Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Elokuu 2012


Keskiviikko 15.8.2012

Meripäiväparaati 2012

Toukokuussa mainitsemani sillontällöinen huono starttaus meni lopulta siihen jamaan että tartista kuului vain naks-naks. Noissahan on starteisssa sellaiset solenoidin kosketinkärjet joita sillointällöin tarvii vaihtaa ja niitä tietenkin syytettiin. Koska mulla oli toinen tartti jemmassa niin alettiin vaihtamaan sitä, ideana vaihtaa tuohon vanhaan ne kärjet sitten joskus. Aikani ähräsin niiden tartin pulttien kanssa ja kun alkoi harmittamaan tarpeeksi niin päätin välillä tehdä jotain muuta ja irroittaa piuhat. Huomasin siinä sitten että jaaha, tartille menevä paksu piuha olikin aivan löysällä. Sen kiristäminen korjasi asian.

Meni muutama viikko ja tarttaus on alkanut taas menemään aika vaivalloiseksi, ompa kerran kestänyt oikein pari minuuttia saada toi käyntiinkin. Tänään sitten putsattiin kaikki kontaktit ja vaihdettiin pari vähän arveluttavaa piuhaakin uusiksi. Remontin vaikutus lienee sivustoa seuranneille tuttu joten ei siitä sen enempää. Akuthan tuossa on alle vuoden vanhat, täytyy nyt koittaa laittaa ne vielä erikseen lataukseen ja katsoa muuttuuko homma vai vaihdetaanko tartti kuitenkin. Jos vaihdetaan niin en taida kyllä itse siihen ruveta, ihan takapuolesta koko homma.

En muista kirjoitinko jo mutta jonkun aikaa olen ihmetellyt parkkiruudussani v/t renkaan kohdalla kasvavaa öljylätäkköä. Stefahan siihen kulmaan vaihdettiin joskus keväällä, nyt oli arvio että on tullut taas laitettua joku muu kuin toijjotan omassa stefatehtaassa tehty stefa ja että se olisi nyt sitten sanonut sopimuksensa irti. Sitten vain auto pajalle, empä viitsinyt itse alkaa moiseen remonttiin. Sieltäpä sitten monttööri soittikin että kyseisen kulman laakeri on aivan finaalissa ja stefa on alkanut vuotaa sen takia. Asia ei kauheasti yllättänyt sillä olen jo jonkun aikaa kuulostellut että aivan kuin jostain kuuluisi enemmän jurinaa kuin ennen, mutta paikallistappa sitä nyt tuollaisessa vehkeessä mistä kuuluu muutenkin kaikenlaisia ääniä.

Samalla todettiin että toisen puolen laakeri on myös vaihtokunnossa, ja samalla selvisi myös mihin jarrunestettä vajenee (v/t sylinteri) joten nekin laitettiin kondikseen. Käytännön vinkkinä todettakoon että varaosaluettelot myyvät vähän mikä mitäkin uudempi/vanhempikoppaiseen mutta laakeri itsessään on kuitenkin sama, mukana seuraavat tilpehöörit vain vähän vaihtelevat. Itselle tuli SKF:n VKBA827 vaikka luettelon mukaan se käykin vain pyöreälamppuiseen, joitain tiivisteitä jäi yli mutta kaikkea oli riittävästi.

Laakerirempan jälkeen voitiin huomata että kyllä siinä ihan selvästi oli kuulunut melkoisia jurinoita ajettaessa, ei niihin vaan osannut aijemmin kiinnittää niin huomiota kun oli kuitenkin lisääntynyt vain hissukseen ajanmittaan.

Viime kuussa tehtyä 'flektiremonttia' on myös jatkettu. Kuten 'yllättäen' voitiin todeta niin viskoöljyn lisääminen ja tunnelin asentaminen ei vaikuttanut mihinkään, ja sen jälkeen sain sitten kokeiltavaksi turbohiacen viskon. Se on vähän suuremmalla viskoyksiköllä ja jämerämmällä ropelilla. Vaikutus? Ei tarvinne kertoa. Tuon jälkeen hommasin RC autoissa käytettävää 'viskoöljyä', reilusti ja tosijäykillä spekseillä ja tuuttasin ne sinne orkkisviskoon. Siinä hötäkässä katkesi sitten se oorengas joka tuon tiivistää mutta vaihtoehtojen ollessa vähissä viikonloppuyönä, kasasin sen kuitenkin parhaani mukaan. Rikkinäinen oorengas tai ei, pelasi se ihan yhtä hyvin kuin ennenkin.

Pari viikkoa tuon jälkeen, heti laakeriremontista päästyäni lähdettiin eteläsuomen turneelle (suunniteltu 4pv venäjänsafari jäi pitämättä kun mun auto oli kolmesta liikkeelle aikoneesta ainoa toimiva) joka suuntautui Turun saaristoon ja Uuuteenkaupunkiin. Noiden flektisekoilujen takia oli pientä jännitystä ilmassa että miten mahtaa lämmöt skulata kun sää oli melkoisen kesäinen ja oli se oorengaskin poikki sieltä. Jonkun sata kilsaa ajettuamme (maantietä, yli kaheksaakymppiä siis) panin merkille samtting veeeri streindz. Vaikka hehkutimme pitkiä ylämäkiä ja ohittelimme rekkoja (motarilla, tietysti) niin lämmöt vaan eivät juuri 92 yli nousseet. Ja jos jossain pitemmässä suorituksessa vähän kohosivatkin niin entisestä poiketen ne jopa laskivat melko nopeasti järkeviin lukemiin. Vii kudn piliiv au ais! Tollanen se on nyt sitten siitä asti ollut. Kyllä ne lämmöt edelleenkin kohoamaan saa ja tietyissä tilanteissa ne käyvätkin jossain satasen pinnassa, mutta normaalissa maantieajossa ei enää ole erityisemmin huolehdittavaa. Tokihan toi 92:kin on vielä pari astetta enemmän kuin mun mielestä pitäisi olla kun termostaatti on kuitenkin 88, mutta jotain tuossa on nyt tapahtunut - ja kerrankin positiiviseen suuntaan.

Tuosta rohkaistuneena kippasin koneeseen water wetteriä (laskee pintajännitystä ja lämpö johtuu paremmin syyläriin jadajadajada) vaikkei siitä edellisessä kokeilussa mitään hyötyä ollutkaan, sekä ruuvasin taas tuulitunnelin paikalleen. Tämänkin rempan vaikutus tuttua 0% luokkaa mutta ompahan nyt sitten nekin tehty.

Tämä on kyllä NIIIN hämärää..

Kovin hämärää ei sitten ollutkaan se että se pari kuukautta fiilistelemäni kytkimen pääsylinteri laukesi kotimatkalla. Hyvin lyhyessä ajassa se taas muuttui toimivasta käyttökelvottomaksi. Kumisarja ja työkalut olivat toki mukana mutta ei sille alettu mitään tekemään kun maantietä tuo kuitenkin oli ja noi vekselit pelaavat aika mutkattomasti ilman kytkintäkin kunhan sopivalla tatsilla survoo. Kerran tosin jouduttiin sellaiseen paikkaan että risteykseen tullessa ei kertakaikkiaan pystynyt ennakoimaan niin ettei olisi tarvinnut pysähtyä vaan pakko oli sammuttaa ja lähteä vaihde päällä liikenteeseen. PAITSI että juuri sillä kertaa toi ei sitten suostunutkaan enää tarttaamaan. Sahasi aivan todella onnettomasti, oli sitten vaihde päällä tai ei. Puolisen minuuttia temmottuani sain tuon sitten vapaalla käyntiin ja hulvattomalla kytkimen pumppaamisella sain sitten ykkösen päälle ja matka jatkui. Parikytä kilsaa tuon jälkeen pysähdyttiin sitten loivaan alamäkeen ja sammutettiin vehkeet (mäen idea oli helpottaa tartin työskentelyä jos tarvii tartata vaihde päällä). Lorotettiin kytkimestä vähän uutta nestettä läpi (mustaahan se oli ollut jo monta kk) ja poljettiin tyhjää, oli meinaan seuraavaksi ohjelmassa se suuri liikennevaloristeys Mäntsälässä ja ei todellakaan haluttu kokea tuota ei-tarttaa-vaihde-päällä-eikä-ilman-vaihdetta -episodia siinä. Tuon jälkeen kytkintä tarvitsi käyttää koko kotimatkalla enää jonkun 2-3 kertaa ja pelasi se ainakin sen verran hyvin ettei jouduttu kuseen eikä tarttailemaan vaihde päällä.

Toi pääsylinterikuviohan on mennyt suunnilleen näin: Syksy 2011 - uusi tarvikesylinteri, kevät 2012 - ei pelaa enää, neste aivan mustaa - uusi takuuseen, alkukesä 2012 - neste taas ihan mustaa, soitin maahantuojalle ja ihmeteltiin porukalla tapahtunutta - nyt, ei pelaa enää. Tuossa maahantuojapuhelussa sanoin että kun tuo seuraavan kerran laukeaa niin vaihdan vaan kumit ettei tarvitse alkaa taas hinkkaamaan mitään takuujuttuja ja sovittiin että lähetän sitten nuo risat sisäkalut niille ihmeteltäväksi.

Kun tuo nyt avattiin niin se kumi joka sen paineen 'tekee', oli vain yksinkertaisesti aivan loppu. Missään ei näkynyt minkäänlaista epänormaalia jälkeä tai epäpuhtauksia tai mitään muutakaan, se oli vain niin kulunut että ei pelannut enää. Vaihdettiin uudet kumit ja lähetin vanhat niille ihmeteltäväksi, palaan asiaan jos sieltä joskus kuuluu jotain.

Ja loppukevennyksenä kaikille SKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFfanaatikoille kuva SKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFpaketista jossa mainitaan ettei se kuninkaallinen SKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKF ole aina ihan välttämättä just SKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKFSKF :-)

Sisältää SKF:n valmistamaa tai_ostamaa kamaa


Sunnuntai 19.8.2012

Taistelua tuulimyllyjä vastaan kuvaisi ehkä muutamaa edeltävää viikkoa, kokoajan joku vaiva päällä. Starttaus meni lopulta siihen pisteeseen että se useammin ei lähtenyt liikenteeseen kuin lähti. Akkujen kunnossa en millään suostunut uskomaan vian olevan joten ei muuta kun startin vaihdatukseen ja kas-kas, vaihteeksi remontti jonka lopputulos oli odotusten kaltainen - no tietenkin, kun en tehnyt sitä itse <3 Nyt starttaa sellaisella kiukulla että vinkaisu vain kuuluu ja 2LT on käynnissä. Täytyy vanha joskus purkaa ja tutkailla kuntoon, eiköhän siitä putsaamisella ja hiilien ja kärkien vaihdolla saada ihan käypäinen peli vielä. Tai no vinssiapina sen lupasi joskus työnsä lomassa tehdä kun sillä on sitä joutoaikaa.

Vaan kun tuo ropleem saatiin reilaan niin jo on uusi ongelma edessä. Ei näet ole taka- eikä rekisterivaloja enää. Jarruvalot, vilkut ja toinen pakkivalo kyllä pelaavat mutta takavaloja ei ole. Testasin kytkentöjä syöttämällä virtaa toisen takavalon kantaan ja rekisterivalot ja toisen puolen takavalo kyllä syttyivät joten siitä voidaan päätellä että vika ei ole maahdoituksessa eikä takavalojen välisissä johdotuksissa vaan sähkö ei vaan tule taakse asti. Tässähän on - kuten kaikissa harrasteläjissä - vähän niitä erikoiskytkentöjä noissa takavaloissa kun niitä on modattu, mutta ne liitoksetkin tuntuvat olevan kaikin puolin ihan reilassa. Saattaa olla että vedän vain ylimääräisen piuhan edestä takavaloille, eli menen siitä mistä aita on matalin koska heti aidan takana tuntuisi odottelevan..

..virtalukko-ongelma. Olen nyt muutaman kerran huomannut ettei avain meinaa kääntyä sitten millään, ja äsken sitten oikein hiffasin että siinähän taitaakin olla kehittymässä seuraava remonttikohde. Ja kyse ei ole nyt siitä perinteisestä että ohjaus makaa rattilukon päällä vaan selvästikin tuo lukkopesä on ihan omineen jumissa. 'jippii'.

Mutta! Jos kuun vaihteen Venäjänsafari toteutuu niin tää auto on silloinkin mukana!

Jokkiskisoissa hinaushommissa 19.8


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu