Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Heinäkuu 10


Lauantai 3.7.2010

Alkaa olee noiden alustan äänien suhteen saman olonen epätoivo kun niiden Nivan ikuisten vapinoiden ja tärinöiden kanssa. Sillä erotuksella että nää on kaikki alkanu mun aikana ja näijen ei kuulu olla tälläsiä. Nivojenhan kuuluu vapista ja tehä kaikkia temppuja mut nää jutut ei kuulu tähä autoon. Sellanen helpost havainnollistettava äänihän oli tää alla olevassa videossa kuultava narina:

Ton tähenhän mä sillon taannoin salvasin niitä tukivarsien ulompien päiden puslia ilman mitään hyötyä. Tänään sitten avasin ne sisemmät päät ja salvasin ne ja kas vain, ei narise enää. Mutta se suurempi ongelma on edelleen olemassa. Se että alusta kuulostaa joustoissa ja usein myös käännöksissä siltä että joku levii ihan justiin. Alla olevasta videosta niitä voi vähän kuulostella, ja etenkin siinä lopussa ääni tallentui tosi selkeesti kuultavasti.

Tarkotus oli vaihtaa kaikki uloimmat puslat nyt viikonloppuna mutta ei ne kerenneet vielä joten ei oo nyt mitä vaihtaa. Tuolla intternetissä on pariin otteeseen kehotettu tsekkaaman korin kiinnitys ja sen sitten tänään tein. Ne ihan etummaiset kiinnitykset olivatkin niin löysällä että niitä sai kiristää varmaan 2 kierrosta eikä muutkaan järin tiukassa olleet. Tämän johdosta tietysti jo hetken riemuitsin että siinähän se on selvä vika, mut *skan marjat. Ihan samanlainen rutina käy edelleen. Panhardin ajattelin tsekata vielä kolmannen kerran tässä viikonloppuna kun ei muutakaan puuhaa oo, kun toi tuntuis suht selkeesti liittyvän sivuttaissuuntaiseen liikkeeseen. Jos/kun sekään ei sitten mitään auta niin ens viikolla sitten vaihdellaan puslia. Ja todetaan ettei siitäkään mitään hyötyä ollut.


Lauantai 10.7.2010

Niinhän siinä vaan kävi että noi ihan ehjän ja napakan oloset etupuslat vaihtamalla loppu se *ttumainen metelöinti. Jäljelle jäi enää satunnainen napsahtelu kadunkulmasta käännyttäessä, ja vaikka se aivan selvästi kuului edestä niin takapuslat vaihtamalla loppui sitten sekin. Tänään oltiin sitten taas Espoossa, siellä Kulmakorvessa ja päästiin ihan peräti kolmen autokunnan voimin edustamaan paikallista maasturointikerhoa.

Menomatkalla operoin välillä vähän sitä flektiä (edelleen sähköflekti katkaisijalla) sillontällön kun rupes näillä keleillä pitemmissä mäissä vähän lämpömittari kipuamaan ja panin merkille että se katkaisija rupes tuntumaan vähän omituiselta. Kaikki meni kuitenkin ihan kivasti johonkin asti kunnes siellä metässä sitten huomasin että flekti ei pyöri. Kiskasin katkasijan irti kojetaulusta ja vähän renklasin sitä ja kyllä se siitä sitten tokeni. Katkaisija ja liittimet oli sen verran kuumia että kävi selväksi se mitä olin aavistellutkin; Mitään releytystä siellä ei ole vaan flektiä ohjataan suoraan parin euron muovisella katkaisijalla joten selväähän oli että kun sitä joskus käytetään pitempään niin ongelmia tulee. Jossain vaiheessa se ei sitten taas pelannu enää ollenkaan joten eipä muuta kuin pikainen vaihtoehtoratkaisu työn alle.

Kaitpa mä nyt sitten rupeen perehtymään tohon asiaan sen vaatimalla vakavuudella tässä ihan lähiaikoina.

Ihan jo jossain siellä alkumetreillä panin merkille vaihteeksi ihan uuden äänen tosta. Välillä kun hissukseen hivuttaa niin takaa (kuuluu pelkällä takavedollakin) kuuluu sellanen naputus, ihan kuin naputtaisi pienellä vasaralla kalliota. Kun sieltä lähdettiin niin muutaman kerran liikkeelle lähdettäessäkin tota kuuului, mut sitten taas ei. Mitähän kivaa sitä nyt sitten TOLLE vaivalle kehittäisi :-/

Ajelut noin muuten meni ihan kivasti, syyllistyin 'poikkauksellisesti' jopa pieneen aaseiluun. En huomannu yksiä pitkospuita vaan ajelin ihan muina miehinä ja kun etupää oli jo takaisin kovan maan päällä, ropsahti perä pois puilta. Sit piti taas vinssata metrin verran. Toisen kerran jouduin vinssailemaan itteäni sellasessa paikassa mistä muut ajoivat, kun oli lyhyt mutta jyrkkä kallionreuna kiivettävänä enkä siitä kerralla päässy ja jäin taas vaihteeksi takapuskurin varaan niin etten päässy eteen enkä taakse. Siinäkään ei sitte tarvinnu vinssata ku ihan parikytä senttiä ni taas mentii. Mut kyl miä vinssasin silti tuol enemmän muita ku itteäni :-D

Alunperinhän meijän oli tarkotus vaan ilmottautua ja lähtä ajelemaa omin nokkinemme kolmella autolla, mut yks Nissani siinä lähtiki sitten meijän perään ja jonkun ajan päästä sen takanakin tuli vielä pari autoa ja sit myä oltiiki jo melkee oikee LETKA. Tarkotus oli myös ajella vähä uusiakin reittejä mut ihan niiku viimeksikin ni niinhän siinä tälläkin kertaa kävi että aina vaan oltiin samoilla urilla eikä yleensä osattu mennä sinne minne kartalta yritettiin, mut jäipähän sitten ens kerraksikin vielä ihmettelemistä!

Linkkejä kuviin tulee tonne maasturointikuviin kunhan niitä rupee ilmestymään intternettiin.

Huomenna Mäntsälään taas Jeeppikerhon ajoihin.


Sunnuntai 11.7.2010

Neki ajot meni ihan hyvin, oltiin ihan loppuun asti.

Rillaustaukoon saakka meitä oli peräti 18 autoa, mut silti välil ei näkyny oikein ketään missään. Alussa ajeltiin vähän helpompia pätkiä (tosin kuten ennenkin todettu, eri autoil voi kyl jäädä jumii hyvinkin erilaisiin paikkoihin) ja tauon jälkeen osa lähti sitten matkoihinsa ja me jatkettiin vähä haastavampiinkin reitteihin. Ei siellä tosin mitään erityisen erityistä tullu vastaan, yks sellanen mäki missä yks sun toinen joutu vekslaamaan ja revittämään useampaan otteeseen mutta muuten ei kummosta. Allekirjottanut tosin selvitti ton tilanteen alottelijan tuurilla lähes täydellisesti, ainoastaan just ennen viimistä estettä tuli sammutettua kone mut ei siinä sitte mitään kun sai taas vehkeet käyntiin. Vinssausta ei osunu omalle kohalle kuin kerran, oli sellanen lötjö kohta edessä mistä useimmat eivät ees ajaneet, ja mä kun meinasin huitasta siitä oikein HAPELLA niin apukuljettaja vaan tuumas et ei täs tarvii kyl ees happee. Ja siin me sitte oltiin. Ite oisin vinssannu auton eteenpäin mutta mainittu apukuljettaja halusi koittaa uudestaan joten testattiin sitten takavinssiäkin. Ja vaikka se nyt vaan onkin joku huuhaa 3500kg Horse power niin se kyllä suorioutui hommasta oikein hyvin. Mulla ei siitä oo kuvia mutta luulisin niitäkin löytyvän koska yleisöä oli melkoisesti. Kun niitä sitten rupee löytymään niin linkit niihin ilmestyvät taas tänne.

Mitään ei edes hajonnut, sitä eilisellä reissulla kuultua vasaralla naputteluakaan ei kuulunut kuin ihan sillointällöin. Pakoputki rupesi taas vähän pärisemään niinkuin joskus ennenkin mutta se korjaantuis amalla tavalla kuin sillonkin, tukevalla otteella ja asennon vaihtamisella. Yhestä hoojiistä kyllä meni etukartaani poikki ja jonkun jeepin etulehtijousi näytti vaativan remonttia ennen kotimatkaa, mut ei siellä kai muuten sen kummempia käynyt.

Muuta kerrottavaa ei nyt sitte oikein ookkaan, katellaan jos jaksaisi ruveta tutkimaan mistä se vasarointiääni kuuluu.


Perjantai 16.7.2010

Tutkailin vähän tuota flektin johdotusta. Hämmästys oli melkoinen kun siellä olikin tehty ihan releytys sille, miten hitossa katkaisija ja liittimet voi olla niin kuumat että ne sulaa vaikka systeemi on releen kautta? Ja miten ihmeessä se rele oli ½ tunnin ajon jälkeen tosi lämmin vaikka flekti ei ollu edes päällä?

No, helppoa. Näin:

Eli kaikki virta meni sitten kuitenkin sen 1½ euron muovirimpulakatkaisijan läpi ja toi relehän on tossa täysin merkityksetön. Kohta meen korjaamaan tilanteen.


Lauantai 17.7.2010

Korjattua tuli. Tosin taidan tehä vielä pikku muutoksen. Otin virran sieltä auton omasta virranottopisteestä ja vasta lopuksi huomasin että siitä IGN kohdasta saa ottaa vain 10 amppeeria. Pyöriessään toi tosin ottaa just sen 10 että se nippanappa menis, mut käynnistyksessä virrat käväsee yli kahessakympissä ni otampa sen virran suoraan akulta kunhan kerkeän. Nyt kun noi piuhotukset on tehty asianmukasesti niin kyllä huomaa että etenkin käynnistyksessä se ottaa/saa virtaa ihan toisella tavalla kuin ennen. Ennenkun laittoi flektin päälle niin volttimittari vain laski neulan verran, nyt käynnistyksessä voltit kyykähtävät ihan kunnolla - niinkuin 20 ampeerin kulutuksella tietysti voi olettaakin.

Termostaattikotelossa oleva flektin anturi (joka otettiin siis vasta nyt käyttöön, aijemmin toiminta pelkästään katkaisijalla) pitää kyllä vaihtaa, joko siinä on vikaa tai sitten se on joku ihan pimeä asteinen malli. Sen mielestä flektiä on tarpeen pyörittää heti kun kone lämpenee lähelle normaalitilaa joten korkeampilämpöinen anturi siihen tarttee vaihtaa. Edes näillä viimeaikaisilla helteillä lämpömittari ei nouse yli puolen välin vaikkei flektiä ole käyttänytkään, niin ei tosiaan mitään järkeä pyörittää sitä niin tiuhaan/jatkuvasti kuin toi anturi sitä ohjaa. Pitempään paikallaan ollessa ja metsässä madellen on lämpöä tullu sen verran että oon flektin laittanu päälle sillon kun viisari nousee apaut neulan verran yli puolen välin. Metsäkäyttöä ajatellen jätän sen katkaisijankin vielä paikalleen, siellä sitä voi pyörittää sitte vaikka jatkuvasti ni ei ainakaan pääse lämmöt nousemaan yli flektin jäähdytyskyvyn.


Keskiviikko 21.7.2010

Takakardaanin ristikot vaihdettu ja toi 10pv kohdalla mainittu erikoisääni (joka lisääntyi selvästi tämän vajaan parin vk aikana) hoitui sillä. Kotkan Autohuolto hoisi homman niin harrastajaystävälliseen hintaan että olin varautunu yli nelinkertaiseen hintaan ja yritin jopa tarjota (!) tuplahintaa kun en niin halvalla ois kehannu teettää :-D

En oo tainnukaan kertoa täällä että samana päivänä kun toi erikoisääni rupes kuulumaan, panin merkille erikoisen muljahduksen voimansiirrosta. Kun liikkeelle lähdön jälkeen himmaa kaasua ihan vähän - niin vähän että kiihtyvyys vain laskee hieman, ei siis moottorijarrutukselle tai rullaamisellekaan asti - niin jostain tulee ihan selvä pieni nykäys. Kun toi ilmeni samaan aikaan kardaanin kilisemisen kanssa niin elättelin toiveita että sekin korjaantuisi ristikkoremontilla mutta se on edelleen tallella. Lisäksi tuntuu että moottorin sammuttamisen yhteydessä tapahtuva koneen 'vavahtaminen' ois selvästi lisääntyny. Kai mul on nyt sit vaihteeks kone tai joku löysällä. Ohhoijjaa.

Sama päivä, osa 2

Kävin vähän ilta-ajelulla sen kunniaksi ettei kartaani enää kalise. No eipä aikaakaan kun panin merkille taas uudenlaisen äänen. Selkeesti joku räminä tietyissä ajotilanteissa, päivää. Alko jo vähän keittää. Kyllä mä tiedän että näistä kuuluukin kuulua kaikenlaista, mut tollaset äänet mitä ei oo ennen kuulunu ni johtuu jostain ja jos sille ei tee mitään nii ei ne ainakaan parane itestään. Eipä sitten muuta kun sopivassa kohtaa reissun varrella pressu maahan, taskulamppu mukaan ja auton alle. Olin jo tulossa pois kunnes panin merkille taas vähän löysiä pultteja. Niin löysiä ettei ne ollu enää edes mukana. Toi pakarihan on sieltä ihan eestä tuettu kahdella pultilla laatikkoon, toinen niistä pulteista on pelkästään tota rautaa varten ja toisella pidetään myös loota ja kone kasassa. Nyt ei siis enää pidetty. Mulla ei ollu tarpeeksi paksuja pultteja mukana mutta ohuempia ja tarpeeksi pitkiä kuitenkin että sain jotain tehtyä. Niissä pulteissa ei ollut jenggaa ihan loppuun asti joten en saanu niitä edes tiukalle mutta tukee ne ainakin sitä pakoputken kannatinta ettei se roiku siellä tyhjän panttina. Heti kävikin selväksi että siitä se ääni tuli ja korjaantuu kun saan sinne oikeanlaiset pultit. Samasta taitaa johtua myös se että sammuttaessa tuntuu kuin kone kolahtaisi johonkin enemmän kuin ennen, eiköhän sekin kolaus tullu vaan tästä.

Sammumisesta puheenollen. Toi teki kerran sellasen tempun että sammui vasta kun otti avaimen pois virtalukosta :-D


Maanantai 26.7.2010

On sittemmin sammunu joka kerta normaalisti. Samaten toi edellisessä kerrottu kolahtelu ja muu loppu kun laitoin oikeanlaiset pultit sinne mistä ne puuttui. Samaten loppu yks sun toinen muukin erikoisääni, lienee ollu löysällä/vain osittain kiinni ihan alusta asti.

Perehdyin tänään tohon flektin anturiin josta kirjottelin tossa toisiksi edellisessä päivityksessä. Eipä ihme jos flekti pelasi vähän kyseenalaisesti kun anturina näytti olevan 90/85 asteinen. Toi anturihan on samassa tilassa kuin lämpömittari, eli siis ennen termostaattia. Näimpä ei ollu ihmekään jos toiminta on hivenen kyseenalaista kun termostaattikin on 87 asteinen ja toi sammutti flektin vasta kun kone jäähtyi 85 asteeseen :-D

Kun ruuvasin vanhan irti niin totesin jengan olevan 16x1.5 joten siitä oli sitten hyvä lähteä. Pengoin työpaikan arkistot ja löysin yhden kyseisellä jengalla olevan, johonkin Nissaniin tarkoitettu 95/90 asteinen. Oisin numeroiden mukaan halunnu mielummin jonkun 93/89 tyylisen anturin mutta koska muuta ei just nyt ollu tarjolla niin laitoin sitten ton.

Kuten kuvasta näkyy niin tossa on kätevästi piuhan päässä liitin joten ei muuta kuin piuha poikki ja sopivat kytkennät tilalle ja kiinni. Olen tossa tyhjäkäyntiä ronksutellut ja ajellut korttelinkiertoajoa 29 asteen lämpötilassa ja homma näyttäis pelaavan niin hyvin etten taida jaksaa matalampia asteita edes etsiä. Flekti menee päälle ihan pikkasen lämpömittarin puolen välin jälkeen, hurisee aikansa ja sammuu sitten. Toi lämpömittari näyttämä tossa sammutustilassa on jopa niin alhainen että mua oikein vähän hämmästyttää.

Hämmästystä herättää siinä lähinnä se että autossahan on 87 asteinen termostaatti (uusi, tojotan omassa termostaattitehtaassa valmistettu) ja lämpömittari on normaaliajossa ton ylläolevan kuvan 'asteikolla' noin 91-92 asteen kohdalla, mutta flekti kun sammuu 90 asteessa niin viisari on silloin selvästi alempana. Ehkä joku 93-94 asteessa kytkevä anturi ois ollu vielä parempi, mutta koska viisarin toiminta-alue on nyt kirkkaasti asteikolla niin taidampa jättää ton tollaseksi.

Kotiin palattuani kerkesin vähän vielä selvittelemään lisää noita sopivia antureita, enkä oikeastaan parempaa tolla jengalla olevaa edes löytänyt. FAE:n 37640 ois asteet 92-87, eli se kytkeytyisi vielä aikaisemmin kuin tuo omani mutta en sitten tiedä miten homma pelaa kun sammutusasteet on just samat kuin termostaatin arvo. Ja jos tuo mun 90 asteessa sammuva vie lämpömittarin niinkin alas kuin vie, niin 87 asteessa mittari ei ois luultavast edes asteikolla enää :-D Tässä kyseisessä anturissa on myös se anturin vesitilaan menevä kärki aika pitkä, en tiedä mahtuisiko toi edes paikalleen.

Mutta kuten sanottu, näillä taidan nyt mennä kun homma tuntuis toimivan.

Ai niin. Ei päivää ilman uutta ominaisuutta. Nyt huutaa tehostimen pumppu. Sehän silloin ekalla metsäreissulla vähän kilju ja rutisi ja kotiin tultuani lisäsin sitten öljyä (vaikkei sitä varsinaisesti edes puuttunut) ja sen jälkeen tehostimesta ei oo ollu huolta. Mut nyt sitten kun huitasin yhden 50km maantietaipaleen tossa taannoin niin perillä ekoissa liikennevaloissa sitten panin merkille että kuuluu jatkuva juurrr ja vouuuu ja kaikkee muutakin siistiä. Ohhoijjaa.


Torstai 29.7.2010

Oltii ajotapahtumas. Harvoin on näin paljo meijän yhityksen porukkaa samassa tapahtumassa ollukaan!

Päästiin vähän paikalliseen sanomalehteenkin: (Tai no en miä päässy mut osasto.)


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu