Edellinen sivu Seuraava sivu

Heinäkuu 2017


Lauantai 1.7.2017

Kesä on jo hyvää vauhtia puolivälin paikkeilla, vähän on ehditty reissaamaankin. Ja tietysti askartelemaankin.

Oikea vetoakseli vaihdettiin ensin, vapina vaimeni. Sitten tuli ajankohtaiseksi vaihtaa vasen etulaakeri niin vaihdettiin vetoakselikin samalla kun ei ne nyt oikein mitään maksa ja pientä kadunkulmavapinaa edelleenkin sillointällöin esiintyi. Laakerinvaihdolla ajomelu laski huomattavasti, ja vetoakseliosasto on tietysti kondiksessa.

Samassa yhteydessä puljattiin vähän laatikkoöljyjen kanssa. En muista olenko aijemmin kirjoittanut että tämähän piti peruutettaessa melkoista narinaa laatikosta. Kyllähän kaikki autot pakilla pitävät jonkunlaista ääntä, mutta tämä oli sellaista narskuntaa ettei se oikein automiehelle sopinut. Kyselin sitten Delta-autosta että onko näissä joku vakiovaiva, mutta ei kuulemma ollut. Arvioivat josko olisi vajausta öljystä. Ei tietenkään pitäisi olla, vastahan niiden kanssa oli lotrattu ja oli laitettu koko kaksi litraa suosituksen ollessä lähteestä (öljyvalmistajien luettelot, autodata ja vastaavat) riippuen 1.8-2 litraa. Maintsin asiasta jolloin funtsivat että pitiköhän sitä öljyä olla kuitenkin 2.7. Siitä on tietysti aikaa kun nämä vehkeet ovat merkkiliikkeissä käyneet joten en pitänyt tuota vielä ehdottomana totuutena. Kysyin vielä Sitikan ja Peukeotin merkkiliikkeistä asiaa. Peukeutilta vastasivat 2.0 litraa (en kysynyt mistä katsoivat) mutta Sitikalta sain myös tuon 2.7 tiedon, ja vielä kopypasten jostain huolto-ohjeesta että öljyä ei pidä laittaa täyttöreijän mukaan koska kone/loota ovat eri asennossa niin ei tule tarpeeksi sillä keinoin. Oiskohan tuo kahden litran suositus tempaistu nyt sujuvasti siitä että käytetäänhän tota samaa lootaa henkilöautoissakin ja siellä paketti on vähän eri asennossa jolloin 2 litraa riittää voitelemaan pakinkin.

Tuosta innostuneena kippasin puoli litraa lisää, koko 0.7 ei ollut käsillä ja oli toi vetoakseliremonttikin tulossa jolloin öljyt kuitenkin tulevat pihalle. Ja kappas, peruutusvaihteen äänimaailma tokeni kertaheitolla. Kun vein auton laakeri/vetoakseliremonttiin niin vein 3 purkkia öljyä ja sanoin että laittavat 2.7 vaikka joka paikassa neuvotaakin laittamaan vähemmän. Tuon remontin jälkeen alle jäi kuitenkin lootaöljyläikkä, joten saattoi käydä jotain. Ehkä loota ei tyhjentynyt kokonaan vetoakselin poistamisella, tai ehkä ne kipasvatkin koko 3 litraa, en tiedä. En tuosta kuitenkaan hätkähtänyt, ajatelin vain että kyllä se vuoto sitten loppuu kun liiat on tulleet pois. Kytkinakselin stefaa tietysti arvelin ylivuotopaikaksi joten vähän jänskätti ettei noroisi kytkinakselia pitkin levylle. Tuosta on nyt aikaa mennyt, muutama kuppi sahanpurua on mennyt tallin lattian siivoamiseen mutta enää ei jää läikkää alle. Ei myöskään narise pakilla joten mitä ilmeisimmin öljyä on nyt sopivasti.

Jonkun pesureissun yhteydessä juosten kusasin kaasupullokotelon alaosan vähän siistimpään kuosiin.

Toukokuun lopulla pidettiin sitten tupaantulijaiset. Alunperin ne oli tarkoitus pitää jo syksyllä tolle autotalliporukalle siitä ilosta että sillon konerojektin yhteydessä tää oli jonkun aikaa jumissa tuolla tallilla pesupaikalla eivätkä muut päässeet lankkailemaan vehkeitään, mutta 'sattuneesta syystä' tupaantulijaiskunnon saavuttaminen vei vähän pitempään.

Oltiin tossa läheisellä Santalahden leirintäalueella, ja tulihan sinne sitten muitakin kuin tallin porukkaa mutta kutsuttuina kuitenkin. Saatiin vielä syrjäinen nurkka ihan itellemme vaan niin eikai aiheutettu sen suurempaa häiriötäkään. Tuolta kun lähdettiin niin iltapäivä oli jo sen verran pitkällä että ajelin suoraan työmaalle (50km), yövyin siinä ja menin aamulla työhön. Sattumalta kävi sitten niin että mua tarvittiin pari-kolme päivää toisessa toimipisteessä niin jatkoin siitä sitten vaan matkaa ja pikaisesta tupaantulijaisreissusta tulikin melkein karavaanausmatka.

Sitimarketin pihalla oli toinenkin. Aika priimassa kunnossa ja isolla pannulla. Ja sen setän mielestä sen tätin pitäs lopettaa kaljan juominen ja mennä töihin :-D

Ja pitsaenriko toi pitsaa.

Ja kun kaikki on menny viimeaioina niin kivasti niin pitihän jonkun paikan sitten lauetakin. Kotiin tultuani operoin tota tuulilasilla olevaa rullaverhoa vähän holtittomasti rättihän siitä sitten jäi käteen.

Vähän kismitti kun toi on kuitenkin ollut ihan hyvä peli ja uusi tarttee hommata, mutta pari päivää funtsittuani kuskasin sen sitten tallille. Vähän hanurista on tuo systeemi. Toi kangas ei ole kiinni oikein millään, ja kun se on vain minimaalisen vähän 'liian pitkä' niin sehän lähti sitten lipettiin akselilta. Muutaman ärräpään päästettyäni hiffasin kuitenkin miten sen saa kasaan. Väärin päin. Piti purkaa uudestaan ja kasata. Sen vieterin millä tuo kelataan takaisin, viritin niin löysälle kuin mahdollista, kunhan se vaan kelaa tuon sisään. Löysälle siksi ettei toista kertaa tulisi kiskaistua rättiä irti, vaan että jousi antaisi koneiston kevyemmin pyöriä sitä mukaa kun rättiä vedettiin. Hyvä tuli, paitsi että sisuskalut (=jousi) rämisi ajaessa. Vielä kerran piti tehdä. Jos joku nyt samanlaista remonttia joutuu tekemään - ja itelle muistiinpanoksi - niin sanoisin että sellasen 15 kierrosta esikiristystä siihen jouseen on sellanen määrä ettei se jousi rämise, ja tolla virityksellä se kelaa jo ihan kivasti sisään.

Ja jos jollain tollanen on niin ehdottomasti sitä pitää käyttää kahdella kädellä, ei pidä vetää yhdellä vain jostain kohtaa jolloin toi rätti tulee vinossa ulos ja pieleeen menee. Pituutta on myös niin kitsaasti että yhtään enempää ei pidä vetää kuin on tarpeen. Hyvä vehje mutta paska toteutus.

Sitte panin tossa taannoin merkille että tosta tuulilasin yläpuolelta, siitä mistä alkaa toi koppiosuus, on tiivistykset aikalailla ropisseet pois aikojen saatosta. Se on tietysti vähän huono homma kun sateellahan siihen 'räystään alle' painuu kaikki vesi mikä tuulilasia pitkin liukuu ylös. Suunnittelin tekeväni sen joskus kuntoon, mutta tulikin eteen potentiaalinen vaara joutua reissun päälle sadesäällä niin hätäpäissäni sitten korjasin sen. Tiivistemämmi mitä mulla oli, on valkoista, ja moneen paikkaanhan se sopisikin mutta ei tietysti tohon kun tuulilasin tiiviste on musta ja siinä yläpuolellakin oli mustaa. Mut ei auttanut, piti sillä pärjätä. Ensin lainasin kittipistoolin joka oli aivan paska, liipasimen liikeradasta viiminen 5mm teki mitään ja eihän tollanen paksu mämmi ihan suosiolla tule pienestä suutinkärjestä (piti olla pieni kun rakoon ei suurempi mahtunut). sitten ostin paremman pistoolin, se vähän helpotti. Kun työasentokaan ei ollut häävi (en edes näin lähes kaksimetrisenä ylettänyt sinne kauhean hyvin) niin lopputulos ei oikein silmiä hivellyt. Loppumetreillä alkoikin sitten *tuttamaan sen verran että linkasin hevonkuuseen koko pistoolivehkeen. Mutta muutaman päivän huilattuani ja asiaa uudelta kantilta tarkasteltuani totesin että on se nyt kuitenkin tiivis, ja se väärän värisyys korjaantuu ihan helposti. Ne tiivistemämmin valumatkin (siis ne mitä tulee kun irrotat pistoolin kohteesta ja sitä mämmiä roikkuu nokasta kuin purukumi ja osuu joka paikkaan ja jää siihen) saa ihan siististi poistettua. Eli homma oli hanurista, työn jälki samasta paikasta, mutta toimivuus ja lopputulos kuitenkin ihan ok.

Nyt kun tässä on välillä ollut jo vähän kesäisempääkin, niin on käynyt aikalailla selväksi että ton jääkaapin tehossa on kyllä hivenen toivomisen varaa. Noihan toimivat sähköllä (230v kun ollaan piuhassa, 12v jota ei paikallaan ollessa kauheasti kannata käyttää) ja kaasulla, ja kaasun pitäisi olla noista selvästi tehoikkain mutta tämä näyttäs nyt siltä että sillä päästään hädintuskin sähkökäytön tehoihin. Teho vielä riittää jos sitä ei auo, mutta normaalisti käytettäessä se pysyy vain vaivoin järkevissä asteissa jos ulkolämpötila on parinkympin paremmalla puolella. Koska toi kuitenkin selvästi toimii niin kylmäaineet eivät ole karanneet, vaan ongelma on kaasuliekissä. Se on tässä ikäluokassa ihan normaalivaiva, jääkaapin pakoputki ruostuu ja siitä putoaa hileitä palopesään jolloin liekki menee vinoon eikä tohota sinne minne pitäisi. Ton lisäksi suutinkin likaantuu ja tukkeutuu. Halvimmillaan homma hoituu purkamalla ja putsaamalla ihan kotikonsteinkin, vaikka kaasuvehkeiden kyseessä ollen ne onkin luvanvaraisia hommia.

Inttenretistä lukemani perusteella ulkoluukku vaan auki ja kaikki kamat on siinä, joten päätin ainakin tarkastaa tilanteen. Eipä se nyt ihan niin yksinkertaista sitten ollutkaan, vaan panin luukut takaisin. Sittemmin selvisi että remonttikohde olisi tuossa peltilaatikossa. Koska ihan noin ahtaat remontit eivät ole oikein mun juttu, päätin jättää toistaiseksi tekemättä. Intternetin perusteella homma ei maksa korjaamollakaan paljoa, osat (suutin, ehkä pesä) muutaman kympin ja puoli tuntia töitä. Tossa yksi päivä sitten soitin työmaan naapurissa olevaan korjaamoon asiasta, melko yllättäen saamani arvio ei ihan täsmännyt netin varmoihin tietoihin. 'Ei sen paljoo yli kahen sadan pitäs kyl mennä vaik pitäs tehä kaikki'. Eli varmaan jonei 250 pitää varautua. Vaikka vähän kismittikin, varasin ajan. Ajan tosin sai vasta parin viikon päähän, että eihän sitä tiedä vaikka tulisi itsekin vielä kurkistettua. Tai sitten peruttua aika, ei oikein nyt pystyisi tuohon.

Saamaani aikaa seuraavana päivänä meillä olisi kyllä tarkoitus lähteä 8-10 päivän reissun joten olisihan tuo ehkä hyvä kuitenki olla kunnossa jos vaikka kesä yllättää. Oli mulla tuossa juhannuksena mukana se maastoautoreissuihin hankittu kompressorilaukkukin ja se pelasi tietysti ihan hyvin, mutta mitä vähempi rojumäärä olisi mukana niin sitä parempi. Mut katotaan nyt.

Juhannusreissussa tuli testattua sitten vähän akkujen riittävyyttä ton invertteri+telkkari -yhdistelmänkin kanssa. Pari iltaa pidettiin telkkaria päällä eikä ainakaan sillä käytöllä esiintynyt vielä minkäänlaisia ongelmia joten kaitpa tuo sähkö sitten riittää suunnitellusti.

On tässä viimeaikoina tullut esiin mahdollinen tarve kakkosautollekin, ja koska kolmea autoa ei sentään ole varaa pitää ja onhan tämä Penttikin jo vähän iäkäs jokapäiväiseen käyttöön, niin ollaan katseltu taas noita peltikuoria jollaista olen muutenkin sillointällöin funtsinut.

Kyllähän monet ajavat tavallisella asuntoautollakin ympäri vuoden ja kuulemma ei mitään ongelmaa, mutta itse kuitenkin pitäisin tuollaista pakettiautokuorista jonkun verran varmempana valintana. Sen tarkemmin ei ole aijemmin tullut tutustuttua mutta nyt kun ollaan käyty katsomassa Pössl 2 Win, Adria Twiniä ja Hymer Sportlineä niin jonkunlainen käsitys alkaa jo olemaan. Vaikka Pentti onkin asuntoautoissa pienimmästä päästä, niin onhan siellä nyt lääniä vaikka muille jakaa noihin verrattuna. Sängyissä nää peltikopit tosin kaikki pesevät Pentin, tuollaiseen Ducatoon taakse poikittain laitettu sänky on melkein 2 metriä pitkä vrt Pentin 180 tai jotain. Vessat - toinen asia Pentissä joka on mulle aivan liian pieni - näissäkään ei ole häävejä, mutta pikaisten housut jalassa tehtyjen kokeilujen perusteella sanoisin että parempia kuitenkin. Ovikin mahtuu kiinni.

Noi Pösslit rankattiin pois jatkosta heti alussa, niissä on ihan pöljä suihkujärjestely. Vessan lattiassa on luukku joka pitää ottaa pois ja laittaa johonkin. Sitten viritellään suihkuverho ja toivotaan että suurin osa vedestä valuu siihen mainitun kannen alta paljastuneeseen altaaseen. Toki näiden suihkutilat kaikissa on ahtaita ja noin, mutta remontin tekeminen ennen suihkuttelun aloittamista ei tule kyseeseen, enkä oikein sitäkään hiffaa että miten se vesi ei roiskuisi pitkin lattioita. Noissa kahdessa muussa on ollut ihan koko lattian kokoinen 'kaivo'.

Hymeri löytyikin sitten ihan tosta paikallisesta autokaupasta, oli kuvissa komia peli ja hintalappukin ois komeudesta ja spekseistä (3.0 kone, alle 80tkm) huolimatta hyvinkin kohdallaan. Kaikki oli ehkä rahtusen laadukkaamman oloista kuin Adriassa ja Pösslissä, ainoa epäkohta oli ruokapöydän ja kuljettajan penkin korkeus toisiinsa nähden. Mun urheilijan reidet eivät oikein mahtuneet sinne. Mutta jos näitä tulee vastaan sitten jos asia tulee ajankohtaiseksi, niin kyllä nää kisassa vielä ovat mukana.

Kyseinen yksilö vaan olikin aika kamala. Ei montaa sekuntia tarvinnut katsella kun kävi selväksi auton hyvinkin kohtuullinen hinta. Aurinkopanelivehkeet - jotka ovat ihan hyvä homma jos halutaan olla pitempään puskaparkissa - oli joku Pelle Peloton asentanut ilman yhtään minkäänlaista panostusta asennusten ulkonäköön. Eikä telkkariantennin johdotuskaan sille kalpene. Ei voi muuta kun ihmetellä että kuin löysällä voi ruuvit olla. Toki tekijä on varmaan omaansa tehnyt, mut ... aargh :-/ Tuumasin vielä lähtiessäni että palataan asiaan jos toi on vielä syksyllä tuolla. Kyllähän tollasestakin tekemällä saisi, mutta ei tollanen rytöläjä voi maksaa samaa kuin saman ikäinen vähän enemmän ajettuna.

Päätän lähetykseni tällä kertaa allaolevaan loppukevennyskuvaan.

Ja nämä patentit löytyvät siis tuosta yllä olevasta Hymeristä VCZ-300, eli mistään vanhasta ruoskasta ei ole kyse.


Seuraava mainos laitettu 6.3.2017 koska tällä sivustolla käsiteltyä, syyskuussa alkanutta vaihtomoottoriasiaa ei ole saatu hoidettua loppuun asti
Paskaa tavaraa, huonoa palvelua ja kuititonta varaosakauppaa tarjoaa

rannikkogroup.fi
Tiivistelmä tapahtumista sivustolla karavaanari.org


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu