Seuraava sivu
LJ etusivu

Syyskuu 16


Kusenhajuinen lasikuitukoppi!

Torstai, 15.9.2016

Sellanen se nyt on! Ei oo peltikuori, mutta eipä oo hillitöntä alkovimokkulaakaan katolla. Eli käyköön nyt sitten vaikka hyväksi kompromissiksi. Rekisteröity kuudelle, makuupaikat neljälle (2 paikkaa pitää rakentaa jostai, varmaa ruokapöydästä). Ei oo aabeeässiä eikä turvatyynyä joten ei saa ajaa ku kaheksaakymppiä. Teiden tukko! On nää normisetit, hella ja jääkaappi ja kylpylä ja sen sellaset. On jopa telkkari jota pitäisin ehkä pienenä yllärinäkin.

Tekniikkapuoli

Nii, ja se koliseva väkivahva 1.9 TD pellin alla.

Jako on kohdallaan joten siellä vika ei ole. Ensi töikseni ruuvasin suutimet irti ja vien ne tonne kylille tsekattavaksi. Näistä tiisseleistähän lähtee melkonen meteli ja sauhutus jos joku suutin äityy kusemaan kovasti. Alakertavaivaa en pitäs kauhean todennäköisenä ongelmana, jos kolkotus tulisi laakerista niin se ei aiheuttaisi savutusta (enkä kyllä usko että noin kovaa meteliäkään), ja jos kolkotus tulisi vaikka haljenneesta männästä niin luulisi huohotuksen sitten työntävän tavaraa ulos joka tuutista ja sellaista ei esiinny. Esikammioiden kanssa näissä on kuulemma ollut joskus jotain ongelmaa, en vaan tajunnut suutimet irroitettuani tutkia että miltä niissä suutinreijissä näyttää. Jos vika ei löydy suutimista niin sitten puristuspainemittaus ja kaitpa se on sitten kansi kiskottava irti. Ja olen minä varautunut siihenkin että menee vaihtoon koko kone, työtähän siinä on 'aika paljon' mutta sen jälkeenkin oltaisi vielä kaukana nettiauton halvimmasta.

Suutimien irroituksessa ei mennytkään varmaan varttia kauempaa joten kerettiin perehtymään vähän muihinkin asioihin.

Asunto-osasto

Ensin laitettiin verkkovirrat autoon jotta saatiin kaikki sähkövehkeet pelaamaan. Ja melkein kaikki sähkövehkeet pelasivatkin. Näyttötaulu tosin ei näytä auton akun (=se millä auto käynnistetään, asunto-osalle on oma akku) voltteja eikä auton akku näköjään lataudutöpselisähkössä vaikka varmaan pitäisi.

Hellan kaikki kolme liekkiä loimottivat komiasti, ja kaasutoiminen jääkaappikin lähti tulille hetkessä. Jääkaappi oli päällä siinä ehkä tunnin verran, mutta ei se ihan kauheasti siinä ajassa kylmentynyt. Ensin arvelin vikaa, mutta käyttöohje kertoo että kylmeneminen kestää 'muutaman tunnin' joten saattaahan se toimiakin. Jääkaapin säätöhantaaki on aika omituisen tuntuinen, rutisee ja takertelee mennessään. Laitetaan tutkimuslistan loppupäähän. Kaappi toimii tietysti myös 12v ja verkkovirralla. Tai ainakin pitäisi, en kokeillut.

Vesien kanssa olikin sitten vähän enemmän hämmästeltävää. Systeemit kun olivat tyhjillään niin olin toki varautunut siihen että aika kauan pitää lorottaa ennenkun alkaa tapahtumaan, mutta jonkun verran hämmästytti kun se lorina alkoikin kuulumaan auton takaa ulkopuolelta ja hanoista ei tullut mitään. Sinne sitten tutkimaan, ja näytti siltä että vesi tulee kertakaikkiaan jostain ihan mistä sattuu väleistä. Näissähän on kaikenlaisia vesisysteemin tyhjennyshanoja, pakkasproppuja sun muita mutta en minä vaan löytänyt enempää kahvoja. Pelasin hanojen kanssa vielä hetken ja sittenhän niistä alkoikin pikkuhiljaa tihkumaan, mutta joku tossa on edelleen pielessä. Tuikkasin sinne auton alle kamerankin ja otin muutaman kuvan ja kotona sitten huomasinkin että on sielä takanakin joku poistorööri ja sieltä se vesi varmaan kuitenkin tuli vaikka päältäpäin katsottuna tuntui että se tulee mistä sattuu. Etsitään huoomenna vielä yksi hana jostain. Auton mukana tuli kyllä käyttöohjekirjakin mutta kansilehdellä mainitaan mallit 544 ja 644 eikä tästä (596) ole mitään mainintaa. Ja muutaman kohdan jo löysinkin mitkä eivät täsmänneet tämän auton varusteisiin joten ehkä sieltä löytyy jostain vielä lisää hanoja vaikka kirja ei kerrokaan.

Ja selviäisiväthän nämä asiat edelliseltä omistajaltakin, en vaan ole ollut suoraan hänen kanssa tekemisissä niin vähän välikäsien kautta menee asiat.

Viimeiseksi testikohteeks jäi vielä lämmityslaite, kertalaakista sekin lähti tulille ja lämmintä rupesi työntämään palttiarallaa samantien.

Sitten alkoikin olla päivä sitä myöten pulkassa että ei muuta kun hetken huili ja huomenna taas jatketaan.


Lauantai 17.9.2016

Tekniikkapuoli

Mittasin puristukset, 1 ja 2 antoivat tulokseksi saman X, 3 ja 4 antoivat saman tuloksen Y joka oli vähän parempi. X ja Y siksi että tosta kolmenkympin kiinamittarin antamista tuloksista ei kauheasti voi mennä takuuseen, mutta näkee siitä pyttyjen keskinäiset erot. Koska puristuksia oli, oli oletettavissa että ihan viimeisen päälle katastrofia ei ole tapahtunut. Sitten tutkailin venttiiln välyksiä, pruukaavat kuulemma aikaa myöten ruveta kantamaan joka auheuttaa sitten paukutusta imusarjaan päin. Muutaman välin mittasin ja osaan niistä ei mennyt rakotulkki ollenkaan joten alkoi vaikuttaa mahdollisuudelta.

Nyt alkoi näyttämään jo siltä että auto on saatava omalle pajalle, ja koska matkaa on ~50 kilsaa ja hinausfirma lupasi hoitaa asian kohtuukuluin niin sellainen sitten tilattiin. Olisihan ton nyt Toijjotalla kiskonut muuta muutaman kympin hintaeron takia en viittinyt alkaa askartelemaan ja riskeeraamaan.

Hinaus oli sovittu parin päivän päähän ja mietin sitten tuota venttiilien säätöä, näissä kuin on palasäätö jollaista en ole ennen tehnyt ja joka on kuulemma vähän takapuolesta, niin lyhyesti jo mietin että pitäisiköhän se hinaus ottaakin jollein korjaamolle. Koska säätö olisi kuitenkin maksanut satasen poikineen ja olisin ehkä joutun ottaa taas hinausauton kotiin vientiä varten niin ajattelin kuitenkin viedä auton aluksi 'kotiin'. Palasäädössähän on se ongelma että säätöpaloja tarttisi olla jonkunlainen setti eikä etukäteen voi tietää mitä tarvitaan, niin koitin sitten vähän kepillä jäätä ja sainkin sitten Reijon Dieselstä lainaan lajitelman säätöpaloja sekä jakopään lukitussarjan (että pääsin tsekkaamaan sen vielä itsekin). Ne säätöpalat tälläiaseen moottoriin (1905cm3) ovat sitten muuten 13.42mm halkaisijalla vaikka jossain erheellisesti tarjotaan samoja 33 millisiä kuin 1930 kuutioiseen koneesen.

Edellä mainittu yhtiöhän on sitten autokorjaamo eikä yleinen työkalulainaamo, saamani jeesi johtuu ihan vaan siitä että ollaan aika monta vuotta tehty pisniksiä.

Jako oli kohdallaan myös itse tarkastettuna, joten siinä se vika ei ollut. Venttiilien säätö alkoi alkuperäisen tilanteen kartoituksella jotta tietää mistä lähdetään kun valitaan uusia säätöpaloja. En tiedä mitä tuli sillon siellä ensimmäisessä pihatestissä kohellettua kun ei nyt löytynyt enää yhtään kantavaa venttiiliä. Heitot olivat spekseihin nähdenkin suht pieniä, mutta koska 1 ja 2 pyttyjen paineet olivat vähän pienemmät ja niissä myös suurimmat heitot välyksissä niin päätin ne kuitenkin säätää.

Ensinhän mitattiin lähtökohta, sitten vanhan palan paksuus ja sen jälkeen laskettiin tarvittava uusi pala. Koska juuri pilkulleen oikean paksuista ei löytynyt oikein mihinkään, laskin vielä sen että paljonko sillä löytyneellä palalla pitäisi tulokseksi tulla. Sitten vaan rojut nippuun ja tarkastusmittaus. Kaikki neljä säädettyä venttiiliä osui kertalaakista niin hyvin etten löydä niistä oiekastaan mitään virhettä. Koska toi meni noin hyvin niin jäi tietysti harmittamaan ettei tullut hierottua niitä loppujakin neljää kuntoon, mutta ei kuitenkaan niin paljoa että olisin purkanut vehkeitä enää enempää. Osansa onnstumiseen oli varmaan Japanilaisvalmisteisella digitaalisella tönärillä, luultavasti kinkki kiinalaiselle perinnetönärillä en olisi malttanut tehdä ihan näin tarkkaa työtä.

Koska nokan irroituksessa myös jakohina tarttee poistaa, piti se kasata ja tarkastaa ajotus vielä kerran. Kaikki kunnossa, ja koska venttiilivälysten feelu oli niin mitätön kuin se oli niin en yllättynyt ollenkaan että kone piti edelleen samanlaista pauketta.

Tässä ääninäyte siitä kalkatuksesta.

Nytpä alkoi olemaan sitten jo vaihtoehdot aika vähissä. Mäntä halki jonka luulisi tekevän kauheasti huohotusta ja näkyvän puristuspaineissa, pyttyyn pudonnut esikammio (kuulemma joskus tapahtuu näissä) tai porsinut keirtokangen laakeri. Koska 2 ensimmäistä selviää vain kannen irroittamalla, aloitin kolmannesta koska öljypohjan poistaminen ei ole amerikantemppu ja sillä toi useimmista moottoreista selviää.

Tuosta ei sitten enää montaa hetkeä mennyt kun kävi ilmi että ykkösen kiertokangessa on selvästi turhan paljon klappia. Ja löytyihän ne laakeritkin sitten.

Luonnollisesti vika löytyi hankalimmasta paikasta, siitä ainoasta jonka tavoittamiseksi tartti irroittaa vielä öljypumppu. Joka tosin ei ollutkaan kuin parin minuutin homma.

Pienen tempomisen jälkeen oli kiertokanki irti kampiakselista, ja kyllähän siellä nyt luonnollisesti 'työn jälki' oli näkyvissä. Tavoilleni uskollisena ajattelin kuitenkin mennä siitä mistä aita on matalin ja laitaa vaan uuden laakerin ja katsoa mitä sitten tapahtuu. Eipä ne Tojotan laakeripinnatkaan enää mitään speksejä täytä, ja naarmuja on niin että kaatopaikalle kuuluisi virallisesti mutta hyvinhän sekin puksuttaa.

Sittenhän sen näkee miten käy, joko porsii heti, kohta, vuoden päästä tai ei ikinä. Mutta vika on nyt kuitenkin selvästi löytynyt.

Asunto-osasto

Asunto-osaton vesipuoli se vaan edelleen pisti hanttiin, vaikka mitä tein ja tutkin niin aina vaan kusi vedet pitkin maisemia. Tavaratilasta löytyi 2 järjestelmän tyhjennysventtiiliä, mutta ei niistäkään oikein iloa ollut.

Keltainenhan oli ihan selvä juttu joten aattein että toi valkoinen venttiili on aina vaan auki asennossa. Sehän on sellainen painetaan kiinni/vedetään auki -tyyppinen. Kun en enää mitään muuta keksinyt niin menin taskulampun kanssa tuonne tavaratilaan makailemaan ja miettimään maailman menoa ja sittenhän sen hokasin. Vaikka toi liikkuukin ylös-alas niin siitä näki (läpinäkyvä kun on) ettei se mennytkään niin alas että O-rengas olisi tiivistänyt koko homman. Kun sen painoi alas ja sen jälkeen vielä kiersi niin jo vain rupesi vesi tulemaan hanasta eikä auton alta.

Tässä vaiheessa oli tietysti jo kaikki vesikalusteet levällään, ja kun niitä ruvettiin sitten jonkunlaisen huilin ja puuhailun jälkeen kasailemaan niin pantiin merkille että vesisäiliön päälle oli kerääntynyt vettä jo paljon että vähän vielä niin olisi ruvennut valumaan lattioille.

Onneksi tuli pantua asia merkille, oli näet tutkimuksien yhteydessä jäänyt ton mustan ja kirkkaan letkun liitos löysälle. Mutta kunnossa nyt siis vesiasiatkin. Tämän vesiremontin yhteydessä onnistuin jo rikkomaan vähän vessaakin kun könysin sieltä kaiken seasta ylös ja otin tukea väärästä paikasta, mutta pikkujuttu tässä katastrofissa. Katastrofiltahan tää on paikoitellen välillä tuntunutkin kun milloin mikäkin ei ole pelannut, mutta sillon täytyy aina muistuttaa itseään että tähän mennessä kaikki on pelannut niinkuin pitää kunhan vaan on keksinyt miten niitä käytetään. Tietysti poislukien tuo moottoriongelma, mutta sehän oli tiedossa ja ajatustasolla on kuitenkin varauduttu vaikka moottorin vaihtamiseen.

Nyt kun auto oli oman tallin pihassa, asunto-osatossa kaikki toimii ja taloon viety kaikenlaista tarpeistoa niin jäätiin sitten oikein 'puskaparkkiin' yöksi.

Kun ruvettiin asettumaan taloksi niin alkoi käydä ilmi että pieni auto ja 193 senttinen on vähän huono yhdistelmä. Pykälien mukaanhan sänky pitäisi olla vähintään 180cm pitkä, mutta mittaamatta sanoisin että ei kyllä olla noissa lukemissa. 173 senttinenkin koki sängyn ei ainakaan yhtään liian pitkäksi. Tämä tietysti johti siihen että mun yö ei mennyt ihan parhain päin, täytynee vähän tutkia jotain ratkaisumahdollisuuksia tohon. Sängyn lisäksi myös vessa on aika nafti, en vielä keksinyt miten hoitaisin asiani siellä mutta ehkä sekin jotenkin vielä järjestyy.

Lyhyen sängyn ja pienen vessan vastakohta on sitten toi suihku. Koin sen vähintään yhtä tilavaksi kun noissa uusissa isoissa vuokra-autoissa millä ollaan reissailtu.


Seuraava mainos laitettu 6.3.2017 koska tällä sivustolla käsiteltyä, syyskuussa alkanutta vaihtomoottoriasiaa ei ole saatu hoidettua loppuun asti
Paskaa tavaraa, huonoa palvelua ja kuititonta varaosakauppaa tarjoaa

rannikkogroup.fi
Tiivistelmä tapahtumista sivustolla karavaanari.org


Seuraava sivu
LJ etusivu