Edellinen sivu Seuraava sivu

Huhti 2018


Maanantai 30.4.2018

Maaliskuun lopussa oltiin taas lähössä pienelle viikonloppumatkalle ja lähtövalmisteluissa törmäsin taas yhteen uuteen aloittelevan karavaanarin ongelmaan.

Lähtöä edeltävänä iltana olin vähän mättämässä kamoja autoon jnpp, kunnes sitten osui silmä tuonne viemäriin ja kattelin että mitäs herkkua siellä on. No siellähän oli tietenkin jäätä kun hajulukkoon aina vähän jää ja sää oli reilusti pakkasen puolella. Oishan tuo saattanu käytössä (=autoa lämmitettäessä) sulaa mutta otin kuitenkin varman päälle ja vein auton yöksi sisätiloihin. Tuosta viisastuneena laitoin sitten jatkossa aina lorauksen pakkasnestettä noihin aina reissujen päätteeksi.

Toi lämmitys kun pelaa nestekaasulla ja nestekaasun polttamisesta tunnetusti tulee reilusti kosteutta, niin auton viereen pakoputken kohdalle muodostui sitten tälläinen hieno tötterö niistä pisaroista mitä illan ja yön aikana putoili.

Jos ei tietäisi nii vois hämmästellä että mistä tollanen on parkkipaikalle ilmestynyt.

En muista oonko kirjottanu jo, mutta tässä talviressujen aikana toi asunto-osan vesipumppu on alkanu pitämään selvästi erilaista ääntä kuin aijemmin. Mun mielestä se piti erilaista ääntä ihan yhtäkkiä kun joskus tein reissuvalmisteluja, liekö päässy jäätymään ja se sitten aiheuttanu jotain ongelmaa. Tässä reissussa todettiin sitten jo ekana iltana että veden tulo on jo melko heikkoa, ja että jotain varmaan tartteis tehdä. Vaikka nyt useimmat remontit onnistuvatkin niin kun en ollut tän vesipuoleen ollenkaan tutustunu, nii funtsin että oiskohan toi Hyvinkään Bestcaravanin pikahuolto auki josko hoitaisivat Lauantaina. Ajatus kuitenkin hälveni hyvän sään aikana, ja ajattelin että jospa nyt sitten vaan ajellaan sinne, ostetaan pumppu ja vaihdellaan vasta kotona. Tuli vaan pieni tenkkapoo oikean pumpun suhteen.

Varma ja yleinen tieto sekä useasti käytetty malli on sellanen pieni ja halpa.

Esimerkiksi tollanen pieni ja nätti Motonetin valmistama Motonet merkkinen Motonet pumppu Motonet maksaa 15 euroa, ja ilmeisesti ajaa asiansa. Näiden vehkeiden vesisysteemeissähän tarttee olla myös jonkunlainen takaiskuventtiili ettei vedet valu takaisin säiliöön aina kun laittaa hanan kiinni, ja se tartti vielä selvittää. Se että onko tässä takaiskuventtiiliä, olisi toki selvinnyt tankkiin kurkistamalla mutta kun - kuten sanottu - en ollut tän vesisysteemeihin vielä perehtynyt niin en viitsinyt.

Mentiin sinne Bestcaravaniin ja esitin asiani, ja että en tieä millanen pumppu tässä tarttee olla. Takaiskullinen vai onko tässä letkuissa erillinen takaisku. Tätsykkä sitten tiedustelu auton rekisterinumeron ja häipyi jonnei hetkeksi ja asia selvisi. Tähän vehkeeseen kuuluu alunperin takaiskuventtiilinen kaksoispumppu, 'tällänen'. 74 ekeä. Ostin sitten sen kun en pidä patenttiratkaisuista ja oli myös näppituntuma että iso kaksoispumppu on varmasti vähän ruudikkaampi kuin sellainen pieni ruikula.

Tuolla päästiin myös saunaan - no okei, se oli kylmä mut ois pitän olla qma - ja suihkuun niin selvittiin tää kahen yön reissu sitte ilman vesisysteemin remontoimista. Saatiin myös sikkehuono Pääministeripeli jonka johdosta pääministeriks tuli toi täti jonka nimeä en juuri nyt saa päähäni, mut kuitenkin se joka vastustaa kaikkea.

Seuraavalla viikolla rupesin sitten hommiin, ja olihan tuo nyt ihan helppo nakki vaikka parkkipaikalla tehtäväksi. Sängystä vaan patja pois ja vesisäiliön huoltoluukku auki.

Heti kättelyssä voitiin todeta että siellä oli nyt just tollain tiluliipumppu erillisellä takaiskulla, ja letku- ja johdotusmuutoksista päätellen sinne alunperin on kuulunu tollanen jättipumppu mikä nyt tuli ostettua. Pumpun vaihdossa ei sitte ihmeitä esiintyny, vanha pois ja ylimääränen venttiili pois ja pien letkumuutos ja se oli siinä. Melkosessa mehmelössä näyttäis vesivehkeet olevan - mikä nyt ei tullu yllärinä, tollasiahan noista vanhemmiten tulee jos ei putsailla - mutta sai jäädä vielä sellaseksi. Putsataan tossa kun tulee vielä vähän lämpösemmät kelit niin että voi pitää pesuainevedet järjestelmässä yön yli.

Hinnasta huolimatta pumppuvalinta osottautu ihan nappivalinnaksi, nyt sitä tulee sellasella hyökillä ettei oo aijemmin tullu ja äänikin on aika paljon hiljasempi ku ennen. Varmaanhan tuollaisen pumpun ois saanu jostain halvemmallakin, mut otin sieltä mistä sai heti ja palvelun kanssa.

Kun oli into päällä niin saman remontin yhteydessä purkasin paikkoja vielä vähän lisää että näin millaista kaikenlaista tavaraa tuolla takakulmassa on, ja olihan siellä kaikenlaista.

Tuo on siis autossa takana, poikittain olevan sängyn kuljettajanpuoleisessa reunassa. Oikealla on selvästi vesisäiliö (n 100L). Sen vieressä valkoinen loota on verkkovirtaosasto kwh mittarineen ym. Sininen punurkka on sitten 12 voltin systeemi jossa ilmeisesti myös akkulaturi. Näissähän on erillinen lataussysteemi tolle takaosan akulle, eli suoraan auton laturilla sitä ei ladata. Keltaisen kannen alla on tietysti akku.

Yhtenä päivänä työmaalla (oon nykyää yhistetty autokorjaamon yleismies ja satunnainen varaosamyyjä) kävi - tai no oli se aika monta päivää - tollanen peltikoppikin rempassa ja kerkesin vähän tutustumaan siihenkin.

Näistä peltikopeistahan suurin osa on Adria Twinejä, sitte on noita kuvan Globecareja jonkun verran (ja molempia taijetaan myyä myös jollai muilla nimillä ja ehkä hienoisesti erilaisella varustelulla) ja selvässä vähemmistössä on sitte nää Hymerit ja Euramopiilit sun muut. Adrioihin ja Globeihinhan tuli silloin myös tutustuttua, ja täytyy sanoa että vaikka nyt osaa jo aika paljon paremmalla silmällä tehä vertailuja kuin silloin niin aikalailla samat eroavaisuudet tuli huomioitua silloin kuin nytkin. Vessahan noissa Globeissa on ihan hervottoman kokoinen verrattuna näihin muihin, mutta oikein mitään muuta en tuosta löytänyt jota omaan autoon kaipaisin.

Panin myös merkille että tossahan oli perä aika paljo ylempänä kuin meillä, ku meillähän tää on jo aika tontissa. Ja näissähän on jonkun sortin vakiovaivana se että etenkin takapää lässähtää kun on kokoajan täysi mälli päällä.

Ja kyllähän näissä ihan silmämääränen ero on. Ei tosin tullu katottua rengaskokoa, meillähän oli talvirenkaina 'ylikokorenkaat' ja voihan tossa olla vakiokoko. Toki ero on laskennallisesti vain 7/14mm mutta kuluneisuus ja rengasmerkki tuo sitten omat toleranssinsa tohon. Mutta löyty tolle syykin, vaikka toi oli 4 tai 5 vuotta vanhempi kuin meillä niin takajouset näyttivät olevan kyllä uudemmat. Eli asia on aikojen saatossa korjattu jo ainakin kerran.

Ja niin, olihan tuossa 1 asia mikä oli aika paljon paremmin kuin tässä. Asia jota olen hämmästellyt aika ankarasti aikojen saatossa. Takaosan lämmityksen lämpötila-anturi josta olen varmaan täälläkin kirjoitellut. Puhallinlämmityshän pelaa niin että kun lämpötila-anturi tuumaa että tarvii lisää lämpöä niin lämppäri rupee hönkimään ja ne puhallusreijät ovat pääasiassa tuolla lattian rajassa. Toi ei ole mikään on-off -systeemi vaan toi osaa puhaltaa melkeimpä portaattomalla puhallusteholla. Ja se täydellinen idiotismi mikä tän auton lämppärissä on, on se että se lämpöanturi on tuolla katon rajassa.

Nää peltikopithan eivät ole mitään ultratiiviitä, sekä sivu- että takaovien 'saumoista' kyllä tulee vilakkaa sisään enemmän tai vähemmän. Ja missä vilakka ilma viihtyy? No se viihtyy alhaalla. Ja lämmin viihtyy ylhäällä. Siitä johtuen käy sitten niin että kun viileys hiipii lattialle ja istuinkorkeudelle niin karavaanarille tulee vilakka. Mutta koska lämppärin anturi on katon rajassa ja lämmin ilma samassa paikassa niin lämppärin mielestä kaikki on kivasti.

Siinä vaiheessa kun anturiakin alkaa viluttaa niin karavaanari on jo ihan sikkehyr. Sitten lämppäri lähtee käyntiin, ja se puhallettu lämmin ilma nousee katon rajaan ja anturi on tyytyväinen ja vähentää lämmitystä. Ja taas tulee karavaanarille hyr.

Puhumattakaan siitä kun tehdään jauhelihasoppaa, sitten sitä lämmintä ilmaa tuolla katon rajassa vasta riittääkin. Ja karavanaarilla on hyr. Jos sitä lämpöä tilaa niin paljon että istuinkorkeudella on ok niin auto alkaa muistuttaa saunaa eikä sekään oo oikein kivaa. Nyt kun kovimmat pakkaset ovat menneet niin raaskin tuossa taannoin tehdä vähän tutkimustakin asian tiimoilta, lähinnä koskien tuota lämpötilavaihtelua. Laitoin iltapäivällä lämppärin päälle ja jätin mittausvehkeet autoon. Ja näin siinä kävi.

Kuten kuvasta näkyy niin järin tasainen ei lämpö ollu vaikka autossa ei edes oltu, saati sitten availtu ovia. Paljohan näitä Trumaticeja haukutaan siitä ettei näistä saa tasaista lämpöä mutta oisin seuraavan perusteella taipuvainen sanomaan että ei se nyt oo laitteen nimestä tai toimintatavasta kiinni.

Olen tossa pitkin talvea funtsinut tuon anturin siirtämistä mielestäni järkevämpään paikkaan, ja koska se tossa Globecarissakin oli palttiarallaa siinä mihin se mun mielestä kuuluu niin rupesin asialle. Laitoin lasikuitukoppivarustekauppaan sähköpostia että jos sellanen anturi maksaa kympin tai pari niin laittavat tulemaan, mutta koska se maksoi 60e nii jätin väliin. Ihan niin kiivaasti en halunnut asiaa korjata etenkin kun on kesäkin tuloillaan.

Sitten tutkin asiaa intternetistä ja kävi ilmi että saa sen kolmellakympilläkin ja Ebaysta vielä vähän halvemmalla. Samassa yhteydessä näin myös kuvan vehkeestä.

En oikein tiedä mitä olin ajatellut, mutta vasta tosta kuvastahan minä tajusin että eihän tässä muuta kun nykäsee sen seinästä irti. Kun piuhatkin ovat liittimillä kiinni niin eihän tossa nyt oo mitään ongelmaa. Niinhän minä sitten tein, ja vedin tilapäisasennuspiuhat lämppäriltä ja laitoin anturin teipillä kiinni noin polven korkeudelle auton puoleen väliin ja läksin suurin odotuksin puskaparkkiin testireissulle.

Ja voi pojat, niinquin Aku Ankassa sanottaisi. Tuon muutoksen jälkeen ei ole kertaakaan tullut liian kuuma tai yhtään hyr. Toki lämpötilatkin ovat nykyään jo jonkun matkaa plussan puolella verrattuna talven tilanteisiin mutta kyllähän ton toimivuus on nyt aivan toista maata. Lämmöt pysyvät yhden asteen sisällä vaikka ovista kuljettaisi tai hellalla porisutettaisi porskeittoa.

Kun toi anturi on vielä superhelpossa paikassa (periaatteessa lämmityslaitteen laatikon kupeessa) niin ei voi käsittää minkä takia se on laitettu sinne minne se on laitettu eikä tohon. Tätä kirjoittaessani oon nyt kai neljättä iltaa liikenteessä tuon muutoksen jälkeen ja vieläkin tuo jaksaa ilahduttaa ihan merkittävästi. Toki tuo tilapäinen teippiviritysasennus täytyy vielä fiksata, mutta kun tekee kerralla hyvän tilapäisen niin ei tarttee kiirehtiä!

Tuo muutos toi mukanaan vielä hassunhauskan ylläripoonuksenkin. Ton lämmönsäätönapin yhteydessä on myös laitteen merkkivalot, vihreä=päällä, keltainen=lämmittää vettä ja punainen=virhe, esim kaasu loppu. Noista vaan ei ikinä ole toiminut kuin tuo vihreä joka kertoo laitteen päällä olemisesta, mutta tän anturin uudelleensijoituksen jälkeen siihen on ilmestynyt nuo kaksi muutakin toimintoa. Oikein mitään järkeä tuossa ei ole mutta samassa yhteydessä ne rupesivat toimimaan vaikka en tehnyt muuta kuin irroitin anturin piuhoista ja anturin piuhat lämppäristä.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Tämä osoittautui pitemmässä käytössäkin tosi toimivaksi ratkaisuksi. Sen verran lämppäristä kuitenkin noin yleisellä tasolla että Jossain tuossa nollan ja vajaan kymmenen plusasteen välillä toi lämppäri ei oikein tiennyt että mitä tehdä. Tuntui kuin siinä ei olisi ollut tarpeeksi pientä tehoasetusta vaan sen mielestä tuli liian lämmin pienelläkin teholla jolloin se sammui ja kun kohta tulikin viileä niin taas uudestaan käyntiin. Todennäköisestihän tossa ei kuitenkaan mitään vikaa ollut kun kyllä se kuitenkin toimi ihan hyvin. Kun sää meni muutaman asteen pakkaselle niin sitten tuota päällepoisjumppaa ei enää tapahtunut.

Ja jos ei oo aikasemmin tullut laitettua niin laitetaampa vielä kuva tosta lämppärivehkeestä joka on Trumatic Combi 4E joka lämmittää seka kopin että veden (10L) kaasulla tai verkkovirralla. Ja sehän on sijoitettuna tuohon sohvapenkin alle.

Kesän ja kärpästen lähestyessä piti perehtyä myös noihin kattoluukkuihin. Edessä oleva luukkuhan on hyvä hieno ja kallis, ja varmaan jälkimmäisestä johtuen vessan ja makuuosaston kattoluukut ovat sitten edullisempia rimpuloita. Suht samanlaisia - joskin uudempaa mallia - kuin siinä vanhassa ruoskassa ne luukut olivat. Näissähän on aina pimennysverho ja hyttysverkko näissä luukuissa, ja nehän tietenkin kelautuvat sisään silloin kun niitä ei tarvita. Etenkin vessan luukussa oli hyttysverho aika piparina, ei se kelautunut juuri mihinkään vaan jäi puoliväliin roikottamaan. Ensin funtsin jotta ostaisin noihin uudet sisäkehykset verhoineen, mutta kun menin ottamaan niistä kuvia ja mittoja niin tuli tutustuttua aiheeseen vähän tarkemmin. Tutustumisen tulos oli se että ne kelausmekanismit on erillisten kansien alla ja vain parin kiinnityskoukun hajoamisella sain ne kannet irti. Sitten hiffasinkin että eihän ne kaipaa muuta kuin vähän lisää esiviritystä siihen jouseen mikä vetää ne kasaan ja jo vain tuli sekä kammarin että vessan luukkujen verhoista toimivia vehkeitä. Siinä samalla tutustuin siihen mekanismiin muutenkin, kun tähän asti on vain tullut jotenkin ränkättyä ne lukitukset auki niin nyt sitten tiedän 'mistä narusta kuuluu vetää' että ne toimii niinkuin on suunniteltu.

Samalla tutkin noiden räppänäluukkujen puhdistusmahdollisuutta, niissä kun on 2 osaa päällekkäin minkä väliin pääsee kaikenlaista sontaa niin sitä sontaa siellä välissä sitten on. En oikein saanut tolkkua, ja intternetistä sitten luinkin että helpoin ja varmin tapa niiden kahden osan irroittamiseen on odotella että ne muoviset kiinnitystapit haurastuvat auringossa tarpeeksi ja ulompi kansi irtoaa moottoritiellä. Ja niin minä taidan nyt sitten tehäkin. Jonkun verran hotsittaisi ostaa tuonne taaksekin tuollainen kunnollinen luukku mutta ostetaan sitten kun toi ensin hajoaa.

Aijjoo. Sainhan minä hajotettua tuosta edessä olevasta luukustakin yhden nippelin, mut ei vaikuta käyttöön joten olkoon. Kyllä muovi on vaan niin .. muovia :-/

Koko talven on ollut ajatuksena ostaa stoppari tohon sivuoveen, ja nyt kun kovimmat pakkaset on menneet eikä lämpö enää karkaa ulos eikä pakkanen änge sisään niin oli varmaan hyvä aikaa ostaa sekin. Käytännössä ikinähän tuota sivuovea ei tarvitse avata kokonaan, ja aina kun tossa kulkee - ja etenkin kun roudaa jotain kamaa - niin ovesta on tarttenut pitää kiinni ettei se tule syliin. Ellei sitte ole avannut sitä justiinsa sinne ihan Sepposen selälleen.

Niimpä tilasin kohtuullisella 25 eurolla (jolla näihin vehkeisiin ei saa yleensä mitään) pienen lisävarusteen, stopparin jonka voi laittaa siihen kohtaan mihin haluaa oven pysähtyvän/lukittuvan.

Asennushan oli 1nkertainen, valitsi vaan mieleisen paikan ja ruuvit siihen ja sillä selvä. Noin niinq käytännössä. Ensin merkkasin täydellisen paikan sille ja tussilla ruuvin reijän paikat. No eihän se reikä tietenkään ihan siihen merkin kohdalle tullut kun porakonetta ei saanut suorassa kulmassa kohteeseen vaan reikä tuli vähän alas. Ja kun se tuli alas niin ei tietenkään osunut enää kohdalleen toi reikä tossa kappaleessa. Merkkasin uuden paikan puol senttiä sivuun ja tein pistepuikolla lommot ettei poran terä vaeltele. Sitten meni kaksi kolmesta ruuvista poikki. Tuossahan on ikäänkuin 2 peltiä päällekkäin pienellä raolla, niin tietenkin niitä ruuveja rupesi ottamaan päähän siinä vaiheessa kun se toinen peltikerros tuli vastaan.

Molemmista vahingoista viisastuneena kolmas kerta toden sanoi ja valmista tuli. Ja on hyvä.

Vaikka paikanvalinta pitkin tehä 3 kertaa niin osui se kuitenkin aika hyvin. Normaalissa kulkemisessa ei tarttee avata ihan stoppariin/lukitukseen asti mutta sitten kun haluaa oven pysyvän auki niin ei tarttee kovin levälleen avata. Antaisin peruskouluarvosanaksi tuotteelle ja asennukselle 9

Kaikista näistä onnistumisista ja ehkä auringonpistoksestakin johtuen jaksoin ruuvata kesärenkaat alle ihan itse ja jopa pestä! Ihan yhtä hanurista toi peseminen ku aina ennenkin mutta olihan se ihan siisti siihen asti kun tunnin päästä rupesi satamaan.

Ja ettei ois menny ihan täysin putkeen niin todettakoon että kesärenkaat osoittautuivat aavistuksen verran sekarengastukseksi. Samanlaisia Continentaaleja ovat kaikki, mutta 2kpl on virallista 215/70/15 kokoa ja 2 on sitten sitä yleisesti käytettyä 225/15/70 jota talvirenkaatkin olivat. Vähän tässä mietin että olisikohan myyjään yhteydessä kun kuvio on kuitenkin sama ja renkaat olivat säkeissä niin eihän tuota nyt oikeastaan ostotilanteessa voinut havaita. Onneksi vielä nuo kaksi pienempää ovat vähän kuluneempia niin jos sitä kehtaisi niistä vielä pari uutta kesärengasta.

Ja sen pituinen se tällä kertaa.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Hymer Car 322 etusivu