Edellinen sivu

Maaliskuu 2021


Perjantai 12.3.2021

Loka-Marraskuun vaihteessa oli taas pikku lähiseutupuskaparkkimatka kolmen autokunnan voimin. Vaikka noita omin nokkineen metsänlaidassa mököttelyviikonloppujakin on kiva pitää, niin onhan nuo ryhmämatkakin kivoja.

Tuli oltua myös jumissa hiekassa (ei kuvissa) vaihteeksi :-P

Toiseen suuntaan ajaessa otti harmaavesisäiliökin pienen pohjakosketuksen tuossa, mutta siihen oltiin varauduttu joten hissukseen mentiin ja mitään ei päässyt tapahtumaan. Toiseen suuntaan sitten vähän paremmalla ajolinjalla ja homma reilassa.

Aina syyshämärien lisääntyessä olen pannut merkille asianharrastajien keskustelualueilla että yksi sun toinen on värkännyt kaikenlaisia tunnelmavalaistuksia jotka tietysti näyttävät hämärissä kuvissa hienoilta. No itse en ole löytänyt oikeastaan mitään sellaista valaisinratkaisua joka olisi kelvannut, lähinnä sen suhteen että miten ne saa kiinni niin että ei jää mitään jälkiä kun sen sitten poistaa. Enkä ole kyllä pahemmin etsinytkään. Joskus syksyllä sitten viihdytin itseäni tilailemalla Ebaysta kaikkia aivan turhaa roinaa, suosikkihakuni ollessa led ja hintaluokka euron-kaksi postikuluineen. No kun sieltä sitten ensimmäinen kirjekuori tuli niin heräsin. Olin tullut tilanneeksi USB töpselillä varustettua tosi ohutta läpinäkyvällä muovilla eristettyä lankaa jossa oli tasavälein ledejä. Vaikken ollut tilatessa ajellutkaan asiaa niin noistahan saikin autoon tosi kivat hämyvalot.

Kiinnitysosat valmistui tietenkin sujuvasti 3D-tulostimella :-) Erilaisiin rakoihin meni noi pienet liuskat ja tuohon yhteen leveään listaan sai piuhat kiinni näppärästi tuollaisella isommalla hakasella. Kuvassa on kaksi erilaista 'narua', toisessa valkoiset ja toisessa siniset valot ja ne oli kytkettävissäkin tietysti erikseen. Valoista ja kiinnitystavasta johtuen ne eivät oikeastaan osuneet silmään päivän valossakaan joten noin juosten kustuksi pikaratkaisuksi ihan kelpo. Jos nyt kukaan muu enää nykypäivänä tilaa hyipahaamuovikrääsää Kiinasta niin tuon näköisellä kuvalla niitä myytiin: (linkkiä turha laittaa, ne muuttuu kuitenkin aikojen saatossa)

Jouluna oltiin sitten 3 yön lähiseutumatkalla. Pari ekaa yötä oltiin muutaman vuoden takaisessa suosikkimestassa, nyt ei oltu käyty siellä pariin kesään kun siitä on kai tullut aika suosittu.

Tammikuun alussa treenasin taas vähän lumiketjuja että osaa sitten jos tarvii. Helpothan ne on laittaa, mutta kun ei viime talvena tarvittu (kun ei ollut lunta) niin vähän virkistelin muistia.

Tammikuussa oli sitten vähän merkkivalorumbaa. Webastohan on joka talvi tehnyt sen tempun että kaukosäätimellä ei toimi, mutta nyt se teki sitten sellaisen tempun että toimi sekä kaukolla että kellolla, mutta sammuttaessa vilkkui punainen valo pitkän aikaa. Mutta kuten kuvasta näkyy, on tuossa toinenkin merkkivalo joka ei ihan kuulu asiaan. Eräänä lumimyrsky-yön jälkeisenä aamuna kun lähdin työmaalle niin kone ei lähtenytkään ekalla käyntiin vaikkei pakkasta paljoa ollutkaan. On mahdollista että lopetin starttaamisen liian nopeasti, mutta käynnistymättä kuitenkin jäi. Toisella yrittämällä lähti ja kaikki oli oikei, paitsi että moottorin vikavalo jäi palamaan. Auto kuitenkin pelasi ihan normaalisti joten ajoin muutaman kilometrin matkan töihin. Työpäivän jälkeen lähdin käymään 'toisella työpaikalla' vikakoodien lukuun ja siinä matkalla sitten kuulostelin että jaahas jaahas. Koska kone tuntui lähtevän käyntiin vähän hitaammin kuin aikasemmin ja ajettaessa kone kuulosti raksuttavan selvästi enemmän kuin ennen, tuli mieleen että olisikohan nyt käynyt pikkuinen 'tyyppivika' joten vikakoodien luku ei sitten kauheasti yllättänyt:

Suomeksi sanottunahan toi tarkoittaa siis että nokka- ja kampiakseli eivät ole toisiinsa nähden oikeissa asemissa eli niin sanotusti 'jako sekaisin'. Tämähän ei ole tässä moottorityypissä mitenkänä ainutlaatuinen tapahtuma vaan jopa Fiatin virallisista korjaamo-ohjeistuksista löytyy ohjeistus tilanteeseen. Auto_miesten tietotoimistohan tietää kertoa että sadevesi pääsee jostain jakopäähän, jäätyy ja sitten jako hyppää. Omassa tilaisuudessani ei ollut vedestä tietoakaan (pakkasta ollut useamman päivän) mutta sää huomioiden olisiko nyt sitten pakkaslunta päässyt pöllyämään jakopäähän - vaikka ei tietysti pitäisi.

Kun jakopää avattiin, oli jakohinassa näkyvissä ruostejälkiä josta pääteltiin että onhan sinne jostain nyt jokatapauksessa märkää - tai lunta joka sitten sulanut - päässyt. Useimmissa moottoreissahan jakopään sekoamien aiheuttaa aikamoisen remontin, mutta näissä riittää lähes poikkeuksetta se että laitetaan uudet nostajat ja keinuvivut ja tietysti uusi jakopää. Näitä on jonkun verran tullut vastaan ihan työelämässäkin, ja ikinä ei ole tarvinnut tuota suurempaa remonttia tehdä. Koska auto kuitenkin pelasi ihan hyvin ja purettaessa voitiin havaita että jako oli vain yhden hampaan pielessä niin päätettiin yrittää helpoimman kautta ja vaihdettiin vain uusi hihna+rullat (ei vesipumppua koska eihän jakopäärempasta ollut kuin joku 30tkm) ja sitten tulille. Ja onni onnettomuudessa, sillä tuli kuntoon. Alussa sitä tietysti tuli kuulosteltua tosi tarkkaan että onko kaikki nyt varmasti ok, mutta kyllä se nyt kuitenkin vaan niin meni että säikähdyksellä selvittiin.

Koska pakkaskautta oli nyt jatkunut jo jonkun aikaa ja näytti siltä että jatkuukin niin päätin sitten ruveta talven ensimmäiseen pesuhommaan. Ja ei olisi pitänyt koska kävi juuri se miksi en pidä auton pesemisestä.

Nääs kun autoa pestessä sitä löytyy aina kaikenlaisia uusia epäkohtia :-) No ei tuo nyt tietysti paha ollut, kynsilakkaa vaan päälle. Piti sitä toki laittaa monta kerrosta (ja tietysti antaa välillä kuivua) mutta ihan hyvä siitä sitten tuli.

Otetaampa tähän väliin sitten kuva ensimmäiseltä kuukaudelta:

Heti auton oston jälkeen sain hämmästyksekseni huomata että tähänhän ei mahdukaan kuin yksi kaasupullo kerrallaan (sittemmin olen oppinut ettei se ole mitenkään ainutlaatuista peltikopeissa) ja sehän ei tietysti käynyt. Muuten ehkä olisi käynyt mutta halusimme reissata talvisinkin jolloin kaksi pulloa on ihan välttämättömyys. Ratkaisin tuon silloin niin että sahasin seinään aukon ja rakensin siihen tuollaisen lisäosan. Koska pullojen vaihtoa varten tuo kansi piti aina ottaa pois, oli se jo hieman kulahtanut ja mahdollisen seuraavan omistajan silmissä varmasti vähän kyseenalainen systeemi.

Koska meillä oli pikkuhiljaa virinnyt ajatus siitä että tää auto ei ehkä ole meillä enää kauhean kauaa, olin jo pikkuhiljaa ruvennut suunnittelemaan tuohon jonkunlaista korjauspalaa joka näyttäisi mahdollisimman alkuperäiseltä.

Pohdin muutamiakin vaihtoehtoja, lopulta päädyin tekemään ulkokanteen 'pinnapultit' joilla kiristetään sekä sisä- että ulkokansi paikalleen. Luonnollisesti välissä on 3D-tulostettuja osasia jotka kohdistavat nuo levyt oikein. En halunnut tehdä vain suoraan kiinni ruuvattavia levyjä koska auto haluttiin kuiteknin pitää normaalissä käyttökunnossa mutta kuitenkin niin että tuo peitelevysysteemi on käden käänteessä asennettavissa kun ja jos tilanne niin vaatii.

Toistaiseksi projekti jäi tuohon jamaan kun halusin lähtä välillä olemaan jumissa.

Tuossa minä vähän vekslasin enkä huomannut että heti auton edessä oli kinos joten ajoin sitten siihen kinokseen. Eipä siinä ollut vauhtia konttausta enempää mutta siinä oltiin. Lapiota en ollut juuri tälle reissulle ottanut mukaan ja ei niitä samperin lumiketjuja saanut tuossa enää asennettua. Jos nyt olisi Siperiassa yksin oltu niin olisihan tuon tuosta saanut taisteltua irti mutta päätin aloittaa Autoliiton Plusjäsenyyden hyödyntämisen heti Tammikuussa :-D

Maaliskuun alussa kävin pienellä talvilomamatkalla. Hangossa oli meininki vähän toinen kuin kesällä. Rantsun puskaparkin reunalle oli tullut rakennustyömaa ja ihmiset olivat kadonneet. Ja taisi puhelimen kamerakin ruveta lomailemaan.

Hangosta ajelin sitten yhdeksi yöksi Turkuun. Kuten tuolla kirjoittelin niin oltiin vähän funtsittu harrastuksen jatkoa, ja ihan puhtaasta mielenkiinnosta kävinkin nyt sitten kysäisemässä 'paikasta X' että paljon tosta saisi. Tarjous oli aika hyvin reilassa arvioni kanssa, ehkä jopa yli sen. No en luonnollisesti jättänyt kun oli reissu kesken :-)

Tässä vaiheessa olin jo päättänyt että yksi yö vielä ja sitten kotiin. Yösijankin olin päättänyt, sääennustetta vaan en ollut tarkastanut. Perille päästyäny totesin sitten että aamuksi olisi tarjolla -22. Vaikka tosikaravaanari sanoo kalustosta riippumatta että HYVIN PÄRJÄILEE!!!111 niin tiesin että vilakka tulee olemaan. No muuten meni kyllä ihan hyvin mutta kaasu loppui aamulla kuudelta ja kun tossa kelissä kaasu loppuu niin torpassa on aika nopeasti aika viileä eikä 4kw kauhean nopeasti sitten palauttanut lämpöjä :-P

Niimpä lähdinkin aika ajoissa ajelemaan kotiin reissusta. Ja parin päivän pohdiskelun jälkeen kävikin ilmi että se olikin sitten viimeinen reissu. Sovittiin siis kaupat autosta. Ollaan tässä nyt jonkun aikaa katseltu auton vaihtoa ja ollaan tultu siihen tulokseen että sopivan löytymisessä menee todennäköisesti aika kauan, niin ajateltiin että tässä kohtaa lienee sopiva hetki pitää vähän taukoa hommista. Lähinnä sen takia että meidän tahdilla tuossa olisi vuoden päästä mittarissa jo 200000 eikä siitä sitten saa enää mitään. Lisäksi kun nyt on kai kautta aikain paras kevät myydä auto, niin siitä sai ihan ok rahankin. Jos tämä koronahype sattuu syksyksi tai ensi kevääksi menemään ohi, voi olla että hintataso - ja myynnin helppous - on taas jo ihan eri tasolla. Niimpä päätettiin sitten näin.

Ensitöikseni hoidin tuon kaasukaappiasian valmiiksi, ja tuollainen siitä tuli. Vaikkei siitä nyt minulle enää mitään iloa ole eikä lopputuloksen taso auton hintaan vaikuta, niin ei mulle kuitenkaan sovi päästää p*skaa käsistäni joten niin hyvää tehtiin kun osattiin ja ihan hienohan siitä tulikin. Ja vaikkei sitä kukaan näekään eikä purkamatta todeta, on tuolla myös tiivistys joten kaasut eivät mahdollisten vuotojen sattuessakaan pääse vääriin paikkoihin. Ja vaikka itse sanonkin, ei tuosta äkkinäinen ensivilkaisulla huomaa mitään erikoista.

Kauheasti en ruvennut varusteluita purkamaan, invertteri oli oikeastaan ainoa kiinteästi asennettu laite jonka otin mukaan. Purkuvaiheessa kävi ilmi että invertterin käyttökytkimen (joka oli asunto-osassa, invertteri itessäänhän oli akkukaapissa) piuhoille oli käynyt jotain todella omituista. Ihme että se edes toimi. Invertterin lisäksi purin myös sen edellisessä päivityksessä tekemäni asunto-osan tupla-akkusysteemin ihan vain siksi kun sehän nyt olikin vähän sellainen patentti jonka visuaalinen toteutus ei täysin tyydyttänyt itseäni :-)

Aikojen alussahan siirsi myös lämmityksen anturin sieltä huonosta katonrajapaikasta sohvan päätyyn, senkin palautin alkuperäiselle paikalle ihan vain alkuperäisyyden takia vaikka sen toimivuus siellä olikin aika surkea.

Soittimenkin muistin nollata, autoon sen kuiteknin jätin. Tästä jäi kyllä vähän kaksijakoiset ajatukset. Se että tää on Androidlaite johon sai kaikki kartta- ja muut ÄPIT oli hieno juttu ja siksi se ostettiinkin, mutta jonkun verran kiristi hermoja se että tää välillä tilttaili (joka olisi vielä menetellyt mutta tiltissä se aina sotki tietyt asetukset) ja se että vähänkään kirkkaammalla säällä tästä ei nähnyt mitään. Jos joskus vielä tulee tarvetta niin aijon kyllä silloinkin tutustua 'Kiinalaisii kaksdin mankkoihin', ehkä noikin kehittyvät.

Auton tyhjennys, pintapuolinen siivous ja noiden muutamien varustelujen purkaminen kävivätkin tosi nopeasti. Niin paljon kun niiden kasaamiseen on aikaa käytetty, ei 'luovutushuollossa' kaasukaappia lukuunottamatta mennyt kuin kolmisen tuntia. Muutaman kerran kyllä kerkesi harmittamaan aika tanakasti.

12.3 tuli sitten noutaja paksun lompakon kanssa ja se oli hasta la vista.


88tkm oli mittarissa kun tämä ostettiin (11/2017), lähtiessä 162tkm. Reissupäiväkirjan pikaisella tutkimisella arvioisin että reilu 300 yötä tuli oltua reissussa. Jonkun verranhan tätä tuli ropattua ihan harrastuksen ja täydellisyyden tavoittelun nimissä mutta hetken kun funtsin asiaa niin alustassahan ei tainnut olla muuta oikeata vikaa kuin se ohjausvaihteen 'räjähtäminen'. Ja olikos yksi alatukivarren pusla huono (ilmeisesti taas samaa tulossa kun ohjaus alkoi välillä vähän puoltamaan). Ajoltaanhan tuo oli kyllä tosi hyvä, jopa se pikainen Norjan reissu (2800km vajaassa 2vrk) meni senkun vaan ootteli perille pääsyä.

Ja mitä asunto-osaan tulee, niin en tiedä olenko nähnyt 6-metrisessä Ducatossa parempaakaan. Säilytystiloja on selvästi enemmän kuin useimmissa uusissa, sänky oli 195x140 mitoillaan varmaan poikittaissängyllisten parhaimmistoa, jääkaapin päällä niin iso vaatekaappi ettei ole vissiin enää missään uusissa. Myös molempien etupenkkien alla isot säilytystilat, useimmissa autoissa siellä - ainakin toisessa - taitaa olla asunto-osan akku/akut. Vaikka sohvan alla olikin Truma, oli siellä myös ihan kätevän kokoinen säilytystila. Yläkaapit olisivat voineet olla syvempiä, mutta kai tuossa kohtaa oli menty ulkonäkö / tilan tuntu edellä. Ja vesijärjestelmän tyhjennys (tärkeä talvikäytön suhteen). Ainoa osa mikä tarvi irroittaa/siirtää tuota hommaa varten oli sohvan istuintyyny. Ei tarvinnut purkaa sänkyä tyhjennyshanalle pääsemiseksi eikä ollut tyhjennyshanoja lattiamaton alla.

Asunto-osan ainoa moite oli vessa, ja sekin vain näin 190+ senttisen vinkkelistä koskien istumatoimia. Normaalivartaloiselle ja keskimittaiselle ei varmaan aiheuta ongelmia sekään.

Joten LOPPUPELEISSÄ sanoisin että vaikka tää menikin alkujaan lähinnä niin että me ei ostettu tätä vaan tää myytiin meille, niin ihan hyvin se onnistui. Nyt tässä vaan sitten vähän säästellään ja katellaan että mitähän kivaa ja viisasta sitä seuraavaksi hommaisi.


4.4.2012 - Näin kolmen viikon jälkeen on kyllä sanottava että onhan tää olo nyt aika ankeeta kun on viimiset viisi - vai kauan siitä ekasta koppiautosta nyt on aikaa - vuotta päässyt reissaamaan aina mihin vaan :-/


Edellinen sivu

Hymer Car 322 etusivu

Kävijälaskuri 01/2019
(958)