaatikon kumien vaihdolla vaikkei ne vanhatkaan näpeissä huonoilta tuntuneet.

Jakolaatikon asemoiminen vaihdelaatikkoon on näissä ilmeisesti aika kriittinen, mut ite en oo kyllä huomannu mitään eroa eri säädöillä. LISÄYS: Toi on kriittinen ilmeisesti lähinnä vapinoiden ja tutinoiden suhteen sillä parannetulla (=nelipiste) jakolaatikon kiinnityksellä on vapinat hävinneet. LISÄYS2: Parhaan tuloksen tähän mennessä oon saanu seuraavanlaisella netistä lukemallani ohjeella: Löysätään jakolaatikon kiinnityspultit sekä ne mutterit joilla jakolaatikko on kannatinkumeissa kiinni. Sitten kone tyhjäkäynnille, jakolaatikko vapaalle ja kakkonen silmään. Sitten kytkin ylös. Nyt jakolaatikko pyörii mutta auto ei kulje. Sitten auton alle ja pultteja pikkuhiljaa tiukemmalle. Ja sitten ne mutterit vielä kiinni. En tiedä menikö sattumalta vai johtuiko ehkä muista samalla kertaa tekemistäni remonteista mutta tällä on kyllä lähimmäs täydellisyyttä päästy.

Tuulilasinpyyhkijöiden kiinnityshän on vähän mitä on, eikä niihin vältsisti löydy palikoita ihan tosta vaan jokapaikasta joten ajattelin kertoa että Ladamalliset asennusosat tulevat mukana ainakin Championin RXU45 (rungoton 45 senttinen, palttiarallaa maksimipituus Nivaan) pyyhkijöissä.

Boschin laturin kytkentä Nivaan. (Bosch sisäisellä jännitteensäätimellä, Nivassa erillinen säädin)


Takaisin