Edellinen sivu Seuraava sivu

Heinäkuu 2019


Perjantai 19.7.2019

Pari viikkoa edellisestä päivityksestä eteenpäin oli sitten juhannus, ja sehän tiesi päivätyöläiselle vähän harvinaisempaa kolmen päivän vapaata. Reissuun tietenkin lähdettiin, ja jotta jääkaappiin mahtui tarpeeksi evästä niin virvokkeille otettiin taas mukaan vanha luotettava kompurakylmälaukku. Parkkiin päästyämme se tietysti siirrettiin ohjaamoon jalkatilaan, sillä seudulla kun ei juurikaan ollut käyttöä siinä vaiheessa.

Vaikka sen verran katveessa oltiinkin ettei aurinkopanelista ollut ihan hirveästi iloa niin sähkö riitti, kyllä tuollainen vaan vie niin vähän sähköä. Paneliprojektin yhteydessä sohvan alle laitettu sulakeboksi/virranjakosysteemi helpotti sähkön järjestämistä aika paljon verrattuna siihen kun viime vuonna jouduin vetämään takaa lattioita pitkin ylimääräisen piuhan jääkaapille.

Vaikka sähköongelmia ei ollutkaan, vähän muita oli juhannuksena. Kohteeksi valittiin tuttu puska vajaan parin tunnin ajomatkan päästä, ja vaikka kaahattiin villisti heti töiden päätyttyä paikalle niin paras paikka oli jo varattu. Olin edellisellä reissulla käynyt kattomassa vaihtoehtoa rannan toisesta päästä joten sinne sitten. Paljon pehmeätä hiekkaahan siellä oli mutta olin reitinkin katsonut valmiiksi puiden välistä jnpp eikä siinä sen kummempaa ongelmaa. Koska silloin oli aika kaunis sää, oli paikan päällä paljon jo uiskentelijoita ja muita ajanviettäjiä. Kävi ilmi että hätävarapaikaksi valitsemani mesta onkin aikalailla keskellä toimintaa, emmekä sitten halunneet sinne jäädä. Vaikka valmiiksi katsottu reitti paikalle toimikin hyvin, ei se toiseen suuntaan toiminutkaan enää kovin kaksisesti.

Ensin en meinannut saada autoa käännettyä kun joka paikassa oli pehmeää, ja kun se onnistui niin en saanut autoa enää taitettua niiden puiden väliin josta oli tultu. Aikani vekslattua ja vähän hiekassa ruovitettua linja oli selvä, mutta ei onnistunut vieläkään kun nyt rappu otti kiinni pinnassa kulkevaan juureen. Toiseen suuntaanhan ongelmaa ei ollut kun rappu oli 'toisella puolella'. Peruutin pois ja otin vähän vauhtia eikä vieläkään. Tässä vaiheessa tuli elävästi mieleen kaikki ofroudtouhut missä auto jää pohjasta kiinni eikä kulje enää kun joku rengas ei kantamisen takia enää pidä. Kyllä siitä kuitenkin kertarykäsyllä päästiin, vähän vaan meinasi puna nousta poskille koska tässä vaiheessa suurin osa paikallaolijoista oli jo varmaankin noteerannut hölmöilymme. Hetken funtsittuani suunnittelin uuden reittin ja ofroudtyylisesti 'kakkost ja happee' läpi pehmeiden paikkojen ja hyvin meni.

Samaisella viikontakaisella paikkojentarkastelukävelyllä olin sitten pannut merkille yhden rakosen ajatuksella 'toho kyl varmaa mahtuu', joten sinne sitten ja sujuva taskuparkki parin puun väliin niin että pelivaraa eteen ja taakse jäi yhteensä kolmisenkymmentä senttiä. Se olikin sitten ihan hyvä ja siihen jäätiin.

Hieno paikka kyllä koko kohde muutenkin, tätä kirjoittaessani olen seittemättä tai kahdeksatta viikonloppua täällä.

Jonain noista mainituista viikonlopuista tein sitten joutessani vähän ehostushommiakin. Tässä kun on maalaamattomat puskurit niin etenkin tuo etupuskuri oli päässyt jo aika haalistuneen harmaaksi, ja se on vähän jo harmittanut välillä. Perinneratkaisuhan on ns mustavaha, tökötti jota levitetään ja sitten hinkataan ja hangataan hiki hatussa ja muutaman pesun / jonkun ajan jälkeen vaikutus alkaa jo haalistumaan. Ja tosi Auto_Mieshän tohottaa kuumailmapuhaltimella ja saa uudenveroisen. Joutupessakin on noita videoita tosta kuumailmatohotuksesta, jotkut näyttävät onnistuvan vähän liiankin helposti kun taas toisissa videoissa tohotetaan ja tohotetaan ja pinta vaan ei elvy mihinkään ja lopulta sitten jo sulaa pilalle. Ensimmäinen menetelmä on mun makuun aivan liian työläs ja jälkimmäinen melko arveluttava tämän hintaiseen autoon tehtäväksi, joten kuulopuheiden ja somehehkutuksen perusteella päätin sitten kokeilla Autoduden myymää Gtechniq C4 Permanent Trim Restorer -tököttiä. Kyseessähän on muutaman sentin kokoinen purkki jonka sisältö on 15ml (0.15dl) ja hinta päälle 30 euroa ja mukana tulee muutama vanulappu. Vähän arvelin että tuleekohan siitä mitään meikäläisen viitsimisasteella, ja pelkäsin että menee vielä pahemman kerran pipariksi. Vaan eipä mennytkään! Ei muuta kuin muutama pisara lappuun ja pyyhkimään ja oo äm gee.

Nopeeta ja aivan törkyhelppoa, arvioisin epäonnistumisriskin olevan jotain 0% luokkaa tai vähemmän vaikka olisi vähän kärsimättömämpikin tekijä. Vaikka purkki on pieni kuin hitto, ei sitä mennyt kuin ihan vähän yli puolet. Jos olisin alusta asti käyttänyt ainetta yhtä säästeliäästi kuin sitten homman edetessä, riittäisi tuo varmaan kahteenkin. Sivulistat ovat säilyneet niin paljon puskuria paremmin että niitä ei nyt toistaiseksi tarvitse vielä käsitellä vaan ne ovat aika lailla samaa luokkaa etupuskurin kanssa. Takapuskurin isot päätypalat voisi vielä joskus hinkata (keskiosahan on uusi viimekesäisen peräänajoremontin jäljiltä) mutta olkoon toistaiseksi. En ole vielä tuon jälkeen autoa pessyt joten saapi nähhä miten kestää, mutta toihan perustuu tuon muovin pinnan 'muuttamiseen' eikä kuulemma kulu pesussakaan. Suositus siis tuolle aineelle jos vastaavaa projektia täytyy tehdä.

Perus huoltohommiakin on tullut tehtyä, huoltovälihän näissä on 45tkm (!) mutta ehkä ne voi tehdä tälleen 1½ vuoden väleinkin vaikka kilsoja olikin vasta reilu 30000 edellisestä.ö Öljyt tietty, kaikki suodattimet ja laitoimpa taas uudet lootaöljytkin vaikka niiden vaihtoväli taitaakin olla yheksänkymppiä. Lootaöljyssä vähän hulluttelinkin, hommasin vähän eksoottisempaa sorttia kun käyttöohjekirjassa nimenomaan tuota merkkiä suositellaan :-)

Vaikka oli tuossa öljyvalinnassa nyt vähän järkeäkin takana. Näiden lootaöljysuositukset kun tuntuvat olevan aika vaihtelevia, yksi firma sanoo että GL5 80W90, toisen mielestä GL4 80W90, kolmas kehottaa laittamaan täyssynteettistä GL4/5 75-90, neljäs suositteli sellaista jota ei edes maahantuojalla ole valikoimissa ja viides firma sanoo että heillä ei ole valikoimissa sopivaa. Tuosta sekasotkusta kun ei ota mitään tolkkua niin otin sitten varman päälle sitä merkkiä ja mallia jota auton valmistajakin suosittelee. Aijemmin taisi olla Mobilin täyssyntteettinen GL4/GL5, ja jos nyt ihan suurennuslasilla tutkitaan niin saattaahan se olla että noi vaihteet soljuvat nyt sujuvammin päälle mutta voi ihan yhtä hyvin olla ettei mitään vaikutusta edes ole.

Takaovien saranointi tässä on jo pitkään ollut aika jäykkä, ja sekin on jo pikkuhiljaa harmittanut. Koska uusi satsi saranoita maksaa kuutisen sataa ja ne pitäisi vielä maalauttaakin, lähestyin tätä projektia vähän pitemmän kaavan kautta. Muutaman viikon ajan suihkauttelin 'seeärseetä' saranoihin aina tallilla käydessäni ja hiulasin niitä edestakaisin, ja ajanmittaan se öljy sitten tuntuu valuneen oikeille paikoillekin koska nyt ovet pelaavat jo ihan uudenveroisesti.

Toinen pitempiaikainen vaiva on ollut sitten vielä vähän ikävämpi, auto kun on pruukannut vängätä aika kovasti oikealle 40-90 vauhdeissa. Toinen eturengaskin on selvästi kuluneempi ulkolaidasta joten selvästi jotain on ollut pielessä mutta en oikein ole jaksanut perehtyä. Jokin aika sitten todettiin että etutukivarsien taaemmat puslat vaikuttivat aika huonoilta joten projekti aloitettiin tietysti niistä, ja kun tukivarsi oli pöydällä niin oli ihan selvää että ne olivat ihan finaalissa. Kasassa ne vielä kestivät mutta lähes käsivoimin ne saatiin säpäleiksi joten odotukset remontin vaikutuksesta olivat aika korkealla.

Kun puslat vaihdettiin ja kulmat säädettiin, voitiin todeta että homma selvä. Nyt kulkee suoraan. Ja kun noita pitkäaikaisia pikkukiusoja nyt ruvettiin fiksailemaan niin fiksattiin vielä vähän lisää. Liukuoven 'ovivalokatkaisija' on myös reistannut talvesta asti, tämä aiheutti sen että oven merkkivalo vilkkui mittaristossa ajon aikana eikä ovia saanut useinkaan lukkoon ilman että sivuvovea vähän painoi kiinni. Ulkoa päinhän se vielä onnistuu helposti, mutta sisällä ollessa ei niinkään. Oireet viittasivat siis hyvin selvästi ovivalokytkimeen, ja koska ovea ei tarvinnut painaa kuin ihan hitusen niin aateltiin että ovea vähän säätämällä ja katkaisijaa patentoimalla homma tulisi kuntoon mutta eipä se tullut.

Ennen toimeen ryhtymistä arvelutti että kuinhan tuolla oven ja korin välissä on tilaa touhuilla, mutta hommahan kävikin ihan käden käänteessä ja sen jälkeen on ovi toiminut.

Ovi on viimeaikoina myös jonkin verran takerrellut avattaessa, ja olinkin jo varannut uuden keskirullan sen korjaamiseksi mutta heti kättelyssä todettiin että oven mekanismeissä on pultteja löysällä sieltä sun täältä joten uusia osia ei tarvittu. Samalla putsasin liukupinnat ja ovea vähän säädettiinkin, ja nyt se pelaa muutenkin kaikin puolin aika kivasti entiseen verrattuna.

Jarrulevythän tässä on olleet alusta asti aika finaalissa, näppituntumalta varmaan 3 milliä kuluneet edessä molemmin puolin. Ja jarrupölyä tää tuottaa myös aikamoisesti, kovin kummoista lenkkiä ei tarttee heittää kun etuvanteet ovat olleet jo selvästi likaiset. Koska paloissa on kuitenkin ollut vielä pintaa eikä katsastuksessakaan ole levyjä vielä hylätty niin en ole asiaan viitsinyt ruveta, mutta nyt kun näyttäisi siltä että syksyn kesälomareissu saattaa johtaa vähän mäkisempiinkin maastoihin niin ajattelin hoitaa tämänkin homman kondikseen.

Vaikka työsuhde-etuihin kuuluukin varaosat kohtuuhinnoin, katselin mielenkiinnosta myös intternetin tarjontaa ja Puolalaisesta nettikaupasta löytyikin sitten aika räyhäkät levyt :-D Koska 'vast vaihettu levyt ja nyt täristää' on tullut työn puolesta aika tutuksi, päätin noi kuitenkin jättää Puolaan ja mennä tunnettujen valmistajian perinneosilla. Jälkeenpäin tietysti vähän harmittaa kun olisihan nuo olleet aika komeat :-)

Vaikka luulinkin tietäväni jo kaikesta kaiken 20+ vuoden varaosapisniskokemuksen perusteella niin opin tässä kuitenkin jotain uuttakin. Jo niistä 80-luvun pitkäkeuladucatoista lähtien näitä vehkeitä on tehty 'pienellä' ja 'isolla' alustalla, isossa alustassa kaikki on vähän suurempaa ja kai sitten kestävämpää. Mutta nyt osia etsiessäni opin että on näköjään olemassa myös välimallin vehkeitä. Näissä tälläsissä peltikopeissahan kokonaispaino on yleensä siinä 3300 kilon huitteilla, mutta tähän on aikanaan ostettu lisävarusteena 3500 kilon kantavuus. Olen tuota ihmetellytkin että mitähän hittoa se meinaa, kun alustan osat ainakin on niitä pienen alustan palikoita. Nyt kävikin sitten ilmi että ero onkin noissa etujarruissa. Levyn halkaisija on sama kuin pienessä alustassa aina on, mutta levyt ovat 4 milliä paksummat. Jarrupalat ovat mittojen puolesta täsmälleen samat kuin pienessä alustassa, mutta itseään kunnioittavat jarrupalafirmat kuitenkin erittelevät 3300kg ja 3500kg palat. Samaten alkuperäisnumerovastaavuus kääntyy noilla tunnetuilla toimittajilla eri palaan riippuen onko 33 vai 35 alusta, joten lienee sitten eroa kitkamateriaalissakin kun mitat kerran ovat samat. Eli suurpiirteisesti tulkittuna paloja on vain pienelle tai isolle alustalle, mutta levyjä on noiden lisäksi sitten vielä nämä välimallin levyt. Sikkejännittävää!

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Vaikka noissa paloissa lukeekin ECO (Nehän ovat siis Ferodo Eco friction nimeltään) niin täytyy kyllä sanoa että pelaavat moitteettomasti JA vanteisiin ei kerääntynyt jarrupölyä edes pitemmillä pesuväleillä. Nykyään myynkin aina näitä jos asiakas haluaa varmasti hyvät palat.

Jarruremontissa ei ihmeitä tullut vastaan, kaikki liikkuvat osat pelasivat niinkuin piti ja tästä rohkaistuneena vaihdettiin sitten palat vielä taaksekin kun takajarrut ovat pruukanneet sillointällöin vähän kiljua ikävästi. Lopuksi vielä vaihdettiin jarrunesteet, testerin mukaan oli jo aika.

Samassa yhteydessä vähän ajankuluksi hifisteltiin ja tutkittiin kolmen eri valmistajan jarrunesteet ja ehkä vähän hämmästyttiin eroista kun kyseessä oli kuitenkin juuri avatut pullot. Meillä on töissä sellainen testeri missä on ehkä 10 lediä, 1-3 punainen=huono, 4-6 keltainen, 7-10 vihreä=hyvä ja sillä noita tutkittiin. Merkki 1 sytytti samantien 6 lediä, hetki kun odoteltiin niin tulos venyi vihreälle. Merkki 2 sytytti samantien yhden vihreän ja kun hetki odoteltiin niin syttyi toinen. Aten DOT 4 Class 6 (mitä sitten tarkoittaakaan) oli sitten ihan toista maata, nappia kun painoi niin kertalaakista välähti testerin kaikki valot. Ja koska vain paras on kyllin hyvää varaosamyyjälle niin Ateahan sitten laitettiin :-) Se on sitten ihan oma lukunsa että paljonko noilla käytännössä on eroa, mutta voi ainakin nyt sanoa että on parasta mitä löytyy!

Viimekesäisen etujousi-, etuiskari- ja takailmajousien jälkeen alustassa ei ollutkaan enää juuri muuta vanhaa kuin takaiskarit, ja aikani niitäkin vatuloituani päätin sitten vaihtaa nekin tässä nyt samantien.

Vanhat iskaritkaan nyt eivät mitenkään loppu olleet - toki veltommat kuin uudet - mutta koska noi takailmajouset ovat suht koht 'kimmoisat' niin vähänhän tuo perä on joissain tilanteissa ollut ailahtelevainen, ja tuli nyt sitten sekin reilaan.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Näin jälkeenpäin sanoisin kyllä että ilmapusseilla ryyditetty taka-akseli kaipaisi kyllä jotain selvästi normaaleja (siis tästä tavallisesta "Sachs/Monroe/Kyb linjasta" poikkeavaa) jämäkämpiä iskareita, ei noi vakiot ulosjoustoissa performoi kovinkaan kummoisesti. Suomen Vaimennin varmaan osaisi myydä jotain jämptimpää.

Eikä päivitystä ilman 3D-tulostusta :-) Tässä vehkeessä kun ei liiemmälti ole tuota laskutilaa keittiössä (ja vaikka ei uskoisi, sitä on jonkun verran enemmän kuin joissain isommissakin!) niin saimpa kuningasajatuksen.

Vaneripala keittiön lasikannen päällä tuo helposti 25% lisää pöytätilaa. Jalakset on tietysti irroitettavat jotta tuo mahtuu paremmin johonkin säilöön. Eihän tuohon tietysti kilotolkulla tavaraa voi laittaa, mutta on osoittaunut erittäin kätsäksi lisätilaksi. Ja noi väkäset jalkojen sivuissa on sitä varten että saa sytyttimen roikkumaan niihin.

Ja sitten päästäänkin Kuukauden Herkkuun.

Autossahan oli ostettaessa tollanen Kenwoodin DNX5280BT joka vaikutti tosi mahtavalta. Iso kosketusnäyttö ja navigointi ja kaikkea hienoa. Heti alussa se tuntui jotenkin kankealta ja surkealta, ei yhtään niin hienolta kuin odotin. Muutaman päivän käytön jälkeen kävi ilmi että sehän on oikeastaan aika huono, ja vähän ajan päästä en edes viitsinyt käyttää sitä enää muuta kuin pitemmillä matkoilla radion kuunteluun. Seuraavassa 'ominaisuuksia':

- Laitteen käynnistyminen kesti tuhottoman kauan. Virran kytkemisen jälkeen meni 55 (!!) sekuntia että laite ilmoitti ettei ole muistikorttia ja pääsi valitsemaan radion.
- ..paitsi jos laitteessa oli muistitikku/-kortti kiinni niin se alkoi soimaan automaattisesti sitten 55 sekuntin odottelun jälkeen.
- Tikulta/kortilta musiikin valinta oli niin kankeaa etten sitä montaakaan kertaa viitsinyt käyttää.
- Kosketusnäyttö oli muinaista resistiivistä tyyppiä, sitä piti siis kirjaimellisesti painaa. Eli ei toiminut lähes hipaisusta kuin nykyiset.
- CD jumissa tms, tämä nyt oli sentään selkästi vika kun noi muut ehkä ominaisuuksia.
- Laite sammui aina autoa käynnistettäessä (ei ollut kytkentävirhe)
- Jos peruutti ennenkuin laite oli kokonaan käynnistynyt (eli 55sek aikana käynnistyksen jälkeen) niin laite meni yleensä jumiin niin että se piti sammuttaa ja käynnistää uudestaan. Joskus parikin kertaa.
- Navigaattori oli törkeän hidas joka tilanteeessa..
- ..etenkin 'last destinations' oli omaa luokkaansa, se mietti kirjaimellisesti 20 sekuntia että mitäs osoitteita on viimeksi haettu.

Noi nyt tulevat ensimmäiseksi mieleen. Osa noista - esim kosketusnäytön tyyppi - toki juontavat juurensa siihen että laite oli valmistettu käsittääkseni vuonna 2005, mutta osa taas on sellaisia juttuja etten osaa sanoa onko se ollut uutenakin noin surkea vai vain mennyt pilalle aikojen saatossa. Koitin myös resetointia ja firmwaren päivitystä mutta mikään ei vaikuttanut mihinkään. Vaikka toi nyt olikin tollanen, niin kyllä me silti toimeen tultiin. Radion siitä sai kuitenkin odotuksella ja yhdellä painalluksella kuulumaan, ja kun ollaan jo vähän aikuisia niin ei me juurikaan kaivattu all the hits and more kokoajan. Navigointiakaan ei tarvittu oikeastaan ikinä koska reissussa meillä on aina tabletti mukana ja siinä on sitten navigoinnin lisäksi muitakin tarpeellisia toimintoja, puskaparkkikartta, vessan tyhjennyspistekartta, park4night ynnä muita joita ei tuossa stereossa kuitenkaan olisi vaikka se toimisikin paremmin.

Nyt tämän kesän aikana rupesin sitten jossain vaiheessa vähän pohtimaan asiaa, lähinnä kiinnosti nuo 2-din kokoiset Androidia pyörittävät soittimet. Kun ajattelin asian niin että sellaisessahan pyörisi sitten noi muutkin edellämainitut tarviskappaleet eikä pelkästään radio ja muistitikut. Hintahaitari näytti olevan Ebayn muutamasta eurosta kotimaisten kauppiaiden kolmeen, neljäänsataan euroon asti. Kaikki ne näyttivät samalta ja lupasivat samoja asioita ja kun en oikein jaksanut perehtyä niin projekti jäi vähän taka-alalle. Työkaveri sitten ilahdutti itseään ja muita tilaamalla jonkun tuollaisen Ebaysta hintaan 7 euroa postikuluineen. Yllättäen se ei ikinä sieltä tullut ja hän anoi rahansa takaisin. Sitten se tilasi 17 euron vehkeen, mutta rahojen palautukseen sekin kauppa päättyi. Tässä vaiheessa kävi ainakin ilmi se että ne kaikista halvimmat ovat kusetuksia, ja tarkemmissa tutkimuksissa tulin siihen tulokseen että jossain tuossa 60-70 euron kohdalla menee se raja jonka jälkeen Ebaymyyjällä on tuhansia palautteita useamman vuoden takaa joten jostain siitä hintaluokasta eteenpäin laite todennäköisesti tulisikin. Mistään en oikein saanut vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin mutta sitten toinen työkaveri sai tällaisen laitteen näppeihinsä ja pääsin oikein tutustumaan asiaan.

Ja ihan pätevältä vehkeeltähän se vaikutti. Vähän takkuinen laitehan se oli ja painettavat volumenapit lakkoilivat mutta selvästi just sellainen laite jota olin funtsinut. Paljon löytyi netistä varoitteluja että ovat huonoja laitteita ja eivät pelaa eivätkä vastaa myynti-ilmoituksen speksejä ja ja ja ja, löytyipä jopa kotimaisen (auto?)hififirman sivu missä haukkuivat kaikki tällaiset maan rakoon. Joissain kotimaisissa firmoissa näitä myydään - kuten jo mainitsinkin - useilla satasilla, mutta jotenkaan en jaksanut uskoa että prikulleen saman näköinen laite olisi merkittävästi parempi jos sen ostaa 300 eurolla Suomesta kuin jos sen tilaisi 100 eurolla Ebaysta.

Tässä vaiheessa olin tullut siihen tulokseen että soittimessani täytyy olla ehdottomasti pyöritettävä volumenappi, 2 gigaa käyttömuistia ja 32 gigaa tallennustilaa. Noi ovatkin melkeimpä ainoat speksit jotka laitteissa tuntuvat poikkeavan, liitännöissä ja ulkonäössä ei juurikaan ollut eroavaisuuksia. CD:tä ei ole enää missään noista halvemman pään vehkeistä, ja suurin osa olikin myös vain muutaman sentin paksuja. Pari viikkoa puljasin Ebayta ym, ja sitten lähetin 150+19e Hong Kongiin.

Lähes poikkeuksetta noi ovat ei minkään merkkisiä / Universal, mutta tälle oli laitettu oikein nimi mainokseen ja kyllähän tuolla merkillä löytyykin jonkun verran juttua netistä. Toisin kuin kaverini postikuluttomat, tälle saikin heti DHL:n seurantakoodin ja nopeasti homma etenikin. Maanantaina aamulla myyjä oli toimittanut laitten kuljetukseen, kuljetusarvio oli että Torstaina perillä ja Torstaina se olikin perillä. Ilmeisesti laite ei jäänyt tullin haaviinkaan kun ei tullista ole mitään mainintaa missään. DHL:hän kai hoitaa tullauksen omatoimisesti että voihan sieltä joku tulli+alvilasku vielä tulla mutta mitään viitteitä ei asiasta ole.

Kun merkitön ja selvästi ylijäämästyrokseilla pehmustettu paketti saatiin auki ja laite pöydälle, hämmästeltiin vehjettä oikein porukalla. Oltiin ihan yhtä mieltä siitä että ainakin näpeissä laite ylitti kaikkien odotukset ihan kirkkaasti. Kovin montaa liikkuvaa osaahan tuossa ei olekaan, mutta ne mitkä on niin vaikuttivat ihan laadukkailta. Volumenappikaan ei vaikuttanut ainakaan yhtään huonompilaatuiselta kuin vanhassa Kenwoodissa, ja painonapitkin tuntuvat ihan jämpteiltä.

Heti töiden jälkeen lähdin tallille suorittamaan pikakytkentää jotta nähdään miten vehje toimii. Varsinaista asennusta ei ollut vielä tarkoitus tehdä, kun jonkun verran huolestutti että miten tuon tuollaisen muutaman sentin lätykän saa kiinni autoon ilman oikeastaan mitään asennustarpeita. Tai no jotkut kulmaraudat mukana tuli, mutta ei niillä ole kyllä mitään tekemistä tuon laitteen asennettavuuden kanssa.

Virran, maan ja herätteen kytkemisellä vehje heräsikin henkiin ja pelasi ihan sutjakkaasti. Ensitöikseen halusin tietysti asentaa muutamia ÄPPEJÄ jotta nähdään miten kaikki pelaa, mutta sitten tulikin mittava ongelma. Olen joskus puhelimen kanssakin törmännyt siihen että playkaupasta ei vaan lähde tavara tulemaan, siinä lukee joko ikuisesti download pending tai sitten lukee downloading mutta mitään ei tapahdu. Heti asiaa tutkittiin mutta ei saatu tolkkua joten jätettiin sillä erää äppihommelit. Myöhemmin palasin asiaan ja en oikein tiedä mitä tein, mutta tunnin-parin räpeltämisen jälkeen alkoivat softat valumaan ja sen jälkeen ei ole ollut tuota ongelmaa.

Niinkuin monessa projektissa aikaisemminkin, eihän me maltettu jättää hommaa tähän vaan asennustakin ruvettiin jo tutkimaan. Ensin tietysti vanha rammari ja kaikki siihen liittyvät rensselit mäelle ja sitten ihmettelemään. Eihän tuo laite tietenkään mitenkään asettunut siihen 2-din reikään, mutta sitten sain kuningasajatuksen.

Laitteen päädyissä olevilla kahdella pienellä ruuvilla sen sai kätsästi kiinni vanhan soittimen kehikkoon, ja kehikko kävi sitten tuohon kojetaulun asennuskehykseen. Dremeliä nyt piti tietysti käyttää vähän sinne sun tänne, mutta koska nyt oltiin 'vasta vähän tutkimassa' niin päätettiin toistaiseksi tyytyä tähän tilapäis(?)ratkaisuun.

Sitten ängettiin laite vähän siihen puoliasentoon ja lähdettiin koeajolle. Ääniäkään ei oltu vielä kytketty mutta selvästi ainakin Google Maps ja Joutube pyörivät jouhevasti samaan aikaan. Tästä kaikesta innostuneena seuraavana päivänä oli sitten vähän perusteellisempien sähkötöiden vuoro. Motonetistä sopiva adapteripiuha ja sitten tallille ihmettelemään. Koska vanhassakin soittimessa oli peruutuskameratoiminto, oli pakin piuha siellä jo valmiina niin ei tarvinnut siihen käyttää sen enempää aikaa. Hetken sen sijaan hämmästelin virtalukolta tulevan herätteen puuttumista, se kun oli vanhasta johtosarjasta tyystin poistettu. Kävikin ilmi että sillä ruokittiin peruutuskameran elektroniikkaa joten pienellä haaroituksella saatiin herätekin. Vanha soitinhan oli siis jatkuvassa virrassa, mutta halusin tämän nyt toimivan virtalukon kautta. Soittimen kaikki johdot olivat selvästi merkittyjä, tai kaikki paitsi yksi. Toisen takakaijuttimen plussaa ei löytynyt mistään mutta pienellä pähkäilyllä selvisi että se yksi kiinaksi (?) käsin merkitty piuha oli sitten se mikä vielä puuttui. Itse pruukaan nykyään jättää sen verran löysää kaikkiin johtoihin ettei kasaus- ja purkuvaiheessa ala sitten ahdistamaan, mutta auton antennijohto olikin sitten sen verran nafti että sen kanssa oli hetkellisesti tulla lämmin.

Kun piuhat oli saatu kiinni, pelasi kaikki kertalaakista kuin se paljon puhuttu junan vessa. Nyt kun oli äänetkin saatu kytkettyä, voitiin todeta että ihan kelpo peli. Paljon oli juttua näiden äänen laadustakin että on huono, mutta ei mun puurokorvilla ainakaan huomaa mitään eroa entiseen. Sen verran vielä korjasin kytkentöjä parin päivän päästä että irroitin sen piuhan mistä laite tietää että on ajovalot päällä, koska silloin tuo vähän himmentää näyttöä ja kun meillä on aina valot päällä niin näyttö oli käytännössä aina himmennyksellä.

GPS antenni on kojetaululla niinkuin vanhassakin soittimessa, ja Fiatin tehtaalla on oltu jopa niin nerokkaita että kojetaulussa on oikein valmis piuhan läpivientisysteemi juuri jotain tällaista varten. USB piuhat laitoin tuonne 'keskimmäiseen hanskalokeroon'. Toiseen on tarkoitus tulla mokkula jotta soittimella on nettiyhteys ilman mitään puhelimen parittamisia, ja sitä ajatellen funtsin hetkellisesti että olisin vetänyt toisen noista piuhoista tuonne tuulilasille, mutta eiköhän se tuollakin pelaa. Tätä kirjoittaessani mulla onkin vanha puhelin+prepaid liittymä tuolla samaisessa lokerossa soittimen 'testinettiyhteytenä' ja se ainakin pelaa ihan hyvin.

Kuvassa pilkistää myös katkaisija jolla saan radion soimaan jatkuvasti ilman että virta-avain on radioasennossa, tapojeni mukaan halusin laittaa sen johonkin piiloon eikä julkisesti näkyville. Ja nysväsin tuohon kytkentään varmuuden vuoksi vielä diodinkin ettei herätettä työnnetä auton elektroniikan/virtalukon suuntaan silloin kun herätettä syötetään tuolta kautta.

Eikä asennusta ilman 3D-tulostetta!

Asennuskehikon reunathan sieltä törkyisesti näkyivät ja eihän se nyt käy millään päinsä ja noinhan siitä tuli ihan hieno. Koska toi soitin on vähän nafti siihen kehikkoon joka on nyt aika nafti tohon kehykseen joka on nyt melko piukka kojetauluun niin se ei nyt istu ihan 100%, mutta sen verran oli into päällä asennusvaiheessa että ihan viimeisen päälle ei malttanut nysvätä. Mutta visuaalinen lopputulos on nyt kuitenkin ihan ok.

Koska näistä on jonkun verran ollut läppää etteivät välttämättä ihan täysin vastaa ilmoitettuja speksejä, kokeilin muutamalla hardwareinfo -softalla että miltä näyttää. Ja eihän se nyt ihan sitä ole mistä oli puhetta :-)

Muistit ja prossu on mitä pitikin, mutta väärä Android. Laitteen oma infosofta kyllä sanoo että 9.0 mutta kyllähän nyt kuka tahansa nörtti osaa koodata infotaulun missä lukee just se mitä halutaan. Eihän tuolla nyt ole mulle kuin minimaalinen merkitys, mutta anoin myyjältä kuitenkin kolmekymppiä hyvitystä ja sovittiin että se hyvittää 15.

Sitten vähän tiivistelmää:

Plussat / positiiviset yllätykset:
-Toimii suurimmaksi osaksi ihan ripeästi
-Yllättävän laadukkaan tuntuinen
-Toimii just niinkun pitää
-32 gigan tallennustilasta vapaana 17 gigaa
-Muistitikkua voi käyttää myös kiinteänä tallennustilana jonne voi asentaa ohjelmia

Miinukset:
-Näytössä valjut värit
-Näytön kirkkaus vähän hiinä ja hiinä aurinkoisena päivänä
-Radion muistipaikoissa lukee vain taajuus, voisi olla aseman nimi
-Helvatillinen rassaaminen alussa että sai Google Playn toimiaan
-Bluetooth on omituinen, merkki on kokoajan himmennettynä eikä se löydä kaikkia lähellä olevia laitteita

Muuta huomioitavaa:
-Ei RCA liittimiä
-Käyttöliittymä ei ole puhdas Android joten esim widgetit eivät näy. Näihinhän saa paljon erilaisia käyttöliittymiä (Launcher), en ole koittanut pystyykö tuon defaultin vaihtamaan tai poistamaan kokonaan.
-Äänilähteen (radio, spotify, youtube ym) vaihto käy sujuvasti, edellinen sammuu aina kun uusi valitaan.
-Etupanelissa 2 SD korttipaikkaa, toisessa ilmeisesti mukana tulleen navigointisoftan kartat ja se tuntuisi olevan liimattu kiinni kun ei lähde irti.

Muutamia käyttökelpoisia toimintoja jotka vakiona:
-Kameroiden (etu/taka jos on) mirroring
-Navi hardwarenapin ohjelmointi (google, waze, sygic ym)
-Näppäinvalojen ja näytön kirkkaus ajovalojen kytkennän mukaan
-Peruutuskameran ajolinjan näyttö on/off
-Erillinen navigointiohjeiden äänenvoimakkuuden säätö
-Säädettävä sammutusviive kun radiovirta/heräte sammutetaan 0-15min

Nyt vajaan viikon käytön jälkeen oon kyllä tyytyväinen, ja kun tässä autossa on vihdoinkin järkevästi toimiva soittopeli väistämättä tulee mieleen äänentoiston parantaminen muutenkin :-P Toivotaan vaan että toi nyt kestää kasassa, on niitäkin juttuja tullut vastaan että tälläset ovat aluksi toimineeet ihan moitteettomasti mutta jonkun ajan päästä napit ovat lakanneet toimimasta ja softat menneet pahemman kerran jumiin eikä noihin ole sitten mikään auttanut.

Kuten tästä kaikesta voi varmaan päätelläkin, niin multa suositus ainakin näillä spekseillä (2gb muisti, 32gb tallennustila (mainoksissa ROM vaikkei se nyt teknisesti olekaan oikein) Octacore) olevalle laitteelle jos tällästä hakee. Laatuvaihteluahan näissä voi olla, mutta ainakin toistaiseksi näyttää onnistuneen mun kohdalla. Jos kukkarossa riittää ja auton asennuspaikka mahdollistaa, niin suosittelisin sellaista laitetta jossa on 9-10" näyttö silleen vähän ulkona tosta laitteen rungosta. Pikkaisen pienihän toi 7" näyttö on siihen nähden mitä kaikkea tuolla voi tehdä.

Niinkun tuolla kirjotin niin tarkotus on hommata tolle oma nettiyhteys jotta kaikki pelaa itestään ilman alituista puhelimen paritusräpläämistä, ja tilasin siihen käyttöön Moilta sen ärsytykseen asti mainostetun kuuden euron simmin. Se sisältää kuukaudessa 4 gigaa dataa joka riittänee arkiajelukäyttöön ihan hyvin. Tähänastisten tutkimusten perusteella oon tullu kuitenkin siihen tulokseen että toi 4g/kk ei tule riittämään jos joka päivä soittaa Spotifyä tuntitolkulla, pyörittelee joutubea ja pitää Google Mapsia satelliittikartoilla joten pitemmillä siivuilla nettiyhteys kannattanee jakaa puhelimen rajattoman yhteyden kautta. Äkkiseltäänhän tuo vaikuttaa just sellaselta jokakertaiselta puhelimen ja soittimen paritussäätönysväämiseltä josta en juurikaan piittaa, mutta löytyi onneksi äppi Wifi Priotizer. Asensin sen soittimeen ja aina kun soitin havaitsee että paikalla on puhelimesta jaettu verkko niin se yhdistää automaattisesti puhelimeen. Jos puhelimen jakamaa verkkoa ei ole, soitin käyttää automaattisesti sitä sen omaa nettiyhteyttä. Olin vähän skeptinen tuon toimivuuden suhteen mutta on se asennuksen ja alkusäätöjen jälkeen pelannut ihan niin automaattisesti kuin pitikin. Tilasin tuolle vielä kaveriksi 'Universal bluetooth steering wheel controls' kaukosäätimenkin, saa nähdä miten sen toiminnan kanssa käy kun tuo bluetooth tuntuisi olevan hieman omituinen.

Vuosien mittaan olen muutaman kerran koittanut tutustua Spotifyhynkin tabletilla ja puhelimella mutta aina se on jäänyt kun en oikeastaan kaipaa musiikin soittoa muuta kuin autossa, ja tähän mennessä se on aina vaatinut sitä puhelimen kanssa räpeltämistä ja latauspiuhaa sun muuta roinaa niin se on jäänyt. Mutta nyt kun toi laite on aina tossa niin olen päässyt Spotifynkin kanssa kaveriksi ja onhan se kyllä hieno.

Pikaisesti värkkäsin myös selaimeen aloitussivun josta pääsee helposti usein reissussa tarvittaviin nettisivuihin.

Kun soitin oli asennettu ja olin nurkilla muutenkin, perehdyin vielä vähän tuohon peruutuskameraan joka ei ole toiminut enää aikoihin. Alusta asti sen luukku on vähän takerrellut mutta kamera itessään on pelannut. Nyt se ei ole pitkään aikaan tehnyt enää mitään, sekä vanha soitin että tämä ovat vaan näyttäneet mustaa ruutua pakilla. Toihan on joku tollanen ilmeisesti vähän monipuolisemman luokan PSVT vehje mihin kuuluu parin tupakka-askin kokoinen purnukka jossa on varmaan 10 erilaista liitintä ja paljon piuhoja. Sen asentajalle mulla olisi kyllä muutama sananen sanottavana, kaikki piuhat mitä laitteen mukana on tullut on vaan tungettu tuonne kojetaulun alle sellaisenaan vaikka ne monet metrit olisi ehkä voinut lyhentääkin siistimmän jäljen aikaan saamiseksi.

Lootassa on tällä hetkellä kiinni kaksi johtoa ja molempien kiinnitys on varmistettu kuumaliimalla. Hämmästystä herättääkin että mitä hittoa ovat nuo kaksi irrallaan olevaa johtoa joissa on ja kuumaliimajämät sen näköisesti että ovat jossain olleet joskus kiinni. Ne on myös oikein kiinnitety nippusiteillä joten todennäköisesti asentajalle on käyn 'oho' ja on ottanut ne tarpeettomina irti. Tai ainakaan mun aikana tuolla ei ole asioitu muuta kuin iskariremontin yhteydessä, eikä ole muistikuvaa että olisi piuhat irtoilleet saati sitten että olisi kiinnitetty ne nippusiteillä. Oikein mitään tolkkua asiaan ei tullut, piuhoja heiluttelemalla ei kameraan tullut yhtää enempää eloa. Täytyisi jostain saada tuollainen kamera näppeihin jotta voisi kokeilla että onko vika kamerassa vai tuossa purnukassa. Myös noi johdotukset voisi selvitellä mutta en ole mistään löytänyt kytkentäkaavioita tai mitään muutakaan tuolle laitteelle (PSVT AE-CB131) niin se on vähän hankalampi homma. Yksi vaihtoehto tietysti olisi heivata koko systeemi kerralla mäkeen ja ostaa kokonaan uusi systeemi (no okei, soittimen mukana tuli kamera mutta ei vaikuta järin laadukkaalta), mutta haluisin elätellä toiveita että kamera olisi kunnossa kun sen vaihto johtohommineen ei ihan kauheasti hotsita. Mutta on sitä ennenkin peruuteltu ilman kameroita joten menköön nyt toistaiseksi näin.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Toisin kuin huippukallis hipo-kenwood, tämän kanssa mulla riitti hermo ihan aika hyvin. Ainoat merkittävät harmituksen aiheet olivat yllä mainittu valju näyttö josta ei saanut valoisassa selvää, ja ehdotomana kuningasärsytyksenä se että tuo välillä meni tilttiin ja palautti osan asetuksista tehdasasetuksiin. Eniten kismitti se että tiltin yhteydessä toi palautti defaulttina olevat näppäinäänet. Kenen idea on määritellä defaultiksi hitonmoinen PIP aina kun painaa jotain nappia? Eihän se nyt ollut kuin muutaman valikon läpikäyminen että vehkeet saatiin haluttuihin säätöihin mutta silti. Joskus saattoi toimia tilttaamatta viikon, joskus saattoi tilata 5 kertaa pitkän ajopäivän aikana.

Tässä nyt kaikki tällä erää, taidan ruveta reissusuunnitelman tekoon.


Edellinen sivu Seuraava sivu

Hymer Car 322 etusivu

Kävijälaskuri 01/2019
(352)