Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu

Syskuu 2012


Sunnuntai 9.9.2012

Takavalot tuli korjattua, siitä mentiin mistä aita on matalin eli vedettiin uusi piuha eteen. Vähän patentti mutta tehdään vaikka nykymuodin mukaiset päiväajovalot joskus ja kytketään ne niin ettei takavalot pala niin saadaan perustelu tuollekin piuhalle :-) Viime kuussa mainitsemani virtalukko-ongelma ei ole kehittynyt.

Takavaloremontin yhteydessä löytyi oikeanpuoleisesta takalokarista joku hieno sähköloota joka on osanumeron ja toyodiyn perusteella pensahilukseissa käytettävä pollution control yksikkö :-D

Sitten aijoin vaihtaa hehkut kun toihan ei nykyään lähde kaikilla käyntiin alle 25 asteen lämpötilassa. Meinasin tällä kertaa laittaa oikein Densot noiden aijemmin käyttämieni ja paljon parjattujen halpisten sijaan mutta pieleen meni. Denso myy luetteloissaan näihin vain 11 volttista hehkua (Olikohan numero DG211) mutta sehän ei käy kun tässä on 6 voltin hehkut, mutta OEM numero kuitenkin kääntyi Denson DG213 ja sellaiset sitten tilattiin. Kun niitä sitten kävin vaihtamaan niin kävi ilmi että vastaavuus OEM numeroon ei ole ihan 100% ja sille on syy miksei Denson luettelo myy tuota hehkua tähän autoon:

Eli se oli sitten hommattava kuitenkin noi halpikset, asennus on vielä vaiheessa. Käännettiin muuten syöttöä taas vähän pienemmälle (sitähän on käännetty kerran paljon pienemmäksi, kun ei kulkenut mihinkään käännettiin isommaksi ja meni niin suureksi että oikein nolotti ajaa) ja nyt se tuntui osuvan aika hyvään teho (lol) / savutus -kompromissiin.

Kun syksy taas on saapunut ja pimeä lisääntyy, tuli taas mieleen puljata vähän valojuttujakin. Työvaloissahan on tähän mennessä koitettu halogeneja jotka vaihdettiin muutossarjaxenoneihin joista toinen pari (edessä siis) vaihtui vaihtelevan toimivuuden ja mittavien laapuhelinhäiriöiden takia halpisledeihin viime syksynä. Tähän väliin muistin virkistämiseksi vertailukuva muutossarjaxenonista ja halpisledistä vuoden takaa:

Muistui sitten mieleen se kun vuosi sitten pikaisesti testasin asiakkaalle tilattuja Hellan LED työvaloja jotka olivat kuin toiselta planeetalta noihin halpisledeihin verrattuna joten eipä muuta kuin sellasia tilaukseen.

Vasemmalla Hella Power Beam 1000

Molemmissa kuvissa on kahden eri ledivalon valokuvio vaikka varsinkin ylemmästä se heikompi erottuu aika huonosti. Molemmat siis 6x3w.

Ylläolevat kuvat on otettu samoilla kameran asetuksilla ja niihin on tehty samat kirkkaus/kontrastisäädöt

Xenonsarjatyövalolle ei sitten kalliimpikaan ledivalo ihan täysin lyö kampoihin, mutta ei puhettakaan että olisin viitsinyt niiden kanssa enää pelata niin tilasin sitten vielä toisen parin noita ledejä. Nyt olisi vielä ajatuksissa laittaa noi vanhat ledit jonnein ihan auton keulille ihan etualan valaistukseen jos vain löydän käypäsen paikan niille.

Kaivoin myös viime syksynä parissa päivässä hylkäämäni H4 xenonsetin naftaliinista. Silloinhan se jäi käyttämättä sen takia ettei ne lamput olleet mielestäni ollenkaan sen väriset (4300k) kuin olin tilannut, ja nyt tilasin niihin sitten uudet polttimot ja koitin uudestaan. Mutta ei helkkari, ei sittenkään :-D

Valokuvio ihan yhtä perseestä kun noilla muutossarjoilla yleensäkin. Ajossa tota kuvion sekavuutta ei ihan noin selvästi huomannut mutta olihan se nyt aika haitarista. Mutta sen vaan sanon, että monta H4 7" umpio + xenonsatsiyhdistelmää oon nähny ja kyllä se vaan on tosi toimiva systeemi mitä tulee useimpiin muutossettisysteemehin ja niiden vastaantulijoiden häikäisyyn. Valon kirkkaudesta - ja väristä, valinnasta riippuen - huomaa että xenonit siellä loistaa mutta varsinainen häikäisy on mun mielestä erittäin vähäistä - ja tämä henkilöltä jonka mielestä xenonsetit on aivan perseestä 99% tapauksissa :-) Mutta mennään nyt halokeeneillä ja keksitään jotain muuta jos tuntuu ettei meinaa nähdä.


Sunnuntai 16.9.2012

Takapanhardin puslat tuli vaihdettua. Koeajettu ei vielä ole mutta se joustoissa kuuluva rusahtelu tuskin on hävinnyt koska autoa keikutellessa alta kuuluu joku uudenlainen erikoisääni jota en vielä pystynyt paikallistamaan kun olin yksin pajalla.

Sitten eräänä iltana kun tuli otettua liian pitkät päiväunet niin menin tallille yövuoroon asentelemaan kun on kerääntynyt tuota ylimääräistä roinaa. Ensin vaihdoin katolle niiden työvalomuutosten tiimoilta tarpeettomaksi jääneiden xenonien ballastit niihin H4 setistä jääneisiin.

Kuten tossa H4 episodissa todettu niin noista tulee aika paljon vähemmän häiriötä kuin noista vanhoista. Ja pitihän niille sitten löytää käyttöäkin joten:

Vajaalla parilla eurolla saadut Hella Comet 550 lamput katolle työvaloista jääneillä polttimoilla. Noiden käyttökelpoisuus nyt on vähän mitä on kun valo kuitenkin kajastaa konepellistä aika komiasti, mutta tulipahan laitettua - ja lisättyä katu-uskottavuutta :-) Noissa lampuissa vaan on se polttimon kiinnitys sellainen että aluksi meinasi tulla tenkkapoo kun ei tuota kenobipoltinta mitenkään saa sillä kiinnitetyksi, mutta ratkaisin asian sitten kiertämällä polttimoon sen verran vulkanoituvaa teippiä että se puristuu lampun kopan (johon piti tietenkin tehä reikä että koko systeemi mahtuu) ja umpion väliin ja näyttäisi onnistuneen.


Maanantai 17.9.2012

Jokunen aika sitten mainitsemani jäähdytysnesteen haju lisääntyneen sen verran että maahan jäi oikein läntti joten tartti nyt sitten tehdä jotain. Hyvin harvoin on tän auton historiassa tapahtunut sitä että olisi selvä ja helposti korjattava vika, mutta turbon toisen vesiletkun klemmari se vaan oli väsynyt hommiinsa ja letku alkanut tihuttamaan.

Ja se puslien rutinalta kuulostanut rutinakin tuli selvitettyä, tuskin tarpeen mainita mistä se johtui?


Keskiviikko 26.9.2012

Ylläripylläri, eipä ollukaan puslavika. Tai oli mutta ei ollu. Kaveri heilutteli autoa ja se rusahduksen/naksahduksen syy paikantui o/t/t jakarin puslaan. Selvästikään kumi ei voi tollasta terävää naksahdusta tehdä niin eipä muuta kun pulttia tiukemmalle ja eipä rutise enää. Kerkesin edellisen diagnosoinnin ja tän kerran välillä jo tilaamaan uusia pusliakin mutta ei niitä nyt sitten tarvitakaan. Parin viikon päästä pitäisi tulla 4kpl uretaanien hintaisia tarvike kumipuslia (orkkiksethan maksavat aivan *tanasti) jotka jää nyt sitten varalle. Tai voin ne myydäkin omakustannehintaan jos joku tarttee. Tuo orkkispuslahan näyttääkin olevan vähän normipuslaa eksoottisempi rakenteeltaan tollasen 'välikehän' kanssa.

Ton remontin jälkeen nostin vielä etukulmatkin ylös tutkaillakseni varmuuden vuoksi klappeja siellä päässä ja kyllä kannattikin. Oikeenpuoleisessa tuntu ihan selvä klappi ja tuntui nakse. Arvottiin siinä sitten aikamme että onko pyörän laakeri vai ne kääntöpääsysteemit ja päädytiin pyörän laakeriin. Sitten nostettiin toinenkin puoli ylös ja kun heilutteli rengasta sillä puolella niin kävikin ilmi että o/e 'raidetangonpää' oli selvästi löysällä siitä kangesta. Että ei muuta kuin se kiristyspanta tiukalle ja baanalle.

Hehkutkin tuli taannoin vaihdettua tuon aijemmin mainitun kolmella käynnistymisen takia (josta oon kirjottanu ekan kerran näköjään jo vuosi sitten) mutta mitään muutosta ei tietysti tapahtunut. Kirjoitin sitten asiasta offipalstalle ja siellä ehdoteltiin yhtä sun toista mutta ilmavaivat olivat monella mielessä. Tuossa taannoin auto seisoi pari päivää vähän vinossa ja sen jälkeen käynnistyminen olikin melkolailla normaalia joten jotain ilmavaivaa tässä voisi veikata ja koittaa tehdä asialle jotain.

NPS!


Edellinen sivu Seuraava sivu
LJ etusivu