Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Tammikuu


Häpi nööjiär!
Like I give a s.. :-P


Tiistai 2.1.2012

Taannoinen stereoremontti vaikuttaa onnistuneen, ei oo kertaakaan sen jälkeen esiintyny minkäänlaisia häiriöitä ja balanssikin kuuluu olevan nyt keskellä kun 'nuppi' on keskellä. Ennenhän toinen puoli oli kokoajan vaihtelevasti mutella.

Taukolämppärin tuottama kärykin selvisi, menee saman henkilön piikkiin kuin sulanut sisävalo aikanaan :-D Muovikuorinen apikoliitin on niin lähellä vastuslankaa että kun vastuslanka kuumenee käytössä niin muovikuorikin saa siitä osansa.

Etuperän kardaanin stefa - jonka vaihtamisesta tossa pari pv sitten kirjoittelin - ei vaatinutkaan vaihtoa, siellä oli kaikki kuivaa. Vaan tultiimpa siihen tulokseen että sen lisäksi että koneesta vuotaa vettä ja siinä on yhtä sun toista feelua niin vuotaa sieltä öljyäkin jostain :-D

Keskiviikkona olisi tarkoitus viedä kyseiset oireet hoidettavaksi, olen ostanut aimo mällin tiivisteitäkin niin ei jää sitten ainakaan siitä kiinni. Tilattu on kansipahvi, kannen pultit, etupään stefat, öljypohan tiiviste, tiivisteet turbon vesi- ja öljylähtöihin ja tarpeellinen määrä muita pikkunippeleitä. Tilasin myös ne Marraskuun sivulla esitellyt tiivisteet sinne koneen etupäähän jos nyt ilmeneekin että vesivuoto tulee jostain sieltä.

'Omasta firmasta' tilasin ne palikat jotka sain laatumerkkeinä, kansipahvi tulee MARMORITISKILTÄ, samaten tietysti noi muut erikoistiivarit joita ei muualta saakkaan. Kansipahvia ei saanyt kuin Payeninä - ja jonain nevöhöödeinä - mutta koska musta noi Payenin japsitiivisteet on kautta aikain olleet omituisia niin tilasin sen nyt sitten orkkiksena. Saa nähhä onko sekin omituinen.

Koska auto tulee olemaan nyt pajalla ainakin pari päivää ja vinssiapinalla on työssään iltavuoro (=aikaa askarrella) niin otin sitten tänään takavinssin pois ja kyseinen apina vei sen työmaalleen huoltoon. Hyvinhän se on pelannut mutta kauheata mekkalaahan se kuitenkin aina pitää. No rattaissa ei sitten kuulemma ollutkaan juuri minkäänlaisia rasvoja - eli tilanne oli ihan se mikä näissä kiinanvehkeissä kuuluukin - mutta muuta feelua ei kuulemma näkynyt. Paljoahan tuota ei ole käytetty joten rattaisto oli vielä aivan priimassa kondiksessa joten ei siinä kai muuta kuin salvat sisään ja baanalle. Vinssin irroitusta varten piti tankin panssari poistaa kun se esti melko tehokkaasti vinssin pultteihin kiinni pääsemisen.

Onhan tuo ollut muutenkin suunnitelmissa ottaa joskus pois ja putsata mutta nythän saatiin 2 kärpästä yhdellä iskulla :-) Vaikka panssari onkin saanut tällin poikineen ja joskus vähän jo vääntynytkin niin ihan ongelmitta sen kuitenkin sai vielä pois. Vinssin irroituksessa ei myöskään ollut ropleem.

'Vinssikotelossakin' sitten oli kaikenlaista moskaa. Vinssi ei meinannut ensin edes suosiolla lähteä irti ja luulin tuon kaiken sonnan olevan jäässä, mutta sopivasti longottelemallakin sekin siitä sitten tokeni ja poistui.

Sen jälkeen aloittelin sitten taas vähän 'talvielektroniikan' asentelua. Viime talvena mulla oli auto sellaisessa tolpassa jostai sai helposti muutettua sen pakollisen 2 tunnin toiminta-ajan neljäksi (joka on kätsää siksi ettei tarttee aina iltahämärissä turata sen kellon kanssa niin tarkasti että saisi hierottua lämmitysajan mahdollisimman pitkäksi ennen lähtöä mutta kuitenkin niin ettei se lopu sitten 10 minuuttia liian aikaisin tai jos ei ole ihan varma lähtöajasta niin ajastimessa on pelivaraa) mutta tän talvisen paikan pylväästä en moista modausmahdollisuutta vielä löytänyt joten jotain tartti tehdä. Riemu repesi kun eilen perehdyin tohon tolppaan ekaa kertaa (ei ole ollut alle -2 kelejä täällä vielä) ja totesin että kellokoneisto on kaput ja siitä pystyy säätämään nyt vain sähkö päälle tai pois. Riemuisan asiasta teki se että duunin poistomyynnistä ostin reilulla parillakympillä 3 Calixin ajastinkelloa, pari relerasiaa ja muuta kamaa, ja niistä saan nyt kyhätyksi kätsän ajastimen eikä tarttee enää sen mekaanisen kiekon kanssa askarrella hämärässä ja näpit jäässä.

Konehuoneesta katselin relerasialle sopivaa paikkaa ja sen tavoittamiseksi pitää irroitella ilmanputsari ja toinen akku, ja kun oli tuossa vaiheessa jo ruuvattu jonkun verran niin päädyin tekemään tällä erää vain tuon kaikista helpoimman osuuden. Mutta kyllä tuo tuosta valmistuu!


Keskiviikko 3.1.2012

Vinssi tuli remontista ennätysvauhdilla. En kuitenkaan sitä enää tänään kiinni alkanut laittelemaan kun se on vähän sellanen remontti että 2 käsiparia tullee tarpeeseen eikä ollut toista paria nyt saatavilla. Huoltajalla oli niin tylsää työssä että se jopa maalasi ton ja laittoi ilmeisesti itseään varten muutaman ohjetarrankin siihen että tietää mitä on tekemässä :-)

Lopputuloksen nähtyäni ensimmäiseksi tuli meileen varastetut mopot ja polkypyörät, nehän maalataan aina tuohon tyyliin ettei niitä vaan tunnisteta :-D

Huomenna on sitten lähtö sinne remonttiin. Tuli vaan vähän ylimääräisiä kuluja kun remontin tekevä paikallinen hiasemies kieltäytyi käyttämästä noita mun stefoja (2.40e 2kpl) ja vaati tilaamaan orkkikset (~40e 2kpl). On kuulemma sen verran kokemusta asiasta että ne (lähinnä kai tarkoitti kampparin stefaa) on aavistuksen pieniä eivätkä kestä paikallaan. Asiaa tarkemmin tutkittuani totesin toyodiystä että orkkiksena myydään eri stefaa nokkaan ja kamppariin, ja tarvikeluettelot (kuten myös Payenin numerokääntö orkkikseen verrattaessa) myyvät samaa molempiin. Tutkiuksia jatkettuani totesin että vaikka luettelot myyvät myös Reinziä 2kpl samanlaisia, niin Reinz ite lupaa vastaavuuden vain nokalle, ei kampparille. Eli ilmeisesti kampparin stefassa on jokin ero, pieni mutta kuitenkin tarpeeksi iso ettei homma ehkä pelaa. Mutta huomenna on näpeissä niin orkkikset kuin Reinzitkin, katsellaan sitten.

Ja ei päivitystä ilman sähköjuttuja. Ei nytkään :-)

Offipalstalla on taas vaihteeksi spekuloitu jonkun Läjämiehen latausasioita ja vaihtoehtoisia latureita, ja kuten sivuston aktiivilukijat (lol) tietävät niin en ole ollut järin tyytyväinen itsekään tohon 12 ja 15.5 välillä seilaavaan latausjännitteeseen ja radikaalien muutosten tekemisen esteenä on ollut lähinnä tarvittavien remppatilojen puute. No, nythän remppatila-asiat ovat taas jonkunlaisella mallilla niin rupesin oikein paneutumaan asiaan.

Orkkislaturihan on suurinpiirtein tälläinen:

Erilaisen (lähinnä siis Bosch kun ottaa nämä japsiviritykset jo aika kovasti päähän, myös Lucas kävisi vaikka kaikki tietääkin sen hauskan jutun apostoleista ja sähköistä mutta ei mulla ole näiden kanssa ongelmia ollut) laturin vaihtamisessa suurin rojektihan on lähinnä sen raudan sovittaminen sinne. Nivaan kun laittelin silloin Boschin niin silloinhan keksin ihan itse tämän näinkin komean adapterin:

Ensinnäkin adapteria tarvittiin siihen että saatiin erilaisen kiinnityksen aiheuttama 'offsettiero' reilaan, ja toinen syy oli se että ainoa näppeihin sattuva laturi oli tarkoitettu eri puolelle konetta asennettavaksi niin laturin korvakkeisiin oli sitten vähän enemmän matkaa. Jonkun tuollaisen olen valmistautunut värkkäämään tähänkin, vaikka se nyt hassun näköinen onkin niin toimii kuitenkin.

Tällä kertaa täytyy vaan huomioida sekin että uudessakin laturissa tarttee olla alipainepumppu jotta pelit ja vehkeet toimivat. Erinäisten tutkimusten jälkeen olen tullut siihen tulokseen että 90 luvun Transiteista löytyy Boschin ja Lucasin tekemiä latureita 75-95 ampeerilla ja Vanetessa löytyisi sitten 90 ampeerinen Boschilainen.

Siinä Transiteissa käytetty.

Ja tässä Vaneten laturi.

Koneen ja kopan välissä olevan tilan ja laturin säätöraudan pituuden perusteella lisäpalikoin toteutettavaa 'kauemmas koneesta siirtämistä' ei varmaan tarttisi suorittaa, ja näyttäisi vähän siltä että offsettieroakin on sen verran vähän että sopivalla korvakkeiden työstämisellä ja/tai prikoilla ja/tai hinapyörän sorvaamisella homma voisi hoitua.

Sähköissä saattaakin olla sitten vähän enemmän pohdittavaa, näissä vehkeissä kun tuon jännitteensäätimen kautta hoituu vähän kaikenlaisia muitakin sähköjuttuja, enkä sitten tiedä - näin kokeilematta - että miten ne hoituvat jos jättää vaan kaikki alkuperäiset johdot irralleen roikkumaan. Uuden laturin kytkennässähän ei ongelmia esiintyne, sitä tuli reenattua jo sen Nivan kanssa eikä siinä ollut ongelmia.

Myös alipainepumpun öljynsaanti täytyy hoitaa jotenkin, en ole siihen perehtynyt vielä mitenkään mutta se nyt lienee ongelmista sitten pienin.

Suurin ongelmista onkin 'yllättäen' sitten talouspoliittinen. Käytettyä en millään viitsisi ruveta, kauhea homma etsiä ympäri kyliä jotain tietynlaista laturia, varsinkin kun niistä harvoin näkee esimerkiksi ampeerilukemia päällepäin. Ja toimivuudestakaan kun ei ole tietoa niin kiva sitten selvitellä kun homma ei toimi että johtuuko vehkeistä vai kytkennöistä. No, 'uusiahan saa kaupasta'. Halvin ratkaisu olisi ostaa Mätänetistä Transitin 55 ampeerinen Lucas, mutta kun tässä kerran aletaan askartelemaan niin 55a ei oikeastaan kiinnosta, ja se niiden halpis on ties minkä firman kunnostama joten passaan sen. Kiinnostavin vaihtoehto oli tuo Nissanin laturi, eikä se järkevien firmojen tehdaskunnostamanakaan ole 'kuin' jotain 150 euron luokkaa mutta siinä on sitten taas eräs toinen talouspoliittinen ongelma. Nämä kun ovat kuitenkin noita rempattuja vehkeitä niin vanha pitäisi toimittaa vaihdossa tai muuten jää panttimaksukin maksettavaksi. Transitin latureita on maailma täynnä ja niiden panttimaksu ei ole kuin joitain kymppejä, mutta Nissanin latureita liikkuukin sitten sen verran vähän että panttimaksukin on ihan toista luokkaa. Enkä millään viitsisi maksaa esimerkiksi Koivusen haluamaa 150 euron panttia siitä. Mutta täytyy nyt selvitellä noita, on kuitenkin työn puolesta yhteyksiä kaikkiin mahdollisiin tahoihin mistä noita saa. Jaa niin, todettakoon tässä kohtaa että Motonetissä näyttäisi laturi+pantti irtoavan reilulla parilla sadalla, tartteekin tutkia jotta kenen tavarasta on kyse - em. mikäliekunnostajaesimerkistä johtuen.

Ja siinä taas paatokset tältä erää.


Perjantai 6.1.2012

No nyt se auto on siellä pajalla.

Vesivuoto siitä koneen etupäässä olevasta päätylevystä niinkun ajateltiinkin, kyseessä se 'päivän homma' missä pitää irrottaa ~kaikki.

Öljyvuoto kampparin etustefasta. On kuulemma niin kova koppura että ihmetyttää kun on kuitenkin konerenppa tehty ~3 vuotta sitten.

Kansipahvissakin kuulemma feelua.

Lähempä tarkastamaan tilanteen.


Lauantai 7.1.2012

No nii.

Kampparin stefa, se joka oli ihan kova. Oli vähän hassu. Se oli merkitöjen mukaan ton aijemman tarvike/orikinaali -speksailun mukaan väärä siihen paikkaan. Siinä oli Payenin numero ja Payenin mukaan se käy kamppariin mutta siinä oli myös orikinaalinumero jonka mukaan se kuuluu nokkaan :-) No mutta viis siitä, kova se kuitenkin oli ja nyt on uusi.

Ja vesivuoto tosiaan tuli sieltä päädyssä olevan alumiinilevyn alta, tiiviste oli selvästi failannut yhdestä kohdasta.

Eli tosta mikä tossa nyt on vielä kiinni. Päätylevyn irrottamiseksi piti sitten irrotta öljypohjakin.

Sitten päästään kansipahviin. Ensivilkaisulla siinä ei näyttänyt olevan vikaa, mutta kannen tarkastelu antoi kuitenkin osviittaa että jotain siinä on kuitenkin saattanut olla pielessä.

Kolmosen ja nelosen välissä on ihan selvästi puhtaampaa kun muualla, samaten nelosen pytty vaikutti vähän siistimmältä kuin muut. Ei siellä siis niin puhdasta ollut kuin totaalisessa failuressa, mutta kyllä sen eron kuitenkin heti huomasi kun tsiikasi. Isohan toi vika ei ole, mutta toivottavasti riittävä näiden ongelmien aiheuttamiseksi. Kannessa oli joka sylinterissä pako- ja imuvenojen välillä pikkuruinen halkema, mutta noitahan tuntuu yhdessä sun toisessa vehkeesä aina olevan joten siitä ei nyt tässä yhteydessä kannettu huolta.

Kampparin stefan lisäksi öljyä työnsi ulos myös öljynpainemittarin anturi. Satasen ois maksanu merkkiliikkeesä niin en kehannut. Koska hätä ei ole kuitenkaan ihan akuutti niin tilattiin iipeistä 2kpl 80e postikuluineen. Sen pari viikkoa mikä siinä menee, saa kyllä vuotaa.

Nyt kun kansi on pois tieltä niin pääsi syöttöruuviinkin hyvin käsiksi joten sain vihdoinkin ruuvattua sitä pienemmälle. Siihenhän on edellisen omistajan toimesta käännetty KAKSI KIERROSTA lisää, ja otin nyt alkajaisiksi yhden pois. Jospa nyt ei nolottaisi niin paljoa kiihdyttäessä :-D

Syylärissäkin on vähän vikaa, mutta se nyt saa vielä mennä. Ja tuohan on aika vaivattomasti korjattavissakin.

Aika jännsä sattuma kyllä nää kaikki ongelmat. Palttiarallaa kahden kuukauden sisällä ilmesty noi kaikki vaivat ja vuodot. Mut jospa ne nyt korjaantuisi. Jos ei, niin sitten varmaan vaan ajetaan niin kauan että jotain selkeästi laukeaa.

Sitten mä keksin mistä saan laturin ilman niitä runkopanttiongelmia, ja nyt ois se Vaneten ysikymppinen asennusta oottamassa.


Maanantai 9.1.2012

Nyt tuntuis toimivan. Lähti aamulla pitkästäaikaa käyntiiki kaikil silintereil.

Sit ostin uutta suunnistuselektroniikkaa kesän rientoihin.

Pääasiassa sen takia että ton vanhan näytöstä ei näe edes hämäränä päivänä oikein mitään, ja se on niin julmetun hidas että se miettii helposti 2-3 sek jokaista näppäimenpainallusta. Nyt tuntuis toiminta olevan jo vähän toisella mallilla ja näytön kirkkauskin vaikuttaa lupaavalta. Näyttö on lisäksi sen verran parempi että nyt voi käyttää entisten 1:8000 karttojen sijaan 1:16000 joten karttatiedostot on joko paljon pienempiä kuin ennen tai sitten saa yhdelle kartalle isomman alueen. Tilasin lisäksi 'handheld trackballin', saapi nähhä miten se parantaa käytettävyyttä.


Torstai 12.1.2012

No eipä se sitten kuitenkaan lähde käyntiin aina niinkun pitäisi. Tutkimuksien jälkeen voidaan todeta että toi ei jälkihehkuta, rele kyllä toimii niikun pitää mutta tulpille asti ei tule mitään. Aikamme tutkittuamme paikallistettiin rele ja todettiin se toimivaksi, ja seurattiin piuhaa ja todettiin että se menee (ainakin) imusarjahehkulle. Mutta kynttilöillä ton pitäisi hehkuttaa mutta jostain syystä ei.

Illalla sitten löysin hehkutussysteemin kytkentäkaavion.

No 2 glow plug relay on se jälkihehkun rele, ja glow plug resistorhan on selvä juttu, vastus joka laskee tulpille menevän jännitteen jälkihehkun aikana. Ihmettelin sitten että missähän hitossa moinen resistor on, mutta se selvisikin seuraavasta kuvasta.

Eli se imusarjahehku onkin oikeastaan vastus jälkihehkulle. En sitten millään tajunnut tuota kytkentää kun eihän se mitenkään voi vaikuttaa hehkuihin kun siihen tulee vaan piuha ja se ottaa maan imusarjasta. Kunnes sitten tajusin ylläolevasta kuvasta että siihenhän kuuluu mennä 2 johtoa joista toinen jatkaa matkaansa hehkuille, mutta mulla olikin vain yksi piuha. Tsekkasin vielä kaverin autosta ja siitä kyllä lähti toinen johto sitten hehkukiskon suuntaan. Soitin taannoisin rempan tehneelle jampalle että monta piuhaa tossa oli, ja vain yksi oli. Ja senkin mutteri oli kuulemma tosi löysällä ja oli vielä ihemtellyt että mitenhän siinä on hehkut pelanneet. No okei, tossa on sellanen hassu liitäntä ja jos se puuttuva piuha olisi 'haarukkaliittimellä' kiinni niin se olisi voinut irrota ja pudota johonkin. Mistään ei kuitenkaan löytynyt irrallisia johtoja, ja kaikki hehkukiskosta lähtevät piuhatkin menivät johonkin. Vaikka auto viime talvena pelasikin hyvin, tarttasi mistä vaan ja milloin vaan niin en oikein keksinyt muuta kun että kai toi piuha on edelliseltä koneenkasaajalta vaan unohtunut joten väsäsin sitten sopivan piuhan siihen.

Sitten vaan kuskin pukille, virrat päälle ja tuijjottelin sisään asti piuhoitettua volttimittaria mistä näkee hehkukiskon tapahtumat. Hehkutti ensin ihan normaalisti, sitten naksuivat releet ja voltit putosivat vajaaseen neljään. Kuuden voltin huitteillahan se jäkihehku pitäisi olla, mutta odottelin siinä sitten aikani että jälkihehku sammuu ja nähdään mitä tapahtuu. Sitten ylläri.

Sankka sauhu nousi konehuoneesta, virrat pois, tilanteen toteaminen (=hehkukiskon yhteydessä oleva currency sensor punaisena ja piuhat loimusivat) ja ei muuta kun paksista sammutin ja pari pikkuista töhäystä. Savun hälvettyä tarkastin kytkennät.

Vähällä päästiin, vain mainitun currency sensorin piuhat olivat kärähtäneet ja huohotinletku sulanut. Vaikka eihän sitä tiennyt mitä hehkusysteemi muuten oli tykännyt tapahtuneesta. Fiksasin noi piuhoitukset (uusi palikka jossa noi piuhat on ei maksa kuin ~3 kymppiä joten tilaukseenhan se menee) ja poistin sen uuden piuhan ja jännityksellä tarttausta ja hyvin tuntuisi toimivan.

Täytyy vielä kaiffarin autosta tutkia millainen se 'imusarjahehkun' piuha on ja mihin se menee, noissa kun on vähän omituisia liitäntöjä mihin menee kaksi piuhaa ja sitten niissä on eriste välillä ja se sähkö meneekin kai eri paikkoihin. Ehkä toi kiskolle menevä piuha tuli laitettua siinä kyseisessä pultissa olevan eristeen väärälle puolelle, vaikken kyllä tajua että mikä systeemi sekin on.

Kuvassa sikinsokin olevat piuhat eivät liity katastrofiin


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu