Maaliskuu 2015


Torstai 12.3.2015

Perää koeajettu muutama sata kilsaa, tuntus toimivan eli hyvä homma siltä osin. Metelikin on aika paljon hiljasempi nyt.

Palikoitakin tuli hommattua. Snorkkeli, jouset ja iskarit. Kelvolliseen könttähintaan Offroadtarvikkeesta niin empä kokenut tarpeelliseksi tilailla mistään ulkomailta.

Iskarit on tota nevahööd Amadaa mitä noi nykyään myyvät, jouset Dobinsonit. En oo ihan kauheesti noita sikakireitä Dobinsoneja hinkunu just sen kireyden takia, mut jospa noi nyt ois sellaset mitkä ei mee länään ihan hetkessä niikuin aikaisemmat OMEt ja Trailmasterit. Korkeutta on nyt kolme tuumaa, on sitten vähän sitä länääntymisvaraakin.

Tollanen siitä nyt sitte tuli. Toi on noin tyhjänä ja tyhjällä tankillakin ihan hilkulla että onko vaaterissa vai meneekö ylämäkeen, tankin kun vetää täyteen ja mättää reissukamat kyytiin niin varmasti ollaan ylämäessä. Etupää nousi niihin vanhoihin 2 tuuman Trailmastereihin verrattuna 3-4 senttiä eli apaut sen mitä odotettavissakin oli, mutta en sitten tiedä onko mittausvirhe vai mikä kun tuntuu kuin perä olisi melkolailla samassa korkeudessa kuin ennenkin.

Vertailun vuoksi väsäsin seuraavan kuvan.

Tota kun nyt kattelee niin tulee ihan mieleen että olikhan noi takajouset nyt ne kolmetuumaset mitä tilasin. Mut ajellaa nyt jonku aikaa ja katellaa jos tuo tuosta suoristuis. Jos ei nii sit taas vaihdetaa jotai jousia johonkin päähän <3

Ja sanomattakin varmaan selvää että uusilla iskareilla ja noilla jousilla meno on nyt aika sporttista verrattuna vanhaan. Mutta eipä myöskään kallistu 20 astetta kadunkulmassa eikä varmaan metässä keikutellessakaan enää niin pelota kun ei toi varmaan enää tee mitään ylimääräsiä liikkeitäkään.

Snorkkelikin on taas reilassa. Selvisi samalla miksi noiden 'Lipposen snorkkeleiden' yläpäiden sopivuus - ja etenkin kiinnitysosien - ei ole Läjään ihan oikein justiinsa. Tällä kertaa rööri tuli ihan tehtaan (?) paketissa ja siinähän lukikin FJ75, eli se onkin tehty tollaseen kapenevakeulaiseen lantruiseriin niin muotoilu ei kaikilta osin ihan stemmaa. Mutta kuten alkuperäisessä asennuskertomuksessa (Heinäkuu 2014) totesin niin ihan hintansa väärti kuitenkin.

'Suunnistuselektroniikkaakin' tuli vähän päivitettyä. Oziexplorerhan on pyöriny ihan kivasti tossa muutaman vuoden ikäisessä 8.9 tuumasessa tapletissa, mutta päivitettyäni taplettiin uudemman Androidin, alko Ozi vähän sikailemaan. Meni siihen jamaan että vähintään kerran reissussa piti Ozi poistaa, tyhjentää koko hakemisto, asentaa uudestaan ja kopsata kartat takaisin että se taas pelasi seuraavaan tilttiin asti. Tuo kun ei oo oikein käytännöllistä niin vaihdoin sitten laitteeksi 10.5 tuumaisella näytöllä olevan härvelin, mahtuu sitten vähän enemmän karttaakin ruutuun.

Teline on sama vanha Ebayn kinkkiromu joka on toiminut pienillä modauksilla oikein hyvin, mutta koska tää on nyt jonkun verran suurempi laite niin toi tähän asti käytetty imukuppiasennus ikkunassa ei oikein enää pelannut. Ruuvasin telineen sitten kiinni kojetaulun päälle ja puksasin pienen tuen kojetaulun reunaan joka sitten tukee tuota ja kantaa osansa painostakin. Ainakin normiajeluissa kuoppasillakin teillä on vielä kestänyt kiinni, saa sitten nähdä miten käy kun tykitetään kaheksaakymppiä itärajan kuoppateillä.

Vaik toisaalta, Toukokuun radalle.commissa ja Kesäkuun Miljoonatuningissa ei varmaan ole ihan kauheasti reikiä tiessä :-)

Päivän loppukevennyksenä kuva erään bensakoneisen maasturin 'aika hyvin' kosteudelta suojatusta virranjakajasta :-)


Tiistai 31.3.2015

Yhtä sun toista taas puksailtu.

Lumihankitemmellyksessä todettiin että nelarin merkkivalo ei syty. Neliveto kuitenkin toimi, suttua löi ainakin 1 pyöri kummallakin akselilla. Funtsittiin jotta oiskohan lootassa joku merkkivaloanturi joka takertelee. Onneksi kuitenkin kirjoitin aiheesta tonne offipalstalle ja sain sieltä vinkin että alipaineletkut pissapojan säiliön nurkilla saattavat olla pielessä, ja kun siellä nurkilla on taas ropattu (snorkkelin asennus) niin pidinkin tota todennäkösenä. Ja sieltähän se vika sitten löytykin.

Melko ahtaaseen paikkaan laitettu letku oli aikain saatossa sen verran väsyny että oli mutkasta jo ihan lutussa. Otin letkusta pari senttiä pois ja siirsin pp säiliötä ja nyt toimii valokin. Tarkemmin funtsittuna tuo valohan on aikojen saatossa ennenkun syttynyt välillä jonkunlaisella viiveellä.

Etukardaaniin on vaihdettu taas ristikotkin, saas nähhä josko toi kardaani ois nyt sen verran balanssissa että vois ajaa napalukot kiinni tarvittaessa vähän siirtymääkin. Vuosia sittenhän toi alko erään mettäreissun jälkeen täristämään, ja viime syksynähän vaihdoin koko kardaanin kun liuku oli jo niin löysä että se oikin kilkatti ja kalkatti ajaessa. Silläkin kardaanilla meno oli tärisevää vaikka ristikot tuntuivatkin napakoilta käsissä. Luultavasti ne olivat kyllä väljiä jo silloinkin koska eihän nelivedolla oo ajettu varmaan sataa kilometriä ja nyt ne olivat jo selvästi vaihtokuntoisia.

Kardaaniremontin yhteydessä tehtiin melko jännittävä havainto. Etuperän tyhjennysproppu puuttui. Minne lie jäänyt. Onneksi ei ole etuperällä ajettu edellisen öljynvaihdon jälkeen kuin muutamia kilometrejä niin luultavasti ei mitään katastrofaalista oo kerenny käymään. Toki reijästä varmaan jotain pölyä ja skeidaa on menny sisään mutta ei sille nyt mitään voi. Öljyillä huuhdellen pitäisi huuhdella varmaan aika monta 'perällistä' ennenkun ois valmista. Heitetään nyt reissu tai pari, vaihdellaan öljyjä sitten. Ja se proppukin mikä sinne hätävarakorjauksena laitettiin niin töröttää sen verran härskisti että on sekin vaihdettava vielä.

Ylihuomenna ois sitten ohjelmassa pikkunen reisu, palttiarallaa allaolevan kuvan mukainen.

Reilu 1200 kilsaa on toi kuvan mukanen reitti, kai siitä vähä poiketaa jonneki joskus. Suunnitelman mukaan ofroudia ei tuu olemaan tarjolla juurikaan vaan kyseessä o ennemminkin tiereissu ja endurancessahan toi LJaakko onki menestyny ihan hyvin vrt oikeet ofroudkoitokset.

Lähtö ois TO aamuna (suurin osa lähtee jo KE) ja laitan ainakin FB sivulle linkin seurantakarttaan jos sellanen sattuu jotakuta kiinnostamaan.