Joulukuu 2013


Lauantai 28.12.2013

Motivaatiota on nyt keräilty muutama kuukausi, ja kun joulukahvittelun lomassa tuli juttua että tallilla olisi tänään yhtä sun toista rojektia menossa niin saimpa sitten vihdoinkin alettua ton koneen tutkailemisenkin. Toiveissahan oli että vikaa löytyisi kannesta ja pytyt olisivat kondiksessa (joka tosin oli vähän epätoivoinen toive kun toi öljynkulutus on ollut viimeaikoina melkoista) joten päivän tavoitteeksi otettiin kannen irroittaminen.

Tolla kun ei ole nyt viimeaikoina kauheasti ajeltu niin laitoin edellisenä iltana akut lataukseen, mutta aamullahan loistikin laturissa sitten error valo joten ei oltu heti lähdössä mihinkään. Sen verran on jo kokemusta tästäkin hommasta että vaikka tiesin ettei se pelkästään ihmisautosta kaapeloituna tarttaa niin koitettavahan se oli kuitenkin.

Ja eihän siinä muuta tapahtunut kuin vou vou ja sitten ei mitään. Osasyynä voi kyllä olla se ettei tosta ihmisautosta saa miinuskaapelia oikein kunnolla kiinni mihinkään. Eipä sitten muuta kuin naapuritaloon soitto että tuo toiset kaapelit, 43 ampeerinen akku sattui olemaan paksissa ja siitä lisää potkua. Sen jälkeen se tarttasikin jo ihan kiukulla ja ei muuta kuin pajalle. Kuten tuosta kaapelointikuvasta jo näkyikin niin konehuone oli aikamoisessa ryönässä joten ensin oli tietysti ohjelmassa työhuoneen pesu.

Eipä aikaakaan niin apujoukotkin ilmestyivät paikkalle ja homma lähti ihan hyvällä tohinalla käyntiin.

Tekijähenkilöllehän tollasen kannen purkaminen - ja vielä porukassa - ei ole kuin vartin homma, mutta me oltiin vähän tälläsinä autopuolen apukoululaisina varattu remonttiin aikaa koko päivä. Kun meitä sitten oli ennakkosuunnitelmista poiketen jopa 3 ruuvaamassa niin eihän tuosta pesusta kannen ertoamiseen mennyt sitten varmaan paria tuntiakaan.

Siitähän se riemu sitten alkoi. Kansi heivattiin ekaksi pöydälle sen kummemmin tutkimatta ja palattiin takaisin konehuoneen äärelle. Jippii. Onnea Herra Putkonen, nelospyttyhän siellä oli sitten ihan perseellään. Varsinaista pykälää ei tunnu missään pytyssä mutta nelosessa tuntui ihan selvästi jotain hyvin omituista 'aaltomaisuutta' tai sen sellasta siinä kohtaa missä ylin männänrengas vaihtaa suuntaa. Tästä tultiin sitten siihen tulokseen että poishan tuo on otettava koko p*ska ja joko korjattava vanha tai sitten jostain toinen kone tilalle. Sitten tunti tai pari lisää pajotusta ja

Ihan en ollut aikonut moiseen ruveta vaan hinata johonkin koneen poistoon jos tuo tilanne tulee eteen, mutta porukkaa oli paikalla jo niin paljon että eihän tuossa kauaakaan mennyt kun oli jo pannukin lattialla. Sen jälkeen heitettiin sitten kansi nurin ja tarkastettiin sen puolen tilanne.

Kuvasta ei nyt kauhean hyvin näe mutta nelosen venttiilit - eli ne jotka kantoivat sillon joskus ja rupesivat kantamaan taas nopeasti sen jälkeen kun säädettiin löysemmälle - olivat painuneet ihan selvästi syvemmälle kuin muut. Jossain muussakin pytyssä tuntui ehkä orastavasti samaa, mutta muissa ei mitään ton suuntasta vaan kaikki näytti ihan hyvältä.

Nyt sitä onkin sitten lievä tenkkapoo että mitäs nyt. Tai no reseptihän on selvä, mutta talouspolitiikka on luonnollisesti se puoli mikä aiheuttaa hämmennystä.

Jos tuota kantta meinaa käyttää niin ensin se pitää ponnistaa, sitten pitää teettää seetiremppa ja hommata paljon usia venttiileitä. Venttiilit ja ponnistus olisivat jotain 100-150e luokkaa ja siihen päälle noi seetiremontit, ei mitään käsitystä hintatasosta. Tai sitten voisi ostaa 200 ekellä kannen+vastikaan huolletut suuttimet (huolto näille omillekin pitäisi taas tehdä jokatapauksessa) sellaisesta koneesta jonka lohkoon oli tullut reikä. Tai sitten voisi ostaa Englannista tyhjän kannen kohtuuhintaan ja laittaa uudet venttiilit sitten siihen, tämä remontti ois rahassa jotain 600e luokkaa.

Alakertahan vaatii sitten poraustoimenpiteitä ja luonnollisesti uutta mäntää. Poraaminenhan ei nyt niin kauhean kallista ole, mutta männät varmaan kustantavat jonkun verran, en ole vielä tutkinut. Koska muut pytyt olivat selvästi (puristuspainemittauksen perusteella ainakin) kondiksessa niin nehän voisi jättää tekemättä mutta ... en tietä?

Sitten tarjottiin 2L2 konetta (vapari, uudempi malli, jotain pieniä eroja) joka ilmeisesti täysremontin jälkeen jäänyt seisomaan 1500 eellä. Jos nykyisen koneen pakosarja (ja sitä myöten vasta uusittu turbo) käy siihen niin se olisi kyllä kiinnostava vaihtoehto, mutta hintapuoli ei sitten kiinostakaan oikein ollenkaan.

Mutta just nyt ei oikein pysty muuta kuin ruveta tutkimaan osien hintoja ja funtsimaan että mitäs nyt tehhään :-/


Maanantai 30.12.2013

Vähissä on ollu vaihtoehdot. Toi kun on jo ennästään porattu +0.5mm niin ylikokomäntä olisi sitten oltava millinen ja sellaista löytyi lähinnä merkkiliikkeestä reilulla 600 ekellä tai 'alibabasta' 100kpl/2000e. Jälkimmäisessäähän on toki kappalehinta kohdallaan mutta määrä on vähän turhan suuri. Tuon yllä kertomani 1500e koneen jouduin kyllä unohtamaan, ei siihen pysty erkkikään ja sitten vielä päälle ne puuhastelut mitä vähän eri tyyppinen moottori vaatii.

Noita vanhan mallisia 2LT koneita kun ei juurikaan ole (niitähän ei kai ole käytetty kuin LJ70 84-89?) niin aloin sitten puolväkisin taipumaan tollasen 2L:n (vapari) hankintaan sillä idealla että vääntää sitten siihen turbokamat kiinni. Noitahan on turbotettu ja ilmeisesti pelanneet ihan ok, mutta ei se silti hotsittanut. Jo siitäkin syystä että noi on kaikki jotain miljaardin ajettuja urakkahiasejen koneita, ja sellaisen peruskorjaamiseen en sitten viitsinyt ruveta. Mielessä kävi jos olisi sitten porannut sen ja laittanut tästä omasta noi ylikokomännät, mutta ne männät eivät käykään vaparin kiertokankiin ja turbon kiertokanget eivät käy vaparin kamppariin ja ja .. Liian monimutkaista ja/tai epävarmaa. Mutta koska vaihtoehdot ovat olleet heikossa, lupasin jo mennä viikonloppuna yhden tollasen hakemaan.

Tänään käytin työaikaakin aika roimasti asioiden tutkimiseen, ja KVG millistä ylikokomäntää vaikka millä hakusanoilla mutta ei vaan. Kunnes sitten ihan työpäivän päätteeksi ou mai kaad; http://www.bowdenengineparts.co.nz/pdf/pistons.pdf ja oumaikaad, siellähän niitä oli ja hintakin oli kohdillaan :-O

Vaikka nykyaikana tapana onkin hoidella tälläsiä asioita sähköpostitse, niin ajattelin että tässä on kuitenkin niin monta kysymystä (maksutavat, postikulut ym) että jos sähköpostilla kysäsee niin vastaus tulee viikon päästä ja puolet kysymyksistä jää vastaamatta joten odottelimpa sitten iltaa ja soittaa päräytin ihan Uuteen Sellantiin asti.

Ukko siellä päässä viänti niin hassua Englantia että kommunikointi hiukan takkuili, se kun sanoi että 'yes i have them' niin en saanut siitä yhtään mitään selvää vaan joudin kolme kertaa kysymyään että mitä, ja senkin jälkeen vielä jouduin erikseen mainitsemaan etten saa tosta ekasta sanasta tolkkua :-D Kun se sitten muotoili lauseen jotenkin toisin niin olin lirauttaa alleni!!

Pulistiin siinä sitten vielä vähän niitä näitä, ja nyt laitoin sähköpostitse asiat ja se selvittää lähetyskustannukset. Mäntähän maksaa sikäläisestä valuutasta meikäläiseen käännettynä noin 56e, siihen tulee sitten päälle postikulut ja todennäköisesti tulli+alvi, mutta ei se siltikään ole hinta eikä mikään siitä että saan tän tehtyä palttiarallaa parhain päin.

Nyt tehdään sitten niin että puran ton pannun, kiikutan sen koneistamoon jossa saavat vielä varmistaa että sen vermasti saa porattua kuntoon, sitten tilataan osia. Koska noissa muissa pytyissä näkyy vielä hoonausjäljetkin niin en ala niitä reikiä kairauttamaan, olkoon yks pytty rahtusen isompi. Ja hyvähän se on jättää niihinkin vielä korjausvaraa kun pamahtaa joskus niistä reijistä :-D

Sitten ostan tuolta offipalstan yheltä tyypiltä kannen, puran sen, käytän koeponnistuksessa ja jos se on ok niin sitten kasaillaan siitä kansi.

Puuhaahan tässä on vähän enenmmän kuin plug & play koneswapissa, mutta jos kaikki menee kivasti niin ei tää nyt ihan kaamea taloudellinen katastrofi oo ja jää sitten hilloa vähän jonnei muihinkin rakenteluihin.

Ja hyvää uutta vuotta!