Heinäkuu 2014


Torstai 3.7.2014

Koska Läjän snorkkeliasennuksista on aika paljon spekulointia netissä niin ajattelimpa kokemuksien perusteella julkaista oikein

LJ70 snorkkelin asennus 4 Dummies
Eli kuinka asennetaan kohtuuhintainen mutta paljon parjattu "Lipposen 'ei sovi mitenkää mihinkää' -snorkkeli"

Ensin todetaan että läpivienti tulee 'tosi sopivasti' juuri jännitteensäätimen kohdalta. Jos snorkkelin alaosa olisi vähän pitempi niin se tulisi tuon pienemmän sähkötoosan kohdalta ja tuon toosan pystyisi helposti tunkemaan johonkin väliin sitten lopuksi. Samassa yhteydessä todetaan että ne ilmanputsaripalikat ja muut mukana tulevan asennuskamat voi heittää samantien romukoppaan. En tiedä, mutta veikkaan vahvasti että tuplahintaisen aidon Safari Snorkelin asennuskamat ovat ihan yhtä käyttökelvottomia meikäläisittäin yleisen 2.4 tiiselin yhteydessä. Tai ainakaan en ole nähnyt mitään kuvaa setistä jonka palikat olisivat edes etäisesti heittäen sopivia LJ:hin.

Sitten käännetään se pienempi sähkömokkula toisinpäin ja irroitetaan jännitteensäädin. Todetaan että snorkkelin liitäntään käypänen 70 millinen 90 asteinen mutka sopii tuohon aika kivasti.

Sen jälkeen tehdään vähän sähkötöitä..

..ja jännitteensäädin pääsee muuttamaan

Sitten käydään peltitöihin. Sapluunalla mallataan reijän paikka ja kairataan, homma sujuu kuin tanssi paineilmasahalla. Itse tein vielä ylimääräisen kolon jotta tuo mutkaletku voidaan asentaa kätsästi ennenkun snorkkeli on paikallaan ja sitä tarttisi kiristellä siellä ahtaassa lokarinvälissä. Kolo siis luonnollisesti mahdollistaa sen klemmarin koneiston mahtumisen tuosta. Samalla poraillaan vähän reikiä. Snorkkelissa ja sapluunassa on neljä ruuvin reikää, ite tein vain kolme koska se neljäs oli jo turhan mahdottomassa paikassa. Yhtään itseäni yllättämättä porasin yhden reijän puoli senttiä huti, mutta ei mitään mitä ei isommalla terällä pystyisi korjaamaan.

Peltitöitä tarttee tehdä myös konehuoneessa. Jälkeenpäin voidaan olla viisaita ja todeta että tuon aukon takareunaakin olisi ollut hyvä avartaa sentin verran, mutta kyllä tuo mutkaletku siitä nyttekin tulee.

Ensinäkemältä tuo käyttökelvottomaksi haukuttu yläkiinnike vaikutti ihan käypäseltä, mutta kun snorkkeli on lokarissa kiinni niin onhan se ihan maineensa veroinen.

Pienellä työstämisellä siitä tulee tuollainen. Snorkkelin pultinreijät eivät stemmaa enää kovinkaan hyvin joten tein uuden reijän ylimääräiselle ruuville (ei kuvassa).

Sitten onkin tötterö jo kiinni. Itse vielä lyhensin putkea yläpäästä 4-5 senttiä ihan vaan ulkonäöllisistä syistä, musta toi tuli hitusen tarpeettoman ylös. Jos jätetään tuo kelvoton yläkiinnike pois laskuista niin sopivuus ei jätä ainakaan mun mielestä ihmeemmin moitteen sijaa. Tuosta ihan edestä se voisi ehkä olla vähän lähempänä peltiä, nyt se liitosputki pilkistää sieltä välistä mutta mitään merkitystähän sillä ei ole eikä siihen kukaan varmaan edes tajua kiinnittää huomiota.

Ja siirsinhän minä sivuvilkukin alemmas, siitä nyt ei ole kuvitusta mutta jokainen varmaan osaa kuvitella että se tehdään sahaamalla reikä mieleiseen paikkaan ja vilkku sitten siihen. Piuhat riittävät hienosti.

90 ja 135 asteisten 63mm mutkien mallaaminen näytti tältä.

Sitten vielä pätkä 63mm pakoputkea (palojen yhdistämiseen), 5 senttiä 63 millistä letkua (jatkoksi tuohon 70/63mm letkujen liitokseen), sikafleksiä ja muutama metri vulkanoituvaa teippiä ja tällänen siitä sitten tuli:

Oon melko tyytyväinen lopputulokseen. Rööri ois voinu olla molemmista päistä sentin lyhyempi niin ei ottais kiinni syyläriin, ja se että toi ei oo tosta putken suoralta osuudelta oikeen ihan tasanen johtuu siitä että siinä on metalliputki välissä ja koska se o luonnollisesti ulkopinnalta ohuempi kuin letkut nii piti vähän täyttää sitä rakoa ilmastointiteipillä mutta eihän siitä nyt ihan tehdastekoinen tullu.

Samaten toi kulma missä toi eka mutka on kiinni siinä snorkkelissa, ois voinu olla vähän pystympi mutta eihän sitä sillon tienny ja sain noi muut asennuskamat vasta viikon päästä niin pakko oli tehdä silloin niin pitkälle valmiiksi kuin sai.

Löysin tossa välillä myös aidon Safari Snorkelin Läjään, linkki http://www.safarisnorkel.com/snorkel/ss71hf/ss71hf.htm. Kyllähän tuollakin puhutaan 2.4 Turbodieselistä mutta kun tuota sivua tarkastelee niin voidaan todeta että se onkin '71 Series' ja vaikka onkin 2.4TD niin toi ilmanputsarihan ei ole yhtään sellanen kuin meillä täällä suomessa, joten ton setin asennusosat olisivat ihan yhtä hyödylliset kuin tän 'Lippossen snorkkelinkin'. Tuolta kuvista näkyy myös miten se kiinitysrauta olisi tarkoitus tulla, ja jos tarkoitus on ollut matkia tuota ratkaisua niin se on mennyt kyllä vielä enemmän pieleen kuin alunperin kuvittelinkaan.

Nyt kun toi on asennettu, niin noin overall oon kyllä ihan tyytyväinen lopputulokseen. Asennustarveikkeisiin meni toki pitkä penni noijen silikonimutkien kanssa, mutta luultavasti kumiletkut Etolasta irtoaa aika paljon halvemmalla ja varmaan tulee niilläkin paljon parempi kuin jostain kurttuputkesta vaan väkisin vääntelemällä. Toi jännitteensäätimen siirtäminen on oikeastaan ihan ehdoton homma, jos sen vaan tunkee johonkin tuonne väliin niiden 25 vuotta vanhojen piuhojen varaan niin varmaan on ongelmia odotettavissa. Tuossa viimisessä kuvassa näkyvä sähköjohto on just se säätimelle menevä piuha, sen olisi saanut siistimminkin mutta en halunnut väkisin vääntää juuri noita mainitsemiani museoikäisiä piuhoja johohnkin ihan toiseen asentoon kun ovat kuitenkin vuosikaudet olleet alkuperäisessä asennossan.

Ja sen pituinen sitten se, ja jos ei vielä tullut selväksi niin mun mielestä 'ihan huono Lipposen snorkkeli' on joka euron väärti ja oikeilla asennustarvikkeilla - jotka siis pitäisi mitä ilmeisimmin hommata kalliimman snorkkelin kaveriksin - se sopii oikein kivasti.

Ja mainittakoon tässä vielä että mulla ei oo mitään tekemistä Lipposen kaupan kanssa muuta kuin hyvää palvelua saaneena asiakkaana, tän sivun idea on vaan kertoa että toi on ihan käypänen tötterö vaikka usein haukutaankin.


Snorkkelin lisäksi on tehty vähän muitakin remontteja. Se pari vk sitten korjattu syyläri on tiettävästi kerran tehnyt sellasen tempun että lorotteli vähän lätäkköä alle, ja koska on kuitenkin tuhansien kilometrien reissu edessä ja syyläri muutenkin jo vähän (?) menneen talven lumia niin hommasin sitten uuden.

Saksan Ebaysta löytyi, kuluineen vähän yli 250 ja muutamassa arkipäivässä tuli.

Samaisen reissun tähden päätin vihdoinkin korjata tuon pitkään retuperällä olleen oikeanpuoleisen kaijuttimen.

Oli Boston Acousticsista revennyt kartio irti tuosta ripustuksesta ja kartio oli jostain syystä irti melkein koko matkaltaan tuosta rungosta joten ei muuta kuin reilusti Sikaa ja menoksi. Voihan se olla että toistokäyrä ei ole nyt ihan identtinen vasemmalla ja oikealla mutta eipähän ainakaan pärise enää Haddawayn tahdissa!

Pakoputkikin toimitettiin kuntoon paikallisessa AS-Huollossa, ja tällä kertaa laitettiin klemmariliitos eteenkin joten ensi kerralla ei tarttee remonttiin muuta kuin Motonetin valmistaman yleismallisen Motonetvaimentimen ja pari klemmaria. Tähän astihan se on ollut etupäästä hitsaten kiinni niin on vaatinut aina vähän ylimääräistä patentoimista.

Renkaaseen näyttää tulleen tuollainen, mutta ei tolle nyt mitään kerkeä - tai edes voi? - tekemään ennen reissua. Ja tuskin sille mitään tehdään reissun jälkeenkään ennekuin se joskus laukeaa :-)

Oikeanpuoleinen peili on edelleen loistanut poissaolollaan, mutta nyt se vähän niinquin piti hommata. Käytetyt edelleen kiven alla joten hommasin taas tuollaisen tarvikepeilin minkä optiikalla ei näe yhtään mitään (ei edes sitä että koska olet ohi ohittamastasi rekasta) mutta nyt vähän virittelin sitä.

Kupera traktorin peilinlasi kiinni sikafleksillä. Tosta varmaan jo näkyykin maisemia, toivotaan vaan että tuo hutera muovirunko kestää tuon lisäpainon. Edellinenhän taisi katketa lähes omia aikojaan ihan vakiokuntoisena.

Nyt alkaa sitten kärri olemaankin siinä kunnossa että ylihuomenna aamulla ei muuta kuin keula kohti Sallaa ja rajan yli ihmeitä ihmettelemään.

Jahka reissu tarttaa niin osoitteesta http://wonk.sytes.net/hiipina2014/ voi sitten ihmetellä suunnitelmia ja reissun etenemistä.