Tammikuu 2014


Keskiviikko 1.1.2014

Mäntähomma menikin nyt sitten vähän pieleen. Noita mäntiä ei saa tuolta lafkasta kuin 4 sarjoissa, ja se sitten tulleineen, veroineen ja 4 pytyn porauttamiseen oo rahallisesti enää järkevää kun sitten saa jo samalla rahalla - ehkä halvemmallakin - sen yhden rempatun 2L2:n. Tällä hetkellä suunnitelmat on sitten taas kaikinpuolin vähän pausella, puretaan nyt tuo kone ensin ja katellaan sitten.

Koneen purkamista tänään aloittelinkin, tarkoitus oli saada se siihen kuntoon että sen voi viedä huomenna koneistamolle mitattavaksi että saako sen nelospytyn kuntoon millisellä männällä. Heti kättelyssä paninkin merkille jännän jutun.

Tuossahan lukeekin nyt selkeesti että 2L, vaikka näiden turbokoneiden pitäisi olla 2LT. Joko merkintä on puuttellinen - ainahan noi merkinnät eivät oo ihan niin selkeitä ja täydellisiä - tai sitten tämä onkin turbotettu 2L. Se joka tuon auton aikanaan rakensi, niin osti tämän ilman konetta ja onhan siinä tietysti nyt mahdollisuus että sinne on laitettu sillon vapari johon on mätetty turbokamat kiinni. Mutta tuo selviää tarkemmin sitten kun saadaan männät pihalle, eron huomaa sitten männän tapista (27 tai 29mm) ja kiertokangen kauloista. Runkolaakerit ovat samat vapareissa ja turboissa joten ehkä sellainenkin mahdollisuus olisi että olisi vaparilohkossa turbon sisuskalut, mutta tuskin niitä turbojen sisuskaluja on sen enempää ollut tarjolla kuin koneitakaan joten saapi nähhä.

Kun sitten sain öljypohjan irti niin alkoikin näyttää jänskältä.

..paitsi ettei se sitten niin jännää ollutkaan, noi isoimmat osat olivat vain tiivistesilikonia ja muutamat pienet sekalaiset muruset mitä löytyi olivat sitten jotain tuntematonta materiaalia. Kiertokanget jäivät irroittamatta kun niissä oli kai joku XZN kanta niin eihän mulla ollut sitten työkalua siihen. 14mm hylsy kyllä istui tiukasti siihen mutta noi on kuitenkin sen verran tiukkoja etten viitsinyt ottaa sitä riskiä että menee kanta pipariksi. Näinollen männät jäivät vielä irroittamatta ja männäntapit mittailematta.

Sitten otin runkolaakerien pukit auki. Ykkösessä oli selvasti ollut joskus jotain välissä, vitosessakin oli vähän jotain hämärää mutta muut olivat kaikinpuolin reilassa. Tutkitaan tämäkin.

Jos toi nyt osoittautuisikin vapariksi niin se kyllä helpottaisi taas tuota mäntähommaa, niitä saa millisiä yksittäinkin. Mutta kahtellaan.


Torstai 2.1.2014

Kävin tänään ruokatunnilla nyhtämässä nelosen männän pois ja olihan siellä selvästi tapahtunut joskus jotain.

Noiden lisäksi ylimmän männänrenkaan ura oli todella väljä, renkaan paksuudeksi on speksattu 2mm enkä vielä mittaamaan ruvennut mutta kyllähän tuo näyttää ihan silmämääräisestikin lähes tuplaleveältä toi ura. Toivottavasti muissa männissä ei ole samaa vaivaa, en niitä vielä kerennyt irroittaa. Jäkien lisäksi mitoista kävi nyt sitten selväksi että 2L tuo on niinkuin merkintä lohkossa kertoi, ja siihen etitään nyt sitten mäntä jostain.


Keskiviikko 8.1.2014

Kun otin tosta renkaat pois niin sen lisäksi ura oli levinnyt aikamoisesti niin oli myös männänrengas aika komeassa kunnossa. Kävin tuon männän kanssa koneistamolla, ja ukko tuumasi männän nähtyään ja pytyn kuvailtuani että on saattanut rengasura ensin ruveta leviämään ja sen jälkeen sitten rengas alkanut tekemään siihen pyttyyn sitä omituista muotoilua.

Kun sain muutkin männät pois niin tutkailin niistäkin noita rengasuria. Ykkönen ja kakkonen ihan kondiksessa mutta kolmosessa samaa orastavaa vaivaa joten tutkin sitten pyttyäkin vähän tarkemmin. Ja olihan siellä selvästi kehittymässä samanlainen tilanne. Eipä siinä sitten auttanut muu kuin tilata äkkiseltään toinen mäntä lisää. Tässä vaiheessa tulee sitten tietysti mieleen että melkein samalla rahalla sitä porailisi sitten kaikki pytyt, mutta palataan siihen tossa alempana.

Tässä vaiheessa kone on purettu melkein kokonaan, ainoastaan kamppari on enää kiinni kun sitä ei saa irti ilman että ropaa koneen takapäästä päädyn irti ja koska kone on pukissa niin se ei vielä onnistu. Koneen etupäässä olevan päätylevyn (iso aluminikalilkka missä on kiinni mm kaikki jakopään roinat) irroittamisessa oli vähän puuhaa, vaikka kaikki pultit olivat irti niin ei se liikahtanut mihinkään. Epäilin että pari vuotta sitten teettämäni päätylevyn tiivisteen vaihdon yhteydessä sinne on laitettu niin paljon mämmiä väliin että se on liimaantunut kiinni, mutta en sitä uskaltanut kauhean suurella voimalla irroitella. Kirjoitinkin tästä tonne offipalstalle josta tulikin vastaus että samassa päädyssä oleva öljypumppu pitää irroittaa ensin, mutta eihän se mitenkään onnistu kun kamppari on vielä kiinni. No sitten otin suuremmat työkalut esiin ja lähtihän se siitä sitten melko suosiolla irti.

Tein tänään vähän tarkempia laskelmia tästä remontin hintapolitiikasta ja voi saattana sentään. Jos ostaisin Englannista uuden kannen niin tälleen vain kahden pytyn porautuksellakin remotin loppusumma ylittää mun kuukauden nettopalkan. Niimpä mulla on kohtalainen kiusaus säästää noin 500 euroa ja tinkiä tosta kannestakin ja hommata jostain käytetty. Täytyy se toki koeponnistaa ja venttiilit hoitaa ettei nyt ihan sikaa säkistä mätetä koneeseen vaikka tämä(kin) ratkaisu kyllä ärsyttäisi. Tietysti jos antaisi rojektille sujuvasti aikaa vaikka 3kk niin ehkä taloutta saisi kasattua vähän paremmin mutta ei mun pirtaan oikein sovi sekään että vehkeet on rempallaan kuukausikaupalla.

Suutimiinhan on vaihdettu kärjet parikin kertaa nyt vähän ajan sisällä, mutta koska niiden suihku on kuulemma mitä halpiskärjiltä voi odottaakin ja nyt ne myös vuotavat ulos niin budjettiin on laskettu myös suutinremontti Tiiselikorjaamossa. Aikaisemmin olin siinä käsityksessä että suutinkärkivaihtoehdot ovat orkkis vajaan 100e/kpl tai no name 12e/kpl, mutta Tiiselipajalta tiedettiin kertoa että Boschin ja Deplhin kärjetkään eivät paria kymppiä kappaleelta maksa. 'Jippii'.

En tiedä olenko jo tässä kertokmuksessa kertonut että noi stefat ja niiden hinnat vasta miestä syövätkin. Tarvikkeeena (Payen, Reinz) 3 stefaa noin 20 ekeä ja orkkiksena noin 120 ekeä (kampparin takastefa 80e, muut 20/kpl). Vaikka työn puolesta 'tarvikemies' olenkin niin sen verran on kuulopuhetta kyliltä ja olen myös mittaamalla itse todennut että noita tarvikkeita ei pidä tässä kohtaa käyttää.

Kannentiiviste tarvikkeena olisi myös vain noin 1/3 orkkiksesta, mutta niitäkin on niin paljon haukuttu että ei kehtaa. Ostin kuitenkin Payenin täydellisen tiivistesarjan koska siinä on paljon käyttökelpostakin ja ne irralleen ostettuna (merkkiliikkeestä, tarvikkeena ei useimpia saa irrallaan) maksavat enemmän kuin tuo sarja. Pääsen sitten samalla tekemään oikein kuvallisen ja mittausteknisen raportin noiden stefojen ja kanspahvin eroista.

Muuta ei taida tällä hetkellä ollakaan raportoitavaksi, suurin osa isoista irto-osista on tuolla ihmisatuon paksissa ja ajattelin mennä huomenna paikalliseen AS-Huoltoon ruinaamaan josko ne voitaisi mättää pesukoneeseen niin ei tarttee käsipelillä ruveta nysväämään.


Keskiviikko 22.1.2014

Alakerta oli koneistamolla, kairasivat 2 pyttyä uusille männille, hoonasivat 2 muuta pyttyä, laittovat vanhoihin mäntiin renkaat ja pistivät vielä männät pyttyihin, 119 euroa maksoi. Olin putjetoinut tähän 120 joten se meni ihan suunnitelmien mukaan. Poraamatta jääneistä pytyistä - ja niiden männistä - eivät löytäneet sanomista, männäntapit olivat kuulemma kuluneet '5 satkua' mutta eipä niille ollut oikein mitää tehtävissä joten kiinni vaan. Ei kuulemma 'varmaan haittaa' mutta voi pitää ääntä, mutta eihän tästä nyt ole mitään omituisia ääniä tähän mennessäkään kuulunut joten eiköhän se siitä. Tappejahan ei edes saa irrallaan mistään niin sekin sitten johti tehtyyn valintaan. Sitten vaan kone kotiin ja hommiin.

Ensin öljysuihkusuutimet kiinni.

Noiden pulteissahan on venttilit jotka kuulemma voivat joskus mennä rikki, mutta koska nää olivat reilun 20e/kpl niin jätin hommaamatta. Kun niitä putsailin ja paineilmaa tarjosin niin ei ne nyt ainakaan ihan mitä vaan läpi päästä joten kelvannee.

Sitten asentelin runkolaakerien puolikkaat kiinni, ja aijoin laittaa myös kiertokankiin toiset puolikkaat valmiiksi mutta se menikin sitten vähän pieleen. Vaikka noita olinkin työmaalla jo tutkaillut niin empä ollut pannut merkille että niissähän luki Mitsubishi. No ei siinä mitään, tokihan samoja osia käytetään usein monissakin merkeissä - vaikka moottorin osissa nyt aika harvoin kuitenkin - joten ei muuta kuin luettelot esiin ja niinhän siinä oli käynyt sitten että väärät oli tullut. Oli kerääjällä mennyt ykköset ja nollat sekaisin. Noita kun näppituntumalla katteli niin mitoitus olisi ollut kylä hyvinkin kohdallaan Toijjotaankin mutta en nyt sentään kokeilmaan ruvennut kun oikeitakin on saatavilla.

Tuohon jamaan se nyt sitten jäi. Huomenna tarttee hommata oikeat laakerit kiertokankiin ja ylihuomenna sitten hakea kuningasmomenttiavain lainaan ja kasailla lisää.

Tossa edellisessä päivityksessä kun funtsin tota kansiasiaa (käytetty vai uusi) niin sekin on nyt sitten laitettu vireeseen, ja uusi on tulossa Englannista. Kun Joulukuun alussa kyselin niin uusi kansi valmiiksi kasattuna (uusilla venttiileillä (luulisin, eivät vastanneet kysymykseen), muu venttiilikoneisto käytettyä, vanhat olisi pitänyt lähettää vaihdossa) olisi ollut postikuluineen noin 580e mutta nyt kun rupesin sitten tilaamaan niin eipä niitä enää ollut. Yksi oli vielä silloin kuin kysyin mutta se oli nyt mennyt, eivätkä aikoneet hommata lisää kun kysyntä on laskenut noin nollaan. Vaikka tiedä siitä sitten, silloin meni yksi ja nyt, kuukauden päästä olisi mennyt toinen.

Tyhjiä kansia (esikammiot ja venttiilinohjurit niissä on) löytyy sitten paremmin, sellanen on nyt tulossa Englannista ja hinta postikuluineen 495e. Siihen kun hommataan uudet venttiilit ja nokan laakerit (77e merkkiliikkeestä, ei löytynyt muualta) niin ollaan luultavasti aika tarkkaan 630 euron hintaluokassa. Venttiileitä en tosin viiti alkaa läppäämään, se maksaa koneistamolle 2e/reikä joka ei o paljon mittään. Kasaavat toki venttiilit sitten siinä samalla mutta ehkei se enää tässä konkurssissa tunnu.

Suuttimetkin on viety tiiselipajalle, katotaan paljon sinne saadaan rahhaa menemään.


Tiistai 28.1.2014

Viikonloppuna yhden illan hinkkailin tiivistepintoja, sain alakerran kasaan ja vähän alakerran ulkopuolisia osiakin. Sunnuntaina otettiin sitten härkää sarvista ja..

..kone nosturin nokkaan, vauhtipyörä ja kytkin kiinni ja sitten eikun..

Pölysuojana muoviin pakattu kanspahvi jota ei tulla käyttämään muuhun

Ainahan noi koneiden ja lootien naittamiset teettää vähän duunia mutta aika vaivattomasti toi sitten kuitekin tonne meni. Suurin ongelma oli lähinnä löytää oikeat pultit eri paikkoihin, vaikka ne alunperinkin tuli kerättyä 'kaikki yhteen paikkaan' niin eihän ne nyt kuitenkaan ihan tosta vaan löytyneet. Kiinni kuitenkin saatiin. Noiden naittamisen lisäksi kuparitiivisterenkaiden hankintaa vaille valmiiksi tuli tehostimen pumppu ja laturi. Tiisselipumppukin laitettiin kiinni jo pukilla niin on kätevämpi duunailla. Homma tyssäsi tolla erää sitten startin asennukseen, liekö väärät pultit vai mitkä on vaivana mutta Laurin sanoin alko menemään jo vähän hölmöilyksi toi homma niin jätettiin toistaiseksi noille sijoilleen.

Tänään tuli sitten se kansi Englannista.

Ekavilkaisulla ihmettelin että ompas koominen kansi kun on esikammiotkin kiinteät (livenä ne eivät eroittuneet niinkuin tossa kuvassa) mutta kyllähän ne sitten tarkemmassa tarkastelussa ihan eroittuivatkin.

Oli sen verran päivä päätöksessä ja tuo niin kovassa säilytysrasvassa että kansi viskattiin yöksi pesukoneeseen, tutkitaan aamulla sitten lisää. Huomenna vien tuon konepajalle venttiilien hiontaan ja niiden kasaukseen, saisipa sen jo Perjantaina takaisin että kerkeisi kasailla sitä viikonloppuna. Paikalleen sitä ei kuitenkaan vielä ensi viikolla saada, koska aimo annos tiivisteitä tulee vasta Maanantaina. Suutinkorjaamoltakin tuli uutisia, 1 huono, 3 suht okei mutta laitetaan niihin nyt uudet kärjet kuitenkin, ja tällä kertaa siis jotain muuta kuin halvinta mahdollista. 160e tulee tolle hommalle hintaa ja pitäisi olla valmista ihan lähipäivinä.

Ilmanputsarin ja turbon välinen letku on jälleen haiskana, täytynee etsiä tuohon joku vähän fiksumpi korjaus kuin tuollainen mikä kestää pari kuukautta. Uuden orikkiksen löysin Ebaysta reilulla satasella, mutta on vähän yläkanttiin. Kuulemma raktorikaupoista löytyy sopiva ratkasu tohon joten sellaseen on laitettu kysely vetämään. Funtsin myös jos tuohon liimaisi sisäpuolelle pätkän tuning-silikoniputkea tuohon kohtaan missä se on suora, mutta suopi nähhä.

Ja koneen vauriot eivät sitten johdu (ainakaan ainoastaan) tuosta sillä tuo on ollut ehjä vielä sillon kun nää 'harvuusoireet' ovat alkaneet.