Kaasarivehkeestä megasquirtiksi, mitä maksaa?

Ensimmäinen hoidettava asiahan on varsinaisten ruiskutusosien fiksaaminen autoon, tämän voi tehdä niin monella tavalla että tälle ei voi hintaa antaa. Itselleni tämä osuus maksoi 0 euroa kun sain kokonaisen moottorin ruiskuvehkeineen. Kokonaisen moottorisetin vaihtamisen lisäksi vaihtoehtoja on kohdemoottorin ruiskuversion imupuolen osien hankkiminen käytettyinä, täysi omavalmistus (suutintukku, imusarja) ja tehokkain vaihtoehto lienee läppärungot ja niiden yhteyteen tulevat ruiskuvehkeet. Rahaa saa menemään niin paljon kuin haluaa, mutta jos lähetään vaikka Fordin CVH moottorista niin käytettyjä efisettejä saa kai 100-200 eurolla.

Jos käytetään kaasarimallin tankkia, tarvitaan ensin sähköinen siirtopumppu. Uudet alkaen 30e, omassani on vähän laadukkaampi Facetin tekele jonka hintaluokka lienee 80-100e?

Tuon jälkeen tarvii olla välisäiliö joita kai saa tehdastekoisiakin, itse teetin omien speksien mukaan paikallisessa aikuiskoulutuskeskuksessa. Siellä se maksaa materiaalien verran ja tuo rosterinen purtiloni maksoi muistaakseni 30e.

Jos vaihdetaan ruiskumallin tankki ei tarvitse tuota siirtopumppua eikä välisäiliötä, tankit useimpiin autoihin uutena varmaan 100-200e. Useimmissa autoissa lienee ruiskupumppu tankin sisällä joten se on merkkikohtainen osa. Jos löytyy käytettynä niin niitä varmaan saa 50-100e, uudet tietysti kalliimpia.

Seuraavaksi tarvitaan ruiskupumppu. Itelläni on käytössä halvin mitä maa päällään kantaa, joihinkin Audeihin tarkoitettu 'Bosch kopio' josta ei ole just muita speksejä saatavana kuin että 5 bar on paine. Hintaluokka 60-70e, vastaava oikea Bosch noin 140e. Bensapumppuun saa tietysti ja menemään rahaa muutaman satasenkin ihan helposti jos haetaan voimamiesspekseillä.

Bensansuodatin tulee sen jälkeen, itelläni Framin G6400 joka on ihan tavallinen pieni purtilo johon letkut kiristetään perinteisillä klemmareilla. Parin kympin luokkaa.

Noiden lisäksi tarvitaan tietysti aimoannos pensaletkua (kait jossain 5-8e/metri luokassa), klemmareita, kiinnitystarvikkeita ja piuhaa. Pumput tarvii myös releet, muutaman euron kappale.

Jotta ruiskusta olisi jotain iloa, tarvitaan se megasquirtti. Rakennussarjoja saa, en oo ottanu hinnasta selvää mutta uusia valmiiksi kasattuja näyttää olevan myynnissä reilulla 200 eurolla. Samaan hintaan saa yleensä myös tarvittavat muutokset (sytytys, kierroslukumittari ym) ja suosittelen kyllä noita valmiiksi kasattuja. Vaikka itellänikin kolvi pysyy kädessä, ihan takuuvarmasti en saisi tuota kasattua. Annetaan niiden tehdä jotka oikeasti osaa ja maksetaan siitä vähän.

Johdotushommiin tarvii 'kilometrikaupalla' piuhaa, sulakerasia (itelläni 10 sulakkeen rasia, 1 tai 2 jäi yli), päävirtarele, kutistesukkaa, tinaa, liittimiä ym ym. Näihin kun varaa vaikka 60 euroa niin varmaan saa.

Lambda ei ole pakollinen mutta erittäin suotava. Isot pojat käyttää laajakaistaa jotka maksaa elektroniikkoineen kait jossain 300-400 kantturoissa, mutta persaukisten on tultava toimeen tavallisilla. Megan kytkiksessä esitetty kolmejohtoinen maksaa paikasta riippuen kai jotain 60-80e?

Kaasuläpän asentotunnistimellekin löytyy käyttöä, pakollinen tämä ei kyllä ole. Jos hommaat jostain täydellisen ruiskusatsin, tämä kuuluu myös siihen settiin. Kun ei ite tarvinnu hankkia niin tyydyn heittämään arvion että kai satasella saa jo uusiakin.

Noi kaikki kun hommaa niin on jo aika hyvällä mallilla hommat. Megan säätelyyn tarvii tietysti myös tietokoneen mutta sitä ei varmaan tarvitse mainita erikseen :-)


Omassa virityksessäni mega ohjaa myös sytytystä, ja hommaa hoitaa Fordin EDIS järjestelmä.

Siihen tarvii edis yksikön, kampiakselin asentotunnistimen+ns '36-1' pyörän kampparin päähän, sopivan puolan ja käytännössä ehdoton vaatimus on myös liittimet noille. 36-1 pyörän saa Fordin varaosatiskiltä (tosin turha kuvitella että sitä tolla nimellä saisi, osanumero löytyy tuolta moottorinohjauksen asennus sivuiltani) abaut 20 eurolla. Asentotunnistin löytyy muutamista Fordeista mutta käytettyä on melko turha etsiä kun uusikaan ei ole kuin tuossa 45 euron kantturoissa. Kuvat noista ja osanumerot löytyy edellämainitulta sivulta. EDIS modudli+puola(+anturi) paketteja on aika kivasti myynnissä Finsquirtin foorumilla, setin päivän hinta taitaa olla jossain 70-90 euron välimaastossa.

Tossa ne tarvittavat kalusteet sitten pääpiirteittäin onkin. Mitään kirjanpitoa en ole itse pitänyt mutta kun jätetään ilmaiseksi saadut kamat (moottori polttoainelaitteineen, kampiakselin asentotunnistin) ja valmiiksi nurkissa pyörineet kamat (siirtopumppu, sulakerasia, releet, lambda, piuhat ym pientarvikkeet) niin voisi heittää karkean 350 euron arvioon moottorinohjaus osien osalta.


Takaisin etusivulle