Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Elokuu 10


Torstai 5.8.2010

Tehostin ulvoo jo niin törkeesti et en oo viittin ajaa tol nyt muutamaa päivää. Huomen ois remonttipäivä. Seuraavanlaisia neuvoja on saatu: Tehostinöljysäiliössä olevan siivilän puhditus, tavallisen hydrauliöljyn käyttäminen ja pumpun letkulähdössä olevan venttiilin (ainakin Hiace) puhdistus. Vonkuna on kyllä sellanen että en oikein jaksa uskoa että korjaantuisi ilman pumpun vaihtoa mutta katotaan nyt.


Perjantai 6.8.2010

Paljo on tehty kaikkea mut suht laihoin tuloksin. Vein auton aamulla pajalle X jossa tarkotus oli vaihtaa tehostimen öljyt. Eipä aikaakaan kun sieltä soitettiin että tehostimen hihnapyörä vippaa välillä ja sillon kuuluu se ääni. Eivät uskoneet että öljyjen vaihdolla korjaantuu mutta sovittiin että vaihdetaan kuitenkin, etenkin kun en oikein edes tajunnu tilannetta. No, öljyt vaihdettiin 2 kertaa mutta ei yhtään mitään hyötyä ollut. Tarkastelin sitten vielä sitä hihnapyörän vippaamista mutta en mä sitä huomannut, en 'vapaalla' enkä rattia pyöritettäessä (oikeanpuoleinen noista kahdesta videosta). Kun en sitä selkeää mekaanista vaivaa nähnyt niin päätin sitten illalla vielä lotrata vähän lisää ihan itse.

Ajoin auton nosturille, nostin etupyörät ilmaan ja pistin vehkeet tulille. Rullailin rattia puolelta toiselle varmistaakseni että on ainakin ilmaantunu kunnolla tyhjennyksien välillä. Kovastihan se ulvoi mennen tullen ja toki vielä enemmän aina ratin ääriasennoissa ja muutosta ei tullu. Sitten imasin säiliön niin tyhjäksi kun saa (eli sitä eilen mainittua siivilää myöten (jossa ei ollu kuin muutama roska siellä täällä eli tukosta noin 2%)) ja kippasin puoli purkkia Forte Motor Flushia säiliöön ja sitten öljyä niin paljon että tuli täyteen. Koneet käyntiin ja veivasin rattia tapista tappiin vartin ajan niinkuin Forten ohje tehostinremonttiin on. Sitten öljyt pois ja uudet tilalle. Ohjeen mukaan toi Forte käsittely pitäs toistaa toisenkin kerran mutta en jaksanu enää ruveta vemputtamaan. Tai no pakkohan se oli vemputtaa kun vehje piti taas ilmata. Ja katos prkl. Sitä ulinaa ja rääkymistä ei kuulunu enää oikein ollenkaan. Ihan ääriasennoissa tietysti jotain kuului mutta ei mitään verrattuna aikaisempaan.

Sitten alkoikin jo olemaan ilo ylimmillään kun aikani veivailin eikä homma siitä enää huonontunut. Otin sitten taas öljyt pois (kun siellä oli kuitenkin varmaan sitä flushia seassa) ja pistin uudet tilalle ja työnsin vielä tuupin power steering treatmenttiä. Sitten taas ilmausrojekti. Ja aah ooh ga, ei just minkäänlaista ylimäärästä metelöintiä. Mut todellinen testihän oli vielä edessä. Laskin auton alas ja rupesin veivaamaan rattia. Selvästi enemmän meteliä kun renkaat ilmassa mutta ei lähimainkaan sellasta valitusta kuin enne näitä remontteja. Sen verran kuitenkin että voin todeta ettei tästä mitään hyötyä ollu.

Nojailin siinä sitten pusukuriin ja 2lt raksuttaessa mietin että kai se on sitten pumppu vaihdettava vaikka kaikki on olleetkin sitä mieltä että öljyn vaihdolla ja paikkojen putsailulla se korjaantuu. Kunnes sitten panin merkille vienon 'rääkäisyn' sillointällöin. Rupesin sitten seuraamaan sitä tehostimen hihnapyörää ja jonkun ajan päästä kävikin selväksi mitä se öljynvaihtaja oli tarkoittanut. Välillä hihnapyörä nykäisee ihan selvästi sivuun, ihan jonkun 3-4 millin verran ja sillon samalla kuuluu aina sellain asiaankuulumaton ääni. Perin erikoinen liike mutta niin se vaan tekee. Se nykäisee siis akselin poikittaissuunnassa, ikäänkuin kampiakselista poispäin. Kiristin sitten vielä hihnaa ja aattelin että ehkei se nyt pääse enää heittämään. En jäänyt enää tutkimaan kiristyksen vaikutusta vaan lähdin ajelemaan kotiinpäin saman kiljumisen, jurinan ja rääkymisen säestäessä matkaa.

Ohhoijjaa.


Lauantai 7.8.2010

Otin sitten tehostimen irti, eikä ihme ettei tullu kuntoon öljyjen vaihdolla.

Kun toi muuten vielä toimii ihan ok ni ton sais varmaan kondikseen laakerin vaihdolla, täytyy perehtyä asiaan huomenissa. Saa vaan nähhä et kuin paljo tavaraa sieltä tulee syliin kun sen purkaa. Mieluiten mä kyllä ostaisin ehjän pumpun jos vaan tietäs mistä toi pumppu nyt on ja sellasen löytäis jotain. Silleen sais auton nopeiten kuntoon ja tota risaa vois sitte ihmetellä joskus - jos jaksais.

HJ:n pumppua ton tekijä muisteli käyttäneensä mutta yhtä suht iäkkään HJ:n pumppua kun kävin kattomassa niin se oli ihan selvästi suurempi. Nyt sitten mennään ilman tehostinta, ihan kauheesti ei jaksa korttelirallia veivata :-D

Ja sit päästään taas aiheeseen 'ruuvit löysällä'. Rojektia seuranneet muistanevat että tässä on ollu ihan uskomaton määrä löystyneitä pultteja jotka on sitte aiheuttaneet yhtä sun toista ja niitä on jouduttu kiristelemään ja jopa ettimään uusia tilalle kun ovat vallan pudonneet. Ja sittehän mun aikana vasen raidetangon pääkin on sorvannut vanteesta aimo siivun pois. Tonhan luulinkorjanneeni sillon kun havaitsin että kyseinen raidetangonpää oli ihan hiton löysästi kiinni, mut nyt kun oon noita renkaita vemputellut tän tehostinprojektin tiimoilta niin kävi ilmi että kyseisen sorvauksen aiheuttama löysyys onkin muualla. Siinä kun on se 'kääntövarsi' - tai mikä nyt onkaan oikeelta nimeltään - raidetangonpään ja pyörän navan (?) välissä ja joka on kiinni navassa neljällä pultilla. No..

Jospa NYT se raidetangonpään ja vanteen keskinäinen kahnaus ois selvitetty..


Maanantai 9.8.2010

Tehostinasia tuli selvitettyä, se onkin 2.8TD Patrollin tehostin. Uus käytetty löyty niin halvalla että tilasin samointein, katellaan ton kunnostusta sitte joskus. Tehostimentunnistusta, kuvia ja mittoja tässä offipalstan keskustelussa.

Vaihoin öljyt. On se kyllä sottasta ja epämiellyttävää touhua vaikka olin ihan oikeella korjaamolla tota touhuamassa.

Ja kun tossa joku aika sitten (viime kuun puolella) kirjottelin siitä että toi ei aina tahdo sammua niin selvisipä sekin nyt sitten. Vikakuvaushan oli siis tämä:

Ensin panin merkille muutaman kerran että toi ei aina sammu heti, usein kerkeää ottaa avaimenkin pois ennenkun kone sammuu. Virtalukon pohjaksihan mä ton tietysti ajattelin, mut tänään huomasin toisenkin jutun. Kun on virrat päällä ja kone ei käy ja taulussa palaa niitä latausvaloja ja turbon ledejä sun muita, niin silloin kun 'vika on päällä' niin virrat sammutettaessa ne hitaasti himmenee parin sekunnin ajan ja sen jälkeen joku rele (?) naksahtaa ja valot sammuvat. Useimmiten ne sammuvat heti - samoin kuin moottori useimmiten sammuu heti kun avaimesta kääntää - mutta sillointällöin tossa sammumisessa kestää.
Toi ongelmahan rupesi esiintymään sen jälkeen kun releytin ja uudelleenjohdotin sähköflektin ja laitoin siihen samalla sen termostaattikytkimen. En kuitenkaan tullut ollenkaan ajatelleeksi että toi homma voisi johtua siitä, koska toi piuhotus oli kaikinpuolin oma kytkentänsä eikä juurikaan tekemisissä auton omien sähköjen kanssa. Kytkentähän on siis seuraavanlainen:

Suomennettuna siis releelle menee koko ajan heräte mutta katkaisijalla/anturilla ohjataan herätteen maadoitusta ja se puoli pelasi ihan hyvin. Tai no pelasihan toi ihan hyvin kaikinpuolin mutta ... :-) Tossa vaan oli sellain hassunhauska ja täysin yllättävä feature että kun virta-avaimesta kääntää virrat pois flektin pyöriessä niin se flektihän ei pysähdy kuin seinään vaan se hissukseen hidastuu, ja siinä samalla kun sähkömoottori hissukseen hidastuu niin se kehittää myös sähköä ja johdotus työnsi sitä tonne auton 'sytytysvirtapiiriin' ja mittariston merkkivalot ja moottori sammuivat vasta sitten muutaman sekunnin kuluttua kun toi moottori oli lakannut pyörimästä :-D

Jännä pointtihan tossa on se että kun virrat katkaistaan niin relekin vapautuu ja näinollen erottaa flektin tosta +12 piiristä, mut näköjään se rele kerkee kuitenkin mennä takaisin vetävään tilaan ton flektin tuottaman sähkön avulla ja pitää kytkennän päällä niin kauan kun flektiltä virtaa tulee.

Lähinnä ton viimeisimmän toteamuksen/selostuksen pohjalta mä en välttämättä edes uskoisi tohon selitykseen mutta tilanne oli toistettavissa vaikka kuinka monta kertaa peräkkäin ja sen jälkeen kun siirsin virran syötön suoraan akulta (heräte toki edelleen tosta sytytysvirrasta) ei tota oo enää tapahtunut.

Oli se vaan sen sortin oivallus kesken päivän askareiden että oikein hämmästyin itsekin :-)


Keskiviikko 11.8.2010

Tehostin tuli ja kävi heittämällä, se puoli on nyt sitten kunnossa. Varmaanhan se joskus taas laukee kun sitä hihnapyörää on modattu niin että se rasittaa sitä laakeria enemmän kuin on suunniteltu, mut korjaillaan sitte taas.

Tuli sitten tehtyä seuraava askel kohti isojen poikien ajoja ja päätin lähtä Perjantaina pariksi yöksi tonne itärajan taa ruovittamaan. Ohjelmassa on kuulemma lällyoffia missä mikään ei mee rikkikään - joo, varmast ei mee, eihän mul o ikinä menny rikki jotain heti sen jälkeen kun oon saanu edellisen vian korjattua :-D Tämän johdosta piti sitten pika-asentaa toi lälläri, ja hyvähän siitä tulikin muutamalla nippusiteellä, parilla apikolla ja pätkällä sitä tarralenkkareista tuttua tarraa :-D

Toi vaan aiheutti nyt sitte sen että pitää tehä yks uus remontti. Tossahan on se sellain 'valonvahvistin' setti mikä työntää polttimoille aina sen 14.6 volttia vaikkei ois edes kone käynnissä, ja se nyt sitten aiheuttaa häiriötä toho lälläriin niin paljon että salpa täysilläkin se vaan kohisee tauotta. Tarkotushan on ollukin heivata toi systeemi mäelle kun se vie aika hulvattomasti virtaa (tietenkin, tekeehän se sen 14.6 volttia vaikka konekaan ei kävis) ja korvata se releytyksellä ja nythän sekin tulee sitten tehtyä. Tilasin jo aikapäiviä sitten iipeistä sellasen valmiin releytyssatsin joten mitään hankintoja ei tarvii tehä ja homman pitäs sujua suht rivakasti. Samalla aattelin vaihtaa noiden kusivalojen (siis ne sellaset 70-80 luvun 'ranskalaistyyliset' keltaiset kuvut polttimoiden päällä) tilalle ne naitpreikkerit takas jotka mulla olikin, kun alkaa iltasin ja öisin olee jo pimeetä ni lienee aika panostaa ihan näkymiseen eikä vaan tuninggiin.


Sunnuntai 15.8.2010

Ajomäärät jäi aika vähäisiksi mutta muuten reissu meni ihan kivasti. Kuveja ja juttua


Sunnuntai 22.8.2010

Edellisessä reissussa hyvin toiminu uusi lälläri rupesi sitten sekoilemaan heti seuraavana päivänä. Sekin rupesi ottamaan jostain häiriötä melkein yhtä pahasti kuin toi edellinen Midland Alan. Tein sitten havainnon että kun on jonkun verran sähkölaitteita päällä niin häiriöt vähenevät. Reissussa oli ajovalojen lisäksi se 4-5 ampeerin kylmälaukku, ja nyt kaukovaloja (autossahan on lisäpitkät) käyttämällä häiriö hävisi. Kun tossa on ollu muutenkin vähän epämääräsyyttä ton latauspuolen kanssa (lataa ilman kuormaa melkein 16 volttia ja jännitteet notkahtaa ihan hitosti kun esim flekti lähtee päälle) niin ajattelin sitten ostaa noijen kolmen tarvikesäätimen tilalle ihan Tojotan omassa jännitteensäädintehtaassa tehdyn jännitteensäätimen. Lällärin häiriöt sillä rojektilla jonkun verran vähenivät, 3/4 lediä lällärissä kuitenkin vieläkin usein palaa joten en oo oikein tyytyväinen. Sähkökuorman lisääminen/vähentäminen auttaa aina muutamaksi sekunniksi ja sitten taas on häiriöitä. Siirsin antennin taakse ja se vähän korjasi tilannetta, olkoo nyt sitte noin vaikka en mä oikein tyytyväinen ole tohon vieläkään. Suurin ero jännitteen säätimen vaihdosta oli se että nyt ei voltit juuri notkahda vaikka kytkisi kerralla enemmänkin sähkölaitteita päälle. Edelleen volttimittari nousee sillointällöin melko ylös, ei kuitenkaan ihan yhtä tappiin kuin ennen ja jännitettä en ole vielä mitannut. Ikävä on sitä Nivan 90A Boschilaista laturia ja uudelleen tehtyjä piuhoituksia, siinä oli jännite aina 14.2 - 14.4 volttia vaikka miten ois sähkölaitteita käytellyt.

Ja sähköistä vielä sen verran että ainakin toi oma härveli lähti 15 tunnin paussin jälkeen ihan hyvin tulille vaikka oli ollu sellanen kylmälaukku kokoajan päällä.

Stereoiden kanssakin on ollu tässä vähän ropleemaa. Muistelen selkeesti että oisin jo aiheesta tänne kirjottanu mut en sitte kuitenkaa löydä moista juttua. No kuitenkin. Tossahan on vähän keskivertomaasturia paremmaksi viritetyt soittopelit, mut siinä on ollu vähä sellasta vaivaa että toisen puolen skobesta ei aina heti kuulu mitään vaan volumea pitää käyttää aika tapissa ja sitten se lähtee mukaan ja pelaa sen jälkeen normaalisti. Lisäksi mä en oo oikein osannu päättää että kuuluuko kummaltakin puolelta yhtä hyvin. Tossa sitten soittelin musiikkeja pari päivää puhelimen kautta ja tulin siihen tulokseen että vika on joko soittimessa tai siltä lähtevässä RCA piuhassa, sillä puhelimen kautta soiteltaessa homma pelasi hienosti. Kytkin soittimen takasin ja ajelin tyytyväisenä pari päivää kunnes eilen toi sitten teki pari kertaa sen että tikulta ämpeekolmosia soittaessa soitto loppu kun seinään eikä mp3 puoli tehny enää mitään. Ekasta kerrasta selvittiin pienellä nappuloiden rassailulla mutta nyt ei sitten lue tikulta enää mitään. Katellaan tota. Sataneljäkymppiä maksais käypänen soitin (usb, kaukosäädin ja vähän halpiksia parempi linjalähtö) mut ei pysty nyt.

Sitte mä väsäsin mustasta pressusta ja mustekaloista sellasen hilpeän leiriytymisvarusteen jonka virittelen paikalleen kun haluan ilahduttaa kanssareissaajia.

Eilen oltiin taas Ravijoella ajelemassa. Se meni ihan hyvin. Mut kyllä toi vaan tuntuu olevan hitosti matalampi kuin muut mukana olleet läjät. Onhan toi silmämääräsestikin matalampi kuin muut vastaavasti korotetut, mutta kai noi panssaritkin syövät vielä senttejä mahan alta kun kolina oli melkoinen monessa paikassa mistä muut vaan menivät. Vastapainoksi täytyy sitten kuitenkin todeta että joko mulla on tosi hyvä ajolinjasilmä tai sitten toi jousitus pelaa paremmin kuin muilla, pari muuta Läjää siellä ristiriiputtelivat sillontällön mutta omalle kohdalle en muista kun yhden paikan missä se ois mulle teettäny töitä. Veikkaan syyksi jousitusta. Mullahan on tossa OMEn jouset jotka on selvästi vetelämmän oloiset kuin parit muut Läjän jousisetit joiden kyydissä oon ollu.


Lauantai 28.8.2010

Ja taas on työn alla varuste joka lienee monien mielestä huvittava.


Tiistai 31.8.2010

Ja kyseinen reikälauta tuli valmiiksi, ja tällänen se nyt o.

Eli siitä tuli sitten kattoon asennettu lauta katkaisijoille ja muille rensseleille, melkein kuin KITTissä konsanaan. Vihreisiin nappuloihin tulee työvalot, oransseihin ja mustaan sitten joskus jotain. Laitoin samantien tulevan varallekin noita nappeja ettei tarvii sitten ihmetellä, tällä hetkellä niissä ei oo kuin merkkivalot mutta kivathan nekin on! Samaan paikkaan tuli myös laapuhelin jonka mikrofooni on tarralenkkaritarralla turvakaaressa, eikä ole ainakaan vielä pudonnut. Onnettoman orkkis sisävalon lisäksi on nyt myös 8x13 peruutusvalo 21w polttimolla ja siitä on jo iloakin vähän enemmän kuin tosta orkkiksesta.

Sisävalo ois ollu ehkä vielä parempi edempänä, mut sitte ois lälläri menny jo vähä hankalaan paikkaan joten se on nyt noin. Ja hyvä se on kyllä näinkin. Taidan väsätä semanlaisen taaksekin jahka kerkeän.


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu