Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Marraskuu 2011


Tiistai 1.11.2011

Lämppäristähän hävisi joku aika sitten ykkösnopeus, syynä tietenkin puhaltimen etuvastus joka näissä japseissa kuuluu vakiovaivoihin. Varaosaluettelo ei kyseistä palikkaa tähän autoon tunne, mutta noihin on menestyksekkäästi soviteltu Corollan vastaavia joten sellainen laitettiin. Vaikka se olikin päällisin puolin ihan samanlainen niin nopeudet on sekaisin josta voidaan päätellä että samanlaisia on erilaisiakin. Tilattiin toinen vaihtoehto, katsotaan miltä näyttää. Eihän se nyt suuri rojekti ole juotella niitä vastuskiekuroita oikeisiin paikkoihin jos sekään ei onnistu, saa sitten ainakin saman tien kasaan. Tolla väärällä puhaltimen napin asennot ovat jotakuinkin 0-4-2-3-4 ja se ei tietysti käy.

Noiden laahommien johdosta sain myös motivaatiota ruveta värkkäämään sitä taukolämpösysteemiä jota jo viime talvena pähkäilin ettei tarttisi aina pitää konetta (ja laturia tekemässä häiriöitä) käynnissä kusorojektien aikana. Ideahan on että lämppärin letkussa on kiertovesipumppu joka pyörittää vettä koneessa ja lämppärissä ja lämppärin puhallin pyörii tietysti samalla. Tällä konstilla lämmitä riittää kajuuttaan niin kauan kun sitä riittää, kai tolla vesimäärällä jo jonkun aikaa.

Ensin tein vaan tuollaisen juosten kustun 'proton' joka ei ohjaa puhallinta eikä tee oikein mitään muutakaan kuin vain kierrättää vettä, jos toi osoittautuu toimivaksi niin askarellaan lisää. Koekäytinkin tota ja hyvin se tuntuisi toimivan, ainoa vaan kun em syystä johtuen lämppärissä ei ole nyt hitainta nopeutta niin mekkala oli turhan suuri ja lämpötilatkin pannussa laskevat turhan nopeasti. Jonkun 10 minuuttia sitä pyöritin ja sen aikaa lämpöä riitti ainakin ihan kivasti.

Vastavaa systeemiähän saa tehdastekoisenakin mutta maksaa parin sadan luokkaa joten mielummin askartelen ite parin markan osista kun eihän tuo kummoinen systeemi ole. Jos toi osoittautuu toimivaksi niin sellainen pikku ropleem saattaa tulla että jostain olisi hyvä löytää termostaatti tolle jotta se tajuisi lopettaa lämmittämisen kun lämpöä ei enää riitä, mutta perehdytään siihen sitten jos tarvetta esiintyy. Samaten akkujen tyhjentymisenesto pitäisi tehdä jos viimeisen päälle haluaisi, mutta se nyt on helppo juttu. Tosin toivottavasti koneesta loppuu lämpö ennenkuin akusta virta :-D

Sähköstä puheenollen, oli sähköongelmiakin tossa eräänä iltana. Oltiin kaverin kanssa tuolla yhellä mäellä vähän ham/la/pmr askareissa ja polteltiin siinä sitten pari tuntia takatyövaloja ja sisävaloja, ladattiin läppäriä invertterillä ja tietysti radiovehket siihen päälle. Akussa voltteja joku 12-12.1 ja tartissa ei mitään ongelmaa siinä vaiheessa. Ajeltiin sitten pitkin metsiä valot päällä, ja toihan ei tunnetusti lataa juuri mitään (12.2 - 12.4) jos akkuja on käytetty paljon, ja kun jonkun 1½ tunnin lipumisen jälkeen sammutettiin kone pikku taukoa varten niin voltit akuissa olivat 11.5 ja tartti ei tehnyt mitään. Ei kahta kertaa viitsitty kokeilla ettei tuu mitään totaalista katastrofia vaan otettiin sujuva mäkitartti ja päästiin matkaan.

Seuraavan pari tuntia oli kone käynnissä ja voltit tuota tuttua reilua kahtatoista kunnes sitten vihdoin viimein pikkuhiljaa rupesi voltit hiipimään 13 paremmalle puolelle. Kai sitä pitäisi ihan vakavissaan ruveta kehittämään jotain Boschia pellin alle, eihän tossa touhussa ole mitään järkeä että tolla kestää monta tuntia saada edes latausjännite asialliselle tasolle jos valoja on poltettu pari tuntia.

Lisäystä:

Purkasin ton etuvastuksen kun ajattelin juotella vastukset oikeeseen järjestykseen jotta saan sen samantien kuntoon, mutta ne olivatkin oikeassa järjestyksessä joten hämmästytti. Sitten huomasin että olikin muutamat vastuslangat (noissahan on sellaiset paljaana olevat kierretyt langat vastuksina) ottaneet toisiinsa kiinni siinä asennuksen tiimellyksessä ja ne korjaamalla homma hoitui.

Jos jotakuta kiinnostaa niin näihin käy siis vastukseksi Corolla 88-92 vastaava kapistus. Noitakin on ilmeisesti kolmea mallia ja oikea on se jossa on 4 napainen liitin ja kiinnitys yhdellä ruuvilla. Jos varaosamyyjä tajuaa numeron 9051-1030 päälle niin se on se.


Torstai 3.11.2011

Nyt kun puhallin pyörii järkevillä nopeuksilla ja toi kiertovesissyteemikin tuntuisi toimivan, rupesin pohtimaan jotta miten sitä puhallinta saisi ohjattua ja ei ole helppoa. Tässä systeemin kytkennät:

Moottorille menee siis releen kautta 12 volttia aina kun virrat on päällä, ja lämppärin katkaisijalta tulee sitten maa etuvastuksen kautta.

Paras idea jonka olen tähän mennessä kehittäny, on pistää puhaltimen moottorin pluspiuhaan vaihtava rele väliin joka 'normaalitilassa' pitää kytkennän alkuperäisessä muodossaan, mutta kun sille annetaan heräte (=halutaan taukolämmittää auton sammuksissa ollessa) niin se irroittaa plussan auton alkuperäisistä johdotuksista ja syöttää moottorille virtaskaa muuta kautta. Maa sille tulisi edelleen katkaisijan kautta joten puhallusteho olisi säädettävissä vaikka ihan pelkkä ykkösnopeuskin olisi riittänyt.

Patentit on kyllä hyviä.


Sunnuntai 6.11.2011

Tota kiertovesipumppua laittaessani panin merkille että vettä sai lisätä aika hitosti enemmän kuin siinä pumppua laittaessa lirahti pihalle, samaten olen viimeaikoina huomioinut että ihan kun jäähdytinneste vähän tuoksahtaisi. Eilen sitten tuolla näreessä veivatessani ihmettelin savun määrääkii, ja funtsin jo että alkaako väkivahva, ikuinen 2LT jostain syystä laukeamaan mutta en sen kummemmin asiaa tutkinut sillä erää. Tänään sitten heräsin ja tajusin että omassa parkkiruudussahan on jo vaikka kuin kauan ollut märkä läntti jonka olen aina ajatellut olevan joku vanha, mutta kun sitten huomioin että länttihän on kostea niin äidyin sitten tutkimaan pellinalusta. Läntti sopi hyvin syylärin/alavesiletkun liitoksen kohdalle mutta siellä oli kuivaa joten kone käyntiin ja kyttäilemään. Kyttäilyn lopputuloksena todettakoon että taitaapi se vesipumppu vuotaa. Hyvä niin, eipä tarttee nyt funtsia että milloinhan vaihtaisi jakopään :-)

Ja sitten taas vähän lällärijuttua. Kuningaslaitteen hankittuani ajattelin nyt vihdoin ja viimein osallistua SKEDEIHIN (joka on ennalta sovittuun aikaan tapahtuva juttu jossa koitetaan saada yhteys mahdollisimman moneen asemaan) kun tuossahan on nyt SSB:kin (joka taas on vähän kuin AM ja FM mutta ei ihan) jota TosiHarrastajat noissa hommissa käyttää. Muutamia yhteyksiä sainkin, Hämeenlinnaan (130km) ja Kajaaniin (400km) esimerkiksi, mutta hyvin suuri osa jäi sille tasolle että minä kuulin - usein hyvinkin - vastapuolta mutta siellä ei kuultu minua. No eipä sitten muuta kun korjaamaan asiaa. Vahvistin (AM/FM 100w, SSB 200w) antaa ton vakiokuntosen lällärin perässä ulos 100w AM/FM ja 30w SSB:llä, ja toi 30:hän ei oo mitään kun siitä saa tehokkaammalla ohjauksella paljon enemmänkin ulos joten siihen piti sitten ruveta.

Muinaisista kolvi+lisäkomponentit -rakenteluista poiketen näiden vehkeiden modaaminen on nykyään aika paljon 1nkertaisempaa, tässä vehkeessä yksi piuha poikki=lisää tehoa ja yksi jumpperi toiseen asentoon=400 kanavaa joten minultakin se onnistui. Nyt lähtee aparaatista itsestään 15w AM/FM ja 30w (!!) SSB. Eli jo laitteesta saman verran SSB tehoa kuin linukan kanssa aikaisemmin :-D Noi tehot kun työnsi linukkaan niin tuli lukemat 150 ja 180 wattia, mutta noita lukemia ei kuitenkaan voi uskalla käyttää ettei tule savut. Linukkaa kun ei voi ohjata ihan millä tehoilla vaan, niin käyttökelposet maksimitehot on nyt sitten 100w AM/FM ja 150w SSB. Vasta-aseman kanssa ei ole vielä kokeiluja tehty, kun niin pitkälle päästään niin saapa nähdä että mikä on äänen laatu ja kuin pahasti se roiskii sitten viereisille kanaville. Jälkimmäisellähän 'ei ole niin väliä :-P' mutta jos ääni puuroutuu kelvottomaksi niin se on tietysti huono homma.

Mutta katsellaan. Ensi Lauantain skedeihin en pääse mutta seuraavan ainakin, ja voihan tonne tietysti huudella omiaan koska vaan jos sattuu siltä tuntumaan.


Maanantai 7.11.2011

Noiden xenonien virrankulutuksen ja vaihtelevasti lälläriin tulevien häiriöiden takia rupesin funtsimaan xenonien korvaamista ledeillä. Olen kerran testannut sellaista 160 euron hintaistan Hellan 36w led työvaloa ja se vaikutti tosi lupaavalta, mutta eihän sellaisiin näillä palkoilla pysty joten kokeiluun päätyi 18 wattinen, 6 ledistä tehty pyöreä työvalo joita myydään siellä sun täällä muutamalla kympillä. Selviöhän oli että lähellekään mainitun Hellan tasoon päästä mutta suoritus oli kyllä vielä huonompi kuin odotin :-)

Eipä noista ole Kiinalaisen xenonmuutossarjan korvaajaksi, mutta taidampa kuitenkin laittaa yhden joka kulmaan 'parkkivaloksi' jahka kerkeän.


Perjantai 11.11.2011

Edellämainittu parkkivaloremontti tehty. Päädyin ottamaan ne sisemmät xenonit edestä pois, ja laitoin niiden tilalle ledit. Tarkoitus olisi laittaa noi pois otetut xenonit tohon tuulilasin eteen, näyttämään melkolailla sivulle mutta se jäi nyt vielä toiseeen kertaan. Vaihoin myös taakse niiden pernteisten valojen tilalle ledit ja siellä ne on kyllä hyvät. Noi takimmaisethan on tietysti suunnattu siihen heti takanurkkiin että näkee peruutella, ja kyllähän noi ledit loimottaa aika paljon kivemmin siinä tarkoituksessa kuin ne muutaman euron perinteiset työvalot.

Ballastit ja piuhotukset o pysyneet ihan kivasti reilassa, ja se että alunperin pelkäsin että kestääköhän noi ballastit 2puolisella teipillä kiinni on osottautunu kyllä ihan aiheettomaksi peloksi. Ne oli niin tiukasti kiinni että ylimääräisten poistaminen kävi ihan työstä. Tarkotus oli korvata ne jäljelle jäävät niillä hetken kiinni olleen H4 xenonsetin ballasteilla kun ne eivät aiheuttaneet minkäänlaista häiriötä lälläriin, mutta empä onnistunut niitä nyt mistään löytämään joten jätin noista vanhoista ne mitkä antavat edes vähän vähemmän häikkää. Vaihdan kyllä nekin jos ne hyvimmät vaan jostain vielä löytyvät.


Sunnuntai 13.11.2011

Jakopään koppa käytetty auki, vesipumppu ei vuoda. Ja tarkemmalla tutkimisellakaan ei löydy koneen ulkopuolisia vesivuotoja joten nyt iloitaan sitten siitä että se on ilmeisestikin alla olevan kuvan iso tiiviste nro 11312 joka vuotaa. Eli jakopää palasiksi, rattaat irti ym ja pumppu sun muuta että saadaan toi iso alumiinikalikka veke ja uus tiiviste sen ja lohkon väliin. Ohhoijjaa <3


Perjantai 25.11.2011

Laitoin sen POMMIN syyläriin. Ajoin ~300 kilsaa ja aina vaan tihutti. Sitten kyllästyin siihe puuron näköiseen jäähytinnesteeseen ja huuhtelin raivoisasti ja laitoin puhtaat liemet. Nyt näyttäis siltä ettei vettä ainakaan katoa.

Ja kolmas takajarruremontti vuoden sisään ois käsillä. Taas laahasi T/V niin että käry vaan kävi. Kaverilla oli samaa vaivaa ja se lyhensi sitä kengät palauttavaa jousta ja homma tuli kuntoon, ehkä se sitten tässäkin auttaa.

Laitoin lisäpitkien tilalle toiset H4 valot joten nyt on sitten ns kahdennetut valot. Lakihan ei noita salli 1.1.1980 jälkeen rekisteröidyissä autoissa mutta onhan niitä liian isoja referenssejä ja liian tehokkaita polttimoitakin kaikilla niin mennään nyt näillä. Nyt näkee lähivaloillakin aika kivasti. Katkaisija pitää vielä askarrella, ei sitä nyt suotta haluta virkavaltaa herätellä polttelemalla aina kahta paria valoja.

Tilasin painekytkimen tota kompuraa varten ja hommasin pari 6 kiloista sammutinta mistä väsään säiliöt - jos keksin mihin ne mahtuu.


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu