Edellinen sivu Seuraava sivu

Tammikuu 2019


Sunnuntai 27.1.2019

Uusi vuosi, vanhat kujeet. Vaikka jo viime päivityksessä Marraskuussa kirjoittelin että kausi alkaa virallisesti olemaan ohi, on kusikoppi ollut edelleen suht aktiivisessa käytössä. Ihan joka viikonloppu ei ole oltu liikenteessä, mutta keskimäärin 3 kuukaudessa kuitenkin. Ja onhan sitä tullut puuhailtuakin yhtä sun toista aiheeseen liittyvää taas, tässä taas niistä.

Olen sillointällöin aina funtsinut noita karavaanareiden aggregaattijuttuja kun sellanen kuulemma pitää ehdottomasti olla, pitää saada kahvinkeitinkahvia ja on tehokasta läppäriä ja muuta viihde-elektroniikkaa joten aggregaatti on ihan välttämättä oltava. Itse olen ollut pikkuisen eri mieltä, kahvi kiehuu pannullaja läppärikin latautuu selvästi järkevämmin 12 voltin autolaturilla joten en itselleni ole tajunnut tälläiselle tarvetta.

Olin pitkin kesää lataillut autoa Perjantaisin työmaan pihassa koska reissut ovat yleensä olleet lähiseuduille ja tarkoitus on ollut olla pari yötä paikoillaan joten halusin akkujen olevan varmasti täynnä, lyhyillä ajomatkoillahan ne eivät juurikaan kerkeisi latautumaan. Tuli sitten muutos pysäköintihommiin eikä latausmahdollisuutta enää ole, joten alkoi sitten aggregaattihommat askarruttamaan. Koska kyseessä on pelkästään akkujen lataus, ajattelin että jospa sitä hommaisi jonkun pienen, esimerkiksi 700 wattisen. Tutustuin aiheeseen ja tulin siihen tulokseen että noi Kiinalaiset Kiporit ovat kai ihan kohtalaisia, voittihan 2000IG malli muutaman vuoden takaisen Tekniikan Maailman vertailunkin. Oli siellä toki Yamaha ja Honda mutta ne maksoivat 1000+ ja vertailun muut laitteet olivat kai jossain 300-600 haarukassa, ja niistä paras oli tuo mainittu. Myös asianharrastajat ovat tuota kehuneet, ja erityisesti kiinnosti metelin määrä ja siinäkin tuo Kipor oli parasta ryhmää noista edullisista. Funtsin myös lyhyesti Bilteman 700 wattista (no en ole ihan varma noista vateista, mallinumero on 700 ja näiden tehot ilmoitetaan vähän missä mitenkin) mutta arvellutti juuri tuo metelipuoli. Näin hatusta vetästynä Kipor 2000IG oli 69dB ja tuo Biltema taisi olla 74. Numeroissahan ero ei ole suuren suuri, mutta olikohan se nyt niin että 3 desibeliä kuulostaa korvaan jo kaksinkertaiselta äänenvoimakkuudelta. En ollut vielä päätöstä tehnyt, mutta panin merkille tori.fi:ssä että joku möi ihan tässä omalla kylällä tota mainittua Kiporia joten helppus alkoi houkuttelemaan.

Soitin myyjälle ja kertoili ummet ja lammet, haukkui halpoja Kiinalaisia (sieltähän Kiporitkin tulevat, mutta oli myyjän mukaan Italialainen). Oli kuulemma hommannut tämän pari kesää sitten kesämökille että kakarat saavat viihdelaitteensa toimimaan. Sovittiin sitten tapaaminen, myyjä lupasi tulla työpaikalle esittelemään laitetta. Kun laite sitten pihaan ilmestyi, oli kyllä heti nähtävissä että ei se ainakaan ole tätä uutena ostanut ja/tai kesämökillä käyttänyt, suht koht maailmaa nähneen oloinen värkki oli kyseessä. Pistettiin tulille ja äänen määrä olikin vähän ylläri, ei mulla näistä mitään kokemusta aijemmin ollut mutta meteli oli hyvinkin siedettävä kevyellä kuormalla. Ja kevyttä kuormaahan lataaminen tulisi olemaankin.

Laitoin siihen 1000 watin sisätilalämppärin kokeeksi kiinni ja kierrokset tietysti nousivat - niinkuin metelikin - ja menin hetkeksi työhommiin. Jonkun ajan päästä kuulostelin että sehän perhana sammuikin. Palasin tapahtumapaikalle ja laite lähti taas käyntiin kertalaakista. Jätin sen vielä pienellä kuormalla pyörimään, ja käynti oli tässä vaiheessa muuttunut jo aika aaltoilevaksi. Tasaisen hyrskyttämisen sijaan laite ennemminkin teki hurrrur .. hurrrur ... hurrrur. Koska ajattelin ettei tälläsessä nyt kauheata vikaa voi olla ja äänenvoimakkuus miellytti, ostin sen sitten. Onhan sitä ennenkin tullut ostettua p*skaa niin laitetaan samaan ryhmään jos ei toimi ja ostan sen Pilteman sitten jos niikseen tulee.

Käynti sitten tasoittui kun pidin sitä jonkun aikaa täysillä, mutta edelleen se silloin tällöin sammui. Niimpä otettiin sitten värkki työpöydälle heti ostopäivänä.

Sisälmykset olivat sen verran sontaiset että laitteen ikä ei edelleenkään vaikuttanut vain kahdelta vuodelta. Eipä tosin tullut kysyttyä myyjältä että ostiko se tämän kaksi vuotta sitten uutena vai käytettynä, mutta eipä sen nyt enää väliä. Polttoainepuoli putsattiin ja tankista löytyikin Aimo Mälli hiekkaa (!) joten jonkunlainen luotto alkoi olemaan että saattaisi tulla kuntoonkin. Eipä silti, projektejani pitempään seuranneet varmaan muistavatkin että ei nää mun vehkeet yleensä kuntoon tule vaikka löytyisi selvä vikakin :-D

Eikä se kuntoon tullutkaan, edelleen sammuili. Joku kerta kun se ei sammunut, panin sitten merkille että tankissa oleva ilmaruuvi oli OFF asennossa eli ei tankkiin ei mennyt korvausilmaa. Tästä funtsin että olisikohan hantaaki rikki, ja tein toisen kokeilun jättämällä korkin raolleen. Silloin se ei sitten sammunutkaan. Tästä innostuneena tutkittiin sitten tankin korkkia, ja todettiin että joku on joskus kasannut sen väärin ja ON asennossa ilmaruuvi olikin kiinni ja OFF asennossa auki. Korkki palasiksi, kasaus oikein ja sen jälkeen tuo on pelannut kuin junan vessa. KORKKIKUVA Vaikka kaikessa onnistuvat menestyjät sanovatkin että heidän aggregaattinsa eivät haise bensalle autossa, niin tuo ei kyllä pitänyt paikkaansa ainakaan tämän yksilön kohdalla. Myynnissä on just tälle mallille tehtyjä kantolaukkuja jotka lupaavat että eivät haise, mutta koska ne maksavat useita kymppejä enkä oikein jaksa uskoa niiden hajutiiviyteen niin en viitsinyt tuollaista suonpäin tilata vaan ajattelin kokeilla ensin jotain muuta. Hain Etolasta pohjasaumasäkkejä jotka ovat kuin jätesäkkejä mutta niin tiukkaa tavaraa että kestävät kantaa vaikka mitä.

Ei tuo nyt 100% hajuton ratkaisu ole, sillointällöin vähän osuu bensan haju nokkaan mutta ei mitenkään erityisen häiritsevästi. Koska akkujen lataaminen on tuolle tyhjäkäyntiä, alkoi käynti aina muutaman tunnin välein olemaan hieman ontuvaa joka kuitenkin korjaantui vartin täyskaasupuksuttamisella ja päättelin sen johtuvan sytytystulpan karstoittumisesta. Tästä päättelin sitten että josko vaihtaisi lämpöarvoa pykälän 'tyhjäkäyntiystävällisempään' suuntaan, ja kun asiaa tutkailin lisää niin tämä itse pähkäilemäni lämpöarvo olikin juuri se mitä valmistajakin suosittelee ja koneessa oli syystä tai toisesta yhden asteen verran väärä tulppakin. Omaksi muistiinpanoksi laitettakoon että NGK:n CR6HS on oikea tähän vehkeeseen. Alkutaistelujen ja tuon tulpan vaihdon jälkeen laite on pelannut aivan täydellisesti, kehtaisin jopa myydä kaverille.

Nyt kun tää talvikin on täysillä päällä, niin onhan tuo aggregaatti ollut ihan reissuhyödyllinenkin vaikka en sitä aijemmin edes tajunnut. Kun lämmityslaite kuitenkin pöhisee kaiken aikaa ja sähköä menee, tarttee sitä saada päivittäin lisää. Joten aina jos on ollut suunnitelmissa olla paikallaan yhtä yötä kauemmin niin sitten tuo on lähtenyt mukaan. Ja tässä kohtaa päästäänkin sitten tuon laitteen pikku epäkohtaan, onhan meinaan hieman suuri ja painava toosa mukana roudattavaksi siihen nähden että käyttö on akkujen lataamista mihin riittäisi pienempikin.

Se pikkuinen Biltema ois kyllä pikkuinen

Matkakäyttöä silmälläpitäen piti hommata vähän lyhyempi sähköjohtokin autoon, sitä normaalia 25 metrin 'caravanjohtoa' ei viiti käyttää yhtään sen enempää kuin on aivan välttämätöntä. Tuohon ulkoseinässä olevaan töpseliinhän käy sellainen muinainen isopäinen lohkolämmitinjohto ja sellainen 2.5 metrinen mulla aluksi olikin, mutta se on sitten taas jo vähän turhan lyhyt kun ei saa aggregaattia edes toiselle puolelle autoa. Motonetissä niitä 5 metrisiä isopäitä vielä myydään, hinta oli jotain 20++ euroa mitä en viitsinyt maksaa kun ajattelin että kyllähän sellainen piuha joltain tutulta löytyy nurkista. Vaan eipä löytynyt, ihme juttu kun vastahan niitä 20 vuotta sitten käytettiin :-D Tällä välin oli käynyt ilmi että saan 5 metristä Kiinalaista Defakopio pienipäistä johtoa löytyy nurkista karkkirahoilla, joten päädyin sitten hommaamaan 'caravan adapterin' mistä saan oikean pistokkeen ja vaihdan sen sitten tuohon piuhaan. Koko hoito jäi maksamaan kympin ja on nätti piuha ja oikealla kusikoppitöpselillä.

Väli-infopläjäyksenä todettakoon että vaikka toi piuha huoneenlämmössä onkin tosi kuminen ja talvikestävän oloinen, niin 15 asteen pakkasessa se on ainakin ihan yhtä kova koppura kuin se paljon parjattu Defan vihreä.

Tossa jouluna kun oltiin viikon verran reissussa, kävi kyllä pieni bensiinikatastroofi aggregaattihommissa. Ihmettelin kun bensa haisi torpassa ihan hitokseen, mutta pistin sen sen piikkiin että kun laite oli ollut kylmässä ulkona ja tuotu lämpöiseen sisään niin bensa oli laajentunut ja sen takia sitten torppa haisi kuin autokorjaamo bensatankin tyhjentämisen jälkeen. Oireen ilmenemisen jälkeen sillä reissulla ei enää aggregaattia käytetty, mutta kotiin palatessa kävi sitten ilmi miksi vähän haiskahti.

Olihan sitä tavaraa säkin pohjalla jonkun verran. Sitä en tiedä oliko tullut kallisteltua huolimattomasti vai onko toi oikeasti vaan lämpenemisestä johtuvan laajenemisen jälkiä. Kun vehje oli silloin 'uutena' auki jo ensimmäisenä päivänä, panin jo silloin merkille että vähän törkyinenhän se siältä oli mutta ei sitä silloin ruvettu puhdistelemaan kun oli pääasiana saada toi yleensäkin kuntoon. Nyt sitten avattiin uusiksi ja puhdistettiin, ja samalla huomattiin että siitä kaasarista lähtee 2 huohotinletkua joille on läpivientikin kuoressa mutta letkut olevat kokonaan siellä sisällä. Laitettiin ne luonnollisesti siihen mihin kuuluvatkin että jos tuo vielä työntää mehuja ulos niin tulevat sitten suoraan ulos eivätkä jää sinne sisälle pyörimään. Tuon jälkeen ei vielä olla oltu pitemmässä aggregaattireissussa, mutta taidampa jatkossa ainakin käyttää tankin kuivaksi ennen sisälle tuomista.

Hajuista puheenollen, vessaremonttiakin on yritetty. Tuossa vessavehkeessä on sellainen pieni tuuletin joka on pitänyt aika rajua ropellusta koko meidän ajan, ja tilasimpa siihen vihdoin uuden.

Thetfordin ropeli maksoi melkein viiskymppiä joten en minä sellaista, aina löytyy sen verran sähkötaitoja että kykenen kyllä laittamaan tavallisen tietsikkakaupasta ostetun tuulettimen. No tuon mitat olivat sen verran eksoottiset ettei sitä sieltä heti saanut, mutta muutamassa päivässä tuli. Tavoistani poiketen testasin tuota uutta ennenkun rupesin katkomaan auton johdotuksia yleistuulettimelle sopivaksi, ja siinä kohtaa sitten hiffasinkin että ei sentään. Tuo alkuperäinen ropeli oli niin tehokas että tukka oli lähteä päästä, kun taas tämä uusi oli selvästi miedompi toiminnaltaan. Päädyin sitten vaan suihkimaan röppöä siihen vanhaan tuulettimeen ja nyt se pelaa taas pelkällä huminalla, ilman niitä ylimääräisiä meteleitä.

Webastosta katselin seoksia kun jäi säätämättä sillon ku laite laitettiin kiinni. En tiedä oliko nyt jonkun verran laihalla (co2 8.5, pitäs olla 10) vai oliko justiinsa laihalla käyvä 'puhdistuspoltto' menossa, mutta jokatapauksessa hieman ohuelle säädetty. Ei siinä työkiireiden lomassa kuitenkan riittänyt kärsivällisyys säätötoimiin niin olkoon nyt sitten siinä missä on. Jos en väärin muista niin 8-12 on ihan ok, mutta kymppiin tähdätään siksi että siinä on sitten pelivaraa kumpaankin suuntaan jos tulee olosuhdemuutoksia. Muuten ei paljo kiinnostaisi mutta oon käyny ainakin kuudella Webastokurssilla nii miä tietää nää asiat :-D

Tutkailin myös suihkukahvaa kun se ei enää oikein toimi. Tarkoitushan on että hana on aina auki ja sitten kahvassa olevasta liipasimesta tulee vettä. Mekanismi näytti toimivan ihan ok, vähän laitoin silikonirasvaa siihen kun tuntui että on ehkä vähän nahkea ja ehkä sen takia jousivoima ei jaksa sulkea sitä vaan kahva on aina auki. No ei se sen paremmin toimi vieläkään. Täytyisi kai koittaa silikonisprayllä, ehkä se rasva on vähän kankeata.

Molemmista etupenkeistä on kääntömekanismin kahvan kuori hajalla, tilasin uudet. Vain 32e/pr. Lisäksi kuskin penkin vipstaaki on jostain tällistä taipunut, en kyllä tajua milloin kun eihän toi nyt ihan pikkuhipasusta taivu enkä muista mitään onnettomuuttakaan kokeneeni. Kuskin penkin kääntösysteemin lukituskin on vähän heikolla hapella, mutta remontti edellyttäisi penkin irroittamista joten mennään toistaiseksi sellaisena kun tää on kun se on kuitenkin kaikin puolin käytettävissä ja lukittuu ajoasennossa.

Varmaan olen viime talvena kirjoitellut siitä että kun aamulla rupeaa aamukahvin keittoon niin sillä hetkellä kun hellasta painaa kaasun päälle niin menee kaikki kaasut poikki. Korjaushan oli käydä painamassa paineensäätimeltä nappia ja sitten taas toimi. Viime talvi mentiin sillä, mutta täksi talveksi hommasin lämmittimen paineensäätimeen.

Se on siis tuollainen tötterö mille on säätimessä reikä valmiina. Teho on ei ole kuin hikiset 2 wattia, mutta eipä ole kertaakaan tiltannut tuon laittamisen jälkeen. Aluksi tein tohon ihan vaan tilapäiskatkaisijan joka roikkui piuhojen päässä sängyn alla, mutta tuli siihen pari päivää sitten ihan vakituisempi ratkaisukin. Siitä lisää seuraavassa päivityksessä, nyt en jaksa ihan kaikkea kirjoitella. Samassa yhteydessä ostin myös uuden letkun tuohon, mutta se on vielä asentamatta.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Todellisuudessahan vika taisi olla kuitenkin ehtoopuolella olevassa paineensäätimessä. Se kun levisi lopullisesti jonkun kuukauden päästä ja vaihdoin uuden, niin sen jälkeen ei lämmitystäkään enää tarvittu vaikka olisi ollut kylmemmätkin säät.

Toinen viimetalvinen juttu on sitten tuo käynnitys. Kun auto tuli, halusin siihen samantien uuden akun kun musta tuntui ettei tää oikein kylmällä tarttaa. Akku vaihdettiin, eikä tämä sen kummemmin tartannut vieläkään. Asia jäi silloin sikseen, mutta nyt kun tuli taas talvi ja yhtenä aamuna tuli yllärilähtö -10 asteessa niin tarttaaminen oli kyllä ihan kintaalla. Pari vk tuon jälkeen webastolämmityksen jälkeenkään tartti ei tartannut ollenkaan, mutta vartin hengailun jälkeen se sitten tarttasikin. Tuosta ja asiasta kerääntyneen kokemuksen (työssä) perusteella vaihdettiin sitten startti ja sen jälkeen on sahannut villisti.

Ensin toki möin itselleni väärän startin :-/ Vaikka työmaalla on Fiatinkin alkuperäisosaluettelot käytössä, niin tarjosi niin eksoottista tuotenumeroa ettei se kääntynyt kellään tarviketoimittajalla mihinkään niin köyhänä tilasin sitten halvimman miellyttävän merkkisen mikä löytyi. Ja pieleen meni. Kun sitten vanhasta saatiin numerot ylös niin saatiin oikeakin.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Startin vaihdostahan tuli sitten lopulta jokatalvinen remontti, aina niistä vaan voima loppui merkistä riippumatta.

Joulun tienoilla lähdettiin sitten en muista kuinka monen päivän reissulle, mutta lähdettiin kuitenkin. Ensin ajettiin Kopparnäsiin jota sanon supersosiaalisten aggregaattiharrastajien puskaparkki numero ykköseksi, mutta ei siellä ollut ketään. Taidettiin olla siellä kaksi yötä, ja päristettiin tietysti aggregaattia kuten kyseisessä paikassa kuuluukin. Paljon tuosta paikasta on puhetta puskaparkkiharrastajien keskuudessa ja ihan hienohan se oli, mutta vähän sama juttu kuin vähintään yhtä fame Pistohiekat, entinen leirintäalue joten autopaikat toistensa vieressä ja voin kuvitella että kesäaikaan tuo on enemmänkin leirintäalue kuin puskaparkki. Siellä oli jopa kyltti että matkailuautopysäköinti max 2 vrk, eli ihan kunnan puolestakin hyväksytty kusikopittamiseen. Oli ulkovessat, roskamolokki ja sellainen reikä maassa jonka arvelin sopivan vessan tyhjennykseen.

Tuola lähdimme sitten kohti Hankoa, ideana oli käydä Karjaan ABC:llä tyhjentämässä vessa ja likavedet, ottaa lisää vettä ja ostaa kaasua. Kahden jälkimmäisen kanssa ei ongelmaa, kaksi ekaa vaativat sitten vähän jo puuhastelua. Vessat ja likavedet tuolla on tarkoitus kaataa maassa olevaan luukkuun, mutta luukku ei ole talvisin käytössä kun siitä ajetaan kokoajan ja lumi pakkautuu kannen päälle. Hip hei. Kyllä me likavedet voidaan salaa lorottaa johonkin mutta vessa oli täynnä (3 yötä) eikä me olla vielä tähän päivään mennessä sitä täytetty mihin sattuu, eikä hotsittanut aloittaa nytkään. Onneksi oli lapio mukana ja kun aseman täti näytti et 'tos jossaa se on' nii minuutissa oli kansi kaivettu esiin ja aukesikin vielä. Eli huoltotoimet saatiin hoidettu.

Hangossa käytiin kaupassa ja ajeltiin vähän ympäri pitäjiä. Koitettiin samalla etsiä yösijaa, mutta huonolta näytti. Ihan käypäsiä toki löytyi, mutta skipattiin ne koska puskaparkkikartalla - vai oisko ollut park4night - oli merkki aika lupaavasti niemen nokassa meren rannalla. No sinnehän ei sitten enää päässytkään kun oli teollisuusalueet laajentuneet sitten merkinnän teon. Matkan varrelta löytyi kuitenkin aika hieno mesta johon jäätiin.

Tuossahan oli vaan sen verran tenkkapoo että pari sataa metriä ennen tuota paikkaa oli muutama liikennemerkki jonka perusteella toi ei nyt oikeastaan olisi käynytkään.

Ensin oli leiritymiskielto. Paljon on peistä väännetty siitä mikä on leiriytymistä, eikä sille kai mitään virallista määrettä edes ole. Toiseksi oli sitten vähän selkeämpi kielto, pysäköintikieltoalue matkailuvehkeille kyltin osoittamina aikoina. Sijainti (uimarannalla olevan kahvilan piha) huomioiden ymmärrän kiellon tosi hyvin kesäolosuhteissa, mutta vaikka yleensä noudatankin kaikkia tuollaisia kuuliaisesti niin nyt päätin olla raju rebel ja jäädä tuohon yöksi.

Paljon siellä ulkoilijoita kulki mutta ei kukaan tullut ilmoittamaan että olisi niiden oloa häiritty joten ilta, yö ja aamu menivät kivasti. Aamulla sensijaan olikin uusia HAASTEITA. Tarkoitus oli taas pysähtyä samalla ABC:llä noissa huoltotoimissa (ei olisi vielä tarvinnut mutta aijoimme olla seuraavassa paikassa taas 2 yötä) mutta kappas kun olikin likavesisäiliön hana jäässä. Säiliöhän on auton alla/ulkopuolella kylmässä, mutta siinä on kuitenkin lämmitys ja noilla pakkasilla (10) se on ennenkin pysynyt sulana. Nyt vaan oltiin sen verran tuulisella paikalla ettei lämmitys enää riittänyt, kun eihän se likavesisäiliön kuori mikään ilmatiivis ole. Sääennusteen mukaan ylihuomenna alettaisi olemaan plussan puolella joten se ja lämmitys huomioiden kyllähän tuo varmaan tuosta tulisi tokenemaan, mutta kun sääennusteet on mitä on ja mulle ei oikein sovi toimimattomat vehkeet niin jotain tartti ruveta suunnittelemaan. Tiesin että säiliössä ei ole paljoakaan tavaraa - max 20 litraa, 100 litran säiliö - eikä sekään voi ihan ikijäässä olla lämmityksen takia, niin päätin sitten valita kahdesta keksimästäni vaihtoehdosta helpommin toteutettavan. Neljä kattilallista kuumaa vettä viemäriin (ei toki kiehuvaa, noi putkistot ei oo ihan mitään kotitalousröörejä) ja odottelua. Vartissa ei tapahtunut mitään. Lähdettiin matkaan ja jossain kohdin kokeilin hanaa uudestaan, jäässä edelleen. Sitten soitin Autoliiton +palveluun joka yhdisti minut jollein paikalliselle AGENTILLE. Koitin sitten selitellä että tarttis saada auto muutamaksi tunniksi johonkin lämpimään, et jos kyseinen hinausepeli vaikka tietäisi jonkun rekkahallin tms. No kyseinen hinausepeli kuulosti kaikinpuolin aikamoiselta peruspensalenkkarilta joka ei osannut sanoa juuta eikä jaata, eikä varsinkaan osannut sanoa suoraan että ei pysty auttamaan piste. Eihän siinä sitten paljoakaan ollut vaihtoehtoja tarjolla, päätettiin mennä tää päivä tälleen ja mietitään huomenna seuraavaa siirtoa. Tässä vaiheessa reissusuunnitelmaa oli jälellä vielä 4-5 yötä mutta kotiinhan se olisi lähdettävä - ainakin käymään - jos on likasanko jäässä.

Kun päästiin sinne ABC:lle niin vesien kaatamisesta oli mennyt ehkä 3 varttia, ja kappas vaan Minttu sekä Ville, hana toimi ja vedet liruivat pihalle. ABC:lta takaisin Kopparnäsiin pariksi yöksi, sitten ajeltiin Hyvinkäälle. Hyvinkäällä mentiin Best Caravanin matkaparkkiin jossa saa hoitaa auton huoltotoimet ja pyykinpesut (no ei me sitä tarvittu) ilmaiseksi, ja sähköäkin on saatavana - jos löytää toimivan pistorasian. Rekisteröityneet kanta-asiakkaat (?) pääsevät asiakaskortilla myös saunaan.

Sieltä ajelimmekin sitten 200+ kilsan siivun Lappeenrantaan jossa oli tarkoitus vietää laavuilta karavaanariustavien kanssa. Ei me mitään paikkaa tiedetty, mutta jostain (ehkä puskaparkkifbryhmästä) saatiin sitten vinkkejä muutamista talviajokelpoisista. Ustavat olivat puolisen tuntia edellä ja menivät yhtä paikkaa katsomaan, somettivat että tää on hyvä. Parkkipaikka on tos mut he ajoivat ihan rantaan vaikka siellä lunta onkin. No hieno homma. Tämä kyseinen kaveri ei nyt varsinaisesti kanna huolta jumiin jäämisestä joten vähä hirvitti että kuinhan hyvä se hyvä on.

Tuonne kauimmaisen mökin viereen olivat ajaneet ja me toki perässä. Alamäkihan meni helposti, mutta seuraavana aamuna joutui ottamaan pariinkin otteeseen vauhtia että pääsi tuosta yli. Nää Ducatot 3000+ kilon 'kuormallahan' eivät oo kaikista kovimpia lumessaetenijöitä, kaverin takavetoprintteri tietysti selvitti tuon aikalailla kevyemmin. Kun tuosta päästiin, niin parkkikselta lähti heti iso mäki ja jouduin hakemaan siihenkin sitten vielä vauhtia.

Seuraavan päivän kohteeksi otettiin sitten reilusti kotimatkan puolivälin paremmalla puolella olevan laavun, sellaisen mistä tiesimme että se on hyvä ja siisti ja siellä on mielin määrin puitakin valmiina. Tien kunnosta taas ei ollut tietoa ja vähän arveluttikin. Kaveri meni taas jonkun matkaa edeltä ja 'on tääl aika paljo lunta mut kyl tänne pääsee'. Eivät hekään kai ihan kesäkelin veroisesti edenneet, mutta etuvedolla olikin puuhaa sitten ihan reilusti.

Ehkä tossa nyt oli vähän ajolinjavirhettäkin (takarengas haukkasi hankeen) ja sen sellasta, mutta kyllä tossa puoli tuntia sai hiulata ja lapioida. Takaisin päin taidettiin tulla ihan kertalaakista ajamalla.

Tuosta riemastuneena rupesin sitten lumiketjuhommiin, nehän ne on etuvetokaravaanarin ykkösfrendi talvisin. Halpoja en halunnut ostaa, parhaat Thulet olisvat maksaneet lähes 300. Torista löytyikin ne parhaat alle satasella, en vaan oikein saanut tolkkua että mikä niiden malli oli eikä koostakaan ollut varmuutta. Sovittiin myyjän kanssa tapaaminen Kouvolaan rapsakassa 15 asteen pakkasessa, ja todettiin aika nopeasti että ei käy, liian pienet. Ketjuprojekti jäi siltä erää jäihin.

Oisko tuosta mennyt pari viikkoa kun haluttiin taas lähtä samalla porukalla samaan paikkaan, ja ilman lumiketjuja. Oli tällä välin vielä satanut luntakin ja vähänhän asia arvelutti, mutta siinä vaiheessa kun käännyttiin isolta tieltä mettätielle niin eipä ollut enää muita vaihtoehtoja kuin päästä perille. Tällä kertaa sitä projektia olikin sitten vähän enemmän, ja molemmilla autokunnilla.

Siitä kun kaverin oikea-alustainen koppi oli ekan kerran jumissa..

..meni lapiohommineen..

..tähän tilanteeseen aika tasan tunti.

Ja matkaa oli muutaman kymmenen metriä :-D

Poikkeuksellisesti maltoin mieleni ja jaksoin lapioida, nysvätä ja hinkata niin paljon etten ollut varsinaisesti jumissa kai kertaakaan.

Kelpasi tuon jälkeen mättää halkoja notskiin ja pailata villisti.

Tuosta parin viikon päästä pidettiin pääkaupunkiseudun soppailureissuviikonloppu, aloitimme sen ajamalla taas sinne Hyvinkäälle piuhan päähän. Koska ajoa ei kuitenkaan tulisi paljoa niin menimme ekaksi yöksi tuonne jotta saatiin taas akut täyteen latinkiin seuraavaa päivää ja yötä varten. Sääennuste hullutteli lähes -20 asteen lukemilla joka on jo 'vähän paljon' tällaiselle vehkeelle, ja koska öisin toi harva takaovi tekee vähän vilakkaa makkariin niin tartti keksiä jotain. Niihinhän on olemassa 250-300 euroa maksavia tehdasratkaisuja mutta en ole ikinä livenä nähnyt joten olen jättäny kun en oo ihan vakuuttunu niien istuvuudesta. Mutta kun ite tekee, mageneeteista ja peitosta niin sopii sisustuksee ja on hyvä!

Eihän tossa takaovea pysty avaamaan nyt vekslaamatta tota, ja se on aika kitsas sovittaa tonne oven ja sängyn väliin mutta kyllä se näin pikapatentiksi on ihan hyvä. Ja toimiikin kun kattelee että on naftisti. Viime yönä (-17) tuntui aika vilakalta ja piti keriä toista peittoa niskaan, ja aamulla vasta huomasin että toi oli jäänyt vähän huonosti ja sieltä välistä pöhisi kylmää. Että kyllä toi ihan toimiva pikapatenttiratkaisu on. Jälkimmäinen pks-reissun yö oltiin sitten Helsingissä hyväksi havaitulla parkkipaikalla ja illallinen tilattiin niin ikään hyväksi havaitusta pizza4u:sta.

Eikä päivitystä ilman sähköspekulointia. Monethan lataavat läppäreitään invertterillä ja normaalilla verkkovirtalaturilla, mutta siinhänä ei ole ihan kauheasti järkeä. Ensin tehdään 12 voltista 230 volttia invertterillä ja siit taas 15-20 volttia läppärin virtalähteellä. Onnistuinkin joku vuosi sitten löytämään tosi hyvän autolaturin läppärilleni, sellaisen missä tuli mukana useisiin eri merkkisiin koneisiin sopivia liittimiä. Ja kyseessä on siis ihan kunnon vehje, ei sellainen 4.90 incl p&p kusimuovinen ebaykrääsä. Läppärini taas on aika kusinen, hidas kuin etana ja jokaista toimenpidettä sai odottaa 1-5 sekuntia. Kerran jo vaihdoinkin sen pykälää parempaan mutta oli niin pieni pykälä että huono sekin oli. Aina kun tuolla jotain joutui tekemään niin hermo siinä meinasi mennä, ja nyt tuli sitten mitta niin täyteen että rupesin funtsimaan uutta ja tällä kertaa sellaista mikä ei ihan varmasti jumittele joka käänteessä.

Yleensä vaan ostan jonkun - ja metsään menee, kts ed - mutta nyt oikein perehdyin asiaan. Jo ihan alkumetreillä totesin että noissa tehokkaammissa vehkeissähän on myös aika tehokkaat laturit. Vanhan läppärini verkkolaturi oli jotain luokkaa 50w, ja tuo autolaturini oli max 90w. Kun oikein numeronmurskausläppäriä katsoi niin sellaisessahan saattaa olla virtalähde jopa 200w, ja tuon teholuokan autolatureita ei tunnu olevan edes olemassa. Tälle on tietysti syynsä, normaalista tupakansytkäristä saa yleensä ottaa sen 120w ja voihan se olla että kysyntä oisi aika vähäistä sellaiselle autolaturille mikä mainostaisi että 200w jos teet ensin kunnolliset johdotukset autoosi. Invertterihän se on takuuvastaus tähän ongelmaan, mutta vähän huono hyötysuhde on siinä ratkaisussa kun invertteri nappaa kuitenkin sen 1-2 ampeeria ekstraa häviöiden takia.

Koitin sitten selvitellä datatutuilta, nörttifoorumeilta ja sieltä sun täältä että mitä tapahtuu jos koitan tolla mun 90w laturilla pärjätä mutta vastauksia tuli yhtä monta kuin oli vastaajia. Ei toimi ollenkaan, lataa mut ei niin nopee ku vois ladata, ei välttämättä jaksa edes pitää lataustasoa käytön aikana ja paska kiinalainen laturi hajoaa olivat ne mistä sai valita. Eihän tosta tolkkua tullut niin tutkin sitten mieleisen koneen ja tilasin sen. Kun se tuli, niin tallille vehkeiden kanssa tekemään tutkimusta.

Koska postimyyntiaateekootakaan ei pysty ihan noin vaan palauttamaan jos sitä on käytetty (=Wintööti asennettU) niin testit tehtiin buuttaamalla USB tikulta Linuxiin. Eihän siihen nyt oikein mitään kuormitusta saanut joten testitulokset olivat vähän niin ja näin, eniten eloa vehkeeseen saatiin nettiselaimessa pyörivällä 'kalademolla'. Läppäri pelasi kaikinpuolin moitteettomasti tuolla mun 90w yleislaturilla, akun prosentit nousivat ja kaikki oli kivasti. Kun tuota mainittua demoa pyöritti tarpeeksi monilla kaloilla niin laturi kiskoi akulta 7.5 ampeeria joka on 12 voltilla 90w ja kun arvioidaan häviöt 10 prosentiksi niin läppärille meni ehkä se 80w. Invertteri+verkkolaturi -yhdistelmä vei noin ampeerin enemmän, siitä kun vähennetään vielä verkkolaturin häviöt (no okei, en tiedä paljonko verkkolaturissa on häviöitä) niin tultiin siihen tulokseen että läppäri halusi näissä oloissa juuri tuon 80w jonka se siis sai autolaturiltakin. 'Toimistokäytössä' autolaturilla virrankulutus oli 4 ampeerin luokkaa (invertterillä 5) joten ei hikoilua niissä hommissa. Eli tähän asti vaikuttaisi olevan asiat ihan reilassa.

Illalla sitten asentelin Windowsin koneeseen ja siihenhän saikin sitten jo kaikenlaista softaa systeemin kuormittamiseen, ja kun aamulla jatkoin testailua alkoi invetteri+verkkolaturi -yhdistelmällekin virta maistua kun vähän pyöritti 3D Markia.

135 wattinen läppärin laturi sai invertterin kiskomaan akulta 198 wattia. Tässä vaiheessa jo hetken mietin että uskallankohan edes kokeilla samaa tuon autolaturini kanssa ettei nyt vaan kävisi mitään. Mutta rohkea rokan syö. Samalla kuormituksella autolaturi otti akulta 8.5 ampeeria -> 102w -> hyötysuhde 90% -> 92w, eli aika lailla autolaturin maksimit. Nythän tiedettiin että tässä kohtaa läppärille maistuisi enemmänkin virtaa joten voidaan todeta että joko toi mun autolaturi ei vaan anna enempää tai sitten se on niin viisas että se tajuaa ettei pysty enenmpään ja rajoittaa itse itseään. Viitisen minuuttia mulla hermo kesti tota testiä, ja kaikki meni ihan hyvin. Ei ruvennut haisemaan sähkölle eikä mikään paikka edes kuumentunut.

Tästä kaikesta tulin nyt siihen tulokseen että tossa normaalissa puskaparkkisometusnettisurffaushommassa voin huoletta käyttää tuota autolaturia, ja jos sitten tarttee pelata Duke Nukem 3D:tä tai saada akku nopeasti täyteen niin invertterillä sitten. Maasturihommistahan mulla on edelleen jäljellä se 1000w kanttiaaltoinvertteri, mutta halusin tähän hommaan nyt jotain vähän fiinimpää.

Meillä kun ei kahvin keittämiseen tarvita kahvinkeitintä - no ehkä toinen osapuoli ~tarvisi, mutta ei mahdu - eikä me tarvita verkkovirtaa oikein mihinkään muuhunkaan niin otin sitten halvimman jonkunmerkkisen puhdasta siniaaltoa tekevän vehkeen ja tuollainen sitten tuli. Laite on jo asennettukin mutta koska samalla tehtiin aika paljon yhtä sun toista muutakin, koodailen niistä joskus myöhemmin koska nyt en jaksa.

Ja laitetaampa tähän loppuun taas nähtävästi jokaiseen päivitykseen kuuluva Motonetloppukevennys. Viime päivityksessä kirjoitin spreimaalailujen jälkeen seuraavaa:

Tämäkin oli taas niitä hankintakertoja joiden jälkeen tuli mieleen että miksi *tussa joka paikassa myydään nykyään vain sitä halvinta paskaa. Olisin kernaasti maksanut tuostakin maalista 7.90 jos se olisi ollut toimivampaa, mutta vain tuota 4.90 räkivää maalia / muita halpiksia oli tarjolla paikallisissa sekatavarakaupoissa. Olenko minä maailman ainoa joka oisi valmis maksamaankin jostain jotain niin siksi mitään kunnollista ei saa helposti ostettua?
Tänään meillä on vuorossa ehkä hilpein Motonetläppä koskaan. Tuossa vuosi sitten tein pikaisen 'tilapäiskorjauksen' vesipumppuun, sinne juomavesisäiliöön. Tarttin siihen ruostumattomia klemmareita, mutta vaihtoehdot siihen hätään oli säkillinen Motonetin valmistamia ruostumattomia Motonetklemmareita Motonet hintaan aika paljon euroja (en viitsinyt ostaa kun tarttin vain kaksi) tai sitten Motonetin valmistamia 'käsikäyttöisiä' ruostumattomia Mtoonetklemmareita Motonet hintaan 2kpl/kohtuuhinta.

Ostin tietenkin vain ne kaksi kohtuuhintaan koska en tarvinnut enempää, ja ajattelin että ruostumaton klemmari on ruostumaton klemmari vaikka olisi Motonetin valmistama.

:-/


Edellinen sivu Seuraava sivu

Hymer Car 322 etusivu