Seuraava sivu
LJ etusivu

Huhtikuu 10


Sunnuntai, 18.4.2010

Oon tässä funtsinu vähä noita rengasasioita, myyntikuvista päätellen alla olevissa renkaissa ei tota kulutuspintaa mihinkään maastoajoon enää oo. Kokohan on 33x12.15.

Kiinostavin vaihtoehto ois tossa vasemmalla, Maxxis Mudder 33x13.5x15. 13.5 on tuuman leveämpi ku pitäs, mut ei aiheuttane mitää ongelmaa. Sit tossa keskellä ois Yokohama Geolandar, eli sama kumi ku mitä mulla on Nivassa mutta 'alkuperäisenä' kun Nivassahan on Insa Turbo merkillä pinnoitettuna noi. Sitte tossa viimisenä ois talouspoliittisesti kiinnostavin vaihtoehto, Hankook Dynapro MT03. Hintaero Maxxikseen noin 15% edullisempi ja Yokohamoihin noin 20%. Maxxisin ja Yokohaman päälle tulee sitten vielä rahditkin, että täytyy kattoa. Katu-uskottavin noista ois varmaan toi Maxxis mutta täytyy nyt kattoa vielä. Offroadreifen.de:stä sais Insa Special trackia 117e/kpl plus rahdit, mutta niillä ei o niitä varastossa ja kysely aiheesta on vetämässä.


Maanantai, 20.4.2010

Offivarusteeseen olin yhteyksissä noista rengashommista. Tota Maxxista ei tehä enää eikä Yokohamaakaan ollu hyllyssä joten hylkäsin ne. Special Trackia saksasta ei saa ainakaan kuukauteen eikä sitä ollut maahantuojallakaan. Offivarusteesta niitä ois löytyny mutta erikoishinnoiteltuun Hankook Dynaprohon (sain vähän halvemmalla kuin Suomesta olen netissä löytänyt ja rahtivapaasti) oli hintaeroa kuitenkin lähes 1/3 joten pakko oli nyt mennä siitä mistä aita oli vähän edullisempi. Tokihan toi Dyna on varmasti järkevämpi hankinta kun kilometreistä 80% tulee varmaan asvaltilla, mut kyl mua sitte harmittaa toi säästö ku oon jossai ojassa sudittamassa renkaat tukossa kun muut painelee menee maastokumeilla :-D


Lauantai, 24.4.2010

No nyt se on täällä. Oli vähän hieromista ton hakupäivän ja -ajan kanssa ku oli noi tuhkaongelmat tuolla lentohommissa ja mulla oli tälle samalle viikonlopulle lentokentän keikkakin mutta se onneksi tuli ihan aikataulussaan niin saatiin tää homma järjestettyä. Autohan oli Keiteleellä, 370 kilsan päässä täältä mutta myyjä tuli auliisti ja mutinoitta Kuopioon en kanssa nii mulle ei sitten jäänyt kotimatkaa 'kuin' 300 kilsaa. Poikkeuksellisestihan mä menin sinne junalla, en oo liikkun junal 20 vuotee :-D

Pällisteltiin siinä sitten paikkoja, sitte myyjä ajo ite vähän sivummalle kun oltiin ihan kaupungin keskustassa ja mä siitä sitten rupesin tutkailemaan. Mähän taisin kirjottaa tuolla alkupähkäilyissä että mun mielestä Niva on jonkun verran rauhallisempi menijä kaikissa epätasasuuksissa, mut kyllä tossa koeajolla - ja etenkin kotimatkalla - huomas että ajettavuudessakin on eroa ja yllättäen Nivan hyväksi. Tää läjähän on ylikokorengastettu ja korotettu kuten Nivakin (Nivassa toki pienemmät renkaat mutta kuitenkin niin isot kun Nivaan saa katsastettua, korotusta molemmissa ~saman verran) joten vertailuakin pysty tekemään. Ton läjän ajettavuudesta tulee aika paljon mieleen Niva ennenkun mä kiristin sen 'varttikierroksen' klapin ohjauksesta pois. Läjässä tosin ei taida olla klappia. Tokihan toi turpiinitiäseli vääntää ihan eri tavalla kuin Niva ja kyyti on monta pykälää laadukkaampaa, mut mun mielipide on että jousituksen ja ohjauksen osalta 'tuunattu' Niva voittaa Tojotan. Mitään muuta osa-aluetta en sitten löytänyt jossa Niva voittaisi :-)

Maalipinta tossa on ihan vantastinen, ei häpeä yhtään tehasmaalatuille nykyautoille, ja selvästi toiseksi paras ylimaalausjälki mitä oon ikinä nähny. Ja mä olen nähny myös merkkiliikkeiden käyttämien maalareiden jälkiä. Ovissa oleva verhoilukin on ihan kuin Pimp my ridestä, ja jopa kojetaulu näyttää olevan maalattu osina. Melkoista yksityiskohtiin perehtymistä osottaa musta se että hanskalokeron kannessa olevat voimansiirron ja ulosoton käyttöohjetarratkin on hommattu uudet maalauksen jälkeen. Normaalistihan kaikki tollaset menee mäkeen.

Vinssit kokeiltiin, toimivat molemmat. En tiie onko mulla joku väärinymmärrys päässä kun oon ollu lukevinani että kaksi suuntaset mekaaniset vinssit ois jotenki harvinaisempia, mut toi kelaa kyllä molempiin suuntiin vaihdekepin asennosta riippuen. Oon varmasti väärässä. Takana oli 8500LBS kiinalainen, päällisin puolin ihan saman kokoinen kuin toi Nivassa oleva 12000LBS. Releboksi on tossa Nivan 'EV-12000':ssa kyllä monta pykälää siistimmän oloinen kuin tossa Horse Powerissa, mutta se on tossa autossa laitettu onneksi sisätiloihin niin ehkäpä siinä ei tapahdu mitään kosteusjuttuja vaikkei se niin hyvältä näytäkään kuin tuo joka mulla on.

Vaikka tämä huoltoauto onkin, niin ei oo muuten ruuvipenkkiä :-) Rekisteriotteessa lukee varusteina työkaluloota ja vinssi, ja ne löytyy. Kuvista saamastani käsityksestä poiketen sain havaita ettei toi vinssin tekemä peräylitys nyt niin mahoton ollukaan.

Koneeseen on ruuvattu lisää ahtoja (no, ainahan näihin on..) ja tuolla maantieajossa tauluun sai neulan verran vajaan 1 paaria. Vakionahan näissä on kai joku ½, ja ajattelin tota ottaa sen verran takasin ettei se yli 0.7 menis. 0.7:ssa näyttäs viel palavan sekä punanen että vihreä 'turbovalo' mittaristossa mutta siitä ylöspäin enää punanen. Kun mä sitten tossa kotosalla vähän korttelia kiersin ja hiukkasen kiihdytin kakkosella niin huomasin että SWOOSH ahtopainemittari huitasi peräti 1.3 asti, tarvii varmast tehdä jotain :-D

Kyllähän tostakin sitten yks huomion arvonen teknien epäkohtakin löyty. Lähes joka autossahan vaihdelaatikko kahisee tai pitää jotai muuta ääntä kun vaihde on vapaalla ja kytkin ylhäällä, mut tässä toi ääni on ehkä pykälän kovempi kuin ois tarpeen. Pääakselin laakereistahan siinä on kyse, mutta koska ne todennäkösesti kestää vielä maailman tappiin ja tuttu auton korjaaja muisteli ettei noiden laakerien vaihto oo mikään Ameriikan Temppu nii en sitte antanu ton asian häiritä sen ihmeemmin.

Sähkönen flekti tossa on, näissä kai on alkujaan viskolla pelaava. Termostaattikytkintä sille ei ole vaan kabiinissa on erillinen katkasija flektille mutta sitä ei varmaan tarvii ees ikinä kun ei tossa lämmöt nousseet kuin nippa nappa asteikolle. Täytyy vähän tutustua asioihin et eikö nää oikeestikaan lämpene ton enempää vai oisko tossa kenties tehty joku sovellus.

Tohon on näköjään laitteu sellaset kirkaslasiset tuningumpiot eteen ja saimpa sitten varmistuksen eräällekin asialle jota oon miettiny mielessään. Monellahan tuntuu olevan sellanen mielipide et kirkas lasi = helvetin hyvä valo/umpio. Ja mä taas oon rohjennu ihan ääneen arvioijja että joku 70e/2kpl PingPong umpio ei vältsisti ole tavallisen Hellan veronen vaikka onkin kirkkaalla lasilla, ja ainakin tässä kohtaa se pitää kyllä täysin paikkaansa. Ihan kun noissa ei ois valokuviota ollenkaan :-D Mut eipä hätää, Nivan valojen kahdentamista vartenhan mä hommasin sillon Hella Super H4 umpiot ja kun ei niitä valoja ikinä kahdennettu (ei mahtuneet vinssin kanssa) ni laitampa ne sitten tähän kun kerkeän.

Laturi ja jännitteensäädin tossa on uudet, kuulemma sillä isommalla laturilla eli supertehokas 60 ampeeria :-D

Ja täytyy kyllä sanoa että jos auto tuntuis olevan ok ni kyllä myyjälleki voi antaa ihan täyet pisteet toiminnasta. Kuka muu ois sanon et toi tuulilasi ehkä vuottaa tuolt yläkulmast joskus tai että tos on kahet avaimet mut tot toista ei ehkä kannata käyttää ku se on menos poikki. Saati sitte että joku tankkais myymäänsä autoon niin paljo polttoainetta (=tankki täyteen). että ostaja pääsee sillä kotiin saakka. Enkä mä tiedä lähtiskö moni näyttämään autoaan sadan kilsan päähän mut ei ollu mikään ongelma. Jotta tuota että oon kyl sitä mieltä et jos kaikki autoasiat hoituis näin ni mikä ois olles. Jos vielä auto kestää kasassa ni piän tät pisnist kyl erittäin hyvin onnistuneena.

Ai nii, ei ne renkaatkaan ihan niin loppu olleet kuin kuvista näytti mut on ne silti aika kaukana maastorenkaista. Huomenna sitten uutta alle.

Nitroiskareita on Monroelta tai Sachisilta taida löytykään :-D

Ja tossa toi etupuskurihärdelli. Kuvien perusteellahan mä harkitsin jo aika vakaasti ton systeemin poistamista ja korvaamista jollain hillitymmällä, mutta tässä vaiheessa musta tuntuu että mä taidan vaan vetää noi puskurit sekä edestä että takaa mustaksi.

Ja tossa vielä hämmennystä herättävä multimediaviestikuva jonka joillein lähetin. Mähän en ole edelleenkään kertonut tästä suunnitelmasta kuin ihan parille nettitutulle ja yhelle paikalliselle :-)


Maanantai, 26.4.2010

Nelisensataa kilsaa on nyt tullu ajettua tolla kotii tuomisen jälkee. Kaikki pelaa edellee kivasti, mut kylhän tostaki kuuluu vähä kaikkii hassui voimansiirron äänii eri tilanteis. Ton jo viiem päivityksessä mainitun lootan kytkinakselin kahinan lisäksi etenki etuakselisto pitää kyl hassui äänii. En oo asiaa vielä tutkaillu mut kuulostaa vähä samalt ku Nivan kuivuuttaa (?) narisevat pallonivelet. Asiaan ei mitenkään vaikuta onko neliveto päällä ja/tai onko napalukot päällä, et ei siinä kai voimansiirrosta puhuta. Sitte tänää ku taas tää ihana arki alko ja pääsin työmaalle ni tuli nostettua autoa vähä nosturillekin. Ajatuksena oli laittaa 'siirappia' lootaöljyn sekaan jos se kytkinakselin kahina vähän helpottais, mut sieltähän tuli heti ölppää ulos eikä sinne mitään saanu laitettua ni vaihettiin sitte samalla lootaöljytkin vaikka ne kuulemma talvella vast onkin vaihettu. No, siirappi autto yhtä paljo ku aina ennenkin :-) Samalla huomattiin että venttiilikopan tiiviste vuotaa takareunasta vähän. Öljyt oli aika mustat, ja vaikka ne näissä riiseleissä taitaakin mustua aika nopsaan ni ajattelin kuitenkin laittaa pikasesti toimitettavien asioiden listalle. Jospa noi öljynpaineetki sitte vähä nousis, etenkää tyhjäkäynnillä ei oo kaksiset - tosin se on kai enemmän ominaisuus ku vika.

Tuolta pohjan puolelta ei sitte mitää erityistä löytynykään, kaikin puolin siistin näköstä tekoa niiku muuki, ja ompa jopa pohjakin maalattu tolla samalla värillä. Käsijarruvaijeria (uudelta näytti) siinä vähä räppäilin ja mietin että sitä vois kiristää. Huomasin tuolla liikenteessä ettei ne nyt kauheesti pidäkään, ja vaikka oon kyllä tietonen et vaijerin kiristämisellä ei yleensä käsijarrua paranneta mut tos oli kyl ihan selkeesti silleen käyntivälystä että kiristysvaraa on. En asiaa sen enempää kerennyt tutkailemaan mutta 1 jampesteri ties epäillä että se kiristettäneen kabiinin puolelta mikä on tietysti kauheen hauskaa kun siellä on keskikonsoli ja kaikki :-/

Kävin tänään paikallisessa tiiselihuollossa sopimassa torstaille ajan että kattoisvat noi pumpun ja paineiden säädöt, mä mielummin maksan jollein siitä että ne on sit ~varmasti kunnossa ku säästän nyt ja sit laukee joku paikka. Ku niiku vissii jo aijemmin kirjotin nii toi ahtaa tietyis tilanteis ihan hitosti enemmän ku mun mielestä on sopivaa. Sit miä tilasin tänää ton huonosti näkyvän SWOOSH ahtopainemittarin tilalle VDO:n kapistuksen ja tilasin myös uuden ratin. Olin tilausta varte katton neljä eri rattivaihtoehtoa ja vasta sitä neljättä oli saatavana joten ei sielt nyt ihan sellast tuu ku oisin halun mutta kuitenkin.

Ja mitä tulee noijen tuningvalojen valokuvioon mistä kirjotin pari päivää sitte :-D


Tiistai, 27.4.2010

Motorlussia koneeseen ja uudet öljyt perään. Öljynpaineet tyhjäkäynnillä lämpösenä nousivat neulan verran.


Keskiviikko, 28.4.2010

Tilaamani VDO ahtopainemittari tuli, mut eihän sen asennuksesta tullu mitää. Soitin jopa maahantuojalle ja siellä VDO 'osaston vastaava' kävi varastossa tutkimassa et mistä on kyse eikä sekää oikei ihan täydellistä vastausta osannu antaa. Jäi laittamatta. Soitin kaupungin kaikki varaosaputkat läpi mut kellään ei ollu mitää tavallista mustataulusta mittaria hyllyssä, kaikilla oli vain valkopohjasia ja tummalasisia ja ties mitä tuningtingeltangelia ja se ei käy koska olenhan just pyrkimässä sellasesta eroon. Tilasin sitten Equusin perusmallin jonka saanee huomenna.

Soitin myös Tojotalle ja kyselin varmuuden vuoksi sitä, onko se nyt hukkaportin kelloa, jos huomenna ahtopaineremontissa käykin ilmi että se takertelee ja jumittelee ja ahtaa sen takia älyttömyyksiä. Ei saa erikseen, pitää ostaa uusi turbo 2000++ euroa. Ei kiitos. Mut katotaa ny huomen millain tuomio tulee.


Torstai, 29.4.2010

Joo, ahtopaineen säätö ei pelaa ja se työntää kokoajan niin paljo ku sieltä vaan tulee. Hukkiksen kellosta kalvo rikki. Auto on edelleen siellä tiiselikorjaamolla, pitäs tulla huomenna kuntoon. Tuli myös se Equusin ahtopainemittari, näyttäs huomattavasti selkeemmältä kuin VDO:n esitys samasta asiasta.


Perjantai, 30.4.2010

Oikeenalista kelloa ei löytyny mistään, mut koska käyttämäni paja ei ollu ihan ekaa kertaa pappia kyydissä ni ne löysivät jostain jonkun toisen kellon joka oli näköjään hyvin helposti sovellettavissa ja tuntuis toimivan ihan moitteettomasti.

Eli tohon samaan jalkaan meni ja muutamalla hepillä on laitettu kiinni. Ahtoja ei nyt sen kummemmin säädelty, mähän tilasin alunperin sellasen 0.7 (alkuperäsen ollessa kai 0.5 ja tän puhaltaessa välillä jopa 1.3) mut nyt kun toi on tossa tolleen ni mittari nousee toho 5.5 kohalle ja se on ihan ok. Katotaan jos asialle tekis joskus ite vähän jotain, kellon kiinnityspultteihinhan näissä kai laitetaan prikkoja jotta saadaan sitten vähän lisää ahtoa. Mut ei se oo nyt tän päivän asia.

Tollanen se mittari nyt siis on. Kyllä näkyy päivällä ja yöllä eikä oo edes tuningvalkosella taustalla. Tuli tossa mieleen että joskus ennenmuinoin (=tossa 90 luvun alkupuolella ku oon alkanu näit autohommia hommailee) noita Equuseja aina haukuttiin että ne näyttää mitä sattuu ja noin, mut tähä ei edes löytyny mitää muuta järkevää ratkasua :-) Autometeriä tietyst ois ollu mut se ei ollu nyt tähä kohtaan järkevä vaihtoehto.

Sitte mä vaihoin termostaatin kun toihan ei lämmenny just ikinä oikei mihinkään, nyt lämpenee. Autohan on tekijältään lähteny uudella alkuperäsellä termostaatilla ja jatkuvasti pyörivällä sähköflektillä ja homma kuulemma toimi kunhan ei vetänyt lauta lattiassa pitkiä matkoja. En tiedä onko edellinen omistaja sitten jostain syystä vaihtanut tohon termostaatin (vääränlaiseen? lue eteenpäin) vai onko se termari vaan sitte lauennut, mutta nyt se pelaa. Vaikka mä oonkin sellanen keskipitkän linjan varaosamyyjä ni päädyin nyt sitte tässä kohtaa kuitenkin hakemaan tojotakaupasta alkuperäsen termarin kun katselin asiaa aika monesta luettelosta niin löytyi ainakin kolmea erilaista termostaattia noihin.

Erothan ovat siis lähinnä tossa termostaatin rungon alaosaassa

Kun sitten oon vielä lukenu intternetstä siitä 'surullisenkuuluisasta tarviketermostaatista tojotaan' (tietämättä asiasta sen enempää) niin hain sen sitten tuolta merkkiliikkeestä. En nyt muista enää minkä tyyppinen se oli, mutta autosta löytyi ainakin erilainen kun mikä sinne nyt meni. Mutta kuten sanottu, nyt se sit ainaki pelaa ihan kivasti. Täytys tohon sähköflektiin vielä perehtyä, en oikein tykkää ajatuksesta että flekti pyörisi kokoajan tai että pitäisi itte vahtia että tarviiko sitä laittaa pyörimään. Termarikopan juuressa on joku ihan flektin anturin näkönen mokkula, tarviipa tutkia sen sielunelämää.

Sama päivä, osa 2

Läjästä tuli tilapäisesti vapari, mut ihan hyvin se menee vielki. Remonttipaikassa on joko unohtunu kellon tankoa hukkaportin vivussa kiinni pitäny sokka tai sitte se sokka on irronnu ja nyt ei sit oo juurikaa ahtoa. Saishan ton iteki varmast melko vaivattomast kuntoo mut taijjampa viiä kuitenki takuuremonttii.


Seuraava sivu
LJ etusivu