Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu

Helmikuu 07


Laturi kävi hyvin vaivattomasti, orkkislaturi orkkiskiinnikkeillä kävi myös Zetecin kylkeen. Hihnapyörä piti tietysti vaihtaa kun ennen oli kiilahihna mutta nyt on moniura. Himpunverran ehkä nafti tuo 'otto' tuossa kampparin hihnapyörän kohdalla, mutta eiköhän se pelaa kun vedetään piukalle. On sentään 6 urainen hihna että leveyttäkin riittää.

Akunkin sovittelin paikalleen. Alkuperäinen kiinnityskoneisto on turmeltu joskus aikojen saatossa jotin piti tyytyä tuollaiseen patenttiratkaisuun, siirretään sitten ensi talvena paksiin :-D Isohan tuo ei ole mutta en viittinyt uuttakaan hommata kun tässä tämä jo valmiina oli eikähän vanhalta näytä tämäkään. Ja talviolosuhteitahan tämä auto ei tule näkemään niin varmasti riittää toikin.

Kaasuvaijerin virittelin myös. Tuossa isommassa läppäkotelossahan on alunperin vaijerin lähtö melkein suoraan ylöspäin (sehän on alkujaan tarkoitettu vaaka-asennukseen mutta nyt pystyssä) eikä se oikein vedellyt, joten piti tuon koneen alkuperäisestä vaijerin kiinnityksestä raksailla. Vaijeria ei tarvinnut modata ollenkaa, kaasarikoneen vaijeri kävi ihan hienosti kun säädön veti ihan toiseen laitaan.

Kun sitten kasasin sen koneeseen kiinni, tulikin lievä tenkkapoo. Vaijerin kiinnityshän ottikin venttiilikoppaan kiinni. Eka ajatus oli työstää materiaalia pois riittävästi ja toimivahan siitä tulikin, vaikka jossain vaiheessa tulikin mieleen että olisihan tuon voinut tehdä vähän lentävää ja mikkiä käyttäenkin. Kuvassa on kiinni myös 2.0 suutintukki jossa on pensaletkut vähän eri tavalla kuin alkuperäisessä, ja kuten kuvasta näkyy, nyt ne eivät ole tiellä.


Seuraavaksi aletaan sitten pakoputkenrakennushommiin. Alunperinhän tuo oli tarkoitus teettää siellä pakosarjankin modanneessa firmassa, mutta talouspoliittinen tilanne on nyt se että hovihitsarin kanssa meinataan tuota ruveta huomenissa katselemaan. Kahden tuuman kamoja löytyy sen verran talosta että tilasin samaa kokoa olevia mutkia muutaman kappaleen ja niistä se nyt sitten tehdään, liekö suurikaan menetys vrt 2.5 tuumaan, 3 olisikin sitten jo ihan overkilliä ihan varmuudella.


Pakosarjahan on jo aikaisemmin valmistettu, ja se menee paikoitellen hieman läheltä vehkeitä jotka ei välttämättä ole kauhean innoissaan kuumuudesta joten ajattelin sitten eristää sen. Termotekki ja vastaavat on kuulemma jonkunlaisen rahan väärtejä, mutta lukemani ja näkemäni mukaan persaukiset harrastajat on käyttäneet palopeitteitä menestyksekkäästi asiaan ja nehän eivät maksa kuin 5-8 euroa marketissa. Tätä siis päätin kokeilla.

Homma menee lukemani mukaan niin että leikataan palopeite suikaleiksi (Joku 8cm on aika sopiva leveys), kastellaan, vedetään sarjan päälle tiukalle ja pistetään vetonivelklemmareilla kiinni. Joo. No, just noin. Sillä huomiolla että tuo materiaali on äärimmäisen purkautuvaa. Niimpä siitä sitten ei tullut kovin kaksinen noin niikuin visuaaliselta kannalta.

Toisaalta. Tuon jälkeen mä tiedän miten se olisi kannattanut tehdä. Jos aijot tehdä samalla säästösysteemillä, tsekkaa ohjeet etusivulta, sieltä 'muut omat autojutut' -osastolta. Tällä säästömenetelmälläkin tuo on tehtävissä ihan siististi, nyt kun tuli kerran tehtyä perseelleen :-D

Pakoputki on jo melkein valmis, muutama sauma ja säätö vielä puuttuu. Tarkemmin aiheesta kun se valmistuu.

Kun pakoputki oli saatu siihen jamaan ettei sarjaa tarvitse enää irroittaa, oli aika suorittaa viimeiset haardwareasennukset ennen pitempiä käyttelysessioita. Hommahan menee niin että ensin laitetaan pakosarja, sitten startti, sen jälkeen laturi ja sitten vesiletkut. Eli mitään noista muista ei kannattanut ruveta aikaisemmin ruuvaamaan ennenkun pakosarja on kiinni. Startin piuhat menivät ihan sellaisinaan, niille ei tarvinnut tehdä mitään. Laturin johdotusta aijon muuttaa sen verran että se piuha joka normaalisti menee laturilta startin plussaan, menee nyt suoraan akulle. Tuossa startin nurkilla kun ei edelleenkään ole erityisiä asennusvälyksiä niin katson järkevämmäksi tehdä tuollaisen muutoksen. Laturin piuhaa joutuu ehkä vielä vähän jatkamaankin jotta se saadaan menemään väljästi, mutta sitä en vielä kerennyt tehdä kun piti hovihitsarille ja toiselle kaverille valmistaa pöperöä.

Keitettyjä perunoita ja Saarioisen tillilihaa!

Alavesiletku ja laturijärjestelmä sulassa sovussa. Hihna ei ainakaan vielä näillä koekäytöillä kirskunut eikä se tainnut edes tulla vielä niin tiukalle kuin piti. Tästä voitaisi päätellä että toi todennäköisesti pelaa vaikka se ottaakin kampparin hihnapyörään aika naftisti kiinni.

Termostaattikotelon etureunasta lähtevä letku joka menee alavesiletkulle ja lämppärin kennolle. Syttyjärjestelmän piuhasotkukin näkyy tuossa.

Ylävesiletku jossa flektin anturi alapuolella puolivälissä. Tuo pitää kääntää vielä toisinpäin (siis että letkujen päät vaihtavat paikkaa) jotta flektin anturi ei ota flektiin kiinni. Flekti asiantuntevalla tilapäiskiinnityksellä nippusiteellä. En ole tässä vaiheessa vielä edes varma jääkö tuo flekti tuohon autoon, piti vaan joku väsätä siihen nopsaan että pelaa jäähdytys noissa koekäytöissä.

Jarrutehostimen alipaineletkun liitos. Imusarjassahan on kiinni imusarjan mukana tullut letku, ja tehostimessa auton oma alkuperäinen letku. Otin sopivan kokoista pensaletkua ja töhäytin vähän silikonispreitä sisään ja avot. Tuli niin tiukka liitos että ei luultavasti lähde edes irti ilman silppuamista.

Tältä se nyt näyttää. Äkkivilkaisulla jutun jujun paljastaa toi sulake- ja relehärdelli tuolla yhdessä kulmassa, mutta muutoin olen kyllä ihan tyytyväinen.


Konehuone on 'aikatauluun' nähden nyt hyvässä jamassa ja nyt päästään keskittymään vähän tuohon atk puoleen. Vetoakseleita tossa ei vielä ole joten ei sillä ihan heti ajeta, eikä ole kyllä talvirenkaitakaan eikä tuolta tallista pääse ulos - eikä kyllä sisäänkään - kesärenkailla joten ei ole vielä niin hoppuakaan kun onhan tuossa vielä kaikenlaista muutakin.

Flektin ja imuputkiston/ilmanputsarin rakentelu on oikeastaan ainoat merkittävät rautapuolen keskeneräisyydet tällä hetkellä, ja koska niitä ei em syistä johtuen ihan heti tarvita, ei täällä luultavasti tapahdu mittavia päivityksiä toistaiseksi. Päivitykset tästä edespäin tapahtuvat pääasiassa tuolla säätötoimet ym -osastolla.


Edellinen sivu Seuraava sivu
Mk3 pääsivu