LJ70 FAQ / Yleistä

Asioita joita foorumeilla speku-
loidaan yhä uudestaan ja uudestaan

Pätee suurelta osin myös saman aikakauden Hiaceihin ja Hiluxeihin


Termostaatti

Selvästi eniten spekuloitu asia on termostaatit, ja se kuinka näissä - ja Toijjotissa kai yleensäkin - toimii vain Tojotan omassa termostaattitehtaassa tehty Tojotatermostaatti eikä mikään muu. Seuraava perustuu omiin kokemuksiini.

Läjätaivaltani seuranneethan tietävät että tossa on ollut noi lämmöt aina aika ailahtelevaiset ja että kaikkea on kokeiltu, sähköflektiä, orkkista viskoflektiä, uutta viskoa, turbohiasen isompaa ropelia, tunnelilla ja ilman tunnelia - ja tietenkin termostaatin vaihtoa. Kun ostin tuon niin silloinhan ongelma oli se että normaaliajossa toi ei lämmennyt käytännössä ollenkaan ja maantieajossa sitten vähän enemmänkin kuin olisi tarvis joten homma alkoi tietenkin termostaattiremontilla.

Koska olen vuoskaudet ollut töissä tarvikevaraosaliikkeessä eikä myymistämme termostaateista (pääasiassa Vernet) ole ollut juurikaan valittamista minkään automerkin kohdalla niin ajattelin olla välittämättä varoituksista ja hommata tuon omasta firmasta, luonnollisesti aika paljon halvemmalla kuin orkkis. Kun tutkailin eri termostaattiluetteloja, alko herätä aavistus huonomaineisista tarviketermostaateista. Kävi näes ilmi että yksi firma möi yhdenlaista, toinen myi toisenlaista ja kolmas vielä kolmatta sorttia.

Kaikissa on tuo laippa saman kokoinen eli käyvät paikalleen, mutta selväähän on että noi kaksi ensimmäistä eivät toimi oikein moottorissa jossa pitäisi olla tuo oikein puoleinen vaihtoehto. Etsin sitten Tojotan orkkistermostaatin numeron ja sen perusteella juuri tuo oikeinpuolein on se mikä tähän kuuluu joten tilasin sitten sellaisen. Kun kävin vaihtohommiin, autosta löytyikin tuo keskimmäinen joten ajattelin homman olevan sillä selvä, olihan autossa väärnlainen (=huono?) termostaatti.

No nyt kone lämpeni ihan ok, mutta kävi edelleen turhan kuumana kovemmassa ajossa. Tässä kohtaa ajattelin sitten että no okei, ehkei näissä sitten oikeasti toimi kuin Tojotan omassa termostaattitehtaassa tehty Tojotatermostaatti joten ostin sellaisen. Mutta kas vain, edelleen käy liian kuumana maantiellä.

Tuon jälkeen on sitten tehty kaikki mahdolliset jäähdytyspuolen korjaukset, huollot ja parantelut eikä tilanne ole tuosta enää muuttunut.

Jos muisti ei petä niin olen vaihtanut tuohon kaksi kertaa Tojotatermostaatin, kaksi kertaa Vernetin ja yhden kerran Wahlerin, ja tämän perusteella sanoisin että ainakin mun Toijjota on pelannut prikulleen samalla tavalla riippumatta termostaatin ostopaikasta tai sen pakkauksesta. Myös kaverin Läjään möin termarin vaikka muistutin sitäkin siitä että varman tiedon mukaan Toijjotassa pelaa vain Toijjotatermostaatti, ja hyvin se sen Läjäkin puksutteli Vernetillä.

Niin että kyllä mä sanoisin että ongelma on pikemminkin vääränlaisissa kuin huonoissa termostaateissa..

Läjän orkkistermarin numero 90916-03072, käypänen vastaava esim Vernet 500-125388


Laturit, säätimet ja latausjännitteet

Kun kaikki pelaa ja sähköä riittää niin juuri ketään ei kiinnosta latausjännite kunhan se on auton oman mittarin mukaan asteikolla, mutta kun sitten tulee sähköongelmia ja todetaan latausjännitteen olevan mitä sattuu niin varmasti näyttää siltä että latauksessa on vikaa. Tässä muutama sananen siihen liittyen, perustuu omiin kokemuksiin ja foorumeilta lukemaani.

Kun aikanaan tämän hommasin, niin heti kättelyssähän alettiin laittamaan lisää valaistusta autoon ja lisämittaripatteristoon tuli myös digitaalinen volttimittari ja siitähän alkoi sitten myöhemmin ehjäksi/normaaliksi todetun latausjärjestelmän 'korjaaminen'. Se ei nyt varsinaisesti ihmetyttänyt että 50a laturilla varustetun auton jännitteet tyhjäkäynnille eivät ole kaksiset kun 10kpl 55w lamppua (=45a) loimottaa, mutta volttimittarista kävi myös ilmi se että tuohan lataa milloin mitäkin ja useimmiten ei paljoakaan. Näähän on speksattu '13.8 voltin autoiksi', mutta latausjännite oli ei_oikein_mistään_riippuen milloin mitäkin 12.2 ja 16.5 väliltä joten sille oli nyt selvästi tehtävä jotain.

Ensin vaihtelin vähän jännitteensäätimiä. Ne elektroniset, muovikuoriset eivät näissä pelaa oikein ollenkaan vaikka ovatkin vastaavinaan alkuperäisnumeroita. Jännitteensäätö oli mitä sattuu, ja merkkivalot mittaristossa elelivät ihan omaa elämäänsä. Jännitteensäätimellähän on näissä vehkeissä myös jotain tekemistä hehkujärjestelmän kanssa (ainakin hehkujärjestelmä saa sieltä tiedon että käykö kone ja ohjailee toimintaansa sitten sen mukaan) mutta sitä en muista miten se pelasi. New Era -merkkinen peltikuorinen säädin sen sijaan toimii ihan kelvollisesti. Latausjännite oli edelleenkin mitä sattuu joten vaihdoin vielä toisen New Eran siihen, ja edelleen mitä sattuu. Sitten hain merkkiliikkeestä säätimen, ei edelleenkään mitään parannusta. Vaihdoin sitten laturinkin, ei muutosta. Tutkailin kytkentäkaaviota, mittailin johdotuksia, kaikki kunnossa. Vein auton pitkänlinjan autosähkärille, ei löytynyt vikaa. Kehoitti vaihtamaan säätimen, ja sainkin uuden takuuna kun toihan oli vielä melkein uusi ja oli kuitenkin ammattimiehen diagnosoima että ei säädä niinkuin pitäisi.

No ne jännitteet ovat edelleenkin ihan mitä sattuu mutta se on nyt vaan todettava että ne nyt vaan ovat just sellasia ihan ehjinäkin. Tuolla pidemmillä retkillä huomaa etenkin että toi on kovin ailahtelevainen järjestelmä, kun illalla poltellaan työvaloja leirissä ja jääkaappi hurisee yön yli niin seuraavana päivänä latausjännitteet ovat tuntitolkulla 12.5 luokkaa vaikka ajettaisi maantienopeuksia pelkillä ajovaloilla. Kun taivalta tarpeeksi taittaa ja akut latautuvat niin sitten pikkuhiljaa jännitteet rupeavat nousemaan. Samaten jos lataa akut erillisellä laturilla ja lähtee liikenteeseen niin sitten jännitteetkin ovat 14 luokkaa heti lähdöstä eteenpäin.

Se miksi noi ailahtelevat jännitteet minua niin hämmästyttivät alussa, johtuu siitä että aikaisemmin olen pelannut lähinnä vain Boschilaisten vehkeiden kanssa ja niissä ei juuri jännitteet heittele. Esimerkiksi Nivassani (johon Boschilaisen laturin vaihdon) voltit olivat aina 14.6-14.8 riippumatta kierroksista, sähkölaitteiden määrästä tai akkujen kunnosta niin tämä Toijjotalainen toiminta hämmästytti.

Eli kun Toijjotastasi tuntuu olevan sähkö vähissä ja toteat latausjännitteen olevan (ainakin sillä hetkellä) liian matala, niin melko suurella todennäköisyydellä latauspuoli on kuitenkin ihan kunnossa.

Kahdesta Läjästä mitattuani sanoisin mittaristossa olevasta volttimittarista seuraavaa: Valkoisen alaraja 12.0 volttia, yläraja 16 volttia. Tarkalleen valkoisen puolivälissä on tuo 13.8 joka näissä on oikea latausjännite, ja kaikki alle sen on 'vajaata latausjännitettä' - ja auto toimii ihan hyvin vaikka se viisari useimmiten näyttääkin alle tuon :-D

Usein kysellään myös tehokkaampien ja parempien laturien perään, ja niihin kyselyihin on tullut aika vähän vastauksia. Tuossa kun on alipainepumppu laturin perässä niin se aika hyvin rajoittaa käytettävissä olevia vaihtoehtoja. Suoraan heittämällä meneviä, tehokkaampia ja alipainepumpullisia latureita ei taida olla olemassakaan joten patentoimiseksi menee. Yleisin - ainoa? - ratkaisu jota tunnutaan käyttävän, on Nissan Vaneten 90A laturi (OE numeroita esim 23100-D9709 ja 23100-D9710). Se on Boschin tekele, sisäisellä jännitteensäätimellä ja perästä löytyy alipainepumppu. Kiinnitykset joutuu sovittelemaan, samoin kytkennät. Itelläkin on tällainen jemmassa, kirjailen asennuksesta lisää jos joskus onnistun saamaan sen kiinni.


Öljynpaineet

Näissä vehkeissähän on vakiona öljynpainemittari, ja yhtä vakiona se tämän ikäisissä vehkeissä näyttää yleensä hyvin vähän tai vielä vähemmän. Kuumalla koneella hyvinkin yleistä että näyttää lähes nollaa tyhjäkäynnillä eikä kierroksillakaan nouse välttämättä kuin 1-2 neulan mittaa. Vaikka aina sanotaankin että ei ne näissä vanhoissa, paljon ajetuissa vehkeissä paljoa voi näyttääkään kun paikat ovat kuluneet ja öljynpaineet sitä myöten laskeneet niin ei se välttämättä mene ihan noinkaan.

Kun ostin ton Läjän niin sillähän oli koneremontin jälkeen ajettu vain muutamia kymmeniä tuhansia, niin jotenkin en oikein uskonut tuota mittaria kun öljynpaineet olivat tässäkin lähes olemattomat. Tutkin sitten asiaa ja paristakin paikkaa luin että jotkut olivat noita antureita puhdisteleet (en kyllä tajua miten, aika suljettuja möykkyjähän ne ovat) ja saaneet mittariin uutta eloa. Itse en suluissa mainitusta syystä viitsinyt ruveta puhdistushommiin joten anturin vaihtoa suunnittelin. Tarvikkeena tuota ei saanut mistään, ja merkkiliikkeessä se maksoi muistaaksnei yli 150e eikä sekään oikein hotsittanut. Ebaystä anturi sitten löytyi kohtuuhintaan, ja sen vaihdettuani alkoi öljynpainemittarissakin näyttää järkeviä lukemia.

Tästä tullaan siis siihen tulokseen että ei se kone välttämättä ole väsynyt ja harva, hyvin mahdollisesti vain se 25 vuotta vanha anturi on öljymoskasta jumissa.


Moottorin stefat

Termostaattispekulointien ohella toinen kestosuosikki on ollut moottorin stefat, ja koska tätä kirjoittaessani mulla on menossa koneremppa ja näpeissä sekä Tojotan omassa stefatehtaassa tehdyt stefat sekä tarvikestefat niin teimpä niistä oikein kuvitetun, erillisen stefasivun.


Öljyt

Netin öljysuositustaulukot ovat melko sekavia näiden vehkeiden kohdalla, joten ehkä muutama sana tästäkin.

Moottori: Kaikista sekavimpia noi suositukset ovat moottoriöljyn kohdalla, esim Total suosittelee vain uusimpia ja hienoimpia öljyjään (ja miksi ei, täyttäväthän ne toki vanhan Läjän laatuvaatimukset) kun taas Neste suosittelee suurinpiirtein koko moottoriöljyvalikoimaansa 5-30 Lonflifestä 10-30 Farm Universaliin. 0w öljyjä ei sentään kukaan suosittele mutta 30w yksiasteöljykin Nesteen mukaan on ihan ok :-D

Itse olen käyttänyt mitä vaan mitä on eteen sattunut (0-30, 5-40, 10-30, 10-40, 15-40) eikä mikään ole vuotanut pihalle enkä ole huomannut mitään kuluvan sen enempää kuin toistakaan, mutta nyt kun on tuo uusi turbokin niin 5-40 linjalla olen ajatellut mennä. Kesäaikaan varmaan joku 10-40:kin menee, kunhan ei nyt sitä kaikist halvinta Nissan Sunny -luokituksen mukaista ota. On mulla ollut raskaan kaluston öljyäkin mutta jostain luin ettei ole välttämättä paras idea. Vaikka uudet rekkamoottorit ovatkin hienoja ja noin, niin ne käyvät kuitenkin aika eri kierrosalueella kuin nämä pikkutiiselit. Voihan siinä jotain perää ollakin.

Vaihteisto / jakovaihteisto / voiman ulosotto: Useimmat valmistajat näyttävät suosittelevan näihin paikkoihin pelkään synteettistä vaihteistoöljyä joka täyttää sekä GL4 että GL5 luokituksen. Useimmat synteettiset vaihteistoöljyt täyttävätkin nuo molemmat, mutta esimerkiksi Nesteeltä löytyy synteettisenä myös pelkkä GL4 öljy. Itse olen käyttänyt juuri tuota synteettistä GL4/5 öljyä, mutta luulisi tuon pelaavan mineraali GL4:lläkin. Pelkkästään GL5 luokituksen käyttävää ei pidä laittaa!

Kaikille noille kolmelle on omat öljytilansa vaikka ne ovatkin vaihdelaatikossa kiinni.

Takaperä: Läjissä on takana kai aina kitkalukko joten öljy sen mukaan. Luokitus on GL5 ja purkista pitää löytyä maininta kitkalukosta, LSD, LS, Limited slip tai jotain sinne päin.

Etuperä: Tavallista GL5 öljyä, ei tarvitse olla kitkaperäöljyä.

Vinssi: GL5

Ohjaustehostin: Automaattilootaöljyä, ihan tavallista, esim Dexron II. Isojen poikien mukaan ei pelaa, ei toimi, ei kestä, keittää, menee hetkes mustaks jadajada, pitää käyttää oikeeta hydrauliöljyä päläpälä, mutta punaista automaattiöljyä on käytetty useimpien autojen tehostimissa kautta aikain ja on hyvin pelannu.

Siinä taisi öljyasiat sitten tullakin. Näissä vehkeissä ei öljyn merkillä ole juurikaan väliä, tärkeintä on että luokitukset stemmaavat. Noi on kaikki ihan perustavaraa jotka löytyvät kyllä kaikilta öljymerkeiltä, varaosakaupan setä tai täti auttaa valinnassa.

GL4 mineraaliöljyjä: Mobilube GX, Neste Gear EP, Total Transmission BV
GL5 mineraaliöljyjä: Mobilube HD, Neste Hypoidi MP, Total Transmission TM
GL4+5 synteeettinen: Mobilube SHC, Neste Hypoidi TDL S, Total SynFE
GL5 kitkaperäöljy: Mobilube SHC LS, Neste Hypoidi LS, Total Transmission X4

Vaihteisto- ja vetopyörästö-öljyjen viskositeetit ovat normaalisti 75 ja 90 välillä, on joitain joissa lukemat menevät yli sadankin mutta niistä on turha maksaa näissä vehkeissä.


Hehkujärjestelmä

Seuraava pätee sitten vain pyöreälamppuiseen Läjään, uudemmassa mallissa on 12 voltin hehkutulpat joten se saattaa poiketa ainakin tuon jälkihehkutuksen osalta

Kun kaikki on kunnossa, systeemi pelaa näin:

Kun virrat käännetään päälle, kuuluu hehkun releen naksahdus ja hehkun merkkivalo syttyy.

Jonkun ajan päästä valo sammuu ja käyttöohjekirjan mukaan silloin voidaan starta. Hehkutus ei kuitenkaan lopu samalla sekunnilla valon kanssa vaan jatkuu vielä pienen hetken jos ei startata, luultavasti sen takia etteivät hehkut kylmene jos kuski ei tajua käynnistää heti valon sammuttua. Oikein kylmällä säällä tai huonoilla hehkutulpilla voi odottaa starttauksen kanssa niin kauan että varsinainen hehkutuskin sammuu (kuuluu selvä naksahdus kun hehkut menevät poispäältä muutama sekunti valon sammumisen jälkeen) jolloin paikat ovat varmasti kuumat ja startata vasta sitten.

Kun kone on veivattu käyntiin, käynnistyy jälkihehku. Sitä ei huomaa mistään, mutta kun tarkkaan kuuntelee niin kuulee kyllä kun sekin rele aikanaan napsahtaa pois päältä. Itse kun lähden kotoa, veksailen pihasta pois ja ajelen hissukseen tuohon ensimmäisiin liikennevaloihin noin 400 metrin päähän niin siinä valoissa odotellessa se yleensä sammuu, eli jälkihehku kestää kylmällä koneella muutamia minuutteja.

Yleisin ongelma tuntuu olevan se että hehkut sammuvat aivan liian aikaisin, ja se johtuu useimmiten pimeäksi menneestä hehkutulpasta. Näissä kun on sellainen hieno systeemi joka tarkkailee hehkujen virrankulutusta ja säätää hehkutusaikaa osittain myös sen mukaan, niin se menee tietenkin aivan sekaisin jos yksikin hehku on pimeänä ja järjestelmä vie sen takia liian vähän virtaa. Jos yksi hehku on pimeä niin systeemi hehkuttaa vielä jonkun aikaa (ja kone lähtee käymään 3 pytyllä), mutta kahdella risalla hehkulla se ei käytännössä hehkuta ollenkaan vaan rele naksahtaa samantien pois päältä.

Imusarjasta löytyy palikka jota usein kutsutaan imusarjahehkuksi, mutta mikään hehku se ei kuitenkaan ole vaan se on jälkihehkun vastus. Toki se kuumenee niinkuin vastukset aina, mutta sen tehtävä on kuitenkin olla vastus eikä hehku. Näissähän on 6 voltin hehkutulpat joille johdetaan hehkutuksen aikana kuitenkin 12 volttia ja ne kyllä kestävät sen koska aika on lyhyt. Mutta koska jälkihehkutus kestää minuutteja, täytyy jännite laskea tuonne 6 voltin hujakoille ja se tehdään kierrättämällä virta tämän vastuksen kautta.

Jos varsinainen hehkujärjestelmä on kunnossa, ei jälkihehkun puuttumista huomaa välttämättä mistään. Itsekin ajelin pari talvea ihan sujuvasti kunnes vasta muita asioita pohtiessani perehdyin tuohon 'imusarjahehkuun' ja sen johdotuksiin ja huomasin että toinen johdoista puuttuu. Vastuksellehan menee yksi johto releeltä, ja toinen johto menee sitten vastukselta hehkuille. Kyllä se jälkihehkun relekin naksuu silloin kuin pitää mutta virta vaan ei mene mihinkään. Olen kyllä kuullut sellaisenkin kertomuksen missä tämä vastus vikaannuttuaan on sekoittanut koko hehkujärjestelmän, mutta kytkentäkaavion, toimintaperiaatteeseen tutustumisen ja tuon oman kokemukseni perusteella en kyllä tajua miten se on mahdollista.

Mikäli tuon vastuksen joutuu uusimaan, sitä ei saa kuin merkkiliikkeestä ja hinta tällä hetkellä on muistaakseni 210 euroa. Tuota ropatessaan kannattaa sitten olla tarkkana mihin väliin ne piuhat laittaa, siinä on potentiaalinen mahdollisuus vetää 12 volttia suoraan imusarjaan tai hehkuille, ja kumpikaan ei ole järin hyvä idea.

Hehkutulpista on myös ollut paljon juttua, halpikset (HKT) on ihan *t,pitää ostaa Densot tai alkuperäiset (jotka varmaan ovat myös Densot). Aikamoisen askartelun ja tutkailun jälkeen olen tullut siihen tulokseen että ainoat joita alkuperäisten lisäksi on edes saatvilla, on juuri nuo HKT:t tai sitten Boschit. Tähän vanhempaan koneeseen (pyöreälamppuinen LJ, 2L/2LT kone, 6v hehkut) ei Densoja löydy. Kanttilamppuisen Läjän 2L2/2LT2 koneen 12v Densoja löytyy monestakin paikasta.

Merkkiliikkeessä nuo ovat muistaakseni jotain 50e/kpl, joten on tullut tutustuttua noihin kahteen muuhun vaihtoehtoon.

Sekä varaosaluettelo että alkuperäisvastaavuus (OE 19850-54071) kertoi että Boschin 0250202073 olisi käypänen tähän autoon joten ei muuta kuin kiinni. Kyllähän ne siihen kävivät mutta ilmeisesti niiden virranotto poikkesi jonkun verran alkuperäisestä sillä nämä hehkuttivat aina ihan hiiiiitooooon kauan. Ja varmaankin siitä tosipitkästä hehkutusajasta johtuen ne kärähtivätkin tosi nopeasti. Yksi taisi mennä parissa viikossa ja vaihdoin tilalle uuden, ja siitä vähän aikaa eteenpäin niin meni kertalaakista kaksi.

Tuota episodia ennen ja sen jälkeen olen käyttänyt noita halpiksia jotka ovat kuulemma ihan huonoja, mutta ei ole ollut valittamista. Tuotenumero varaosakaupassa esim 349-PT147, virvelikaupasta numerolla 26-0147


Siinä kaikki, lisäillään juttuja taas kun siltä tuntuu..

Takaisin