Toukokuu 2014


Torstai 22.5.2014

Arviolta pari tonnia nyt taulussa, vielä pelaa. Öljyt vaihatin tossa joku aika sitten, samalla kiristeltiin vähän venakoppaa kun jostain vuoti öljyä. Vuotopaikkaa ei oikein löytynyt mutta venakoppa oli löysällä, ja sen kiristyksen jälkeen ei oo lätäköitä jäänyt.

Koska katsastus alkoi olla ajankohtainen tossa taannoin, oli taas ohjelmassa perinteinen takajarrujen restaurointi. Sehän on tehty joka katsastukseen ja sillointällöin siinä välilläkin, ja ongelmahan on ollut se että autossa on joko taka- ja käsijarru plus kuumat rummut tai ei takajarruja ja viileät rummut. Syksyllä sitten tempaisin ja ostin palttiarallaa ihan kaikki osat uusiksi tonne taakse.

Kuten kuvasta näkyy niin kaikki on uutta, jopa noi umpirautaiset linkut mihin 'ei voi tulla mitään vikaa'. 250 ekeä noi maksoi sillon. Noi kaikki pistettiin kiinni ja vaihdettiin uudet kengät (vanhojen tilalle joissa ei ollut enää pintaa ollenkaan vaikkei takajarruja ole juurikaan ollut viime katsatuksen jälkeisen 'huollon' jälkeen). Sylinterit jätettiin ennalleen koska niissä ei ollut valittamista.

Merkittävin ero entiseen asennukseen oli noi jarrukilpien 'ulkopuolella' olevat linkkuun tulevat jouset jotka vetävät jarrua pois päältä kun käsijarru päästetään pois. Niitä oli ennästään vain yksi per puoli ja nekin vissiin vähän erilaisia, tuosa peruskorjaussetissä niitä tuli 2 molemmille puolille (niinkuin selvästi oli paikatkin, ei vaan aijemmin olla tajuttu että niitä pitäisi olla kaksi) ja jo se yksistään varmasti auttaa siihen ettei jarru jää laahaamaan kun käsijarru vapautetaan.

Toinen jousijuttu oli sitten tuo automaattisäätökalikan yhteydessä oleva jousi, se joka puristaa kenkiä 'kasaan' kun ei jarruteta kummallakaan jarrulla. Olipahan meinaan vähän *tanan jäykkä vrt siihen vanhaan joka on ollut 25 vuotta virittyneenä.

Noiden jousihavaintojen jälkeen ruvettiin jo vähän aavistelemaan että oiskohan nyt vihdoinkin mahista saada toimivat jalka- ja käsijarru ilman että rumpu helottaa aina kuin kattila hellalla.

Remontissa oli vähän erinäisiä takaiskuja, pari kertaa piti käydä kylillä ostelemassa lisää osia jnpp joten siinä vaiheessa kun kaikki kamat oli kiinni niin ei enää ihan kauheasti jaksettu perehtyä siihen kenkien pintaan säätämiseen sun muuhun. Siitä johtuen käsijarrua ei edelleenkänä ollut, ja jarrupoljin oli yhtä vetelä kuin tähän astikin (menee puoleenväliin ennenkun alkoi tapahtumaan mitään). Tulin siitä sitten siihen tulokseen että viempä tuon katsastustarkastukseen taas tuonne työmaan yhteydessä olevaan AS-Huoltoon, ja kun ne sitten toteavat ettei jarrut toimi niin laittakoot kuntoon.

Siellä Jamppa vähän ropasi vielä noita sisuskaluja ja ilmasi/vaihtoi jarrunesteet ja sitten tuli hyvä. En ole kyllä vielä uskaltanut koittaa että kuumeneeko rumpu ajossa, jarrukäryä ei kuitenkaan ole tullut vielä nokkaan ja ainakin 200km jälkeen autossa on edelleenkin toimivat jarrut takana.

Samaisessa katsastustarkastuksessa otettiin myös savut, ja sehän mua 'ihan vähän' jännitti kun toi koneremontti kuitenkin meni miten meni. Tarkoitus oli tehdä sama kuin viime vuonna risalla koneella, syöttö vaan niin pienelle ettei kule mihinkään mutta eipä tarvi kiljuttaa testissä montaa kertaa. Otin sitten puoli kierrosta syöttöä pois, joka tosin oli vissiin vähän vähän kun kulkupuoli ei muuttunut oikein mihinkään. Ahdot ei nouse punaiselle ihan niin helposti kuin aikasemmin, mutta muuten kulkupuoli tuntui olevan ihan reilassa. No, kone ei räjähtänyt mittauksessa ja arvotkin olivat muistaakseni 1.7 (raja 3) joten siltä osinkin kondiksessa.

Tuossa joskus edellisen mettäreissun jälkeen huomattiin että takapanhardin puslat ovat aivan finaalissa ja tilasinkin sitten sellaset tuolta Offroadtarvikkeelta. Vaihtoehdot oli halvat 45e tai jotain, tai sitten SuperProt 85e. Kuten sivuja pitempään seuranneet muistavat niin jakarien paskapuslat eivät kestäneet pyhätöntä viikkoa ja vasta SuperProot osoittautuivat 'ikuisiksi', ja tämän perusteella otin ne sitten panhardiinkin.

Harmin paikka vaan että sitten tuolla katstarkastuksessa huomattiin että etupäässä on samaa vaivaa, joten ei muuta kuin uutta tilausta vetämään. SuperProta ei ollut juuri saatavilla mutta koska pakko oli saada niin tyydyin noihin halpohin. Koska ne kuitenki ovat aimoista saissea niin ehdotin sikanettoalennusta ilman takuuta, ja kyllähän ne sitten huomattavasti halvemmalla tulivatkin kuin noi SuperProt. Kestävät nyt sitten minkä kestävät, paremmat ensi kerralla.

Täytyykin tässä välissä taas kehaista tuota Offroadtarviketta, hyvin meni molemmilla kerroilla, ja ne jakarinpuslatakuuasiatkin hoituivat aikanaan yli odotusten joten ainakaan mulla ei ole muuta sanottavaa kuin että ykkösluokan palvelua aina kun olen heidän kanssaan asioinut.

Muuta merkittävää ei sitten havaittukaan, ja kun mistään ei vuoda mitään, jarrut pelaa eikä kone räjähtänyt niin olin ihan luottavaisin mielin. Umpiot kuitenkin eteen vaihdoin kun noi edelliset oli menneet jo aika huonoiksi niin en viittinyt ottaaa sitä riskiä että sattuu niin innokas katsuri kohdalle että haluaa laittaa merkinnän otteeseen.

Mullahan oli niistä joskus kiinni olleista 'lisä hoonelosista' virheettömät umpiot tallessa joten laitoin ne. Taidan kuitenkin vaihtaa nuo huonot takaisin, noi kun menee halki yleensä jo ekalla mettäreissulla kun valot päällä lasit kuumina ajelee niin klirrrhän siinä tapahtuu kun kylmää vettä roiskuu päälle.

Venakopasta tulevan huohotinletkunkin laitoin nyt sinne minne se kuuluu, sehän on ollut sen remontin jälkeen ihan vaan auton alle vedettynä siltä varalta että toi räjähtää ja työntää öljyt pannuun ja ollaan kusessa. Konehuonekin on niistä öljyhuuruista ajautunut aika törkyiseksi mutta olkoon, kyllä se törky peittyy kun kerran käy jossain näreessä ruovittamassa.

Sitten olikin katsastusreissun aika, ja ihan hyvin se meni. 'Äänimerkkiä en o löytän täst' sano katsastusukko johon minä vastasin että ei ole, ja se olikin sitten siinä. Oli sama katsuri kuin viimevuonna, ja sitä kiinnosti tänä vuonnakin ihan yhtä paljon että onko työvaloille merkkivaloa :-D No onhan niille joten se hommakin on selvä ja leima tuli.

Niin, ja ne jarrut. Edessä heittoa 0.1, takajarruissa heittoa 0.1 ja käsijarrussa ei heittoa. Hulvattominta ehkä se että käsijarru oli vähän tehokkaampi kuin käyttöjarru :-D

Tuolla pääsiäisen Venäjän reissullahan se erittäin huonolaatuinen oikeanpuoleinen peili jäi johonkin lepikkoon, ja sille pitäisi nyt tehdä jotain. Samanlaista en enää osta, orkkis maksaa melkein 200 ekeä ja käytettyjä on 'jostain syystä' aika vähän tarjolla. Rupesin sitten katselemaan netistä vanhoja pakuja jos niistä löytyisi. Ja löytyikin. 80 luvun Transportterin peili vaikutti oikein lupaavalta. Niitä saa tarvikkeena ihan karkkirahalla joten tilasin yhden ihan sovittelua varten ja tältä se sitten näyttäisi:

Eihän tuota nyt alkuperäiseen asennuspaikkaan millään ilveellä saa ja se vähän ärsyttää, mutta kyllä mä luulen että tollaseen pyritään. Noita autoja on kuitenkin jonkun verran osina myynnissä ja paraikaa on ostoilmoitus vetämäsä parissa paikassa niin katotaampa miten käy.

Tein sitten vielä toisenkin peilihavainnon, tuollainenhan kävisi auton väärällekin puolelle jos tarttisi tuollaista vähän isompaa leveää peiliä.

Tuo on siis vain demokuva väärälle puolellekin sopivuudesta, en ole asentamassa

Metsäautoon tota ei kyllä voi väärälle puolelle laittaa, tuossa asennossa kun tuo jalusta ei anna yhtään myöten jos ajaa vaikka liian läheltä puuta mutta johonkin normaalioloissa ajettavaan autoon ihan käyttökelpoinen idis mun mielestä.

Ensi viikolla olisi sitten perinteinen Helatorstain Venäjän reissu ja siihen varustautuminen olisi nyt ohjelmassa. Snorkkeliahan mä vähän havittelin tuohon reissuun mennessä mutta ei taida ehtiä enää.