Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Joulukuu


Maanantai 26.12.2011

Alkajaisiksi copypaste taannoisesta kirjoituksestani Offipalstalle.

Taustaa ensin. Kun auto tuli mulle, siinä oli liian pieni sähköflekti ja vain orkkislämpömittari. Kun vajaassa vuodessa sain asennettua oikean lämpömittarin niin tuli kiire laittaa orkkis visko sinne, lämmöt huitelivat maantiellä ylämäissä satasen tuolla puolen eikä se kovin viileänä käynyt muulloinkaan. Flektin vaihdon jälkeen homma hoidossa, tai ainakin lämmöt pyörivät 90-92 nurkilla lähes kaikissa tilanteissa (termostaattihan on kyllä 88..), ainoastaan huoltoautorajotuksen pitempiaikaisessa rikkomisessa tuli vähän lämmin joka saattaa johtua siitä että tunneli on vielä asentamatta.

Puoli vuotta sitten aloin panemaan merkille että aamulla töihin lähtiessä lämmöt kipusivat aika ylös, lähes 110 asti ennenkuin termostaatti suvaitsi ruveta hommiin ja sen jälkeen homma pelasi taas hyvin.

Mutta pikkuhiljaa toi on alkanut mennä entistä huonompaan jamaan. Kaupunkiajossa ja muutenkin alle 60 vauhdeissa kaikki on suht hyväksyttävissä rajoissa, mutta kun tuosta kovempaa ajellaan niin lämmöt seilaavat 90-100 väliä aika reipasta tahtia. Mittarista näkee aivan selvästi että termostaatti näyttäisi aukeavan vasta tuolla aika ylhäällä, ja 80+ nopeuksissa lämmöt eivät paljon alle 97 pääse missään vaiheessa.

Syyläri ja systeemit on puhtaat, ja jäähdytystehon riittämättömyydestä tuskin muutenkaan on kiinni kun aina kun termostaatti aukeaa niin kyllä sieltä syyläristä selvästi viileää tulee ja toki näillä säillä pitäisikin tulla. Tässä viimisen puolen vuoden aikana on vaihdeltu termostaattia kuin sukkia ja nyt on orkkis kiinni, enkä huomaa mitään eroa paljon parjattuihin tarvikkeisiin verrattuna.

Jokunen muukin huomio on tullut tehtyä. Koneen etupäästä tiputtaa vettä, vuoto ei tule ulkopuolelta eikä vesipumpusta (on tarkastettu). Lisäksi tolla on aamuisin vaikeuksia saada yhtä pyttyä mukaan vaikka hehkutusaika on normaali, ja hehkutkin lienevät kondiksessa kun noissahan sikailee toi hehkutusaika heti jos joku hehku ei pelaa. Lisäksi tuntuisi kuin toi työntäisi enemmän mustaa kuin ennen ja tankillisella näyttäisi pääsevän 100 kilsaa vähemmän kuin ennen. Jonkun aikaa olen myös fiilistellyt että ihan kun toi olisi vähän laiskempikin kuin ennen, niin kiihdyttäessä kuin maantieajossa.

Niin että olisiko tässä nyt maailman ensimmäinen kansi- tai kansipahvivikainen 2LT? Tai ainakin seudun Hiasemiehet sanovat ettei noissa oo koskaan noita vikoja, palstalta olen oppinut kuitenkin vähän muuta.
Vastauksia siihen ei juurikaan ole tullut, meininki on lähinnä sama kuin valtakunnan hiasemiehellä ja muilla hiase-ekspertaillä; Ei näis oo ikinä kansipahvivikoi. Mut en nyt lämpömittarin sikailuksikaan laittais, ensinnäkin se on kasattu äärimmäisellä hartaudella just sen takia että sen näyttämään voi luottaa ja toisekseen sen takia että toi sikailee aina samalla tavalla / samoissa tilanteissa ja paikoissa. Töihinkin kun ajelen niin aina suurinpiirtein samassa kohdassa alkaa lämmöt olemaan tapissa ja suurinpiirtein samassa kohdassa se termari vihdoinkin aukeaa. Samaten kaupunkiajossa ei oikeastaan ikinä lämpene ja vastaavasti maantiellä on aina lämmöt enemmän tapissaan, ei käy mulle mitenkään lämpömittariviasta.

Mut se siitä tällä erää, on se pahvi kai jossain vaihdatettava vaikkei niissä ikinä mitään vikaa olekaan.

Sain tossa pari päivää sitten uuden paikan jossa voi vähän askarrella ja otin sitten joulupäivän yön kunniaksi ilon irti siitä ja menin puuhailemaan. Tarkoitus oli värkätä tuon taukolämmön puhaltimen ohjaus, mutta eihän mulla ollutkaan tarpeellisia kamoja (lähinnä riittävän paksua sähköjohtoa) joten rupesin työstämään tuota kahdennettujen valojen kytkentää. Tai no alkajaisiksi työstin niihin tukiraudat jotta pysyvät säädöissään mutta siitä nyt ei jäänyt juuri kerrottavaa jälkipolville. Pohdintaahan tuossa antoi se että halusin erillisen katkaisijan josta voi valita käyttöön pelkät lisäpitkat tai sekä pitkät että lyhyet ja vieläpä halusin että ne saa tarvittaessa kokonaan pois. Aikani katalookeja pläräiltyäni löysin yleismallisen (?) lämppärin katkaisijan jossa oli asennot 0-1-2 ja joka sopi niihin katkaisijapaikkoihin joissa alunperin on takasumuvalo ja takalasin lämmitin. Vähän teetti puuhaa yleismittarilla jotta katkaisijan napajärjestys selkeni mutta kyllä se siitä, ja sopivasti asemoidulla diodilla sain myös haluamani toiminnot siitä.

Kuvassa 'testikytkentäproto', lopputulos oli tietysti vähän siistimpi. Kyseisen katkaisijan saa varaosaliikkeestä numerolla 1000-0008.

Tuon kanssa puksatessani löysin myös tarpeistoa sitä lämppärinpuhallinviritystä varten, ja vaikka tiuku repi jotain kahta yöllä niin ajattelin kuitenkin tehdä pikaisen testikytkennän nähdäkseni että toimiiko aikomani toteutus. Olen tuota kytkentää pohtinut jo jonkun aikaa, ja päätynyt siihen että orkkiskytkennät noissa on sillä mallilla ettei niihin pysty oikein lisäyksiä tekemään joten ainoaksi ratkaisuksi jäi erottaa puhallin kokonaan auton sähköistä silloin kun sitä halutaan käyttää 'erikseen'. Sattuneesta syystä olen joutunut viimeaikoina tutustumaan Motonetin valikoimiin ja sähkökrääsähyllyä tutkiessani törmäsin erääseen kalikkaan ja koin valaistuksen. Siellä näytti olevan yleismallinen etuvastuksellinen lämppärinpuhallinkatkaisija jossa asennot 0-1-2-3, ja oitis selvisi muutama ongelma. Numeroa ei tullut otettua ylös mutta sieltä se löytyy ja varaosaliikkeestäkin moisen saa, toimittaja on Startax.

Tuossa testikytkennän olennaisimmat osat. Toi tulee ihan liittimillä kiinni autoonkin eli mitään muutoksiakaan ei autoon tarttee tehdä vaan piuhat irroittamalla kaiken saa taas ennalleen.

Ideahan on siis käyttää vaihtavia releitä (+ ja - piuhoille tietysti omansa) ja kun niihin ei tule herätettä niin auton orkkissähköt menevät releen kautta puhaltimn moottorille, mutta kun sitä halutaan ohjata toisaalta niin releet vetävät ja irroittavat auton omat piuhat piiristä ja moottorille syötetään sähköä katkaisijan/etuvastuksen tarjoama määrä. Tuossa katkaisijassa on myös nasta josta saa 12 volttia aina kun se on päällä ja tehosta riippumatta, siitä sai kätevästi ohjauksen releille ja kiertovesipumpulle. Kiertovesipumppua en tuohon vielä kytkenyt ja palikat ovat muutenkin vielä pöytälaatikossa kun ei energia enää riittänyt siihen että olisi loppuun asti tehnyt tuon. Mutta homma siis toimii suunnitellusti, hankalin vaihe on enää funtsia että mihin tuon katkaisijan saa. Mieluisin paikka olisi siinä lämppärin hantaakien vieressä mutta noi vastuslangat kuumenevat aika reilusti niin en siihen viitsisi sitä laittaa kun sinne kojetaulun sisään tulee kuitenkin tungettua aina piuhaa metrikaupalla niin kärähtääpi vielä.

Eikä nyt sitten muuta taas tällä erää.

Eikä kun ai niin. Veivasin talvirenkaat alle. Ne jotka viimetalvena aiheuttivat death wobblea heti kun tasapainotukset alkoivat olla 10 gramman verran pielessä. Nyt ei mitään häikkää. Tästä päätellään että se johtui varmaankin niistä etupanhardin puslista. Tästä päätellään myös että kesärenkaiden vipatus johtuu joko kumeista tai vanteista. Jippii (y)


Keskiviikko 28.12.2011

Vaikka töissä tuli pitkästä aikaa työstettyä aika ankarasti (useampi lava iskareita, jarrulevyjä ym) niin jaksoin kuitenkin vääntäytyä vielä pajalle illalla tarkoituksen vaihtaa pa suodatin ja ehkä vähän putsata taajuuskorjanjakosuodinta mutta ei sen enempää. PA suodatin tuli vaihdettua, joutui tosin laittamaan Motonetin valmistaman Motonet suodattimen kun ei meillä ollutkaan rammia, mutta eiköhän se siitä. Vaikka tiiselimiehen kuuluu joka syksy toi vaihtaakin niin taka-ajatus oli kuitenkin saada kylmäkäynnistys reilaan kun toihan ei muutamssa plus asteessa meina suostua enää joka pytyillä liikenteeseen heti. Mutta tuskimpa se tuolla korjaantuu, eiköhän tääkin liity jotenkin tuohon ylempänä kuvattuun mahdolliseen kansiongelmaan. Tota räpeltäessäni Uljas Winch Monkey perehtyi stereopuoleen, se kun on jo pitkään - ja enenevissä määrin - tehnyt sitä että toinen puoli lakkaa kokonaan kuulumasta. Se on korjautunu aina sillä että käyttää pikaisesti volumet tapissa, mutta tossa yhtenä päivänä panin merkille että aktiivijakaritaajuuskorjainta kun kopauttaa niin sekin korjaa tilanteen. Nyt se käytettiin auki ja hölvättiin katkaisijat ja potikat contact cleanerilla, ja ainakin lyhyen kotimatkan perusteella saattaa olla että homma korjaantui. Mutta suopi nähdä.

Noissahan ei tietysti kauaa mennyt, mutta silti olin jo vähän kotiinpäin lähdössä tuossa vaiheessa kun oli kuitenki jo pitkä päivä takana. Kyselin siinä sitten toverin mielipidettä sen taukolämmön katkaisijan sijoituksen suhteen, ja sillä olikin idea jo sitä varten valmiina. Kojetaulussa oli yksi ylimääräinen reikä jonka se oli kai pannut merkille aijemminkin, toisin kuin itse. Eikä siinä sitten mennytkään kuin hetki niin alkoi piuhaa menemään joka suuntaan ja tuokin saatiin toimitettua valmiiksi.

Tiedän että kojetaulusta puuttuu ruuveja, mutta ihan kivasti toi toimii lopullisessa asennuksessaankin. Ton reijän takana oli ihan reilusti tilaa jotta ongelmia ei esiintyne, vaikka kyllähän tuolla pikaisen pensiskahvittelun jälkeen vielä sähkölle tuoksahti :-D Mutta eikhän se kuitenkin pelaa ihan kivasti. Nyt kun toi katkaisija tuli tohon niin sähkö pumpulle vedettiin tuolta puolelta sisään ja samalla saatiin systeemin 'päävirtakin' kätevästi kunnollisella piuhalla siitä jo tehtaalta laitetusta sulakkein varustetusta virtapisteestä, alkuperäinen ideahan oli kuitenkin ottaa sähkötkin siitä repsikan jalkatilassa olevasta 'tilapäisjohdosta' :-D

Huomenna olisi sitten taas etuperän kardaanin stefan vaihto tuolla 1 korjaamolla, samaten peräöljyt saavat vaihtaa jos kerkiävät.

Lisäys. Tollanen se Calixin tehdastekoinen taukolämpö (~190e) on -> PDF. Tosta sen termostaatinkin saa jos sattuu olemaan varaosia saatavana.


Torstai 29.12.2011

Näin komia se puhaltimen/vesipumpun kykentä siis on!


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu