Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Tammikuu 2011


Sunnuntai 9.1.2011

Tossa kuvassa näkyy nyt jämät siitä miksi sitä ulkopeltiä ei voinu 'vaa vähä monottaa' suoraksi. Siellä oli siis tollanen kohtalaisen jämptiä putkea oleva tuki joka oli kiinni myös ulkopellissä. Ikkunakiskot eivät olleetkaan solmussa vaan ikkuna otti kiinni oven ulkokahvaan (!!) ja sen takia se ei pelannut.


Sunnuntai 16.1.2011

Eilenä oltiin Mäntsälässä ruovittamassa. Sen enempiä reissukertomuksia en ala vääntämään koska kuvat löytyvät tuolta maasturointikuvista ja niissä on melko kattavat kuvatekstit.

Se kuitenkin todettakoon että näkyy noi Hakkikset pelaavan nietoksessa siinä missä muutkin.


Maanantai 17.1.2011

Piti tehä tänään vähän lamppuremonttia kun mittaristossa ei pelannut enää yksikään valo. 3 vattisethan sinne kuuluisi mutta laitoin tietysti ahneuksissani 5 vattiset ja vielä vihreät kortsut niiden päälle, ja täytyy kyllä sanoa että vähempikin riittäisi. Jos ei kortsuja laita niin 3 vattia riittää ihan varmasti eikä kortsuillakaan viittä vattia oikeastaan tarttisi. Laitoin samalla polttimon (1.2w) lämppärin kahvoille mutta eipä tietenkään sattunu olemaan siihen sopivaa kortsua joten se on nyt sitten valkoinen. Ja se poltin joka valaisee lämppärinhantaakien alla olevia nappuloita oli 24 volttinen, sanomattakin selvä ettei ollut järin kirkas :-)


Sunnuntai 23.1.2011

Sain hommattua lisää niitä aijemmin hehkuttamiani ammuslaatikoita ja nyt ei o kauheesti hukkatilaa 'työkalulaatikossa'. Melkeempä kaikki askartelu- ja remonttikamat kulkee nyt aika kätevästi.

Mähän hommasin sillon heti auton hankittuani 'ralliratin' siihen, mut on jääny vielä laittamatta. Nyt yhen offipalstakeskustelun herättämänä perehdyin siihenkin asiaan. 'Ongelmahan' on alusta asti ollut se että noi keskiöt on aina ihan hiton pitkiä, enkä mä oikeestaan halunnu että se ratti tulee niin paljo ulospäin pylväästä ja ajatus on ollu lyhentää sitä keskiötä ensin. Mallasin sitä nyt sitten kuitenkin nähdäkseni että miten käy.

Tässä vaiheessa luulin vielä että nou propleem, eihän se nyt paljoa sen ulommas tule kuin orkkiskaan kun se orkkis on kuitenkin tollanen syvä. Mutta kyllä se vaan sen verran pitkä on se keskiö ettei meinaa enää näpit ylettyä viiksille + ajoasento on jonkun verran ahtaampi nyt. Niin että ruuvaampa sen huomenna irti ja vien sorvarille. ja sen jälkeen vien sen alumiinihitsarille. Joka tietysti toteaa että toi on jotain paska-alumiinia mitä ei pysty hitsaamaan :-D

Luisi Kobra Evo S toi on nimeltään. Keskiöluettelossa lukee että sopii landcruisereihin 88-89, mut todennäkösesti toi vuosimalliskaala ei oo oikeasti ihan noin suppea :-) 7016 on keskiön numero.

Lällärihommiaki on tullu askarreltua. Mulla ja toverilla oli molemmilla sellaset ~60 senttiset antennit ja meijän mielestä toi kuuluvuus ei oo ollu oikein ihan asiallinen verrattuna niihin 10-20 vuoden takaisiin muistikuviin joten päätettiin kokeilla jotain muuta. Tosin alan foorumeilta on voitu todeta ettei kuuluvuus nykyään olekaan menneiden aikojen väärti kun on niin paljon kaikenlaisia uusia häiriölähteitä, mutta silti.

Eihän noilla lasikuitusilla puluntappajilla mettään voi mennä, mut kyl ne normiajossa pelaa :-D Ei olla samasta paikasta kuuluvuustestiä tehty kuin niillä toisilla antenneilla, mutta jotain kuitenkin ja eron kyllä huomaa. Vanhoilla me testattiin kerran silleen että toinen jäi laitakaupungille ja toinen lähti maantietä poispäin. Kuuluvuus loppu totaalisesti noin 3km kohdalla mutta eipä lopu nyt. Oltiin muutamaa pykälää haastavammassa 'maastossa', molemmat ajettiin >70kmh ja kuuluvuus loppui vasta 8.3 kilsan kohdalla :-) Nyt kun on todettu että size does matter niin pitäs löytää sellanen pitkä rautalankapiiska että sitä voisi pitää metässäkin kiinni, ne kun eivät oo moksiskaan vähän matalammasta puustosta tms.

Sitten mä tutkailin vähän lällärin käyttöohjekirjaakin ja löysin featuren:


Sunnuntai 30.1.2011

Jotain pikkujuttuja on taas tehty / teetetty. Käsijarruvaijeri on vaihdettu lähinnä jäätymisongelman takia ja systeemiä on muutenkin taas roplattu (vaikkei siellä tälläkään kertaa oikein mitään vikaa löytynyt) ja nyt se tuntuis pelaavan. En oo vielä kokeillu että pysyykö se jyrkässä mäessä paikallaan, mut jotain siellä tapahtuu eikä vasen rumpukaan tunnu lämpenevän ajossa.

Samassa yhteydessä pantiin merkille että aika moni noista kesällä vaihdetuista puslista on menny jokseenkin roisiin kuntoon.

Mähän en yleensä ihan pienestä reklamoi mutta koska noi on noin selvästi paskana ja setti maksoi kuitenkin parisataa niin mailasin kuvat myyjälle ja sieltä tuli sitten tieto että viallinen erä, uudet tulee takuuna ja niin tapahtuikin. Täytys kait joku päivä vaihtaa, sehän ei oo mikään suuri työ.

Ja sitten päästään viikon kohokohtaan. Tässähän on ollut sitä ongelmaa että tää lataa ihan hitosti liikaa, ilman sähkökuormaa 1000 kierroksesta eteenpäin noin 15.5 volttia. Ja muutenkin vähän yläkanttiin. Jännitteensäätimiähän tähän on koitettu neljää eri kappaletta / kolmea erilaista, ja vaikutusta ei ole ollut oikein mihinkään suuntaan. Laturivialtakaan toi ei oikein kuulosta - tosin väsynyt sen vanha tuntui olevan, sehän ei oikein jaksannut ladata kun on enemmän kuormaa - mutta koska oikein mitään muuta ei enää ole keksitty ja lällärinkin ujellus kierrosten mukaan on alkanut ottaa päähän niin vaihdoin sitten laturin.

Eikä siitä tietysti mitään iloa ton jänniteongelman suhteen ollut. Uusi laturi vaan jaksaa työntää tuota 15 volttia vaikka olisi sähkölaitteita päälläkin. Sen panin tuossa nyt merkille että kun ajaessa voltit pikkuhiljaa kipuavat tuonne 15 pintaan niin kun sammuttaa ajovalot (-> voltit nousee ihan tappiin) ja laittaa ne kohta päälle niin jännite putoaa sinne 13.8 nurkille joka se näissä kai kuuluisi ollakin. Et ei tästä oikein ota tolkkua. Se laturilta lähtevä ~10 senttiä pitkä välipiuha oli aika huonossa hapessa niin kokeeksi korvasin sen irtojohdoilla mutta ei siitäkään ollut mitään hyötyä. Mittailin myös noita johdotuksia ja tulin siihen tulokseen että laturin ja säätimen välilläkin piuhat on kunnossa ja ainakin mun mielestä myös oikein kytketty. Mutta best is yet to come. Vaikka toi nyt pelaakin palttiarallaa samalla tavalla kuin vanhakin niin mittaristoon tolla oli vähän ärsyttävä vaikutus.

Kun aikansa ajelee niin lämpö- ja polttoainemittarit rupee vaappumaan ilman mitään näkyvää syytä. Kun tankkasin tankin täyteen ja läksin ajelemaan niin liike oli välillä niinkin pitkä että viisari kävi melkein puolen tankin kohdilla. Lämpömittarissa liike ei ole ihan yhtä selvä mutta havaittavissa kuitenkin.

Kirjoitin tonne palstallekin aiheesta eikä tää ihan ainutkertainen juttu oo että laturin vaihdolla tulee tuollainen ongelma. Ja laturinkin luulisi olevan autoon oikea koska se on monesta luettelosta katsottu, alkuperäisnumeroonkin verrattu ja vaihdon yhteydessä löydettiin numerot vanhastakin laturista ja voitiin tarkastaa vielä sen mukaankin että on oikein. Nyt kun ystävät ja kylän miehetkin ovat neuvottomia niin varasimpa sitten ajan autosähkökorjaamosta, jospa tähän sitten saataisi jotain tolkkua.

Mutta ei niin huonoa etteikö jotain hyvääkin. Lälläristä katosi vinkumiset noin 99%, ainoastaan välillä vaihdetta vaihtaessa kuuluu sellainen vinkaus jonka kuulee tulevan laturista eli siltä osin diagnoosi ja korjaus oli onnistunut. Mutta havaitsimpa sitten yhen jokseenkin yllättävänkin parannuksen asioissa. Mullahan on tossa 3 xenon muutossarjaa, yksi lisäpitkissä ja kaksi työvaloissa. Tähän asti kun on laittanut esimerkiksi pitkät päälle (siis 1 sarja) niin lälläriin on syttynyt sinkkumittariin 4-5/5 lediä ja salpaa on pitänyt kääntää niin tiukalle että kyseinen yhteydenpitoväline on muuttunut lähes käyttökelvottomaksi. Mutta en tiedä miten tää voi liittyä asiaan, nyt vaikka polttaa kaikkia kolmea xenonparia niin ledejä palaa 1 tai 2.

Äkkiseltään voisi luulla että ne vievät niin paljon virtaa että häiriö tulisi vanhasta laturista kun se joutuisi työntämään täydellä höngällä, mutta yksinkertainen laskutoimitus kertoo että pelkästään sähköflekti vie apaut saman verran virtaa kuin 3 paria xenoneita ja siitä - tai muustakaan sähkökuormasta - ei ole koskaan mitään häiriöitä tullut. Mistä tuleekin mieleeni että empä olekaan vielä kokeillut että miten lälläri reagoi xenoneihin jos kone ja virrat on sammutettuna, ennen häiriötä ainakin tuli ihan samalla tavalla koneen käynnistä tai käymättömyydestä riippumatta.

On nää vanhojen Japsien sähköt kyllä just niin ärsyttäviä kuin oon aina työn puolestakin ajatellut vaikka omaa kokemusta ei aikaisemmin ole ollutkaan.


Sunnuntai 30.1.2011, osa 2

Täl hetkel keittää kyl aika voimakkaasti ton latausasian tiimoilta, mut ehkä se huomen sit selviää. Sit minuu keitti vähä sekii että ton Equusin volttimittarin tarkkuus vaihteli tarkistusmittauksen (2 eri yleismittaria) perusteella 0.5 - 1 volttia ni asensin vähän toisenlaisen volttimittarin. Nyt ainaki 3 mittaria näyttää samaa lukemaa et eikhän toi ala olee jo oikein. Ja noihan on tossa vaan tilapäisasennuksessa, en ajatellu jättää noin.


Maanantai 31.1.2011, osa 2

Kovasti oli puuhaa siellä korjaamolla ja remonttimies oli melko kysymysmerkkinä niinkuin muutkin. Muutamia liittimiä laitettiin uusiksi kun laturi/säädin/akku tasolla oli vähän jännite-eroja yhdessä sun toisessa piuhassa mutta se ei auttanut. Sitten se halusi säätää jännitteensäädintä mutta jätettiin tekemättä kun kiinnihän oli kuitenkin takuuikäinen orkkissäädin ja vaihdettiin sen tilalle mulla pari päivää kiinni ollut mekaaninen tarvikesäädin ja säädettiin sitä. Säätö kyllä vaikutti mutta kuormituksenkestävyys oli vielä onnettomampaa kuin sillä orkkissäätimellä joka tossa nyt on ollut. Laturi kyllä jaksaa työntää sillä roplaamalla sitä säädintä saatiin yli 16 volttiakin ulos. Vaihdettiin orkkissäädin takaisin. Tutkailtiin sitä sun tätä mutta ei mitään tolkkua. Noi piuhojen korjailut olivat kyllä paranteen tilannetta jonkun verran mutta ei silti. Lopksi huoamttiin että kun auton antoi raksuttaa omineen niin kelpo 13.8 rupesi hilaamaan itseään ylöspäin pikkuhiljaa. Kun sitten jännitteensäädintä koputteli niin voltit palasivat samantien tonne 13.8 kantturoihin takaisin.

Päädyttiin sitten siihen että vongutaan takuuseen uusi säädin. Se tulee Keskiviikkona, katellaan sitten. Jotenkin mä en vaan jsaka uskoa :-/


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu