Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Tammikuu 07


Pakosarja tuli. Yläpäästä on jatkettu vähän joten tartti mahtuu nyt. Alapäästä on noi mutkat samalla hoidettu veke, nyt näyttää jo lupaavammalta. En oo vielä päässy koeasentamaan joten etupalkin muokkaustarpeesta ei ole tällä hetkellä tietoa. Ja sille jolle tulee nyt ekaksi mieleen että pakosarjan alkuperäinen harkittu mitoitus on nyt tuhottu eikä SARJA TOIMI ENÄÄ OLLENKAA!!!!!!!!!!!!!!111 sanoisin että ensinnäkin tuo sarjahan ei muutenkaan ole tarkoitettu tämän kokoiseen koneeseen, ja toiseksi sanoisin että kompromissejahan noi peltisarjat muutenkin lähes poikkeuksettä on kun sama sarja käy kuitenkin useampiin konekokoihin jotka täydellisyyttä tavoiteltaessa vaatisivat muutenkin eri mitoituksella olevat sarjat.

Muutostyö tuolla maailmalla teetettynä osoittautui kyllä sen hintaiseksi lystiksi että kannattaa kyllä harkita suoraan esim Marteliuksen satsia jos tarvittavaa muutosta ei pysty itse tekemään. Ja vaikka mikki kädessä pysyisikin ja peltihommat muutenkin luonnistuisivat, on syytä huomioida että tarvii tuohon vähän osiakin (Esim tuo 2-1 haara) joita ei ilmaiseksi saa. Mutta tällä nyt kuitenkin mennään.

Ihan kivasti menee, palkkia joutuu just tuon aavistellun 10-15mm kaventamaan ton kohalta mutta se nyt ei oo mikää ongelma. Mutta mutta. Ei niin hyvää ettei jotain huonoa, nyt meni sitten syylärikuviot taas uusiksi :-D

No niin. Jo ihan pikaisella tutkimuksella voidaan todeta että ihan järjestettävissä on toikin ongelma. Jos hyvin käy - niinkuin tällähetkellä näyttäisi - niin ei tarvii just muuta tehdä kun siirtää toi syylärina alareuna tonne alkuperäisten kiinnityspaikkojen etupuolelle. Huonoimmassa tapauksessakin koko syyläri voidaan siirtää sinne etupuolelle, tilaa kyllä riittää.

Palkkiin on sahattu nyt aukko (kuvassa vielä aika roisissa asussa mutta kyllä siitä ihan siisti tehdään) ja syylärikuviokin on selkiintynyt. Nurkista löytyi Mk2 CVH:n syyläri joka mahtuu tuonne 'väärälle puolelle' oikein hienosti ja ompa se vielä pari senttiä korkeampikin kuin Mk3:n oma joten tehokin varmasti riittää. Kiinnityksen askartelukaan ei tule olemaan kummoinen operaatio, niin hyvin tuo mahtuu paikalleen.

Vasemman puoleisessa kuvassa on orkkissyyläri orkkispaikalla ja oikealla sitten Mk2:n syyläri, ja kuten kuvasta näkyy niin tilaa tuli ihan helposti nelisen senttiä lisää. Ja jos oikein äärimmäinen tilantarve iskisi niin sentti lisääkin on järjestettävissä hyvin pienin efortein. Letkulähdötkin sattuu kuin nenä naamaan.


Kuten ehkä jo aikaisemmin kirjoitin, aijon nuo käynnistysyritykset tehdä tällä kannella joka koneessa on jo kiinni, vaikka siinä ilmeisesti onkin jotain vikaa. Sen tähden otin kannen irti jotta nähdään onko siellä ihan oikeasti jotain feelua, jotta tietää sitten ettei kiikasta ainakaan raudasta jos ei tarttaa sitten kun sen aika tulee.

Kannentiivisteessä ei näkynyt mitään erikoista, ykköspytyn pakokanavassa oli selviä hapettummia, ykköspytyn männän laelta löytyi samanlaista moskaa mutta varsinainen ylläri oli ykköspytyn vieressä oleva kannenpultin reikä.

Kyllä siellä jenkat oli mutta reikä on tosta ylhäältä tosi levähtänyt ja pultin jengaosakin oli melkoisessa hapettuneisuusmällissä. Homma kuitenkin pelasi ihan hyvin kun vedin kannentiivisteen kiinni joten ei ainakaan tässä vaiheessa ole syytä huoleen. Sen jälkeen kasasin jakopään. Jakopään kasaaminen oli jännittävää, tein vaikka kuin monta kertaa tuon ja aina vaan meni kone jumiin heti varttikierroksen jälkeen. Yön yli nukuttuani tajusinkin tehneeni tuon väärän merkin mukaan ja kun katselin aamulla hommaa uudestaan, se menikin ihan kertaheitolla oikein. Sitten rupesin puristuspaineiden mittaamiseen ja alkoi jo kehittyä pientä huolta, lukemat pyörivät välillä 7 ja 9 joka ei kyllä riitä kunnolliseen käynnistyvyyteen ja toimintaan. Otin sitten puhelin osaavalle taholle josta kehoitettiin laittamaan tulpanreijistä vähän öljyä pyttyihin kun tuo on ollut niin kauan käyttämättömänä,

Sen tein ja sitten sahasin moottoria varmaan minuutin startilla ja sen jälkeen puristukset näyttivätkin jo ihan kelpolukemia. Tuo ykköspytty jonka tiimoilta oli noita epämääräisyyksiä, ei sekään poikennut muista.


Kun moottorinohjauspuoli saatiin valmiiksi päästiin toteamaan että kyllä tää ihan soiva peli on. Vesiä ei koneessa vielä ollut, ja historiahan tuntee tapauksia että toiminta on loppunut/heikennyt siihen että koneeseen on laitettu vedet ja ne on menneet pyttyyn ja sitten löytyy probleem. Mutta seuraavaksi onkin tarkoitus ruveta vesiletkujen vetelyyn, suapi nähhä miten käy.

Pakosarjan tilavaatimuksen takia ohennettu etupalkki on nyt hoidettu todennäköisesti katsastushenkilöäkin tyydyttävään kuntoon, lisää korityöt -osastolla.

Veivasin taas koneen kiinni ja aloin kattelee noita vesiletkuhommia. Alavesiletku vaati aikamoista askartelua, kaikki muu hoitui aika helposti.

Alavesiletku on siinä, siitä lähtee haara termostaattikotelolle ja lämppärille. Toi ei juurikaan tyydytä mua toi ratkaisu, mutta en nyt parempaakaan keksinyt. Vesipumppu - jolta tuo letku siis lähtee - on sen verran alhaalla että moottorin heiluminen ei mainittavasti vesiletkuun kohdista liikettä joten siltä osin se kuitenkin pelannee. Enemmän aiheuttaa arvelutusta tuo sovitin jolla isosta vesipumpun lähdöstä tehään sen verran ohut että se käy syyläriin. Sorvari jätti siihen sen verran runsaasti seinämävahvuutta että supistus on vähän turhankin suuri. Mutta koitetaan nyt näin, on siinä sitten varaa ottaa vielä jonkun verran pois jos tulee lämpöongelmaa.

Ylävesiletku sensijaan onnistui hienosti. Koneen mukana tullut Escortin (?) letku kävi palttiarallaa heittämällä, vähän sitä joutui lyhentämään mutta tuossa se nyt on. Flektin anturikin siinä letkussa on, ja Fiestan orkkis johtosarja ylettyy siihen hienosti ja liitinkin on sopiva. Termarikotelon ja sen alla näkyvän haaran väliin tulee vielä 90 asteen mutka.

Lämppärin letkut. Toistan en huomannut putsata ennen kuvausta, mutta toinen on ihan silikonilla ehostettu :-D

Orkkispaisari orkkispaikalla ja orkkisletkuin. Syylärille menevä letkukin nippanappa ylettyi vaikka syyläriä on siirretty jokusen sentin eteenpäin.

Siinä koko vesijärjestelmä komeudessaan.

Koneenhuoneen kalustuksen ollessa nyt pääasiassa valmis ja paikoilleein sijoitettu, otin moottorin irti laatikosta ja nostin sen pukille. Irrotin imusarjan, venttiilikopan ja öljypohjan ja vien ne huomenna pesulaan. Jaa niin. Moottorin alapuolelta kannattava palkkikin piti viedä. No, täytyy hakea huomenna sekin.

Tarkoitus oli viedä myös suutintukki pesulaan, mutta en saanut suutimia irti en sitten millään. Niin tiukassa ovat. Hetken oli jo lievää epätoivoa, tarkoitushan oli vaihtaa myös 2.0 suutimet tähän ja nyt en saa edes vanhoja irti. Otin sitten 2.0 suutintukin tutkimuksen alle josko niitä saisi irti siitä. Ei saanut. Siinä vaiheessa huomasin että nuohan näyttävät olevan ristiin vaihtokelpoiset joten suutimet vaihtuu vaihtamalla koko systeemi. Eikä siinä vielä kaikki. Tossa 2.0 tukissa näyttää olevan paljon fiksummat noi pensaletkuliitännät, niiden muutoshan on ja to-do listalla mutta se näköjään hoituukin omalla painollaan nyt.


Käytin osia vähän tuolla pesulassa. Ei niistä uuden veroisia tullut, etenkin alumiiniosat näyttävät vieläkin aika kakkaisia mutta eipä jää enää savea käteen kun tekee hommia.

Noi paikat jotka ovat aina enemmän tai vähemmän öljyssä, lähtivät kyllä tosi kivasti :-)

Lohkoa en päässyt varsinaisesti pesemään, brake cleanerilla ja teräsharjalla vähän putsailin ja sitten maali pintaan. Ei siitä näyttelykelposta tullut mutta kelvannee tähän tarkoitukseen tässä vaiheessa.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu