Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Toukokuu 10


Sunnuntai, 9.5.2010

Edellisellä kerrottu ahto-ongelma tuli kuntoon ihan 5 minuutin takuukäynnillä, sokka sinne laitettiin ja sen jälkeen on pelannut.

Muuten tästä ei oo oikein mitään kerrottavaa. Toista tuhatta kilsaa on tullu veivattua ja ei o oikei mitää raporttia. Safarivarusteluahan tohon pitäs alkaa kasailee mut ei oo oikein mitään paikkaa missä tehä tollasta pikkuaskaretta ni se nyt on vielä jääny. Mut jotainhan täs on keksittävä ku ainakin kahtena seuraavana viikonloppuna ois ajeluita tiedossa.


Maanantai, 9.5.2010

Alla kopio tonne Nivasivulle kirjottamastani:

Otimpa tuolla parkkihallissa vielä kuvan josta selviää aika hyvin millanen ero on ajovaloissa kun Nivassa on tuliterät Hellan umpiot, 90% Osram polttimot, uudet johdotukset sekä tehokas laturipuoli ja Läjässä on sitten pari vuotta vanhat Sirius tuningumpiot, jotkut polttimot ja vakiosähköt. Voi olla että teen asialle jotain :-)

Kun ei tossa Läjässä nyt oo oikei paljo mitää tekemistä (niiku oli toki alunperin tarkotuskin) ni ajattelin nyt sitte käydä tolle asialle. Mähän olen noita valoja muutamaan autoon releyttäny ja uudelleenjohdottanu ja menestyshän on ollukin ihan hyvä, jännitehäviöt poltimoille ovat kutistuneet olemattomiin joka tietysti tekee kivasti lisää valoa. Nyt mulla ei oo oikein sellasta askartelumotivaatiota enkä oikein viittis tonne suht siististi toteutettuun konehuoneeseen alkaa mitään johtoviidakoita ja releytyksiä vetelemään joten päädyin sitten tehdastekoiseen ratkaisuun. Joo ei, en hommannu Xenon muutossarjaa :-) Vaan ostin Motonetistä (toisinsanoen Motonetin varastomiesten valmistaman) sellasen 'valovahvistimen'. Niitähän on olemassa sellasia valmiita releytyssarjojakin mutta tää on vielä pykälää hienompi vehjes. Tässä on kummallekin ajovalolle sellanen hakkurisysteemi jolla tehdään tasainen jännite (14.5v?) ajovaloille latausjännitteestä riippumatta - no ei se varmaan toimi jos latausjännite putoaa mihin sattuu mutta normaalisti toimivassa järjestelmässä.

Asennusideahan tossa on niiku noissa xenon sarjoissakin, töpselit kiinni niihi auton omiin valojohtoihin ja sitte maapiuha (ja tässä vielä piuha akulle) ja sitte vaa hakkurilta lähtevä piuha umpioon/lamppuun. Tosin tässä tapauksessa ei ihan noin. Toi ostamani sarja kun on sellanen että se tuunaa sekä pitkät että lyhyet ja on tarkotettu systeemiin jossa on pitkät ja lyhyet omissa umpioissaan (eli 2x h4 per puoli) ni sitä piti ensin vähän tuunata. Jonkun aikaa siinä meni mutta olikin sitten lopulta ihan helppo homma.

Sitte kävin vähän mittailemassa tota autoa. Kun noissa vanhemmissa Tojotissahan (tai japseissa kai yleisemminkin) on yleensä ollu sellain 'tavallisesta' poikkeava ajovalojen kytkentä ni piti käydä se vielä varmistamassa ennenku alan tekee vielä lisää muutoksia. En tie onko toho sitte tehty jotain muutoksia vai onko nää 'tavallisesti' kytkettyjä, tossa ainakin näytti olevan ihan normaali kytkentä joten tuningsarjaan ei tarvii näillä näkymin tehä sen enempää muutoksia.

Samalla tietysti sitten mittailin noi ajovalojohdotusten jännitehäviöt. Oli niissä kyllä ihan mahdottoman ohuet piuhat, en o moisia paukkulankoja euroissa tavannu ikinä. Niimpä ei ollukaan kauheen suuri yllätys että tyhjäkäynnillä (14.0v) jännitehäviö oli 1.7 volttia, omg! Jahka saan ton hakkurisysteemin asennettua ja umpiot vaihdettua ni voisi kyllä olettaa että jonkunlaista muutosta on saavutettavissa.

Ja kun yleismittarin kanssa olin liikenteessä niin tutkailimpa sitten ton mittaristossa olevan volttimittarin asteikonkin. Tulin siihen tulokseen että että kun viisari on himpun verran valkoisen alueen alareunan yläpuolella (asteikon valkoista aluetta juuri ja juuri näkyy viisarin alapuolelta) niin se tarkoittaa 12.5 volttia, kun viisari on melko tarkkaan valkoisen alueen puolivälissä niin jännitettä on 14.0 ja kun se sitten kierroksilla nousee neulan verran tuosta puolivälistä niin se tarkoittaa 14.5 volttia.

Tän kaiken lisäksi oon ruvennu keräilemään työkalu- ja tarvikevarustusta tonne, ja siitä tuleekin tällä kertaa vielä vähän monipuolisempi kuin mitä Nivassa oli koska - kuten sanottua - ei oo enää sitä tallia minne voi mennä tekemään kaikki pikkujutut niin pystyy sitten värkkäilemään jotain pientä (kuten toi tuleva valojen ehostus) ihan tossa parkkipaikalla.


Torstai, 13.5.2010

Ajovaloremontti tuli vamiiksi ja tein siitä erillisen sivun. LINKKI


Torstai, 20.5.2010

Aika vähissä on ollu nää kirjotukset, mutta ku ei oo mitää kirjotettavaa. Vaik oon ajan tol päivittäin :-D

Noo mutta oltiin me kuitenkin tossa viikonloppuna ajamassa vähän lällyoffia. Mitää ei hajonnu, eikä mainittavia pohjakosketuksiakaa ollu ku kerran vaan takapuskuri tai joku tömähti kivikkoon. Ja kyllähän toi oli 'hieman' erilaista kun Nivalla. Ton kanssa ei tuntun missää silt et tää hajoo ihan koht, vaan kaikki meni ihan silleen jouhevasti kiljuttamatta tai muuten jännittämättä. Vinssiäkin pääsi käyttämään muutamaan otteeseen joten tuli sekin tutuksi, mähän en oo tohon mekaaniseen perehtyny ku sen verran että sillon ostaessa katottiin että se pelas. Tosin kun sitä tokan kerran tarvittiin niin meinas kyllä mennä vähän jännäkakaksi kun se voiman ulosottovipstaaki lähestulkoon jäi käteen. Ei se ollu enää kiinni missään muualla kuin sillä suojakumilla, ihan valtoimenaan heilui. Mut sitten mä kuitenkin löysin sen rakosen missä se kuuluu olla ja kun sen tatsin oppi niin ei se sitten enää aiheuttanu mitään ongelmia. Niiku tossa kai aijemminkin jo oon kirjottanu ni vaijerihan oli ainakin mun mittapuulla väärin päin kelalla, eli se kelasi sisäänpäin pakilla. Muutenhan se on melko sama miten päin se kelaa, mutta nyt se on käännetty toisinpäin joten tarvittaessa voi sitten auttaa renkaillakin. Tai luulisin että voi, en sitte tie millain suhe on vinssin ja renkaiden nopeudella. Mut hyvinhän se kyllä kiskoi, en mä ainakaan toistaiseksi kaipaa sähkövinssiä. Takavinssillekin ois saanu käyttöä jos ois vältsisti halunnu, mutta päädyttiin jättämään se projekti väliin. Kuvista selviää.

Ja kuvathan löytyvät täältä. Ja on niitä nyt täälläkin.

Sitten mä väsäilin kattotelineen, ja tällänen siitä tuli:

Vähähän toi etuosa on ehkä hassu, mut saapahan sitten työvalot vähän edemmäs vielä. Samaten noi sivuille lisätyt pitkittäissuuntaiset tangot saa nyt sitten edemmäs nii niistä voi sitte roikkua jos joskus tuntuu tarpeelliselta. Sit pitäs niitä valoja joskus ruveta askartelemaan, en vaan oo vieläkään osannu päättää että millasella systeemillä teen sähköjen vedon kun tällä kertaa mikään oven tiivisteen välistä vetäminen ei tuu kysymykseen :-)


Maanantai, 24.5.2010

Nyt on taas käyty metässä ajelemassa, ja remonttiakin on tehty ja tehään vähän lisää.

Tossa Lauantaina käytiin siis siellä jeeppikerhon ajeluissa tuolla Ravijoella. Kun perille päästiin ja rupesin renkaita tyhjentelemään niin huomasin että vasen takavanne oli ihan huomattavan lämmin. Musta toi on useinkin tuntunu siltä ettei se rullaisi ihan niin kevyesti kun pitäisi mutten oo asiaan perehtyny, mut nyt siihe ei edes tarvinu perehtyä kun oli se sen verran kuumana. Jonkun aikaa sitten ajeltuamme alkoi takaa kuulua sellasta ulinaakin yhä enenevissä määrin että kävi aika selväksi että jarru siellä on päällä jonkun verran. No siitä ei välitetty ja jatkettiin vaan, mutta kotimatkalla oli meno sitten jo sen verran vaivalloista että asialle piti tehä jotain ennenkun ton voi taas ottaa aktiivipalvelukseen. Otin sitten heti MA aamuna yhteyttä uuteen hovikorjaajaani ja auton saikin viedä heti sinne. Laitoin mukaan uudet kengät, sylinterit ja asennussarjan sekä laakerin ettei jää sitten ainakaan siitä kiinni. Molemmilla puolilla fuskasi sylinterit hieman, mut mitään laahaamista ei esiintyny sillä kertaa. Käsijarruvaijerinkin olin löysänny joten siinäkään ei vika ollut.. Kaikki (paitsi laakeri) sinne sitten vaihdettiin uutta ja äsken kun ajelin kotiin niin tuntui toi rullaavan selvästi paremmin kuin ennen. Lämmitystä en huomannu kokeilla mutta tuskimpa siellä selasta esiintyy. Jännittävää.

Mutta palataampa vielä siihen maastoajeluun. Muuten se meni ihan hyvin mutta ajolinjoissa taitaisi olla vähän parantamisen varaa kun sain kuulemma helpossa maastossakin tankin aika jännittävään kondikseen.

Ei se vielä vuotamaan ruvennut mutta ei oo kaukana. Sanomattakin selvää että jotain tolle pitää tehdä, se ei todennäkösesti tuu kestämään niin kauaa että mun ajosilmä kehittyis niin ettei enempää kolise :-) Niimpä tartuin sitten puhelimeen ja soitin yhteen myynti-ilmotukseen jossa myytiin läjän keski- ja takapanssaria. Joku Ismo tai sen sellanen noi on tehny, ja kuulemma ne on olleet hyviä ja nyt ne on sitten täällä odottamssa asennusta. Ensi viikonlopun ajelut jää kyllä väliin kun noi saa alle vasta ensi viikolla enkä viiti ottaa sitä riskiä että tulee vielä kolahdus tai pari lisää joista viimeinen on sitten liikaa.

Itteni ja Herra Mäkisen ottamia kuvia tapahtumasta täällä ja yksi mitäänsanomaton holtittomasti kuvattu video tääällä ja toinen samanlainen täällä.

Sitte mä oon puuhaillu vähä ton vararengasasian parissakin. Alkujaanhan se on noissa tossa takaovessa, mutta näiden perustuning-orkkispaikkaan laitettavien takavalojen yhteydessä se ei Suomen pykälien mukaan voi siinä enää olla. Sisälle se ei mihinkään mahdu ja koska toi alkuperänen paikka takaovessa on kuitekin paljon helpompikäyttönen kuin kattoteline, nii lain kirjainta uhmaten se sitten tuli oveen.

Ensin hommattiin vähän tarvikkeita ja maalattiin ne auton 'teeman' mukaan.

Ja sitten asennettiin. Tuolta kyliltä ois saanu sellasen alla olevaa kokoakin vastaavan vararenkaan vanteineen, mut musta se on jo turhan suuri takaovessa pidettäväksi niin on nyt sitten orkkiskokoa. Ton lain kirjain ongelman lisäksihän tossa on vielä se että jos takarengas poksahtaa niin taaksehan tota ei voi laittaa kun kitkaperää alkaisi ennemmin tai myöhemmin ottamaan päähän erikokoiset renkaat, joten siinä tapauksessa pitää tehdä sitten vähän rengasjumppaa. Mutta harvoinhan noita rengasvaurioita nyt edes sattuu joten toi saa olla nyt noin.


Edellinen sivu Seuraava sivu

LJ etusivu