Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Heinäkuu 2011


Torstai 14.7.2011

Käytiin tossa yhtenä päivänä vähän ajelemassa tuolla yhdellä mestalla josta on aina kuultu hurjia, mutta en nyt sitten tiedä. Vinssatahan siellä sai mutta eipä se nyt mitään uutta ollut. Jonkun aikaa meni ihan kivasti mutta sitten rupesi väsymys ja vitutus painamaan että lähinnä odottelin vain tielle pääsyä.

Tuossa viimeisessä kuvassa tehdään taas sokkaremonttia vinssiin. Kun se sokka vuoden rälläämisen jälkeen ensimmäisen kerran laukesi siellä venäjällä edellisellä reissulla niin nyt se katkesi sitten 2 kertaa tuolla. Eipä silti, hätävararatkaisuhan siellä nyt paikallaan olikin mutta silti.

Sitte vähän askartelin ja totesin että kyllä tolla lentävällä pystyy jotain tekemäänkin eikä vain pyörittelemään tyhjänä :-D

Polttoainemittari on toiminut nyt yli kuukauden lähes virheettömästi. Samaten lämpömittari jonka otin taas käyttöön kun edellisessä reissussa toi VDO rupesi sekoilemaan. Viime kuussa spekuloimani volttimittarin (sen digitaalisen) sekoilukin tuli selvitettyä. Meni näet taannoin akut tyhjäksi kun 2 päivää oli invertteri päällä lataamassa läppäriä, ja kaapeleilla kun käynnistettiin niin juuri mitään ei tapahtunut. Kun ei enää muuta keksitty niin vaihdettiin kaapelit toiseen akkuun ja lähti kuin palmun alta. Näin tultiin siihen tulokseen että toisen akun johdotuksessa täytyy olla vikaa kun ei se toimittanut juuri mitään (ja starttaaminen oli ollut vähän kahden vaiheilla muutenkin viimeaikoina). Ja kävikin sitten ilmi että toisen akun maapiuha oli melkolailla irti korista. Sen kun korjasi niin muutama ongelma hävisi samantien. Todennäköisesti tuo VDO lämpömittarikin nyt pelaisi, en ole vielä kokeillut.

Ensi kuun alussa olisi 5-6 yön Venäjän reissu tiedossa joten nyt on ollut aika käydä tekemään vähän remppaa jotta siitä selvitään ~kunnialla. Aloitin tuosta viime reissussa levinneestä vinssistä. Kun sitä silloin rassattiin niin sieltähän tihutti välillä vähän öljyä, ja onhan se vinssin päätykin kostunut tässä omia aikojaan joten stefaremonttiin rupesin. Samaten vinssin akselissa (siis siinä johon kardaani tulee kiinni) oli jonkun verran klappia niin ajattelin että vaihdan nekin. Kun rupesin tyhjentämään öljyjä vinssistä niin saatoin todeta että öljyä on ihan riittävästi eikä sitä erityisemmin ole vuotanut, ja eihän ton alle lätäkköäkään ole tullut. Ja totesin siinä sitten että täyttöproppu on ollut aika löysällä ja vinssin kostuminen lienee johtunut siitä.

Matoruuvi oli ihan kondiksessa mutta kuten kuvasta näkyy niin rumpua pyörittävä ratas oli aika huonossa hapessa. Päättelen sen johtuvan juuri laakerin välyksestä jolloin matoruuvi ruuvaa tuota vähän väärässä kulmassa. Laakereissa ei näppituntumalla tuntunut minkäänlaista vikaa, ja sitten tulikin mielenkiintoiseen päätelmään.

Tuossa kannessahan ei ollut oikeastaan minkäänlaista tiivistettä, jotain tiivistemämmiä siinä vähän oli ja sitten tuo tuollainen metallinen läpyskä joka ei mun mieelstä oikein mitenkään voi olla tiivisteeksi tarkoitettu. Kun sitten jätin tuon pois, niin kansi meni mukisematta (=ilman voiman käyttöä) tiiviisti kiinni ja laakerista hävisi välykset kokonaan.. Niimpä ajattelinkin että kasaan tuon samoilla laakereilla ja jätän vain tuon levyn pois. Saa nähdä mitä sitten tapahtuu. Tuntuisi ainakin siltä että niin sen kuuluisi ollakin koska niin se vaikuttaisi järkevältä. Stefassakaan en löydä huomattamista (ja eihän se ole edes vuotanut) mutta jos oikeanlaisen stefan löydän niin kaitpa sen vaihdan kun näin pitkälle on päästy.

Eli vinssiremont tuntuisi olevan aika hyvässä mallissa tällä hetkellä. 2 vinssin 3sta ristikostakin ovat ihan napakoita ja yksi sitten vähän huonompi, taidan jatkaa samalla systeemillä. Jostain pitäisi uusi rullakita vielä hommata, sehän meni ja solmuun tuolla edellisellä reissulla.

Patenttimallin (=eri auton pumppu, sellainen asennus että rasittaa laakeria) ohjaustehostimen pumppukin alkaa pitelemään taas sen sortin kahinaa että kohta olisi remontti paikallaan joten otin ja kunnostin sen edellisen pumpun jotta on sitten ehjä heittää tilalle viimeistään kun pakkorako iskee. Mieluiten tietysti koittaisin vaihtaa sen ennen sitä reissua ettei ainakaan siellä sitten tarttisi ruveta. Ei vaan meinannut mennä ihan putkeen se homma. Pumpun purkamisessa nyt ei ollut mitään erikoista, mutta laakeri tuotti harmaita hiuksia. Laakeri oli ihan normaali 6202 (LB perässä, kukaan ei tiennyt mitä se tarkoitti) ja ostin siihen sitten laakerikaupasta 'sellanen versio sit mikä kestää vähä paremmin (tosta laakeria rasittavasta patenttiasennuksesta johtuen)' mallin mutta perkkele. Pumpun kun kasasi niin ei pyörinyt akseli ei sitten millään. Kolme kertaa se purettiin ja kasattiin, koitettiin jättää laakeria vähän eri kohtaan akselille ja/tai runkoon nähden ja tehtiin vaikka mitä mutta ei vaan. Lopulta sitten nappasin jonkun humpuukilaakerin kun ajattelin että jospa se runko tekee niin naftin siitä laakerista (mittaeroa uudella ja vanhalla ei käytännössä kyllä ollut) ettei pyöri, ja huuhaalaakerissa saattaisi olla vähän suuremmat toleranssit. No ei muuta kun vehje kasaan ja .. Ööm .. No nyt sitä pystyi jo pyörittämään mutta hyvin kaukana oltiin siitä millaisia ollaan totuttu laakerien olevan. Mutta koska konstit alkoivat olemaan vähissä niin pistin pumpun nippuun ja katotaan miten käy. Kun pääsen niin piktälle että alan pumppua vaihtamaan niin jos vain motivaatio riittää niin aijon vaihtaa nyt kiinni olevaankin laakerin ja katsoa tuleeko siitä yhtään parempi ja pistää autoon sitten sen kumpi vaikuttaa fiksummalta.

Molempien kardaanien molemmat ristikotkin pitäisi vaihtaa, etukardaanin otinkin jo tänään irti. Itsehän en ole koskaan ristikkoa vaihtanut niin taidampa ottaa jonkun mukaan tekemään sen remontin kun musta se on vähän omituista touhua. Muita seuraavan parin viikon aikana suunniteltuja remontteja olisi vielä moottoriöljyn vaihto (muut öljythän tsekkasinkin tuossa pari vk sitten), lälläriantennin jalustan parantelu, uuden jääkaapin vaatimat vähän paremmat sähköt, kattotelineen 'kuljetuskapasiteetin' parantaminen ja korjattujen lisäpitkien xenonointi. Jospa sillä sitten taas yhden reissun heittäisi.


Keskiviikko 20.7.2011

Etukartaanin nivelet on vaihettu, homma oli ihan niin takapuolesta kun olin kuvitellutkin. Onneksi apuun säntäsi Ladamies jolle ristikkohommat on tuttuja, mutta ei sekään oikein innoissaan ollut tästä vaan kyllä siinä aikaa meni. Mutta tuli kuitenki tehtyä. Takakardaanin nivelet saa vaihtaa joku muu.

Sitten tein vähän yleismallista huoltoakin. Ja kytkin lämpömittarin taas toimintaan, sekin pelaa nyt ihan hienosti kun se mainittu akun maapiuha on taas kunnolla kiinni. Lisäksi pesin syylärin (päältäpäin) ja kyllä sitä savea tulikin. Lämmöt laskivat ~kaikissa ajotilanteissa pari astetta.

Ja vinssikin on taas reilassa. Tulevaa reissua varten ei ole enää kuin pari pikku juttua tekemättä, töpseli jääkaapille ja kattotelineelle yksi 'laatikkopaikka' lisää. Ja sitten se takakardaani mutta se nyt ei ole mun ongelma :-P

Ja sitten on taas woblausuutisia. Alkoi käymään tilanne sen verran tukalaksi että päädyin oikein kirjoittamaan offipalstalle asiasta. Alla olennaisin kopypaste siitä kirjoituksesta:

KUNNES SITTEN äsken. Voi jumalauta sentään. 8 kilometrin matkalla 4 tai 5 sellaista wobblea että piti lähestulkoon pysähtyä. Alkoivat melkein heti kun vauhti nousi 65 tuntumaan, ja lopun matkaa ajelinkin sitten viittäkymppiä seittemänkympin alueella kotiin.

Että näin.. Tuolla tietysti ehdotellaan taas yhtä sun toista, suurin osta niistä on jo tehtykin ja sivuston lukijathan tietävätkin miten niissä sitten on käynyt.

Tuon kirjoitettuani tuli vielä mieleen että olisikohan siellä simpukka löysällä niinkuin vähän kaikki muukin on tässä autossa ollut, ja se sitten aiheuttaisi tuota. Samaa teoriaa tukisi sekin että tuon edellisen vinssausreissun jälkeen ohjaus on tuntunut keskialueella vielä entistä vetelämmältä. Aamulla sitten tutkimaan asiaa. Kaveri heiluttelemaan rattia ja minä auton alle. Ja simpukka kunnossa. MUTTA! Kas kas, toinen (rungon puoleinen) keväällä vaihdetuista panhardin puslista aivan finaalissa. Antoi sentin verran periksi siinä rattia vemputellessa. Eipä muuta kun panhardi irti, ja koska nyt ei ollut aikaa tai kiinnostusta alkaa perehtymään puslien takuuseen (etenkin kun nehän eivät uudesta asti korjanneet ongelmaa, lue eteenpäin) niin tempasin hyllystä ensimmäisen käyttökelpoisen puslan (Jonkun Landcruiserin riipukkeen hela, useimmat varaosamyyjät tunnistavat asian numerolla 802-18002) ja täräytin sen sinne. Sopivuus ei ollut ihan 100% mutta yli 90% kuitenkin. Ja ei muuta kun koeajolle ja ou mai gaad! Ensimmäinen kerta kuin muutos oli aivan selvästi huomattavissa. Nyt tämä kulkee melkeimpä tasaisemmin kuin ikinä mun aikana! Huomenna heitän sen muutaman kk vanhan tuningpuslan mäelle myös sieltä toisesta päästä ja askartelen samanlaisesta puslasta myös sinne uuden ja eiköhän ala vihdoinkin olemaan vapinat ja wobblaukset hoidettu.

Panhardin puslathan ne taitavat ohjausiskarin ohella olla yleisimmät syylliset näihin ongelmiin ja kuten tiedetään niin nehän on vaihdettu. Jonkunasteista hämmennystä kyllä herättää tämä puslasekoilu joka on siis mennyt näin:

Wobblaa ja vipattaa -> 'alkuperäiset' (=muutama vuosi sitten laitetut, en muista millaiset oli) panhardin puslat hieman väsyneet.
Vaihdetaan uudet uretaanipuslat panhardiin -> ei minkäänlaista vaikutusta edellisiin, väsyneisiin pusliin verrattuna
Jonkun ajan päästä toinen aivan palasina
Vaihdetaan tilalle 'joku vaan' pusla -> problem solved

Eli ne väsyneiden vanhojen tilalle vaihdetut uretaanit eivät olleet yhtään sen paremmat mutta jotkut vaan puslat samaan paikkaan sovittamalla homma tuntuu vihdoinkin korjaantuneen.

Ihmeellistä on. Mutta kyllä oli ihmeellistä ajellakin kun ratti ei vipattanut kuin ihan vähän joskus kaarteissa, ja eiköhän sekin saada huomenna hoidettua. Melkoinen voittajan fiilis alkaa olemaan tämän ~vuoden taistelun jälkeen.


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu