Kesäkuu 2015


Keskiviikko 10.6.2015

Edellisellä sivulla mainittu radalle.commi jäi käymättä niinkuin uumoilin, ja niin jäi Miljoonatunkkikin mutta mennäämpä järjstyksessä nämä hommelit.

Toukokuun puolivälissä heitettiin Helatorstaireissu Venäjälle niinkuin tapoihin kuuluu. Autossa ei ollut ihmeempiä ropaamisia, kunhan katselin että kaikkia vuotavia öljyjä on riittävästi. Moottorisahalle askartelin asennuspaikan kun mulla nyt sellanen vihdoin on ja niitä usein noilla reissuilla tarvitaan.

Eihän tuo iso ole mutta eipä ole isosti tilaakaan autossa. Reissussa oli tällä kertaa myös vähän harvemmin nähtyä kalustoa, sama katumaasturi!!!!1 kuin taannoisella Äänisen reissulla mutta tässä reissussa nyt ihan tositoimissa. Koska apumiehistelin tässä reissussa ryhmän kahta heikkosuorituskykyisintä ajokkia, en edes yrittänyt ottaa mitään valokuvia joten perinteistä reissukertomusta ei ole tulossa.

Siitähän se tuli ja meni mistä Läjäkin, maavaran vähyys toki aiheutti sillointällöin reippaan vauhdin käytön ja se sitten johti erilaisiin pikku vaurioihin mutta pari päivää tuo kuitenkin mukana kulki.

LJaakko sen puolestaan oli pelti levällään ehkä useammin kuin aijemmilla reissuilla yhteensä, mutta ei mistään merkittävästä showstopperista ei ollut kertaakaan kyse vaan tuo tehostimen hihnan kiristimen laakeri se taas sikaili niinkuin on sikaillut monta kertaa aijemminkin. Viimeksihän tuo vaihdettiin Hiipinän reissun jälkeen ja juurikaan sillä ei ole kilometrejä takana, mutta jo ekana päivänä kuuntelin että jaaha. No pari päivää sitten sillä vielä jurnuttelin, mutta jossain välissä kun muut menivät tutkimaan lopulta kelvottomaksi osoittautunutta reittiä niin vaihdoin sitten sen laakerin. Siinähän ei mene kenttäoloissakaan varttia kauempaa, mukaanlukien työkalujen ja osien etsimisen.

Ai niin. Siinä samassahan piti tehdä myös pyyhkijäremonttia. Meni puutavaraa toisen pyyhkijän ja tuulilasin väliin ja toinen varsi kääntyi pystyyn kuin kakaroiden teinintuninkissa konsanaan 90 luvulla. Tuohan näytti tietysti siltä että se oli vain hyppinyt booreistaan yli ja koitin sitten varovasti kääntää takaisin mutta samallahan menikin hervottomaksi koko systeemi. Oli käynyt toijjotaperinteiset (jota tosin e ollu mulle vielä käynyt) ja vivusto irronnut moottorista. Kiaukkeli ruuvasi tuon kasaan vähän niinq niin pikavauhtia etten oiken kerennyt edes osallistumaan. Muu porukkakin oli kasaantunut sillä välin ja matka jatkui taas.

Jonkun ajan päästä tehostin taas lakkasi toimimasta, ja arvelin että hihna on hypännyt pois paikaltaan ja näinhän siinä kävikin. No ei muuta kun hihna pikaseen paikalleen, ja koska noi patenttitehostinsysteemit eivät ole ihan täysin linjassaan niin vedin sen sitten vaan himokireälle ettei hyppää toista kertaa. Tuosa ei sitten mennyt kauaakaan kun totesin että taisi mennä turhankin tiukalle kun taas jurisee laakeri.

Enempää laakereita ei ollut mukana joten en kuvitellut sitä enää reissussa vaihtavani, päätin jatkaa matkaa noine hyvineni ja siinä sivussa ihmettelin että miten se nyt noin nopeasti.

Kun reissun Perjantaina kävimme Koivistossa tai jossain siellä tankkaamassa kaikki bensarosvot, päätin siinä sitten ihmisten ilmoilla ollessani jättää leikin sikseen tuon yltyvän laakerimetelin takia ja suunnistin kotia kohti. Ohjauskin oli taas päin prinkkalaa kun se 'taaempi raidetanko' oli taas tuhannen solmussa, niin aattelin että on ihan hyvä aika lähteä. Joskus myöhään illalla sain sitten muulta ryhmältä tekstarin että ovat edelleen samassa suossa ja autojen vikalistankin jossa mainittiin suurinpiirtein kaikki reissussa vielä jäljlellä olevat ajokit. Oli sähköt loppu, bensapumpun (auton alla, suossa) piuhat irti, vinssit hajallaan ja kellä mitäkin. Tukosat päiväunet iltapäivällä nykästyäni olin sen verran energioissani että lähdin vielä tallille tekemään vähän hommia siltä varalta että ovat siellä koko yön kusessa ja tartteevat jotain.

Ohjausvarsi oikeni kivasti, tehostimen laakeria ei yöllä ollut vieläkään mutta sitä ilmankin pärjättäisi jos tarttisi vielä johonkin lähteä. No kutsua ei tullut, selvisivät sieltä pöpeliköstä yön aikana pois ja tulivat hekin kotiin aamuyöllä suoraan metsästä joten se reissu oli sillä erää siinä.

Viime viikonloppuna oli sitten Tuurissa se Miljoonatunkki mihin olin ja aikonut lähteä pällistelemään, ja loppumetreille säilyneen aikataulujännityksen lauettua päästiin PE hyvissä ajoin matkaan Kouvolasta (jossa olen työssä). Ajoneuvo huomioiden päätettiin ajella vähän vaatimattomampia reittejä, Lahti-Orivesi-Virrat ja noin poispäin. Google maps hoitikin tuon reitin vaatimattomuuden jopa vähän turhankin hienosti.

Rönnissä, tai jossain siellä, vähän ennen Orivettä alkoikin sitten tapahtua.

Tis is wot wi kool joulukuusi-ilmiö vanhassa Toijjotassa. Kun Toijjotassa syttyy kaikki valot ja lataus loppuu, tarkottaa se että rikki on ehkä jännitteensäädin mutta vielä todennäköisemmin laturi. Mitään paniikkiahan tuo ei aiheuta, nää vanhat diisselithän kulkevat maailman tappiin ilman latausta kun sähköä ei tartteta kuin sammutussolenoidin ylläpitoon joka ei vie virtaa kuin nimeksi.

Tässä vaiheessa matkaa perille oli kuitenkin vielä 130 kilsaa, ja kotimatka olisi sen vajaa 400 siihen päälle joten ensimmäinen ajatus oli tietysti tehdä asialle jotain. Pikaisesti vilkaisiin pellin alle mutta eihän siellä mitään erikoista näkynyt, ja kun vika ja sen aiheuttaja 99% varmuudella tiedossa niin eipä siihen sitten edes kauheasti viitsitty perehtyä.

Työkseni kun noiden varaosahommeleiden kanssa pelaan niin Motonetti ei tullut ekaksi mieleen (lähinnä mielessä kävi vaan että kellään oo tälläseen mitään hyllyssä eikä ainakaan oo auki enää) vaan kiivaasti rimpautin Tampereelle Startaxille (varaosatukkuri). Yleensähän tukut menevät kiinni klo 16, mutta tiesin noiden olevan auki ainakin vähän pidempään ja koska kello oli vasta karvan yli 17 niin kokeilin. No sieltähän ne palikat löytyivät joten päätettiin tehdä vajaan 100 kilsan lenkki jotta saadaan pelit iskuun.

Sinne saavuttiin ja kamat saatiin. Samalla pääsin kurkistamaan varastoon ja laittamaan käsipäiväätä tyyppien kanssa joiden kanssa harva se päivä tulee puhelimessa spekuloitua. Jo pihassa vaihdettiin jännitteensäädin kun sehän ei ole kuin pikkujuttu, mutta ihan odotusten mukaisesti apua siitä ei ollut. Päätettiin sitten ajella vähän matkaa takaisin päin kun siinä matkan varrella oli iso levähdysalue niin aijottiin vaihtaa laturi vasta siellä. Ensin kuitenkin käytiin kaupassa koska eväsostokset oli vielä tekemättä ja ne oli muutenkin tarkoitus tehdä matkalla.

Päätettiin sitten pelata varman päälle ja ajella kotiopäin kun oli vielä valoisaa eikä valojakaan tarttee. Jääkaappi pidettiin päällä ja hämärän tultua laitettiin toinen ajovalokin päälle, mutta jo hyvän aikaa ennen kotiin pääsyä voitiin todeta että reissu olisi aivan hyvin voitu heittää ilman lataustakin ilman mitään ongelmaa. Jätin autoon jääkaapin päälle vielä koko yöksikin, ja kun aamulla ajelin tallille niin voltit olivat edelleen 12.1 kun ne ongelmien alkaessa olivat 12.3

Eli joku tollanen 350 kilsaa ilman latausta ja jääkaappi päällä ~30 tuntia olivat laskeneet voltteja ihan peräti 0.2, eikä käynnistyvyydenkään kanssa ollut minkäänlaisia ongelmia. Mistään mitään tietämättä sanoisin että pumpun sammutinsolenoidi olisi pelannut varmaan ainakin johonkin 8 volttiin asti (eli aika pirun monta tuntia ajoa), mutta tulipahan nyt sitten käytyä Orivedellä vaihtamassa laturi.

Tallilla tsekkasin sulakkeet vielä kerran ja ehjäthän ne olivat tänäänkin. Sitten rupesin kytkentäkaavion kanssa mittailemaan jännitteensäätimelle tulevia johtoja ja oumaikaad. Eipä mennyt montaa minuuttia kun vika löytyi.

Tuolta oli yksi kolmesta piuhasta hapantunut poikki. Eipä me sitä sitten edellisenä päivänä oltu huomattu vaikka molemmat noita tsiikailtiin pariinkin otteeseen, yleismittarilla vika löytyi ihan hetkessä ja olihan se nyt ihan silminnähden katkipoikki ainakin nyt tässä vaiheessa. Onhan se toki eilen voinut vielä roikkua eristeenjämien varassa, tiedä häntä. Sanomattakin selvää että jatkossa mukana kulkee muutama arkki kytkentäkaavioita vastaisen varalle. Tosin jälkeenpäin ajateltuna ovathan nuo ihan samat kytkentäkaaviot ladattavissa tältä sivustoltakin..

Tien päällä tuon olisi voinut pikakorjata piuhanpätkällä ja kahdella virtarosvolla muutamassa minuutissa, mutta koska nyt oltiin ihan talliympyröissä niin päätettiin tehdä asia sitten kerralla kuntoon (!) kun johan minä noita piuhoja katselin vuosia sitten että ne on aika happamat ja ne vois joskus uusia. Samalla korjattiin myös öljynpainemittarin piuha joka sekin oli rempallaan, joskin sellaisesta kohdasta joka ei vaikuttanut toimintaan.

Asentaja-apulaiselle kävi vaan pikku ajatusvirhe ja se turmeli tuon laturille menevän piuhan niin jouduttiin tekemään vähän abikohommia, mutta ei nuo kyllä irti lähde että ei ongelmaa sen puoleen. Liitin korjataan sitten joskus, eli sen jälkeen kun olen kerran kytkenyt noi pieleen ja jostain on tullut savut :-)

Edellisellä laturilla (vaihdettu vuosi sitten) toi lataus oli aina aika ankeata ja sitä se on kyllä vieläkin, mutta nyt toi saattaa joskus innostua ja ladata lähemmäs 15 volttia ihan 1500 kierroksellakin kaikki sähkölaitteet päällä. Mutta kun tässä vuosien mittaan on tullut opittua että kaikki 12.2 ja 15.5 välillä on ton auton mielestä ilmeisesti ihan ok niin olkoon niin jatkossakin.

Ja sen pituinen se nyt sitten tällä kertaa, ihmetellään joskus taas lisää jotain.