Heinäkuu 2014


Perjantai 8.8.2014

Reissu tuli heitettyä, tasan 3400 tuli tauluun ja meni ihan kivasti. Reissukertomus löytyy täältä.

Tossa viime kuussa patentoimani oikeanpuoleinen sivupeili antoi reissussa periksi, ihan odotusten mukaisesti. Yli 2000 kilsaa se jaksoi siinä vipattaa mutta sitten kuului kolinkolin ja peili meni pois. Samasta paikkaa antoi muovi periksi kuin edellisessäkin samanlaisessa paskapeilissä. Aikani ajelin taas ilman peiliä mutta kun se kuitenkin on lähes välttämätön niin uusihan se oli taas hommattava. Käytettyjä orkkiksia edelleenkin huonosti tarjolla joten ostin kahden aikaisemman Ebaypaskan sijaan Motonetin valmistaman Motonetpeilin tohon. Sehän oli kromattu - kuten Offroadtarvikkeessa myydytkin - joten ensimmäinen operaati oli maalata se mustaksi. Siinä peiliä käpistellessäni funtsin että sehän tuntuu aika lailla tukevammalta kuin nuo aikaisemmat, ja kun sitten vahan peilin jämiin tutustuin niin kyllähän noissa jonkun verran eroa on ja toi Motonettiläinen olikin selvästi vankempaa tekoa. Liimasin siihenkin samanlaisen kuperan peilin lasin päälle ja ruuvasin kiinni, ja kyllähän se näyttäisi paljon vähemmän vipattavankin. Eli ei noi mustat ja kromiset peilit kuitenkaan ihan samanlaisia ole. Saa sitten nähdä kauan se kestää kiinni, luultavasti kuitenkin kauemmin kuin 2000 kilsaa.

Kun reissua oli ajettu joku 2500 kilsaa, alkoi maantietaipaleella vähän käymään nokkaan sellanen vaihteistoöljyn käry. No ei me sitä funtsittu, aateltiin vaan että lootan huohottimet - jotka on siinä vaihdekepin luona - vaan käryttävät lemua nokkaan. Useampi sata tahkottuamme oli sitten aika pitää tauko ja vähän siinä pakilla vekslasin niin ulospäin kuului kuulemma omituinen ääni. Pistettiin kolisevan etukardaanin (liuku aivan väljä) piikkiin, taukoiltiin ja jatkettiin matkaa.

Seuraavalta tauolta kun lähdettiin peruuttamaan pois, tuntui ratissa aimo nykäyksiä ja muutenkin meno peruutettaessa tuntui nykivältä ja takkuilevalta. Tästä ei sitten mennyt kuin muutama kilometri niin alkoi kuulumaan villi hihnan luistoääni ja samalla loppui tehostus ratista. No selvä peli. Se jo uutena omituiselta tuntunut Motnetin valmistama Motonetlaakeri tehostimenhihnan kiristimessä sanoi sopimuksensa irti. Ei muuta kuin hihna pois ja matka jatkui, koska oltiin jo ihan leiritymispaikkoja ettimässä eli ajoa ei juurikaan enää tule.

Tästä tietysti pääteltiin että se jumitteleva hihnan kiristin oli aiheuttanut noi kaikki erikoisäänet ja tuntemukset.

Kun sitten vekslailtiin noissa leiripaikanettimistohuissa nii huomasin että joku on nyt pielessä. Peruutettaessa tuo pisti hanttiin vähän väliä, näppituntumalta aina kardaanin varttikierroksen välein joten aattelin että joku ristikko on ihan finaalissa vaikka ne lähtiessä olikin reilassa. Mutta lun jyrkästi käännettäessä kuului vielä aika omituista pauketta auton takaa, muistui mieleen se vaihteistoöljyn käry ja sitten tulikin mieleen tarkastaa peräöljyt. No, eipä ollut peräöljyä. Jo siellä pohjoisessa niillä vuoristokivioilla keikutellessamme kuuntelin että auton takaa kuuluu aika omituisia ääniä (ainahan noista kuuluu kun tuolla rynkytellään mutta tälläistä ääntä ja vielä takaa en ollut ennen kuullut) mutta eipä tullut mieleen tarkastaa että onko kaikki reilassa. Eli aika pitkä taival on tullut vedettyä vähillä, lopulta olemattomilla öljyillä.

Eipä sitten muuta kuin öljyä perään (ilmoitettu tilavuus 1.85 ja ainakin sen verran sinne meni) ja matka jatkui. Kaikki tuntui taas ihan normaalilta, ei erikoisia ääniä, kaikki pelasi peruutettaessakin ihan moitteettomasti ja funtsin siinä sitten että selvittiimpä säikähdyksellä. Aamulla ei ollut enää kuin joku pari sataa kilometriä Suomeen, ja kyllähän siinä matkan varrella voitiin todeta että perä tiputtaa öljyä melkeimpä tipan sekunnissa. Ollin - joka asuu ihan rajan tuntumassa - pihassa sitten lisäsin taas tavaraa ja kaahasin täyttä vauhtia kotiin. Mieli oli kuitenkin korkealla, reissu heitettu eikä perästäkään kuulunut omituisia ääniä pitkästä voitelun puutteesta huolimatta.

Ennen viimiselle taipaleelle lähtöä vaihdoin myös sen laakerin siihen kiristimeen, kun oli varalaakerikin mukana koska aattelin että näin saattaa hyvinkin käydä. No, laakeri kyllä vaihtui mutta jäi asentamatta koska 'akselin' ja laakerin väliin tuleva holkki oli hävinnyt johonkin. Kotopuolessa sitten kävi ilmi että merkkiliike muu koko kiristinsysteemin niin koitin sitten ettiä käytettyä. Ei tullut ~heti vastaan joten kaveri sitten näppärästi sorvasi uuden.

Jos joku joskus tarttee samanlaista niin tälläsellä piirroksella ton omani tilasin ja tuntuis toimivan:

Muutaman pv päästä menin sitten tutkimaan asiaa, ja suurin osa perän pulteista olikin niin löysällä että niitä sai kiristää kierroksen verran. Uudet öljpät sekaan ja menoksi mutta voi tana tu kele. En tiedä miksei sitä sillon reissussa vielä huoamttu, mutta kyllähän tuo perä pitää nyt aikamoista jurinaa. Aattelin että vaihdan sinne kokeeksi teboilin mineraalilukkoperäöljyt jota mulla reissussakin oli, kun tossa kotitalliremontissa tuli laitettua täyssynteettistä Mobilia, josko se sillä ehkä vähän kankeemmalla öljyllä olisi hiljaisempi.

Tyhjennysproppu on kuitenkin ajettu niin monta kertaa kiveen että toistaiseksi on vielä öljyt vaihtamatta, tarttee hitsata vaikka mutteri siihen proppuun ensin että siitä saa jollain työkalulla kiinni. Ja seuraavaksi sitten kuusiokolomallinen proppu, jospa se ei menisi niin solmuun.

Vaikka toi nyt vähän harmittaakin niin en tosta aijo murhetta ottaa, onhan noilla tunnetusti ajettu maailman tappiin jurisevilla perilläkin.

Reissussa oli tietysti rähjääntynyt myös 'taaempi raidetanko', uuden jo hommasin mutta mennään nyt toistaiseksi tuolla oijotulla.

Jo pari vuotta väljä ollut etukardaanin liuku oli nyt äitynyt jo niin väljäksi että se kilkatti kaikenaikaa ja sanomattakin selvää että jsokus siitä tulee vielä niin väljä että boorit rupeevat hyppimään yli, niin päätin sitten ruveta tekemään tolle jotain. Intternetistä luin että noita liukuja on menestyksekkäästi puristettu tiukemmiksi hydrauliletkuprässillä joten menin sitten Etraan ja hommaan ruvettiin. Kun sen enempää tekijä kuin työn tilaaja eivät tienneet millanen se pitäisi olla, siitä tuli sitten niin tiukka ettei se liuku mene enää sisäkkäin edes lekalla paukutettaessa. Voisihan tuohon ettiä jostain kardaanista liu'un (offroadtarvikkeella olisi ollut niitä, 150e), sorvata vanhan irti ja hitsata uuden tilalle mutta ei toi oikein kuulostanut kiinnostavalta idealta. Ja varsinkaan ei sopinut aikatauluun kun tarttin nelivedon ihan muutaman päivän päästä kuntoon. Onneksi sitten kaverin Toijjota-arkistoista löytyi palttiarallaa välyksetön etukardaani sopuhintaan niin tuli sekin sitten kuntoon.

Snorkkeli on kestäny asennuksessaa hyvin, paitsi että se viiminen pultti minkä jätin laittamatta ku en viittin irrotella sisälokaria, ois kyllä pitäny laittaa. Nyt tuo jää välillä resonoimaan aika epämiellyttävästi. Joskus ehkä laitan sen viimisenkin mutta sitä ennen laitan vaan jotain sinne norkkelin ja pellin väliin. Reissussa ei ihan snorkkelisyvyyksissä käyty, mutta muutama sellainen kohta kuitenkin oli mihin pystyi nyt ajamaan ihan huoletta kun ei tarvinnut arpoa että onko vettä liikaa vai ei.

Tuo vastikään vaihtamani laturi on kyllä todella ponneton. Reissussa ei ihan kauheasti 13 (saati sitten 14) alkuisia volttilukemia näkynyt, ei vaikka ajettiin ilman ajovaloja. Kun sitten kotona porotin akkuja normilaturilla pari päivää niin sen jälkeen ne pysyy ajossakin jossain 13.6-14 nurkilla, mutta kyllähän se aika taitaa lähestyä että mä sen jo 3 vuotta hyllyssä venanneen Boschin sinne väännän. Viime talvenahan se jo piti laittaa mutta sattuneesta syystä oli vähän muitakin remontteja niin se jäi.


Lauantai 30.8.2014

Takajarrujen automaattisäätöihin ja muihin linkuttimiin sijoitetut eurot tuntuvat menneen ihan hyötykäyttöön, Heinäkuisen reissun viimeisen raparevittelyn jälkeenhän käsijarru ei enää toiminut (niinkuin se ei ikinä toimi tollasten ajeluiden jälkeen kun rummut on täynnä tavaraa ja kengistä kuluu reilusti pintaa) juuri ollenkaan, mutta nyt se on ruvennut taas pikkuhiljaa pelaamaan ihan hienosti.

Etujarrut ovat kiljuneet jo kuukausikaupalla mutta en asiaan mitenkään perehtynyt koska palathan on 'vasta vaihdetut', eli noin 2 vuotta / 35km sitten ja korjattu silloin laadukkailla ja pitkäikäisllä Motonetin valmistamilla Motonet jarrupaloilla. Eräänä aamuna töihin kurvatessani Meijän Susse kuunteli pihalla että taitaa olla palat loppu kun kahisi ihan kuin olisi palat loppu. No en siitäkään vielä hätkähtänyt, aattelin vaan että se on joku muu vaiva mikä siellä metelöi koska ovathan palat ihan justiinsa vaihdettu. Jonain iltana olin sitten itse repsikan penkillä ja ikkuna kesäisesti levällään, ja kyllähän sieltä melkoinen ääni kuuluikin. Eikä ihme:

Toiselta puolelta oli toinen pala aivan loppu, muissa oli vielä vähän jäljellä. Kuitenkin niin vähän ettei mistään jumittelusta ollut kyse, joku pala se vain ensimmäisenä menee loppuun. Tarkoitus oli laittaa tällä kertaa ihan merkkipalat mutta pieleen meni. Varaosarekka oli vieny palat johonkin muualle ja joiduin taas laittamaan samat palat kuin viimeksi kun en tuota remonttia kerennyt tekemään kuin sinä yhtenä ainoana iltana. Tilasin myös uudet levyt mutta vaikutti sen verran kurjalta remontilta että ajattelin vedellä noilla. Ehkä tuo tuosta siloittuu, ja jos ei niin ompahan parempi pito tuossa kun on enemmän kitkaa :-D

Reissun jäljiltä panin merkille myös sen että suksiboksi oli sanonut työsopimuksensa osittain irti. Kun tuon hommasin muutama vuosi sitten ('11?) niin ajattelin jo asentaessani että jotain tollasta tulee jossain vaiheessa käymään mutta yllättävän kauanhan toi kestikin. Tuo kun ei ole kiinni niinkuin on suunniteltu, kattotelineessä, vaan pulteilla siinä muovilevyssä joka katolla on, niin tuo boksin etupää on ollut lähinnä ilmassa ja nyt se on sitten väpättänyt tarpeekseen ja mennyt vähän huonoksi.

Yks toveri ehdotteli muistaakseni jotain muovilevyn sulattamista, popniittejä ja sikafleksiä, mutta ei se mun mielestä ollut oikein sopiva remonttimenetelmä tuohon kohtaan. Ekana tuli mieleen tietenkin lasikuitu. Ikinä en lasikuituhommia ole tehnyt ja vähän arveluttikin että miten mahtaa hermo kestää mutta taisi siitä tulla ihan hyvä.

Koko alueelle vedin 2 mattoa, noihin reikämaisemiin muistaakseni neljä. Sitten kun toi lasikuitu lähtee irti tai toi laukeaa jostain uudestaan niin vetelen sitten tuon koko etuosan varmaan kuidulla niin luulisi loppuvan väpätykset ja vipatukset.

Taannoin kun tarkastin peräöljytilanteen niin totesin että tavarat on pysyneet sisällä mutta harmaata oli eli vanhaa vettä oli seassa. Vaihdettiin sitten peräöljyt siihen. Kuten tuolla edellisessä päivityksessä Uunoilin niin olisin halunnut laittaa nyt sisässä olevien Mobilien sijaan Teboilin kitkalukkoöljyä kun se reissussa tuntui hiljaisemalta, mutta sitä ei nyt tämän yllärihuollon yhteydessä ollut saatavissa. Perään laitettiin nyt Totalin X4 kitkaperäöljyä ja kyllähän tuo äänimaailma näköjään vähän öljyjen mukaankin vaihtelee. Eipähän tosta perästä nyt uudenveroinen tullut, mutta etenkin matkavauhdissa ääni muuttui aika omituisesti. Siinä missä Mobililla perä aivan selvästi jurisi niin nyt kuulostaa lähinnä siltä kuin tuuli vinkuisi raollaan olevasta ovesta tms :-) Täytyy varmasti se Teboilikin vielä kokeilla kun noissa nyt näyttäs jotain eroakin olevan. Voi toki johtua pääosin siitäkin että toi Mobil on synteettistä ja noi kaksi muuta ehdokasta mineraaliöljyjä.

Samalla vaihdettiin tyhjennysproppu joka oli vuosien mittaan hyvin kiviin hakattu eikä siihen enää työkalu mennyt ihan niinkuin oli suunniteltu. Offroadtarvikkeessa on myynnissä Läjään sopivaa öljyproppua kuusiokolokannalla (vakiossahan on ihan normaali pultttikanta) hintaan 11e (+postikulut), mutta sen lisäksi että se on musta vähän tyyris niin eipä sellaista ollut siltä istumalta saatavillakaan. Pari päivää aikaisemmin olin tilannut työmaalle kokeeksi muutaman samalla jengalla ja kuusiokololla olevan propun ja niistä löytyikin sopiva. Uudehkoihin Pemareihin ja Porsse Keimäniin tarkoitettu Cortecon 220158S hoitaa homman hienosti, ja paikallinen varaosamyyräsi voi tilata niitä Örumilta muutaman euron (olikohan vajaa 3?) hintaan.

Auto on ollu mulla nyt pikkasta vajaa 4½ vuotta, ja mittarivirhe (10%) huomioiden on tullut hinkattua 80tkm sinä aikana. Kiinaturbo on ollut kiinni vajaan 13tkm, koneremontista on nyt aikaa 5 kuukautta ja siinä ajassa on veivattu 10tkm ja viel se toimii. Kiinaturbon kunto vähän arveluttaa erinäisistä seikoista johtuen mutta palataan siihen sitten kun se laukeaa.