Kesäkuu 2014


Sunnuntai 8.6.2014

Reissu tuli heitettyä, hyvin meni. Kuvat ja reissukertomus alkavat tästä.

Kuten tuollakin kerrotaan, tekniset murheet eivät ihan kauheasti painaneet mutta jotain kuitenkin. Ensimmäisestä remontista kerrotaan tuolla reissukertomuksessa seuraavaa:

Metsästä tullessamme huomattiin 40kmh:ssa alkavaa tolkutonta ravistusta autossa, ja se oli ihan sitä luokkaa että jos sitä ei saada korjattua niin me ajellaan tältä istumalta kotiin vajaata neljääkymppiä. Tutkittiin kardaanin ristikoita, kardaanilähtöjen laakerointeja, pyörän laakereita ja vaikka mitä mutta ei löytynyt mitään vikaa.

Kunnes lopulta sitten satuin perehtymään vinssin kardaaniin ja totesin etteihän se pyöri vaikka tietysti pitäisi kun se on vapaalla. Tultiin siihen tulokseen että ulosoton kahvassa on säätö vähän pielessä eikä se eteenpäin vinssaamisen jälkeen vapauta jos ei käytä ulosoton keppiä ensin peruutusasennossa. Hetkellisesti funtsittiin tuon säätämistä, mutta koska ne palikat olivat vähän hankalassa paikassa ja nyt tiedettiin miten sitä tarvii käyttää että se aina vapautuu niin jätettiin ennalleen ja matka pääsi jatkumaan.

Toinen remonttikohde oli pari kertaa pudonnut pakoputki ja kolmas remonttikohde oli 10 kilometriä ennen kotia tapahtunut Toijjotamiehille tuttu joulukuusi-ilmiö. Eli kaikki maholliset merkkivalot syttyvät ja lataus loppuu, ja vika on silloin joko laturissa tai säätimessä.

Koska latausvaiva oli ainoa suht akuutti kohde, rupesin siihen asiaan ensitöikseni. Testasin ensin toisella säätimellä koska se on helppo homma vaihtaa, mutta eihän se sillä toennut. Joten eipä muuta kuin..

..ja sillä se sitten tuli kuntoon. Tai ihan aluksi ei tullut, merkkivalot eivät enää palaneet mutta lataus puuttui silti. Rassasin vähän noita huonoja ja likaisia johtoliitoksia ja siitä se sitten tokeni ja sen jälkeen homma sujui.

Seuraavaksi sitten pakoputkihommiin. Tuohan oli niin parin putoamisen jälkeen ruvennut jo rämisemään ihan hulvattomasti joten odotettavissa oli että putki oli taas ratkennut liitoksistaan etupäästä ja niinhän siinä oli käynytkin.

Otin röörin kokonaan pois ja olen nyt ajellut muutaman päivän silleen, ei tuo nyt mahdotonta meteliä noinkaan pidä mutta onhan tuo fiksattava. Auton tekijä on ollut aikanaan sen verran nerokas että on käyttänyt ihan Motonetin valmistamaa Motonetperuspönttöä jonka saa 30 eurolla uusittua, joten ei suuren suurta remonttia tiedossa. Tähän mennessä tuo on on ollut hitsattuna kiinni tuohon 'putkisaranaan' mutta nyt kävi mielessä että josko asentaisi siihenkin jotenkin oikein klemmariliitoksen niin olisi jatkossa vielä näppärämpi homma, kun tuo nyt näyttää parin vuoden välein aina lahoavan samasta kohdasta.

Samalla remonttikeikalla tuuttasin puoli tuupia Forten Seal conditioneria takaperään kun se vähän näyttää vuotaaneen siitä yhdestä isosta tiivisteestä, ja parin päivän päästä voitiin todeta että ei vuoda enää. Valitettavasti vaan samaisen parin päivän päästä huomasin öljyläikän ihan uudessa paikassa auton alla, kokolailla laatikon kohdalla. Auto pukille, ja havaittiin että voiman ulosoton stefa vuotaa. Liekö jotain tekemistä tolla reissussa tapahtuneella 'vinssi päällä ajamisella'. Laitettiin samaista tiivisteiden elvytysainetta tuonnekin mutta sen vaikutusta joutuu nyt vähän aikaa odottelemaan kun eihän siellä ihan hirveästi tapahdu mitään joten öljy ja mämmi sen mukana ei kauhasti pääse tekemään taikojaan.

Kun otettiin auto nosturilta niin meinasin jättää sen pihaan käymään voiman ulosotto päällä (että se mämmi vähän leviäisi siellä osastossaan) mutta sitten huomasinkin heti uuden epäkohdan. Syyläristä vuosi vettä enemmän kuin tarpeeksi. Onhan ton syyläri ollut jo pitkään aika huono, mutta kyllä mä sillä hetkellä lyhyesti noiduin sisäisesti kun rupesi tuntumaan siltä että meininki on kuin Nivassa aikanaan - yhden paikan kun korjaat niin toinen laukeaa viimeistään heti sen perään.

Kurkistelin alle, ja tulin siihen tulokseen että vinssin kardaanin nivelissä ja muissa liikkuvissa osissa on niin paljon klappia että se kardaani hankaa syylärin pohjaan. Lähdin siitä sitten ajelemaan kotio päin ja pysähdyinkin parissa paikassa mutta enää ei vuotoa näkynyt. Olihan tuo ongelma kuitenkin otettava työn alle joten ei muuta kun tallille. Ensivilkaisulla näytti että kardaani tosiaan hankaa syyläriin mutta mitään vuotopaikkaa ei näy. Tarkemmalla tarkastelulla kuitenkin näkyi.

En tiedä kuinka paksua matskua toi on ja kuinka paljon siitä on sorvaantunut pois, mutta onhan tuossa ihan selvä halkeama. Kun toi syyläri tosiaan on niin huono kun se on, ajattelin että eipä siinä hyvä häviä vaikka koetankin itse juottaa sen kasaan. Pienellä kaasutoholla vaan villisti tulta ja sitten tinaa perään. Jonkunlainen palkohan siihen sitten tuli, ja yhdestä kohdasta se jopa näyttääkin ihan hyvältä mutta tiedä sitten kuin hyvä siitä pitemmän päälle tuli. Lienee otettava pari purkkia SYYLÄRIPOMMIA mukaan varusteisiin.

Saman rempan yhteydessä raotin vähän tota jakohihnakoppaa mun mulla oli vähän sellanen näppituntuma että oisko hihna jäänyt aavistuksen löysälle mutta ihan samalta se tuntui kuin vanha hihnakin ennen talvista koneremppaa joten kai se on ihan ok.

Tossa edellisessä päivityksessä kun kerroin niistä halvoista ja huonoista panhardin puslista mitkä tuli eteen, niin ihan yhtä paskat ne oli kuin oli odotettukin. Jo reissuun mennessä saatiin maistaa kunnon death wobblea, eikä ne ainakaan vähentyneet matkan aikana. Jossain vaiheessa sitten muistin että kun noita wobbleja aikanaan pähkäiltiin niin paras tuloshan tuli ostamalla ihan orkkispuslat, ja olisihan ne kerenneet aikataulun puitteissa tähänkin puslaremppaan mutta ei vaan tullut sillä kertaa mieleen. No nyt on kuitenkin uudet orkkikset hommattu ja enää asennusta vailla.

Reissussa rähjääntyneet paikat on nyt siis osittain hoidettu ja keskeneräisillekin suunnitelmat selvillä joten se niistä. Ensi kuussa olisikin sitten tarkoitus päräyttää sellanen arviolta 3500 kilsan turnee, sitä ennen tarttee tarkastellakin sitten jo paikka jos toinen. Tältä istumalta muistuu mieleen ainakin voiman ulosoton öljyvuoto jos ei korjaannu nyt tolla aineella, syylärin tiiviyden vahtiminen, takajarrujen kunnostus kun ne luonnollisesti eivät toimi enää tuon edellisen mettäreissun jäljiltä, lällärin mikin entraus kun se ei aina ota painallusta ja jonkunlainen sivupeiliratkasu on pakko hoitaa.

Jos motivaatiota riittää niin kytkimen yläsylinterriin uudet kumit kun niitä ei pariin vuoteen ole vaihdettu niin todennäköisesti antauvat lähiaikoina. Tosin noi on helppo hoitaa vaikka on the road jos jotain käy. V/E kääntöpää vuotaa öljyä jo aika kivasti, sekin sille 'jos jaksaa tehdä' -listalle. Suksiboksia tarvii varmaan koittaa siirtää vähän sivumpaan että saa katolle jotain jos tuonne reissuun tarvii. O/E kaijutin on rikki, ehkä sekin tarttis hoitaa kondikseen että voi reissussa soittaa Kokko Jampoa.

Ja just muuta ei tuukkaan mieleen.

Jaa niin, snorkkelinhan minä tilasin tuossa yhtenä päivänä ja sen asennukseenkin varmaan tarttee vähän varata aikaa ja motivaatiota. Onhan tuo ollut suunnitelmissa jo pitkään, mutta tulevasssa reissussa ei oo sitten kivaa jos jää joku lätäkkö ylittämättä sen takia että on liikaa vettä ja joutuu sitten tekemään ties kuin pitkän kierron vaan sen takia.

Siinä sitten kaikki tällä erää, jatketaan juttua kun on taas ruuvattu lisää.


Keskiviikko 18.6.2014

Panhardin puslat o vaihettu, eipä vippaa enää. Ne halvat ja huonot puslat olivat kyllä ihan näpeissäkin jo todella omituisen oloiset näin 1000km ajon jälkeen.

Voiman ulosoton stefa on vaihdettu, stefa maksaa merkkiliikkeesä Tojotamaisesti melkein 50 ekeä mutta 35x55x12 stefan sai Etolasta neljällä. Orkkistefa on tosin 11 milliä leveä mutta käy sinne 10 tai 12:kin ja niitä sieltä Etolasta juuri löytyy. Varaosatukkureiden listoilta tota kokoa ei löydy joten varaosapuulaakista ei kandee yrittää.

Samalla huomasin että takimmainen vinssin kardaanin ristikko oli aivan finaalissa (ei se etummainenkaan kaksinen ollut mutta huomasin vasta kasatessa) joten se vaihdettiin myös. Siihen käy KE20 Corollan ristikko, GMB:n GUT11 tai Motonetin valmistama Motonet ristikko 18-4013 ovat käypäisiä.

Samaan syssyyn todettakoon, lähinnä itelle muistiinpanoksi vastaisen varalle että vinssin sokaksi käy 6mm pultti jonka pituus on kanta+50mm, ja ainakin mulla on pelannut ihan hyvin normaali 'kilopultti' jossa ei ole jengaa koko matkalla.

Snorkkeli tuli Offroadtarvikkeesta, on just niin hurja kovamuovinen katiska kuin hinta ja puheet ovat antaneet ymmärtää, mutta ensimmäisen epätoivon jälkeen olen tullut siihen tulokseen että kyllä se kuitenkin hoituu - ja vielä hyvin! Läpivienti tulee ihan geisti juuri jännitteensäätimen kohdalta joten se siirretään tulipeltiin siihen kuskin eteen. Ensin meinasin vain sujuvasti jatkaa auton johtosarjaa mutta koska en erityisemmin pidä vanhojen piuhojen tinailusta eteenkään kun ei ole kuin lyhyet nysät käytettävissä, ajattelin tehdä ihan jatkojohdon siihen. Luulisin että varaosakaupasta saatavilla Startaxin liittimillä 4410250 ja 4410260 se onnistuu. Ei noi liittimet ihan 100% plug & play mene, mutta pienellä viilaamisella pitäisi sopia Toijjotaan.

Snorkkelilta ilmaputken veto putsarille on kuulemma kanssa kipu takapuolessa, mutta tilasin aimo mällin Motonetin valmistamia Motonet silikonimutkia ja luulen että niillä se sujuu siististi ja näyttävästi. Tuotenumerot tulee sitten kun nähdään miten sujui.

Merkittävimmät tekniset epäkohdat on nyt siis korjattu mutta vielä olisi kahmalokaupalla pienempää hienosäätöä ja varustelua ennen reissua. Kertoillaan miten edistyy kun edistyy.