Edellinen sivu Seuraava sivu

Lokakuu 2019


Lauantai 19.10.2019

Ihmeitä ei ole edellisen päivityksen jälkeen tapahtunut, mutta jotain kuitenkin ja muutama asia jäi viimeksi mainitsemattakin joten tässä nyt muutama rivi.

Edellisellä kerralla kirjoittelin siitä Ebayhankitusta 4G mokkula/wifitukiasemasta ja sen ongelmista, ja nyt olen kyllä tullut siihen tulokseen että se on kyllä ihan P. Olen nyt koittanut sitä toisen firman simmilläkin mutta joskus se vaan tekee sen että ledi vilkkuu punaista ja mitään ei tapahdu, ehkä tunnin päästä taas tapahtuu mutta voi olla että vasta huomenna. Tai sitten ei enää ikinä. Myyjältä koitin vähän tiedustella käyttöohjeita sen monivärisen (ainakin 4) ledin sielunelämän tulkintaa varten mutta se on kuulemma vain infoledi mistä ei tarvitse välittää :-D

Jo pitkään olen ihmetellyt sitä että parin päivän pysäköinnin jälkeen auto starttaa hieman nihkeästi, ihan kuin akku olisi vajaa. Kotipihassa en tietysti ole asiaa tutkinut mutta reissun päällä olen pannut merkille tuosta auton sähkötaulusta että ajoakun jännite laskee parissa päivässä ihan jonnein 11.8 voltin paikeille. En ole antanut asian häiritä, mutta tuossa eräänä aamuna kun käynnistymistä odotellessani kerkesin jo lyhyesti funtsia Autoliiton Plusjäsenyyttä niin piti tuohonkin perehtyä. Ajatuksena oli tietysti mitata akulta että purkautuuko se johonkin kun autolla ei ajeta vai onko se vain huono, mutta sitä ennen koitin kuitenkin jotain muuta. Silloin kun asensin tuon uuden mankan niin laitoin siihen lisäkatkaisijan jolla saadaan soittimelle heräte myös silloin kun virta-avain ei ole lukossa. Olenkin pitänyt tuon herätteen päällä käytännössä aina, mutta nyt käänsin sen pois ja soitin soi vain virtojen päällä olessa. Se johtikin sitten siihen että ajoakun jännite ei laskenutkaan oikeastaan ollenkaan parissa päivässä. Edellisessä soittimessahan heräte oli myös kokoajan kytkettynä (ilman katkaisijaa josta sen edes olisi saanut pois) ja myös sen aikana oli tuota samaa sähköongelmaa joten eikai tässä voi muuta todeta kun että näköjään nuo vievät valmiustilassakin virtaa sen verran että parissa päivässä jännite jo laskee. Ja tästä taas voidaan funtsia että mahtoiko se kevättalvella vaihdettu starttikaan edes olla huono..

Vaikka edellisessä päivityksessä kirjoitinkin noista kaasupullo- ja grilliasioista niin yksi hassunhauska kaasupullokommellushan jäikin mainitsematta. Ennen reissua kävin vaihtamassa sen Saksapullon kaveriksi jäävän Suomipullon täyteen, ja vaikkei sitä ollutkaan tarkoitus käyttää kuin vasta sitten reissussa niin jostain syystä kuitenkin ruuvasin siihen letkun kiinni ja hyvä olikin että ruuvasin.

Kuten aijemmin on tullut mainittuakin niin näissähän käytetään kierreventtiilipulloa, ja letkussa on tuollainen tappi (nuolella) merkitty mikä menee siinä pullon venttiilissä olevaan reikään. Nythän vaan kävikin niin ettei se letku mennytkään reikäänsä. En asiaa sen kummemmin hämmästellyt, olin minä netistä lukenut että sellaisia pulloja on mihin toi ei mene. Ero ei ole suurensuuri, arvioilta jotain millin kymmenyksiä mutta sen verran kuitenkin että ei mahdu. Luonnollisestihan mulla ei ollut kuittia tosta kun en kuitteja keräile, ja vaikka olisin keräillytkin niin todennäköisesti kusessa olisin ollut mennessäni esittämään reklamaatiota ongelmasta josta kaupassakaan tuskin oli kukaan koskaan kuullut.

Onneksi vaan olin tämänkin pullon hakenut paikallisesta Motonetistä ja sen möi mulle vanha työkaveri joten en joutunut erityisemmin vakuuttelemaan että se on sieltä ostettu ja että olen ihan täysissä järjissäni (?) enkä nyt vaan viilaa turhaan pilkkua. Ja oikeassa siinä olinkin ettei siellä kukaan (3 henkilöä oli paikalla) ollut tällaisesta ongelmasta kuullutkaan. Olin tulostanut nettikirjoituksenkin jossa asiaa puitiin ja lappu jäi sinne heille, joten ehkä se tieto joskus siinäkin firmassa leviää että tällainen ongelma on ihan mahdollinen eikä vain jonkun höpöhöpökaravaanarin lätinää ajankuluksi. Joskus keväällä vaihdoin tuon korkeapaineletkun ja vanha oli onneksi vielä tallella joten otin siitä tuon liittimen mukaan jotta voin jatkossa samantien testata uuden pullon sopivuutta, pidän kuitenkin mahdollisena että reklamaation esittäminen tällaisesta jälkikäteen ei välttämättä jokapaikassa aina sujuisi yhtä hyvin. Siitä nyt puhumattakaan että Helmikuisena aamuyönä loppuu kaasu ja pulloa vaihtaessa vasta huomaan asian :-)

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Toista vastaavaa pulloa ei ole tullut vastaan.

Se taannoin tekemäni pitkä letku + liitin kierreventtiilipulloon toimi hienosti, ei vaan ihan kauheasti ole enää tähän aikaan vuodesta käyttöä kun karkaa tuvasta lämpö tuolla patentilla rillaillessa.

Näihinhän on saatavissa myös seinään tulevia kaasun ulosottoja josta saisi kaasun kätevästi auton järjestelmästä juuri esimerkiksi grilliä varten, mutta asennus vaatisi koko makuuhuoneen purkamista plus kaasuasentajan pakeille lähtemisen joten on toistaiseksi jäänyt. Monestihan ulosoton näkee tehdyn tuohon jääkaapin paikkeille koska jääkapin takana on tilaa puuhastella sisustusta sen suuremmin purkamatta, mutta näissä peltikopeissa tuo liukuovi menee sen verran taakse ettei se ole oikein pätevä ratkaisu. Ovessahan on kyllä rajoitin mutta oven aukeamista pitäisi rajoittaa vielä nykyisestään jos tuon kaasuliitännän väsäisi jääkaapin kohdalle eikä sekään ole oikein mahdollista.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Myöhempien projektien yhteydessä kävi ilmi että tuohon aika taakse sellainen olisi suht helposti laitettavissa ja keittiöön menevä kaasuputkikin on niillä paikkeilla. Arvioisin että huolellinenkin tekijä hoitaisi homman alle kahden tunnin veloituksella.

Ylläolevasta kuvasta voi huomata myös että Fiat merkki on porsinut. Kesällä siitä putosi tuo keskikohta maahan kun laitoin oven kiinni, liimasin sen takaisin mutta ei se montaa kuukautta kestänyt. Uusi on jo hommattu, asevelihinta oli jotain vajaa 30 euroa. Kalliilta kuulosti joten tsekkasin Ebaynkin, mutta kävikin ilmi että tuohan onkin aika tyyris lätkä. Päältä 50 euroa ne näyttivät maksavan. Kyselin samalla josko olisi jotain uudemman Ducaton mahdollisesti modernisoitua versiota mutta ei, tuota samaa ne käyttävät vielä uusissakin. Ja olisihan ton tietysti voinut poiskin jättää, mutta ei oikein sovi meikäläisen pirtaan :-)

Nyt kun on öisin lämpö laskenut muutaman kerran ihan jo tuonne nollan pintaan täällä Etelä-Suomessakin niin on taas ollut akkuvirta vähän kortilla parin yön puskaparkkeeraamisen jälkeen, joten aggregaattikaupoille oli nyt sitten lähdettävä. Keväällähän möin sen haisevan ja liian ison Kiporin sillä ajatuksella että syksyllä sitten uusi, puhas ja pieni. Olisin mielellän pysynyt merkissä koska ne ovat kai noista Kinkkiaggregaateista parhaassa huudossa, mutta sitä pienintä mallia (770) ei ole ollut kellään myyjällä puoleen vuoteen. Tonnista on sillointällöin jossain näkynyt, mutta koska tonnisella ei tee tässä käytössä merkittävästi enempää kuin tuolla pienelläkään niin en ole viitsinyt sellaista ostaa kun se on kuitenkin taas vähän suurikokoisempi kuin se mikä mulle riittäisi.

Näitä kinkkejähän myydään sen seittemää eri merkkiä siellä sun täällä, mutta alle tonnisia onkin sitten jo selvästi vähemmän. Bilteman G7001 mulla oli tässä ollut jo pitempään ajatuksena, koska vaikka Biltemasta nyt sanotaankin mitä sanotaan - tai ainakin ennen sanottiin - niin jotenkin pidin sitä vähän varmempana hankintana kuin ostaa Timco tai joku muu PingPong joltain yhden meihen autotallifirmalta. Kävin tuollaista joskus katsomassakin ja olihan se ihan huippupieni ja kevyt ja 249e hintalappukin oli aikalailla sopiva tähän mun tarpeeseen.

Joku kerta kun noita taas tutkailin intternetistä niin totesin että K-Raudassahan myydään prikulleen samaa laitetta (vain eri väriset kylkimuovit) ihan samalla hinnalla. Tämän sai ihan omalta kylältä ja takuukin oli 2 vuotta Bilteman yhtä vuotta vastaan niin sellaisenhan minä sitten kipaisin.

Öljyt ja bensat täyttelin ekstahuolella ettei kävisi niinkuin sille vanhalle oli vuosien mittaan käynyt, lientä siellä sun täällä ja laite haisi aika pahalle. Samalla vilkuilin sisäpuolta muutenkin, kaikinpuolin ihan siistin näköistä jälkeä. Sitten vaan pannu tulille. Tyhjäkäynnillä se oli todella hiljainen, selvästi hiljaisempi kuin se 2-tonninen Kipor oli. Kun pistin piuhan kiinni autoon niin tuo jo sillä kuormalla (autossa vain akkujen lataus päällä) lisäsi vähän kaasua jolloin ääni tietysti voimistui. Iso Kiporihan ei vielä akkujen lataamista varten enempiä kaasutellut, joten nyt oltiin äänitasossa varmaan aikalailla samoissa lukemissa. Sanoisin tämän FXA:n ääntä 'latausteholla' kuitenkin vähän ärsyttävämmäksi, Kipori piti vain matalaa puksutusta tyhjäkäyntiteholla mutta tästä kuuluu ehkä vähän terävämpi ääni.

Tunnin verran tuota silloin koekäyttelin, ei se ihan niin tasaiseen käynyt kuin Kipor parhaimmillaan (sen käyntihän välillä vähän huojui ja välillä taas kävi erittäin tasaiseen) mutta tuntuisi olevan kuitenkin ihan käypäinen laite tähän tarkoitukseen.

Talvea vasten laitoin myös taas sen pienen lisäakun joka mulla on parina edellisenäkin talvena ollut, näinollen akkukapasiteettia onkin nyt joku 50% enemmän kuin kesäsetapissa joten vielä on pärjätty ilman aggregaatin paukutteluakin.

Nyt kun oli realistinen mahdollisuus siihen ettei tämä aggregaatti haisisi aina kamalalle, halusin pelata varman päälle myös bensakannun kanssa. Vanhan aggregaatin yhteydessähän kävin hakemassa vain jonkun kannun sieltä mistä saa kaikkea 'vaihtelevalla laadulla'. Toki silloin jo yritin löytää hyvän, mutta kun mieleistä ei löytynyt niin otin sitten vain jonkun. Aika huonohan se olikin. Nyt tein sitten vähän enemmän työtä asian eteen, taisin käydä neljässä paikallisessa kaupassa mutta en löytänyt mieleistä. Pikkukaupungissa kun ollaan niin valikoimat on mitä on. Tilasin sitten sellaisen kannun yhdeltä varaosatukkurilta minkä halusin kun ei sitä muuten saanut.

Tärkeimpänä pointtina tossa on se että kaatonokka on tuolla kannussa sisällä. Useimmissa kannuissa nokka on siinä kannun ulkopuolella, ja sehän tietysti haisee kuin rankkitynnyri käytön jälkeen eikä se haju pois mene kuivuttuaankaan. Noita Pressolin kannuja on työn puolesta tullut vuosien mittaan myytyäkin joten tiesin että niissä on korkit ja täyttönokan sovitteet taatusti jämptejä eikä kuse bensoja koiville tankatessa eikä muutenkaan. Ja hyvä se on ollukin, suosittelen.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Aggregaatti pelaa hyvin. Bensakannu ei niinkään koska korkin tiiviste menee hyvin nopeasti rullalle (vaikka kiertäisi hyvinkin köykäsesti kiinni) ja sitten taas vuotaa haisee.

Kuten edellisessä päivityksessä kerroinkin, jäi se meidän keskieuroopan turnee aika pahasti kesken. Kun terveystilanteet saatiin reilaan, oli lomaa vielä reilu viikko jäljelä joten lähdettiin sitten kotimaankierrokselle. Samoille päivämäärille osui myös Lahden Caravanmessut, ja kun kerrankin oli vapaata arkena niin mentiin heti avajaispäivänä. Ei niinkään sillä että oltaisi oltu malttamattomia, vaan idea oli lähinnä se että yleensä kun ollaan käyty viikonloppuna niin siellä on ollut aivan tuhottomasti porukkaa eikä oikein mihinkään ole saanut rauhassa tutustua. Nyt kun mentiin Torstaina heti puolen päivän jälkeen niin tilanne olikin tyystin toinen. Ihan paria erikoisvehjettä lukuunottamatta kaikkiin autoihin ja vaunuihin pääsi tutustumaan lähes samantien, pari kertaa jouduttiin odottamaan vuoroa sen verran että edellinen kerkeää ulos. Nähtäväähän tuolla oli taas vaikka kuin hitosti, niimpä me keskityttiin tälläkin kertaa lähinnä näihin peltikoppeihin kun ei kaikkea kuitenkaan missään tapauksessa olisi jaksanut kiertää läpi.

'Huonejärjestys' noissa on edelleen suht sama kuin aina, ja eipä sitä nyt kauheasti pysty muuttelemaankaan näissä tiloissa. Sen sijaan valmistajat ovat pikkuhiljaa pääsemässä eroon siitä että kaikki pinnat ovat tätä puuta/puukuvioita, valkoista ja harmaata kiiltävää maalipintaa on ilmestynyt jo monenkin merkin ja mallin sisustuksiin. Jonkun verran on vaan alettu näissäkin mennä siihen suuntaan että näyttävyys ja tilavaikutelma ovat menneet käytettävyyden edelle, mutta niitähän tehdään mitä ostetaan. Kuten joskus aijeminkin olen todennut niin oon aika tyytyväinen tän meijän vehkeen ratkaisuihin enkä mitään ylivertaisuutta tuoltakaan löytänyt. Vessat niissä on monessa jo jonkunverran tilavampia mutta eihän kaikki uudistuksetkaan voi huonoja olla :-D Vähän olen tässä funtsinut että voisi joskus keräillä kuvia noista uusista autoista ja tehdä sellaisen vertailun eri kohteista että miten eri ratkaisut mun mielestä toimivat, mutta on tässä nyt toistaiseksi ollut vähän muutakin puuhaa.

Hymercar Grand Canyon S 4x4 aut, sopivasti varusteltuna vain vähän yli 100ke

Tuolla messuilla pällistellessäni muistinkin erään asian jota olen jo monesti funtsinut. Näissä Ducatoissa kun on kojetaulussa yksi mukiteline ja se vain noin 1.5cm syvä niin siinähän ei kestä oikeastaan mikään. Kertakäyttömuki ja tölkki siinä just just pysyy jos ajaa hillitysti, mutta esimerkiksi ½ litran pullo ei siinä pysy hetkeäkään. Niin ovat noihin uudempiin tehneet siihen tuollaisen ylimääräisen tötterön.

Monta kertaa on pitänyt merkkiliikekaveriltani kysyä tuon saatavuutta ja hintaa mutta en ole muistanut, nyt muistin. Vähän yli kympin maksoi joten laitoin tilaukseen. Koska noita saa vain uusiin joissa on mustat kojetaulut, on tuokin nyt musta mutta eipä se ole vielä kerennyt haittaamaan. Nyt kestää vesipullokin hyvin siinä. Tosin niinhän tuossa kävi kuin vähän aavistelin, että kun tuo mahtuu tuohon alkuperäiseen mukitelineeseen niin se on sitten tietenkin sisältä jonkun millin pienempi eikä ne mukit ja pullot sitten mahdukaan ihan pohjalle asti :-) Mutta kuten sanottu, toimii silti paremmin kuin ilman.

Jossain vaiheessa kesällä huomasin että televisioantenni ei toimi (sille syötetään sähköä erillisestä purkista ja sekä purkissa että antennissa pitäisi syttyä ledi, antennissa ei enää syttynyt) joten sekin on ollut tehtävälistalla. Koska mielestäni näkyvyys tuolla ei ole oikein ollut kovin häävi, en asiaa sen enempää tutkinut vaan päätin vain ostaa jossain vaiheessa uuden ja vaihtaa sen ja sitten homman piti toimivan.

Koska panelin piuhat on vedetty tuosta samasta läpiviennistä sisään, halusin samanlaisen antennin jotta saan tuon kiekon kiinni suoraan siihen vanhaan jalustaan enkä joudu rassaamaan noita johtohommia taas uudestaan. Antenni on ihan yleistä mallia ja Kärkkäisellä sitä on 5kympillä myyty, ja nyt messureissulla sitten haettiin sekin samalla.

Mitään tarkkaa vaihtoaikataulua en vielä tehnyt, kunhan vähän tallilla katselin asiaa sillä silmällä. No siinähän sitten tutustuin antennivahvistimen johdotuksiin ja kappas vain.

Tuo koko systeemi oli purettuna silloin aurinkopanelin asennuksen yhteydessä, ja kun on 3 liitintä ja 2 piuhaa niin siinähän sitten voi käydä yhtä sun toista kun kamoja ruuvailee takaisin kasaan. Eipä siinä sitten sen kummempaa, jokainen voi miettiä mielessään mistä antennin toimimattomuus mahtoi johtua. Uusi antenni on nyt kuitenkin palautettu :-)

Edellisessä päivityksessä värkkäämäni päiväajovalot ovat toimineet - ja kestäneet kiinnikin! - moitteettomasti mutta niiden kytkentöjä olen joutunut entraamaan, ihan kuin arvelinkin. Niiden mukanahan tulee sellain eletroniikkapurkki mihin kytketään maa, plussa akulta ja piuha parkeilta ja tuo purkki ohjaa niitä valoja jännitteentunnistuksen mukaan. Kun autoon laitetaan virrat päälle niin akkujännite laskee, purkki päättelee että kohta lähdetään ja sytyttää päiväajovalot. Kun kone käynnistetään niin latausjännite nousee, purkki tietää että kone käy ja pitää päivävalot päällä. Kun sitten kytketään parkit tai ajovalot niin tuo purkki huomaa sen ja sammuttaa päiväajovalot. Ja aivan kuten arvelinkin, kun Webaston laittaa päälle (kaukosäätimellä tai ajastuksella) niin jännite laskee ja purkki luulee että kohta lähdetään ja sytyttää valot. Tietysti tämä nyt näyttää vähän hoopolta kadun varressa, mutta en sitä niin suurena ongelmana pitänyt että olisin kiirehtinyt asian korjaamista ajatustyötä pitemmälle.

Mutta sitten löytyi vähän veikeämpi toiminto jonka johdosta tuo piti ottaa työn alle. Valojen asennuksen jälkeen testasin tietysti mitä tapahtuu kun asunto-osan kytkee verkkovirtaan, sehän lataa myös ajoakkua jolloin sen jännite nousee. Vartin verran oli silloin roikka kiinni mutta valot eivät olleet millänsäkään joten luulin asian olevan reilassa tuolta osin. Kun sitten ensimmäisen kerran olin puskaparkissa ja hurisutin aggregaattia niin kävikin hassut. Panin merkille että ohitse kävelevä vanhempi pariskunta oli erittäin kiinnostunut autostani, tuijottivat tosi pitkään ja kääntyivät katsomaan vielä matkankin päästä. En sitä nyt sen kummemmin funtsinut, kiinnostaahan ihmisiä kaikki asiat. Vaan kun menin jossain vaiheessa käymään ulkona niin hiffasin mikä niitä taisi ihmetyttää; Päiväajovalot vilkkuivat jatkuvast sekunnin-parin välein, päälle pois, päälle pois. Jippii.

En tiedä tuleeko aggregaatista kuitenkin vähän epäpuhdasta sähköä joka ne sekoitti, vai johtuiko toi siitä että roikka oli ollut nyt pitempään kiinni kuin se testitilanteen vartti mutta jotainhan tuolle nyt kuitenkin piti tehdä. Kaikenlaisia rele- ym ratkaisuja kerkesin jo funtsia, mutta päätin kuitenkin mennää siitä mistä aita on matalin ja ottaa päiväajovalosysteemille sähkön sytytysvirrasta niin että ne eivät missään tilanteessa tee mitään jos virrat eivät ole päällä. Virtalukota asti en viitsinyt piuhoja alkaa vetelemään enkä oikein keksinyt että mistä piuhasta konehuoneessakaan olisi turvallisesti sytytysvirran saanut, joten päädyin sitten sulakerasialle. Kokeilin töötin sulakkeen, pissapojan ja ties minkä sulakkeen minkä kuvittelin olevan virroitettu vain kun sytytysvirta on päällä, mutta kaikkiin niihin tuli koko ajan sähkö (vaikka kyseiset laitteet eivät toimikaan ilman virtoja). Lopulta äkkäsin automaattivaihteiston (tämähän on kuitenkin manuaalivaihteinen) sulakkeen johon tulee sähkö vain kun virrat on päällä.

Sitten vain eräästä nimeltä mainitsemattomasta, laadukkaista tarvikkeistaan tunnetusta kaupasta haaroitin joka käy minisulakkeen tilalle ja valmista tuli. Kävi vielä tuuri että sen kytkentä oli niin päin että siitä lähtevä piuhakin lähti siihen suuntaan missä oli tilaakin, joten homma hoitui hetkessä ja on sen jälkeen toiminut.

Aggregaatin hankkimisen lisäksi on tullut tehtyä muutama muukin hankinta ja parannus tulevaa talvikautta varten. Mitään talviautojahan nämä peltikopit ei oikein ole, mutta kun me kuitenkin talvisinkin reissataan niin värkätään nyt jotain mikä helposti onnistuu. Taisin tehdä jo ensimmäisenä talvena tuonne taakse sen irroitettavan erityslevyn ettei takaovista kävisi kylmä viima lattioita pitkin, ja vaikka se nyt olikin vain nopea pikaratkaisu niin se on osoittautunut ihan hyväksi ja on edelleen käytössä ihan sellaisenaan. Ainoa vika siinä on ollut ettei se ole oikein tahtonut kestää kiinni, joten nyt sitten värkkäsin pienet salvat yläreunaan ja sen jälkeen se on kestänyt ryhdissään.

Kun tuolta takaovista nyt kuitenkin aina vähän kylmää hohkaa eikä pakettiauton ovien tiivisteetkään ole ihan asuntoautotasoisia niin viime talvenahan keksin ohimennen kokeilla ovien peittämistä. Silloin olin yksin liikenteessä joten mulla oli yksi ylimääräinen peitto ja 4 voimakasta magneettia mukana, niin virittelin sitten peiton niillä magneeteilla oviin. Ei se nyt missään nimessä 100% tiivis ratkaisu ollut, mutta kympin pakkasessa ja jonkunlaisessa tuulessa huomasi ihan selvästi että hommasta oli hyötyä.

Tälle talvelle funtsin sitten jotain vähän jämptimpää ja helppokäyttöisempää ratkaisua. Koska minä en ole ainoa jonka mielestä takaovet fuskaa, on noihin tarjolla ihan tehdastekoisia ratkaisujakin. Niissä vaan on muutama pikku ongelmaa. Suurin on hinta, jos en väärin muista niin 250 eurosta alkaa. No tuo olisi vielä siedettävissä mutta ne kun ovat kuitenkin yleismalleja niin mistä sitä tietää että sopiiko justiinsa tähän autoon. Toki Ducato on aina Ducato, mutta esimerkiksi meillä noiden takaikkunoiden verhokoneistot ulkonevat noin 5 senttiä siitä oven pinnasta niin mitäs sitä sitten tekee jos ovi ei enää mahdukaan kiinni ilman että vauhdilla pamauttaa ja kamat jäävät puristuksiin? Tuotteiden myyntikuvat ovat myös täysin ala-arvoisia, ja mitään tietoa ei ole kiinnitystavastakaan. Jos nyt myyjä sähköpostitse jotain vastaisikin niin sanallinen kuvaus esimerkiksi juuri kiinnityksetä ei ainakaan mulle riitä.

Ainakaan minä en halua tehdä ostopäätöstä noiden kuvien perusteella. Ja noi ovat samalla myös suurin versio mitä noista kuvista oli tarjolla.

Joten tässäkin kohtaa koin parhaaksi hoitaa asian itse, saa sitten sellaisen kuin sattuu tulemaan ja tietää ketä syyttää. Vapaa-aika.commista löytyi materiaalia sopivalla löytämisenvaiva/laatu/hinta -kompromissilla joten sieltä 160 senttiä leveää kangasta pari metriä. Toinen puoli kiiltävää foliota, toinen muovipintaista kangasjäljitelmää. Sähköpostitse kyllä sanottiin että se on kangaspinta mutta ihan muovilta se musta tuntui.

Takanahan oli valmiiksi verhotanko jossa verhot, idea oli siis vaihtaa talveksi tämä eristeverho sen tilalle.

Koska tuo materiaali oli monikerroksista ja arvelin sen olevan aika viheliäistä ommeltavaa niin teetettiin se sitten eräällä tutulla jolla on näistä kokemusta, halusinhan tästä kuitenkin mahdollisimman siistin näköisen. Ja kyllä se kannattikin, itse olisin vaan ommellut reunat kiinni mutta nythän niissä on jotain nauhaakin reunoissa :-D Allaolevalla piirustuksella työ tilattiin.

Muutama päivä siinä meni, valmista tuli ja olen ihan tyytyväinen lopputulokseen.

Pitkään funtsin tuon verhon kiinnitystä sivuihin, mietin hetken jos toisenkin että mihin hittoon sijoitan kaikki nepparit niin että se on varmasti naftisti paikallaan ja että mahtaako ne nepparit edes kestää tuossa seinäverheilupahvilevyssä. En oikein keksinyt mitään sellaista ratkaisua jonka toimivuuteen olisin luottanut ja josta olisin tiennyt että pystyn tekemään sen niin että siitä tulee siisti ja kestävä, ja olinkin jo aika lähellä unohtaa koko jutun.

Vaan loppupeleissähän sitten äkkäsin!

Ruuvasin verhoilulevyn irti ja tungin kankaan sinne alle. Nyt ei taatusti puhalla tuuli verhon laidoiltakaan kammariin. Kiinnityksessä kyllä hetki vierähti kun kangas pruukasi takertua ruuviin, mutta siitäkin selvittiin kun tarpeeksi monta kertaa hiulasi edestakaisin. Keväällä kun otan tuon pois niin täytyy laittaa sellaiset lävistysrenkaat noihiin ruuvien kohtiin nyt kun siitä näkee mistä kohtaa ne ruuvit sitten kiinnilaittaessa ovat menneet.

Poishan tuota verhoa ei nyt ihan kädenkäänteessä saa vaan vähän aikaa ja ruuvimeisselin se vaatii, mutta oletan että keskelle laitettu vetoketju jeesaa sen verran mitä tuosta välistä nyt tarvitsee tavaroita siirrellä. Verhon alareuna on nyt survottuna patjan alle, 160 senttiä leveä materiaali riittää siihen nippanappa. Jos ei riitä niin sitten täytyy tehdä nepparikiinnitys sinne, mutta se nyt on nopeasti puuhailtu. Tarvikkeet (kangas ja vetoketju) ja ompelijan palkka yhteensä noin 115 euroa, odotukset lähes ylittyivät joten olen oikein tyytyväinen lopputulokseen. Ensi talvena tuskin kauheasti kylmää hohkaa tuolta.

Koska tuo sisäpinta on aika vilakan oloista muovia ja verhotangon kiinnikkeissä oli paikka toisellekin tangolle niin virittelin vielä nuo alkuperäiset verhot toiseen tankoon. Pitkään luulin että tuo tanko on ehkä jotain Hymerkamaa niin meinasin jättää tekemättä, mutta sitten opinkin että sehän on ihan paruskamaa jotaa saa lähimmästä K-Raudastakin. Hain sieltä tangon josta lyhensin vähän päitä ja homma tuli sillä hoidettua.

Yläreunaanhan tuossa nyt jäi vielä pieni kaistale, mutta luotan siihen että ylös nouseva lämmin ilma pitää sen vähäisen kylmän ilman pois mikä tuolta oven yläreunasta vielä fuskaa. Jos ei, niin tuonne saa kyllä helposti jonkun eristeratkaisun väkerreltyä.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Tähän kohtaan nyt muutama huomioimisen arvoinen seikka kaikille peltikoppien perien eristäjille. Tuossa - ja vastaavissa tietysti - ratkaisussa kertyy sitten aika paljon kosteutta tuohon kylmään välitilaan (siis oven ja näiden talvieristeiden) ja niitä kannattaa aktiivisesti pyyhkiä/kuivailla. Metallissa ja muovissahan se nyt ei aiheuta ongelmaa, mutta puupinnoille saattaa nopeastikin kehittyä viherrystä ja se ei ole tietysti toivottavaa. Nekin toki lähtevät ihan pyyhkimällä pois (jos eivät nyt vuosikausia saa siinä kasvaa) mutta varmaan parempi ettei sitä olisi ollenkaan.

Nyt kun takaseinä oli hoidossa, päätin tehdä vielä vielä nopean ja halvan patentin kattoluukkuun. Näissä vehkeissä kun pitää etenkin kaasulaitevaatimusten takia olla ilmanvaihto jota ei pysty sulkemaan, niin kattoluukut ovat sellaisia että niissä on avoimet ilmakanavat. Normaalioloissa sitä ei huomaa mistään, mutta kun oikein villisti tuulee niin joskus niistä oikein puhaltelee sisään. Kesäkeleissä tuo nyt ei haittaa, mutta mutta kylmemmällä säällä sen puhalluksen oikein huomaa naamassa.

Vähän aluminiprofiilia, muutama pultti, sopiva levy ja neljä 3D tulostetta.

Listat pultteineen pujotettiin kattoluukun rakoihin.

Lopuksi levy ja nupit ja se on siinä.

Ideahan tuossa on se että toi 10 senttiä kattoluukkua isompi levy ohjaisi sen viiman sivuille kun alunperin se tuli palttiarallaa suoraan nukkujan naamalle. Toimivuutta ei toistaiseksi ole päästy testaamaan, mutta ei tuo nyt suuren suuri ajan eikä rahan häviö ole vaikka ei pelaisikaan. Pimennys- ja hyttysverhoahan ei nyt sitten voi käyttää, mutta aika vähän niille on ollut talvisin käyttöä muutenkaan.

Eräästä menestyksekkäästä pikakokeilusta ja äärimmäisestä innosta johtuen päätin perehtyä myös etuosan lämpöongelmaan joka koskee oikeastaan kaikkia pakettiautokeulaisia asuntoautoja. Monestihan näissä on kääntyvät etupenkit ja iltaa istutaan auton ohjaamo-osassa, ja ohjaamoitahan ei ole yleensä eristetty mitenkään. Etuikkunoiden tummenusverhot auttavat kyllä jonkun verran siihen että lasit eivät hohka kylmää, mutta paljon paljasta kylmää peltipintaakin on. Ovien tiivisteet ovat mitä ovat ja etenkin oviaukkojen alaosat ovat usein aika kylmiä. Tästä johtuen on karavaanarilla sitten vilu Salkkareita katsoessa vaikka autossa muuten olisikin 20+ astetta.

Tähänhän on myös olemassa runsaasti tehdastekoisia ratkaisuja.

Yleisin lienee auton peitteleminen ulkopuolelta. Ikkunapeitteet eivät paljon ovien alareunoja suojaa, ja tuossa koko keulan matossa mahtaa olla aikamoinen asentelu ja etenkin pakkaaminen sitten kun se on ollut räntäsateessa yön yli. Paljon noita kyllä kehutaan, mutta itse en oikein jaksa uskoa että edes tuo täyspeite auttaisi ihan kauheasti ohjaamossa viihtymiseen. Auton pelti on edelleen tuolla kylmässä - vaikkakin peiton alla - joten pakostahan sen kylmän täytyy johtua myös sisätiloihin ja edelleen karavaanaria viluttaa.

Selvästi parempi ratkaisu sisätiloissa viihtymiseen lienee koko ohjaamon vuoraaminen sisäpuolelta.

Nuo todennäköisesti jo auttavatkin aika kivasti asiaa, etenkin jos tuohon lisää vielä lämpöeristematon lattialle ja ehkä vielä lämmitysvastuksellisena (verkkovirta) versiona. Oikeanpuoleinen näytti maksavan 530e, vasenta en katsonut. Mutta vaikka noi maksaisivat satasen, en kyllä itselleni tuollaista. Todennäköisesti asennuksessa on sen verran puuhaa etten viitsisi sitä parin yön puskaparkkeerausta varten tehdä joten duunataampa taas itse ja saadaan sellainen kuin sattuu tulemaan :-D

Auton mukanahan tuli aika napakka eristeverho tähän ohjaamon taakse jota me käytetään aina öisin talvella, justiinsa sen takia ettei suotta lämmitetä myös kylmää ohjaamoa kaiken yötä.

Taannoisessa puskaparkissa oli pari astetta lämmintä ja aikamoinen sivutuuli ja sain sitten taas pikku idean. Virittelin toisen noista verhoista tuulenpuoleisen etuoven eteen, ja vaikka se nyt oli kaikinpuolin päin prinkkalaa siinä ja pikapatentti putoilikin kokoajan niin siitä oli kyllä ihan selvä hyöty kylmien ovipintojen eristämiseen. Seuraavalla viikolla sitten Clas Ohlsonista lisää neppareita ja tallin kätköistä pienet pätkät sidontaliinaa.

Niillä sitten väliverhon puolikkaat kiinni sivuille (edessä on valmiiksi neppareita auton vakiovarusteisiin kuuluvia piennysverhoja varten (joita ei kyllä ole ikinä käytetty kun tähän on jälkeenpäin lisätty noi kasettiverhot eteen)).

Ja niin saatiin sivuverhot illanistujaisiin pienellä vaivalla ja muutamalla eurolla!

Noi penkit ei sitten ole todellisuudessa noin p*skaiset..

Vaikka nuo nyt näyttävätkin aika epätiiviiltä etenkin sivujen osalta niin kyllä ne aika kivasti peittää kriittisimmät mestat.

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Noi osoittautuivat talvella kyllä todella toimiviksi illanistujaisviihtyvyyden lisääjiksi.

Täytyy vaan sitten talvemmalla vähän tarkastella vielä tota hommaa, en ehkä välttämättä halua että ne lilluvat märillä kumimatoilla. Ehkä jotkut erilliset muualla säilöttävät kumimattosuikaleet kosketuskohtiin?

Sivuoveen haluaisin vielä keksiä jonkunlaisen virityksen talveksi, siinä on ja sen verran paljasta kylmää peltipintaa että sen ratkaiseminen parantaisi lämpöasioita varmaan jonkin verran. Toki niihinkin on olemassa tehdastekoisia ratkaisuja, mutta ne on yleensä koko oviaukon kokoisia levyjä jollain ylimääräisellä ovimekanismilla ja se taas on ehkä vähän overkilliä meille kun ei me nyt kuitenkaan olla lappiin lähdössä Helmikuussa. Jos tuon kulkuaukon saisi jotenkin hoidettua johonkin 70-100cm korkeuteen asti niin se varmaan piisaisi meille. Muutama idea on jo päässä pyörinytkin, ongelmana on vaan se että haluan tehdä kaikki nämä tällaiset viritykset niin että niistä ei jää jälkeäkään sitten kun ne poistaa ja ihan sellaista ratkaisua en vielä ole keksinyt. Mutta vielä on talvea jäljellä!

Tässä päivityksessä kun ei ole vielä ollut sanaakaan kesällä ostamastani Kinkki Kiinalaisesta Androidmankasta niin laitetaampa sen uusin oivallus loppukevennykseksi.

Joskus kun on päiväajovalot päällä ja painaa jarrua niin se kuvittelee että peruutetaan ja haluaa näyttää peruutuskameranäkymää. Auto itsessään kuitenkaan ei kuvittele peruuttavansa koska pakkivalot eivät syty eikä kamerakaan herää :-)

** Päivitys Tammikuu 2021 ** :
Tämä johtui siitä että soittimen 'peruutustunnistinpiuhalle' tuli sähköä jarruvaloista todennäköisesti takavalojen orastavan maavuodon takia. Takavalot toimivat kyllä täysin normaalisti, mutta tuollaisessa laitteessa on niin herkkä se tunnistus että jo pienen maavuodon aiheuttamasta jännitteestä se sitten luuli että nyt peruutetaan. Korjasin asian laittamalla releen tuohon peruutustinnistinpiuhaan, rele ei vetänyt niin pienestä 'virhejännitteestä' vaan vasta sitten kun oikeasti oli pakki päällä ja piuhaan tuli se 12 volttia. Asialla ei siis ollut mitään tekemistä päiväajovalojen kanssa, ne nyt vaan sattuivat olemaan aina päällä silloin.


Edellinen sivu Seuraava sivu

Hymer Car 322 etusivu

Kävijälaskuri 01/2019
(547)