20.1.2010

Tapana on ollu prausailla välillä tota iipeitä ja tilailla sieltä kaikkee muutaman euron arvosta honkonggikrääsää (avaimenperiä, vilkkuvia ledinalleja ym) ja sitä mä taas joku ilta rupesin tekemään. En sitten tiedä miten se mieleeni tuli, mutta muistui mieleeni radio-ohjattava auto 80 luvulta ('87 jos tarkkoja ollaan) ja piti sitäkin sitten hakea. Ja niitähän saikin vaikka kuinka monesta paikkaa, ja kävikin ilmi että niitä on taas alettu tekemään.

Sillon kakaranahan noi maksoi ihan mielettömiä joten ei tullu kuuloonkaan kun piti Amiga viissatastakin tuunailla ja veneellä ajella ja muuta, mut nyt olikin hintalappu sitä luokkaa ettei se näin aikuisena (??) ollu enää yhtää kallis. Toki tohon tarvii hommata vielä radiovehkeet, akku ja sille laturi, mutta ajattelin että ne hoituu kun laittaa toisen mokoman euromäärän jonoon. Et eipä sitten muuta kuin tilaus vetämään.

Toveria sitten konsultoin noissa tarvikkeissa, ekaksi radiovehkeet tilaukseen. Kuulemma joku 2.4 kikahertsin systeemi ois hyvä ja nykyaikanen, 120 euroo ja siihe sitte vielä päälle ohjausservo 20 ekee. Noi pelkästään ois jo yli tuplannu tähänastiset hankintakulut joten päädyin kyllä kelpuuttamaan vähän halvemmankin ratkaisun. Niin tilasin sitten jonkun tollasen Futaba Megatech 2PL vehkeen, 40 mekahertsii ja jotai muutakin ei niin hipoa. Mukana tuli 2 servoakin joten tota erillistä servoakaan ei tarvii lähteä ostamaan ja jääpä yksi servo sitten varallekin. Tällä valinnalla 'säästin' jo yli puolet vrt toho hyvään ja nykyaikaiseen ratkaisuun. Ja tilasin miä jotku vaihtokiteetki silt varalt et jollai muulki joskus ois tollaset museovehkeet ni voi sit vaihella noit tarpeen mukaa.

Ja sit miä tilasin moottorinki ku ton mukan tulee qlemma vaa joku ei niin hyvä.

Ja sit tietyst sähköö. Sain jonkun linkin johonkin akkuun mutta tietämättä sen hyvyydestä tai huonoudesta ilmotin että haluun sellasen akun millä voi ajaa pitempään kuin halvimmalla. Ni sit mulle ehotettii

Ja ku miä sitte muistelin tuolta 80 luvulta että eihän noi vehkeet kestän ajaa ku jotain minuutteja ni sithän mun piti tietyst tilaa samantien kaks noita. Ja ne kaks maksoki sitte noin 2½ kertaa sen mitä yks halpa akku. Sittemmin kävi ilmi että jo yhessä tälläsessä akussa on yli nelinkertanen kapasiteetti noihi museovehkeisii verrattuna et ehkä yhelläki ois pärjänny (etenki ku oon ymmärtäny et nois autois menee aina joku paskaks suhteellisen nopeesti) mut ompahan nyt sitte. Tässä vaiheessa alko olla jo aika selvää että se pelkän auton hinta onki ehkä joku 1/3 siitä et tää setti on siinä kunnossa ku miä haluun :-D

Laturihan tolle akulle tarvii tietty myös, mut mainitul kaveril on qlemma 1 joutilas. Ja sille laturille tarvii sit viel 12v virtalähteen. Aattelin aluks pelata ihan vaa auton akulla mut venytin sit viel sen verran et tilasin jonku Graupnerin 13 anppeerisen virtalähteen.

No sit miä luin tietyst intternetist paljo kaikkee juttuu aiheesee liittyen ja jossai puhuttii sit oikeist laakereist. Tiedustelin astiasta tarkemmin tolta neuvonantajalta ja sit taas vähä iipeitä ja..

No sit ku miä jo hetken hengähdin ni tajusin et nythän on talvi, et voiks tol edes ajaa mihinkää ku eiköhän toi nyt sudi vaa joutilasta kokoajan. Tästäkin aiheesta sitten neuvoteltiin ja näin jonkun linkin missä oli ruuvattu ruuveja renkaisiin ja sillä systeemillä kuulemma vois sitte jo päästä eteepäin. Joo ja ei, en ruvennu tilaa iipeistä ruuveja. Mut eihän niillä ruuvirenkailla sitte taas voi missää sisätiloissa ajaa (vaik eikai tol muutenka paljo voi, mut ohan ne 'kesärenkaatki' oltava) ni sit miä kyl taas surffasin iipeihi.

Ni nyt mul on sit ehkä kesä- ja talvirenkaatki.

Tätä kirjottaessa (20.1.2010) suomesta tilatut kamat (radio, akut, moottori) on jo tulleetkin, Sabella ja Racingfactorylla ei menny ku se ihan postinkulun vaatima minimiaika toimituksessa, siitä oikei vähä yllätyin. Auto tulee - kuten sanottu - Hong Kongista, laakerit ja kumit ameriikasta (eri paikoista) ja vanteet japanista. Kaikki on lähetetty 19 ja 20pv, saa nähhä millon tulevat. Autossa varsinkin oli sen luokan rahtikulut että se ei varmaan tuu millään peukalokyydillä.

Muut tulleet kamat eivät paljo ajatuksia herättäneet, mutta tossa radiosysteemilootassa olikin sitten jo vähän enemmän ihmettelemistä. Tuntui vähän samalta kun taannoin hommasin 15 vuoden Ford harrastamisen jälkeen Lada Nivan; paljon oli kaikkea mut mistää en tiie mitää. Kun noita palikoita vartin pyörittelin, rtfm ja räpläsin ohjainta nii kyllä toi nyt alkaa ihan trimmejä (?) myöten olemaan teoriatasolla hanskassa.

Mut kuten sanottu, nyt vaan ootellaan lisää roinaa että päästäis edistyy kasaushommissa. Enhän mä oo ikinä tälläsiä ruuvannu mut katotaa, miä kerron sit..

Ai nii ja sit miä tilasin viel iskarit, ku toshan ei oo ku vaa jouset ja mitä oon videoita nähny ja intternetist lukenu ni aika pomppusta ja ailahtelevaa menoo on sellasenaa.30.1.2010

Autokin tuli aika pikavauhtia.

Sitä odotellessa tuunasin noi ylimääräset vanteet.

Hommasin sellasta hienoo '2 komponentti' kromimaalia, ensin veettiin musta efect primer ja sit se maali pintaa. Ei tost nyt lähimainkaa kromista tullu mut selvästi kiiltävämpää kuin niillä perinteisillä kromimaaleilla. Pinta on myös huomattavasti kovempi kun noissa perinteisissä kromimaaleissa joka ei kestä mitään.

Vaikkei mulla ikinä Nikkoo oo ollukaa (siis tälläst kasattavaa) ni pienoismalleja oon kyllä ennemuinoin kasaillu. Mut sen verran oli vuodet unohduttaneet asioita et enhän miä tajun ollenkaa et noi palikat on merkitty ja kasausohjeessa on sit numerot ja kirjaimet sitä mukaa mitä palikoit tarvii.

Sähköt on niinq valmiit ja taka-akseli vehkeinee on valmis. Tekijähenkilö tietyst ois päässy tähä jamaa puolessa tunnissa mut mä kun en tiie mistää mitää ja seurasin ihan kasausohjetta ettei tarvii sit purkaa ja patentoida jotain joka on menny hosumalla pielee, ni vajaa 3 tuntii tos nysvätes oli jo menny.

Reilu 4 tunnis oli sit melkee valmista. Kasasin nyt täs vaihees viel tol vakiojousituksel ku ne tuningpalikat ei mee ihan heittämäl.

Sit kohtpuolii oltii koeajokunnos.

Ja hyvinhän se suttas. Sit piti alkaa valmistaa koppaa.

Värin kans oli vähä ongelmaa. Keltasiihan näijen 'kuuluu' olla, ja just sen takii miä en halun keltast. Sit miä oisin halunnu jonku erikoisvärin mut se ois sit voinu olla tylsä jo koht. Enkä miä mitää perusväriikää, vaik punasta mietin kyl suht vakavissani. Sit miä päätin jättää tän valkoseks, Maijjami Vaissiski oli valkonen väni. Enkä miä ainakaa toistaseks meina laittaa noit teippauksiakaa.

Tälleeki pysty käymää ihan helposti, eikä toi tost ominee enää lähten. Ja ajelinhan miä sit tietyst korjahyllyn kulmii päin ja ties mihi ku eihän toi oikei mikää sisäauto oo. Ja sit miä ajoin johonki päin niinki tuimasti et ohjausservo meni hajalle servoseiveristä huolimatta, niimpä piti sitte ottaa varaservo heti käyttöö.

Uloshan sitä piti sitte päästä, mut eihän tuolla lumessa todennäkösesti pääse mihinkää noilla kesärenkailla joten piti sitten vääntää ne talvirenkaat.

215 kpl 4.2x13 ruuveja pitoa parantamaan ja omkkis. Kävin tuolla yhellä auratulla kentällä vähän revittelemässä ja sitä pitoa olikin sitten niin paljon että keula pystyssä mentiin ihan ku sisätiloissa normirenkailla. Emmä ollu varautunu siihen että sitä pitoa tulee noin paljon noilla ruuveilla :-) Eturengaxii pitää viel ruuvata pari lisää, nyt niit on sen verran harvakseltaan et auto täristää.

Auto pelasi kivasti, Lisää tehoo vois kyl olla. Tai ehämmiä tiie miten näitten pitäs mennä mut ei tää mihinkää qhu ainakaa täl moottoril mee.

On kyllä hervoton peli, voin kuvitella et on aika hulvatont menoa ku noi kesäkelit koittaa ja voi ajella muuallaki ku siinä missä on aurattu :-D

Sit miä tilasin tuningvalosarjan.1.2.2010

Vaikka toi koppa suojaaki sisuskaluja lumelta vähä paremmin ku joissai muissa vehkeissä ni tein kuiteknin tiivistystä toho.

Ens tilkittii kaikkii pikkureikiä sinitarralla.

Sit vähä pesusientä.

Ja nyt on sivut aikapaljo paremman näköset.

Takana on aika iso rakonen, sinne ja vähä samaa tavaraa.

Eestä vielä vähä pääsee, toi ois kyllä korjattavissa ku hommais uuden sienen ja leikkelis sitä tarkemmin sattuvaks, mut olkoo nyt toistaseks tolleen.