Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Syyskuu 2011


Sunnuntai 25.9.2011

Vähän heikkoa ollut sivujen päivitys viimeaikoina (kuten koko harrastuskin) mutta laitetaas nyt tähän yhteenvetoa viimiseltä 2 kuukaudelta.

Edellisellä sivulla mainitut mitkävaanpuslat etupanhardista vaihtuivat orkkiksiin, deathwobblea ei esiintynyt (kuten ei niillä millävaanpuslillakaan) mutta muuten vapinat ennallaan.

Etukardaanin ristikoiden tarjoamasta tappelusta viisastuneena vaihdatin takaristikot muualla, irroitin vain kardaanin ja vein sen sinne. Kun kardaani tuli takaisin, laitoin vielä liukuun uuden rasvanipan kun se oli 'jostain syystä' mennyt pipariksi. Kardaani kiinni. Välittömästi huomasin että kiihdyttäessä - ja missä vaan tasaisesta ajosta poikkeavassa tilanteessa - tuntui sellainen värinä jota ei aijemmin tuntunut. Jippii. Joku mennyt pieleen taas tässäkin hommassa. Kardaanin asennuksessa ei ollut virhettä, samaten vikaa ei voinut osoittaa olevan jakiksessa ja/tai perässä sillä ennen ristikkoremonttia mitään tuollaista ei tuntunut ja nyt ongelma on aivan selvästi havaittavissa. Annoinmennä vaan kuukauden päivät, kunnes auton alla temutessani totesin takakardaanin molemmissa ristikoissa olevan klappia. No klapistahan tuo värinä tietenkin luulisi johtuvan, ei vain tullut tsekattua niitä heti 'uutena' josko vika olisi ollut siinä jo alkujaan. Ristikkoina yleisesti käytetyt ja toimiviksi havaitut GMB:t ja asentajana Valtakunnan Hiasemieheksi itseään tituleeraava henkilö joten asennuksessakaan ei oikein kuvittelisi virhettä tapahtuneen. Ristikot on myös rasvattu asennettaessa ja pari viikkoa sen jälkeen joten ei luulisi rasvan puutettakaan olevan.

Heinäkuun lopussa osallistuttiin taas paraatiin täällä Kotkassa Meripäivillä.

1-5.8 oli SLCK:n Venäjänreissu, ja reissun pituudesta johtuen päätin vihdoinkin hommata jo pitkään hinkumani kompurajääkaapin.

Loota performoi loistavasti, kylmyyden saa säädettyä -20 - +20 ja sähköä ei mene juuri ollenkaan. Tuo oli mulla viikon autossa yhtä soittoa päällä (+4 astetta ulkolämpötilan ollessa 15-25 välillä + tietysti loppukesän auringon lämmittämä auton sisätila) eikä kertaakaan minkäänlaista huomioitavaa autoa käynnistettäessä. Peltierlootaa kun pyörittää sen 14 tuntia yhtä soittoa niin selvä ero on ollut auton käynnistyksessä mutta nyt ei kertakaikkiaan mitään. Loistovehe.

Kyseinen reissu oli jopa meikäläisen mittapuulla helppo, joten mitään erikoistilanteita ei jäänyt kerrottavaksi. Mutta kyllähän siellä taas sai hämmästellä noita puslia joiden kanssa tässä on temuttu jo ihan kyllästymiseen asti. Etuakselistosta kuului erilaisia rutinoita erilaisissa tilanteissa, ja niihin kyllästyttyäni kippasin niihin aimo lorauksen vaihteistoöljyä ja metelöinti loppui siihen. Leirissä asiaa tutkittuani voin taas todeta puslien olevan aivan säpäleinä sekä edessä että takana, eli saman ~puoli vuotta kesti kuin edellinenkin setti.

Kotiin päästyäni väänsin sähköpostia puslat myyneelle - ja jo kerran takuuseen vaihtaneelle - Lipposelle että taas on käynyt näin, ja et mitähän mä teen mahdollisesti väärin kun aina vaan käy näin. Olivat tietoisia asiasta, syyksi mainittiin 2 peräkkäistä huonoa tavaraerää. Ja vaikka mainitsin viestissäni että ekojen puslien ostosta on jo reilu vuosi enkä missään määrin maininnut mitään takuuasioita niin tarjoutuivat laittamaan eri merkkistä kamaa tilalle heti kun saavat. Jonkun ajan päästä tulikin sitten setti SuperPro puslia (+panhardin puslat joista mainitsin jo vaihtaneeni OEM:t tilalle) ja ne tuntuivatkin olevan vähän toista maata. Selvästi jämäkämpää tavaraa eikä pultinreikään tuleva holkkikaan mennyt enää sormivoimin reikäänsä niinkuin niissä edellisissä Progeissa. Merkittvimpänä erona kuitenkin se että nämä olivat nyt yksiosaisia edellisten halkaistavien sijaan. Yksiosaisuus tietysti anto olettaa että asennuskaan ei tule olemaan ihan niin yksinkertainen kuin ennen, mutta kyllä siitäkin selvittiin. Sen kuitenkin sanon että ilman prässiä tohon hommaan ei ehkä kannata ryhtyä. Ei sillä etteikö ruuvipenkillä tai muulla konstilla saisi niitä puristettua, mutta niin niljakkaat ovat että helposti kellahtavat milloin mihinkin suuntaan vinoon.

Alustan rutinat loppuivat tietysti siihen ja kuukauden päivän ovat nyt alla oleet, katsotaan miten näiden kanssa nyt sitten käy.

Ai niin. Ei ole sitten normaalisti tapana voidella puslia öljyllä joten puslien hajoilu ei kyllä johdu siitä :-)

Kuvat ja kertomus SLCK reissusta.

Joskus tuolla kesemmällä kirjoittelin siitä että sateella kastuu jalkatilat, ja kun tuolla nyt syksyn koittaessa alkoi olemaan jo kohtalainen maakellarin haju niin piti sillekin asialle tehdä jotain. Kuivatin autoa kaksi päivää kahdella sisätilalämmittimellä ja ruvettiin sitten uudestaan tutkimaan niitä mahdollisesti tukossa olevia vesireikiä. Ainoat moisen tittelin ansaitsevat reijät löytyivät siitä konepellin saranoiden läheisyydestä ja tukossahan ne olivatkin, mutta ei niiden putsaaminen mitään auttanut vaan taas oli vettä lattialla. Asiaa lisää tutkittuani totesin että kosteuttahan löytyi ihan aapilarin yläpäästäkin ja paljon muita vaihtoehtojahan ei sitten enää jäänytkään kuin ikkunan tiiviste. Kohtuuyleinen vaivahan näissä on tiemmä tuo ikkunan kehysten ruostuminen mutta tässä tapauksessa ei ollut kuitenkaan syytä epäillä tätä vaivaa. Vaikka ikkunan tiiviste vaikuttikin olevan hyvin napakasti kiinni niin kosteutta sieltä välistä löytyi, ratkaisuksi tietenkin 'sikafleksiä' väliin. Onneksi tulin kuitenkin kysyneeksi tuulilasifirmasta tuota remonttia, 20 euroa sanottiin hinnaksi ja ei juuri jäänyt funtisimisen tarvetta että vienkö sinne vai ostanko tökötin jostain ja alan itse sotkemaan. Ikkunaukkeli tuumasi että omituisen löysä oli tiiviste ja vika oli varmaankin siinä. Seuraavan yön jälkeen oli vielä toisella puolella pienet pisarat lattialla mutta sen koommin ei ole näkynyt joten homma lienee kunnossa.

Syyskuun alussa oli sitten taas Venäjänreissu mutta siitä ei jäänyt paljoakaan kerrottavaa. Jäin kokoajan jumiin vähän sinne sun tänne mistä muut vaan löntystelivät etiäppäin ja pinna alkoi kiristyä siihen malliin että 2 yön reissuksi tarkoitettu keikka kutistui osaltani 1 öiseksi kun ei vaan kertakaikkiaan vähempää voinut napata. Tiedä sitten johtuiko väsyneeseen kuntoon päässeistä renkaista (jotka eivät uutenakaan olleet kai mitkään ihan #1 maastokumit) vai mistä, mutta kyllä ton reissun jälkeen oli nettiauto.com aika lähellä sydäntä. Reissun kohokohdaksi melkeimpä jäi se kun erään Tsiippiremontin yhteydessä tarvittiin lentävää ja kai kaikkien yllätykseksi tempaisin sellaisen työkalulaatikosta ja rupesin vinguttamaan :-)

Samaisella reissulla todettiin että viime syksynä (vai oliko peräti tämän vuoden puolta?) hommattu vinssin vaijeri on ~10 metrin kohdalta niin pahasti mutkalla että se ei tule edes ulos kuin peruuttaen vetämällä joten sillekin tarttisi nyt kai tehdä jotain. Se jotain on nyt sitte varmaaki naru. Ennen reissua toi vinssin vapautusvipstaakikin putsattiin ja salvattiin kun sitä ei meina oikein millään saada vapaalle, mutta eipä tuon remontinkaan vaikutus kantanut ensimmäistä vinssaussessiota pitemmälle.

Mainitulla keikalla tuli taas solmittua vähän ohjausvarsiakin, tällä kertaa myös sitä taaempaa jota en muista aijemmin tärvelleenikään. Rahapussi on tällä hetkellä sen verran tyhjä että uusia kankia ei nyt pysty ostamaan vaan vanhoja oijottiin, menköön nyt solmuun vielä kerran tai pari ja katsellaan sitten taas.

Joutessani avasin myös takarummut ja näytti olevan tarpeellistakin. Vasen oli ihan rasvamällissä ja kengässä ei pintaa enää ollenkaan. Tosin myöhemmin tuli mieleen että ehkä se on kuitenkin jarrunestettä eikä öljyä akselista sillä sitä onviimeaikoina saanut sillointällöin lisäillä. Ja tossahan on ollut sitä käsijarrun laahaamisongelmaa niin ehkäpä se on vaan höylännyt kengän sileäksi ja kuumentanut samalla paikkoja sen verran että on silinteri alkanut vuotaa. Ehkä.

Tööttiäkin tutkin tossa 1 päivä, sehän ei ratin vaihdon jälkeen ole toiminut. Tai ei ole pitänytkään sillä sähkötyöt jäivät silloin kesken. Kun siihen nyt perehdyin niin totesin että ei se tule tolla keskiöllä ikinä pelaamaankaan, sillä keskiössä oleva 'töötin kosketuspinta' ei tapaa tarpeeksi syvälle ottaakseen kiinni vastakappaleeseen. Harmin paikka, nyt jää Antique Horn asentamatta.

Hetkellisessä varakkuuden puuskassa tilasin kokeeksi Iipeistä H4 xenonsarjankin hintaan 49e postikuluineen. Mullahan on kokemusta ja mielipiteeni noista ja ihan yhtä /cstähän tää setti on kuin kaikki muutkin, mutta olkoon nyt siihen asti kunnes kyllästyn. Hajavaloa tuntuisi tulevan vähän vähemmän kuin '06 Focuksessa aikanaan mutta valokuvio on samaan tapaan haitarista eikä valon määräkään juuri vakuuta. Viimeiseen tosin syynä varmaan se että vaikka tilasin (ja tarrojen mukaan sainkin) 4300k (=valkoinen) lamput niin kyllä noi näyttää kovasti 6000k (=vähän sinertävä) värisiltä. Työvaloissahan on sekä 4300 ja 6000 polttimoita ja kyllä valaisutehon ero on 4300 eduksi aivan selvä, varmaan olisi pelannut ajovaloissakin paremmin mutta kun ei. Myyjä vielä ehdotti '50 hours break-in periodia' jonka aikana väri asettuu mutta empä ole vielä moiseen törmännyt :-)

Ja siinä nää jutut tältä erää alkaa olemaankin.

Viime reissun epäonnistumiset ja etenkin talouspoliittinen tilanne ovat vähän herätelleet ajatuksia auton myymisestäkin. Vaikka metsäkeikkoja on viimeaikoin harrastettukin aika vähän niin en mä silti haluaisi tosta luopua, kiva sillä on muutenkin ajella ja noinpoispäin mutta katotaan nyt. Vinssiin tarttisi sen narun ja renkaatkin tarttis hommata ja ei nyt oikein ..

Mutta kahtellaan..


Facebookiin väsätty 76s.net yhteisö johon tulee jatkossa ilmoituksia sivujen päivityksistä. Siellä saa myös kernaasti keskustella sivuilla kirjoitetuista asioista jos jotain tuleepi mieleen.


Torstai 29.9.2011

Sen verran tehty hankintoja että myynti-ideat täytyy haudata toistaiseksi. Tilasin uudet renkaat (BFG MT KM2) ja vinssiin narun.

Kytkimen pääsylinterikin tuli vaihdettua, vanhassahan oli sitä hapettumaa joka söi tiivisteet puolessa vuodessa ja toi on viimeaikoina irroittanut taas sen verran huonosti että jotain tartti tehdä. Tilasin Milneroffroadista uuden sylinterin (kun oli halpa, mutta kun laitettiin vatit ja rahdit päälle niin ei se montaa euroa meikäläistä halvemmaksi jäänyt) mutta kun kuukauteen ei kuulunut mitään niin laitoin mailia sinne että mikä maksaa - eikä kuulunut vieläkään mitään. Sitten soitin sinne ja kävi ilmi että joo kreditkaa wosnt äksepted ja että ovat mailanneet mulle aiheesta (sekä replynneet tuohon mailiini) mutta ei ole tullut perille. Spämmifiltteriä epäilivät mutta siitä ei ole kyse.

No sitten tilasin kotomaasta normi varaosaputkasta ton vaikka se ei vuosimallin mukaan käykään tähän vehkeeseen. Joskus 87 tai 88 loppuvuodesta ovat ruvenneet käyttämään toisenlaista pääsylkkyä mutta koska kuvissa ei näkynyt kuin 1 merkityksetön juttu niin sylinteri tilattiin.

89:ssä on tollainen systeemi tossa alapuolella, vanhemmissa ei. Sopivuus oli kuitenkin 100% ja nyt toimii.


Perjantai 30.9.2011

Pientä näpertelyä.

Laitoin eka 16w polttimon mutta alko muovi sulamaan pikavauhtia kun lamppu o kuitenkin vain 5w:lle tarkoitettu joten sellaiseen oli tyytyminen. Mutta kyllä se näemmä valaisee ihan yllinkyllin nytkin. Katkaisijahan ei välttämättä ole ihan kauhean pitkäikäinen tossa paikassa mutta nopeehan se on sitten vaihtaakin jos joskus menee pipariksi. Täytin sen kyllä vaseliinilla että ehkä se aikansa..?


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu