This page includes installation instructions and something else in English too, just look below.


Kun tässä nyt on vakaasti suunnitteillä kesäreissu (09) Italiaan tolla '81 Fiestalla niin ajattelin vähän varustella sitä matkanteon keventämiseksi. Ilmastointia en siihen rupea rassaamaan mutta kun halpa (??) vakionopeussäädin tuli vastaan niin tartuin heti tarjoukseen.

Liteon AP150 vakionopeussäädin + CM7 näppäimet

Kokemuksia ja asennusohjeita

Ongelmaksi vaan meinasi muodostua käyttönäppäimet, Liteonit kun toimitetaan ilman niitä. Sittemmin luin että AP150 mallin mukana kuuluisi tulla viiksiohjain CM1 mutta tässä sitä ei tullut, ja vaikka oisin saanut hommattuakin sellaisen ihan muutamilla euroilla, halusin kuitenkin vähän huomaamattoman käyttöpanelin joten CM7 oli se jollainen kiinnosti.

CM7
Kuvassa CM19 joka on apaut samanlainen kuin CM1
CM1 is about the same as the CM19 in the photo

Soitin maahantuojalle ja tiedustelin asian laitaa mutta olikin ongelma tiedossa. AP150 on wwwanha malli 4 johtoisella näppäimistön kytkennällä kun taas uudemmat näppäimistöt (CM7) on 6 piuhalla. Tsättäiltiin aikamme ja päädyin tilaamaan haluamani CM7:n (joku muuten maksoi 50% ton säädinsetin hinnasta joten halpuus alkoi tässä vaiheessa olemaan häilyväinen käsite..) ja maahantuoja lupasi toimittaa kaikkien näppäimistöjen kytkentäkaavion. Asensin laitteen näppäimistöä lukuunottamatta valmiiksi ja homma kävikin hyvin helposti. Olin varautunut siihen että joudun virittelemään vetoakseleihin magneetteja ja tunnistimia, mutta laite osaakin ottaa nopeussignaalin sytytyksestä - tässä tapauksessa siis katkojan kärkien piuhasta.

Ennakkoon olin myös varautunut aikamoiseen taisteluun kaasuvaijerin sovittamisen kanssa, mutta mukana tullut asennussarja oli niin loistava ettei tarvinnut tallin kätköistä etsiä mitään ylimääräistä vaan kaikki saatiin tehtyä mukana tulleilla tilpehööreillä. Vähän harmittaa etten tajunnut maalata tuota vaijerinkannatintakin mustaksi, oisi tullut vielä huomaamattomampi asennus. Mutta maaalataan sitten kun tulee remonttia noille suunnille.

Liteon cruise control & Ford 1250 carburettor / Ford Fiesta

Tuli sitten ne kytkentäohjeet ja hetken pähkäiltyäni sain homman pelaamaan, tässä ohjeet:

Liteonin uudemman mallisen näppäimistön (6 piuhainen, esim CM7) kytkeminen vanhemman malliseen vakionopeussäätimeen (4 piuhainen, esim AP150)

CM7 näppiksen ORANSSI AP150 säätimen PUNAISEEN (AP150 piuha voi ilmeisesti olla myös oranssi mutta omassani oli punainen)
CM7 näppiksen PUNAINEN AP150 säätimen VIHREÄÄN
CM7 näppiksen RUSKEA AP150 säätimen RUSKEAAN
CM7 näppiksen KELTAINEN AP150 säätimen KELTAISEEN

Tolla kytkennällä homma pelaa hienosti. Näppäimistön ON -ledi tosin palaa kokoajan riippumatta siitä onko säädin päällä vai ei. Kokeilin myös kytkeä näppäimistön vihreän piuhan (ENG LED) säätimen vihreään piuhaan (ajatuksena oli että ledi palaisi vain säätimen ollessa päällä niinkuin tarkotus onkin) mutta homma ei pelannut ainakaan virrat päällä+kone sammuksissa joten jätin kytkennän ylläolevan kaltaiseksi. Ohjeissa lukee myös että toi yksi säätimeltä tuleva piuha olisi oranssi, mutta ainakin omassani se oli punainen.

Kun homma oli hoidettu, oli koeajon aika ja täytyy kyllä sanoa että yllätys oli melkoinen. Näistä halvimmista yleismallin säätimistä on kuulunut vähän yhtä sun toista mutta mulla ei oo kyllä mitään valittamista. Ohje kehottaa koeajamaan ihan tehdassäädöillä ja näin tein ja vasta kaikista äärimmäisissä oloissa sain vauhdin heittämään -2/+2, keskivertomaantiellä heitto oli max 1 suuntaansa. Toi on niin pieni ero että mä en usko että on mitään syytä alkaa hieromaan noita säätöjä.

Tuolla alempana on vielä kytkentäkuvat Liteonin eri näppäimistöjen kytkennöistä, jos joku joskus vastaavanlaiseen tilanteeseen ajautuu.

Nappulat jemmattuna tuhkikseen
Buttons hidden in ashtray

Liteon AP150 Cruise control + CM7 buttons

Installation instructions

As I'm going (from Finland) to Italy in summer '09 with my Fiesta '81, I got me a Liteon AP150 Cruise Control as it was available 'for pennies'. Later I discovered that it didn't have the buttons to operate. AP150 should be delivered with CM1 control buttons and I could've got those cheap too but I didn't want that kind of buttons - see photo above. I wanted the CM7 model as it is easy to hide to maintain the original look of the interioir. Called the dealer and found out that there was a problem. The AP150 is very old model with 4 wire connection for the buttons but most of the current Liteon buttons have 6 wire connection. The dealer promised to deliver me the 'schematics' for different button units and I ordered the CM7 unit be'ing confident that it would be usable..

When I got the buttons and schemas, I checked them out and found an solution. Here it is, in case someone sometime needs this.

Connecting modern Liteon buttons (6 wires, fx CM7) to an older Liteon cruise control (AP150, 4 wires in this case)

CM7 button unit ORANGE to AP150 unit RED (AP150 wire can also be orange, but in mine it was red)
CM7 button unit RED to AP150 unit GREEN
CM7 button unit BROWN to AP150 unit BROWN
CM7 button unit YELLOW to AP150 unit YELLOW

That way it works just fine. The ON led is lit all the time but on/off button works like it should. I also tried to connect the CM7 GREEN to AP150 GREEN to get the power led to work like it's meant to, but at least in my system it didn't work that way. It just glowed strangely so I decided to connect it as I did.

Then it was time for a test drive and I really was up for an surprise. No matter what they say about cheap vacuum operated universal cruise controls, this one works like a dream even with factory settings. When I drove the most extreme up/downhills I can find nearby, it varied only -2/+2 kmh - and only for a few seconds. On a standard road/highway it doesn't vary more than +/-1 kmh and I'm VERY pleased with that. The dip switches do allow a lot of configuration but I don't think it's worth the work.

Below you can find schemas for some Liteon button units in case you need them sometime.


Huamio!
Nyt kun lisäsin noi kuvat niin tajuun et tossahan on myös toi CM1 joka ilmeisesti tän säätimen yhteyteen kuuluisi, mut mä kuitenkin pähkäilin tosta CM6 näppiksestä (joka kuuluu AP50 säätimeen joka on samalta ikäkaudelta kun tää mun säädin ja jossa on noi kaikki neljä piuhaa kytketty) noi kytkennät. Enkä nyt tosta CM1 kuvasta oikein tajuisikaan et miten ois pitän piuhottaa kun eihän siinä ole edes noita kaikkia nappuloita jotka käyttämässäni CM7 on..

PLZ NOTE!
Now as I added the photos below I noticed that there's also a photo of CM1 which is the one that's obviously used originally with AP150. Nevertheless I used the CM6 schema to get the CM7 work and succeeded. I don't even understand how the CM1 schema could be used as it doesn't have all the buttons CM6/7 have.


Liteon CM1

Liteon CM2

Liteon CM3

Liteon CM6

Liteon CM7

Liteon CM8

Takaisin Mk1 sivulle / back to the Fiesta with this cruise control
Takaisin etusivulle / Back to root