Huhtikuu 2014


Tiistai 1.4.2014

Keinuvipuakseli saatu pajalta, taas meni 80 ekeä.

Siinä sitä nyt on, pari milliä yhteen suuntaan lisää ja noin poispäin. Aika hyvin noi mun mitotukset sattu kohdilleen vaikka ne vähän hatusta vetäsinkin. Ainoastaan yhden prikan jouduin siirtämään toiseen kohtaan ja sitten ne alkoikin osumaan jo aika hyvin kohdilleen. Ei nyt alkuperäisen veroisesti mutta kuitenkin. Tota hakiessani pyysin saada muutaman varaprikan siltä varalta että jos mun mitoitukset on kusseet, mutta ei niitä ollut kun ei sellasia ole valmiina vaan ne piti tehdä. Jippii.

Kun olin ottanut ton pois vielä kaksi kertaa erinäisten hienosäätöjen johdosta, oli aika ruveta jakohihnahommiin. Olikin sitten jännittävää kun pumpun hihnapyörästä löytyi yksi ylimääräinen merkki. Jotkuthan noita laittavat jakohihnarempan yhteydessä eivätkä sen tarkemmin tutki auton oikeita ajoitusmerkkejä, mutta toi kun oli jännittävästi virallisen merkin vieressä niin vähän sitä hämmästelin.

Päädyin kuitenkin laittamaan virallisten merkkien mukaan ja sillä hyvä.

Kun se oli menestykekkäästi hoidettu, oli vuorossa venttiilien säätö. Tarkoitus oli saada tänään ihan savut tuosta mutta tulikin yllättävä henkilöstövajaus niin se sitten jäi haaveeksi vielä. Tiedä sitten olisiko tuota niin pitkälle saanut vaikka olisi kahdestaan puksannut, kuitenkin jokunen palikka vielä puuttuu. Elättelein toiveita että jos huomenna. Pitkästä aikaa tuntuu sentään siltä että ehkä toi tosta vielä valmistuukin. Päällimmäinen jännitysmomentti on ehkä ne uudet männät, musta ne tulivat aika ylös. Kone kuitenkin pyörii ihan ongelmitta mutta onhan se tietysti toinen juttu pyörittää räikällä kun käyntikierrokset.

Lopuksi kunnostin vielä tuon ilmanputsarin ja turbon välillä olevan letkun. Uusi kun maksaa ostopaikasta riippuen 150-170 ekeä niin ei oikein perse kestä ostaa uutta. Aijemminhan olin korjaillu tota vulkanoituvalla teipillä mutta kestävyys ei ollut kaksinen joten nyt sitten sovitin 2 tuuman silikoniputkea pätkän sinne ja kyytipojaksi kunnon mälli sikafleksiä joka paikkaan.

Kaunishan se ei ole mutta kyllä se siitä kun vedettään sitä vulkkisteippiä taas pari rullaa tohon päälle. Entrasin myös vähän tota asentoa, sen verran väännössähän toi aina on että tosta leveemmäksi jätetystä puolestahan se alunperin on ratkennut ja siitä kohtaa ne vulkkisteippiremontitkin ovat aina antaneet periksi.

Ja loppukevennykseksi kansikuva aiheesta jota en olekaan vissiin vielä näyttänyt enkä maininnut.

Jossain nokassa väliä kanteen on vähän vähemmän ja jossain vähän enemmän..


Keskiviikko 2.4.2014

Tänään oli sitten se päivä kun savut jo 'piti' vihdoin saada. Viikonloppuna kesken jäänyt turbon öljyputken asennus otti pari tuntia (otettiin lopulta ihan turbo irti ym) mutta sekin saatiin paikalleen. Kun öljypuoli oli vihdoinkin valmis niin päästiin antamaan vähän kyytiä tartilla jotta saatiin öljy kiertämään pannussa. Öljynpainemittari ei luonnollisesti niillä kierroksilla sanonut mitään (valoahan näissä ei olekaan) mutta kannessa alkoi olemaan sen verran öljyä että arveltiin öljyn kiertävän. Sitten vesiletkuja kiinni, hehkut kiinni ja venttiilikoppa. Ei vaan mennyt ton venakopan osalta ihan niin vaan, halusi kannenpaska vielä kerran laittaa vähän kampoihin ja taas kysyttiin patenttia.

Tuossahan on tollanen irtonainen alumininen puolikuu mikä tulee sinne kannen takapäähän, ja siinä on toi toinen helma tollanen että se pysyy sillä kiinni eikä tule ulos sieltä.

NO MITEN SATTUIKAAN että kansi ei ollut ihan täysin valmis vastaanottamaan tuota osaa.

Kuten kuvasta näkyy, tolle helmalle tehty ura oli 'vähän' vajaamittainen. Kyllä me tuota pähkittiin kun vanha kansikaan ei ollut käsillä, mutta tultiin siihen tulokseen ettei tuo helma kertakaikkaan voi tulla ulkopuolelle koska silloin toi palikka olisi kiinni pelkästään tiivistemämmillä. Otin vielä puhelun tuon johdosta ja sain vahvistuksen sille että helma tosiaan kuuluu sisäpuolelle. Eipä siinä sitten auttanut muuta kuin vähän tehdä työstöhommia.

Kun siitä helmasta oli enää pieni nysä jäljellä, meni se vihdoinkin paikalleen.

Eihän tota nyt paljoa jäljelle jäänyt, mutta se on sitten vaan luotettava siihen että toi kestää. Suoraanhan toi palikka ei nyt voi ulos työntyä kun on sentään tuon verran stopparia, eikä se myöskään pysty oikein vinoonkaan kääntymään kun sovitus on niin nafti joten ei tuossa oikein muuta voi toivoa kuin että se nyt siellä kestää. Näin jälkeenpäin ajatellen tulee vielä mieleen että olisi pitänyt laittaa ehkä vähän enemmän tiivistemämmiä mutta mennään nyt tuolla. Nokkakin liippaa läheltä mutta kun ei ota kiinni niin siitä ei olla!

Kun tosta selvittiin, oli aika siivota ympäristö ja kerätä sammutuskalusto ympärille ja ruveta käynnistyspuuhiin.

Ensin tietysti ei hehkut pelanneet, mutta se nyt ei yllättänyt koska niiden kanssa on ollut milloin mitäkin pientä. Pikaseen löytyikin yksi rengasliitin johon meni kaksi ruskeaa johtoa, samassa johtosarjassa kuin esim hehkun lämpötilatunnistin. Mulla oli hyvin voimakas muistikuva siitä missä se oli ollut kiinni (=maissa) mutta tutkittiin silti kytkentäkaavioita. Niistä ei löytynyt mieleistä vastausta ja kun ei muuta keksitty niin tökättiin se maihin ja avot, kyllä hehkutti.

Sitten vähän hehkuttelua ja sahausta ja..

Tulillehan se pärähti! Käynti oli aluksi toki aika ontuilevaa koska polttoainejärjestelmässä oli ilmaa, mutta kyllä se siitä tokeni. Mitään entisestä poikkeavaa ääntä ei kuulunut joten kaikki vaikutti olevan ihan oortiningissa, ja öljynpainemittarikin näytti ihan sellaisia lukemia kuin sopi odottaakin. Tuossa vaiheessa ei ollut vielä apulaitteiden hihnat paikallaan eli vesipumppukaan ei pyörinyt joten tyydyttiin ihan tuohon minuutin-parin koekäyttöön että voitiin todeta sen toimivan. Huohottimesta ei enää puhallellut myrskytuuli eikä pakoputkestakaan tullut mitään näkyvää.

Kun homma vaikutti olevan rokken roll, ruvettiin kasailemaan sitten kaikkia muita juttuja ja tuossa puolen yön paikkeissa se alkoi näyttää jo ihan siltä miltä oli tarkoituskin.

Kuten kuvasta näkyy niin se paljon puhuttu välijäähdytin puuttuu vieläkin, eikä turboakaan/hukkaporttiakaan ole käännelty parempaan asentoon, mutta vaikkei varmaan ole tarpeekaan niin sanon silti että 'on ollu vähä muita hommia' ja ihan tarpeeksikin.

Tuon jälkeen ei enää edes tarttailtu, katsottiin että on parempi lähtä kotimatkalle hyvillä mielin :-D

Nyt tarttisi vielä käydä kaikki paikat läpi sekä viritellä riittävä määrä nippusiteitä sinne sun tänne ettei piuhat lepattele tuulessa, ja sitten voisi ehkä yrittää jotain koeajoakin. Kunnianhimoinen tavoite olisi päästä Lauantaina pitkästä aikaa perinteiselle kalja-ajelulle!

Niin, ja yksi merkittävän oloinen osa jäi yli, tarttee varmasti selvittää mistä se on unohtunut..


Keskiviikko 9.4.2014

Osalle löytyi paikka, vähän sieltä mistä aavistelinkin eli pakosarjan alta. Takaisin sitä ei laitettu koska olisi taas pitänyt purkaa ne öljyletkuputkisysteemit, ja muutenkin toi tuki on musta vähän liiottelua, se pakosarjahan on ihan megalyhyt joten mun mielestä se saa kestää noin.

Kun tuo oli todettu ja muutamat muut pikkujutut spekuloitu kuntoon niin olikin aika painua baanalle. Kaikki tuntui pelaavan ihan okei, ei erityisiä ääniä eikä muita featureja. Ainakaan montaa. Heti ekan lenkin jälkeen panin merkille aikamoisen öljyläikän koneen takapään kohdalla ihan vartin pysäköinnin jälkeen. Vaihtoehdothan olivat kampparin takastefa tai sitten tuo venakopan päätyyn askarreltu patentti. Läikkä kuitenkin kasvoi niin nopeasti että stefa se ei oikein voinut olla, ja jätinkin sen tutkimisen seuraavaan kertaan. Merkille pantavaa oli etenkin se että se tiputteli vain vähän aikaa ajon jälkeen, öljyn jäähdyttyä ei enää tiputellut. Kun tuohon sitten seuraavana päivänä perehdyin, totesin ensitöikseni että kannesta se ei vuoda. Eikä onneksi kampparin stefastakaan vaan öljyropustahan sitä pisarointia kävi ihan kiitettävään tahtiin. Olin tuon vielä varmuuskiristänytkin mutta vuosi silti, ilmeisesti vanha tiiviste oli väsynyt. Uusikin sinne varmaan olisi pitänyt laittaa mutta jäi siinä askartelun kiireessä ja innossa.

Tiiseliäkään ei taida vuotaa mistään, ei suutimista/niiden saumoista eikä ruiskuputkien liitoksistakaan. Kauhean tarkkaan en kyllä ole uskaltanut edes tutkia, mutta käyntiin toi lähtee eli ilmaa ei ainakaan mene mistään eikä tiiselille haisekaan joten lähdetään siitä että kunnossa on noiltakin osin.

Lämpömittari seilaa ihan entiseen malliin, joten voidaan ilmeisesti päätellä että sekin kaikki on ihan reilassa.

Nousee aina ihan mihin sattuu ennenkun termari vihdoinkin suostuu aukeemaan ja sitten jäähtyy hetkessä. Ihan noin ylös se ei onneksi nouse kuin parin ekan termarinaukeamisvaiheen verran, siinä 100-102 kohdilla se normaalisti sitten aina aukeaa.

Viikonloppuisen kalja-ajeluillan jälkeen panin merkille myös että tiputtaa vähän vettä jostakin, ja se osoittautui sitten ylävesiletkun klemmariksi. Vajaa 300 kilsaa on nyt ajettu ja kyllähän sitä kaikenlaisia erikoisääniä on sillontällön kuulevinaan mutta ei minkään ole ainakaan lisääntynyt toistaiseksi.

Kun koneremontti nyt alkaa olemaan ehkä suht mallissaan niin nyt on sitten ollut jo aikaa keskittyä vähän muuhunkin. Heti koeajon alkumetreistä ihmettelin vähän omistuista äänimaailmaa kunnes muistin että o/e pyöränlaakerihan se jurnuttaa kuin viimeistä päivää. Perehdyin asiaan noiden nettikertomusten ja räjäytyskuvien avulla ja tulin siihen tulokseen että ei oo iso rasti ja että eiköhän siitä selvitä. Työpäivän lomassa sainkin sitten oikein neronleimauksen tuohon liittyen ja muistin että onhan niitä autokorjaamojakin olemassa joten..

..ja valmista tuli :-D Ei tuossa tosiaan menny kuin hikinen tunti, ja teetin samalla niinkin nerokkaankuuloisen remontin kuin öljyropuntiivisteen vaihdon. Laakerin jurina selvästi väheni, mutta taitaapa se olla vaihtokunnossa toisellakin puolella mutta kattellaan sitä nyt vielä hetken aikaa kun tulihan tuolla toisellakin ajettua pitkät pätkät jurinaa kuunnellen.

Nyt kun on ajettu ton verran silleen kevyellä jalalla ja noin, niin aattelin sitten että voisin ruuvata sitä hukkaporttiakin silleen ettei se ahda niin paljoa kuin se ahtaa (vakio 0.7, toi uus turbo tehdassäädöissään 0.9 ja punaset palaa) mutta villisti kaasuttankaan ei noussu tonne asti eikä vihreä valokaan sammunu joten olkoo sitten noin. Mitäänhän tolle ei ole tehny, mutta päättelin kaikessa neroudessani että toi vois johtuu siitä ettei sitä sankkaa pakokaasua tuu enää niin villisti sitä turboa pyörittämään. Tää päätelmä siksi että syöttöä lisäämällä (=lisää savua) ton sai ennen ahtamaan enemmän. Voin tietysti olla väärässäkin mutta olkoon nyt noin.

Loppuun vielä itelle muistikuva hukkiksen tangon säädöstä, kun voin sitä tietoa joskus tarvita ja täältä www:stä näitä asioita tulee välillä tallilla tarkasteltua.


Torstai 17.4.2014

Reilu 900 kilsaa taulussa ja näyttäs siltä että ylihuomiselle Venäjän reissulle ollaan lähössä vaikka välillä tuntuikin että tiukkaa tekee.

Vähän akkuropleemiakin oli tossa. Nehän vaihdettiin viime kesänä ja kun latailin niitä ennen asennusta niin toinen akku antoi älylaturissa vain punaista virhevaloa eikä suostunut lataantumaan. Kun laitoin molemmat akut rinnan niin sitten ne jo latautuivatkin, mutta sen jälkeenkin toinen akku yksinään antoi tuota virhettä. Akkutesteri antoi ihan normilukemat sillekin joten kiinni vaan ja baanalle.

Viimeaikoina olen vähän katsellut sillä silmällä tuota volttimittaria että ei se ihan normaalisti ole toiminut, ja yhtenä kertana jäikin sitten lähtemättä. Volttimittari meni nollille ja jopa kello sekosi kun koitin startata. Hetken ihmeteltyäni koitin uudestaan ja sitten se taas lähtikin ihan hyvin. Eihän sitä tietysti tuollaiseksi voinut jättää joten tutkimuksia. No, kengät olivat toki löysällä mutta empä nyt ihan siihen luottanut korjaukseksi. Laitoin akut taas yhteen laturiin pariksi päiväksi, ja sen jälkeen testerillä. Se kyseenalainen akku antoi speksatun 830A käynnistyspotkun sijaan heti latauksen jälkeen noin 250 ja pari tuntia myöhemmin 26 eli vaihtoon. Takuukeissihän tuo on ja niihin ei saa menemään kuin aina sen risan niin toien jäi sitten vielä vanhaksi. Antoi tosin samat lukemat kuin uusikin että ehkä se on ihan reilassa.

Kaikenlasiten jyrinöiden ja jurinoiden johdosta ajattelin myös tsekata voimansiiro voiteluainetilanteen. Vähän hilkulla oli että viitsinkö kun eihän niissä näkyviä vuotojakaan ole ollut mutta viitsin kuitenkin. Tai oikeastaan se oli taas tuo paikallinen AS-Huolto joka viitsi, sen takia homma tuli hoidettuakin kun siellä oli aikaa. Emminä ite olisi viitsinyt. Ja hyvä olikin että oli aikaa. Kaikki muu oli ihan ok mutta takaperässä taisi olla enää öljynrippeet jäljellä joten korkea aika olikin. Samalla tietysti salvat kardaaneihin ja tekniikkapuoli alkaa olemaan niin reissukunnossa kun se nyt voi olla.

Samalla kiristelin vähän erinäisiä klemmareita kun aina vaan tuntuu työntävän jotain lientä jostain letkusta. Toistaiseksi ei ainakaan muunlaisia vuotokohteita ole tullut vastaan - onneksi.

Tossa edellisessä päivityksessä kun kirjoitin noista ahtojen tutkistelusta ettei toi enää ahdakaan niin villisti kuin aikasemmin, niin se oli kyllä humpuukia. Nyt kun on tllut ajeltua jo suht normaalivauhteja ja -kiihdytyksin niin kyllähän se aika vaivattomasti sinne punavalolle heilahtaa. Mutta kahtellaan sitä l8r, nyt ei ehi.

Seuraava päivitys sitten viikonlopun jälkeen, pannu joko on ehjä reissun jälkeen tai ei ole :-D


Sunnuntai 27.4.2014

Reissu heitetty, meni Läjän osalta ihan kivasti. Tai ainakaan mitää moottoriaiheisia ropleemeja ei esiintynyt. Vaihteistoropleemia vähän kyllä, ja kun kotiin päästiin niin parin päivän päästä päätin viedä auton taas tallille lepäilemään.

Kun tohon muutama vuosi sitten tehtiin kytkinremppa ja vaihdekeppi oli irti, niin sen jälkeenhän se on ollut vaihtelevasti omituinen välillä. Rempantekijä kertoi että vaihdekepin alapäästä joku muoviosa olleen vähä heikossa hapessa mutta toimivan kuitenkin toistaiseksi eikä tiennyt miten vaikuttaa kun se joskus menee huonoksi.

No nythän toi on etenkin ton konerempan jälkeen - ja kuten sanottu, aijemminkin - enenevissä määrin pistänyt hanttiin kun vaihdekepin koittaa saada vasemmalle/1-2 linjalle, ja reissussa tuo meni sitten sellaiseksi ettei se mennyt sinne yleensä kuin väkivalloin täräyttämällä. Ja silloinkin se tuntui menevän välillä jotenkin 'yli' tai jäävän jotenkin omituisesti, kun keppi vaan oli kuin olisi kylmää tervaa hämmentänyt. Kun sen sai oikealle linjalle niin 1 ja 2 menivät ihan hyvin silmään ja kaikki pelasi kivasti.

Itehän en ole tuohon perehtynyt joten ainoa 'kokemus' asiasta oli tuo alla oleva varaosakuva josta idea selviää.

Eipä tuosta juurikaan osannut päätellä että mikä noista on muovia. Foorumilla joku esitti arvion että vaihdekepin muovinen kuula olisi mennyt huonoon happeen, mutta kun koneiston purkasin niin ainoa muoviosa löytyi vaihdekepin päästä ja se oli kyllä kondiksessa.

No sitte kurkistelin siihe reikää mihin toi keppi tuli ja jotai muovimujuahan sieltä löyty, ja näyttihän toi systeemi vähän omituiselta siihe nähen että se kuula nuljuaa tossa eikä ole minkäälaista muotoiltua vastakappaletta. Soitin sitten sille kytkinrempan tekijälle ja sain vahvistuksen asialle että tuolla just oli joku muovinen malja missä se kuula kääntyilee ja nyt sellasta ei oo, et melko suuri tod näk että vaihteiden epämääräsyys johtuu just tästä.

Sitä puuttuvaa muovirinkulaa ei sitten saanu irrallaan (kuten varaosakuvasta näkyy) vaan piti tilata toi koko vaihteiston luukku, reilu 90 ekeä maksoi. Vanhan irrottaminen oli vähän ahterista, 2 pulttia oli jossain mihin ei näkynyt, avain piti laittaa näppituntumalla aina khdalle, sitä pystyi kääntämään aina yhden kannansivun kerrallaan eikä se luonnollisesti sormin pyörinyt kuin viimisen kierroksen. Meinasi siinä jo vähän tulla lämmin.

Kun se sitten oli irti ja uusi hankittu niin kyllähän tuolta tosiaan jotain puuttuu. Selvisi samalla sekin miksei sitä rinkulaa saa erikseen vaan tulee koko hoito, nuo tapit tuossa ovat kiinteät niin ei sitä pysty vaihtamaan ilman työstöä ja sellainen taas ei ole alkuperäisvaraosatyylistä hommaa. Tossa vanhassa noi tapit ovat kyllä aika irtonaisen oloisia että jos toi rojekti nyt olisi lootan irroittamisen vaatinut niin olisihan siinä sitten joku patentti värkätty mutta tehtiimpä nyt oikeaoppisesti.

Olin varaosakuvista katellut että tuossa uudessa kannessahan on reikä selvästi jotain varten mutten sitten sen kummemmin ollu perehtyny asiaan. Kun vanhan purin pois niin kävi ilmi että lootan huohotinnatsahan siihen tulee. Toki olisin voinut viisauksissani tilaa sellaisen uudenkin mutten ollut tajunnut joten vanhasta piti ottaa pois ja laittaa uuteen.

Olin varautunut suurempaankin taisteluun ja siihen että hajoaa tuo koko vanha kansi, mutta Larppa ammattitaidolla operoi prässiä ja natsa tuli vaihdettua menestyksekkäästi.

Ton jälkeen kansi kiinni ja baanalle, ja nyt pelaa eli vika oli tosiaankin tuossa. Ja jos tarkkoja ollaan niin vekselit pelaa nyt paremmin kuin varmaan koskaan sinä aikana kun toi auto on mulla ollut. Eli tästä opimme että jos Läjässä vaihteensiirto takertelee niin tuolta sitä asiaa kannattaa ruveta tutkimaan, ja toimivakin todennäköisesti paranee kun vaihtaa ton osan vaikkei olisi vielä ihan entinenkään.