Edellinen sivu Seuraava sivu

Maaliskuu 2018


Lauantai 10.3.2018

Tammikuun lopulla rupesi niin viilentämään että piti ruveta värkkäämään 'pahvia syylärin eteen'. Fiatteihinhan saa tehdastekoisiakin mutta koska tässä on tuninkikeula niin tähän ei. Tai en viittiny edes ruveta ettimään saako Hymerviimasuojaa niin rupesin sitten värkkäämään sitä pahvia maskin taakse. Lämpenemisen parantamisen lisäksi näissä kai peitellään näitä keuloja huohottimen jäätymisen ehkäisemiseksi - vaikka on näissä lämmitysvastuskin huohottimessa.

Ruuvit irti ja ei mitään. Jotain muitakin nastoja irroittelin, mutta tuon keulan irti saaminen olisi vaatinut enemmän eforttia kuin oli käytettävissä. Mut eipä mitään, vähän Motonetin valmistamaa Motonetmerkkistä Motonetkumimattoa tonne tekstin ja tuningverkon väliin ja siinä se.

Ihan täysin tukkoon ei saanut kun ei mahtunut matto joka väliin, ja jäipä toi alaosakin kokonaan avoimeksi mutta parempi kuitenkin kuin ei mitään. Paitsi että eipä juuri. Vaikutus oli siinä +/-0 luokkaa mutta tulipahan tehtyä.

Vessaremonttiakin tuli tehtyä. Vanhassa autossahan ei p*ska haissut pitemmässäkään reissussa edes kesäkeleillä, mutta siihen käytettynä varakasetiksi ostettu taas haisi jollein tunkiolle vaikka hyvin pestiin eikä sitä edes käytetty. Tunkiolle haisi tämäkin pönttö vaikkei edes käytetty. Pesin sen hyvin, ja joka reissun jälkeen vielä edellistäkin kertaa paremmin mutta aina se vaan rupesi haisemaan jollein maatuvalle moskalle päivässä-parissa vaikkei sitä edes käytetty. Kusikoppiharrastajien foorumilla esiteltiin kaikenlaisia vikaideoita, jumissa olevaa korvausilmaventtiiliä ynnä muuta mutta ei ollut havaittavissa mitään tällaisia juttuja.

Mutta pönttöä tarkemmin tutkiessani totesin että onhan siellä koneistoissa selvästi jotain tosi hyvin kiinni pysyvää p*skaa, eli ne siellä sitten varmaan käryävät nokkaan vaikka sotkut olivatki kokoluokkaa kärpäsen kakki. Selvästikään ne eivät olleet lähtemässä mihinkään normaalein pesumenetelmin joten jotain muuta piti keksiä. Kaseteille on olemassa erityistä pesuainetta mutta eihän sitä ollut saatavana siinä kohtaa kun oli into päällä. Niimpä tein tuhdin Ajax-liemen ja laitoin pöntön pariksi päiväksi likoamaan.

Tuon jälkeen villit pesuoperaatiot ja hajuhaitat hävisivät noin 95 rosenttisesti. Seuraavassa reissussa ostinkin Thetfordin kasetinpesuainetta ja sepä olikin aika tymäkkää tavaraa. Ohje oli laittaa sitä X määrä, ja 5 litraa vettä. Sitten villiä ravistelua jonka jälkeen piti antaa hautua 16 tuntia. Vähän siinä ihmettelin että miten hitossa se voi vaikuttaa pesuvesilinjan yläpuolella oleviin saasteisiin, mutta kun kurkkasin sisään niin asia selvisi. Siitä vatkaamisesta muodostui niin jäykkää vaahtoa että se pysyi kyllä tosin hyvin just siinä kohdassa mihin se vatkaamisen jälkeen sattui jäämään, ja hoiti sitten hommaansa siinä kohdin.

Kun tuo käsittely oli loppupesua myöten valmis niin sen jälkeen ei ole enää satsit kärynneet nokkaan.

Ebaysta tilattu lämpömittarikin tuli viimein, mutta tuntuisi näyttävän vähän niitä sun näitä ulkolämpötilan osalta (ei allaolevassa kuvasa). Tartteis tutkia onko ulkoanturin sijaintipaikassa parannettavaa. Toi on kuitenkin omaan silmään sen verran hyvin sattuva malli että mielellään jatkaisin tuon kanssa.

Helmikuussa pidettiin puskaparkki-iltama parin ofroudautokunnan kanssa (joista toisella ei ollut ofroudia), pakkasta taisi olla yöllä jotain 13-15 paikkeilla. Kauhean lämmin ei kajuuttaan tullut kun vähän väliä piti käydä autossa hakemassa milloin mitäkin, mutta yöpuulle pantua alkoi lämpötilakin nousta. Kyllä tuossa 15 keleissäkin vielä pärjäilee ihan hyvin jos malttaa olla tuulettamatta vähän väliä.

Tuolla reissussa maltoin nyt diagnosoida yhden pienen kaasupuolen ongelmankin johon olen törmännyt monta kertaa, mutta aijemmin olen vaan tehnyt 'kaikki temput kerralla' asian korjaamiseksi joten syyllinen on jäänyt epäselväksi. Tuolla kun on ollut tapana tehdä niin että kun meinaa ruveta aamukahvin keittoon niin autosta menevät kaasut poikki sillä samalla sekunnilla kun painaa hellan sytytystä. Samalla sekunnilla sammuu lämmitys ja jääkaappi rupeaa vilkuttamaan kaasunpuutosta. Heti kaasupullon jälkeen on letkunrikkoventtiili ja kaasupullon kaapissa paineenalennin, ja niissä on molemmissa 'nollauspainikkeet'. Aijemmin olen vaan rassannut molemmat samalla kertaa, mutta nyt kun vähän maltoin niin saatoin todeta että paineenalennusventtiili haluaa jostain syystä mennnä kiinni mainitussa tilanteessa. Syytä en tiedä mutta noi kehoitetaan vaihtamaan 8-10 vuoden välein joten saattaahan se olla jo pikkuhiljaa vaihtokunnossa. En myöskään ole koittanut asiaa vielä mistään selvittää, ehkä otankin asian työn alle seuraavaksi. Eipä tuo nyt katastrofi ole kun se esiintyy aina vaan tuossa tietyssä tilanteessa mutta voihan se harmittaa jos se esiintyy joskus pakkasyönä muuten vaan eikä korjaannukkaan nollauspainikkeella.

Helmikuun alusta auto pääsi sitten talouden kakkosautoksi eli jokapäiväiseen ajoon. Pakkaslukemat pyörivät tuossa kympin nurkilla, ja Italiaanon talviominaisuudetkin alkoivat tulla tutuiksi. Auton hankittuanihan vaihdoin heti akun kun tuntui että startaus ei ole ihan niin terhakkaa kun odottaisi, mutta eihän se akulla parantunut. Reilun kympin pakkasissa starttaus ei kuulostanut ainakaan paremmalta, vaikka ihan ongelmitta kuitenkin käyntiin saatiin. Noissa asteissa autosta kuului aamustartin jälkeen muutaman sekunnin ajan mouruamista joka sitten vaimeni pois muutaman sekunnin aikana. Vähän sitä ihmettelin mutta en kantanut huolta, mutta myöhemmin tajusin että tehostinhan se on joka mouruaa. Laitettiin todo-listalle tehostinöljyjen vaihto.

Sitten tuli ne päivät kun iltapäiväp*skat hypettivät että HYYYYYTÄVÄT pakkaset Siperiasta ovat just kohta täällä, ja vaikka niiden hypetykset usein ovatkin vähän niin ja näin nii pistihän tuo funtsimaan. Otin sitten puheeksi työmaalla (korjaamo) tuon edelleen kesken olevan webastoasennuksen ja tulevat HYYYYYTÄVÄT pakkaset. Sehän oli kesken lähinnä sen takia että polttoainelinjojen vetämistä varten tarttisi päästä auton alle ja ei mua oikein ole hotsittanut moinen tallin lattialla tehtynä. Päätettiin sitten ottaa asia työn alle viikonloppuna ja näin tehtiin.

Ensin luukku auki tankin yläpuolelta.

Sitten pumppuyksikkö pöydälle imuputken asennusta varten.

Vähän piuhaa konehuoneessa.

Ja vähän piuhaa kajuutassa.

Laitettiin myös virallinen läpivientiosa pakoputkelle, tähän astihan se vaan oli tullut tuosta muovista läpi.

Kun vehje oli polttoa vaille valmis, ruvettiin hifistelemään kun oli kerran hifivehkeet käytettävissä.

Tuolla saatiin kätsästi testattua laitteen eri toiminnot kuten polttoainepumppu. Sillä saatiin myös kätevästi pyöritettyä Webaston vesipumppua jotta ei jää ilmaa mihinkään, samaten polttoainepuoli saatiin valmiiksi täyteen ja laite lähtisi sitten samantien käyntiin.

Ja kyllähän se lähtikin. Ei siinä kovin kauaa mennyt kun vesiletkut olivat jo turhan kuumia käsiteltäväksi, toki lähtötilannekin oli +20 astetta eikä mikään HYYYYYYTÄVÄ arktinen lukema. Lämppärin puhaltimen kytkentä vaikutti sen verran työläältä että päätin jättää sen tekemättä, mutta pääasentaja oli toista mieltä ja toimitti sen osuuden. Kellolaitetta olin kaavaillut ratin vasemmalle puolelle helpomman asennuksen takia vaikkei siellä oikein miellyttävää kohtaa sille ollutkaan, mutta sen veran oli jouduttu jo purkamaan paikkoja että sen sai vaivattomasti hyvään paikkaan. Luonnollisesti se meni hieman vinoon. Niin vähän ettei sitä pysty järkevästi korjaamaan eikä sitä kukaan muu huomaa, mut minä tiedän :-/

Eipä tolla kellolla kyllä ihan kauheasti ole käyttöä kun laitoin samalla rykäisyllä sen aikanaan Lantruiseriin ostamani Webaston kaukosäätimenkin tähän. Tuskin koskaan tulee oltua niin kaukana ettei kaukosäädin kantaisi, ja lähtöajatkin ovat sen verran vaihtelevia että ei se ajastus kuitenkaan ikinä sattuisi kohdalleen. Tuolle kaukosäätimellehän luvataan jopa kilometrin kantomatka eikä mulla ole pysäköintipaikasta riippuen kuin max 80 metriä niin pärjään tolla. Ylipäällikkö kyllä tarjosi sitä puhelinohjaussysteemiä edulliseen henkilökuntahintaan mutta jääköön nyt vielä kun on tässä vähän remonttiakin vielä tiedossa.

Parinkympin pakkasella 20 minuutin lämmityksen jälkeen tulee lämppäristä jo ihan selvästi lämmintä, enkä nykyisellä työmatkalla oikeastaan tuon pitempää lämmitysaikaa voi käyttääkään. Jotta kuljetuskonttori lämpenisi edes vähän - etukäteen ja ajossa - laitoin tuon väliverhon jotta ei menee tuo lämpö turhaan sinne olohuoneen puolelle.

Näyttää useimmissa - ellei kaikissa - talviasuntoautoissa tuo olevankin, eikä tarttee ihmetellä syytä.

Sain tässä eräänä päivänä tehtyä toisenkin koko talven suunnitellun talvivarusteen. Tuo takaovi kun ei nyt ole mikään erityisen tiivis niin etenkin aamuisin sängystä noustessa sitä oikein huomaa miten kylmä viima puhaltaa sängyn alta kohti keittiötä ja ruokasalia. En oikein tiedä miten mulla kesti näin kauan keksiä ratkaisu siihen kun ei se nyt lopulta ihan avaruustiedettäkään ollut.

Liimasin vähän aukkoa pienempään vanerilevyyn ääniristelevyä ja koko hoito pysyy ihan hyvin pyhällä hengellä tuossa. Ei tuo tietenkään estä kylmän sisään pääsemistä, mutta luultavasti ei enää puhalla suoraan huoneistoon. Patjakin on sen verran piukka että tuskin sen välistäkään ihmeemmin puhaltelee. Ja jos puhalteleekin niin eiköhän siihenkin jotain keksitä. Tosin talvi alkaa olemaaan loppusuoralla, viidessätoistakin ollaan pärjäilty eikä meidän tarvitse HYYYYYTÄVISSÄ pakkasissa reissatakaan. Eli todennäköisesti käypäinen lopputulos.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Tuo on ollut käytössä tuollaisenaan joka talvi.

Torstaina olikin Haimörillä tarjota sitten astetta jännittävämpää ohjelmaa.

Töistä lähtiessäni loppui autosta tehostus kokonaan, ja kun väänsin pulkan takaisin parkkiin niin auton alle valui aivan solkenaan punaista. Eli tehostinöljyä. Sitä tehostinöljyä mitä en vielä ollut vaihtanut. Pikaisella vilkaisulla todettiin että jaapajaa, juupajuu, hammastanko. Kiiresti takaisin toimistoon tilaamaan ohjausvaihde, jospa se tulisi vielä seuraavaksi päiväksi/Perjantaiksi vaikka ei meillä ollut kalenterissa aikaa sitä vaihtakaan. Tilasin samalla myös uudet raidetangon päät koska kuka noita nyt vanhoilla kasaamaan.

Tehostimen pumppu pyörii samalla hihnalla kuin laturi joten ei hinaa voinut poiskaan ottaa jotta olisi voinut ajaa ilman tehostusta. Hetken siinä sitten hämmästelin että milläs nyt kotiin, ja miten hoidetaan viikonlopun ja alkuviikon työmatkat kun taloudessa kuitenkin on normaalist 2 autoa. Työtoveri heitti sitten kotiin joten se homma hoitui, ja Perjantaista ja viikonlopusta kyllä selvitään yhdelläkin autolla.

Tuossa vaiheessa olin jo selvittänyt että osa+työt on sellainen vajaan 1300 euron mälli, mutta autoonhan ostettiin silloin se lisätakuu joka on vielä voimassa. Kyseisen takuun takuuehdot ovat kyllä niin kierot että tutustuttuani niihin kauppojen jälkeen olin tullut siihen tulokseen että ei se korvaa oikeastaan mitään vähänkään tyriimpää, ja melkeimpä ehkä vähän kiihdyinkin asian johdosta. Takuun olisi silloin saanut vielä 'palauttaa' täyteen hintaan ja vähän sitä funtsinkin mutta jäi tekemättä. Muistin kuitenkin että ohjausvaihde kuului niihin korvattaviin kohteisiin, ja takuuehtojen läpilukaiseminen vahvistikin tämän. Silti vielä vähän jänskätti, niissä ehdoissa on kuitenkin kohta poikineen jonka perusteella milloin mitäkin ei korvatakkaan. En kuitenkaan jaksanut koko roopuskaa lukea taas uudestaan.

Samaten siinä illan mittaan tuli mieleen että hitsinpimpulat, meillähän on kummassakin autossa kaikki vakuutukset mitä kaupasta sai ostaa. Myös se suht koht suolaisen hintainen sijaisautovakuutus. Aamulla vaihtoehtoisin menetelmin töihin, soitto Ifiin että nyt kävi näin ja vajaan tunnin päästä reilun kuukauden vanha

Eli tämä osuus meni ihan ihanasti. Viikon paperit tehtiin nyt aluksi kun ei oikein ollut tietoa että milloin auto saadaan kuntoon. Olin kyllä tässä vaiheessa muklaillut kalenteria silleen että vähän työtovereita ruoskimalla auto voisi olla valmis jo Tiistaina.

Uusi ohjausvaihdekin tuli aamusella, ja raidetangonpäät myös. Tallilta hain vielä uudet alapallotkin kun etupää nyt kerran puretaan ja mulle on jäänyt pallot nurkkiin niin laitetaan nekin nyt sitten samalla.

Aikani rohkeutta kerättyäni soitin sitten sinne takuufirmaan. Tämä mun työmaanihan on kyseisen takuusysteemin sopimuskorjaamo joten musta oli vähän hilpiätä soittaa sinne ja kertoa että auto hajos meijän korjaamon pihaan ja se on kaikenlisäksi mun auto. Mut ei siinä mitään jännittämistä sitten edes ollut, ihan selvä peli.

Yhteen päivän remonttikohteeseen tulikin sitten sen verran mittava muutos että tämä saatiinkin työn alle jo samana päivänä, ja vaurion laatuun päästiin tutustumaan. Ja melkoinen vauriohan se olikin.

Yleensähän ohjausvaihteet vaan vähän vuotavat, mutta tämä olikin ilmeisesti työntänyt öljyt täydellä paineella suojakumille asti ja sitten oli käynyt hassusti.

Auto saatiinkin sitten kulmien säätöä vaille valmiiksi jo tänään. Jos nyt pakko olisi ollut niin olisihan sekin vielä hoitunut, mutta koska Maanantaina on ihan hyvin aikaa sille ja mulla toi vara-autokin niin mitä sitä suotta pingottamaan.

Kun auto oli pukilla niin todettiin samalla että toinen takapohjaanlyöntikumi on hivenen päin prinkkalaa. Uutta ei Suomesta saa tarvikemarkkinoilta ja alkuperäinen olisi ollu Tiistaina 91 euroa niin päädyttiin sitten siihen että laitettiin koulupoika liimaamaan se kasaan. Ei nyt ihan mun tyylinen ratkaisu tuo liimailu, mutta koska elättelen haaveita ilmapusseista lisäjousiksi taakse niin en tuota vajaata satasta nyt viitsinyt pohjaanlyöntikumiin laittaa kun se jää sitten joutilaaksi. Koska ilmapussit eivät ole nyt kuitenkaan ihan tämän hetken asia niin taidampa tilata iipeistä iipein valmistaman iipeimerkkisen pohjaanlyöntikumin jotta Autoliiton pluspalvelumiehellä on sitten kumi asennettavaksi jos tuo korjattu lentää kuuseen reissussa :-D

Siinä ne nyt oli keskitalven taistelut.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Hymer Car 322 etusivu