Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Kesäkuu 2011


Maanantai 13.6.2011

Ollut vähän motivaatio hukassa saitin pitämisen kanssa, mutta tässä nyt taas jotain.

Kun en pariin päivään ollut ajellut tuolla ja lähdin liikenteeseen, panin merkille ettei kytkin taaskaan irroita kunnolla. Samalla hetkellä tajusin miksi kuskin jalkatilassa on ollut kosteutta jonkun aikaa. Syksyllä fiksattu pääsylinteri oli ruvennut taas vuotamaan. Ei justiin sillä hetkellä ollut sylinteriä käsillä niin vaihdettiin tuohon taas kumit, ja todettiin että sen verran hapettumaa on että ei ne uudet kumitkaan tule kauaa pelaamaan. Joten nyt sitten kuulostellaan sivukorvalla josko tulisi jostain sylinteriä vastaan ennen seuraavaa kertaa.

Olen myös pannut merkille että kun sataa roimasti niin vettä tulee molempiin jalkatiloihin sieltä aivan seinän vierestä, yleinen mielipide on että ilmanottokaukalon vesireijät ovat tukkeessa. Muistan sen aina kun sataa joten en ole tehnyt asialle vielä mitään.

Joku aika sitten käytiin kaverin kanssa tuolla yhdellä näkötornilla yrittämässä vähän puoliaaltolankadipoliantennin (?) tekemistä lälläriin ja invertterilläkin oli ekan kerran ihan käyttöä. On se kyllä kätevä peli, pelaa kolvit ja dremelit sun muut missä vaan. Vaikka tuossa nyt ei teknisesti ottaen mitään erikoista olekaan niin oli tuo kuvan tilanne musta kuitenkin aika hilpeä :-D

Niin. Ja se puoliaaltolankadipoli ei pelannut paskan vertaa :-P

Kuten monasti todettu, ton jousitushan on ollut aika vetreä niin maasto- kuin tieajossa ja jonkun verran lässähtäneempikin tuo on kuin muut 2" korotetut Läjät. Suunnitelmissahan on ollut tehdä asialle jotain, mutta en ole vielä raaskinut kun toi kuitenkin o pelannut ihan kivasti. Edellisellä Venäjän reisulla kävi kuitenkin selväksi että nyt tarvii tehdä jotain. Normi retkeilysetti kyydissä kun ajeli niiden pomppuisia teitä kuuttakymppiä niin takapää kävi vähän väliä pohjaanlyöntikumeilla. Samaten tuon reissun jälkeen (liekö vetristynyt entisestään noissa röykytyksissä) panin merkille että ihan tyhjänäkin se tällää vähän turhan helposti pohjiin joten ei auttanut kuin laittaa pennoset riviin ja ostaa uusi jousisatsi. Omeja en enää halunnut (nämähän olivat sellaiset) ja Dobinsonit vaikuttaisivat sopivan paremmin Ahvenistolle kuin maastoon niin päädyin sitten Trailmastereihin kun kaverin autossakin ne olivat osoittautuneet kelpo vietereiksi. Kysyin niitä ensin en muista mistä (Sieltä mistä kaverini ne osti ja joilla oli suunnattomia toimitusvaikeuksia) ja hinta oli 580, mutta en sillä kertaa vielä raaskinut. Kun seuraava Venäjän reissu rupesi jo painamaan päälle niin tilattavahan ne oli, ja huomioin että niitä saa myös 4x4 Partsista joten soitimpa sinne. Hinta oli tasan 500 ja laitettiin tilaus vetämään. Aikataulu oli vaan sellainen että kaverin jousiostokset mielessäni ajattelin että saattaa jäädä tekemättä ennen seuraavaa reissua, mutta ei. Puhe oli että jos kaikki menee putkeen niin ne tulevat päivää ennen meidän reissua ja kurvaan hakemaan ne samantien niin keretään vielä heittämään alle. Kun sitten päivää aikaisemmin soittelin sinne ja kyselin että monelta ne tulevat jos tulevat sovittuna päivänä, niin vastaus oli jotain että 'miä vähä selvitän miä soitan sulle'. Ja loppupeleissä ne olisikin saanut jo päivää aikaisemmin jos täältä (Kotkasta) ajaisi tunnissa sinne (Tuusulaan). Näin ollen pääsin heti Keskiviikkoaamuna hakemaan niitä ja homma meni hienosti. Oli kyllä täyden kympin suoritus kyseiseltä firmalta. Jousien vaihto oli tosi pala kakkua. Sillä aikaa kun minä asensin kaverin 7" Gepsiin Oziexploreia niin Läjään vaihtui jouset. Parivaljakko joka ne vaihtoi on vaihdellut viimeisen vuoden aikana jousia Läjiin muutamankin kerran joten homma meni tosi sutkajasti.

Vaikka noi vanhat jouset selvästi lässähtäneet olivatkin, ei korkeusero kuvassa nyt kovin kaksiselta kuitenkaan näytä.

Käytännössä eron kyllä huomasi heti auton vieressä. Kuorman sieto tuossa tietysti parani - joka toki olikin pääsyy jousien vaihtoon - mutta muilta osin se on vähän siinä ja siinä että oliko tuo remontti hintansa väärti. Vanhat jouset möin halvalla eteenpäin (ja kerroin toki mielipiteeni niistä) ja sanoisin näiden uusien jousien perusteella että hintaero huomioiden ostaja teki ihan hyvät kaupat. Mitään perinteistä suomioffireissua ei ole vielä tehty joten joustavuuseroista 'kivikkoajossa' ei ole vielä tietoa, mutta ajettavuus maantiellä ei juurikaan muuttunut suuntaan eikä toiseen. Tuolla viime reissussa pantiin kyllä mielenkiinnolla merkille että vaikka nää mun jouset ovatkin uudet niin tämä vaikuttaisi kuitenkin jonkun verran eläväisemmältä kuin kaverin auto jossa jo muutaman tuhat rullatut vieterit alla. Vakaaja siitäkin on poistettu joten käytännössä ainoa ero on puslissa, siinä vakiot ja mulla uretaanit. Liekö niillä sitten niin suuri vaikutus. Noi Trailmasterin takajouset ovat vielä jotain 'hd mallia', ilmeisesti sen takia nämä menevät vähän perä pystyssä mutta ei se nyt juurikaan haittaa. Reissuvarusteltuna auto olikin sitten jo ihan vaaterissa.

Jaa niin. Tulihan tuohon ajettavuuteen yksi melko jännittävä piirre. Tuolla kun päästeltiin noita Venäläisten pomppuisia pikkuteitä niin jossain neljän kympin vauhdissa tuo perä on kyllä tosi hanakka hyppäämään ihan ilmaan asti. Se oli todella omituista. Paras episodi oli kyllä se kun ajoin alle kahtakymppiä (mittarin neula näytti 18-19) yhtä oikein röykkyistä tietä niin yhtään liioittelematta sekä etu- että takapää hyppivät ilmaan asti :-D Tosin ne kuopat olivatkin sitten sitä luokkaa ettei niistä Samaraa vähemmällä maavaralla varustetulla henkilöautolla olisi luovimatta edes menty. Mutta oli se aika hilpeää. En sitten tiedä, oisko noi Omen iskarit vähän turhan jämäkät noille Trailmasterin jousille ja hidastaisvat ulosjoustoa sen verran että käy noita juttuja.

Jousien hakureissulla tuli sitten ostettua kompurakin vähän yllättäen. Tai no onhan se suunnitelmissa ollut, mutta kun nehän ovat kai jotain alkaen 250 euroa vehkeitä niin olen toistaiseksi elellyt ilman. Vitriinissä oli komian näköinen laite ja kysäisin sitten sen hintaa siinä ihan mielenkiinnosta vailla minkäänlaisia ostoaikeita. Oli jotain juuri tullutta erää jota ei oltu vielä edes hinnoiteltu eikä jamppa siltä seisomalta hintaakaan tiennyt, tuumasi vaan että jos laitetaan yksi XXX eurolla. Muistelin noiden yleistä hintatasoa ja ihmettelin ääneen tätä tarjousta ja asia oli sillä selvä.No okei, onhan tuo kiinasta ja ilman säiliötä se on lähinnä vain renkaantäyttölaite mutta justiinsa käypänen mun tarpeisiin - eli siihen renkaan täyttöön. Mukana tulleessa letkussa oli joku hyvin omituinen renkaan venttiiliin käypänen viritys, sen poistin ja askartelin ihan normaalin paineilmailiittimen siihen letkun päähän ja nyt siihen saa kiinni sitten mitä vaan. Tai no eipä tolla nyt ihmeitä tietysti käytetä, puhalluspistoolia meinasin koittaa josko sitä pystyisi jotenkin käyttämään. On tuohon kuitenkin speksattu 160l/min :-D

Aikaisempia kokemuksia noista 12 voltin 'kompuroista' on sen verran että jotain 10 euron vehjettä olen testannut ja sellaisellahan kestää henkilöauton renkaankin saaminen tyhjästä ajokuntoon (joku 1 paari, sillä jo ajelee bensikselle täyttämään loppuun) vartin verran mutta oli tämä onneksi vähän toista maata. Kellosta katselin että 33" rengas 0.8 baarista 1.8 kestää aika tasan puolitoista minuuttia, ja olin ihan tyytyväinen siihen.

Painekytkintähän tuollaisessa ei ole vaan se säkättää jatkuvalla syötöllä, ylipaineventtiili sitten vaan pamauttelee liikoja pihalle jos ilmaa ei mene mihinkään silloin kun täyttölaitteesta ei paineta liipaisinta. Tuo kun on speksattu 10 baarille (!) niin siellä on sitten aika kovat kuormat päällä 'umpitilanteessa' ennenkuin venttiili pamauttaa liian pihalle, ja sitä mä ajattelin vähän modata. Kun tuollaisia paineita en kuitenkaan tarvitse mihinkään niin ihan turha tuon on työntää sellaisia määriä itseensä ennenkuin paineet päästetään pihalle. Harmi vaan että vaikka se venttiili onkin standardikamaa niin niitä ei ole kuin 8 ja 10 baarisia, joku 5 ois ollut enemmän mun mieleen. Pienellä (?) askartelulla tuon vanhan saisi kyllä auki ja jousti viriteltyä oman maun mukaan, mutta askartelutilojen loistaessa edelleenkin poissaolollaan, mennään nyt näillä. 'Hauenleukasähköillähän' tuo tietysti tuli, mutta jahka intoa jostain ilmestyy niin teen sille kyllä ihan kiinteän asennuksen kun löytyi justiinsa passeli paikkakin sille vaikka aluksi luulin ettei tota saa taas mahtumaan 'mihinkään'. Letkukin yllättäen riittää hienosti joka renkaalle.

Ennen reissua sain perehdyttyä myös vähän tuohon jäähdytyspuoleen, sillä kuten monasti todettu, toi sähköflekti ei vaan kertakaikkiaan ole riittänyt. Asiaa ihmetellessäni päädyin vaihtamaan vielä termostaatinkin vaikka edellinenkään ei ollut vanha, mutta ei se mitään auttanut. Aina vaan oli lämmin. Olen tässä odotellut jo jonkun aikaa että eräs kaiffari saisi hinattua yhden varaosaläjän pihaansa ja saisin siitä sitten viskon ja tunnelin ja muut vehkeet, mutta se ei ole oikein edistynyt. Kyseiseltä jampesterilta löytyi kuitenkin pelkkä ropeli joten laitoin sitten sen vaikken ollutkaan ihan luottavainen sen jäähdytystehoon ilman tunnelointia.

Asennus onnistui kätsästi ihan tuosa kerrostalon pihassa, vaikka olihan siinä vähän erikoisuuksiakin. Alkujaanhan vesipumpun hihnapyörä oli autossani kiinni ihan vaan pulteilla alkuperäisten pinnapulttisysteemien sijaan ja niin meinasin laitta jatkossakin mutta en sitten laittanutkaan. Kun niitä pultteja irroitteli, kävi nopeasti selväksi että vesipumpun hinapyörä hihnoineen lätee kävelemään kun sen irroittaa. Ei juurikaan hotsittanut alkaa löysäilemään laturia että saa hihnan taas paikalleen ym, niin kipaisin sitten uudet pinnapultit siihen ja niiden varassa se hihnapyöräkin sitten kesti. Ja oli niissä pinnapulttihommissakin omat omituisuutensa mutta en jaksa nyt selittää.

Kuten kuvasta näkyy, on ropelilta jonkun verran matkaa syylärille ja olin entistä vakuuttuneempi siitä että ei tule riittämään. Varsinkin kuin tyhjäkäynnillä ei ropelin ja syylärin välissä tuntunut minkäänlaista ilman liikettä. Mutta niin siinä vain kävi että homma pelasikin ihan hienosti. Kaupunkiajossahan toi nyt ei kauheasti lämpene ja maantiellä liikkuu ilma sitten ilmeisesti ihan riittävästi kun ei ne lämmöt juuri nousseet vaikka 'kaahasikin'.

Viikon päivät meni ihan kivasti mutta mutta. Mitenkäs sitten kävikään vähän sen jälkeen kun päästiin Venäjän puolelle.

Jotenkin mä en vaan suostunut uskomaan tuota, etenkään kun lämppärien täysillä pitäminenkään (joka auttoi aina sen liian pienen sähköflektin kanssa) ei saanut lämpöjä satasta pienemmälle joten ei muuta kun annoin mennä vaan. Lämpömittarin lisäksi ihmetystä samoihin aikoihin herätti myös toi volttimittari. Tokihan tässä on ollut noi latausjännitteet kaikkea 12.8 ja 15.5 välillä, mutta nyt asiaan ei vaikutanut mitenkään sähkölaitteiden käyttö tai käyttämättömyyskään. Hämmästystä herätti myös se että laturin vaihdon jälkeen sekoillut bensamittari (ja lämpö, mutta sehän on nyt disabloitu) pelasi lähes moitteettomasti. Ja vielä enemmän hämmästytti se että mittaristossa oleva volttimittari näytti ihan normaalia lukemia vaikka akun napoihin kytketty lisämittari näytti tuota 12.8

En mä tähän keksi enää oikein mitään. Mä olen ****** NIIIIIIIIN ****** väsynyt tän auton sähköjuttuihin että olkoon. Polttoainemittari on toiminut reissun alusta (=yli viikon) lähes täydellisesti, mittariston volttimittari pelaa loogisesti, erillinen volttimittari näyttää puolet ajasta 12.6-12.8 ja toisen puolen ihan järkeviä lukemia. Lämpömittari näyttää joskus järkilukemia, joskus vähän yläkanttiin ja joskus niin paljon kuin asteikossa riittää potkua. Hienointa tässä lämpömittariosuudessa on se että kun sammuttaa koneen ja laittaa virrat päälle niin se näyttää ihan fiksuja mutta kun koneen starttaa niin ennemmin tai myöhemmin se alkaa sekoilemaan. Eli kai toi lataus sekoittaa tuonkin jotenkin, vaikka ei se alusta asti sitä tehnyt. Niin, ja vika ei ole anturin johdossa/liitoksessa. Olen ajatellut vetää suoran piuhan laturilta akulle ja katsoa josko napajännite siitä tokenisi. Lämpömittari saa virtansa virtalukolta, senkin olen ajatellut koekytkeä suoraan akkuun ja katsoa mitä tapahtuu. Sitten joskus.

Mut kyllä niin syö miestä tän vehkeen sähköasiat.

Reissuun lähtiessä keksin hyötykäyttöä turvakaarillekin. Ihmettelempä vaan ettei ole tullut aikaisemmin mieleen :-D

Mitään erikoisempaa ei matkan päällä sitten tapahtunutkaan, mitä nyt että ilmeisestikin lähdin erään vinssausepisodin jälkeen ajamaan vinssi päällä (olen kyllä sitä mieltä että ei oo voinu käydä, mut ei tapahtuneelle muutakaan syytä oikein ole) ja remonttiahan siitä sitten tuli. Ensimäinen diagnoosi oli että vinssi paskana, mutta kun asiaa sitten tutkittiin niin sokkahan sieltä oli asianmukaisesti antautunut ensin. Tai no, ei ihan ensin. Kyllä se teki rullakidasta liukukidan ensin mutta ei sen enempää tuhoa.

Pari tuntia tuon kanssa meni värkätessä, vaijeri oli tietenkin ihan hiton tiukassa eikä vinssiä saatu vapautettua ennenkun purettiin toi kitasysteemi sun muuta ensin pois siitä. Perus sokkamodihan tuohon oli jo tehtykin, eli 4 millin sokan tilalle vaihdettu 6 millinen joten ei muuta kuin sopivan kokoinen pultti paikalle ja kamat kasaan. Jostain syystä toi tiputti ihan hitosti öljyä koko remontin ajan joten arvio oli että kuivakin se on. Vaseliinia oltiin laittamassa sinne mutta täyttöproppua avatessa sieltä työnsi jotain liejua ulos niin eipä sinne sitten mitään laitettukaan. Pari kertaa sitä vielä käytettiin tuolla reissulla ja hyvin pelasi. Jonkunlainen huoltohan sille pitäisi kai kuitenkin tehdä, ei ne liejut enää näyttäneet oikein öljyltä.

Keikan haasteellisin episodi oli tuossa kohtaa. 5 autoa meitä oli, ensimmäinen meni tuosta omin voimin ja muut sitten eivät. Tuossa kohtaa se vinssin laukeaminenkin kävi ilmi, muutama sata metriä sitten se vielä toimi :-D Tuosta kuvasta selviää nyt myös viimeisimmän kattotelineversion idea. Siellähän on kaikenlaisia lenkkejä ja kulmarautoja, ja näitä reissuja varten ne siellä on. On paikat 2kg kaasupullolle, tarvikelootalle ja polttoainekannulle. Toi tarvikeloota varsinkin oli ihan vaivansa väärti, sinne mahtui kätsästi kaikenlaisia irtokamoja kuten teltat sun muut mitkä ovat yleensä seilanneet hujan hajan pitkin tavaratilaa. Seuraavaa reissua varten väsään paikan vielä toisellekin kun ei tota tilaa tollasessa autossa ikinä liikaa ole kahden hengen useamman päivän reissua varten.

Viimeisenä päivänä mun piti sitten vielä ajaa jostain minkä tiesin koituvan lisävaloille raskaaksi ja niinhän siinä sitten kävikin. Mutta eiköhän noi kuntoon vielä tule. Täytyy vaan hakea jotain sopivaa muovia josta voi liimata 'laastarit' noihin halkeamiin, luotto pelkkiin halkeamien liimaamisiin on mennyt jo 80 luvulla.

Kuvat reissusta tuttuun tapaan Picasa albumissa

Eikä nyt sitten muuta tällä erää, katotaan koska tulee taas lisää juttua ja motivaatiota kirjoittamiseen.


Edellinen sivu Seuraava sivu

LJ etusivu