Edellinen sivu Seuraava sivu

Maaliskuu 2017


Maanantai 6.3.2017

Kohta se alkaa kusikoppien sesonki, joten vähän on tässä jo tullu puuhailtua kaikkea pientä.

Alusta asti oon funtsinu että asunto-osalle ois ehkä hyvä olla kaksi akkua, sen yhen nykyisen sijaan. Jos tarkkoja ollaan niin kaksiakkusysteemissähän pitäisi olla 2 samanlaista ja saman ikäistä akkua, niin toi rojekti on jääny vielä vähän tekemättä kun 2 akkua kuitenkin syö euroja ja nykyinenkin on pelannut. Nyt sitten vaan sattui ilmaiseksi näppeihin käyttämätön, 3 vuotta vanha (kuitenkin säilytyksessä latailtu) saman kokoluokan akku niin taidan tinkiä tuosta samanlaisten akkujen periaatteesta ja laittaa sen. Vanha on 92 ampeerinen AGM, uusi on 95 ampeerinen AGM. Vein alkaisiksi molemmat tallille ja pistin yhteislataukseen, täytyy jossain vaiheessa kehittää noille joku testausmenetelmä ja kattoa kuin sitä virtaa tosta eriparista riittää. Ehkä muutama H7 polttimo yöksi päälle (2xH7 10h = 90Ah) ja kattoo sitten et millasta lopputulosta antaa akkutesteri ja tehdään sitten päätöksiä sen perusteella. Enkä oo kyllä ees kattonu vielä mahtuuko autoon toista akkua, mut eikhän sinne.

Myös kaikille sähkövehkeille tarttee rakentaa lataussysteemit, tossahan ei oo latausvehkeille muuta paikkaa kuin kojetaulun tupakansytkäri joka on niin löysä ettei siinä kestä mikään kiinni ja kaikenlisäksi sieltä tulee virtaskaa vain silloin kun autossa on virrat päällä. Ja kun reissussa tulee olemaan vähintään 2 puhelinta ja (navigointiin käytettävä) tabletti niin toihan ei nyt ihan riitä. Syksyllä kasasin hätäsesti suoraan asuntoakulta piuhanpätkän jossa tupsytlaturi joka roikkuu repsikan penkin takana, mutta se nyt ei oo mikään järin elegantti - saati sitten käyttömukava - ratkaisu joten jotain muuta. Etsin aluksi upotettavaa tai siistin näköistä pinta-asennettavaa valmista USB pistorasiaa vähintään 2x2A lähdöillä mutta ei onnistunut. Tai taisin jotain 30 euron vehkeitä löytää mutta se oli hitusen liikaa. Niimpä homma alkoi normaalien tupsytpistorasioiden asennuksella.

Kaksi laitoin nyt aluksi, tarkempaa sijaintia en edes viiti yrittää sanallisesti kuvailla mutta 'sohvaryhmän' molemmin puolin ne kuitenkin tulee. Yksi tulee varmaan vielä sängyn päähän. Sähköjä en vielä ehtiny vetää, mutta läheltä löytyy kyllä paikka mistä senkin sitten saa. On vaan aika jämäkkää piuhaa, hankalassa paikassa ja aika nafteilla pituuksilla että saattaa siinä hetken joutua otsalohkoa raapimaan ennekun tuolta on kytkennät saatu vedettyä. Mitä tuota nyt hetken tutkailin niin en oikeestaan edes täysin tajunnut mistä tulee ja minne menee, mut eikhän siitä kuitenkin selvitä.

Sitten tartti etsiä jotain kelvollisia latureita. Nykyäänhän noi vehkeet tartteevat aika paljon virtaa sen verran on kaikkia halpoja p*skoja latureita tullut vastaan että käytin oikein hetken laturin etsimiseen. Aikani intternetskua tutkittuani päädyin tilaamaan Saksasta pari tollaista jotka lupaavat 2x2.4A. Sen verran maksoi että halvinta 2x2A lupaavaa olisi saanut yli 40kpl mutta ei enää kestä hermo noiden kanssa. Eikä ollut muuten ihan helppo löytää tollaista jossa ei olisi sinistä tai jotain muuta tyylikästä lediä loimottamassa, ledittömyydestäkin joutui maksamaan vähän ekstraa.

Sama homma oli latauspiuhojen metsästyksen kansssa, ihan lyhyt nysähän ei oo kauheen kätevä ja huonot pitkät taas hukkaa virtaa niin ettei noista 2.4 ampeerista mene perille läheskään kaikki. Asioita tutkittuani löysin sellasia parimetrisiä joiden uskoisin soveltuvan tarkoitukseen. Ainakin ne oli kalliita ja niissä luki että CHARGING ONLY. Noita tutkiessani löysin myös usb piuhaan tulevia virtamittareilla millä ilmeisesti pystyy tutkimaan että paljon sitä potkua kulkee, ja kun ei ne maksaneet juuri mitään niin silkasta mielenkiinnosta tilasin sitten niitäkin. Ehkä pikaraportti siitäkin aiheesta kun ne joskus tulevat, vaikka meneekin nyt jo aika kauas tästä lasikuituharrastamisesta.

Iibeilöytönä tilasin myös lämpömittarin jääkaappiin. On sen verran hatara luotto tuon vanhan kaasukaapin kyvykkyyteen kesähelteillä että tarttee ehkä vähän pitää silmällä. Jälkikäteen tosin huomasin että toi mittari onkin aika paksu ja upotettavaksi tarkotettu, et ehkä teen vaan jonkun kätevän 'tilapäisasennuksen' sille kun ei oo ihan niin suurta luottoa reilun euron mittariin että se ois niin pitkäikäinen että kananttaisi mitään reikää alkaa kairaamaan :-)

Turvallisuusorientoituneen appiukon joululahja, kaasuhälytin, tuli myös asennettua. Olihan ton mukana piuha tupakansytkäriinkin mutta eihän siinä nyt mitään tolkkua ollu, joten sijoitus sopivaan paikkaan (lattianrajaan, koska nestekaasu on ilmaa painavampaa) ja sähköt sieltä mistä parhaiten sai. Tällä kertaa ne sai parhaiten vesipumpun johdosta kun säiliö on heti tuossa seinän takana.

Talvisäilönaapurilta ostettu naulakkokin löysi tiensä eteisen seinään.

Ja se on mitatusti keskellä vaikka kuvassa ei siltä näytäkään. Lämmityssysteemin lämpötunnistinhan tuossa nyt jää sitten helposti rytkyjen alle ja saa ehkä hieman väärää informaatiota, mutta mutta mutkien kautta lahjoituksena on tullut lämmityksen etätunnistin joten ongelma ei liene ongelma. En vaan ole vielä keksinyt mihin sen tunnistimen laittaisin niin se on vielä laittamatta.

Ulkopuoltakin on ehostettu, homma alkoi jonkun edellisen omistajan SFC numeron poistamisella. Toihan ei ollut ihan mikään tavallinen tarra vaan oikein muovilevy kaiverretulla numerolla, ja olen tuota funtsinut että miten sen mahtaa saada irti kun on varmaan jollain jättimäisellä sikafleksimällillä kiinni. Mutta eipä ollutkaan, ihan vaan kaksipuolisella teipillä reunoista. Helposti lähti irti ja pienen siivouksen jälkeen ei jäänyt enää paljoakaan jäljelle.

Autoglymin Intensive tar remover hoiti nämäkin liimajämät, se on kyllä hyvää tavaraa

Harjoittelin myös kusipellin ehostamista kaasupullokaapin luukkuun, ja ei ollu ihan helppoa.

Ensin hioin vähän koneellisesti pois noita epäkohtia, sitten hölväsin reijät täyteen noveroksia. Näissä kusikopeissa noi reijät pruukataan vissiin paikata valkoisella silikonimassalla mutta koska mulla ei sitä ollu nii jätin väliin. Ei siitä uudenveroista olisi kuitenkaan tullut. Kun noveroksi oli pari päivää kuivunut niin sudin vähän hienolla hiekkapaperilla ton koko alueen, joka oli kyllä virheliike. Noiden nystyröiden kohdalta tuli samantien esiin tumma pohjamaali. Sitten valkoista spreitä, ja valkoinenhan ei tietenkään peitä tummaa kovinkaan hyvin. Lisää valkoista spreitä. Ei ne tummat edelleenkään peittyneet, lähinnä se maali vain kerääntyi noihin uriin. Kävin sitten useampana päivänä aamuin illoin vetämässä ohuelti lisää valkoista ja alkoi se tumma sitten häipymään näkyvistä.

Sitten teippaukset pois ja tulos näkyy kuvassa, ei ole ihan kauhean tiivistii se teippi pitänyt. Toi nyt ei oo kovin suuri ongelma, suurin osa lähti pois (kuva otettu ennen puhdistamista) ihan muutamassa minuutissa sopivilla myrkyillä, mutta toi tumman raidan kohta tarttee putsata joskus vähän tarkemmin. Eihän toi värikään nyt stemmaa juuri ollenkaan, ennen maalausta tuo kappale näytti 'tavalliselta valkoselta' mutta oikeasti tavallisella korjattuna nähdään ettei se nyt ihan perusvalkoista kuitenkaan ollut. En tuosta kuitenkaan aijo murhetta kantaa, tulee siitä kuitenkin paljon parempi kuin ennen. Ja jos vanhat merkit paikkaansa pitää niin kyllä se ruostekuppa sieltä kuitenkin työntää läpi ennemmin tai myöhemmin niin ei se hyvänä olisi säilynyt loputtomiin kuitenkaan. Jälkeenpäin ajatellen voisi ehkä viisastella sen verran että jos ton kappaleen olisi pitänyt maalausvaiheessa pystyssä eikä makuulla, niin toi maali ei olisi tonne teippirakoihin päässyt.

Jo aikasemmin talvella putsattiin myös noita sisäverhoiluja. En asiaa sen kummemmin ajatellut kun kaveri lupasi lainata verhoilunpesuvehjettä, senkun vaan sillä sitten harjoittelemaan. Kun noita oli sitten jo hyvän aikaa hankailtu niin tuli sitten tehtyä sellainenkin havainto että jippii, noissahan on vetoketjut ja ne päälliset saa irti jolloin ne voi pestä ihan pesukoneessa. Se oli kyllä hieno hetki, ja niin sitten tehtiinkin. Sänky on vielä pesemättä, mutta koska noiden kankaiden takaisinlaittaminen on suht saatanallinen savotta jo noiden pienten kappaleiden kanssa niin taitaa sänky saada paikallaanpesukäsittelyn - ehkä vasta ensi talvena mutta kuitenkin.

Monenlaista pienempää ja suurempaa puuhaa olisi vielä tehtävälistalla, mutta jos vanhat merkit paikkaansa pitää niin suuri osa niistä on listalla vielä syksylläkin. Kunhan nyt noi USB laturisysteemit saa reilaan niin eikhän sitä sitten taas pärjäile :-)

Jaa niin. Kuittia moottorin käteisosuudesta ei ole näkynyt. Olen ollut yhteydessä kuluttajaplaaplaaplaahan josta kehottivat vaatimaan kuittia tiettyyn päivämäärään mennessä, ja teinkin sen vaikka olin jo aikaisemminkin tehnyt niin. Sen jälkeen ehodottivat että kysyisin verovirastosta että miten asian suhteen edetään. Kun en muuta järkevää yhteystietoa löytänyt niin soitin keskukseen jonne esitin asiani, ja sieltä sitten yhdistettiin johonkin. Esitin asiani uudestaan ja tietysti vähän tarkemmin, ja lupasivat selvittää asiaa. Alkoivat jo lopettelemaan puhelua jolloin tarjosin vielä yhteystietojani että ilmoittelisivat mulle jotain, ja ottivatkin ne sitten ylös. Mainitsin vielä että ei minua tässä mitenkään ujostuta että voivat kyllä kyseisestä lafkasta tiedustellessaan mainita että mistä ja kestä on kyse, mutta ei sieltä ole mitään kuulunut. En tietenkään tullut ottaneeksi henkilön nimeä ylös, ja tuntuu että aika turha enää soitella sinne ja kysellä että mitä asialle kuuluu. Eli tästä voidaan nyt sitten kai vetää johtopäätös että tässä maassa voi myydä tavaraa ilman kuittia ja se on ihan ok.


Tiistai 14.3.2017

Niin kova into päällä että taas on asiaa!

Latauspapanat tuli saksasta, ja tuntuishan niistä virtaa lähtevän. Testasin tossa työmatkalla silleen että laitoin puhelimen navigoimaan ja näytön kaikista kirkkaimmalle, ja 45 min ajon jälkeen oli akku latautunut tasan 20%. Noilla huuhaalatureillahan noi saattaa vaikka tyhjentää akkua käytössä, mutta nää kyllä näyttäs toimivan. Radioon nämäkin antoivat vähän häiriötä niinkuin monet muutkin tehokkaammat laturit, mutta ei sentään kokonaan lakannut kuulumasta niinkuin eräälläkin tehokkaalla kotimaasta ostetulla joten kelpo suoritus tältäkin osin. Kusikopissahan nää tulee olemaan sen verran kaukana rammarista että luultavasti ei aiheuta ongelmia. Toinen latureistahan olikin sitten rikki valmiiksi mutta 100% positiivisen palautteen Ebaymyyjä laittoi tietysti samantien uuden tulemaan. Latauspiuhatkin tulivat, ja tuntuu niillä virta siirtyvän häviöttä sen pari metriä mitä ne piuhatkin ovat. Lopputulos on silmämääräisestikin ihan sitä mitä haluttiin. Olin varautunut ruuvaamaan noi latausmokkulat kiinni noihin pohjiin, mutta sen verran piukkoja ovat että kestävät ihan hyvin paikallaan piuhan irroittamisen joten ei tarvinnut ruuvailla. Saa nyt sitten tarvittaessa käytettyä normaaleina tupakansytkäripistorasioinakin, vaikka se onkin ihan vihoviimeinen liitäntämuoto milleen vehkeelle jos multa kysytään.

Edellisessä päivityksessä kaavailemani eripariakkujen testikin tuli tehtyä kahdella polttimolla yön yli, ja näyttävät nuo akut nyt ainakin alkuun tulevan ihan hyvin toimeen keskenään. Jännitteet testin jälkeen olivat ihan samoissa eikä niiden välillä virtaakaan juurikaan kulkenut.

Sitten vaan akkuprojekti tulille. Asunto-osan akkuhan on repsikan penkin alla, joten toisen paikka on nyt sitten luonnollisesti kuskin alla. Asunto- ja toimisto-osan välillä lattiassa on muutamalla ruuvilla kiinni tollanen alumiinilevy ja plussapiuhan sai kätevästi vedettyä sen alta. Maapiuha siitä mistä aita on matalin, penkin runkoon. Kävi tuossa mielessä myös että laittaisi alkuperäiselle akulle paremman maapiuhan kun nythän se on vain jollain paukkulangalla, varmistaisi sitten sen että kulutuskin lähtee tasaisesti molemmilta akulta eikä vain siltä missä on paremmat liitokset. Toistaiseksi vielä tekemättä, kun en ole tutkinut että meneekö se maapiuha johonkin systeemeihin vai ihan vaan rehdisti maahan. Jos se näyttää menevän johonkin erikoislaitteelle niin sitten tarttee varmaan vetää tuon lisäakun maakin sinne samaan paikkaan, mutta mennään nyt tällä 'tilapäisratkaisulla' aluksi.

Piuhassa en ole nyt autoa pitänyt, ja aina paikan päällä ollessani oon pitänyt kaikki sähkövehkeet päällä ja ainakin toistaiseksi on jännitteet ihan kivasti reilassa. Lyhyesti kokeilin myös auton verkkovirtapiuhaa latauksen/latausjännitteen tsekkaamiseksi mutta en oikein siitä ottanut tolkkua. Olin ajatellut että piuhan kytkemisen jälkeen jännitteet olisivat 'heti tapissaan' mutta ainakaan akun navoilta tutkittaessa ei tapahtunut kuin tosi hidasta ja hienoista nousua. En siitä aijo ainakaan toistaiseksi stressata kun ei ole minkäänlaista käsitystä että miten tollasten vehkeiden lataussysteemit edes pitäisi toimia, näissä kun on kaikenlaista piuhoitusta. Tarkoitus olisi nyt koittaa vähän väsyttää akkuja ja kytkeä piuha sitten kiinni ja katella mihin latausjännite asettuu ja millaiseen tulokseen päädytään esimerkiksi yön lataamisella. Eikähän tällasessa museoautossa varmaan ole edes sellaista laturia joka tajuaisi AGM akkujen päälle (=korkeampi latausjännite) joten 100% täytöstä ei varmaan saada vaikka lataisi viikon putkeen. Mutta tutkitaan.

Tässähän on, kuten varmaan joskus aijemminkin jo kirjoitin, sellainen piuhoitus että aina kun auto on piuhassa niin myös lohkolämmitin lämmittää. No siinähän ei ole mitään järkeä kesäkäytössä, saati sitten tälläisessä säilytyksessä. Niimpä laitoin lohkolämmittimen piuhaan relerasian, ja kunhan joskus innostun niin värkkään nappulan josta voi sitten valita että lämmitelläänkö moottoriakin siinä samalla.

Noita puhelimenlataussysteemejä rakennellessani huomasin että telkkarikaapissahan on verkkovirtapistorasian lisäksi myös 12 voltin 'din pistorasia' sellasia telkkareita varten jotka pelaavat 12 voltillakin. Tää telkkarihan on vain verkkovirtavehje, ja mulla on ollut suunnitelmissa ottaa se Tojjotasta jäänyt 1000w invertteri joskus käyttöön mutta se on vielä jäänyt koska haluan tehdä sen siististi enkä ole toistaiseksi keksinyt millä kamoilla sen tekisin. Nyt kun tuolta kaapista sitten löytyikin valmis 12v töpseli niin hommasin sitten kokeeksi tuollaisen pienen, 150w invertterin pelkkään televisiokäyttöön.

Tuossahan on tietenkin tuo kusinen tupakansytkäritöpseli joten se piti vaihtaa, tilalle tuli sellainen joka käy sekä diniin että sytkäriin siltä varalta että tuota tarvii joskus käyttää jossain muuallakin. Tässä vaiheessa oli vielä epäselvää että toimiiko tuo telkkari tuolla halpisinvertterin kanttiaaltovaihtovirralla, mutta näyttää toimivan. Jos sattuu joskus vetämään simat tän sortin sähköstä niin 12 voltin toosa sitten tilalle.

On muuten syspaska ohjelma, ei voi käsittää hypeä..

Vähän tutkin tuota virrankulutuspuoltakin, kun eihän toi invertteri nyt ihan kaikista parhaan hyötysuhteen ratkaisu ole. En oo tän telkkarin speksejä tutkinu mutta mitä nyt netistä tutkin niin yleensä pienet telkkarit näyttävät olevan siinä 19-25w nurkilla, joten jos varman päälle lasketaan invertterin käyttöohjeen antamien tietojen mukaan niin saattaahan tuo virrankulut kolmea ampeeria lähennellä. Oikeat 12v telkkarit näyttävät pärjäävän reilulla 1.5 ampeerillakin joten onhan tota eroa, mutta ehkä noista akuista nyt sen verran riittää mitä tarvitaan. Yllä olevassa kuvassa asennus on vielä hieman vaiheessa, ei tuo ihan noin roisiksi jää.

Oon telkkariakin pitänyt päällä tossa aina kun oon autolla puuhaillu jotta näkee tuon virran riittävyyden ja sen että toimiiko toi systeemi, ja onhan se vähän hämmästyttänytkin. Sillointällöin invertteri rupee piipittämään virran vähyyttä vaikka sähköä on sekä akuilla että auton sähkötaulussa. Useimmiten toi on alkanut sillä hetkellä kun autossa on liikuttu joten oon pistänyt sen piikkiin ettei se 12v töpseli oli oikein kunnolla, mutta ei sen töpselin liikuttelukaan ole vaikuttanut mihinkään. Mutta taisi tuokin mysteeri tänään selvitä.

Joskus noissa akkuremonteissa kävi niin että asunto-osassa ei ollut sähköjä enää ollenkaan, syylliseksi osoittautui repsikan penkin alla - siis samassa paikassa kuin se toinen akku - olevasta sähköpurnukasta irronnut sulake. Laitoin sen takaisin ja kaikki pelasi taas. Tänään kun menin autolle niin taas oli sikaosasto pimeänä, ja edellisestä viisastuneena menin tarkastamaan tuon ensimmäiseksi. Eihän se ollut tietenkään omia aikojaan pois paikaltaan lähtenyt, mutta sillä hetkellä kun siihen koskin niin sähköt palasivat. Totesin siinä sitten että aika löysän oloinen on sulakkeen kiinnitys, joten eiköhän se sulakepesän kiristyksellä korjaannu ja lakkaa sitten invertterikin sekoilemasta. Tuli siinä sitten mieleen että liekö ollut samassa kohtaa vika silloin kun tuo lämmityssysteemi sekoili. Ja on ton kanssa ollut ehkä ennenkin jotain häikkää koska ainoa varaosa joka autosta löytyy on just sellanen sulake mikä siihen kuuluu. Vielä jäi kuitenkin korjaamatta kun ois pitänyt penkki irroittaa eikä sopinut nyt aikatauluun.

Ja sitten vielä vähän lisää sähköhommia, näist mie tykkään.

Talvisäilytystallin naapurikopin omistaja ylisti tuossa taannoin Klaas Uulssonilta hankkimiaan ledivaloja, ja olihan ne ledit mullakin olleet suunnitelmissa. En ollut vielä hankkinut kun en oikein uskonut että niistä on 10w halogenien (joilla ton sisävalaistus pääosin on hoidettu) korvaajiksi, mutta lähtihän niistä näköjään valoa vaikka kuin joten laitettiin hankintaprosessi käyntiin. Ensimmäisenä laitettiin hankintaan noita 'lätkämallisia' lamppuja koska tuossahan on katossa selvästikin jälkeenpäin asennettu 3x10W yleisvalo jonka asennus on tehty jotenkin tosi persoonallisesti, ja se selvästikin kaipasi pienempikulutteisia polttimoita. En tiedä miten ja mistä se on kytketty, mutta aina kun sen laittoi päälle niin sähkötaulussa laskee jännite alle kymmeneen ja matalan jännitteen merkkivalo rupeaa vilkkumaan. Akuilta ja kaikkialta muualtakin mitattuna voltteja riittää, mutta jollain taikakytkennällä toi on saatu tehtyä niin että vehkeet rupeaa piiputtamaan. Klaassilla noi ledit olivat 8 euroa kappale joten ebay.com houkutteli. Hintataso oli ebaymaiset 'sata kappaletta markalla' joka luonnollisesti herätti arveluita, mutta tilasin kuitenkin 10kpl (ei saanut vähempää) "G4 12-SMD 5050 Car RV Marine Light Warm White RV Home Car Marine Bulb 12V DC" ja jäin odottelemaan. Kovasti saman näköisiä olivat kuin Klaassin Northlightit joten olihan tässä pieni mahdollisuus siihen että Kinkkikiinalainen lähettää kelpotavaraa huomattavasti halvemmalla.

Kun ne sitten tulivat, pistin yhden paikalleen, testasin, irroitin ja heitin kaikki mäkeen. Olkoon vaan kuin SMD tahansa niin valoahan niistä ei tullut. Ehkä kutuvaloksi olisi piisannut kun olisi kolme laittanut mutta nyt oli kuitenkin tarkoitus ledittää asunto-osan yleisvalo. Tuo kaikki tapahtui jo viime vuoden puolella, ja nyt kun rojekti on taas lähtenyt käyntiin niin asioimpa sitten siellä missä olisi pitänyt asioida jo alunperinkin.

Ompa hulvaton 'tarkka kuva' ledistä tuossa kuvan keskikohdan alapuolella

Euroja meni ja valoa tuli. Eikä vilku akun merkkivalo kun kulutus on entisen 2.5 ampeerin (lol, eipä olisi kyllä tollakaan pitänyt vilkkua minkään) sijaan alle 0.4A. Ja olihan noiden teknisessä toteutuksessakin aika paljon eroa. Kinkkikiinalaisessa oli vaan lätkässä noi ledit takana, Northlightissä taas on oikein isoja papanoita (ainakin konkkia) siellä takapuolella. Että sai sillä enemmällä eurolla enemmän osiakin.

Tuosta innostuneena hain ledit vielä ruokapöydän valoihin, ne on ne joita meillä yleensä poltellaan kaiken iltaa. Tässä kohtaa laski virta 1.66A:sta 0.25A:han, eli suurinpiirtein sen verran mitä toi invertteritelkkariviritys vie enemmän verrattuna oikeisiin 12v töllöihin :-)

Vasemmalla Ebayversio, sitten Klaas Uulssonin Northlight, sitten alkuperäinen 10w halogeni ja viimeisenä ruokapöydän ledi.

Syksyn pakkasilla rikki räpeltämääni kattoluukkuakin (puuttuu kummastakin reunasta tuo toinen tanko) rupesin hieman tutkimaan. Alkuvaiheessa luulin että tarttee hommata kokonaan uusi luukku kun tuohan on jo museokamaa, joten purkasin vähän kehyksiä pois nähdäkseni millaisesta projektista siinä mahtaa olla kyse. Systeemi onkin odotettua yksinkertaisempi, eihän se oli kiinni kuin ulkopuolelta tiivistemämmillä ja sisäpuolelta yhdellä hakasella per sivu. Vähintään yhtä mieluisaa oli havaita että kaikin puolin kuivalta ja siistiltä näytti paikat mitä tuosta nyt näkyi.

Illalla ATK:n ääressä selvisi että noihinhan saa irtokansia osineen, mutta kovasti on saman merkkisenäkin monenlaista osaa. Tarttisi nyt ottaa yhteyttä johonkin myyjään joka viitsisi vähän tutkia että onko joku niistä käypänen kun ilmoitetut mitat eivät ainakaan oikein täsmää. Kiinnostava vaihtoehto olisi myös vaihtaa tilalle modernimpi luukku, nämä maksavat vajaan satasen ja ne uudemman malliset on siinä reilun 130. Niissä on myös kirkas toi kansi joten aika paljon enemmän valoakin tulisi tupaan sellaisella. Tässä kun nyt sattuu vaan olemaan kaksi luukkua niin pitäisi molemmat vaihtaa kun ei oikein sovi mun pirtaan että on erilaiset luukut, ja sitten se onkin jo vajaa satanen tälläsestä luukusta vastaan yli 250 kahdesta uudesta luukusta.

Tuli vastaan myös Thulen luukkuja joissa on sähkötoiminen tuuletin, äkkiseltään voisi kuvitella että se olisi aika kiva sitten kesemmällä mutta taidan nyt tässä vaiheessa jättää luukkuremontin vielä hautumaan. Ehkä käytettyjä luukkujakin voisi harkita, noissahan ei kai ole mitään sellaisia kohtia jotka menisivät aikojen saatossa huonoiksi - ainakaan näissä nykyisissä ei ole.

Vaikka tällä vehkeellä ei sellasia karttasuorituksia tarvitakkaan kun noilla takavuosien maastoautorekillä Venäjälle, niin virittelimpä tabletillekin telineen vaikka perinteisellä navigaattorillakin varmaan pärjäisi. Koska hermo ei kestä mitään putoilevia imukuppivirityksiä niin homma hoidettiin vanhalla, hyväksi havaitulla konstilla. Reikä pöytään, ruuvi reikään ja se on siinä.

Ja siinä sitten kaikki tältä erää. To-do -lista on lyhentynyt jo ihan kivasti ja lähes ongelmitta, mutta onhan tässä vielä yhtä sun toista ennenkun on valmista.


Sunnuntai 19.3.2017

Jaksoin nyt sitten ottaa repsikan penkin vielä irti ja kunnostella tuota mitäliesähköpurnukkaa jossa se löysä liitos oli. Fiksasin sitä pihdeillä ja rassasin noita muitakin liitäntöjä ja tulosta tuli. Takana oleva auton sähkötaulu rupesi näyttämään vajaa ½ volttia enemmän kuin ennen, eikä ole invertterikään tuon jälkeen piiputtanut. Oon myös entistä varmempi että se syksyinen lämmityslaitteen sekoilu varmaan johtui tästä samasta hommasta.

Kun suurimmat remontit nyt alkoivat olemaan paketissa, meinasin vähän siivota vielä tuota tavaratilaa. Törmäsin sitten taas samaan ongelmaan kun aina ennenkun kun siellä on asioinut.

Sen lisäksi että toi luukku on ärsyttävän pieni ja matalalla, tuolla on myös niin pimeätä ettei sinne näe mitään edes päivänvalon aikaan. Koska sähköhommat on niin fantsuja, päätin nyt samalla ropata tuonne valaistuksen ettei tarttee enää raivota senkään asian tiimoilta. Suunnitelman ja tekemisen välillä meni pari päivää ja sillä välin sattuikin kotona näppeihin tollaset Ebaysta tilatut humpuukipäiväajovalot. Ostin noi joskus puoli vuotta sitten kun halvalla sai, just sillä tarkotuksella että jos joskus johonkin tarttee ja nythän ne sitten tulivatkin tarpeeseen. Sänky vaan ylös, muutama metri piuhaa ja pätkä ilmastointiteippiä ja se oli siinä.

En tohon nyt ihan kauheesti panostanut - kuten mainitusta ilmastointiteipin käytöstäkin voi päätellä - kun eihän noi mihinkään näy, toimivuus oli pääasia. Laitoin katkaisijaksikin ihan vaan tavallisen vipukatkaisijan, fiinimpi tapa olisi tietysti ollut tehdä jonkunlainen ovivalokatkaisijasysteemi tohon mutta menköön nyt tällä. Lopputulos sitten vähintäänkin täyttää odotukset.

Kyllä nyt näkee ettiä vaikka nuppineulaa! Edellisen omistajan - tai jonkun niistä - toimesta tonne oli lattiamatoksi teipattu joku vahakangas tai sen sellainen, mutta sehän oli mennyt ihan rullalle vararengasta ja muuta roinaa tonne tunkiessani niin heitin senkin mäelle. Ehkä haen Ikeasta laminaattia lattiaksi :-D

Joku aika sitten tajusin myös että toi aijemmin asennettu kaasuvaroitinhan meni hitusen pieleen kytkennän osalta (toimii vain kun hanoista lasketaan vettä :-D) joten korjasin senkin nyt sitten tossa valojen asennuksen yhteydessä kun samalla suunnalla puuhailtiin.

Sain myös vihdoin ja viimein värkättyä peitelevyt noihin etupenkkien jalustoihin. Ekaa varsioita mallatessani sainkin paremman ja piti sahata vielä toisetkin mutta niistä tulikin sitten aika hyvät. Kautta aikain olen käyttänyt näiden tällaisten osien maalaamiseen kiveniskuspreitä, se kun peittää kivasti kaikki pienet pinnan epäkohdat ja pinnastakin tulee mielestäni kiva. Kyseistä tököttiä ei nyt ollut käsissä joten ostosmatkalle piti lähteä. Kokemushan on opettanut monesti että ei halvinta oikein minkään tavaran yhteydessä, mutta käyttötarkoituksen ollessa mikä se nyt on, päätin säästää pari euroa ja jättää hyväksi todetun Dinitrolin hyllyyn.

Ja kuten kuvasta näkyy, 'säästö oli onnistunut'. Roiski niin hullunaan toi puteli/suutin että limppipilkkuja tuli ihan yllinkyllin. Hieman rupesi tuossa kohtaa mieltä kiihdyttämään mutta eihän siinä muuta voinut tehdä kun jättää levyt kuivumaan. Kun seuraavana päivänä menin paikalle, totesin että kyllä se nyt välttää joten asennushommiin. Olin kerennyt funtsia kaikenlaisia ratkaisuja kun hakusessahan oli edes suht siistin näköinen asennus ja sellainen että saa tarvittaessa irti ilman työkaluja. Ihan viimemetreillä, vähän ennen ensimmäisen ruuvin reijän poraamistahan sitten muistinkin että mullahan on tallilla 3M Dual Lock teippiä jota oon menestyksekkäästi käytellyt vastaaviin hommeleihin. Se on vähän kuin tarralenkkaritarraa, mutta huomattavasti jämäkämpää tavaraa joka oikein napsahtaa kiinni kun puoliskot painaa toisiaan vasten. Sitä sitten sopiviin kohtiin ja valmista tuli.

Jos olisi tajunnut ajatella ihan kaikkea etukäteen niin tosta olisi saanut vähän siistimmänkin, mut niinhän sitä sanotaan että kun ite tekee ni saa sellasen ku sattuu tulemaan ja tästä tuli nyt tällainen. Suojaa kriittiset paikat, on helposti irroitettavissa ja siisteyskin on välttävä. Erilaisia pikkujuttujaki o tullu tehtyä, sängyn pesua, rullaverhon korjaamista ja kaikkea sen sellasta joten aika mallissaa alkaa olemaan.


Tiistai 28.3.2017

Takuu USB-laturi tuli, tai niitä tuli oikeastaan 2kpl vaikka vain toinen oli rikki. Ja näistä ei sitten pelannut kumpikaan. Laitoin myyjälle postia asiasta ja kysyin että haluaako videon, ku pidin itekin aika epätodennäkösenä että 3/4 ois rikki. No ei se halunnut, perui vaan koko kaupan ja laittoi täyden hyvityksen alkuperäisestä kaupasta. Meinasin kirjoittaa perään että plz voinko saada yhen varmasti toimivan, et nää on ainoot sellaset mitkä käy täysin mun tarkotukseen. En saanu sitä heti aikaseksi, ja tutkin vähän noita latureitakin. Purkasin yhden - lähinnä se piti räjäyttää, eihän noita oikein saa ehjänä avattua - ja koska aavistelin että todennäköisin vika ois huono juotos sähkön 'sisääntulopuolela' niin syötin virtaa suoraan piirilevylle. Ja sittenhän se toimikin. Testasin 2 muutakin, syöttämällä virtaa suoraan kosketinpintoihin ja nehän hittovie toimivat. Päällisin puolin ovat ihan samanlaisia kuin se ainoa toimivakin, mutta nää muut vaan eivät. Puristelin vielä niitä pintojakin samalla tavalla kuin ne puristuvat tupakansytkärissä, ja aina ne vaan toimivat. Nyt sitten näyttäisikin siltä että ne eivät vaan pelaa kunnolla sen sytkäripohjan kanssa. Tutkimukset on vielä kesken mutta jos näin on niin saadaanhan ne sitten jollain konstilla toimivaan. Ton pilkotun sisuskaluista saankin sitten kätevästi raksattua upotetut USB lataustöpselit kojetauluun. Sitten joskus, nyt just alkaa askartelumotivaatio hiipumaan.

Jotta reissussa olisi riittävästi viihde-elektroniikkaa/tietotekniikkaa käytössä, ostin läppärille autolaturin. Toki se lataantuisi tolla telkkaria varten olevalla invertterilläkin, mutta ihan kauheeasti ei ole järkeä muuttaa 12 volttia 230 voltiksi ja sitten taas 19.5 voltiksi ja turhien piuhojen veteleminenkin rasittaa niin siksi oma laturi. Aikasemmin olen ostanut ebaysta parikin autolaturia läppäreille mutta nyt ajattelin hommata jotain vähän järkevämpää ja ostin Verkkokaupasta laturin (tuotenro 24306) jonka hinnalla saa 3-5 'ebaylaturia' postikuluineen. Vaikka hinta hitusen kirpaisi niin kyllä kannatti. On pieni kuin mikä ja todella siistiä tekoa. Ei ole sitä pikkuruista voltinvalintanappia jonka tahattomalla operoimisella saa syötettyä liikaa voltteja koneeseen, vaan volttien valinta on automaattinen sen mukaan mitä liitintä käytetään. On kyllä niin alkuperäislaatuisen tuntuinen vehje kun vaan olla ja voi, vaikka onkin yleismalli. Tupakansytkäritöpselikin on niin jämpti että kelpaa käyttöön oikein hyvin enkä aijo vaihtaa DIN töpseliä tilalle vaikka alunperin ajattelinkin. Ehdottomasti suosittelemisen arvoinen kapistus.

Ja vielä lisää latausjuttua. Kuten tossa oon kai kirjoittanutkin, niin oon nyt tuolla tallilla ollessani pyrkinyt pitämään kaikkia sähköjä päällä nähdäkseni että miten sitä sähköä tuossa tupla-akkusysteemissäni nyt riittää, ja hyvinhän sitä on riittänyt. Sitä aina vaan riittää. Eilen kuitenkin virittelin tuon auton verkkosähköjohdon kiinni sitä lataussysteemiä tutkaillakseni, kun oli pieni muistikuva ettei se tainnut syksyllä ihan kauhean suurella raivolla ladata. Eikä ladannutkaan. 12.5 volttia oli sekä auton sähkötaulussa että akun navoissa, eli ei lähimainkaan sitä yli 14 voltin tasoa mitä olin odottanut. Funtsin siinä sitten että josko se ajan mittaan siitä kiihtyy - niinkuin olin intternetistä lukemani perusteellakin aavistellut - ja kun aamulla kävin katsomassa niin oltiin jo jossain 13.6 voltin tienoilla. Onhan se paljon parempi kuin 12.5, mutta eihän noi AGM akut tuollaisella jännitemäärällä lataannu ikinä täyteen. Nyt toistaiseksi mennään kuitenkin tällä, en jaksa perehtyä enempää. Jos tuo joskus rupeaa oikeen aiheuttamaan ongelmia niin katsellaan sitten. Noihinhan myydään tietysti uusiakin lataussysteemeitä, mutta mulla on jemmassa Defan 10 ampeerinen kiinteästi asennettava laturi ja taidan soveltaa sitä jos tilanne tulee eteen.

Yksi Klaas Uulssonin 8 euron ledikin pimahti jo, saa nähhä monta kertaa saa käydä vaihtamassa 2 vuoden takuuajan puitteissa :-D

Eräänä päivänä kävin kuluttamassa yllättävän vapaatunnin Best Caravanissa Espoossa, sieltä tarttui näppeihin vesijärjestelmän desinfiointiainetta.

Tiiä nyt sitten kuin toimivaa ja tarpeellista, mut kokeillaan nyt. Askarruttaa myös että kuin desinfioituneena toi vesijärjestelmä tulee säilymään. Tokihan se tyhjennetään reissujen välissä mutta jäähän sinne säiliön pohjalle lirut ja putkistoihin varmaan jotain myös. Tarkoitus ois kyllä ostaa sellanen hopealevy vesisäiliöön joka tiemmä estää veden ja vehkeisen limaantumisen mutta hankintamatka niitä myyvään mestaan ei oikein nyt sovi siihen aikatauluun missä toi vesisysteemi ois tarkoitus putsata.

Ja onhan tässä nyt tullut taas vähän askarreltuakin kaiken ostelun lomassa. En edes muistanut koko rakennuskohdetta aijemmin, mutta nyt kun suurimmat suunnitellut rojektit on hoidettu pois päiväjärjestyksestä niin on noi muutkin tutuksi tulleet epäkohdat nostaneet päätään. Tavaratilan valaistuksen lisäksi toinen suht vaivattomasti korjattavissa oleva jokapäiväinen hermojenkiristyskohde on toi yksi kaappi.

Hyllytön kaappi jossa koko leveydeltä 'tankotilaa', ja ei sitä tankotilaa varmaan kukaan tarvitse noin paljoa. Sitten kun tonne laittaa jotain, niin hyllyttömyys johtaa siihen että mitä vaan sinne muuta laittaa johtaa siihen että kamat on kasassa eivätkä kestä siellä eikä sieltä varsinkan löydä mitään. Hyllyjä siis. Puutavaraksi meinasin hakea lasikuitukoppikaupasta asiaankuuluvaa levyä, se kun on aika paljon kevyempää kuin joku halpahallin liimapuulevy. Lisäksi siinä on sitten oikeanlainen pintakin valmiina. En sitä sitten saanu aikaiseksi, ja mietin sitäkin että mahtaakohan mennä hieno puutavara hukkaan kun huonolla pistosahalla sitä survon - ja miten ne sahatut reunatkin sitten siistitään ym ym. Rojekti oli pikkasen jumissakin vähän aikaa, mutta sitten löysinkin työmaalta jotakuinkin sopivaa rojupuutavaraa ja eikun rojekti käyntiin!

Käsisirkkelillä tuli suht siistiä jälkeä ja aika suoraa sahaustakin, mutta mittatarkkuus ei osunut edes mun normaaliin puutyötoleranssiin. Levykin alkoi olla vähissä niin piti turvautua perinteiseen pistosahaamiseen että tulee edes jotenkuten oikeanlaista. Tuo rojulevyhän sitten iloisesti ratkeili karkealla pistosahan terällä jyystäessä, mutta jälki vältti. Etenkin kun tarkoitus oli käyttää 'peittävää pinnoitetta'.

DC Fixiä Etolasta, 3 metriä piisaa mutta otetaan varmuuden vuoksi neljä niin voi sitten käyttää muuhunkin. Varmuuden vuoksi neljäkin osoittautui sen verran naftiksi että vähemmän näkyvään paikkaan sitä piti sitten laittaa jo vähän tilkkutäkkimeiningillä. Sitten tartti vielä virittää rimat kaapin seinään, romupuusta tehtiin nekin. Tarkoitus oli että hyllylevyt olisi tuettu seinään kahdelta sivulta mutta takaseinä onkin jotain pahvia niin yksi sivu sai riittää. Koska ruuvit tulivat 'eteisen seinään', oli vähän arpomista ruuvien pituuden kanssa. Lyhyillähän se ei ehkä kestäisi, ja pitkät tulisivat sitten eteiseen saakka. Mietin siinä sitten erilaisia huonoja ratkaisuja kunnes muistin puuntyöstöerikoiskalun jonka hommasin niiden tupakansytkärireikien kairaamiseen.

Eli otetaampa niitä liian lyhyita ruuveja ja kairataan niille sopivan syvyinen monttu niin siinähän se on! Alusta astihan hyllystä oli tarkoitus tehdä irroitettava niin se tartti siis kasata valmiiksi, ja nyt oli jäljellä enää se jänskä hetki missä nähdään että miten osui hyllyn mitoitukset ja seinän kiinnityspisteet. Edellä mainituista puutyötoleransseistani johtuen odotettavissa oli ennemminkin epäonnistuminen kuin onnistuminen, mutta nyt näyttäsikin siltä että tulos välttää.

Ulkomuistista tehty värivalinta ei nyt mennyt ihan putkeen, mutta parempi noinkin kuin vaalea puupinta kaikkine työstöepäkohtineen. Jossain ihan loppumetreillä mitoitus kusahti sen verran että ylempi hylly on nyt vähän vinossa, mutta käytettävyys menee tällä kertaa niin pitkälle edelle että en aijo tosta ressata. 5 senttiä kapeampikin toi ois voinu olla, nyt toi roikotustila on vuorostaan ehkä jopa hitusen liian kapea. Mutta olkoon. Irroitettavuuskin toteutu ihan odotusten mukaisesti, ilman työkaluja ja alle minuutissa ton saa irti ja hyllyt on käänettävissä seinää vasten joten sen voi varastoida vaikka teeveeshoptyylisesti under the bed! Ylhäältä päin tuenta on pelkstään siinä vaatetangossa, mutta tarkoitus on väsätä tonne takaseinän viereen vielä keppi pystyyn joka tukee sitä tohon alatasoon.

Antaisin tästä itelleni arvosanaksi 7, paremmilla materiaali- ja työkaluvalikoimilla olisin päässyt varmaan kasiin. Mut ei sen ylemmä kuitenkaan, ei näillä taidoilla :-D

Nyt kun nää mun suuremman mittakaavan remontit alkaa olla finaalissa, on ajoneuvo-osuuskunnan toinen puolikas pääsemmässä naisellisiin sisustushommiin. Vessaan piti kuulemma saada matto. Pienen yritys ja erehdys -kierroksen jälkeen osallistuin asiaan ja kyllä tulikin komia vaikka ite sanonkin!

Siihen nähden että oviaukko on sissiteltan kanssa samaa kokoluokkaa enkä mahtunut kovinkaan hyvin siitä konttamaan, niin ihan hyvä siitä tuli.

Ja kun nyt vessahommissa ollaan, niin pistetäämpä paskajuttu tähän päivän päätteeksi. Olen varmaan ennenkin maininnut että toi vessa on niiiiin pieni, että näin 193 senttisenä (joo, oonhan mä läskikin mutta se ei liity tähän ongelmaan) ton vessan käytettävyys isomman hädän toimittamiseen on peruskouluarvosanalla 4½. Nythän kävi sitten niin että mulle tuli tuolla puuhaillessani vähän kiireisen oloinen isohätä ............ En oikeastaan haluakaan kertoa.

Mutta sitten kun mä kyllästyn tähän ja laitan tämän myyntiin ja mainitsen suurimmaksi syyksi auton - ja etenkin vessan - soveltumattomuuden yli 175 senttiselle niin se tulee sitten olemaan Totuus, ei mikään hauska myyntipuheläppä.

Mutta kyllä mua aika paljon sieppaa kun näen Nettikaravaanissa jopa puoli metriä tätä lyhyemmän auton jossa on tällänen kylpylä:

Mikäs tuossa ois lueskellessa Aku Ankkaa ja kattoessa Salkkareita toimitusten lomassa :-/


Seuraava mainos laitettu 6.3.2017 koska tällä sivustolla käsiteltyä, syyskuussa alkanutta vaihtomoottoriasiaa ei ole saatu hoidettua loppuun asti
Paskaa tavaraa, huonoa palvelua ja kuititonta varaosakauppaa tarjoaa

rannikkogroup.fi
Tiivistelmä tapahtumista sivustolla karavaanari.org


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu