Toukokuu 2015


Lauantai 9.5.2015

Edellisessä päivityksessä mainittu reissu tuli heitettyä, täällä juttua siitä.

Kaikki meni kivasti, paitsi tossa reissukertomuksen lopussakin mainittu uuden alustan kivirekimäisyys osoittautui suoraan sanottuna katastrofiksi noilla venäläisten pikkuteillä. Isot tiet menivät tietysti hyvin - urheilullisesti nyökytellen niinkuin täälläkin - ja vähän huonommatkin ihan jees, mutta viimisenä päivänä kun meinattiin ajella vähän pienempiä tietä maisemienkatselumerkeissä niin siinä vaiheessa meinasi tulla tippa linssiin. Siellä kun on noita tietä jotka ovat kilometritolkulla reikää ja monttua toinen toisensa perään, joissa henkilöautot kiertelevät kuoppia kävelyvauhdilla ja maastureilla painellaan muina miehinä kuutta-seittemää-kaheksaakymppiä niin eipä mennyt montaakaan sataa metriä kun kävi selväksi että ei tule kesää. Koitin ensin hammasta purren ajella viittäkymppiä muutaman kilsan mutta meno oli sellasta rynkytystä että rupesi paikatkin ratkeilemaan. Sisävalo tippui, taplettiteline lähti kävelemään ja sen sellaista mitä ei ole ikinä tapahtunut. Eihän tota tollasta menoa kestänyt Erkkikään, pakko oli pudottaa nopeus ihan köröttelyvauhdiksi kun alkoi arveluttamaan jo tärkeämpienkin paikkojen kestävyys.

Toi kaikki rynkytyshän tuli etupäästä joka on tuntunut jo tasaisellakin aika ratakireeltä, ja kyllä sitä sitten ihmeteltiin oikein porukalla tallin pihallakin joku ilta reissun jälkeen. Takapäätäkään ei nyt oikein kehumaan päässyt, se oireili taas lähinnä päinvastaisesti.. Sitä mä taas äidyin pitämään vähän turhankin velttona kun yllättävän vaatimattomissakin nopeuksissa/heitoissa perä pohjasi sellaisella pamauksella että ihan kuin olisi ajanut huonoiskarisella henkilöautolla kovaa vauhtia kuopasta. Moista pamausta ei ole ikinä tosta autosta kuulunut, vaikka onhan tolla nyt ihan kirjaimellisesti joskus hypitty ilmassakin.

Kotiin palattuani otin sitten videokuvaa tuosta etupään toiminnasta, rynkytin puskurista ja ihan kauheasti ei mitään joustoa tapahtunut vaikka olenkin neuvolapunnitusrajan ylittänyt muutama 10 kiloa sitten. Lähetin sitten tuon videon ja kirjallisen hämmästelyni myyjälle joka tietysti ihmetteli asiaa, kun on noita settejä muillekin myyty ja muut eivät ole kuulemma valittaneet. Takapäästä en edes viitsinyt sanoa mitään, se nyt kuitenkin pelasi edes suhtkoht jotenkin. Myyjä sitten tarjoutui vaihtamaan (varmaan iskarit, en tullut kysyneeksi) toisen merkkisiin (Dobinsons) ja lupasin kokeilla, vaikka tässä vaiheessahan mulla oli toi alustasetti jo myynnissä koska missään tapauksessa en aikonut noilla lähteä enää yhtään mihinkään.

Ihan kauheasti mua ei hotsittanut alkaa ruuvaamaan jotain yksittäisiä osia toisen merkkiseksi ja ruveta taas kokeilemaan että miten pelaa, mutta eipä mun sitten tarvinnutkaan kun sain tuon alla olevan kerran resissatun setin myytä. Mojovalla persnetolla mutta kuitenkin, tässä tilanteessa kiinnosti kuitenkin vain päästä niistä eroon että saa hommattua uutta palikkaa alle.

Uuet palikat oli sitten käytännössä 'samat kuin vanhatkin mutta uudet'.

Ihan sama vaikka noi Trailmasterit menevätkin länään taas nopeesti, kahet Dobinsonit on ollut joten ei kiitos niitä enää ja mihinkään nevöhöödpalikoihin en viitsi enää ruveta. Ostan mielummin vaikka kerran vuoteen noi kuin teen enää yhtään harha-askelta tolla saralla. Iskarit on OMEt niinkuin ennenkin, se vaan jänskättää kun malli on vaihtunut (nää on nyt jotku Sportit) että mistähän on taas tingitty. Ainakin ne edelliset OMEt olivat ihan jees kunnes aikaa myöten tietty väsyivät.

Ennenkuin lähetin noi Amada iskarit pois, otin niistä mitat vertailun vuoksi ja mittasin toki nyt sitten nämäkin. Erot olivat melkoiset (pituus auki/kiinni (liike)):

Etu Amada 55/37 (18), OME 48/29 (19)
Takavasen Amada 66/44 (22), OME 54/36 (18)
Takaoikea Amada 54/35 (19), OME 45/29 (16)

Takavasemman OMEn mittaustuloksessa oli selvästi virhe joten taulukkoon korjattu todennäköisesti oikea arvo (mittaustulos 45/39 eli liike vain 6cm joten taitaapa olla laskuvirhe 10 sentillä).

Tostahan nyt nähdään että Amadat ovat joka nurkassa sen +/-10 senttiä pitemmät joka tietysti on hyvä juttu, mutta mitoista käy nyt selvästi ilmi se että takapään pohjaanlyöminen pamauksen kera johtunee siitä että iskari on pohjannut. Tossahan on taka-akselilla isot pohjaanlyöntikumit (näkyy allaolevassa kuvassa) ja ne taatusti eivät pamahda pohjaamisen yhteydessä joten kyseessä on pakko olla iskarin pohjaaminen.

Etupään jäykkyys varmaan takaa sitten sen että etuiskaria tuskins saa ikinä pohjaamaan vaikka iskari onkin reilusti pidempi kuin OME.

Ihan mielenkiinnon vuoksi taidan vielä tiedustella josko ne vanhat OMEt olisi siellä korjaamon romulavalla, voisihan nekin nyt vertailun vuoksi käydä vielä mittaamassa.

Viimeksihän vaihdatin noi palikat korjaamolla, mutta koska tällä kertaa oli tiedossa että autoon ei ole iskareita eikä jousia sille välille kun vanhat on myyty ja uudet tilattu, jouduin nyt sitten ruuvaamaan ihan itse omalla tallilla lattiatasossa. Eihän se kivaa ollut mutta onnistui kuitenkin. V/T iskarin yläpään kiinnitys on kyllä vähän hanurista ja sen kanssa sitä aikaa sitten tuhraantuikin, mutta niin kova into oli päällä että yhdessä illassa ruuvasin kaikki uudet osat alle. Koeajolla ei ole vielä käyty mutta eiköhän toi oo nyt taas aikalailla sellanen kuin silloin 'uutena'.

Muutkin reissuvammat on korjattu, tablettiteline on kiinni sellaisilla ruuveilla että kestänee vaikka jousien tilalla olisi rautakanget. Sisävalot loimottaa taas ja kaikki on muutenkin suht koht kunnossa. Öljyä toi kyllä tuntuis vuotavan nykyään vähän joka paikasta, ei tota kehta enää edes tohon kertsin pihaan tuoda. Takaperästä tihuttaa pinjonin stefa, koneen ja lootan välistä (eli varmaankin kampparin takastefasta (orkkis)) tulee tavaraa ja vasen kääntöpääkin vuotaa jo silleen että renkaassa on norot. Sliloin alussa kun vielä jaksoin sitä vapinaa metsästää niin tuohon vasempaan päähänhän tehtiin laakeriremppa jolloin tiivisteetkin uusittiin, mutta kai nekin ois sitten pitänyt hakea merkkiliikkeestä eikä laittaa enmuistakenentoimittamaa tarvikesettiä. Noiden vuotojen lisäksi musta tuntuu myös että turbo taitaa voidella pakoputkea. Että alkaahan tää tuntumaan jo vähän maailmaa nähneeltä.

Etukardaaniakin vähän entrasin, kun sehän täristää vaikka liuku ja ristikot ovat napakoita. Käänsin osia siitä liu'usta vähän parempaan asentoon kun ristikot eivät olleet nyt ihan samassa linjassa toisiinsa nähden niin on sitten sekin kohta kunnossa. Vaikka tuskin siitäkään mitään apua on mihinkään :-)

Eli aparaatti ois nyt taas melko valmis seuraavaan rientoon. Nyt vaan näyttää harmittavasti siltä että kesän ykköstapahtuma taitaa jäädä käymättä, töissä näet ilmoitettiin taannoin että inventaario sattuu juuri sille viikonlopulle kun olisi Toukokuun Radalle.commi Ahvenistolla. Kesäkuun Tuurin Miljoonatuning sentään vaikuttais vielä mahdollisuuksien rajoissa olevalta, mutta katellaan.