Elokuu 2013


Torstai 8.8.2013

Taannoinen Venäjänreissu meni ihan kivasti (kuvat ja stoori täällä), ei ollu teknisiä murheitakaan vaikka tää vehje nyt on ollukin viimeaikoina aika vaihtelevan makuinen. Jaa no, vinssinaru on nyt entinen mutta ei hätää, uusi oli jo tullissa silloin kun me oltiin reissussa.

Kuten tossa viime kuun pitkän aikavälin tiivistelmässä kerroinkin niin turbo taitaa alkaa olemaan aika loppumetreillä ja sillehän oli tarkoitus tehdäkin jotain tässä lähiaikoina, mutta kun näin reissun jälkeen tämän videon niin tulin siihen tulokseen että sille tehdään jotain nyt just eikä vasta sitten kun se on aivan loppu ja työntää voiteluöljyt imusarjaan jonka jälkeen ei voi oikein muuta kuin ootella ja katsoa että mikä osa tulee koneesta ekaksi ulos.

Normiratkaisu näissä ympyröissähän on hommata mikä vaan käytetty turbo minkä puoli-ilmaiseksi saa, askarrella pitkät illat uudenlaisen pakosarjan valmistuksen parissa, tehdä uusi daunpaippi ja tehdä kaikenlaisia rakenteita että ihan erilainen turbo saadaan käymään. Kun se sitten vihdoin on valmis niin voidaan todeta että helvetisti hommaa eikä autosta tullut rakettia vieläkään - jos käytetty whatever turbo yleensäkään toimii. No tällänen skenariohan ei tietenkään mulle käy, en halua (/pysty/whatever) ruveta noin mittavaan remonttiin kun en oikein usko sen järkevyyteen ennenkun se turbo/remontin muut osuudet on sitten sellasia että oikeasti kulkee paremmin ja paikat alkaa laukeilemaan.

Toinen vaihtoehto olisi sitten ostaa käytetty, mutta osta nyt yhen loppuun ajetun tilalle toinen mikä on yhtä vanha, liekö sen parempi.

Pelle Pelottoman budjettiratkaisu olisi tilata Ebaysta viidelläkympillä täydellinen remonttisetti missä tulee kaikki maholliset nippelit tuohon ja rassata se sitten kotikonstein kuntoon. No aikataulu ei sopinut mulle ja veikkaampa että epäonnistumisen vaarakin olisi ollut jonkunlainen joten ei kiitos.

Ebaystä löytyisi myös turboja, kuluineen ja veroineen alkaen 200e, mutta noissa kun on huhupuheiden mukaan kohtalaista laadunvaihtelua niin reklamaatiohommat varmaan olisivat vähän hitaita.

Alkujaanhan suunnittelin että lähetän tuon vanhan remontoitavaksi, noita on jonkun verran käytetty noissa rempoissa ja tulokset ovat ilmeisesti olleet ihan kelpoja. Hintaluokka 400e ja tätä minä suunnittelinkin ratkaisuksi silloin ku ajattelin hoitaa ton turboasian kuntoon 'jollain aikataululla'.

Mutta sittenhän sainkin kuningasajatuksen kun kaveri näytti tämän linkin. Niin sanottu ja paljon puhuttu 'kiinaturbohan' tämäkin on, ja se mitä niistä paljon on puhuttu ei ole ollut aina ihan mairittelevaa mutta kiinnostuin kuitenkin asiasta. Kyselin vähän takuuasioista ja muista, ja vastaus oli että vuoden takuu ja todella hyvin ovat pelanneet toijjotakopiot - kuinkas muutenkaan. Sitten KVG runsaasti noita kiinaturbojuttuja ja tulin vähän siihen tulokseen että kun noita alkoi markkinoille ilmestyä (~2007?) niin jonkun verran on ollut valittamista, mutta viimevuosilta ei enää juurikaan narinoita löytynyt. Mutta pääasiassa noi nettikeskustelut sekä itse aloittamani TRIIDI Offipalstalla näyttivät siltä että ne joilla oli omakohtaisia kokemuksia asiasta, olivat tyytyväisiä ja ne jotka olivat enemmän tai vähemmän vastaan perustivat käsityksensä nettikirjotteluihin ja/tai kaverinkaverinkumminkaimanserkun kokemuksiin ja nettikirjoitteluihin. Tästä rohkaistuneena tilasin sitten tuon linkin aparaatin ja tänään se sitten tulikin.

kiinaturbo china turbo toyota ct20

Äkkiseltään vaikuttaa ihan asialliselta vehkeeltä. Ne jotka haluavat tsekata suuriresoluutioisia kuvia eri vinkkelistä ja tarkastella työn laatua, voivat klikata tästä. Huomenna pitäisi ruveta remonttihommiin jos vain merkkiliike on saanut muutaman tiivisteen tulemaan toivotussa aikataulussa. Sitten päästäänkin kahtelemaan miten äijjän käy!


Perjantai 9.8.2013

Turbo kiinni, pelaa niinkun pitää ja taisi autosta tulla taas vähän pirtsakampi. Vanha oli kuin olikin aika lopuillaan, laakereissa hulvaton klappi ja painepuolen putkessa kuulemma (en vaihtanut ite) öljyä niin että lorisi. Omaksi muistiinpanoksi laitettakoon tähän että kilsoja mittarissa 367772

Vähän reklamoitavaakin on, kirjoittelin niistä jo kauppaankin mutta ei ole kuulunut vielä mittään. Ensimmäinen on yhteensopivuus. Tonhan piti vastata orkkisnumeroa ja kyllä se niin suurinpiirtein tekeekin, mutta ei kuitenkaan ihan. Se että lämpösuojapellin kiinnike ei sovi Läjän lämpöpeltiin ja jonkun letkun kiinnikkeelle ei ole nyt paikkaa ovat pikkujuttuja mutta painepuolen lähdön asento ei kyllä oikein tyydytä. Tarkoitushan oli ostaa alkuperäistä vastaava jotta vältyttäisi kaikilta patenttiratkaisuilta mutta ei toi nyt ihan täysin stemmaa tuohon putkeen vaan sinistä silikonituningletkua piti laittaa. Eikä paineputken asentokaan ole enää ihan niikuin piti.

Toimintaahan toi nyt ei haittaa joten menköön visuaalinen epäkohta nyt sitten halpuuden piikkiin. Tosin kyllä mä talveksi suunnitellun peruskorjauksen yhteydessä tohonkin jonkun nätimmän systeemin aijon värkätä, ei toi oikein tyydytä. Asentoakaan ei voinut säätää kuin hitusen kun tuossa on kuitenkin integroitu hukkaportti niin kello olisi mennyt aikalailla vinkuralleen porttiin verrattuna jos tuota olisi kääntänyt edes lähimain riittävästi. Kun tsiikaa tuota ylempää kuvaa jossa turbo on pöydällä niin asia varmaan selkiää.

Toiminnallisuuden puolella on sitten toinen reklamaatioasia. Toihan ahtaa kyllä oikein herkästi ja hyvin, mutta ahtaa vähän liiankin hyvin. Normaalistihan Läjä ahtaa sen 0.6 ja 0.7 nurkilla syttyy sitten jo liiallisen ahtopaineen merkkivalo, ja sitä liikavaloa joutuu katselemaan nyt vähän turhan usein. Ihan tavallisessa kiihdytyksessä tuo työntää 0.8, ja jos oikein yrittää niin saa sen nousemaan lähelle 0.9:kin. Samaten kun ajaa maantiellä kaheksaakymppiä tasaisella niin ahdot ovat niin siinä hilkulla että jo reipas vastatuuli nostaa ahdot sen verran että taas loistaa punaista.

Noi lukemathan eivät nyt mitään katastrofaalisia ole, jotkut kun noita ruuvaavat niin jonnein tollasiin lukemiinhan ne noita säätelevät mutta kuten monesti todettu, mun mielestä toi ei tollasella pikkulisällä kulje sen paremmin kuin vakiosäädöilläkään niin olisi musta kiva jos toi ei olisi ihan noin herkeä työntämään.

Mutta noin overall olen kyllä ihan tyytyväinen remontin tulokseen, vaikka satasen tiiviste- ja tilpehöörimälli merkkiliikkeestä vähän söikin miestä :-/

Samassa renpassa todettiin että putsarin ja turbon välilnen haitariputki oli hajalla, joten siihen piti tehä pikaremontti 5 senttiä leveällä erkkarilla ja itestään vulkanoituvalla teipillä. Uusi maksaa netin perusteella jonkun 130-150e mikä on aika roimasti, ja käytetyt on sitten varmaan yhtä hyvässä hapessa kuin tämä. Tarttee vähän tutkailla tätäkin viimeistään talvella.


Lauantai 10.8.2013 - Lisää erikoisfeatureita, osa 9238

Aamullä lähdettiin ajelemaan tuonne lähipöndelle, tarkoituksena tehdä eräälle tontille lisää ajoreittejä. Matka meni mukavasti, ja kyllä toi edelleen tuntuu huomattavasti pirteämmältä kuin ennen turboremonttia. Etenkin kakkoselta kolmoselle vaihdettaessa 'kiihtyvyys' jatkuu, kun ennen sen jälkeen lähinnä vaan odoteltiin jotain tapahtuvaksi.

Homma eteni hyvin ja saatiin jokunen sata metriä ihan käypäistä reittiäkin kasaan kunnes sitten alkoi tapahtumaan. Läjä raksutteli omiaan kymmenisen minuuttia tuossa kuvan mukaisessa kohdassa kun se sitten yhtäkkiä rupesi intoilemaan just silleen kun noi rupee kun moottoriöljy menee väärään paikkaan. Kierrokset eivät nyt ihan tolkuttomiksi nousseet, arviolta 3000rpm mutta olihan se vedettävä täyttä laukkaa autolle, vitonen silmään ja kytkin ylös niin sittenhän se sammui. Avainta en edes kokeillut kun siitähän se ei sammu jos tollanen tilanne muodostuu. Tanner oli täynnä sankkaa sauhua, ei siitä oikein erottanut sen enempää öljykatkua kuin tiiselin käryäkään. Ensimmäinen ajatus oli sitten luonnollisesti se että halpis kiinanturpo jadajada öljyt koneeseen turbon kautta jnpp, mutta asioita tutkittuamme voitiinkin todeta ettei se tainnut sittenkään johtua turbosta.

Purettiin turbolta imusarjalle menevä putki sekä venakopalta ilmanputsarin ja turbon väliin menevä letku pois ja öljymämmiähän oli aivan joka paikassa. Sitten räplättiin vähän turbon akselia joka tuntui ihan fiksulta eikä mitään muutakaan järkevää syytä löydetty tälle. Laitettiin kone uudestaan tulille ja turbosta tietenkin lennähti aimo onnos mustaa mämmiä pitkin tannerta joten homma tuntui olevan aika selvä tässä vaiheessa. Kone myös kävi aivan tolkuttoman huonosti, ei paljon kolmella pytyllä enempää. Putkestakin kuului samanlainen putputus kuin silloin ennenkun venat säädeettiin, eli jotain oli selvästi pielessä. Annettiin koneen raksuttaa siinä kunnes yhtäkkiä em huohotinletkusta alkoi tulla öljyä aivan kuin pumpaten joten syy kiihdytykselle lienee sitten siinä.

Reitintekotalkoot alkoivat olemaan tältä kertaa selvästikin tässä. Kasattiin vehkeet ja laitettiin huohotinletku limunaatipulloon ja putputtelin pois metsästä. Edelleenkin aparaatti kävi aivan miten sattuu ja puski mustaa putkesta, mutta päätettiin kuitenkin lähteä omin voimin ~70 kilometrin kotimatkalle ja soittaa traileri alle vasta sitten jos oikein käy jotain. Tässä kun on näitä kaikenlaisia ei_mitään_järkevää_syytä-ongelmia aikojen saatossa ollut niin nyt oli vehkeet selvästi niin hajalla että Lauri uskalsi jo funtsia että nyt varmaan löytyy jo joku selvä syy ongelmiin.

Kun olimee hissukseen ajeleet pikkuteitä jonkun 10 kilsaa niin päätettiin pysähtyä tsekkaamaan että huohotinpullo on vielä paikallaan ja kuinka paljon siellä mahtaa öljymämmiä olla. Ja kuinkas sitten sattuikaan. Pullo oli paikallaan ja siellä ei ollut juuri mitään, alle teelusikallisen liru öljyä ja mikä vielä hämmästyttävämpää, 2LT raksutti aivan kuin aina ennenkin ja kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan. Tässä vaiheessa me ei oikein tajuttu enää yhtään mistään mittään.

Loppumatka kotio meni ihan normikaavalla, kaheksaakymppiä moottoritiellä ja noin, eikä minkäänlaisia oireita mistään suunnasta. Kun tultiin tallille niin otettiin painepuolen putki irti ja käytettiin tyhjää (kierroksiahan ei liene järkevää nostaa ettei turbo pyöritä itseään tajuttomaksi kun ei mikään vastusta liikettä) ja tutkailtiin tapahtumia. No turbostahan tuli öljyä pisara poikineen, mutta tosta huohottimen öljypumpputempauskesta johtuen otettiin sitten ilmanputsariltakin tuleva letku pois. No sehän oli luonnollisesti aivan öljymämmissä kun huohottimesta silloin sitä tavaraa tuli, ja nyt kun toi mämminen putki ei enää ollut turbossa kiinni niin voitiin todeta että turbon öljynroiskimen loppui siihen.

Sehän näissä vehkeissä kuuluu asiaan että kun kone on oikein harva niin se alkaa työntämään sitä öljyä tuolta, ja nelospytyssähän niitä ongelmia on tässä ollut mutta nekin on mitä suurimmalla todennäköisyydellä johtuneet venttiiliongelmasta (josta tarkemmin edellisen kuun päivityksessä) joka taas ei meidän laskujen mukaan mitenkään aiheuta huohotusta. Ja se mitä me ei varsinkaan tajuttu on se, että jos tuo johtuisikin koneen harvuudesta niin miten hitossa se voi yhdellä hetkellä olla niin harva että yksi pytty on melkein kokonaan pois pelistä mutta sitten kuitenkin pelata ihan täydellisesti 99% ajasta?

Seuraavaksi ohjelmassa lienee ilmanputsarin ja imuputkiston puhdistus tuon öljykatastrofin jäljiltä, ja huohotussysteemin vedän nyt ainakin toistaiseksi johonkin astiaan jotta nähdään että tuleeko sitä jatkossakin välillä oikein roimasti. Tässä yhteydessähän tuli mieleen sellainenkin että liekö tuo vanha turbokaan öljyjä hukannut (jotain vikaahan siinä toki oli kun se ahtoi niin hitaasti ja heikosti) vai onko öljy sitä ennenkin kadonnut jostain muualta. Kun olihan toi meininki sen aikanakin sitä että kun pitkään käytti hiljaa niin sen jälkeen tussahti sinistä. Onhan siinä voinut olla tämä nykyinen oire jo sillonkin joka nyt sitten vain melkeimpä kirjaimellisest räjähti käsiin.

Jos jollain on jotain merkittävää vihjettä (joita jo todella kaivattaisi..) tämän tiimoilta niin voi kirjailla 76s.netin .. [no ei tarvi enää kirjailla 8/2017]...


Sunnuntai 11.8.2013

Putsailtiin imuputkisto ja ilmanputsarisysteemit niinkuin suunnitelmissa oli. Värkkäsin myös pienen säiliön johon huohotinletku venakopalta menee (ja toki siitä sitten ulkoilmaan) jotta nähdään että tuleeko sieltä joskus sitä öljyä taas niinkuin eilen. Kun noi röörit oli kerran irti niin aateltiin sitten että otetaampa vielä venakoppakin pois ja tsekataan vähän sitä venttiilikoneistoa kun tossahan oli taannoin se erikoistilanne että nelosesa kantoi molemmat venttiilit tosi pahasti. No niin vaan oli havaittavissa että kaikista takimmaisin venttiili (onko se nyt sittne nelosen imu?) kantoi taas. Löysättiin se ja laitettiin kamat kasaan. Sen jälkeen oli tarkoitus siirtää autoa muutama metri että pääsee konehuoneenpesupaikoille mutta 'jippii'. Nyt se paskaläjä ei sitten hehkuta <3 Tai hehku menee kyllä päälle mutta räpsähtää samalla silmänräpäyksellä pois. Mihinkään sähköhommiinhan me ei koskettu, ainoa missä räplättiin edes vähän sähköjohtojen suunnilla oli ilmanputsarin pömpeli. Ite en sitä kohdetta rassannut mutta kaveri joka sen irrotti ja putsasi oli sitä mieltä ettei siellä mitään sähkötöitä tapahtunut - eikä siellä juurikaan sähköjä edes ole. Eikai tässä nyt auta kun ottaa se pömpeli vielä irti ja todeta että kaikki vähäiset piuhoituksetkin ovat ennallaan mutta tuleepahan tutkittua. Toinen vaihtoehto olisi sitten se että kaikki hehkut ovat hajonneet yhtäkkiä kerralla ja hehkusysteemi menee sekaisin kun hehkutulpat eivät kuluta virtaa (toihan siis mittaa hehkujen käyttämää virtaa, en ihan tyhjästä nykäissyt tuota).

Hitusen alkaa olemaan taas motivaatio kateissa, ja voipi hyvinkin olla että ensi kuussa olevan jokkishinauskeikan jälkeen alkaa talviremonttiseisokki pari kuukautta aijottua aijemmin..


Tiistai 13.8.2013

Sain tossa päivällä sen luokan kuningasajatuksen tuohon hehkuun liittyen että motivaatio nousi tappiinsa ja menin tutkimaan asiaa. No, vika löytyi, ei se yllättänyt mutta se että se sattui tuon öljykatastrofin kanssa samaan aikaan on tietysti hämmästyttävää.

Joskus talvella vaihdoin tuohon jälleen hehkut, tällä kertaa Boschit. Vanhat halpis-HKT:tkin pelasivat mutta kun tuo kylmäkäynti on ollut mitä on (varmaan siitä todennäköisestä venttiiliviasta johtuen) niin ajattelin että laitan vaihteeksi jotkut kunnolliset. Etenkin kun intternetissä oli spekuloitu noita hehkuja että halvat eivät välttämättä kuumene edes niin paljoa kuin pitäisi ja/tai niiden lämpö hupenee liian nopeasti. Toyodiyn (orkkisvaraosaluettelo netissä) mukaan hehkun numero on 19850-54071 ja sitä vastaavien halpis-HKT:iden tilalle tilasin nyt sitten vastaavat Boschit. Tuossahan on 6v voltin hehkut joita hehkutetaan normaalihehkutuksessa 12 voltilla ja jälkihehkutuksessa 6 voltilla, ja järjestelmässä on myös tunnistin joka tsekkailee hehkujen viemää virtamäärää ja säätää hehkutusaikaa myös sen perusteella. No noilla Boscheilla oli heti huomattavissa että se hehkutti aivan hiton kauan, vähintään 2x niin kauan kuin noilla HKT:n tulpilla. Näillähän kone sitten starttasikin paremmin, tiedä sitten johtuiko hehkujen paremmuudesta vai siitä että niitä hehkutettiin niin hiton kauan että varmasti olivatkin kuumat. Vähän siinä sitten heti funtsin että onkohan hehkutusaika nyt sellainen kuin kuuluukin vai onko aika niin pitkä että kohta alkaa tulpat pimenemään. Eipä siinä sitten mennytkään varmaan kuin viikko niin hehkutusaika lyheni huomattavasti ja käyntiinlähtö heikkeni, ja kun tutkin tilannetta niin yksi hehku olikin jo pimeänä. Vaihdoin sen tilalle yhden noista vanhoista ja kaikki pelasi taas hienosti.

No nyt kun toi hehku meni siihen tilanteeseen että se sammui välittömästi niin alkuharmituksesta toivuttuani tuli sitten mieleen että oiskohan siellä taas hehku pimeä sillä liian vähän toimivia hehkuja = liian pieni hehkujen virrankulutus = hehkutusaika menee pieleen. Niimpä sitten mittasin hehkut ja ainoa toimiva näytti olevan se vanha jonka vaihdoin jo aikoja sitten ja muut olivat sitten pimeänä. Etsin vanhat hehkut käsiini, mittasin ne ja koska vaikuttivat olevan reilassa niin ruuvasin ne kiinni ja sillä selvä homma pelaa.

Tämän kaiken perusteella sanoisin että Boschin 0250202073 ei kannata käyttää vaikka ne luettelon mukaan näihin käyvätkin ja ovat vastaavinaan alkuperäisnumeroa 19850-54071. Vastoin yleistä mielipidettä todettakoon myös että noi halpikset (PT147) on ainakin mulla pelanneet ihan pitkään ja luotettavasti.


Torstai 29.8.2013

Läjällä on nyt veivattu muutama sata kilsaa tuon aijemmin kerrotun erikoistilanteen jälkeen ja sitä seuranneiden huoltotoimien jälkeen ja täytyy kyllä sanoa että kyllä se vaan pelaa kuin junan vessa. Täytynee joku ilta taas ottaa puristukset siitä nelospytystä ja kattoa onko tapahtunut mitään, kun toi tuntuu aina vaan terhakammalta. Ja nyt kun tolla uudella turbollakin on ajettu jo vähän enemmän kuin sen ekan epäonnistuneen reissun verran niin sanottakoon että pelaa kyllä tosi mojovasti.

Skoderojektin (josta toisaalla tällä sivustolla) edistyessä ikäänkuin itsestään, askartelin vähän lisävarustusta läjään. Ei se valmis vielä ole mutta rojektikuva kuitenkin:

Wtf is dat :-P