Edellinen sivu Seuraava sivu

Maaliskuu 2019


Sunnuntai 31.3.2019

Tämän päivityksen pääasia on aurinkopaneliasennus, mutta otetaampa pari pikkupuuhastelua tähän alkuun lämmittelyksi.

Toissa viikonloppuna rupesi hella prakaamaan. Kaasuhellojen käyttötapahan on se että nuppi täysille, painetaan nuppi sisään, sytytetään, odotetaan heti ja päästetään napista. Noissahan on liekkivahti joka estää sen ettei kaasu jää pöhisemään huoneilmaan jos liekki sammuu esimerkiksi sen takia että nakkisoppa kiehahtaa villisti yli ja kastelee tulen. Systeemi perustuu siihen että liekin vieressä on sellanen natsa joka lämmetessään antaa kaasun virrata mutta jos liekki sammuu ja natsa jäähtyy niin kaasun tulo katkeaa. Sytytysvaiheessa tuo systeemi ohitetaan pitämällä kaasuhanaa painettuna sen aikaa että natsa lämpenee riittävästi ja antaa kaasun 'valua'.

Ensimmäisenä aamuna liekki ei meinannut jäädä päälle, nuppia täytyi pitää painettuna varmaan minuutin (yleensä 5-10sek riittää) ennenkun suostui jäämään päälle ja seuraavana aamuna se ei sitten jäänyt päälle enää ollenkaan. Liekkivahti oli vieras systeemi joten kyselin intternetistä asiasta ennenkun rupesin seuraavalla viikolla puuhaan. Yleinen vinkki oli että liekkivahdin johto on houonosti kiinni/liitin hapettunut eikä sen takia toimi. Hommahan pelaa niin että tuo natsa kehittää kuumetessaan joitain kymmeniä millivoltteja ja tuollainen jännitemäärä on aika herkkä epäpuhtauksille. Eipä sitten muuta kuin tuumasta toimeen eräänä iltana.

Hommahan meni vaan pieleen heti alkumetreillä kun kävi ilmi että ei noissa piuhoissa ole edes liittimiä vaan ne on tinattu suoraan kiinni sinne minne kuuluu. Eivät ne irtikään tuntuneet olevan, joskin yhten piuhan liitos oli aikamoisen vihertäväksi mennyt (kuparia). Vähän niitä piuhoja sitten kokeeksi heiluttelin ja kas vain, sen jälkeen on hella taas pelannut. Todennäköisestihän jonkunlaista remonttia on jossain vaiheessa tiedossa, mutta mennään nyt näillä eväillä kun homma kerran toimii.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Ei tuo hella ole tuon huonommaksi mennyt. Silloin tällöin niitä piuhoja pitää heilutella mutta voi hyvinkin toimia 20 sytytystä putkeen.

Jo aikoja sitten olen laittanut ulkolämpömittarin tuohon, mutta se tuli silloin tehtyä vähän pikaiseen ja nyt parantelin sen. Luonnollisestihan mulle ei käy mikään ikkunan raosta menevä piuha jonka päässä on anturi, joten langaton ulkoyksikkö sen piti oleman. Jossain auton pohjarakenteissahan se olisi tietysti kiva kun siellä se saisi suurinpiirtein oikeanlaista lämpötilaa, mutta ei oikein löytynyt sellaista ulkoyksikköä joka alustassa menestyisi. Laitoin sen sitten katolle, aluksi pariin piukkaan minigrip pussiin teipattuna. Tilapäisratkaisu tietysti. Nyt sitten sain inspiraatiopuuskan ja 3D tulostin anturille oikein mökin katolle, on ilmanvaihtoreijät seinissä ja räystäät katossa. Kuten aijemminkin mainittu niin tuo mun tulostin tulostaa vain PLA muovia joka ei kestä kosteutta ikuisesti, joten joskushan tuo varmaan saa tarpeekseen mutta nythän se sitten nähdään että kauanko kestää.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Näin 3 vuoden jälkeen voidaan todeta että mainittu PLA muovi on kestänyt ainakin tähän asti ihan moitteettomasti.

Siirtohan tuolle sitten tulikin melkein heti, kun seuraava projekti valtasi tuon tilan. Ja laitetaampa seuraavan projektin otsikko oikein vähän isommalla kirjaimilla jotta tarttuu paremmin hakukoneeseen ja joku ehkä joskus löytää sen asiaa hakiessaan.

Fiat Ducato aurinkopaneli

Fiat Ducato solar panel

Talven ajanhan on tullut tahkottua tuota sähköä tarvittaessa aggregaatilla, yhden yön parkkeeraamisessa sitä ei ole tarvinnut mutta kaksi yötä paikallaan on saanut akun jo melko tyhjään kuntoon koska lämmityslaite pöhisee käytännössä koko ajan. Viime kesänä oltiin kerran parkissa kolme yötä putkeen eikä sähkö loppunut vielä silloinkaan joten kesäoloissa tilanne ei nyt ole niin paha, mutta koska uusi läppärisysteemini vaatii lataukseen vähän enemmän virtaa niin ajattelin nyt hoitaa asian kuntoon. Toki aggregaatti pelaa kesälläkin, mutta koska kesällä on lämmin niin bensanhajuongelma on todennäköinen. Lisäksi kesällä kuljettaisin mielummin grilliä siinä tilassa jossa aggregaatti on nyt reissannut.

Aurinkopanelihan se melkeimpä ainoa ratkaisu sitten on joten niihin oli tutustuminen. Ei vaan ollut ihan helppoa, tehoja oli 40 watista kai yli kahteen sataan, ja tuon lisäksi tarvitsi vielä säätimen joita oli sitten ainakin PWM ja MPPT. Asiaan perehtymisen ja muutamien kyselyjen jälkeen tulin siihen tulokseen että 150 watin paneli olisi järkiratkaisu, ja MPPT säätimet ovat nykyaikaa ja PWM säätimet halpoja. Tuon kokoiset panelit vaan näyttivät olevan melko kookkaita ja mulla oli käsitys että tuolla katolla ei ole järin häävisti tilaa kaikkien kattoluukkujen ja muiden vehkeiden seassa ja pelkäsin että tyytyminen olisi johonkin 80 watin luokkaan. Ja se kokoluokka taas ei oikein edes ajatustasolla miellyttänyt, jos tuohon projektiin ruvettaisi niin oli siitä sitten oltava jotain hyötyäkin.

Kävimpä sitten mittanauhan kera roikkumassa kattoluukusta, ja totesin että onhan siellä kuitenkin tilaa ihan roimasti. Ongelmaksi vaan jää vielä Ducaton katon muotoilu joka on nähtävissä tossa ylemmässä lämpömittariprojektikuvassa. Paneleiden kiinnitykseen on olemassa ihan tehdastekoisia kappaleita mutta aavistelin että eihän ne nyt mitenkään sovi tuohon kato jakoon. Avasinkin sitten aiheeseen liittyvän keskustelun kusikoppiharrastajain foorumilla (LINKKI) josta sitten löytyikin muutamia ratkaisumalleja. Ruuviasennusta en kuitenkaan halunnut tehdä, joten joku liimausperustainen ratkaisu se kuitenkin piti olla. Tätä pohtiessani huomasin sitten Kärkkäisellä tarjouksen jossa oli 150W paneli, panelin kiinnikkeet, johtojen läpivientiä, lataussäädin ja Sikaflextuubi, ja kyseisen panelin mitat sattuivatkin olemaan sellaiset että se oli ihan joitain senttejä vaille juuri niin iso kuin tuonne mahtuu. Eli 150W paneli olisikin ihan mahdutettavissa oleva juttu, yikes!

Karavaanariustavan kanssa vähän puhelimessa jubailtiin ja illalla se jo kertoikin tuon tilanneensa kun oli vielä sinä päivänä postikulut 0 euroa joten eihän se auttanut muu kuin tilata itsekin. Säädin oli tuota vanhempaa PWM mallia enkä sitä suunnitellut käyttäväni, enkä ajatellut tarvitsevani tuota läpivientikappalettakaan, mutta pelkästään paneli ja kiinnikkeet erikseen ostettuna maksavat enemmän kuin tuo koko setti niin ajattelin sen olevan hintansa väärti. Ainakin jos ne kiinnikkeet stemmaisivat niin hyvin että niitä voisi käyttää.

Pari päivää siinä meni kun kamat tuli, ja sitten tietysti heti tallille hämmästelemään.

Onhan se iso. Sekä em karavaanariustava että asennuskaverini arvelivat molemmat että saanko tuota mahtumaan, mutta mitattuhan se oli joten kyllä se mahtuu! Sitten vaan tassut kiinni jotta päästään mallaamaan katolle.

Tässä vaiheessa törmättiin sitten ensimmäiseen jos ei ongelmaan niin visuaaliseen epäkohtaan. Noiden kulmakappaleiden valu on sen verran karskia tekoa etteivät ne ihan kauhean hyvin istuneet panelin kulmiin.

Saatiin tuota sopivuutta vähän parannettua ruuvien tasaisella kiristelyllä, mutta ei siitä täydellistä tullut. Todennäköisesti nuo ovat hinnasta (kulmat+keskikiinnikkeet hatusta vetästynä arviona 70e erikseen ostettuina) huolimatta 'Kiinakamaa' ja muiden toimittajien palikat lienevät ihan sitä samaa. Me ei jaksettu tuota ruveta nysväämään kun oli niin kova asennusinto päällä, mutta suosittelen kyllä pientä Dremelkäsittelyä noille jos joku noita rupeaa rakentelemaan. Ja mikään lentävä hiomalaikalla ei sitten sovi eikä mahdu, joku tuollainen pieni työstölaite se on oltava.

Nostettiin sitten kamat katolle ja panelin lisäksi kattoon nousi myös tunnelma.

Kuten kuvasta näkyy, tuo 1482mm x 666mm paneli noilla kiinnikkeillä osuu noihin katon muotoihin melkeimpä niin täydellisesti ettei paljon paremmasta väliä. Yläkulman pikkukuvaan on merkitty pinta-ala joka on liimauksessa käytettävissä, ja onhan se nyt hyvin suuri osuus kaikesta mahdollisesta. Katon kuperuus aiheuttaa kyllä sen että noi kulmien ulkoreunat irvistävät aika mojovasti, keskikiinnikkeet istuvat selvästi naftimmin. Mutta netissä nähdyistä esimerkkitapauksista päätellen kiinnipysyvyyden kanssa ei varmaan tule ongelmaa, on tässä nyt selvästi enemmän pitopintaa kuin monissa muissa asennuksissa ja nekin ilmeisesti ovat kestäneet kyydissä.

Olin jo kerennyt suunnitella kaikenlaisia patenttiratkaisuja, kuten koko panelin pituisten L-profiilialumiinikiskojen liimaamista mutta kyllä tässä vaiheessa kävi selväksi että 'näillä mennään'. Professionaali ratkaisuvaihtoehtohan olisi jälleen 3D tulostus, katon muotoja mukailevat kalikat eivät olisi olleet mikään ameriikantemppu mutta tämä ei ole nyt sellainen kohde missä olisin halunnut kokeilla että kuinka kauan PLA muovi kestää kosteutta :-/

Seuraavana päivänä oli sitten sopiva hetki ruveta tuumasta toimeen kun auto oli mahdollista saada 2½ vuorokaudeksi sisätiloihin niin kuivuu sitten Sikaflexit varmasti riittävästi. Usein noissa paneleissa näyttää tulevan mc4 (muistaakseni) liittimillä varustetut valmiit jonkun mittaiset piuhat, mutta tässä niitä ei onneksi ollut kun eivät ne olisi sopineet projektiin muutenkaan ja piuhojen vaihtaminen olisi ollut taas yksi työ lisää.

Piuhaan jätettiin tarkoituksella jonkun verran ylimääräistä, kun jos tuon joskus joutuu ottaa alas niin muutama nippuside katkaisemalla saadaan sitten reilu puoli metriä pelivaraa johtoon. Kun tuo oli tehty niin sitten tietysti innolla testaamaan.

Hallin loisteputkivalaistuksessa tulos oli tuo, joten kyllä se ainakin toimii. Tuolla jännitteellähän ei vielä mitään latausta tapahdu, panelilta pitää tulla jonkin verran enemmän (valitsemallani säätimellä muistaakseni 5 volttia enemmän kuin akun napajännite) ennenkun mitään alkaa tapahtumaan. Sitten olikin totuuden hetki, panelin liimaus katolle. Tuota varten mentiin vähän omaa tallia parempaan paikkaan, ja siellä oli onneksi vielä yksi käsipari lisää jeesaamassa. Panelin liimauksessa olin mielestäni tosi nerokas, tai ainakaan en ole tällaiseen tapaan missään intternettijutuissa törmännyt.

Kun paneli oli sovituksessa, merkkasin maalarinteipillä nuo paikat ja nyt niihin sitten pursotettiin liima. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut laittaa liima noihin tassuihin ennen ylös nostamista, mutta koska tuo on kuitenkin melko suuri kalikka siirreltäväksi niin todennäköisesti se olisi osunut sinne sun tänne siinä nostovaiheessa ja liimamassaa olisi sitten ollut joka paikassa. Toinen tuon systeemin etu oli sitten se että teippien poistamisen jälkeen sitä liimamälliä ei ole joka paikassa.

Eihän tuo siisteys nyt ihan 100% ole (puhumattakaan siitä että joo, katon olisi voinut pestä..) mutta aika paljon parempi kuin että paljasta peltiä vasten olisi peukutettu silikoneja. Koska noi ulkoreunat repsottivat jonkun verran kuten aijemmasta kuvasta näkyy, laitettiin tavaraa aika runsaasti niihin kohtiin jotta homma onnistuu. Yksi tuubi riittää takuuvarmasti tasakattoon asennettaessa, mutta tämä meidän asennuskohde ja -tapa vaativat sen verran sitä Sikaa että viimisen tassun kohdalla jouduttiin ottamaan toinen tuubi jonka olin juuri tätä tapahtumaa silmälläpitäen varannut.

Piuha oli alunperin tulossa vähän edemmäs, mutta ihan loppumetreillä tajusin että sen voi vetää tuonne vessan kattoluukun katveeseen jossa se erottuu vähemmän. Mitään käytännön merkitystähän sillä ei ole, mutta tapoihinihan kuuluu laittaa kaikki mahdollisimman vähän näkösälle :-)

Panelin asennus kaiken kaikkiaan meni huomattavasti paremmin kuin olin odottanut. Alunperin suunnitelma oli että 1 ukko kattoluukussa ja toinen tikkailla auton sivussa, mutta lopulta päädyttiin kuitenkin siihen että kevyempi ukko kapuaa ihan tuonne katolle konttailemaan. Suuri apu oli myös kolmannesta käsiparista joka nosti panelin ylös kun 2 oli siellä valmiina. Joten sanoisin että yhdet hyvät tikkaat ja 3 tekijää niin homma hoituu. Sitä en sitten tiedä miten 'oikean asuntoauton' kattorakenteet kestävät kulkemista, mutta tästä ei ainakaan jää vaurioita.

Reilun tunnin kuivumisen jälkeen kävin varovasti longottelemassa yhtä kulmaa mutta ei siinä tapahtunut enää mitään liikettä. Luotto on melkeimpä 100% siihen että kyllä tuo tuolla kestää. Sitten oli sähkötöiden vuoro. Lisäreikiä en halunnut tehdä ja syksyisten laapuhelinkokeilujen ja -tutkimusten perusteella tiesin että telkkariantennin jalustasta saa menemään läpi muitakin piuhoja kuin antennijohdon joten sitä oli tarkoitus käyttää nyt tähän.

Piuhan kanssa tuli pelattua ihan pikkuisen varman päälle, jonkun aurinkopanelifirman ohjeistuksen mukaan 140w panelille riittää 2.5mm2 alle 10 metrin vetoihin mutta tästä tuli nyt sattumalta 6mm2. Antennihan on normaalisti tuossa kierteellä kiinni, eli antennia pyöritetään kunnes se kiristyy. Mutta nyt kun samasta vedettiin myös erillistä johtoa, ei antennia voinut enää kiertää kun olisi mennyt sähköjohdot aikalailla solmuun. Ratkaisu oli kairata antennista naaraskierre sen verran siloiseksi että sen pystyi painamaan tuohon, ja sitten läpiruuvilla antenni kiinni.

Alkuperäinen suunnitelma oli vetää piuha panelilta vähän edempänä suoraan antennille, mutta ennenkun mitään peruuttamatonta tuli tehtyä niin hiffasinkin että ehkä se on siistimpi noin ja tuollainen siitä sitten tuli. Säätimeksi valikoitui sitten ehkä kalleinta mitä rahalla saa, Victron MPPT 75 | 15. Pitäisi olla tehokkaampi kuin nuo perinteiset säätimet ja myyntipuheen mukaan on vielä ULTRANOPEA MPPT-systeemi, lisäksi tuosta löytyy vähän kaikenlaista nörttiherkkuakin niin tällainen piti saada siitä päivästä asti kun tämän näin. Silloin kun panelihommat olivat vasta kaukaisella ajatuksen asteella, ajattelin että laitan tuon purkin sitten sinne yläkaappiin missä nyt on muitakin ylimääräisiä sähköasenteluja mutta kun tässä säätimessä ei nyt ole yhtä ainoata nappulaa eikä näyttöä niin ennemmin laitoin senkin sitten sohvan alle niin on toikin vehje mahdollisimman näkymättömissä. Samalla päästiin nyt ottamaan ilo irti siitä taannoin asentamastani sulakeboksista jossa oli vielä monta vapaata lähtöä tulevia asennuksia varten.

Yleensähän näissä vehkeissä on näyttö josta näkee asioita, mutta koska tässä ei ole näyttöä vaan bluetooth logo niin homma hoitui tietenkin ÄPILLÄ! Nykytavan mukaan homma alkoi tietenkin ohjelmistopäivityksellä :-)

Kun softat oli kunnossa ja yhteys purnukkaan rokkasi, oli jäljellä enää viimeisen purnukan asennus. Koska purkki on lämppärin kanssa samassa kaapissa on sillä tietysti usein vähän lämmin, ja kun akku on auton ehkä viileimmässä osastossa niin oikeaoppisen latauksen saavuttamiseksi tarvitaan tietysti..

..akun lämpö- ja jännitemittari :-)

Sitten vielä vähän Bluetoothia ja noiden keskinäisen verkon rukkaamista ja valmista oli.

Koska tuossa vaiheessa oli jo pimeää, ei tehoja päästy tutkimaan ja lukemat siksi nollissa. Tuolla äpillä pystyy hieromaan kaikenlaisia asetuksia tosta säätimestä, en ole edes vielä ehtinyt perehtymään niihin. Mutta eipä projektia missä ei joku menisi pieleen, eikä tästäkään sellaista projektia tullut. Kun koodasin säätimen ja akkusensorin välisen verkon, ihmettelin kun akkusensori ilmoittaa lähettävänsä dataa ja latausboksi ilmoittaa odottavansa dataa. Tein verkon pariinkin otteeseen uusiksi mutta aina vain sama laulu. Aavistelin siinä sitten että olisikohan toi 2.5 metrin (!) etäisyys auton rakenteissa vähän liikaa ja avasin akkukaapin oven. Ei siitä välitöntä apua ollut mutta ihan sillointällöin laturi ilmoitti vastaanottavansa dataa ja näytti akun lämpötilan, mutta tämä oli todella satunnaista. Mietin siinä sitten että eihän tuossa ole mitään järkeä jos yhteys ei edes tuota matkaa kanna, Bluetoothillahan se pelaa ja pitäähän BT:n nyt ton verran toimia vaikka olisi useampikin kerros vaneriseinää välissä. Mutta ei se sen paremmin pelannut vaikka avasin vielä sohvankin jonka alla tuo laturi siis on.

Siinä vaiheessa äkkäsin sitten kokeilla et miten on yhteyden laita laitteisiin kun puhelimella ottaa yhteyttä. Laturiin sai ongelmitta yhteyden useiden metrien päästä mutta tuon akkuvehkeen BT signaali on kyllä aivan onneton. Tutkin aihetta intternetistä ja opin että yhdellä sun toisella on ollut yhteysongelmaa noiden välillä, mutta jotkut taas sanovat että kantavuutta on parannettu ja nyt toimii tosi hyvin. Kirjoitin asiasta Victronin 'communityyn' ja laitteen myyneelle Ebaykauppialle (laturin hain kyllä ihan kivijalkakaupasta), saapi nähhä tuleeko minkälaista vastausta. Eroa selventääkseni värkkäsin viestieni yhteyteen vielä havainnollistavan kuvankin.

Victron Smart Battery Sense

Victron Smart Battery Sense

Jos totuus on todellakin tuollainen niin onhan toi nyt ihan puhdasta pyllyilyä, kuitenkin viidenkympin vehje tuo akkusensori. Jos mitään ratkaisevaa vastausta ei ilmene niin täytyypä koitta jos tuon lähettimen saisi purettua ja jos se pelaisi paremmin ilman sitä suht raskaan tuntuista metallikuorta. Yleisin näkemäni ohje ongelmaan on siirtää laitteita lähemmäs, mutta eihän tossa ole järjen häivääkään jos toisen pään laitteen kantavuus on 20% siitä mitä toisessa päässä. Mutta jänskätetään tätä nyt vielä.

Huomenna näyttäisi olevan luvassa ihan keskiverto kesäsäätä, jännä nähdä minkälaisia tuloksia irtoaa.


HUOMENNA..

Siirsin akkuanturin akkukotelon ulkopuolelle ja nyt se on myös eri asennossa. Kantavuus ei puhelimella testaillessa juuri muuttunut mutta yhteys noiden kahden värkin välillä tuntuisi nyt kuitenkin toimivan. Monta kertaa päivän mittaan tsekkasin tilanteen ja aina löytyi akun jännite- ja lämpötieto. Vaikka tuo nyt näköjään toimiikin niin ei tuota edelleenkään voi kovin häävinä suorituksena pitää kun on tällä etäisyydellä noin tarkassa tuo toimivuus.

Sää oli ihan eilisen ennusteen mukainen, taivas harmaana umpipilvessä ja aurinko vain näkyi sieltä takaa mutta ei tuo nyt varsinaisesti paistanut. Systeein testitulos sen sijaan on mielestäni vähintäänkin 'ihan hyvä' olosuhteet huomioiden.

Tuosta vetäistään hatusta että heikoimmillaankin suoritus on sen 30 ampeerituntia päivässä varmaan Maaliskuun lopulta pitkälle syksyyn. Oon aika tyytyväinen.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Paneli on ainakin vielä 2 vuoden jälkeen oikein tukevasti katossa kiinni ja muistiinpanoksi vastaisen varalle vielä piirustus katon muotojen mitoista:


Edellinen sivu Seuraava sivu

Hymer Car 322 etusivu